12.9 C
Athens
Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Αλουμίνιο σε πολεμικά σκάφη – Μύθοι και αλήθειες

- Advertisement -

Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης

Τους τελευταίους μήνες έχει μπει στη δημόσια συζήτηση το θέμα της καταλληλότητας του αλουμινίου στη ναυπηγική πολεμικών σκαφών. Καθώς αυτό δεν ήταν θέμα συζήτησης τις δεκαετίες που το ΠΝ είχε αντιτορπιλικά με υπερκατασκευή από αλουμίνιο, ούτε με τις πρόσφατες ναυπηγήσεις των σκαφών Super Vita/Ρούσσεν, που επίσης έχουν υπερκατασκευή από αλουμίνιο, τότε μάλλον έχει να κάνει με την πιθανολογούμενη προμήθεια των MMSC.

To αλουμίνιο ανακαλύφτηκε το 1812 από τον Βρετανό Sir Humphrey Davy και παρέμεινε πολύ σπάνιο μέχρι περίπου το 1888 οπότε και έγινε δυνατή η βιομηχανική του παραγωγή, με τη μέθοδο Hall-Héroult. Στην πραγματικότητα, το υλικό ήταν τόσο πολύτιμο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, που το 1884 όταν 2,85 κιλά αλουμινίου τοποθετήθηκαν στην κορυφή του μνημείου του Ουάσιγκτον (Washington monument), ήταν το μεγαλύτερο κομμάτι αλουμινίου στον κόσμο.

Washington monument

Μόνο 34 χρόνια αργότερα, το 1914, η παγκόσμια παραγωγή αλουμινίου είχε αυξηθεί στους 180.000 τόνους και το 2017 ξεπέρασε τα 63 εκ τόνους με διαρκώς αυξητικές τάσεις. Το αλουμίνιο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη ναυπηγική στο γαλλικό γιοτ (Sloop) Vendenesse το 1892 και κατόπιν στο αμερικανικό Defender του 1895, το οποίο κέρδισε το Americas Cup.

Στη μετά τον Α’ ΠΠ εποχή η τεχνολογία του αλουμινίου έκανε σημαντικές προόδους κάτι που επέτρεψε στο υλικό, μαζί με τους περιορισμούς στο εκτόπισμα που επέβαλε η συνθήκη αφοπλισμού της Washington του 1922, να βρει το δρόμο του στις νέες ναυπηγήσεις πολεμικών πλοίων. Το 1928 το USS Houston χρησιμοποίησε 2017 “Duralumin”. Το 1935 η κλάση Sims απέκτησε υπερκατασκευή από αλουμίνιο και το 1936 ήρθε η σειρά των αντιτορπιλικών Gleaves. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 1940 το ναυτικό των ΗΠΑ είχε παραπάνω από 100 πλοία με υπερκατασκευή από αλουμίνιο.

Παράλληλα με τις ναυπηγήσεις πολεμικών σκαφών, το αλουμίνιο βρίσκει εφαρμογή και στην εμπορική ναυτιλία. Το 1939 το Νορβηγικό M.V. Fernplant αντικατέστησε 40 τόνους από σίδερο με 14 τόνους αλουμινίου. Η αλλαγή θεωρήθηκε τόσο πετυχημένη που και τα αδερφά του πλοία μετασκευαστήκαν αντιστοίχως. Το 1952 το S.S. United States αντικατέστησε 8.000 τόνους σιδήρου με 2.000 τόνους αλουμινίου, με αποτέλεσμα αλλεπάλληλα ρεκόρ διάπλου του Ατλαντικού.

Στη δεκαετία του 1960 η χρήση αλουμινίου ήταν κοινή πρακτική τόσο για εμπορικές όσο και πολεμικές ναυπηγήσεις, τόσο στην υπερκατασκευή, όσο και στο κύτος. Τα περισσότερα κράματα αλουμινίου, που χρησιμοποιούμε και σήμερα (5052, 5083, 5086, 5454, 5456, 6061, 6082) έχουν καταχωρηθεί στο Aluminum Association πριν το 1972.

Φυσικά, όπως γίνεται πάντα όταν εμφανίζεται ένα νέο υλικό, δημιουργηθήκανε κάποιοι μύθοι, κάποιοι από άγνοια, κάποιοι γιατί βόλευαν ορισμένα συμφέροντα. Ας δούμε λοιπόν κάποια ιστορικά γεγονότα που σημάδευσαν τη χρήση του αλουμινίου σε πολεμικά πλοία.

USS BELKNAP

Το 1975 το αεροπλανοφόρο USS John F. Kennedy (CV 67) συγκρούστηκε με το αντιτορπιλικό/φρεγάτα κατευθυνόμενων βλημάτων USS Belknap (CG 26) στο Ιόνιο ανοιχτά της Σικελίας. Το Belknap έπαθε σοβαρές ζημιές, η υπερκατασκευή του από αλουμίνιο κατέρρευσε, βγήκε εκτός υπηρεσίας, οκτώ μέλη του πληρώματος χάσανε τη ζωή τους και 48 τραυματιστήκανε.

Belknap after her collision with the aircraft carrier John F. Kennedy

Πολλοί βλέποντας τις φωτογραφίες υπέθεσαν λανθασμένα ότι η υπερκατασκευή κάηκε συνεισφέροντας παραπάνω στην καταστροφή, και γράφτηκαν πύρινα άρθρα στον τύπο των ΗΠΑ, που έχει μία ροπή προς τον λαϊκισμό. Η επίσημη αναφορά όμως του ναυτικού αναφέρει πως δεν ήταν αυτός ο λόγος. Οι εκτεταμένες ζημιές οφείλονται σε ένα συνδυασμό της σύγκρουσης και της φωτιάς. Μετά από τη σύγκρουση 1.045 γαλόνια το λεπτό (= 4.000 λίτρα κάθε λεπτό) αεροπορικού καυσίμου, από το αεροπλανοφόρο, έπεφτε στην υπερκατασκευή του Belknap που καιγόταν. Αυτή η φωτιά, κάτω από τόσο αφύσικες συνθήκες κυριολεκτικά την έλιωσε.

US Navy Report, Ser 00/500878 “Investigation to inquire into the circumstances surrounding the collision between USS JOHN F. KENNEDY (CV 67) and USS BELKNAP (CG 26) which occurred on 22 November 1975” dated 7 September 1976 (redacted)

Πόλεμος των FALKLAND

Ο πόλεμος του Ηνωμένου Βασιλείου με την Αργεντινή για τα τα νησιά Falkland στις αρχές της δεκαετίας του 1980 παρήγαγε ένα άλλο σύνολο μύθων σχετικά με τη δυνατότητα επιβίωσης των πλοίων από αλουμίνιο. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέπτυξε 44 πολεμικά και 45 βοηθητικά πλοία στην περιοχή. Στα διδάγματα του πολέμου για το Ηνωμένο Βασίλειο, σε έγγραφο που εκδόθηκε μετά τη σύγκρουση, αναφέρεται ότι η έλλειψη αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης (ιπτάμενα ραντάρ), η έλλειψη μαχητικών αεροσκαφών παντός καιρού από βάσεις ξηράς, και η δράση του ναυτικού μέσα στην εμβέλεια των εχθρικών μαχητικών είχε σαν αποτέλεσμα το αυξημένο ρίσκο των ναυτικών επιχειρήσεων και την αναπόφευκτη απώλεια πλοίων.

Στις 4 Μαΐου 1982, το HMS Sheffield (D80) χτυπήθηκε στο μέσον του από πύραυλο Exocet. Ο πύραυλος χτύπησε τις δεξαμενές καυσίμων και προκάλεσε σοβαρή πυρκαγιά που οδήγησε το πλοίο στην εγκατάλειψη και τη βύθιση του 4 ώρες αργότερα. Είκοσι μέλη του πληρώματος χάθηκαν.

Αμέσως μετά το περιστατικό πολλά μέσα ενημέρωσης (από αυτά που καταγγέλλουν, βρίσκουν σκάνδαλα παντού και κάνουν αντιπολίτευση με μεγαλύτερη ευκολία από το να πληροφορούν, μη ξεχνάμε την πόλωση επί Θάτσερ) ανέφεραν λανθασμένα ότι η υπερκατασκευή του Σέφιλντ ήταν από αλουμίνιο και αυτό συνέβαλε στην απώλεια. Αυτό ήταν λάθος. Το αλουμίνιο χρησιμοποιείτο εκτενώς στις φρεγάτα Type 21, αλλά το Sheffield ήταν Type 42. Λεπτομέρεια για τα τάπμλοϊντ της εποχής. 

Συνολικά, το Βασιλικό Ναυτικό έχασε 6 πλοία κατά τη διάρκεια του πολέμου και πολλά άλλα υπέστησαν ζημιές. Τελικά, στα lessons learnt, στα μαθήματα του πολέμου, η επιτροπή συμπέρανε:

«… Παρ ‘όλα αυτά, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτό

Το [αλουμίνιο] συνέβαλε στην απώλεια οποιουδήποτε

σκάφους.”

United Kingdom’s Secretary of State for Defense Report to Parliament, “The Falklands Campaign: The Lessons” December 1982

USS STARK

Το 1987 η φρεγάτα USS Stark (FFG 31) επλήγη από δύο πυραύλους Εxocet που εκτοξεύθηκαν από Ιρακινό Mirage F1. Αργότερα αναφέρθηκε ότι ήταν ένα μετασκευασμένο Falcon 50 (!). Η υπερκατασκευή του Stark ήταν κατασκευασμένη από αλουμίνιο, ώστε να είναι πιο ελαφρύ και να έχει καλύτερη απόδοση.

Η επίσημη αναφορά του αμερικανικού ναυτικού αναφέρει ότι η άμεση ζημιά από πυρκαγιά οφείλεται από τα καύσιμα του πυραύλων. Αναφέρει ότι ο κάθε πύραυλος είχε περίπου 135 κιλά (300 pounds) καυσίμου, δηλαδή σύνολο περίπου 270 κιλά καύσιμο πυραύλου που ανεφλέγει και ήταν υπεύθυνο για την σχεδόν άμεση απελευθέρωση θερμότητας 12 εκατομμυρίων BTU (ένα κοινό κλιματιστικό έχει 9.000 BTU).

Επιπλέον, η κεφαλή του πρώτου πυραύλου απέτυχε να πυροδοτηθεί, κάτι που αποδείχθηκε περισσότερο βλαβερό επειδή έγχυσε τη θερμική του ενέργεια (καύση προωθητικού καυσίμου) βαθύτερα μέσα στο πλοίο. Ο δεύτερος πύραυλος πυροδοτήθηκε, αφήνοντας έτσι μέρος της θερμικής ενέργειας να διαφύγει πίσω του, στο εξωτερικό του πλοίου.

Μετά την εκδήλωση των πληγμάτων το πλήρωμα, μέσω της ακραίας προσπάθειας και της εκπαίδευσης του κατάφερε να σώσει το πλοίο. Σημειώνεται ότι η κατασκευή από αλουμίνιο είχε αρκετά καλή συμπεριφορά και υποστήριξε την προσπάθεια του πληρώματος. Στην επίσημη έκθεση του Ναυτικού για το περιστατικό δεν αναφέρεται πουθενά το αλουμίνιο ως παράγοντας.

US Navy Report, Ser 00/7S300244 “Formal Investigation into the Circumstances Surrounding the Attack on the USS STARK (FFG 31) on 17 May 1987” dated 23 July 1987 (redacted)

Μύθος: Θωράκιση από αλουμίνιο

Ένας μύθος είναι ότι δεν υπάρχει κάτι ως θώρακας από αλουμίνιο.

Όμως ήδη εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες που αποζητούσαν τρόπους μείωσης του βάρους στράφηκαν σε λύσεις αλουμινίου. Η πρώτη λύση ήταν το κράμα 5083-H131 (MIL-DTL-46027), το οποίο χρησιμοποιήθηκε για παράδειγμα στα M113 και στα αυτοκινούμενα Howitzer M109 Paladin. Στη δεκαετία του 1960 νέα κράματα κάνανε την εμφάνιση τους που προσεφέρανε προστασία από διατρητικά βλήματα, όπως το 7039-T64 (MIL-DTL46063) από το οποίο είναι κατασκευασμένο το πάνω μέρος του Bradley. Τα διδάγματα από τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν οδήγησαν στην ανάπτυξη νέων κραμάτων όπως τα CR56-H131 και C79A-T651, όπως επίσης μια σειρά θωρακίσεων με βάση το διαθέσιμο στο ελεύθερο εμπόριο κράμα αλουμινίου αεροπορικού τύπου 7085 με τις ονομασίες “ArmX AP Armor” και “ArmX Blast Armor”.

 

Μύθοι Σχετικά με την Καύση του Αλουμινίου

Η εσφαλμένη αντίληψη σχετικά με την χρήση του αλουμινίου και την επιβιωσιμότητα των πολεμικών πλοίων, οφείλεται συχνά στη λανθασμένη αντίληψη ότι μπορεί το αλουμίνιο να καεί σε ατμοσφαιρικές συνθήκες.

