Ανεπιβεβαίωτες αναφορές στα ΜΚΔ για αποβίβαση τουρκικών αρμάτων μάχης και στρατευμάτων στην Τρίπολη

24
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Αναφορές των τελευταίων ωρών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) αναφέρουν πως δύο τουρκικές φρεγάτες εμφανίστηκαν στο λιμάνι της λιβυκής πρωτεύουσας και τουρκικά στρατεύματα με συνοδεία τεθωρακισμένων αποβιβάστηκαν σε αυτό.


Η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα και βασίζεται σε αναφορές τοπικών αναμεταδόσεων στο Twitter, από άτομα που συχνά έχουν βρεθεί να συγχέουν όρους στρατιωτικών μέσων και ορολογία.


Γεγονός είναι πως τρεις τουρκικές φρεγάτες κλάσης G (Oliver Hazard Perry αναβαθμισμένες) βρίσκονται στην Μεσόγειο για προγραμματισμένες ασκήσεις. Πρόκειται για τις TCG Göksu (F-497) και TCG Gökova (F-496), που αναχώρησαν στα τέλη Δεκεμβρίου από τη βάση τους για ασκήσεις ανοιχτά της Αλγερίας ενώ στη συνέχεια θα συνασκούνταν με πλοία του ΝΑΤΟ. Ακόμα μία φρεγάτα, η TCG Gediz (F-495), πλέει στη Μεσόγειο από τον Δεκέμβριο.

Χθες, φωτογραφίες με τις σιλουέτες δύο φρεγατών κλάσης G να πλέουν πολύ κοντά στο λιμάνι της Τρίπολης έκαναν την εμφάνισή τους στα ΜΚΔ. Επίσης, κάποιοι ανέφεραν την ύπαρξη ενός πολιτικού νηολογίου Ro-Ro, που περνά ανάμεσα στις φρεγάτες.

Ακολούθησαν αναφορές για απόβαση τουρκικών μονάδων και “τανκς” στο λιμάνι της Τρίπολης.


Την είδηση ανέφερε σήμερα στο Twitter ανάρτηση στον ανεπίσημο λογαριασμό Εθνικού Λιβυκού Στρατού, που αν και χρησιμοποιείται ως αξιόπιστη πηγή από πολλά ελληνικά ΜΜΕ, το περιεχόμενο που δημοσιεύει δεν μπορει να θεωρηθεί ότι εκφράζει επίσημα τη θέση του ΕΛΣ.

Από τη μεριά μας θα δηλώσουμε πως είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και μάλλον σκεπτικοί για αναφορές προσώπων στα ΜΚΔ. Εκτός από το γεγονός πως πολλές φορές διαδίδονται ψευδείς ειδήσεις με σαφή προπαγανδιστικό σκοπό, ακόμα και οι ακριβείς αναφορές αποτυγχάνουν να αποδώσουν την αλήθεια.

Οι αναφορές για “τανκς”, για παράδειγμα, μπορεί να αναφέρονται όχι σε άρματα μάχης αλλά σε κάθε είδους μεγάλο όχημα ή απλά τεθωρακισμένο. Οχήματα ACV-15 ή τροχοφόρα MRAP τεθωρακισμένα Kirpi μπορεί να εντάσσονται στην κατηγορία ‘tank’ που αναφέρουν τα τιτιβίσματα.


Είναι γνωστό πως η τουρκική κυβέρνηση έχει στείλει όπλα στην επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης, μάλιστα οχήματα Kirpi εμφανίζονται στη Λιβύη από τον περασμένο Μάιο. Είναι επίσης γνωστή η ανεπίσημη ύπαρξη Τούρκων στρατιωτικών συμβούλων και ατάκτων “μαχητών“. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει επιβεβαιωθεί η αποστολή τουρκικών μονάδων στρατού.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, έχει επανειλημμένα δηλώσει την έμπρακτη στήριξή του στον πρωθυπουργό Σαράζ. Έχει επίσης προαναγγείλει την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη. Ίσως βλέπουμε τα προεόρτια μιας τέτοιας αποστολής.

Επιστρέφοντας στα φαινόμενα, η ύπαρξη των δύο τουρκικών φρεγατών αναφέρεται κι από τον ιστότοπο the Drive. Το πλοίο Ro-Ro μπορεί να είναι τουρκικό μισθωμένο οπλιταγωγό αλλά μπορεί απλά να περνά μεταφέροντας εφόδια. Ο ιστότοπος Marinetraffic δείχνει δύο πετρελαιοφόρα και ένα πλοίο υγροποιημένου αερίου εντός του λιμένα της Τρίπολης κι ένα πλοίο Cargo ανοιχτά του λιμένα χωρίς λοιπά στοιχεία.

