25.1 C
Athens
Παρασκευή, 18 Ιουνίου, 2021
- Advertisement -

ΑΠΟΨΗ: Γιατί ήταν σήμερα ο Πάιατ, ο Α/ΓΕΕΘΑ, ο Α/ΓΕΝ σε μια “απλή” παράδοση ενός συντηρημένου ελικοπτέρου;

- Advertisement -

 

Η ΠΤΗΣΗ είχε σήμερα την χαρά να παρευρίσκεται στην παράδοση ενός ελικοπτέρου S-70B6 (το ΠΝ58, δεν είναι πλέον “κρυφό”), στο Πολεμικό Ναυτικό. Το ελικόπτερο, υπέστη “βαριά” συντήρηση, και επιστρέφει στην πρώτη γραμμή. Όταν λέμε πρώτη γραμμή, μιλάμε πως θα κυνηγά τουρκικά υποβρύχια από τη Λήμνο μέχρι την Πάφο, κι από την Κέρκυρα μέχρι την Βεγγάζη. Για όσους καλούς φίλους θυμούνται, το ελικόπτερο παραδόθηκε στην ιδιωτική εταιρεία Aeroservices, πριν μερικές εβδομάδες, ΠΑΝΩ ΣΕ ΝΤΑΛΙΚΑ. Το ελικόπτερο, ήταν καθηλωμένο, εδώ και πολύ καιρό, στη βάση του Ναυτικού. Ένα βράδυ (με φεγγάρι ή χωρίς), το ΠΝ το φόρτωσε, και το έστειλε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στα Μέγαρα.

“Οι Αξιωματικοί του ΠΝ μπορούν και παίρνουν τις σωστές αποφάσεις”, (Εισηγήσεις NavalDefence Forum, Δ. Δάφνης, CEO Aeroservices SA)

Μα καλά, θα πει κάποιος, σε νταλίκα; Ναι κυρίες και κύριοι, δεν μας ενδιαφέρει το φαίνεσθαι, αλλά μας ενδιαφέρει να γίνει η δουλειά. Ο Ελληνικός Λαός, από το υστέρημά του, έχει πληρώσει για 11 ελικόπτερα S-70B/B6, τα καλύτερα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα μέχρι την έλευση του MH-60R. H εγκατάλειψη των Ενόπλων Δυνάμεων οδήγησε μέρος των ελικοπτέρων αυτών σε ακινησία. Αλλά και πάλι, το ΠΝ κατάφερε να έχει αξιοπρεπείς διαθεσιμότητες, όταν ΠΑ και ΣΞ έβλεπαν να ενάερια μέσα τους να λιάζονται. Το αστείο είναι, πως οι “πρωτάρηδες” των Εναερίων Μέσων, η Πυροσβεστική και η Ελληνική Αστυνομία, καταφέρνουν να έχουν διαθεσιμότητες κοντά στο 100%! Περίεργα πράγματα…

Απόδοση πρώτου ελικοπτέρου Aegean Hawk από εγχώριο επισκευαστικό φορέα

Χτες, μετά από απαίτηση πολλών αναγνωστών μας, γράψαμε ένα άρθρο για το τι σημαίνει FMS και Διακρατική Συμφωνία. Σήμερα, κάποιοι φωστήρες, χωρίς εισαγωγικά, θεώρησαν πως έτσι “προωθούμε” τις MMSC. Καμία σχέση, και μάλλον θα λέγαμε πως η απάντηση για τα FMS δόθηκε σήμερα. Όταν ο Πρέσβης των ΗΠΑ, ο ΑΓΕΕΘΑ και ο ΑΓΕΝ, ήλθαν σε μια λιτή τελετή παράδοσης ενός “συντηρημένου” ελικοπτέρου. Γιατί;

ΑΝΑΛΥΣΗ: Διακρατική, Εμπορική συμφωνία και Διαγωνισμός για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ. Λύση, δυσκολότερη λύση και θηλειά στο λαιμό…