Το αλουμίνιο βρίσκεται ως μετάλλευμα και πρέπει να γίνει μια πολύπλοκη επεξεργασία ώστε να παραχθεί το υλικό που χρησιμοποιούμε εμείς σήμερα. Αυτή η διαδικασία δεν είναι μόνιμη. Το υλικό θέλει να επιτύχει τη χαμηλότερη ενεργειακή του κατάσταση, να επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση, όπως βρίσκεται στη φύση, με ιοντικό δεσμό μεταξύ του μετάλλου και του οξυγόνου. Η διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση, για την επίτευξη της επιθυμητής χαμηλότερης ενεργειακής κατάστασης είναι χημικά πανομοιότυπη με τη διάβρωση (σκουριά) και την καύση. Οι σημαντικοί παράγοντες εδώ είναι η ταχύτητα και το σχετικό περιβάλλον.

Το αλουμίνιο ΔΕΝ καίγεται κάτω από ατμοσφαιρικές συνθήκες. ΔΕΝ υποστηρίζει ούτε βοηθάει την καύση ή την εξάπλωση φλόγας.

Αυτό φαίνεται πρακτικά σε όλη τη βιομηχανία. Η συγκόλληση εξαρτημάτων αλουμινίου χρησιμοποιεί ηλεκτρική δέσμη για τήξη των υλικών και την ένωση τους. Η διαδικασία χρησιμοποιεί ένα αδρανές προστατευτικό αέριο για την προστασία της συγκόλλησης και της ποιότητας της ένωσης, όχι για να αποκλείσει την καύση. Εάν αυτό το αδρανές αέριο κάλυψης αποτύχει, τότε στη συγκόλληση συχνά θα περάσουν ελαττώματα ως αποτέλεσμα της ατμόσφαιρας και της αλληλεπίδρασης με τη δέσμη ηλεκτρονίων. Αυτό που συμβαίνει δεν αποτελεί καύση.

Η μόνη πραγματική διαφορά μεταξύ αλουμινίου και σιδήρου είναι το ότι το αλουμίνιο χάνει τη δύναμη του σε αρκετά χαμηλότερες θερμοκρασίες, που σημαίνει ότι ένα εξάρτημα αλουμινίου σε μια φωτιά θα αρχίσει να λιώνει πιο γρήγορα από το σίδερο και θα δίνει την αίσθηση ότι καίγεται, αλλά είναι αποδεδειγμένο ότι το αλουμίνιο ΔΕΝ συμμετέχει στην καύση κάτω από ατμοσφαιρικές συνθήκες.

Για να γίνει καύση αλουμινίου χρειάζεται πίεση 25 psi σε ένα περιβάλλον γεμάτο οξυγόνο. Αυτές οι συνθήκες δεν είναι κάτι που περιμένουμε να συμβούν σε μια φωτιά σε πολεμικό πλοίο (ή έστω να εμφανιστούν για ικανό χρονικό διάστημα). Η ατμοσφαιρική πίεση είναι 14,7 psi και το οξυγόνο είναι περίπου 20% του αέρα.

Κάτι που μπορεί να έχει μπερδέψει πολύ κόσμο είναι το γεγονός ότι η NASA χρησιμοποιεί σκόνη αλουμινίου στο προωθητικό καύσιμο πυραύλων, αλλά όμως σε άλλες συνθήκες πίεσης, θερμοκρασίας, με καταλύτες και οξειδωτικά, δηλαδή σε ένα περιβάλλον πολύ διαφορετικό από ότι αυτό στο οποίο θα βρεθούν πολεμικά πλοία.

Διαχείριση Πυρκαγιάς

Η κατασκευή πλοίων υπόκειται σε κάποιες διεθνής προδιαγραφές. Αυτές περιλαμβάνουν τα US military specifications, Royal Navy Defense Standards, British Standards, Naval Engineering Standards κα. Δεν κάνει κανένας σοβαρός σχεδιαστής και ναυπηγός του κεφαλιού του.

Ο International Maritime Organization (IMO) είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων και οι κανόνες ασφαλείας του, (Safety of Life at Sea ή “SOLAS”) δημιουργηθήκανε μετά το ναυάγιο του Τιτανικού. Μελέτες σε άλλα περιστατικά, όπως η φωτιά στο SS Morro Castle το 1934 με 134 νεκρούς, και τα διδάγματα του Β’ ΠΠ είχαν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία προδιαγραφών που βάζουν όρια στα εύφλεκτα υλικά που βρίσκονται πάνω σε πλοία, αλλά και σε άλλα θέματα πυροπροστασίας. Κατόπιν οι κανόνες χωρίστηκαν σε πυροπροστασία (fire protection), ανίχνευση φωτιάς (fire detection) και πυρόσβεση (fire extinction). Οι κανόνες αυτοί συνεχίζουν να ενημερώνονται και να βελτιώνονται.

Τα ΙΜΟ στάνταρντ περιγράφουν τις κατηγορίες “A”, “B”, και “C”. Επειδή όμως τα πολεμικά πλοία πρέπει να σχεδιαστούν ώστε να αντιμετωπίσουν και το σοκ ενός πλήγματος το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ ανέπτυξε και την κατηγορία “Ν.

Η κατηγορία “Ν” έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει από τη δομική αστοχία και την αποτροπή της διέλευσης πυρκαγιάς και καπνού όταν εκτίθεται το πλοίο σε ταχεία αύξηση της έκθεσης του σε πυρκαγιά υδρογονανθράκων για την καθορισμένη περίοδο δοκιμής, σύμφωνα με το πρότυπο δοκιμής NAVSEA 05P4 02-2006 μετά τη δοκιμή πληγματος σύμφωνα με το πρότυπο MIL-S-901“. Με άλλα λόγια, η κατασκευή πρέπει να είναι σε θέση να αποτρέψει τη διέλευση της φωτιάς και του καπνού όταν εκτίθεται σε φωτιά υδρογονανθράκων μετά από πλήγμα που προσομοιώνει το σοκ που δέχτηκαν το Belknap, η Sheffield και το Stark.

Όμως, επειδή το αλουμίνιο χάνει τη δύναμη του όταν αυξάνεται η θερμοκρασία, το πρότυπο “Ν” απαιτεί ότι η θερμοκρασία στον πυρήνα του αλουμινίου δεν πρέπει να υπερβεί τους 200 C πάνω από την αρχική του θερμοκρασία, πριν το πλήγμα, για μια περίοδο τουλάχιστον 30 λεπτών. Επιπλέον υπάρχουν και κατηγορίες που καθορίζουν το πως πρέπει να ανεβαίνει η θερμοκρασία στην άλλη μεριά της αλουμινοκατασκευής, που δεν φλέγεται, για παράδειγμα το “Ν-30”, όπου η θερμοκρασία δεν θα ανέβει πάνω από τους 140C μέσα σε 30 λεπτά.

Για να επιτευχθούν αυτές οι προδιαγραφές στην πράξη, τότε χρησιμοποιείται κάποιο μονωτικό υλικό μαζί με το αλουμίνιο. Είναι προφανές ότι ο συνδυασμός του μονωτικού υλικού και του αλουμινίου δεν πρέπει να είναι πιο βαρύς από το σίδερο (πιο ακριβό θα είναι έτσι και αλλιώς).

Τυπικά υπάρχουν τρεις τρόποι μόνωσης, σπρέι, κουβέρτα και πάνελ.

Το σπρέι είναι σαν το γνωστό σπρέι πολυουρεθάνης, το οποίο ψεκάζεται πάνω στο αλουμίνιο. Χρησιμοποιείται εκτεταμένα από πολιτικούς μηχανικούς στα κτίρια και έχει το πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους και της αυξομείωσης του πάχους. Μπορεί να επικαλύψει δύσκολες γεωμετρίες, χρειάζεται λίγα εργατικά, αλλά δεν εμφανίζεται συχνά σε πολεμικά πλοία καθώς δεν συμπεριφέρεται καλά στο σοκ πλήγματος.

Η κουβέρτα είναι κατασκευασμένη από ορυκτό μαλλί (mineral wool) ή αεροτζέλ σίλικας και ενισχυμένο με μη υφασμάτινο fiberglass. Το αεροτζέλ σίλικας έχει πολύ χαμηλή θερμική αγωγιμότητα, μπορεί να γίνει εύπλαστο και είναι περιβαλλοντολογικά ασφαλές. Αυτό το υλικό προσφέρει στον ναυπηγό τη δυνατότητα να προστατέψει δύσκολες γεωμετρίες και επιπλέον μπορεί να κατασκευαστεί με υλικό που αντανακλά τη θερμότητα.

FyreWrap® Marine Blanket

Η τρίτη επιλογή είναι τα προκατασκευασμένα πάνελ. Αυτά είναι όμως άκαμπτα και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού.

Η τεχνολογία υλικών προσφέρει πολλές επιπλέον επιλογές, κάποιες από τις οποίες μπορεί να μην είναι δημοσίως γνωστές ή να χρησιμοποιούνται κατ΄ αποκλειστικότητα από κάποιον συγκεκριμένο κατασκευαστή. Για παράδειγμα υπάρχουν υλικά που μόλις θερμανθούν διογκώνονται και δημιουργούν ένα αφρώδες υλικό το οποίο προστατεύει από τη φωτιά ότι είναι κάτω από αυτό. Κάποια άλλα υλικά όταν θερμανθούν ή όταν έρθουν σε επαφή με φωτιά απελευθερώνουν νερό το οποίο ρίχνει τη θερμοκρασία της φωτιάς και περιορίζει την επέκταση της.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα πλοίο από αλουμίνιο χρειάζεται 40% περισσότερη μόνωση (σε βάρος) από ότι ένα αντίστοιχο σιδερένιο, αλλά τελικά το συνολικό βάρος του πλοίου θα είναι 22% μικρότερο, το οποίο μεταφράζεται ότι χωρίς να χάνει σε προστασία χρειάζεται λιγότερη ισχύ για τις ίδιες επιδόσεις, έχει μεγαλύτερη ακτίνα δράσης και είναι πιο ευέλικτο. Το κόστος κτήσης είναι όμως τουλάχιστον 7% μεγαλύτερο, αλλά το κόστος χρήσης είναι μικρότερο (λιγότερα καύσιμα, λιγότερη μπογιά…)

Όπως γράφτηκε πιο πάνω οι προδιαγραφές και οι απαιτήσεις από ένα πολεμικό πλοίο είναι ίδιες ανεξάρτητα από το υλικό κατασκευής. Ο ναυπηγός πρέπει να κάνει τις επιλογές του ώστε να προσφέρει ένα ανταγωνιστικό προϊόν που θα καλύπτει τις ανάγκες του πελάτη. Το ζητούμενο είναι ένα ποιοτικό προϊόν και ο ορισμός της ποιότητας είναι fitness for use, το προϊόν να είναι κατάλληλο για την χρήση που το θέλουμε. Προφανώς το πρώτο που πρέπει να καθοριστεί είναι η χρήση, γιατί απλά διαφορετικά δεν μπορεί να αξιολογηθεί κατά πόσο ένα προϊόν είναι κατάληλο για τη χρήση και συνεπώς ποιοτικό.

Το υλικό κατασκευής δεν είναι αυτοσκοπός, είναι μια επιλογή του ναυπηγού και το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που πρέπει να κριθεί. Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι το συνολικό αποτέλεσμα. Το Mosquito στον Β’ ΠΠ ήταν φτιαγμένο από ξύλο, αλλά αν δεν κολλήσουμε σε αυτό, ήταν ένα φανταστικό αεροπλάνο για τον ρόλο και τις αποστολές που κλήθηκε να φέρει εις πέρας. Κάποια πλοία χρησιμοποιούν αλουμίνιο, κάποια, συνθετικά υλικά κάποια σίδερο, κάποια ξύλο. Ανάλογα με το σχεδιασμό και τη χρήση γίνεται η επιλογή του υλικού, και δεν γίνεται στο πόδι από το μαστρο Μήτσο, αλλά από ομάδες επιστημόνων και μηχανικών οι οποίοι γνωρίζουν τις απαιτήσεις του πελάτη, τα χαρακτηριστικά του κάθε υλικού και τις διαθέσιμες επιλογές. Οι άνθρωποι που κάνουν αυτή τη δουλειά δεν είναι τσαρλατάνοι και οι πελάτες τους δεν είναι χαϊβάνια. Επίσης δεν είναι τυχαίο το ότι είναι ελάχιστοι οι οργανισμοί που μπορούν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν ένα μοντέρνο πολεμικό πλοίο. Αν σκεφτόμασταν με τη λογική ότι τόσα χρόνια έτσι τα φτιάχναμε και ήμασταν ικανοποιημένοι, τότε είναι προφανές ότι τα πλοία μας ακόμα θα ήταν ξύλινα και με κουπιά.

Το αλουμίνιο δεν είναι ένα καινούργιο υλικό, είναι κοινή η χρήση του στη ναυπηγική από τη δεκαετία του 1960. Επιπλέον με την ανάπτυξη της τεχνολογίας έχουμε καταλάβει καλύτερα τις ιδιότητες του, έχουμε αναπτύξει καινούργια κράματα και είναι πλέον μια εναλλακτική που επιτρέπει στους ναυπηγούς να το χρησιμοποιήσουν μειώνοντας το βάρος, ακόμα και εκεί που η επιβιωσιμότητα είναι ένας επιθυμητός παράγοντας.

Συνεπώς, αν θέλει κάποιος να κάνει καλόπιστη κριτική σε ένα σχέδιο, ίσως θα ήταν πιο πρέπον αντί να απορρίπτει και να κατακρίνει κάτι, το οποίο προφανώς δεν καταλαβαίνει καλά, να προσπαθήσει να αυξήσει τις γνώσεις του πάνω στο αντικείμενο ή να ρωτήσει να μάθει, ποιο κράμα επιλέχτηκε, γιατί αυτό και όχι κάποιο άλλο, πως συνδέεται το αλουμίνιο με το σίδερο; πως διασφαλίζεται η προστασία των συγκολλήσεων από τη διάβρωση, πως αποφεύγονται οι ρωγμές, ποια μόνωση επιλέχτηκε, είναι η μόνωση κάτι που μπορεί να δημοσιευτεί, κάτι που κυκλοφορεί στο εμπόριο ή είναι κάτι απόρρητο που το προσφέρει μόνο ο συγκεκριμένος προμηθευτής; Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός κράματος αλουμινίου και μόνωσης για τα χαρακτηριστικά στελθ του πλοίου; Μήπως απορροφά το πλήγμα και προστατεύει από την πυρκαγιά ακριβώς όπως θα έκανε ένα σιδερένιο πλοίο άλλα είναι πιο ελαφρύ και δεν αντανακλά τα ραδιοκύματα; Ποια είναι η συμπεριφορά του σχετικά με το θερμικό ίχνος; Μήπως δεν αντανακλά τη θερμική ακτινοβολία όπως το σίδερο, συνεπώς εντοπίζεται πιο δύσκολα; Αυτό το χαμηλότερο βάρος, και η επιπλέον μόνωση, πέρα από τις καλύτερες επιδόσεις επηρεάζει το ακουστικό ίχνος του πλοίου και συνεπώς τις πιθανότητες εντοπισμού του από υποβρύχια; Η λίστα με τις ερωτήσεις είναι πρακτικά ατέλειωτη, αλλά οι φιλιππικοί είναι πιο εύκολοι και δυστυχώς πιο εύπεπτοι από μέρος του αναγνωστικού κοινού.

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

125 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
125 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
GeorgeE

Kαι από Vibranium κατευθείαν από την Wakanda να ήταν κατασκευασμένα τα Rio Mare lcs-mmsc, πάλι η χειρότερη επιλογή θα ήταν!!!

Ωραίο άρθρο παρόλα αυτά…

Last edited 1 month ago by GeorgeE
gdmast

Εγώ πάντως αν ήμουν ο δίπλα, τη μέρα που θα υπογράψουμε τις αλουμινότρατες, θα υπέγραφα με Γαλλία για 12 Bel (5 α/α και 7 α/υ). Και μετά θα καθόμουν 30 χρόνια σε μια καρέκλα και θα γέλαγα με το ΠΝ. Απόλυτη τρολιά και χουνέρι για γενιές. Τα λοιπά, να είχαμε να λέγαμε.

Zaxos

Συμφωνω αλλα μπελαρα δεν πουλαει ςτη τουρκια ο γαλλος
Εδω δεν τους δινει θωρακίση για τα αλται κ δεν αναβαθμιζει 150 πακιστανικα μιραζ σιγα μη του δωσει μπελαρα
Κ με τα TF200 μια χαρα μας εχει ο τουρκος οταν τα φτιαξει κ αν παρουμε τα αλουμινια

gdmast

Καλά, άμα του πει, πιάσε 12 Bel, τσάκωσε από το ράφι και 4 Συντάγματα Samp/T και επειδή έχω και κάτι δυσκολίες με τα βερέα, τύλιξέ μου και 800 Leclerc να είναι όμως φρέσκα, θα δούμε αν πουλάει ή όχι.

chriss8

Συγγνώμη. Κέρδισε η Τουρκία το διαγαλαξιακό τζόκερ;

gdmast

Νομίζω ότι καταλαβαίνεις το καθ’ υπερβολή χιούμορ.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι υπό τις κατάλληλες συνθήκες και τα όποια χρήματα, όλα γίνονται.

DimitrisXr

Ρεαλιστικο σεναριο

Psixraimia

Έκλαψα. Στην αρχή από τα γέλια μετά γιατί κατάλαβα τι δείχνει αυτό το σχόλιο για την επιλογή των mmsc

yannis_ath

γι αυτό ακριβώς το «αν» ειναι επιστημονική φαντασία.

Dakota

Ετοιμάζω τα ποπ κορν, δεν θα κοιμηθούμε σήμερα.

Demetriu

Είμαι άσχετος…με βάση την κοινη λογική οι ΗΠΑ δεν θα έφτιαχναν ένα πολεμικό πλοίο τόσο ευάλωτο .
Γιαυτους είναι θέμα πρώτα δικής τους ασφάλειας και δεύτερον είναι θέμα πρεστίζ !
Φαντάζομαι ότι αν ένα πολεμικό πλοίο χτυπηθεί από πύραυλο….δύσκολα την γλιτώνει με τόσα καύσιμα και τόσο οπλικό φορτίο που κουβαλά …είτε είναι από χάλυβα είτε από αλουμίνιο !

Psixraimia

Αν ένα πολεμικό πλοίο χτυπηθεί από έναν πύραυλο θα πρέπει υπό κανονικές συνθήκες να επιβιώσει. Δε στέλνουμε 1 δισεκατομμύριο για να βυθίζεται με μία βολή 5 εκατομμυρίων
Στα υπόλοιπα συμφωνώ

gdmast

Για να καταλάβεις τι παίζεται. Οι ίδιοι οι ουσαίοι, για τα δικά ΤΟΥΣ, πήραν τις γνωστές FREMM (που θα πάρουν κιόλας σε άλλη διαμόρφωση) και τους προσέθεσαν σχεδόν άλλο τόσο ατσάλι απ’ ότι έχουν (που λέει ο λόγος έτσι?, βαριέμαι να το ψάξω αλλά αν θυμάμαι καμιά 300αριά τόνους). Και εμείς καθόμαστε τώρα να συζητάμε, το εάν πάρουμε φόκο, τι φωτιά θα φτιάξουμε. Δηλ. για να ψήσουμε πάνω ρέγγα ή να βάλουμε κατσαρόλα για κακαβιά?

ptisidiastima

Άλλο τόσο ατσάλι…
Από 6000 τόνοι πήγαν στους 12.000… κάτι δεν πάει καλά μάλλον

yannis_ath

🤣 🤣 🤣 🤣

gdmast

Αναφέρω “που λέει ο λόγος”, φυσικά καθ’ υπερβολή η αναφορά μου.
Απλά ήθελα να αναδείξω τη διαφορετική πρακτική που ακολουθούν για τα δικά τους πλοία και τη διαφορετική σε αυτό που θέλουν να μας πουλήσουν.
Μάλιστα, δεν ξέρω και ΠΟΥ ακριβώς θα προστεθούν οι τόνοι αυτοί. Γιατί αν το μεγαλύτερο ή κάποιο μέρος πάει στην υπερκατασκευή, καταλαβαίνετε….

Captain_Kal

Τις έκαναν αεροπλανοφόρα!! Γι’ αυτό!!!

Fingolfin

Για πες να μάθουμε πού έβαλαν 300 τόνους ατσάλι; Στην υπερκατασκευή; Μάλλον όχι. Πιο πιθανό στη γάστρα και στα έξαλα του πλοίου; Μη λέμε ότι θέλουμε.

gdmast

Εγώ λέω ότι επιφυλάσσομαι γιατί δεν ξέρω. Εσείς παίρνετε θέση, ενώ επίσης δεν ξέρετε ΠΟΥ το έβαλαν. Παραγνωρίζετε όμως το γεγονός σε ένα ήδη γερό και βαρύ σκαρί ΠΡΟΣΘΕΣΑΝ.

flatspin

Η κοινη λογικη σου μιλάει ορθά, πλην ομως αυτο το πράγμα ως… βαρυ περιπολικό το σχεδίασαν, ασχετα αν στην πορεία διαπίστωσαν οτι δεν τους κάνει το σενάριο χρήσης που ειχαν κατα νου. Εξου και ο πολυ ελαφρυς οπλισμός του σε αμερικανικη υπηρεσια.

Ioannis2

To θέμα είναι ο ΡΟΛΟΣ , άλλο ρόλο εχουν οι LCS στο αμερικανικό ναυτικό άλλο ρόλο θελουμε να καλύψουμε με τις MMSC (τρομάρα μας). Αν κάτι έχουν οι ΗΠΑ και ταιριάζουν σε ρόλο που θέλουμε είναι τα Arleigh Burke

Steve

Αλήθεια τώρα? Γιατί δεν μας βάζετε όμως και τα melting point των δύο μετάλλων?????

Last edited 1 month ago by Steve
ultorius

600-660 C για αλουμινιο και ατσαλι 1370-1500 C.
Οι θερμοκρασιες στις οποιες χανουν σημαντικο μερος της αντοχης τους δεν εχουν τοσο τεραστιες διαφορες βεβαια αλλα και παλι τα πραγματα υπερ του χαλυβα ειναι.
Δηλαδη το αλουμινιο χανει την αντοχη του κατα 50% στους 300 και το ατσαλι λιγο πανω απο 550.
Το σιγουρο ειναι πως η διαφορα τους ειναι υπαρκτη, το οτι δεν ειναι εφλεκτο κανενα απο τα 2 δε συμαινει κατι αν χασει πολυ πιο γρηγορα τη δυνατοτητα του να φερει φορτια και καταρευσει η κατασκευη.

killpete

Ενδιαφέρουσα ανάλυση και ευχαριστούμε για την παροχή γνώσης και όχι απλά άποψης.
Η ερώτηση που “καίει” και είναι πρακτικής και όχι θεωρητικής φύσεως είναι γιατί οι MMSC έχουν χαμηλή επιβιωσιμότητα με classification προστασίας “1”, η χαμηλότερη βαθμίδα, ενώ αντικαθιστούν τις Perry με βαθμό προστασίας “2”. Το ίδιο το αμερικανικό Κονγκρέσο σε επίσημη έρευνα του τον Ιούνιο του 2015 αναφέρει:

Survivability of Revised Design for Ships 33-52
Another oversight issue for Congress concerns the survivability of the Navy’s proposed design for the final 20 ships in the program (ships 33-52). A January 2015 report from DOD’s Director,Operational Test and Evaluation (DOT&E)—DOT&E’s annual report for FY2014—states:
SSC Study
• In February 2014, the Secretary of Defense directed the Secretary of the Navy and the
Chief of Naval Operations to “Submit to me, in time to inform the PB 2016 budget
deliberations, alternative proposals to procure a capable and lethal small surface combatant,
generally consistent with the capabilities of a frigate.” In October 2014, the Secretary of
Defense requested DOT&E provide an independent assessment of the work done by the SSC
Task Force established by the Navy pursuant to the Secretary’s direction. In response,
DOT&E provided a written classified assessment report to the Secretary.
• In its report, DOT&E concluded that the Navy’s SSC Task Force’s results indicate, of the
alternatives it considered, the multi-mission combat capabilities and survivability design features of a modern frigate could be provided only by a new ship design or a major modification to the LCS design—the so-called large plug insertion developed by the Task Force. While offering some improvements in combat capability and survivability (primarily via reduced susceptibility) relative to LCS, the minor modifications to LCS considered by the Task Force and recommended by the Navy Leadership do not satisfy significant elements of a capability concept developed by the Task Force for a modern frigate.

https://www.hsdl.org/?view&did=767263

PetranGR

H επιβιωσημοτητα δεν εξαρταται μονο απο την κατασκευη. Αυτο ειναι ξεκαθαρο. Εξαρταται και απο τον αμυντικο και ηλεκτρονικο εξοπλισμο

Sungodra

ακομα χειροτερα με τον συμμαχο διπλα μας που θα εχει με τα αεροπλανα του και τους πυραυλους cruise στοχοποιημενα τα σαπακια απο πριν βγει στο Αιγαιο και στην Αν Μεσογειο.

killpete

Συμφωνώ απόλυτα γι αυτό και δεν ανέφερα καθόλου το κομμάτι της κατασκευής. Απλά ρωτάω γιατί τα πλοία αυτά θεωρούνται από τους ίδιους τους δημιουργούς του ως χαμηλής επιβιωσιμότητας και εν τέλει γιατί να τα αγοράσει το ΠΝ αφού οι ίδιοι οι Αμερικανοί λένε ότι μόνο με μια εντελώς νέα σχεδίαση μπορούν να βελτιώσουν την επιβιωσημοτητα και όχι με βελτιώσεις της υπάρχουσας σχεδίασης.

ultorius

Σε αυτη την περιπτωση το survivability class και τα τεστ που γινονται σκεψου το σαν παθητικη ασφαλεια. Ειναι ουσιαστικα αφου φαει συγκεκριμενα πληγματα το πλοιο πως θα συμπεριφερθει. Δεν υπολογιζονται ουτε αντιμετρα, ουτε ηλεκτρονικος εξοπλισμος, ουτε αντιεροπορικα κλπ.
Οποτε σε αυτη την συγκεκριμενη περιπτωση παιζουν ρολο, το υλικο,η θωρακιση, το αν υπαρχουν διαμερισματα στεγανα και πυραντοχα για να μην εξαπλωνονται οι ζημιες γρηγορα, οι αντοχες σε διατρυση, θραυσματα κλπ. Κοιτα βασικα τι εχει γραψει παρακατω ο CKfurious CKfurious .Το εχει στα αγγλικα αλλα εκει φαινεται σε τι υπολοιπεται η mmsc

GK21

Πολυ ωραιο το αρθρο σας κυριε Ηρακλη.Μακαρι να παρουμε τις Belharra……

harval

Μακαρι τις Type 31.

Stealth

Με εξοπλισμο ομως οπως η Iver Huitfeldt, δηλαδη ρανταρ APAR Blk 2, SMART-L ΜΜ (η ακομη καλυτερα Sea Master 400) και 56+ βληματα ESSM και SM-2.

Last edited 1 month ago by Stealth
harval

Θα συμφωνησω σε ολα εκτος απο SM2. Προτιμω 64 Camm

Ioannis2

Προφανώς αν πάμε εκεί (μακάρι Παναγία μου) δεν θα πάρουμε την Αγγλική έκδοση σε όπλα η οποία έχει μόνο τα βασικά αλλά σε μία type 31 Hellenic Navy. Πιο ακριβή προφανώς αλλά και πάλι η φθηνότερη δυνατή. Μπορεί με αυτήν την λύση το ΠΝ να μην αποκτάει μεγάλη τεχνολογική υποεροχή αλλά λόγο τις φτηνης τιμής μπορεί να ανανεώσει τον στόλο επιφάνειας με αξιόπιστες και σύγχρονες φρεγάτες ενώ στο μέλλον να πάει και σε κάτι πιο εξελιγμένο ως αιχμή (λιγες μονάδες). Ξεχνάμε ότι πέρα απο την ποιότητα χρειαζόμαστε μαζί και ποσότητα, η μόνη λύση που δίνει και τα δύο έιναι type 31 ή MEKO A200.

GK21

Οποιο πλοιο αγαπας,δεν εχω προβλημα.Οχι ΜΕΚΟ(οι γερμανοι ειναι φιλοι μας,λενε οι τουρκοι…….)και σιγουρα οχι με το στανιο L.M..Καπιταλιστες ειναι,υπερμαχοι της ελευθερης αγορας ειναι,επενδυση θελουν να κανουν,ας βρουν μονοι τους πελατεια απο το εξωτερικο και οχι χωρις διαγωνισμο απο το ελληνικο ναυτικο.

harval

Καλα τα λες.
Εγω αγαπαω Type 31
Ομως ας προετοιμαστούμε για πραγματικοτητα. Με σειρα προτεραιοτητας.

  1. Υπεροπλο απο Αμερικανους
  2. Πολυ καλο πλοιο (ΜΕΚΟ Α200) απο κολλητους της Τουρκιας και “καταπληκτικους” συμμαχους μας
  3. Απο παμφθηνους Γαλλους

Δυστυχως δεν νομιζω οτι οι Αγγλοι εχουν τυχη αν και εχουν τις καλυτερες λυσεις για τις απαιτησεις μας.

Dionisos

Απο Αγγλους ΤΙΠΟΤΑ.

harval

Ακομα και αν η προταση τους ειναι 100% καλυτερη σε νεο πλοιο,ενδιαμεση λυση,οικονομια?
Αντιλαμβάνομαι βεβαια για ποιον λογο το λετε. και δεν μπορω να πω οτι εχετε και αδικο .

dk137

Όλο το άρθρο είναι να είχαμε να λέγαμε. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε κατασκευές, επιλέγονται για συγκεκριμένους λόγους με βάση κάποιες προδιαγραφές.Όπως φτιάχνονται πλοίο από αλουμίνιο, φτιάχνονται και από πλέξι γκλας και από ξύλο. Το ερώτημα είναι με τι προδιαγραφές και γιατί σκοπό. Άλλες είναι οι προδιαγραφές ενός πλοίου που θα βρεθεί σε καταιγισμό πυρών και θα αντιπαρατεθεί με μεγάλες μονάδες επιφανείας και αεροπλάνα, και άλλες οι προδιαγραφές ενός σκάφους ακτοφυλακής. Αν κανείς αμφιβάλει για αυτό δεν έχει παρά να εκτελέσει ένα απλό πείραμα χτυπώντας με. το ίδιο βλήμα δύο διαφορετικές κατασκευές. Ελπίχω να μην κάνουμε εμείς το πείραμα.

Gunner

“δεν γίνεται στο πόδι από το μαστρο Μήτσο”

axinosp

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς για τα αλουμίνια εγώ πάντως θέλω 150-300 KW laser gun στις MMCS αλλά και στις ΜΕΚΟ από την Lockheed οπωσδήποτε και θα τα πούμε μετά τα δυο λογάκια με τους αγαπητούς γείτονες !!

https://www.youtube.com/watch?v=hNsUtZmWgdg&feature=emb_logo

Stavrogin1

Πολύ κατατοπιστικό άρθρο ποτε δεν αμφεβαλα οτι αυτες οι επιθεσεις στην χρήση αλουμινιου στα πλοια ειναι εντελώς αστειριχτη.

massey-ferguson-65

Ασχολιοστο….ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟ ΑΤΣΆΛΙ!!!!!Όλα και όλα…το ίδιο κοστίζει το κιλό το ατσάλι το ίδιο το αλουμηνιο!!!!!!ΟΧΙ , ΤΌΤΕ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΙΣ ΧΡΕΏΝΟΥΝ ΤΌΣΟ?????

ShadowMan

βασικά το αλουμίνιο είναι ακριβότερο από το ατσάλι..

harval

Αλουμινιο πιο ακριβο. Κιλο σιδηρου σε σχεση με κιλο αλουμινιου 1:¨6 εως 1:¨8 φορες ακριβοτερο ανα κιλο.
Ειδικο βαρος ανοξειδωτου χαλυβα 8000 κιλα/κμ
Ειδικο βαρος Αλουμινιου 2600 κιλα/κμ
8000 :¨2600 = 3 αρα αναλογια 1:¨3

Digenis

Ck εσυ την εκανες την δουλειά .Διασπορά ψευδών ειδήσεων

CKfurious

Πάλι εγώ φταίω??
ψευδών ειδήσεων??
Για το “αλουμινοτρατα”?/
Δεν το έβγαλα εγώ!!
Δεν με ενοχλεί το αλουμίνιο όσο το Level I survivability
μην επαναλαμβανόμαστε

Digenis

Σωστα δεν εκανες τιποτα … Αλλωστε το Survivalbility δεν εχει καμια σχεση με φωτια απο το αλουμινιο που ”λιωνει” και ”καίγεται” ε?

CKfurious

Στα έχω γράψει τι περιλαμβάνει το level ii που ΔΕΝ καλύπτει το mmsc:
————————————————————————————————–
https://navy-matters.blogspot.com/2013/01/lcs-survivability.html

Level II represents an increase of severity to include the ability for sustained operations when in support of a Battle Group and in the general war-at-sea area. This level shall provide the ability for sustained combat operations following weapons impact. Capabilities shall include the requirements of Level I plus primary and support system redundancy, collective protection system, improved structural integrity and subdivision, fragmentation protection, signature reduction, conventional and nuclear blast protection and nuclear hardening.”

Oi LCS/MMSC έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για  level I

Οποτε από τον αποπάνω ορισμό for level II ΔΕΝ ΈΧΟΥΝ:
primary and support system redundancy,
collective protection system,
improved structural integrity and
subdivision, fragmentation protection,
signature reduction,
conventional and nuclear blast protection and nuclear hardenin

Τι σημασία των παραπάνω για ΠΟΛΕΜΙΚΌ πλοίο τι καταλαβαίνεις η πρέπει να γράψω κάνα σεντόνι να εξηγήσω τη σημασία τους ??
Δεν είναι ΠΟΛΕΜΙΚA πλοία είναι ΠΕΡΙΠΟΛΙΚA!!!

—————————————————————————————–

Κανονικά εκεί έπρεπε να είχαμε σταματήσει τις συζητήσεις αφού εμείς ψάχνουμε για ΦΡΕΓAΤΕΣ και τα πλοία αυτά δεν έχουν σχεδιαστεί για να είναι ΦΡΕΓAΤΕΣ

Digenis
  1. Το αρθρο λεει για LCS οχι για MMSCArb ή ΗΝ.Καθε παραλλαγή subclass κατηγοριοποιείται ξανά .
  2. Επισης δεν λεει οτι το πλοιο εχει προβλημα με το αλουμινιο στην υπερκατασκευη γιατι λιώνει κφλ .
  3. Απο αυτα που διαβάζω αμφιβάλω αν καποια τα ειχαμε ή τα εχουμε ή μας ενδιαφέρουν …Δεν υπαρχει κατι επεξηγηματικό ωστε να καταλαβουμε τι εννοει στα υπόλοιπα . Οποτε και δεν μπορει να βγαλει συμπερασματα και να συγκρινεις με τα υπολοιπα πλοια .
  4. Τελος μιλαμε για ιανουαριο του 2013 .Απο τοτε εχουν γινει major αλλαγες ακομα και στα αμερικανικα πλοια και το γνωριζει
CKfurious

Όπως είχε γράψει και η ΠΤΉΣΗ η LM δεν συνέχισε τη πρόταση της με το LCS για το FFG διότι η έκταση των σχεδιαστικών αλλαγών που απαιτούνtε για ικανοποιήσει τις προδιαγραφές ιδιαιτερα τη διaμeρισματικοποιιση ήταν τέτοιο που δεν άξιζε!

Δεν κάναν τις απaιτουμενες αλλαγές για ένα πρόγραμμα for 20 ships θα τις κάνουν για τα 4 Saoudi MMsc και τα αλλα 4 δικά μας??

Σου έχω δώσει και links με το τι περιλαμβάνει τα lethality/survivbaility upgrades σta LCS 
Ουδεμία κυρια δομική αλλαγή!

Και δεν είναι μονο τα ποσα στεγανά έχει!

Η άλλη λέξη κλειδί στα παραπάνω είναι το  redundancy!!

’Aμα μας δείξουν πως το MMSC έχει επανασχεδιαστεί και πληρεί τα Level II criteria του αμερικανικου ναυτικού να το δεκτω!

Αλλα μας θεωρούν δεδομένους πελάτες και πάνε μας πουλήσουν γουρούνα στο σακί όπως οι και οι Γάλλοι άλλωστε!

Και όπως διαβάζεις δεν κάνω καμια αναφορά στο Αλουμίνιο

Όσο πιο πολύ διαβάζω για αυτά τόσο πιο πολύ αρνητικός γίνομαι

Έχεις δει τι εμβέλειες βγάζει το freedom??

Πρέπει να έχουμε ένα βυτιοφόρο διπλα!
(εκτος από ρυμουλκό που θα γράφαν κάποιοι άλλοι πιο αρνητικοί από μένα)

Digenis

Γουρουνι στο σακι ? Για αυτο ακουγετε οτι οι Arabs θα παρουν ακόμα 4 σύνολο 8 ?
Επισης ακούμε αυτο το πλοιο διασχίσει ωκεανούς …Τι λες να κάνει στάση να γεμίσει καύσιμα ?
Και ισχυει παντου και παντου … Ενα συστημα που σχεδιαστηκε για να πιανει 47 κομβους σε 3600τ τρωει και πολυ ακομα και αν δεν το πηγαινει με 47 . Μονο με αλλαγη συστηματος πρόωσης θα ερθουν άλλα χαρακτηριστικά οπου και ακουγετε οτι θα εχει η ΗΝ και η Arab

CKfurious

Κάτι μας έγραψες τώρα για τους Σαουδάραβες!!

Υπάρχουν και λιμάνια και ανεφοδιασμός εν πλω you know!!

Τα ίδια εγγραφες και για τις BelhAres!
επιμηκυμένες με νέες μηχανές με επιπλέον VLS ,CAMM-ER και φωτάκια που αναβοσβήνουν!!

Όλα αυτά ανεβάζουν σε κόστος που δεν μπορούμε όπως έδειξε και η
 ιστορία με τις [email protected]!!

Mavi70

Αγαπητέ μου CK δυστυχώς θα σε απογοητεύσω. Το καυτό memo OPNAVINST 9070.1 του ναυτικού στο οποίο αναφέρεται ο σύνδεσμος που μας έβαλες την ημέρα που γράφτηκε το άρθρο (25/1 2013) ήταν ήδη μερικούς μήνες ληγμένο και είχε αντικατασταθεί από το OPTAVIST 9070.1.A ο οποίος είχε της LCS level II. ‘Ήταν βέβαια τόση η καούρα της ιστοσελίδας αυτής που έκλαιγε σαν γατάκι διότι το ναυτικό των ΗΠΑ το έκανε επίτηδες και άλλαξε όλον τον κανονισμό για να περιλάβει της LCS στο Level II!!! Τώρα καταλαβαίνω όταν ο Τράμπ έλεγε βαθύ κράτος τι εννοούσε!!
Υ.Γ Εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει το πλοίο . Το έχω γράψει όπως και τους λόγους για την άποψή μου(σταθερούsonar,ελαχιστη ταχύτητα, απουσία Α/Α άμυνας περιοχής κλπ). Άλλο αυτό άλλο να γράφουμε όμως ανακρίβειες για αλουμίνια,survivability,..κλπ.

Neoklis

Αν μου επιτρέπετε …

Δεν τέθηκε θέμα ότι το αλουμίνιο είναι εύφλεκτο ,αλλά όπως κι ο ίδιος γράφετε ,χάνει την αντοχή του σε πυρκαγιά σε σχέση με το χάλυβα ή το σίδηρο και πρακτικά …λιώνει

Επίσης αν δείτε φωτογραφίες η υπέρ κατασκευή των υπό παραγγελία φρεγατών είναι ενιαία κι ένα πλήγμα θα είναι καταστροφικό αφού όπως φαίνεται από την εσωτερική διαμόρφωση τα συστήματα στο πλοίο είναι στην κυριολεξία packed . Δείτε συγκριτικά τη δομή σε πλάγια φωτογραφία μιας φρεγάτας τύπου Kortenaer που η υπερκατασκευη είναι τμηματική …

Οι λόγοι ειδικά που το RN έβγαλε το συμπέρασμα όσον αφορά την ασφάλεια περί αλουμινίου ήταν προφανείς …όσο κι αν ήθελε να πείσει ,η ψυχολογική εικόνα ενός πλοίου που καίγεται ήταν τελείως αρνητική στα πληρώματα ,ενώ και η τυχόν αλλαγή με άλλα υλικα θα συνεπαγόταν υψηλό κόστος …επίσης επειδή στην Αγγλία οι μηνύσεις προς όλους τους υπεύθυνους είναι στην ημερήσια διάταξη ,αυτό θα σήμαινε ατέλειωτες αγωγές από συγγενείς των θυμάτων ,αλλά και των επιζώντων επίσης …

Οι λόγοι επομένως ,όσο και να υπάρχει μια επιτροπή που βγάζει πόρισμα ,είναι πολύ συγκεκριμένοι ,επειδή υπάρχουν συνέπειες προς όλους .Κι όπως εσείς αναφέρατε τις πηγές σας ,η συζήτηση απευθείας με επιζώντες των πλοίων που επλήγησαν στα Φώκλαντ που είχα πριν αρκετά χρόνια ήταν ενδεικτικές των απόψεων τους για τις παραγγελίες των τύπου 21 αλλά και των τύπου 42.Από τα πρώτα βήματα που έγιναν όμως ήταν η αλλαγή της κάλυψης με Formica στο εσωτερικό των πλοίων που επιβάρυνε την κατάσταση σε περίπτωση πλήγματος .Η δε κλάση 42 είχε φοβερό πρόβλημα στη σχεδίαση της πλώρης που σε sea state 3 και πάνω πλημμύριζε νερά και γέμιζε με αλάτι τον εκτοξευτή των Sea Dart που πρακτικά εμπόδισε πολλές φορές εκτόξευση βλήματος ,όπως αναφέρει κι ο ίδιος ο υποναύαρχος Woodward στο βιβλίο One hundred days …

Οποτε ας μη βιαζόμαστε .Εκτός αν τα πλοία τα έχουμε μόνο για σημαιοστολισμούς…κι όχι για να πολεμανε με ασφάλεια …

Stealth

Ο αρθρογραφος ξεχναει τις πιο γνωστες περιπτωσεις πυρκαγιων και καταστροφων σε πλοια με αλουμινιο.

i) Φρεγατα HMS Amazon F169 (Type 21). Πηρε φωτια το μηχανοστασιο και οι σκαλες που ηταν αλουμινιο πηραν φωτια και ελιωσαν.

In November 1977 Amazon suffered serious engine room fire caused by a fuel leak when near Singapore. Ladders made of aluminium alloy melted in the fire, making it difficult to respond, which was one of the reasons why use of aluminum as a construction material for warships went out of fashion with the Royal Navy

https://en.wikipedia.org/wiki/HMS_Amazon_(F169)

ii) Φρεγατα HMS Antelope F170 (Type 21) στον πολεμο των Φωκλαντς.

The following day Antelope was still afloat, but her keel had broken and her (aluminium) superstructure melted into a heap of twisted metal. Antelope broke in half and sank that day.

https://en.wikipedia.org/wiki/HMS_Antelope_(F170)

iii) HSV 2 Swift, με εκτοπισμα 2 χιλιαδων τονων, το οποιο δεχθηκε ενα πυραυλο κατα πλοιων κοντα στην Υεμενη, πηρε φωτια και καταστραφηκε ολοσχερως.

https://en.wikipedia.org/wiki/HSV-2_Swift

https://www.workboat.com/news/bluewater/hsv-2-swift-wrecked-yemen-missile-attack/

Eπισης, δεν ειναι ΜΟΝΟ η αλουμινια υπερκατασκευη του MMSC η οποια ειναι προβλημα. Yπαρχουν πολλα περισσοτερα θεματα.

1) Εχει επιβιωσιμοτητα Level 1, δηλαδη λιγότερο από μια φρεγατα καθως ειναι παρακτιο περιπολικο

2) Ειναι πλοιο καλου καιρού μονο, καθως εχει μικρο βύθισμα και γάστρα ημι-πλαναρισματος, δηλαδη θα εχει κάκιστη συμπεριφορα σε κακό καιρό

3) Δεν εχει σοναρ τροπιδας ουτε τορπιλοσωληνες, δηλαδη ΔΕΝ μπορεί να εκτελεσει αποστολές ανθυποβρυχιακου πολέμου ουτε να δρασει αποτελεσματικά σε περιβάλλον με σοβαρές απειλές απο υποβρυχια. Το συρομενο σοναρ περιοριζει δραστικα την ταχυτητα του πλοιου και εκθετει το πλοιο σε κινδυνο απο υποβρυχια. Το ανθυποβρυχιακο ελικοπτερο δεν μπορει να ειναι στον αερα ολο το 24ωρο, χρειαζεται ανεφοδιασμο και το πληρωμα χρειαζεται ξεκουραση. Χωρις το σοναρ το πλοιο κινδυνευει.

4) Η τοποθέτηση 2 εκτοξευτων ΜΚ-41 στην υπερκατασκευη, θα ανεβάσει ακομη πιο ψηλα το κεντρο βάρος του πλοιου και συνεπώς θα επιτείνει τα προβλήματα πλευστότητας του πλοιου

5) Εχει περιστρεφομενο ρανταρ εν ετει 2020 οταν ολοι πηγαίνουν για σταθερά ρανταρ

Στο εξωτερικό μας έχουν ήδη πάρει στο ψιλό για τις MMSC. O Xavier Vavasseur του NavalNews που παρακολουθησε την παρουσίαση της Lockheed Martin αναρωτιέται πως θα κανει ανθυποβρυχιακες επιχειρήσεις η MMSC.

“The lack of a hull sonar might be a source of consideration for the HN. All of its main surface combatants currently in the fleet are equipped with such a system. Lockheed Martin firmly believes that the combination of the MMSC’s Variable-Depth Sonar (VDS) and the MH-60R helicopter’s dipping sonar has a lot more to offer in terms of capabilities. Naval News understands however that there are some drawbacks with this combination: Deploying those assets, especially in the Aegean environment of operations may pose a challenge depending on the weather conditions. The lack of a hull sonar also limits the ability to maintain a permanent (24/7) passive sonar watch while deployed”.
https://www.navalnews.com/naval-news/2020/11/lockheed-martin-mmsc-to-benefit-greek-economy-and-hellenic-navy/

Συμπερασμα, τα MMSC ειναι πλοια για να κάνουν βόλτες στο Ιονιο, και μόνο οταν εχει καλο καιρό.

Ο Ναύαρχος Στέλιος Φενεκος λεει δημοσια πως τα MMSC δεν εχουν τις απαιτούμενες δυνατότητες.

https://m.youtube.com/watch?v=QuK0AYhHSu8

Last edited 1 month ago by Stealth
Digenis

but there were no casualties
As of July 2017, Swift is reportedly now owned by Greek ferry company Seajets

https://en.wikipedia.org/wiki/HSV-2_Swift

χτυπήθηκε το μεταγωγικο αλλα δεν επαθαν τιποτα και τελος το πήραμε εμείς ..χαχαχα

Stealth

Πιθανοτατα το αγορασαν ως σκραπ καθως μονο και μονο το αλουμινιο εχει αξια ως μεταλλο. Παντως δεν εμφανιζεται στο νηολογιο της εταιριας.

https://www.seajets.gr/learn-about-seajets/fleet

Manolis1

Το πλοίο είναι η χειρότερη επιλογή που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση. Και λέω η κυβέρνηση γιατί αυτή θα επιλέξει και όχι το ΠΝ. Έχει τεράστιες ελλείψεις και ελαττώματα αλλά το υπερβολικά ακριβό κόστος του δεν μας αφήνει περιθώρια για περαιτέρω μετατροπές και προσθήκες. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί προσπαθούμε να μετατρέψουμε ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης σε φρεγάτα; Γιατί απλά δεν διαλέγουμε ένα έτοιμο σχέδιο φρεγάτας που υπηρετεί σε ευρωπαϊκά ναυτικά και όχι που θα υπηρετήσει σε τριτοκοσμικά “ναυτικά” χωρίς παράδοση; Υπάρχουν πολλά ερωτήματα στα οποία οι απαντήσεις δεν μοιάζουν λογικές. Εύχομαι να σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και να αποφύγουμε την αγορά αυτών των πλεούμενων.

massey-ferguson-65

Να Αγιασει το στόμα σου….πεστουστα… ΧΡΥΣΌΣΤΟΜΕ!!!!!!!!

Digenis

Μη χάσεις εσύ ..

  1. H αραβική MMSC εχει τορπιλες ,σου βαζω την δημοσιευση της DSCA MK-32 Surface Vessel Torpedo Tubes

https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/kingdom-saudi-arabia-multi- mission-surface-combatant-mmsc-ships
2.Οι 2 πισω ΜΚ εχουν κιαλους τροπους για να μπουν . Ολοι οι τροποι δεν ειναι ψιλά στην υπερκατασκευη .Αν κρίνει ο ναυπηγός οτι χρειάζεται μπορει να τα βαλει ποιο χαμηλα .
3 .Οπως καταλαβες το Αλουμινιο δεν ειναι προβλημα ουτε ΜΟΝΟ ουτε τιποτα
4. Το πλοιο πηγαινοερχετε στο ειρηνικο,ινδρικο και στο ατλαντικο με ολα τα SeaState ,οπως επισης και σε παράκτιο περιβάλλον .Δεν εχει κανενα προβλημα οπως θα θελατε μερικοι
5 .Αν δεις στο link λεει οτι το πλοιο ειναι τουμπανιασμενο στον ανθυποβρηχιακο εξοπλισμο Nixie AN/SLQ-25A Surface Ship Torpedo Defense System που αντικαθιστάτε απο το 61 , . Οσο για το γαστρας αν δεις την τελευταια ιαπωνικη φρεγατα εχει πανω παθητικό συρόμενο σόναρ (TAS : Towed Array Sonar) OQQ-25 εκτος απο VDS .Δηλαδη γαστρας δεν εχει …

Mikros-hroas

Λυπάμαι που τα σχόλια μου δεν δημοσιεύονται στο NAVALDEFENCE αν και έχουν διαβάσει το άρθρο 1000 αναγνώστες!
Τέτοια απαξίωση δεν την καταλαβαίνω και συγνώμη αλλά μια καλύτερη μεταχείριση δεν βλάπτει.
Τι πρόβλημα υπάρχει; Δεν έχετε συνεργάτες;
Αν δεν έχετε σας πρότεινα συνεργασία και την αρνηθήκατε;
Τι φταίει; Η τις πταίει;

Zaxos

Κ τα δικα μου σχολια το ιδιο.
Το navaldefence εβαλε φραγη …

PetranGR

To ειχα διαβασει λαι εγω το αρθρο αυτο.
Αν ομως ολα ηταν ετσι, γιατι δεν κατασκευαζουν και το κητος του σκαφους απο αλουμινιο;

Γιατι εγκατελειψε την ιδεα στα AB
Εκτος απο την φωτια υπαρχουν και η ρωγμες και η οξειδωση οταν ερχεται σε επαφη με αλλα υλικα.
https://www.nytimes.com/1987/08/11/us/navy-reverting-to-steel-in-shipbuilding-after-cracks-in-aluminum.html

https://content.sciendo.com/view/journals/sjpna/207/4/article-p45.xml?language=en

spylab

Ωραια αναλυση !

Psixraimia

Πολύ καλό άρθρο ομολογουμένως. Πειστικοτατο. Βέβαια ποτέ δεν έβλεπα το αλουμίνιο ως πρόβλημα (πώς είναι δυνατόν είναι τόσο λάθος και να το επιλέγει το αμερικανικό ναυτικό), το πρόβλημα για μένα είναι οι χαμηλές δυνατότητες των αισθητήρων του πλοίου και δευτερευοντως οι ελλείψεις του σε όπλα.
Επιμένω στην άποψή μου ότι πρέπει το ΠΝ να μειώσει τις οροφές του υπέρ της ΠΑ και του πυροβολικού, όμως αυτά τα λιγότερα πλοία (κάπου στις 8 φρεγάτες) πρέπει να είναι μεγαλύτερων επιδόσεων

Manolis1

Μα το πρόβλημα των τρατών δεν είναι η υπερκατασκευή από αλουμίνιο (αν και ενοχλεί). Το πρόβλημα στην επιβιωσιμότητα τους είναι η έλλειψη στεγανών και ο τρόπος με τον οποίο έχει γίνει γενικά η κατασκευή του πλοίου. Με αλουμίνιο ή χωρίς το lego ship της Lockheed έχει level 1 επιβιωσιμότητα. Νομίζω πως τέτοια επίπεδα επιβιωσιμότητας έχουν τα πλοία συνοδείας και όχι φρεγάτες πρώτης γραμμής. Επίσης το κόστος τους είναι γελοίο για αυτά που προσφέρουν. Αγοράζουμε με κόστος καλά οπλισμένης φρεγάτας περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης, με επιβιωσιμότητα κανονιοφόρου και οπλισμό κορβέτας. Ενώ εκεί έξω υπάρχουν πιο αξιόλογες και φθηνότερες επιλογές.

Last edited 1 month ago by Manolis1
epampapas

Προσπαθείτε άρθρο-άρθρο να αποδομήσετε ένα-ένα τα πολλά ομολογουμένως μειονεκτήματα των MMSC. Αξιοζήλευτη η προσπάθεια σας πραγματικά.

Αλλά και μάταιος κόπος ταυτόχρονα. Γιατί ότι και να γράψετε παραμένει με διαφορά το χειρότερο πλοίο που μπορεί να επιλέξει το ΠΝ.

Θα χαντακώσει το ΠΝ για πολλές δεκαετίες. Πρέπει να είμαστε όλοι υπεύθυνοι γιατί πρόκειται για μια επιλογή με μεγάλες συνέπειες.

Last edited 1 month ago by epampapas
Digenis

Ο μπατζανακς του κουνιαδου που ειχε θειο στα καραβια μου ειπε οτι το αλουμινιο λιωνει και καιγετε το πλοιο , και τωρα η πτηση προσπαθει να μας πει οτι δεν ισχυει … εγω πιστευω τον μπατζανακι του κουνιαδου που ειχε θειο στα καραβια …

Καλο το παραμυθι αλλα δεν πείθεις .

PanPan

Ακριβότερο κατά 7 τοις εκατό, αλλά μειωμένο κόστος χρήσης.
Στη περίπτωση των ΜΜSC το πλεονέκτημα του κόστους χρήσης εκμηδενίζεται από τις αυξημένες απαιτήσεις του hydrojet. Πληρώνεις αρχικά περισσότερα και έχεις μεγαλύτερο κόστος σε βάθος χρόνου με τα συγκεκριμένα. Είπαμε να σώσουμε τα ναυπηγεία όχι να τα πληρώσουμε χρυσό.
Ενδιαφέρον επίσης θα έχει να μάθουμε και την σύγκριση αλουμινίου χάλυβα σε μελλοντικές αναβαθμίσεις, τι γίνεται αν θέλεις πχ να προσθέσεις επιπλέον βάρος.

Zaxos

Ναι
Το αλουμινιο δεν καιγεται λιωνει στους 1200fahreneit
Οκ
Ο χαλυβας λιωνει στους 2800fahreneit
Οτι κραμα να κανεις απο την στιγμη που εχει αλουμινιο μεσα θα λιώσει γρηγοροτερα απο το χαλυβα
Περα απο αυτο οι αμερικανοι για το ffg γιατι προσθεσαν 300 τονους χαλυβα επιπλεον στο ηδη χαλυβδινο σκαρι της φρεμ;;;
Οι βρετανοι γιατι εκαναν το ιδιο για τα type 31??
Γιατι προσθεσαν 300τονους χαλυβα στο σκαρι της iver huitfeldt
Aυτα τα σκαρια δηλ δεν θελουν να εχουν χαμηλο θερμικο ιχνος;
Δεν θελουν να εχουν χαμηλο ακουστικο ιχνος;;;
Δεν θελουν να εχουν χαμηλη εκπομπη ραδιοκυματων;;;
Δε θελουν να εχουν οικονομια καυσιμου;;

Eπισης εχετε βρεθει ποτε σε θαλασσοταραχη με αλουμινενιο σκαφος;;;;

Για να μη το επεκτινω κιαλλο
Εμεις την mmsc δεν τη θελουμε για παρα πολλους λογους
Ενας απο αυτους ειναι κ το υλικο κατασκευης τους
Οσον αφορα τους κανονισμους του imo που αναφερετε να ενημερωσουμε οτι μικρα σκαφη ,θαλαμηγοι.αλιευτικα κατασκευαζονται απο αλουμινιο
Οπως κ εσωτερικοι χωροι ενδιαιτησης που υπαρχει προβλημα χωροταξικο
οπως κ μικρα πολεμικα σκαφη οπως πυραυλακατοι διοτι η ιπποδυναμη της προωστηριας μηχανης ειναι μικρη κ θελουμε να κινουν ελαφρια σκαφη
Σε κυριες μοναδες πολεμικου στολου ομως δεν υπαρχει τετοιο θεμα κ η ασφαλεια του πλοιου κ του πληρωματος σε ενα τοσο επικινδυνο πολεμικο περιβαλλον ειναι πρωταρχικης σημασιας
Κ επισης το π.ν. Πλεον εχει στη διαθεση του βαφη που δινει στα σκαρια του πολλες στελθ ιδιοτητες
Οποτε δεν κρινεται σκοπιμο η αγορα αλουμινενιου πλοιου για κυρια μοναδα του στολου κ δη τα προβληματικα κ αναξιοπλοα κ χαμηλης επιβιωσης κ αοπλα κ πανακριβα κ μειωμενου ανθυποβρυχιακου πολεμου mmsc

Υπαρχουν πολυ καλυτερες λυσεις για το στολο μας σε πολυ καλυτερες τιμες για να ανταγωνιστουν κ να επακουμβισουν τα τουρκικα πλοια
Οπως οι type 31 k oi MEKO A 200 k η iver huitfeldt ,freda.ffg

thanasouras

Τα Tico όμως απ’την άλλα αλουμινένια δεν είναι;;

Zaxos

Δες πιο κατω εχω αλλο σχολιο ςτα αγγλικα κ θα καταλαβεις περι tico

Nasos

Αναλύσεις επί αναλύσεων, άρθρα επί άρθρων για τις mmsc. Για κάντε και μια σύγκριση με τις υπάρχουσες ΜΕΚΟ, να δούμε τι έχουμε και τι πάμε να πάρουμε . . .

epampapas

Oι ΜΕΚΟ μετά τον εκσυγχρονισμό θα είναι σαφώς καλύτερα πλοία από τις νέες MMSC. Τραγικό πραγματικά..

Johnnop

Εχει προτερηματα εχει και μειονεκτηματα. Ειναι πολυ καλος αγωγος θερμοτητας , και αποφευγετε να χρησιμοποιειται σε πολεμικα πλοια.Αυτο που εχω προσεξει ειναι οτι οτι σε κρισιμα σημεια του πλοιου τα κομματια αλουμινιου ειναι ενωμενα περα απο κολλησεις και με λαστιχο για τις στρεβλωσεις. Προσωπικα μια διαπιστωση σε πλοιο κατασκευης 1994 απο αλουμινιου 32+ Knts, ειναι η δημιουργια πολλων και διαφορετικων “κρακ” ή τρυπες σε σημεια που τρωνε ζορι στη θαλασσα. Επισης σε χρηση δεν ειναι καθολου καλος μονωτης, βραζεις το καλοκαιρι, παγωνεις το χειμωνα, ρωτηστε τα πληρωματα. Ακομη τη γεφυρα του HSV-2 Swift – Wikipedia αν τη βλεπατε απο κοντα (spanopoylos shipyard) θα σας προξενουσε εντυπωση οτι τοση ζημια εγινε απο rpg οπως λενε που το εφαγε στη μασκα και καηκε μεχρι πανω και ολο το γκαραζ. Τωρα ωραιο το αρθρο, οντως στα μεγαλα πολεμικα θα εχουν και θωρακιση και μονωση σωστη, εμενα η προσωπικη μου αποψη οτι για τη χωρα μας και τα οικονομικα δεδομενα, και την κακη διαχειριση που κανουμε, δεν κανουν αυτα τα πλοια περισσοτερο απο θεμα συντηρησης και μικρου ωφελιμου ζωης. Φιλικα παντα.

Stealth

Το ειδες απο κοντα η απο μεσα??? Εξαιρετικα ενδιαφερον. Γραψε περισσοτερα για τις εντυπωσεις σου για την καταστροφη στο πλοιο.

Mikros-hroas

Έχει δίκιο σε ότι γράφει εκτός από το PRG.

neverwill

Aλουμίνιο ξεαλουμίνιο , το θέμα είναι η ενδιάμεση λύση , έχουμε κάτι για αυτό?

neverwill

πρός ΠΔ , όχι ότι με νοιάζει αλλά είμαι με 2 αρνητικά ? , κάτι δεν πάει καλά.

Τα ΑΒ τα ξεχνάμε, δεν υπάρχουν διαθέσιμα. Το ίδιο μάλλον και τα ΤΙCO λόγω κόστους συντήρησης. Κάποιοι ιστότοποι ανέφεραν για 2 LCS…

CKfurious

ADELAIDE θα λέμε και θα κλαίμε!!!

Stealth

Αυτα τα δυο LCS, εχουν τη μαχητικη αξια μιας τορπιλακατου. Ακομη και δωρεαν να μας τα δωσουν πρεπει να το σκεφτουμε.

Εχουν τρομερα προβληματα στο συστημα προωσης, βγαζουν συνεχως βλαβες και οι Αμερικανοι τα εχουν λιωσει στα τεστ, σε σημειο που το Αμερικανικο ναυτικο εκρινε πως απαιτουν ενα τεραστιο ποσο για να λειτουργησουν κανονικα και πλεον τα αποσυρουν.

Ειναι εξοπλισμενα με πυροβολο 57 χιλιοστων και με RAM. Ακομη και οι 50χρονες τορπιλακατοι που εχουμε στο ΠΝ ειναι πιο αξιομαχες απο τα LCS.

Προσπαθουν να βρουν καποιο κοροιδο για να τους τα φορτωσουν. Ελπιζω να μην ειμαστε εμεις τα κοροιδα.

Last edited 1 month ago by Stealth
ptisidiastima

Μόνο οι τορπιλάκατοι είμαι ανώτερες; Και τα ρυμουλκά του Στόλου στη Σαλαμίνα!

Zaxos

Κ τα ββ

Stealth

Σιγουρα δεν ειναι “ενδιαμεση λυση” με την υπαρχουσα διαμορφωση. Θα επρεπε κατ’ ελαχιστο να τοποθετηθουν εκτοξευτες αντιπλοικων βληματων Harpoon / NSM ωστε να μπορεσουν να φτασουν το επιπεδο οπλισμου των πυραυλακατων Super Vita.

Οι Αμερικανοι αποσυρουν τα 4 αρχικα LCS για συγκεκριμενoυς λογους, επειδη εχουν εμφανισει πολλες βλαβες και εκριναν πως ειναι ασυμφορο να τις διορθωσουν. Εαν οι παμπλουτες ΗΠΑ κρινουν πως ειναι πεταμα χρηματων αυτα τα πλοια, τοτε για να φορτωθουμε εμεις ενα προβλημα?

Κανενας λογικος ανθρωπος δεν θα αγοραζε μεταχειρισμενο αυτοκινητο με πολλαπλες βλαβες σε τιμη καινουριου.

gdmast

Γιατί? Πότε θέλαμε ενδιάμεση λύση?
Σχεδόν τσάμπα ήταν πριν 1 χρόνο οι Αδελαίδες και δεν τις πήραμε. Η ΔΗΘΕΝ ενδιάμεση λύση, είναι άλλο ένα πρόσχημα. Τίποτα παραπάνω.

JohnnyB

“To αλουμίνιο ανακαλύφτηκε το 1812”

Χαμογελάω καλοπροαίρετα και μόνο με την προσπάθεια σας να μορφώσετε τους κακεντρεχείς που από την ημιμάθεια κι έναν ύποπτο υπερβάλλοντα ζήλο προσπαθούν να επιβάλουν την γνώμη τους και να επηρεάσουν καταστάσεις.

Mavi70

Τα έγραφα εγώ δεν τα έγραφα? Πολύ καλό άρθρο βάζει τα πράγματα στην θέση τους όσο αφορά τις βρόμες που κυκλοφορούσαν για το αλουμίνιο.

Mavi70

Χαχαχχα!!Εξαιρετικά! Ισοφάρισα την Πτήση σε αυτό άρθρο σε αρνητικές!! Δεν πειράζει όμως η αλήθεια δεν γίνεται εύκολα χωνευτή. Τιμή μου κύριοι παράσημα μου κολλάτε. Και κυρίως όταν δεν μπορείτε να αποτυπώσετε την όποια άποψή σας φοβούμενοι μην εκτεθείτε από τα λεγόμενα σας.

Last edited 1 month ago by Mavi70
G...

Κριμα που δεν ειχατε βγαλει το αρθρο οταν σχεδιαζαν τα Arleigh Burke να εβαζαν τον μαστρομητσο να δουλεψει με αλουμίνιο γιατι προφανως οι άνθρωποι δεν ξερουν
Πραγματικα τωρα, τι προσπαθειτε να κανετε?
Δεν γινεται το μαυρο να το κανετε ασπρο οτι και να γραψετε.
Το πραγμα βγαζει ματια και θα ειναι σκανδαλο τερασιων διαστάσεων αν παρουμε τα rio mare

ptisidiastima

Κρίμα όντως…
Απλός Rio Mare ή με ελαιόλαδο;

G...

Μονο με νερο

Zaxos

The designers of Arleigh Burke incorporated lessons learned from the Ticonderoga-class guided-missile cruisers, which were deemed too expensive to continue building and too difficult to further upgrade. With the Arleigh Burke class, the U.S. Navy also returned to all-steel construction. An earlier generation had combined a steel hull with a superstructure made of lighter aluminum to reduce top weight, but the lighter metal proved vulnerable to cracking. Aluminum is also less fire-resistant than steel;[12] a 1975 fire aboard USS Belknap gutted her aluminum superstructure.[13] Battle damage to Royal Navy ships exacerbated by their aluminum superstructures during the 1982 Falklands War supported the decision to use steel. Another lesson from the Falklands War[14] led the navy to protect the ship’s vital spaces with double-spaced steel armor (creating a buffer against modern rockets) and kevlar spall liners.

Gerasimos-Landos

Εξαιρετικό άρθρο κύριε Μαρδύρη. Οι πληροφορίες που μας δίνετε είναι τροφή για σκέψη και περαιτέρω ανάλυση. Γι’αυτό χρειάζονται εξειδικευμένοι επιστήμονες-αρθρογράφοι σε ειδικά περιοδικά όπως η Πτήση. Συνεχίστε έτσι.🤓

massey-ferguson-65

Σας παρακαλώ πολύ…ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΆΡΒΟΥΝΟ!!!!ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ Η ΜΜCS ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΕΛΑΤΟΜΑΤΑ!!!!!!!Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΟΡΒΈΤΑ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΊΣ!!!!ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΙΣ ΦΟΡΤΏΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΛΑΣ ΣΤΟ ΚΑΗΜΕΝΟ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ…..!!!!!!ΔΕΙΛΑΔΙ να σωθούμε από τις 40+ φρεγάτες S και να πέσουμε επάνω σε “σκουνες” και “μαούνες” των Αμερικανών!!!!!ΕΕΕΕ……ΟΧΙΙΙΙ!!!!Μια mmsc θα αντέξει να υπηρετεί 40+ χρόνια στην Α.Μεσογειο????

p270

Καλα το ΠΝ μας ίσως πάθει ζημια κατά την γνώμη σας με τις MMCS ,τα μάτια μας τι φταίνε να θαμπώνουν από την ορθογραφία σας

massey-ferguson-65

Έχω πρόβλημα με την ορθογραφία λόγο κάποιας μικρής δισλεξιας μου

SABRE

Θέλουμε τα σχόλια σου όπως και να είναι αδερφέ! Συνέχισε !

chriskri

Να τον μαστιγώσουμε και τον διαγράψουμε από εδώ μιας και τόλμησε να είναι ανορθόγραφος

G...

Δεν εχει λιγοτερο αξια αυτο που λεει επειδή εχει μερικά ορθογραφικά λάθη.
Στο κατω κατω και ο Κολοκοτρώνης δεν ηταν φιλολογος αλλα ελευθέρωσε την ελλαδα μας

p270

φαντάζομαι οτι όταν γίνει η επιλογή των πλοίων εδώ θα εχουμε τετραψιο νούμερο μυνηματων ειδικά αν ειναι οι MMSC

Evanos

Διαφαίνεται αναντιρητα μια οργανωμένη εκστρατεία υπεράσπισης της επιλογής mmcs που μάλλον ερχεται για το Π.Ν.

Είναι τέτοια η ένταση και η συστηματική προσπαθεια να καμουφλαριστουν οι πολλες αδυναμίες του πλοιου που σχεδόν δινει μια εντυπωση ΑΠΌΓΝΩΣΗΣ

και όσο πιο μεγάλη η προσπαθεια τοσο πιο πολυ “μυριζει” η επιλογη mmcs

Και το θέμα ειναι μήπως θα αποφασίσουμε εμεις οι αναγνώστες της Πτήσης με ψηφοφορία για το τι φρεγατες θα πάρει το Π.Ν?

..και αρα ως ενορκοι σε δικαστήριο θα πρεπει να πιστουμε?

και προφανώς η επιλογη αλουμινίου με τα καλά και τα κακά του για την υπερκατασκευη του lCS ειναι ταιριαστή ακριβώς για αυτό που φτιάχτηκε να ειναι..

δηλ. ένα ελαφρυ ταχύπλοο κορβετοειδες περιπολικο για τις δευτερες δουλειές του Π.Ν των ΗΠΑ…

ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΨΆΧΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΠΛΟΙΟ..

εκτός αν είχε ένα κοστολογίο γύρω στα 400εκ το κομματι και το περνάμε σε ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ με άλλο μεγαλυτερο και ΟΛΟΚΛΗΡΟΜΕΝΟ ΣΚΑΦΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ που ειναι αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε

Και προς Θεού σε καμια περίπτωση στο ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΌ και βέβαια υποπτο σκανδάλαρας 1ΔΙΣ ΤΟ ΚΟΜΜΆΤΙ !!!

ptisidiastima

Το διαβάσατε το άρθρο ή απλά η λάσπη στον ανεμιστήρα είναι λόγω κακού πρωϊνού;

yannis_ath

Άρθρο- πρότυπο επιστημονικής επεξήγηση απέναντι σε πρακτικούς wannabes

Mageiras

Το σχόλιο μου γιατί κόπηκε?

Zaxos

Πτηση Γιατι δεν ανεβαινουν ολα τα σχολια μου;;;;;;
Τι φαση;;;;
λογοκρισια;;;;
Κριμα

stuart

Οσα αρθρα και να γραφουν που να στρογγυλευουν τις αδυναμιες της MMSC, δεν θα βρεθει κανενα που να την κανει καταλληλοτερη απο τις ανταγωνιστριες της. Και ειναι και πανακριβη. Το μοναδικο επιχειρημα υπερ της ηταν οτι μονο οι αμερικανοι μας δανειζουν για να αγορασουμε φρεγατες και αυτο πλεον δεν ισχυει. Και απο τη στιγμη που η προταση για Type31 περιλαμβανει επιλογη ναυπηγησης στην Ελλαδα, δεν υπαρχει κανενα θεμα αντιρρησεων απο υπουργους αναπτυξης και οικονομικων

nigozs

Να υποθέσω ότι το άρθρο αυτό ίσως και να μην γραφόταν καν εάν δεν υπήρχαν τελευταίως σχόλια αναγνωστών για αλουμινοτρατες και άλλα τινά που παραπέμπουν στην προσφορά των Αμερικανών στο ΠΝ.
Το Αλουμίνιο αποτέλεσε μεγάλη καινοτομία όταν αποφασίστηκε να κατασκευάζονται από αυτό οι υπερκατασκευές των πολεμικών πλοίων. Μείωση βάρους, ευκολία επισκευών, αύξηση επιδόσεων του σκεύους.
Για να μην μακρυγορω, όλα τα πλοία έχουν σύγχρονες εσωτερικές επενδύσεις στο αλουμίνιο που βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά με σκοπό εκτός της μόνωσης και της προστασίας/διάδοσης πυρκαγιάς.
Έχουν εξελιχθεί δε, τόσο πολύ τα υλικά και η έρευνα ώστε πλέον υπάρχει επιβεβαιωμένη αντίσταση των υλικών σε υπέρ υψηλές θερμοκρασίες, τηρουμένων των αναλογιών βέβαια.
Πάντως, δεν περίμενα να υπάρξει άρθρο επί τούτου. Τόση επιμονή πια σε κάθε κακή κουβέντα για τα MMSC.

Last edited 1 month ago by nigozs
Fiorentino

Ευχαριστούμε πολύ τον κο Μαρδύρη για το ωραίο άρθρο, με την πληθώρα επιστημονικών δεδομένων που παρουσιάζει. Όντως ο αρθρογράφος απαντά με στοιχεία για την ποιότητα του αλουμινίου καθώς και όποια μέσα χρησιμοποιούνται για να προσπεραστούν οποιαδήποτε μειονεκτήματα έχει. Και νομίζω ο σκοπός του άρθρου αυτός ακριβώς είναι και μπράβο του γιατί μου άρεσε (μπορεί να έλειπαν μερικά κρίσιμα στοιχεία όπως σημείο τήξης-βασικό αλλά ουδείς τέλειος). Παρουσίαση του αλουμινίου με τα προτερήματά του, τα μειονεκτήματα του και τις εφαρμογές του. Τώρα αν εμείς σαν κράτος επιθυμούμε να αγοράσουμε φρεγάτες με τα χαρακτηριστικά αυτά, δεν φταίει σίγουρα ο κος Μαρδύρης. Φταίμε εμείς που έχουμε αυτούς τους ανθρώπους που κάνουν τις επιλογές αυτές. Φταίμε εμείς που ανεχτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια τον αφοπλισμό του στρατού μας. Αν ο κος Μαρδύρης είναι προκατειλημμένος ή όχι, δεν μας φταίει. Μόνο οι πολιτικοί μας, μας φταίνε και αυτοί που τους ψηφίζουν. Για όλους μιλάω, όχι μόνο την παρούσα κυβέρνηση.
Απλώς όταν έρθει η ώρα της επιλογής, ο υπεύθυνος της αποφάσης ας αναλογιστεί αν θα ήθελε να είναι ο ίδιος μέσα στις φρεγάτες που θα πάρει ή στο αεροπλάνο ή στο τεθωρακισμένο…

peet14

Καλό θα είναι περιμένουμε το LOR και να τοποθετηθούμε επ αυτού .
Απο την στιγμή που δεν έχει σταλεί ,νομίζω ότι απλά υπάρχουν διερευνητικές προτάσεις -σκέψεις που αφορούν και το MMSC.
Και νομίζω ότι το σκάφος θα πρέπει να το κρίνουμε ώς ολότητα ,με τα όποια χαρακτηριστικά θα έχει .Το αν θα έχει υπερκατασκευή απο αλουμίνιο ή απο τιτάνιο ή απο χαλυβα είναι ένα συστατικό της όλης επιχειρησιακής εικόνας του ,όπως βέβαια και η συνολική τιμή του .
Πάντως ,κατά την άποψη μου ,κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας βλ Π.Ν ….
Ευχομαι ειλικρινά να διαψευστούν με πανηγυρικό τρόπο ,οι φοβίες και οι ενστάσεις των σχολιαστών ,όσον αφορά κάποιες επιλογές που έγιναν ή δεν έγιναν .

nomikos

Καλημερα σε ολους …Η αγορα των συγκεκριμενων πλοιων δεν γινεται με κριτηρια της βελτιστης επιλογης για μια πολεμικη αναμετρηση….Αυτο πρεπει πια να το καταλαβε μεχρι και η κλαδικη των αποστρατων της ΝΔ….Οι γιουσαιοι δεν θα μας δωσουν ποτε οπλο εστω και σχετικης υπεροχης μηπως και μπουμε καμμια μερα στον πειρασμο και στειλουμε τους απεναντι στον πατο για 100χρονια..Και οι δικοι μας δεν θελουν να εχουν την επιλογη αυτη..Η κυβερνηση αγοραζει πολιτικη προστασια και τιποτα αλλο….Δεν θα δουμε φυσικα πουθενα 12 μιλια ουτε καν στην Κρητη και στην επομενη κριση θα τρεχουμε ικετες στην Κα Καμαλα Χαρις(αυτη ειναι η πραγματικη προεδρος)να μας προστατεψει αν δεν υποταγουμε στον διαμοιρασμο του Αιγαιου οπως θελουν οι γιουσαιοι….Παντως οσο και να προσπαθει η Πτησηνα μας πεισει για τις αλουμινοτρατες πρεπει να αντιληφθει οτι η “οικογενεια” παιζει το παιχνιδι στο πολιτικο επιπεδο μονο και δεν πιστευει στις δυνατοτητες των Ενοπλων Δυναμεων…….Ελπιζει στη απλη διατηρηση του στατους κβο αλλα ουτε αυτο θα το πετυχει….Ηδη εχασε το ματς νοτιως του καστελλοριζου και ειμαστε στο 89′ των 10 μιλιων εναεριου χωρου…….

kostask22

Αλουμίνια και jets αυτα δουλευει η LM λόγω αεροναυπηγικής τεχνογνωσίας, αυτα θα βάλει και στα πλοια(!) Και ειναι λόγος να χρεώσει και παραπάνω το τελικό προιόν αφου θα εχει ανώτερα (ακριβότερα) υλικά και τεχνολογίες για να τα προσαρμόσει σε μια ανάρμοστη λειτουργία. Πηρε τα 20 δις απο τον Αμ στρατο και τα εριξε σε ερευνα για πετύχει την επόμενη φορά. Επιμένετε οτι οι Bel ειναι μακέτο?

Ioannis2

Μα δεν είναι το πρόβλημα μας το αλουμίνιο , εντάξει για πλάκα το έχω πει το πλοίο “αλουμινά”.Το πρόβλημα είναι τα κελιά του και οι δυνατότητες του σε σχέση με την πολύ υψηλή τιμή του. 1 δις το πλοίο για αυτό το πράμα είναι too much, ενγμερωτικά 1,050 δις λίρες (1,3 περίπου δις ευρώ) κάνει το type 45 που είναι ενα απο τα πιο προηγμένα destroyers.

Stealth

Σωστοτατος

Τα Type 45 εχουν 8μιση χιλιαδες τονους εκτοπισμα και 48 κελια για Αστερ, και ειναι φτηνοτερα απο τις MMSC !!!

Υπαρχουν και αλλες φρεγατες ΑντιΑεροπορικου πολεμου που κοστιζουν κλασμα των MMSC.

Για παραδειγμα:

1) Οι Δανεζικες φρεγατες Iver Huitfeldt εχουν κοστος 340 εκ. ευρω.

2) Οι Ολλανδικες φρεγατες ΑντιΑεροπορικου πολεμου LCF κοστιζουν 600 εκατομμυρια.

3) Οι Γερμανικες φρεγατες ΑντιΑεροπορικου πολεμου F124 Sachsen κοστιζουν 700 εκατομμυρια.

Last edited 1 month ago by Stealth
CKfurious

Οι τιμές αυτές ήταν πριν από 15+ χρονια όταν ξεκίνησαν αυτά τα προγράμματα
Σήμερα τέτοια πλοία κάτω 900-1 bill από μάλλον αδύνατο
Και μιλάμε για πλοίο μονο χωρίς πυραυλους /FOS

zap

CK, ο,τι και να λες, να λενε, να λεμε, οι MMSC χωρις την ενδιαμεση λυση 2 -ΔΥΟ- tico ή AB ειναι υποδεεστερες απο ο, τι χρειαζεται το ΠΝ και δυστυχως και απο ο,τι εχει στα ναυπηγικα του σχεδια ο γειτονας. Απο εκει και περα, ολα τα αλλα ειναι %^&*# μπλε που ελεγε και ο αειμνηστος Xαρρυ Κλυν.. με το συμπαθειο.

Ioannis2

Και πάλι αδερφέ μιλάμε για αντιτορπιλικά και φρεγάτες σχεδόν αντιτορπιλικά. Το ότι ένα κορβετοπεριπολικο κάνει τόσο πολύ είχε θέμα.

Wisdom

Το άρθρο είναι εξαιρετικής ποιότητας, συγχαρητήρια στον αρθρογράφο! Η ουσία βέβαια παραμένει ότι η MMSC δεν καλύπτει τις ανάγκες του ΠΝ και αυτό το γνωρίζει πρώτο από όλους το ίδιο το ΠΝ. Έχει γίνει μια αξιόλογη προσπάθεια να καλυφθούν οι τρανταχτές αδυναμίες του συγκεκριμένου πλοίου από άλλα πράγματα (στρατηγική επιλογή ΗΠΑ, λύση πακέτο με ενδιάμεση λύση, αναβάθμιση ΜΕΚΟ, ναυπήγηση στην Ελλάδα και σωτηρία ναυπηγείων, χρηματοδοτικό πρόγραμμα κλπ) αλλά όλοι συνειδητοποιούν το παράδοξο τα πλοία της ενδιάμεσης λύσης που ζητάμε και οι ΜΕΚΟ μας μετά την αναβάθμιση να είναι ανώτερα πλοία από τις νέες ‘φρεγάτες’. Πληροφορίες δεν έχω, αλλά με τόσες αντιδράσεις και εντός ΠΝ, αποτελεί πίστη μου ότι τελικά η υπόθεση MMSC δεν θα προχωρήσει. Αν για στρατηγικούς λόγους δεσμευόμαστε να ψωνίσουμε πλοία από ΗΠΑ, ας ξηλωθούμε να πληρώσουμε κάτι παραπάνω για FFG(X) (ή να πάρουμε 3 αντί για 4) και μια και αυτές θα παραδοθούν αργότερα, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για καλύτερη ενδιάμεση λύση.

zap

Ποσο κοστιζουν 9 TRS-4D, 9 Νεα Sonar, 9 8πλοι ΜΚ41 και 3 νεα συστηματα διευθυνσης μαχης συν 288 ESSM ;
Στοιχηματιζω λιγοτερο απο 4 δις.
Εαν ειναι να παρουμε 4 MMSC χωρις ΑΒ ή Τico καλυτερα να τα βαλουμε αυτα πανω στις S.
Και ισαξια μαχητικη αξια με τις MMSC θα εχουν και πιο αξιοπλοες ειναι και 9 θα ειναι αντι 4 και δεν θα κοστισουν 4 δις.

Ολα τα αλλα περι αλουμινιου ειναι απλα λογια.

Bridger

Αφού μόνοι σας το λέτε ότι το αλουμίνιο είναι ακριβότερο. Από την άλλη δεν κερδίζουμε και τίποτα από κατανάλωση (λιγότερο βάρος) με τα MMSC γιατί έχουν βάλει waterjets που καίνε τον άμπακο και στο ρελαντί (εκείνοι οι 16-18 κόμβοι που όλα τα άλλα πλοία του πλανήτη έχουν ως οικονομική ταχύτητα). Γι αυτό καλύτερα πάμε φθηνά και σίγουρα, με χάλυβα και non mmsc λύσεις.

tnt-am

Αρχίζει τελικά και θυμίζει κάτι μεταξύ κακόγουστης φάρσας και κωμωδίας η ιστορία με τα lcs mmsc.Απο την μια η ακαταλληλότητα των Πλοίων για τις ανάγκες του Ελληνικού ΠΝ απο την άλλη τα συχνά ρεπορτάζ και άρθρα με γεύση non paper της πανικόβλητης LM που προσπαθεί να μας πείσει ότι το αποτυχημένο project της είναι το Πλοίο του μέλλοντος.

Επειδή ότι και να γράφουμε δυστυχώς αποφασίσαμε ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ αυτογκόλ.

ΥΓ.Στο ΠΝ έχουν σκεφτεί ότι κανείς δεν θα θέλει να είναι πλήρωμα σε αυτό καράβι που με την πρώτη επακούμβηση θα βρεθεί στο πάτο;

Υγ. Ναυπήγηση σύγχρονης Φρεγάτας 2021 θα υπογράψουμε με harpoon,essm,sm2 αν δεν είναι ανέκδοτο τι είναι;

Mikros-hroas

Ξέχασες να αναφέρεις τα πλαστικά με μεγάλη αντοχή σε θερμότητα.
Δεν αντανακλά τα ραδιοκύματα; Ποιος στο είπε αυτό;
Τότε να το βάλουμε και στο κύτος αφού μειώνει το ακουστικό ίχνος!
Το είπα θα σχίσω τα πτυχία μου!
Σε παρακαλώ να διαβάζεις πιο προσεκτικά τους όρους που γράφεις.
Είναι δύσκολοι οι όροι το καταλαβαίνω αλλά άλλο μικρή μείωση και άλλο εξάλειψη!
Για την μείωση των ραδιοκυμάτων βάζεις το κατάλληλο σχήμα και το ειδικό επίχρησμα.
Τι σχέση έχει η συμπεριφορά του αλουμινίου με του ατσαλιού σαν κομμάτι με ένα ολόκληρο πλοίο;
Ξεχνάς δυστυχώς την θερμότητα της φωτιάς μετά από ένα χτύπημα.
Με το αν θα λειτουργήσει η αυτόματη πυρόσβεση και του πληρώματος δεν σώνεται ένα πλοίο.
Να αρχίσω και εγώ να γράφω για πλαστικές θωρακίσεις, Θωρακίσεις από άλλα υλικά.
Πλαστικά με υψηλό δείκτη αντοχής σε θερμότητα.
Να βάλουμε σε ένα πλοίο πολυαιθυλαίνιο τότε ζυγίζει ελάχιστα και έχει την αντοχή του ατσαλιού! Να το ντύσω με κεραμικές πλάκες θωράκισης που δεν καίγονται και είμαστε εντάξει.
Ναι οι κεραμικές πλάκες είναι στελθ δεν αντανακλούν τα Η/Μ κύματα, αμέσως σου έβγαλα
και χαμηλό RCS για το πλοίο.
Εδώ είμαι ότι χρεαστείτε αμέσως να σας δώσω λύση.
Λύσεις σου έδωσα αγαπητέ Ηρακλή για να μην πω που αντέγραψες το άρθρο!!!

ultorius

Τωρα μενουν ακομα μερικα αρθρα, γιατι δεν χρειαζονται ξεχωριστα διαμερισματα, γιατι δεν εχει σημασια η αυξημενη δομικη ακεραιοτητα, και η προστασια απο συμβατικες εκρηξεις(αντε τις πυρηνικες σας τις χαριζω, μαλλον δεν τις χρειαζομαστε). Μετα ισως και να πειστουμε.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι US Marines αποσύρουν 16 πυροβολαρχίες Ρ/Κ πυροβόλων M777Α2. Ευκαιρία για τον Ελληνικό Στρατό;

 Οι Αμερικανοί πεζοναύτες σκοπεύουν να μειώσουν τις ενεργές πυροβολαρχίες ρυμουλκούμενων πυροβόλων M777 από 21 σε μόλις 5 μέχρι το 2030. Οι πυροβολαρχίες που θα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (για δωράκι): MH-60R σε καταδρομικό Ticonderoga (έτσι, για να πάει...

20
 Πριν λίγες μέρες, είχαμε δημοσιεύσει φωτογραφίες από την επίσκεψή μας στο καταδρομικό Leyte Gulf πέρσι τον Δεκέμβρη. Το καταδρομικό κλάσης Ticonderoga, είχε βρεθεί στον...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 October #329

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 July #374

Αγορά 2.29

Related News

Οι US Marines αποσύρουν 16 πυροβολαρχίες Ρ/Κ πυροβόλων M777Α2. Ευκαιρία για τον Ελληνικό Στρατό;

 Οι Αμερικανοί πεζοναύτες σκοπεύουν να μειώσουν τις ενεργές πυροβολαρχίες ρυμουλκούμενων πυροβόλων M777 από 21 σε μόλις 5 μέχρι το 2030. Οι πυροβολαρχίες που θα...

Κίνα: Αντιγραφές, κλοπές, πειρατεία. Αλλά και υπερδύναμη

Η Κίνα κατάφερε μέσα σε συγκριτικά μικρό χρονικό διάστημα να περάσει από το στάτους μιας περιφερειακής δύναμης σ’ αυτό μίας παγκόσμιας υπερδύναμης. Ο δρόμος...

«Σκάει μούρη» η πρώτη τουρκική φρεγάτα κλάσης-Ι;

ΑΝΑΝΕΩΣΗ Άλλη μια φωτογραφία της TCG İstanbul (F-515) (με κάθε επιφύλαξη)  Αν και οτιδήποτε έχει σχέση με την γείτονα και τα ΜΜΕ/Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της πρέπει...