Αλλαγή ηγεσίας στην ΠΑ – Ο Πτέραρχος (Ι) Χρ. Χριστοδούλου παρέδωσε την ηγεσία του Κλάδου στον Αντιπτέραρχο (Ι) Γ. Μπλιούμη.

3
659
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

«Συγκίνηση, Ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια» ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου κατά την έναρξη ανάγνωσης ημερήσιας διαταγής στην τελετή παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) από τον τον Αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Μπλιούμη.

Η τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ικάρων στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι, την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019, έγινε παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Ευάγγελου Αποστολάκη και σηματοδότησε την ολοκλήρωση ενός κύκλου όπου παρήχθη τεράστιο έργο τόσο από το Γενικό Επιτελείο όσο και από τις Μονάδες της ΠΑ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πτέραρχος Χριστοδούλου ανάμεσα στα πεπραγμένα των δύο τελευταίων ετών περιλαμβάνεται η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 σε επίπεδο Viper, η προμήθεια νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους σε αντικατάσταση του Τ-41 μετά από πενήντα (50) χρόνια χρήσης του, η ολοκλήρωση εν συνεχεία υποστήριξη των κυριότερων Οπλικών Συστημάτων της ΠΑ και η αναβάθμιση της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ» ώστε να καταστεί μία από τις σημαντικότερες του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Παράλληλα – παρά τα προβλήματα στελέχωσης, του νομικού πλαισίου προμηθειών και του μειωμένου προϋπολογισμού – έγινε μία τεράστια επένδυση στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας σε υποδομές και νέα μηχανήματα, ανακατασκευάστηκαν και κατασκευάστηκαν νέα οικήματα για το προσωπικό, μηδενίστηκε ο χρόνος αναμονής λήψης του ΕΦΑΠΑΞ, καθώς και πολλά ακόμη.

«Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Αρχηγού, έθεσα στόχους που σκόπευαν στην αξιοποίηση κάθε διατιθέμενου πόρου στο 100% τουλάχιστον, ώστε να πετύχουμε διατήρηση και σταδιακή αύξηση της διαθεσιμότητας των οπλικών – επιχειρησιακών συστημάτων της ΠΑ στο σύνολο τους» τόνισε ο Πτέραρχος Χριστοδούλου ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην τουρκική προκλητικότητα την οποία καθημερινά αντιμετωπίζει η ΠΑ πάνω από το Αιγαίο.

Στην ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Νοιώθω υπερήφανος που όλα αυτά τα χρόνια ήμουν στην πρώτη γραμμή και δεν επέτρεψα μαζί με τόσους άλλους αεροπόρους της ΠΑ, σε αεροσκάφη με κόκκινα χρώματα στα φτερά τους, να πιστέψουν ότι μπορούν να έχουν έστω και για μια στιγμή υπεροχής στο Αιγαίο».

Απευθυνόμενος σε όλο το προσωπικό της ΠΑ για τελευταία φορά από τη θέση του Κλαδικού Αρχηγού, ο απερχόμενος Α/ΓΕΑ ανέφερε οτι έκανε τις επιλογές του στις κρίσιμες θέσεις ευθύνης, για το καλό και το μέλλον της υπηρεσίας με γνώμονα πάντοτε το τρίπτυχο, επαγγελματίας, χαρακτήρας, ηγέτης στο χώρο του.

Δεσμεύτηκε οτι με τον τρόπο αυτό θα συνεχίσει και από τη νέα του θέση ως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και τόνισε κατηγορηματικά οτι δύο είναι βασικοί πυλώνες της μαχητικής ικανότητας της ΠΑ. Οι πυλώνες αυτοί είναι η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και η ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ. «Το δεύτερο αποτελεί και την ψυχή του στρατεύματος. Κάνει τους λίγους να φαίνονται πολλοί, δίνει δύναμη στους αδυνάτους και προκαλεί τον θαυμασμό όλων με την επίτευξη των στόχων»: είπε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση της τελευταίας του διαταγής ως Αρχηγός ΓΕΑ, ο Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου έκανε ειδική αναφορά στους Έλληνες αεροπόρους που πότισαν με το αίμα τους τα άγια χώματα της πατρίδας μας ή το γαλάζιο του Αιγαίου.

«Κλείνω ταπεινά το γόνυ και τιμώ τους συναδέλφους που πρόσφεραν τη ζωή τους στην Πολεμική Αεροπορία και στην πατρίδα. Σίγουρα ο κάθε πόλεμος έχει τους δικούς του ήρωες, όμως η προσφορά ζωής σε περίοδο ειρήνης, θεωρώ ότι είναι ηρωισμός που ξεπερνά κάθε όριο αυτοθυσίας».

Τέλος ευχήθηκε στον νέο Αρχηγό, Αντιπτέραρχο (Ι) Γ. Μπλιούμη καλή επιτυχία, υπομονή και αντοχή αναφέροντας τα εξής:
«Οι στόχοι που θέσαμε είναι διαρκείς και είμαι βέβαιος ότι θα κάνει τα πάντα για το καλό της ΠΑ και της πατρίδας. Αγαπητέ Γιώργο, συνεχίζουμε στον δρόμο που μάθαμε εδώ στη Σχολή Ικάρων, τιμώντας την υπόσχεση που δώσαμε ως Ίκαροι Πρώτης «Άμμες δε γ’ εσόμεθα πολλώ κάρρονες», για να φέρουμε την ΠΑ ακόμη πιο ψηλά, ακόμη πιο μακριά, όπου χρειαστεί».

Στην τελετή παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιώτης Ρήγας, Βουλευτές, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιλίου – Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, εκπρόσωποι των Αρχηγών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, η Ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ, κ. Καλλιόπη Παπαλεωνίδα, Ανώτατοι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΑ και Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, αντιπροσωπείες Ενώσεων Αποστράτων, προσωπικό της ΠΑ και ξένες αντιπροσωπείες.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Kostas
Guest
Kostas

δεν “κλεινω το γονυ” αλλα “κλινω το γονυ”

Spyros
Guest
Σπύρος

“Δεσμεύτηκε (ο απερχόμενος Α/ΓΕΑ) οτι με τον τρόπο αυτό θα συνεχίσει και από τη νέα του θέση ως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και τόνισε κατηγορηματικά οτι δύο είναι βασικοί πυλώνες της μαχητικής ικανότητας της ΠΑ. Οι πυλώνες αυτοί είναι η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και η ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ.” Εντάξει, όλοι ξέρουμε πως οι μεγαλόστομες δηλώσεις είναι ο κανόνας σε αυτές τις εκδηλώσεις, και αν τις έκανε ένας υπαξιωματικός μιλώντας σε κληρωτούς, ντέφι να γίνει… αλλά σοβαρά τώρα; Εκπαίδευση και Πειθαρχία; Αυτοί είναι ΟΙ βασικοί πυλώνες; Αν πχ οι απέναντι έχουν F-16 αλλά είναι απείθαρχοι και άσχετοι, κι εμείς είμαστε άριστα εκπαιδευμένοι και πειθαρχημένοι και πετάμε με… Read more »

sotbak
Guest
sotbak

+1