Διότι αυτό το ελικόπτερο, είναι η συνέχεια της συμφωνίας που υπεγράφη πέρσι τέλος Ιουλίου, για την αγορά των 4 MH-60R. Μέσα σε αυτή τη συμφωνία, το ΠΝ έβαλε και την συντήρηση ΚΑΙ αναβάθμιση των ελικοπτέρων S-70B/B6 που έχει σε υπηρεσία, με πρωταρχικό στόχο την αποκατάσταση των διαθεσιμοτήτων. Ωραία να λέμε έχουμε “περήφανο ΠΝ”, ωραία να λέμε “τα ελικόπτερα του ΠΝ έκαναν πλάκα με τα τουρκικά υποβρύχια”, αλλά η πτήση ενός ελικοπτέρου δεν είναι “λάδια-φίλτρα-μπουζί-πλατίνες και δρόμο”. Με τα ελικόπτερα πετούν ψυχές, στελέχη με οικογένεια, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της Ελλάδας.

2ο ελικόπτερο S-70B6 μπήκε για συντήρηση, προς απόλυτη αποκατάσταση διαθεσιμοτήτων

Η προκαταβολή, η πενιχρή προκαταβολή (για όσους λένε τα δικά τους, θα πούμε πως η προκαταβολή που το ΠΝ συμφώνησε ήταν 10 εκ. δολάρια) για τη σύμβαση μπήκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Από εκείνη τη μέρα, το ΠΝ ξεκίνησε έναν αγώνα δρόμου για την ενεργοποίηση της σύμβασης, που απαιτούσε μια δαιδαλώδη γραφειοκρατία, ανάμεσα στην Αμερικανική Κυβέρνηση, το USN, τη ΓΔΑΕΕ, το ΠΝ, το ΓΕΕΘΑ. Τι είχε γίνει; το USN ούτε λίγο ούτε πολύ, για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, έδωσε συντήρηση ιπτάμενου μέσου σε εταιρείας διαπιστευμένη εκτός της κατασκευάστριας. Όχι πρώτη φορά στην Ελλάδα, πρώτη στον κόισμο. Κι όλα αυτά το ΠΝ τα “έτρεξε” σαν επισπεύδων σε χρόνο dt. Η AEROSERVICES είχε επιλεγεί πολύ προσεκτικά, και λίγους μήνες μετά δέχτηκε το πρώτο ελικόπτερο (ΠΝ58).

Επανέρχεται στην ενεργό δράση μετά από πολλά χρόνια, ελικόπτερο AS365 Dauphin του Λιμενικού Σώματος

Το ελικόπτερο έφτασε σε νταλίκα και σε κουτιά στην εταιρεία. Η τελευταία, 5 εβδομάδες μετά, παρά τον κορωνοϊό, παρά τη γραφειοκρατία, με την άψογη συνεργασία του ΠΝ και του USN, ολοκλήρωσε τις εργασίες και το ελικόπτερο είναι έτοιμο να πετάξει πίσω στο Κοτρώνι. Ήρθε σε νταλίκα, θα φύγει πετώντας. Προσοχή. Η επιλογή της εταιρείας δεν έγινε με βάση αντισταθμιστικά, αλλά βάσει εμπορικής συμφωνίας με το USN. Το τελευταίο έψαξε στην Ελλάδα εταιρείες, έδωσε λίστα απαιτήσεων, εταιρείες στην Ελλάδα απάντησαν, και η Aeroservices πήρε τη δουλειά σαν φθηνότερη. Τόσο απλά. Δεν μένουμε στην Aeroservices, υπάρχει ένας υγιής ιδιωτικός τομέας στη χώρα μας, αλλά πάμε παρακάτω.

Είχαμε κάποιες πρωτιές. Ποιες ήταν αυτές;

  1. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που μια σύμβαση προχωρά τόσο γρήγορα
  2. Είναι η πρώτη φορά που μια σύμβαση FMS ξεκινά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα
  3. Είναι η πρώτη φορά που το ΠΝ συνεργάζεται με ιδιωτική εταιρεία για την υποστήριξη των Εναερίων Μέσων του
  4. Είναι η πρώτη φορά που το USN επιλέγει μια ελληνική ιδιωτική εταιρεία για την συντήρηση εναερίων μέσων σε σύμβαση που το αφορά
  5. Είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που εναέριο μέσο αποδίδεται στην ώρα του, μετά από συντήρηση, στις Ένοπλες Δυνάμεις
  6. Είναι η πρώτη φορά, που ελληνική εταιρεία προορίζεται να γίνει hub για τη συντήρηση εναέριων μέσων για την ευρύτερη περιοχή, από την Αμερικανική Κυβέρνηση
  7. Είναι η πρώτη φορά, που Ένοπλες Δυνάμεις, κατασκευάστρια εταιρεία εναέριου μέσου, και ιδιωτικός τομέας συνεργάζονται

Γιατί το ΠΝ έγραψε ιστορία με το πρώτο S-70B6 που μπαίνει για συντήρηση. Σε 42 μέρες στον αέρα!

Αν ψάξουμε θα βρούμε κι άλλες “πρωτιές”. Αλλά μένουμε σε αυτές. Αντιλαμβανόμαστε πως κάποιοι συνδύασαν τα FMS με φρεγάτες γιατί έτσι τους βολεύει. Αλλά λίγη ψυχραιμία δεν βλάπτει. Ίσως κάποιοι να βλέπουμε αμερικανικές φρεγάτες και στους εφιάλτες τους, αλλά η συνωμοσιολογία έχει ξεφύγει. Εδώ μιλάμε για ένα επίτευγμα του “κακού” ιδιωτικού τομέα, με τους “κακούς” Αμερικανούς, την “κακιά” Lockheed Martin, με τις Ένοπλες Δυνάμεις (ευτυχώς οι εποχές και οι ΕΔ ήταν “κακιές” πέρασαν, να είναι καλά ο Ερντογάν που μας τις γνώρισε καλύτερα).

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το πρώτο S-70B6 του ΠΝ ξεκινά τις διαδικασίες συντήρησης και επαναφοράς σε πτητική κατάσταση σε εταιρεία στην Ελλάδα

Για να το κλείσουμε. Δεν είναι κακό να υπάρχουν FMS, που είναι ΤΡΟΠΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ κι ΟΧΙ τρόπος χρηματοδότησης. Δεν είναι κακό να εμπλέκεται κάπου οι ΗΠΑ και η Lockheed Martin. Δεν χρειάζεται να στέλνουμε τα εναέρια μέσα μας στο Νεκροταφείο Αεροσκαφών στην Τανάγρα, και να λέμε “εμείς κάναμε το καθήκον μας”. Υπάρχει ιδιωτικός τομέας, υψηλής εξειδίκευσης, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ. Αν γίνει αύριο πόλεμος, η Aeroservices, κι όλες οι άλλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα δεν θα φύγουν από τη χώρα, επιτάσσονται και θα πολεμήσουν προσφέροντας.

Κλείνοντας, να απαντήσουμε και σε κάποιες απορίες. ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ (σε αυτή τη περίοδο, θα γίνει στο μέλλον), αλλά συντήρηση σε αυτή τη φάση. Τα ελικόπτερα αποδίδονται πίσω σε πτητική κατάσταση, το ΠΝ58 σήμερα θα “κοιμηθεί” στο σπίτι του, στο Κοτρώνι. Ο εκσυγχρονισμός θα γίνει, αφού ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, συγκεντρωθούν τα απάρτια και γίνει ταυτόχρονα και ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ. Τα ελικόπτερα, θα διαλυθούν στην Aeroservices στα εξ ων συνετέθησαν. Θα αποχρωματιστούν με lazer, θα αλλαχθούν τα πάντα, και μετά θα είναι έτοιμα να υπηρετήσουν για άλλα 20+ χρόνια. Τότε θα τα δούμε και βαμμένα.

Τώρα, καθώς πετάχτηκαν πολλές “μπηχτές” για το άρθρο για τις επεξηγήσεις για τα FMS, και ειδικά για τις φωτομηχανές των RF-4E, θα πούμε τα εξής. Το θέμα το είχε θίξει πρώτη η ΠΤΗΣΗ τότε. Μιας λοιπόν και οι πολέμιοι των FMS “κόλλησαν” στις φωτομηχανές, θα γράψουμε για το θέμα άμεσα.

Ας σταματήσουμε την γκρίνια. Το ΠΝ πρωτοπόρησε. Έκανε πράγματα που δεν έχουν ξαναγίνει. Έδειξε το δρόμο για το μέλλον. Ενώ τα Super Puma της ΠΑ σαπίζουν κάπου, ενώ τα ΝΗ90 της Αεροπορίας Στρατού μαζεύουν βιταμίνη D, τα S-70B/B6 θα είναι πιστοί σύντροφοι των φρεγατών του ΠΝ. Και ναι, χάρη σε μια συμφωνία FMS με τις ΗΠΑ (φτου κακά), και μια ιδιωτική εταιρεία. Φυσικά, σιγά-σιγά όλοι αλλάζουν. Τον άλλο μήνα, τα πρώτα Rafale προσγειώνονται στην Τανάγρα, η ELBIT ξεκινά τη συντήρηση των Τ-6, η ΙΑΙ των τριών C-130. Δεν ξέρουμε αν γίνονται όλα τέλεια, αλλά γίνονται.

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

87 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
87 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Digenis

Ο ”τρόχος” άρχισε να κινείτε αλλά έχει πολύ δουλειά ακόμα να γινει .USN ειναι εγγύηση πέρα ως πέρα ,100% .

CEF

Μπράβο στην Aeroservices και στο ΠΝ που τόλμησε. Μπράβο και στους Αμερικανούς που πιστοποιούν και βοηθούν ντόπιες εταιρίες για βαριά συντήρηση και ΕΜΖ. Χρειαζόμαστε αυτή την τεχνογνωσία εδώ. Από την άλλη θα γκρινιάξω για την εγκατάλειψη των ΕΔ τα τελευταία 10-15 χρόνια γιατί ήσαν και τα μισά Τ6 καθηλωμένα και τα μισά Mirage και δεν ξέρω τι άλλο…

Voltron

Να λοιπον που αυτοι οι “σατανικοι παλιοιδιωτες” δεν υπαρχουν υπαρχουν μονο για επιβουλευονται τον οβολο του ελληνα φορολογουμενου, αλλα μπορουν να προσφερουν σημαντικο εργο και να συνεισφερουν στην ελληνικη οικονομια .

Vk77

Πολλά μπράβο για την ταχύτατη συντήρηση του ελικοπτέρου.
Όσο αφορά την ερώτηση τίτλου του άρθρου η απάντηση από κάποιον κακεντρεχη θα μπορούσε να ήταν γιατί το ελικόπτερο είναι της lm.

Andreas1812

Καλησπέρα σας,

  1. Δεν είναι σωστό να ομαδοποιείτε όλους τους ανθρώπους που εναντιώνονται στις φρεγάτες MMSC ως Αντιαμερικανούς. Αν όσοι άνθρωποι δεν θέλουν αυτά τα πλοία ήσαν ενάντια στις ΗΠΑ, το ΚΚΕ θα είχε 20 τοις εκατό.
  2. Δεν επιθυμούμε το συγκεγκριμένο πλοίο. Αν η Λ.Μ. ερχόταν με το πλοίο της Damen στην ίδια τιμή, τότε θα το υποστηρίζαμε. Έχουμε δικαίωμα να διαφωνούμε με αυτό το πλοίο, χωρίς να δεχόμαστε χαρακτηρισμούς, διότι δίχως τα δικά μας χρήματα ούτε βίδα δεν θα είχε το Πολεμικό ναυτικό. Στις δημοκρατίες αυτά τα πράγματα πρέπει να συζητούνται στο δημόσιο διάλογο.
  3. Μία ερώτηση, αναφέρατε σε προηγούμενα άρθρα πως οι MMSC δύνανται να φέρουν όπλα λέιζερ και nulka. Η ερώτηση μου είναι, που θα τοποθετηθούν αυτά ; To πλοίο δεν έχει χώρο ούτε για ένα επιπρόσθετο σαραντάρι πυροβόλο. Αν τοποθετηθεί ακόμη κάτι στο πίσω μέρος του πλοίο, οι ναύτες θα αναγκαστούν να χρησιμοποιούν το gravity μηχάνημα των Άγγλων που δείξατε στο βιντεάκι για να φθάσουν στο ram.

Με εκτίμηση,

MMSC-firepower-view-generic2.jpg.pc-adaptive.1920.medium..jpg
Mavi70

Καλές πτήσης λοιπόν και μπράβο.
Για το Hub ελικοπτέρων που γράψατε ότι έγινε η εταιρία για την περιοχή ποιες άλλες χώρες της περιοχής έχουν sea hawk εκτός από εμάς και την Τουρκία? Δηλαδή ποιες είναι η δυνατότητες να έρθουν και άλλα συμβόλαια στην εταιρεία εκτός από τα δικά μας ελικόπτερα. Ή θα κάνει η εταιρεία γενικά επισκευές και συντήρηση σε όλη την γκάμα των εναέριων μέσων στην περιοχή?

random_online

λίγο άσχετο με αυτό το άρθρο αλλά έχω μια απορία. όπως είπατε στο προηγούμενο άρθρο δεν μπορούμε να έχουμε ή είναι πολύ δύσκολο να έχουμε fms για πλοίο που δεν υπηρετεί στο usn όπως η Πρόταση της G C . αυτή η δυσκολία υπάρχει και για πλοία που τώρα δεν υπηρετούν αλλά θα υπηρετήσουν στο μέλλον? ΠΧ η constellation δεν υπάρχει τώρα ως πλοίο στο usn αλλά θα μπει σε υπηρεσία στο μέλλον. αν έρχονταν λοιπόν με 3η πρόταση που να αφορά το constellation class εκεί θα μπορούμε να έχουμε fms ή όχι?

Chriskgr

Πολυ ενδιαφέρον άρθρο, αυτο που κρατάω ειναι αυτο που γράψατε στο τέλος:
“Δεν ξέρουμε αν γίνονται όλα τέλεια, αλλά γίνονται.”
Γιατι μόνο οποίος δουλεύει και φέρνει αποτελεσματα κάνει λάθη, οι υπόλοιποι οι φυγόπονοι, το μόνο που κάνουν ειναι κριτικη και “τι θα έκανα εγω στη θέση σου” αλλα απο χειροπιαστά αποτελέσματα μηδέν, μόνο ασφαλείς θεωρίες της δεκάρας.

x-m

Πραγματικά χίλες φορές μπράβο !!!! αλλά δεν σημαίνει ότι όποιος ανέφερε ένα πραγματικό γεγονός (RF-4) και συνάμα έναν προβληματισμό, πετάει “μπηχτές” ή είναι “πολέμιος” του οτιδήποτε…!!

Μην το κάνετε σαν τον G. W. Bush :οποίος δεν είναι μαζί μας είναι με τους άλλους……

gdmast

Όταν πρέπει, να γκρινιάζουμε. Όταν γίνεται κάτι καλό, να λέμε μπράβο.
Έτσι πρέπει και αυτό είναι υγεία.
Η LM, μας κάνει τη δουλειά σε καλές τιμές? Μπράβο της.
Θέλει να αγοράσουμε ΜΜΣΨ? Με τίποτα. Έτσι πάει.
Το κάθε τι ξεχωριστά και ανάλογα με το εάν μας εξυπηρετεί.