Θα επιστρέψουμε με λεπτομέρειες όταν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν.

Πηγές:
https://www.thedrive.com/the-war-zone/32002/two-turkish-frigates-appear-of-libya-amid-reports-of-troops-and-armor-landing-ashore

https://ahvalnews.com/turkey-libya/two-turkish-frigates-spotted-tripoli

https://libya.liveuamap.com/en/2020/29-january-turkish-navy-escorting-rorocargo-ship-to-port

https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/centerx:13.2/centery:33.0/zoom:11


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

24
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
13 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
Eman202SAABchikichikiagnostosependytisGerasimos Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Csoyy
Guest
Csoyy

Please welcome imperial navy to africa after 100 years

flashg
Member
flashg

Ο Ερντογάν έχει μια πολιτική και έχει το σθένος να την πραγματοποιεί. Εμείς δεν έχουμε απολύτως τίποτα.

George74
Member
George74

Πάλι στις παλιές οι νοοτροπίες, φταίει η κυβέρνηση, φταίνε άλλοι…. Η αλήθεια είναι ότι τώρα βλέπουμε τα αποτέλεσματα αυτών που δεν έκαναν όλλες οι κυβερνήσεις μας τα τελευταία 20-30 χρόνια και αυτά που έκαναν οι απέναντοι. Πρέπει ν’αλλάξουμε νοοτροπία ο καθένας μας και να στηρίξουμε κάθε κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις μας.

flashg
Member
flashg

Για να στηρίξουμε πρέπει και η Κυβέρνηση να κάνει κάτι εκτός από το να τρέχει δεξιά και αριστερά ψάχνοντας για προστάτες.

epampapas
Member
epampapas

Ίσως επειδή τα αεροδρόμια της φιλότουρκης παράταξης δεν είναι ασφαλή πλέον επελέγει η χρήση πλοίων. Αλλά επειδή υπάρχει και ένα παλιό σκαρί των ‘χαφταρικών’ με αυτόν τον λαλίστατο ελληνομαθή ναύαρχο που κάνει νηοψίες ίσως επιβλήθηκε η συνοδεία με πολεμικά σκάφη.

Αν και μάλλον πρόκειται περί επίδειξη δύναμης σε όλους εντός και εκτός Λιβύης και αναπτέρωσης ηθικού των φιλότουρκων.

To να στέλναμε και εμείς μια ομάδα φρεγατών έτσι για ένα πέρασμα-βόλτα στα ανοικτά της Λιβύης δεν το σκέφτηκε κανείς να υποθέσω.

Stavrogin1
Member
Noble Member
Stavrogin1

μάλλον το σκέφτηκαν, το συζήτησαν με τους Γάλλους και το προσδιόρισαν ως κοινη αεροναυτική άσκηση στα νότια της Κρήτης. Αν αυτό είναι αρκετό είναι άλλη κουβέντα

Eman202
Member
Eman202

Πάντως από τις φρεγάτες άρματα κ τεθωρακισμένα λίγο δύσκολα να κατέβουν γιατί δεν μπορούν να μπουν σαυτες τέτοια οχήματα.
Οπλισμό κ στρατιώτες μπορεί να κατεβάσουν .
Απλά μου φαίνεται πολύ fake news κάτι που η Τουρκία μας έχει συνηθίσει .
Δλδ πήγαν κ άραξαν δύο φρεγάτες ανοιχτά του λιμανιού της Τρίπολης σε απόσταση που είναι εντός του “πυροβολικού” του Χαφταρ;
Η απόσταση φαίνεται τέτοια που θα μπορούσε κάποιος να βάλει εναντίον των πλοίων ακόμα κ με Α/Τ τύπου kornet Ε από την παραλία.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

“Επίσης, κάποιοι ανέφεραν την ύπαρξη ενός πολιτικού νηολογίου Ro-Ro, που περνά ανάμεσα στις φρεγάτες.”

“Το πλοίο Ro-Ro μπορεί να είναι τουρκικό μισθωμένο οπλιταγωγό αλλά μπορεί απλά να περνά μεταφέροντας εφόδια.”

Το “πυροβολικό” του Χάφταρ αδυνατεί να εμπλέξει τις φρεγάτες και σίγουρα δεν θα ήθελε να λάβει απάντηση. Η περιοχή άλλωστε είναι κυβερνητικά ελεγχόμενη.

Eman202
Member
Eman202

Η περιοχή είναι ελεγχόμενη από τον Σαρατζ;; Έλα ρε αδερφέ ο Χαφταρ έχει βάλει στρατό μέσα στην πόλη, πια περιοχή ελέγχει ο Σαρατζ. Κ Άντε να δεχτώ ότι μπορεί να ρίξει στα πλοία όπως είπα με kornet(το είπα για να δείξω την μικρή απόσταση από την ακτή) γιατί θα πρέπει να πλησιάσει, δεν μπορεί να χτυπήσει με πυροβολικό;; Έχει πυροβολικό κ σίγουρα αυτό έχει τουλάχιστον 20km εμβέλεια άρα μπορεί να είναι αρκετά μακριά. Έχει αρκετές μονάδες BM-21 Grad που θα μπορούσαν με μια ομοβροντία να τα στείλουν στον πάτο. Κ ποια θα μπορούσε να είναι η απάντηση που λες σε… Read more »

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Ξέρω, γι’αυτό έχει στηθεί απ’έξω και ακόμη μπαίνει. Μήνες τώρα.

Τακτικά, δεν μπορεί να χτυπήσει με πυροβολικό γιατί μόλις τα Γκραντ ολοκληρώσουν την (στο γάμο του Καραγκιόζη, μιλάμε για προϊστορικό πυραυλικό πυροβολικό ενάντια σε μικρό πιθανώς κινούμενο στόχο) ομοβροντία τους, θα βρεθούν αμέσως υπό πυρά αντιπυροβολικού από τις φρεγάτες.

Στρατηγικά, δεν μπορεί να χτυπήσει με πυροβολικό γιατί θα δώσει στην Τουρκία έναυσμα για ισχυρότατο ανταποδοτικό χτύπημα. Αν όχι για ανοιχτή επέμβαση. Αν θα είναι στα Γκραντ ή όχι, μηδαμινή σημασία έχει.

Eman202
Member
Eman202

Έχει στηθεί έξω κ προχωρά αργα προς την Τρίπολη γιατί πρώτα προσπαθεί να αποκόψει τις γραμμές-οδούς ανεφοδιασμού του Σαρατζ τόσο από τις περιοχές που ακόμα ελέγχει όσο κ μέσω Αλγερίας από τα σύνορα της οποίας μπαινοβγαίνουν τζιχαντια κ όπλα για να μην έχει εκπλήξεις. Θα μπορούσε να γκρεμίσει την Τρίπολη με βομβαρδισμούς κάτι όμως που θα έφερνε τεράστιο αριθμό θανάτων αμάχων.Κατι που θα τον έκανε να χάσει την στήριξη των περισσότερων Λίβυων πολιτών αλλά κ των συμμάχων του από το εξωτερικό. Η μήπως νομίζεις ότι είναι εύκολο να μπεις κ να κάνεις επιχειρήσεις μέσα σε αστικό ιστό χωρίς εκπαιδευμένο τακτικό… Read more »

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Ακριβώς, με άλλα λόγια, ακόμα απ’έξω είναι.

140×14, για την ακρίβεια. Στόχος επ’ουδενί εύκολος για αρχαίο ρουκετοβόλο στις παρυφές του βεληνεκούς του. Είτε θα πλησιάσουν και θα μπουν εντός φακέλου εμπλοκής των 76 (οπότε θα γίνουν βολές αντιπυροβολικού με τον ίδιο τρόπο που γίνονταν δεκάδες χρόνια πριν) είτε θα επιτεθούν εκτός και θα αρκεστούν σε κανένα σακατεμένο υπόστεγο και πολλά κιλά τσιπούρα.

Πόσο παραπάνω να εμπλακεί; Έτσι ενδεικτικά, έχει στείλει συμβατικές δυνάμεις; Καταδρομικές επιχειρήσεις έχει κάνει; Αεροπορικά χτυπήματα; ΕΑΥ; Απόβαση/αποβίβαση; Έχει ο μπαχτσές της κλίμάκωσης…

Αυτή τη δήλωση της Αιγύπτου δεν την γνωρίζω/θυμάμαι.

Eman202
Member
Eman202

Αδερφέ Έχεις την άποψη σου κ έχω την δική μου.
Δεν συμφωνούμε αλλά σέβομαι την άποψη σου.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Fake news δεν φαίνεται να είναι, και μάλιστα μου φαίνεται περίεργο που το άρθρο λέει ότι οι αναφορές υπάρχουν μόνο στα social media κτλ, αφού καταλαβαίνω ότι ο ίδιος ο Μακρόν αναφέρθηκε στο θέμα και ότι αποβιβάζει στρατό και όπλα η Τουρκία, άρα μιλάμε για τα πιο επίσημα χείλη. Γενικά όλο το πρόβλημα μου φαίνεται ότι είναι πως οι ΗΠΑ είτε δεν έχουν ξεκάθαρη θέση, είτε έχουν έμμεση θέση υπέρ της Τουρκίας. Η Τουρκία μαγκιά και καμάρι της να το παίζει υπερδύναμη, αφού βρίσκει όλους τους εμπλεκόμενους να είναι κότες, της αφήνουν χώρο να παίξει μπάλα αυτή, και αυτό κάνει.… Read more »

George74
Member
George74

Πέρνουν θέσεις οι Τούρκοι, γύρω από την Κρήτη.

Gerasimos
Member
Active Member
Gerasimos

Και εγώ αυτό πιστεύω φίλε Γιώργο. Η Τουρκία σιγά-σιγά και μεθοδικά εδραιώνει την παρουσία της νότια της Κρήτης και σε λίγο γιατί όχι να στείλει και “πορθητές”. Πόσο τραγικά κορόιδα μας έπιασαν!! Όταν έπρεπε να κινηθούμε για ανακήρηξη ΑΟΖ σε συμφωνία με Αίγυπτο, Κύπρο ακόμα και Λιβύης , φοβόμασταν μην εκνευρίσουμε την Τουρκία. Τώρα τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις.

Spirit
Guest
Spirit

Προφανώς κατέβασε οπλισμό και λοιπά σχετικά…

Wisdom
Member
Trusted Member
Wisdom

Αν αληθεύει αυτή η είδηση, δίδεται αυτομάτως η αφορμή στην Αίγυπτο να πράξει κάτι παρόμοιο (με τις ευλογίες ΗΑΕ, Γαλλίας και πιθανώς Ελλάδας). Αν δεν έχει υπάρξει προηγούμενη μυστική συμφωνία προβλέπονται κακά ξεμπερδέματα για όλους εκεί πέρα.

Tazos
Member
Active Member
Tazos

Ο Ερντογκαν γράφει στα παλία του τα παπούτσια την απόφαση του Βερολίνου και το εμπάργκο όπλων και η Ευρώπη με την Μέρκελ σφυρίζει αδιάφορα. ΤΟ παιχνίδι χοντραίνει και πρέπει και εμείς να αρχίσουμε λίγο να συμμετέχουμε πιο ενεργά, αν δεν θέλουμε να δούμε ναυτικές βάσεις και S-400 Νοτίως της Κρήτης…

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Το δούλεμα πόσο θα συνεχιστεί; Υποτίθεται, εχθές, Τραμπ και Ερντο συνομίλησαν σχετικά με τον τερματισμό κάθε ξένης επέμβασης στη Λιβύη(μάλλον εννοούσαν οποιασδήποτε εκτός της Τουρκικής)… Από την άλλη, τι ακριβώς περιμένει η Πτήση, ώστε να αποδεχτεί τη πραγματικότητα; Μου θυμίζετε αυτούς που διαβεβαίωναν τους στρατιωτικούς σχηματισμούς στη Κύπρο κατά την εισβολή, ότι οι απέναντι δεν έκαναν απόβαση αλλά ασκήσεις… Η Τουρκία, κάνει επιβεβαιωμένα, ότι της γουστάρει και κανείς δεν είναι πρόθυμος να την σταματήσει πόσο μάλλον να τη συνετίσει. Δεξιά και αριστερά, ακούμε για Χάγη, ΔΔ, διαλόγους κλπ κλπ. Κατά τα άλλα, όλα είναι υπό έλεγχο, εσείς μαδάτε μαργαρίτες out… Read more »

SAAB
Member

Τα βήματα όλων είναι μελετημένα με κάθε λεπτομέρεια. Μία από τις πρώτες δηλώσεις Ερντογάν ήταν για αδελφό έθνος όσον αφορά την Λιβύη. Κανείς δεν είπε ότι δεν το αποδέχεται. Ούτε εμείς.
Το διπλωματικό κεφάλαιο κάνει πολιτική υπέρ των αφεντικών των κομμάτων εξουσίας. Δηλαδή υπέρ του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Προσπαθεί να εμποδίσει την δημιουργία αγωγών προκειμένου τα πλοία των αφεντικών τους να μην πτωχεύσουν.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Αισθάνεται στριμωγμένος λόγω της συμφωνίας και δρα δυναμικά ή απλώς βρίσκει την ευκαιρία να συνεχίσει την υποστήριξη;

Lefteris
Member
Noble Member
Lefteris

Μαθηματικά, αν ξεφόρτωναν τεθωρακισμένα και στρατιώτες τόσο απροκάλυπτα, θα βλέπαμε την αποτελεσματικότητα του Αιγυπτιακού στρατού.
Καλά έκαναν και δημιούργησαν σάλο με τις δημοσιεύσεις.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Θα την βλέπαμε πράγματι;