Απέτυχε το σχέδιο διάσωσης της Alitalia από ιδιώτες επενδυτές

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Κατέρρευσε χθες η πολύχρονη προσπάθεια διάσωσης της εμβληματικής ιταλικής αεροπορικής εταιρείας Alitalia από ιδιώτες επενδυτές και τώρα η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας βρίσκεται αντιμέτωπη με όλο και πιο δύσκολες επιλογές. Η αεροπορική εταιρεία χάνει 700.000 ευρώ την ημέρα και δεν έχει εμφανίσει κέρδος τα τελευταία 15 χρόνια.

Η εταιρεία προς το παρόν εξαντλεί με ταχύ ρυθμό το δάνειο 900 εκατομμυρίων ευρώ που είχε λάβει τον Μάιο του 2017 από την ιταλική κυβέρνηση. Η Ρώμη ετοιμάζει νέο δάνειο ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ώστε να διατηρήσει στη ζωή την Alitalia.

Η Ρώμη εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο εθνικοποίησης της Alitalia, σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica. Ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και 12 μήνες, διάστημα κατά το οποίο η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μειώσει το προσωπικό της Alitalia, ώστε να την παραδώσει στη συνέχεια σε ομάδα επενδυτών με τουλάχιστον έναν ξένο επενδυτή.

Ως έσχατη επιλογή, με πολύ υψηλό πολιτικό κόστος, υπάρχει αυτή της εκκαθάρισης της εταιρείας και της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της, ώστε να αποπληρωθούν οι πιστωτές της. Το ιταλικό κράτος έχει διορίσει προσωρινή διοίκηση στην Alitalia από το 2017, όταν είχε αποχωρήσει η Etihad Airways και οι εργαζόμενοι της ιταλικής εταιρείας είχαν απορρίψει σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της εταιρείας με 2 δισεκατομμύρια ευρώ, που περιλάμβανε όμως και την απόλυση 1.600 εργαζομένων επί συνόλου 12.500.

Ενδιαφέρον επίσης είχε δείξει κι η γερμανική Lufthansa, αλλά μόνο για εξαγορά μέρους του στόλου αεροσκαφών της Alitalia, έναντι τιμήματος περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •