Ψυχρή ομολογία αποτυχίας από Τουρκία: Ακόμα ψάχνουμε κινητήρα για το Altay!

72
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

To «νέο», «εγχώριο» και «εθνικό» άρμα μάχης της Τουρκίας Altay έχει ένα πρόβλημα: Μετά από δέκα και πλέον χρόνια σχεδίασης και ανάπτυξης, πολλά στατικά προπλάσματα και ατελείωτες γραφικές απεικονίσες και βίντεο, δεν έχει ακόμα κινητήρα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας αμυντικής βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ, «Έχουμε ένα συμβόλαιο που περιλαμβάνει T0 + 18 μήνες αρχικής παραγωγής για το άρμα μάχης Altay. Δύο φάσεις μετά τις απαραίτητες διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί κι η παραγωγή είναι έτοιμη να ξεκινήσει. Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία δεν μπορεί να ξεκινήσει την παραγωγή όμως αν δεν έχουμε πρώτα στα χέρια μας τους κινητήρες.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτήν την στιγμή, σύμφωνα πάντα με τον Ντεμίρ, η Τουρκία έχει στην διάθεσή της 4 (ολογραφώς: Τέσσερεις) κινητήρες που έχουν ξεμείνει από την φάση ανάπτυξης του πρωτότυπου. Όμως ακόμα κι έτσι δεν έχει νόημα να ξεκινήσει η παραγωγή των αρμάτων με αυτούς τους τέσσερεις κινητήρες, χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα για το ποιος θα είναι ο στάνταρ κινητήρας που θα τοποθετηθεί στα άρματα παραγωγής.

Σύμφωνα πάντα με τον Ντεμίρ, η υπηρεσία του βρίσκεται σε αναζήτηση εναλλακτικών για τον κινητήρα του άρματος.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η Τουρκία έχει μέχρι σήμερα πλησιάσει σχεδόν όλους τους διεθνείς κατασκευαστές που κατασκευάζουν κινητήρες βαρέων οχημάτων υψηλής ιπποδύναμης, στην Γερμανία, Αυστρία, Ουκρανία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα.

Οι διαπραγματεύσεις υπήρξαν πάντα αποτυχία παρά τις σχετικές αισιόδοξες προβλέψεις σε αρχικό στάδιο πάντα για τον ίδιο λόγο: Διότι η Τουρκία απαιτούσε μεταφορά τεχνογνωσίας για να μπορεί να κατασκευάζει μόνη της τους κινητήρες, πράγμα που φυσικά οι αρχικοί κατασκευαστές που είχαν επενδύσει δεκαετίες και δισεκατομμύρια σε έρευνα κι ανάπτυξη, δεν ήταν διατεθειμένοι (διάβαζε: ηλίθιοι) για να το δεχτούν.

Πλέον υπάρχουν και πολιτικοί λόγοι που καθιστούν την εξαγωγή στην Τουρκία τέτοιων στρατηγικού χαρακτήρα υποσυστημάτων αδύνατη, ακόμα κι αν τώρα η Τουρκία θα ήταν πρόθυμη να πληρώσει παραπάνω ή να δεχτεί και μη μεταφορά τεχνογνωσίας.

Διαβάστε την σχετική ανάλυση για την «φούσκα» των υποτιθέμενων τουρκικών βιομηχανικών προϊόντων που είχαμε αναρτήσει πριν λίγες μέρες κι η οποία εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, τάραξε τα νερά προκαλώντας αρκετές αντιδράσεις αφού -φυσιολογικά, κατανοητά κι αναμενόμενα- σε κανέναν δεν αρέσει να του αναδεικνύεται ότι… πιάστηκε κορόιδο, εν προκειμένω καταπίνωντας αμάσητη την τουρκική προπαγάνδα:

Οι “φούσκες” του Ερντογάν και ο νεοραγιαδισμός…

Για να τελειώνουμε μ’ αυτό το ζήτημα: Συστήματα υψηλής τεχνολογίας για στρατιωτική χρήση δεν είναι… στραγάλια και δεν μπορεί να τα φτιάξει ο κάθε τυχόντας. Δηλαδή μπορεί, θεωρητικά τουλάχιστον, αφού πρώτα διαθέσει ποταμούς χρήματος και δεκαετίες προσπάθειας προκειμένου να έχει τελικά ένα μέτριο προϊόν που και πάλι δεν θα είναι 100% εγχώριο.

Το έργο αυτό το βλέπουμε στην Τουρκία κάθε μέρα, με την μεγαλύτερη βιομηχανία φασόν και αντιγραφών να αναπτύσσεται δεύτερη μόνο πίσω από την Κίνα, ίσως και την Ινδία. Αυτό για μερικούς είναι θαύμα. Το πρόβλημα όμως είναι το τι συμβαίνει στην πράξη κι όχι στις κάθε λογής καλλιτεχνικές απεικονίσεις και wishful thinking του κάθε στελέχους της κυβέρνησης Ερντογάν που αναμεταδίδεται με ευλάβεια και στην Ελλάδα.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
evo_ii
Member
Noble Member
evo_ii

Που ν’ το που ν’ το το μοτεράκι
ψάξε, ψάξε δε θα το βρεις,
δε θα το βρεις, δε θα το βρεις
το μοτεράκι που ζητείς…

Thras
Member
Famed Member
Thras

Πολύ καλά πάει! Να επιμείνετε εκεί στην Τουρκία να φτιάξετε το δικό σας άρμα με δικό σας κινητήρα για να είστε ελεύθεροι σε εξαγωγές.
Μην κάνετε βήμα πίσω από το στόχο σας και προμηθευτείτε έναν έτοιμο. Συνεχίστε δυνατά! Έχετε χρόνια ακόμα μπροστά σας!

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Δηλαδή το τσαμπουκά-τρακτέρ δεν είναι ακόμη έτοιμο; Πόσο στεναχωριέμαι δεν μπορώ να το περιγράψω! Υπομονή βρε παιδιά και επιμονή, τίποτα δεν λύνεται χωρίς επιμονή.

Iomar
Member
Noble Member
Iomar

“τσαμπουκά-τρακτέρ” χεχεχε!

Dimitris_jp
Member
Dimitris_jp

Τσαμπουκα Τουτου το ξερω εγω. Να μπει ο Μουσταρδας να μας πει πως ειναι το σωστο

neuromancer
Member
Trusted Member
neuromancer

Αν όμως είχε βρει κινητήρα (όπως σχεδίαζε) η κουβέντα θα ήταν διαφορετική. Νομίζω εξ αρχής είχαν ποντάρει σε έτοιμο κινητήρα οπότε δεν αναιρείται η όλη προσπάθεια. Το πιθανότερο είναι να πάει το όλο θέμα μερικά χρόνια πίσω. Προφανώς εμάς μας αρέσει αλλά το γεγονός είναι ότι βιομηχανικά είμαστε πλέον αρκετά πίσω.

Yannis
Member
Trusted Member
Yannis

Επιτέλους μια φωνή λογικής

Dimitris_jp
Member
Dimitris_jp

Moustafa????

Panos71
Member
Noble Member
Panos71

Ρε μουσταφα εσυ εισαι;;;

evo_ii
Member
Noble Member
evo_ii

Όπως και να ‘χει, φανερώνονται μειονεκτήματα στον αρχικό σχεδιασμό του project και ιδίως στις παραδοχές που είχαν γίνει (ή δεν είχαν γίνει) σε σχέση με βασικές παραμέτρους αυτού.
Παρά ταύτα, όμως, αν δεν είχε προηγηθεί πληθώρα μεγαλόστομων σχετικών ανακοινώσεών τους και είχε αντ’ αυτού κρατηθεί χαμηλό προφίλ, δε θα τους έπαιρνε -νομίζω- κανείς στο ψιλό, ενώ τώρα εισπράττουν ανάλογα.

Thras
Member
Famed Member
Thras

Για σκέψου αν η ιστορία με το Altay είχε γίνει στην Ελλάδα. Προσπαθούσαμε εδώ και 10 χρόνια να φτιάξουμε ένα αντίγραφο ενός μέτριου άρματος δίνοντας ένα σκασμό χρήματα και εν έτη 2020 λέγαμε ότι δεν έχουμε κινητήρα, τι θα λέγανε οι διάφοροι σχολιαστές…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Guest
ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Ακριβώς θα έφερναν τη συντέλεια του κόσμου Δυστυχώς ο Έλληνας δεν έχει επιμονή και υπομονη

Fingolfin
Member
Famed Member
Fingolfin

Θα είχε πέσει η κυβέρνηση, εξεταστικές, προανακριτικές, κτλ. Και θα το έβρισκα λογικό μιας και θα ήταν σπατάλη δημοσίου χρήματος.

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Όλο το χρήμα πρέπει να κατευθυνθεί προς την παραγωγή εγχωρίου μαχητικού 5ης γενιάς.
Ο στόχος να είναι επιχειρησιακά έτοιμο πριν το τέλος αυτής της δεκαετίας, είναι απόλυτα ρεαλιστικός. Το μόνο εμπόδιο είναι η επάρκεια των κονδυλίων η οποία όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί από την ανθούσα Τουρκική οικονομία. Με λίγη προσπάθεια θα ευτυχίσουμε να δούμε το πρώτο T-FX Black Hole να σκίζει τους αιθέρες το πολύ σε 3* χρόνια.
*σημ. και με εγχώριο κινητήρα.

Yannis
Member
Trusted Member
Yannis

Σε τρία χρόνια με εγχώριο κινητήρα το βρίσκω πολύ δύσκολο.

Stavrogin1
Member
Noble Member
Stavrogin1

Υannis, ο κος Κανενας αγγλιστί, ειρωνευεται.

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Αν θες να το μεταφράσεις μετέφρασέ το σωστά,
“Το όνομά μου είναι Κανένας”

Yannis
Member
Trusted Member
Yannis

Τώρα κατάλαβα ότι το λέγατε σαρκαστικά. Άργησα αλλά το έπιασα.

George_K
Member
Famed Member
George_K

Είσαι παλιοχαρακτήρας.. έχεις βαλθεί να δεις το φίλο σου τον mustafa λαθρομετανάστη να ζητάει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας… σαν δε ντρέπεσαι λέω γω… grin

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Όπως είπε και ο Ζήκος:
Εγώ τον Μουστάρδα τον αγαπάω, τον εκτιμάω και τον σέβομαι αλλά τέτοιο γομάρι δεν ξανάδα στη ζωή μου»

Miscojones
Member
Miscojones

Όταν πριν μια δεκαετία είχα παρατηρήσει πως είναι πρακτικά αδύνατο να αναπτύξει η Τουρκία δικό της κινητήρα άρματος, οι τουρκολαγνοι μου επιτέθηκαν και με χλευασαν. Η Τουρκία ουσιαστικά σε επίπεδο ανάπτυξης τεχνολογίας βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την Ελλάδα, απλώς έχει πολύ μεγαλύτερο θράσος και χρήμα για να πετάει στα σκουπίδια, βλέπε ΑΑ Άρτεμις.

nigozs
Member
nigozs

Σωστός ο Παυλίδης !
Και εμένα η απορία μου είναι, πώς σε τόσο λίγο έφτιαξαν τόσο πολλά…..

Yannis
Member
Trusted Member
Yannis

Τουλάχιστο αυτοί το προσπαθούν, έστω και φασον. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις.

Stavrogin1
Member
Noble Member
Stavrogin1

Εγω πιστευω οτι θα τον φτιάξουν στο τέλος τον κινητήρα του αλτάι και θα ναι τόσο επιτυχημένος που θα τον βάλουν στο tfx.

Aegeon
Guest
Aegeon

Ας το κάνει ηλεκτρικό μιας και ετοιμάζει το togg, έχει την τεχνογνωσία και θα έχει και ένα οικολογικό άρμα , θα είναι αθόρυβο και ακαπνο.Πιο στελθ και από το φ35.

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Η Τουρκία, ευτυχώς για εμάς, κατασπαταλάει πόρους για αμφίβολης αξίας όπλα. Το Altay ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 2000 ως αντίγραφο του Κορεάτικου K2 Black Panther, και δεν έχει μπει σε παραγωγή ακόμα. Αν τα χρήματα που ξόδεψαν για την ανάπτυξή του τα είχαν δώσει για την προμήθεια LEO ή M1 στην διαμόρφωση που αυτοί ήθελαν τι αρματικό δυναμικό θα είχαν σήμερα; Την Τουρκία απ΄ ότι φαίνεται δεν την ενδιαφέρει η ποιότητα των παραγόμενων όπλων παρά μόνο η απεξάρτησή της από τρίτες χώρες. Βέβαια μέσα από αυτήν την διαδικασία θα αποκτήσει εμπειρία και τεχνογνωσία , τα προιόντα της όμως… Read more »

Babis_UK
Member
Babis_UK

Επειδη αγαπαω σουλτανο θα του αποκαλυψω την ιδεα που εχω σχεφτει για το προβλημα με τον κινητηρα του ALTAY. Τα παιδια της ΜΙΤ σιγουρα μας διαβαζουν οποτε πιστευω οτι θα του την σφυριξουν ή επειδη αγαπανε το copy paste θα την παρουσιασουν και σαν δικη τους. Οταν ημουν παιδι λοιπον ειχα και εγω ενα αρμα μαχης. Ηταν τρομερο, ολα τα παδια της γειτονιας το τρεμανε, και για κινητηρα ειχε την δυναμη τον ποδιων μου, πεταλια Με μια παραλαγη αυτου του μηχανισμου κινησης οι 4 τουρκοι αρματιστες σε διαταξη ποδηλατου tandem θα εχουν ενα γ@μ@το κινητηρα για το αρμα τους με… Read more »

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Ο zulu16 πόσταρε αυτό το θεϊκό βίντεο
https://www.youtube.com/watch?v=GaQB_tgS7f0

Iomar
Member
Noble Member
Iomar
agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Το θέμα δεν είναι η απεξάρτησή τους από προμηθευτές του εξωτερικού, αυτό είναι ένα βολικό παραμύθι για τους τοπικούς ιθαγενής εκεί για να μπορούν να δικαιολογήσουν γιατί το κόστος είναι τριπλάσιο, καθώς άλλα επιχειρήματα δεν υπάρχουν (και εφευρέθηκε αυτό). Το θέμα ήταν ότι αν αγοράσεις από το εξωτερικό οπλικά συστήματα, οι τιμές χονδρικά είναι γνωστές διεθνώς οπότε τα περιθώρια το να πάρεις το κακτιτίς χωρίς να ε΄ναι πασιφανές είναι μικρό (άντε 10-30% της προμήθειας). Οπότε αντί να κάνεις μια προμήθεια 2 δις για άρματα και να βγάλεις 200 μύρια, λες αναπτύσσω το δικό μου με κόστος όλο στην χώρα μου… Read more »

Stavrogin1
Member
Noble Member
Stavrogin1

κι εγω διαβαζοντας σε σκεφτηκα την ομοιοτητα με γειτονική χώρα. ηδη το εργοστασιο αρματων εχει συνδεθει με τεραστιο σκανδαλο. Αλλα ο Ερντο ειναι μοναχοφαης δενψειναι σα τους δικους μας που το απλωναν το χρήμα

TheOutsider
Guest
TheOutsider

I constantly see this comment. I believe this is the main issue of Turkish and Greek people. Why do Greeks see money spent on R&D as wasted? Money spent on R&D to develop a complex system like Altay is never wasted. The know-how gained from developing these systems will be used everywhere including the private sector. But I guess it’s a good thing that Greeks see money spent on developing technology as wasted money. It will keep you behind us for a very long time. I remember the stuff Greek media said when Turkey wanted to build drones back in… Read more »

ikaros
Member
ikaros

Που είναι αυτοί που κοροϊδεύουν τους άλλους όταν μιλάνε για “μακέτο” ? Αγόρασαν από τους Ν.Κορεάτες τα σχέδια του δικού τους άρματος, θα του έβαζαν και κινητήρα της MTU (τί άλλο θα μπορούσαν να βάλουν) και νάτο το εθνικό άρμα της Τουρκίας, ενώ οι φραπεδοΈλληνες ούτε καλαμάκια του φραπέ δεν είναι άξιοι να παράγουν…

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Θα στο θέσω αλλιώς.
Τι θα προτιμούσες το καλύτερο άρμα ή ελληνικό άρμα.
Το δεύτερο στην καλύτερη των περιπτώσεων θα κόστιζε μαζί με την έρευνα 50% πάνω από το πρώτο.
Σε ποιους θα το έκανες εξαγωγή για να βγάλεις κέρδος ή να μειώσεις τα έξοδα έρευνας;
Εγώ πάντως θα επέλεγα το καλύτερο, και αν μπορούσα θα βελτίωνα τα συστήματα του.

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Με τους όρους όπως ακριβώς τους θέτετε, θα προτιμούσα το ελληνικό, 50% ακριβότερο άρμα, ασυζητητί.

Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε πως το χτίσιμο γνώσης/τεχνογνωσίας και υποδομών κοστίζει.

Και πως όταν έχεις ήδη πληρώσει γι’ αυτή τη τεχνογνωσία, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣ.

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Το 50% ακριβότερο δεν είναι το κύριο πρόβλημα, το θέμα είναι πως θα είναι στο 70% των δυνατοτήτων του κατασκευαστή που έχει πίσω του 100 χρόνια εμπειρίας στην κατασκευή.

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Κανείς δεν λέει να κάνουμε δικό μας άρμα με 100% Ελληνικό σχέδιο! Τότε το 50% ακριβότερο κόστος και το 70% των δυνατοτήτων θα ήταν υπεραισιόδοξα νούμερα. Ας πάρουμε ένα υπάρχον σχέδιο, ας το φτιάξουμε εδώ, σε σχετικά λίγα κομμάτια (ναι, αυτό θα ανεβάσει το κόστος ακόμη περισσότερο) και σε διάστημα μιας δεκαετίας ή όσο χρειαστεί, το βελτιώνουμε. Και συνεχίζουμε τις αγορές, ανάλογα με τα οικονομικά μας και τις ανάγκες μας, με βελτιωμένα σχέδια, και αναβαθμίζοντας τα αρχικά (όσο είναι δυνατόν). Έτσι φτιάχνεις σοβαρή αμυντική βιομηχανία, και (μακροπρόθεσμα) εξαγωγές. Πραγματικό παράδειγμα: στα τέλη της δεκαετίας του ’70 με αρχές του ’80,… Read more »

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Το χτίσιμο γνώσης ή τεχνολογίας που ακριβώς θα χρησίμευε? Έστω ότι χρειάζομαι 200 τανκσ να αλλάξω τώρα και μετά τα ξανα-αλλάζω σε 30 χρόνια. Ατό που προτείνεις είναι αντί να τα πάρω με 7 εκτΧ200=1,4 δις, να ιδρύσω μια βιομηχανία, να προσλάβω κόσμο, να αγοράσω τεχνογνωσία, να βρω αν υπάρχουν ελληνικές βιομηχανίες για τέτοιες προδιαγραφές, μέταλλα κτλ και ας μου κοστίσουν 50% παραπάνω (που θα είναι πιο πολλά αλλά λέμε) άρα 2,1 δις. Πες ότι τελείωσαν σε κανα 3-4 χρόνια και παρήχθησαν. Μετά? ΜΕΤΑ??? ΤΙ? α) Τους απολύω και χάνεται η τεχνογνωσία, β) για να μην χαθεί η τεχνογνωσια, το… Read more »

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Η υπόθεση που κάνετε είναι πως όλη αυτή η γνώση θα είναι χρήσιμη ΜΟΝΟ για άρματα μάχης. Εκτός από άρματα, χρειαζόμαστε και ΤΟΜΑ, ή (αν ο ΕΣ επιμένει να έχει αλλεργία σε αυτά) ΤΟΜΠ που να είναι κάπως καλύτερα από τα παππουδοπαράδοτα παπάκια μας… Χρειαζόμαστε βαριά και/ή θωρακισμένα οχήματα άλλων κατηγοριών για ΕΣ/ΠΑ (αρματοφορείς, γερανοφόρα, οχήματα υποστήριξης κτλ). Τα άρματα χρειάζονται τεχνογνωσία σε ηλεκτρονικά συστήματα (στόχευσης, επικοινωνιών, αντίμετρα κτλ) που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και σε ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ, σε οχήματα πυροβολικού, κάποια και σε ναυτικές ή παράκτιες εφαρμογές. Με λίγα λόγια χρειαζόμαστε όχι απλά μια τοπική γραμμή παραγωγής που θα συναρμολογεί ένα… Read more »

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Αν αφήνονταν οι εταιρίες χωρίς παραγωγικό έργο ναι, θα γίνει και αυτό. Ακόμα και με έργο, κάποια μυαλά θα φύγουν. Αλλά αν έχουμε ανταγωνιστική βιομηχανία, κάποιοι απ’ όσους φύγουν θα πάνε όχι στο εξωτερικό αλλά σε άλλες Ελληνικές εταιρίες, και ενδεχομένως κάποιοι άλλοι, που ήταν στο εξωτερικό, να έρθουν εδώ. Την απαρίθμηση του τι χρειαζόμαστε την έκανα παραπάνω για να δείξω πως για όλ’ αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνια, ΠΟΛΛΑ χρόνια παραγωγής και εξέλιξης. Δεν έχουμε λοιπόν σενάριο “τέλειωσε το πρόγραμμα, απολύεστε όλοι”. Επαναλαμβάνω, δεν ισχυρίζομαι πως μπορούμε να σχεδιάσουμε από το μηδέν κάποιο ανταγωνιστικό άρμα, ούτε πως μπορούμε να… Read more »

x-m
Member
Famed Member
x-m

50% ; eek Πολύ αισιόδοξη υπόθεση , γιατί αυτός που φτιάχνει το καλύτερο , οποίος και αν είναι αυτός, φτιάχνει άρματα τα τελευταία 80 χρόνια…….

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Έβαλα το υπεραισιόδοξο 50% μόνο και μόνο χάριν συζητήσεως και γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο το κόστος αλλά κυρίως η ποιότητα.

x-m
Member
Famed Member
x-m

Πως να φτιάξεις κάτι , το οποίο κοστίζει πολύ , δεν το έχεις κάνει ποτέ ξανά και απο αυτό (εν μέρει) εξαρτάται η ασφάλειά σου; Μόνο αν υπάρχουν χρήματα που περισσεύουν (που δεν υπάρχουν) και ανοχή στην αποτυχία μπορεί να μπεις σε τέτοια διαδικασία . Ήταν πάντα πολυτέλεια, πόσο μάλλον σήμερα. Αν ήταν να φτιάξουμε κάτι , ας φτιάχναμε φορτηγά γενικής χρήσης , μήπως δεν έχουμε ανάγκη απο τέτοια;

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Το ίδιο λέμε.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Guest
ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Θα προτιμούσα το ελληνικό άρμα!! Ναι θα ήταν ακριβότερο ναι θα ήταν χειρότερο τεχνολογικά ναι θα Κάνε αιώνες να ολοκληρωθεί! Αλλά η Ελλάδα θα είχαι κάνει ένα μεγάλο βήμα εθνικης εγχώριας παραγωγής! Μια αγροτική χώρα δεν θα είχαι ποτέ ισοζύγιο εξαγωγών εισαγωγών θετικό! Και αυτό γιατη ένα τρακτέρ κοστίζει τόνους ντομάτες αγγούρια κλπ ! Αν λοιπόν κατωρθοναμε να μπούμε έστω και λίγο στο κλαμπ των βιομηχανικών χωρών τότε ναι θα ειχαμε κανει ενα μ2γαλο βημα οχι μονο απεξαρτησεις απο τους νταβατζηδες μας ευρωπαιους κλπ αλλα και ενα μεγαλο βημα εξαλειψεις του χρεους μας ! Προς τις ανεπτυγμενες χωρες πχ (γερμανια… Read more »

Akinci
Guest
Akinci

There is a misunderstanding, it was very well clear, that from the very beginning, the first batch of 40 Tanks will be produced with german MTU engines. It was also clear that germans would never transfer the engine technology. The problem is that there is a hidden embargo from Germany. Hence, whenever Greek Forumers speak about the Turkish-german alliance, I repeatedly say Germany is not an ally of Turkiye. https://www.dailysabah.com/defense/2018/11/09/turkey-signs-mass-production-deal-with-bmc-for-altay-tanks/amp “Within the scope of the mass production process, 40 tanks will be produced in the first phase, after which 210 more tanks with developed armor systems and subsystems will be… Read more »

Stavrogin1
Member
Noble Member
Stavrogin1

θολό κυριε Akinci. ποτε τον βλεπετε τον Τουρκικό κινητήρα?

Akinci
Guest
Akinci

In May 2021. Inşallah BMC Power already developed/produced 600HP Engines for their Trucks. Recently 72 Tank-Carriers delivered to TSK. https://youtu.be/ivd0NUbBHZQ 1500 HP Engine in development. Afaik, there also plans for a 1000 HP Engine for Firtina II Howitzer, as there is also an Engine-Issue with our “ally” germany

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Ρε Επιδρομέα του γλυκού νερού, άσε τον Θεό έξω από τις βρωμοδουλείες σου.

Akinci
Guest
Akinci

Merry Christmas Anastasios.
What has St.Claus brought to you? Hope your wishes came true wink

When I watched the BMC Trucks/Tank Carriers again, I noticed Öztreyler and looked closer, what they have? Nice logistic equipment/solutions for the military.
Tank Carrier: https://youtu.be/gidBCQXrRwM
Other Equipment:
https://youtu.be/ztoM44ANVmM

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Ρε Επιδρομέα της φακής κρυπτοχριστιανός είσαι;

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

…και παλαιοημερολογίτης! Ή κάνει παρέες με Ρώσους…

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Germany is an ally of Turkey, but also are businessmen, they are not stupid fools to give technology and create a competitor competing them with their technology!

Akinci
Guest
Akinci

You didnt get the point. Türkiye did not ask for ToT, but the delivery of 40 ordinary and ready Engines for initial production. The order is STILL pending, they neither said yes nor NO. And out of experience, they will say yes when Turkiye is about to produce its own engines. Meanwhile besides BMC Power, TUMOSAN is also working on 750, 1000 and 1500 HP Engines. They recently signed a deal with FNSS for 460 and 530 HP Engines: https://youtu.be/G_MQ2Sak-_Y

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

No, out of experience, I’d say they’ll say ‘yes’ to those engines when the next German elections appear… not that Germany is a Turkish ally, of course–it’s just one of those things.

Akinci
Guest
Akinci

Especially in the eve of elections, there are tensions with Turkiye. Last time Rheinmetall was embargoed to invest in Turkey, also the JV of Rheinmetall and BMC could not succeed. https://www.rbss.com/ Nevertheless, one day Turkiye will have its indigenous Tanks. There are other systems who have priority

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

We’re saying the same thing: tensions during elections always produce results. Not always for the same side… but it’s a matter of time.

“Devil is happy when things are messy”, says a Greek proverb… you folks seem to be very familiar with it, on multiple levels.

Akinci
Guest
Akinci

It depends. If our allies create chaos within Turkiye, we have to learn to deal with the deal. It was more frustrating some years ago, and depressing in the 90ies. Knowing that your allies created enemies for you and does not support you. Esref Bitlis, is one of the symbols how the u.s. is behind pkk-terrorism and how our allies hindered Turkiye in its anti-Terrorism war. https://en.m.wikipedia.org/wiki/E%C5%9Fref_Bitlis Everyone who is neutral, cant deny the success of fighting terrorism since Turkiye produces its own weapons, and especially after the failed coup d’Etat, the cleansing of TSK of “foreign” objects.

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Wow… you’re too far gone mate. You can’t even see who the ‘mess maker’ is.

Good luck

Akinci
Guest
Akinci

As you are closer to to the topic, please enlighten me?

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Θα φτιάξουν κατευθείαν κινητήρα για το tfx και μετά με μια μοντα θα τον βάλουν στο altay… Δεν πρέπει να το βάλουν κάτω!! Πρέπει να προσπαθησουν!

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

βρέθηκε ο κινητήρας
comment image

NIK-PAO-13
Member
NIK-PAO-13

Εμεις κοροιδευουμε,αλλα δεν παραγουμε ουτε οδοντογλυφιδες.Πριν 20 χρονια η τουρκια ητανε στο ιδιο επιπεδο με εμεις κ τωρα ειναι 40 χρονια μπροστα μας.

Δεν εχουμε τεχνολογια ουτε να φτιαξουμε μια θωρακση στα χιλιαδες Μ113 που εχουμε κ να τους βαλουμε εναν απλο πυργο αλλα κοροιδευουμε τους τουρκους που εχουν φτιαξει καμια 150αρια ντροουν…φτιαχνουν πυραυλους φτιαχνουν θωρακησμενα οχηματα φτιαχνουν πυροβολικο,ρανταρ κλπ…..

Δεν περημενω απ την Ελλαδα να βγαλει πυραυλους-αεροπλανα κλπ….αλλα τεχνολογια για καποια πραγματα θα επρεπε να ειχε.

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Η indracom η Theon τι παράγουν μπρίκια;

NIK-PAO-13
Member
NIK-PAO-13

οκ….συγκρινεις εσυ αυτα που παραγουν οι τουρκοι με αυτα που φτιαχνουμε εμεις;;;Ουτε στο 1% δεν ειμαστε..
Με βαση τα χρηματα κ τους εξοπλισμους που εχουμε κανει….ναι δεν ειναι τιποτα αυτα που βγαζουμε.

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Δεν συγκρίνω. Αναφέρομαι στις οδοντογλυφίδες.

x-m
Member
Famed Member
x-m

Τα λέμε στους μουσταφάδες αλλά αυτοί χαμπάρι…….. Έχουν κάνει πολλά βήματα μπροστά (με τελείως άγνωστο κόστος όμως) αλλά τους έχει φάει η μεγαλομανία και το άπιαστο όνειρο, η αυτάρκεια.

NIK-PAO-13
Member
NIK-PAO-13

Το κοστος ειναι σχετικο κ σε πολλες περιπτωσεις ανταποδοτικο…σκεψου τι επιστμονικο υποβαθρο δημιουργουνε αλλα κ τι κερδος θα εχουν μακροπροθεσμα απ την παραγωγη τους.

Spirit
Guest
Spirit

Κάποια στιγμή άκρη θα βγάλουν, το θέμα ειναι με τι κόστος ως το τελικό αποτέλεσμα.
Το χρήμα ρέει αύθονο με το σκοπό να απεξαρτηθούν και πιθανότατα να αποκτήσουν πυρηνικά.

Εμείς εδώ παίζουμε τις κουμπάρες για το τι και έπρεπε να πει ο Τραμπάκουλας, λες και να έκανε κάποια δήλωση υπερ μας, θα μπορούσε να τον εμπιστευτούμε, εδώ πούλησε τους Κούρδους, τον καλύτερο σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή.

Fingolfin
Member
Famed Member
Fingolfin

Συνεπώς ούτε 1200 altay, ούτε 100 F-35 μέχρι το 2020 που έλεγαν κάποιοι “γνώστες” πριν 8 χρόνια.