Tjololo

Αγαπητή ΠΤΗΣΗ…..διάβασα το τεύχος Μαίου (την έντυπη έκδοση) είδα το τρομερό μινι…..Arleigh Burke που προσφέρει η Gibbs&Cox για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών του ΠΝ…
Είναι απορίας άξιο πώς η Κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν στηρίζει αυτή την εξαιρετική υποψηφιότητα…..αλλά προωθεί αυτό το αστείο που λέγεται MMSC….

Πραγματικά εντυπωσιακό το αφιέρωμα και στο πλοίο της Navantia…..και στην πρόταση της Gibbs&Cox

Για άλλη μια φορά μπράβο σας… Εύστοχοι όπως πάντα…

Υπομονή για κάποιους… Ξυδακι & eurodepon και θα περάσει…

Mavi70

Τι είδους συντήρηση έγινε? Η λεγόμενη συντήρηση βάσεως? Τέτοια συντήρηση δεν γινόταν στον Βόλο από το 307 ΤΣΥΑΥ?

airman

Μπραβο Πτηση που ξεκαθαριζεις και ενημερωνεις ,μπραβο κ Πρεσβη γιατι ενδιαφερεσαι και μεγαλο μπραβο στους Ναυτεους μας που τα καταφερνουν (και μην ξεχασω παραγελια 4 κονστελεισον +2 ΑΒ ενδιαμεση πληιζ)

bill971

Σαν κάτι να αλλάζει…προς το καλύτερο βέβαια.

XHMIKOS

Για να γίνει κατανοητό σε όλο του το μεγαλείο το επίτευγμα αυτό, θα πρέπει κάποιος να είναι ειδικός στις προμήθειες του Δημοσίου. Χωρίς να γνωρίζω λεπτομέρειες, ο συνδυασμός της αμερικανικής και της ελληνικής νομοθεσίας και ο συντονισμός όλων των συμμετεχόντων είναι άθλος καινοτομίας. Ας ανοίξει τον δρόμο και για τις άλλες περιπτώσεις που λέτε.
Χαμογελώ πικρά όταν διαβάζω σχόλια και μομφές για θέματα προμηθειών, γιατί ξέρω πόσο δύσκολη είναι η ισορροπία μεταξύ αποτελεσματικότητας και νομιμότητας στις δημόσιες προμήθειες.
Ένα παράδειγμα που πέρασε στα ψιλά: Οι συμβάσεις για τα Ραφάλ εκτός από τη Βουλή πέρασαν και από το Ελεγκτικό Συνέδριο! Η έγκριση της Βουλής δεν αρκεί για να διασφαλιστεί η νομιμότητα!

massey-ferguson-65

Θα το πω τελευταία φορά… Δεν έχουμε πρόβλημα ούτε με Lockheed Martin,ούτε με USN , ούτε με FMS …
Αλλά κάθε άλλο … Έκαστο στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες….
Η Lockheed Martin είναι πολύ καλή στον αέρα … Αλλά μακριά από θάλασσα…
Πως να το κάνουμε ένας Μαρμαράς δεν γίνεται από την μια στην άλλη μέρα σιδηρουργός….

THAN

Θα πρέπει να είναι κάποιος τυφλός ή ιδεοληπτικός για να μην βλέπει οτι πράγματι πολλά αλλάζουν στον αμυντικό τομέα στη χώρα μας…Πάμε καλά….

CKfurious

Χαίρομαι που ξεκαθαρίσατε τη κατάσταση

Δεν έγινε καμια ΑΝΑΒAΘΜΙΣΗ αλλα μονο ΣΥΝΤΉΡΗΣΗ 

Και για να ολοκληρωθεί σε 2 μήνες δεν μιλάμε για Βαριά συντήρηση επιπεδου D-check!

Τώρα μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανταστώ ότι σε άλλη χωρα της Eυρωπαϊκής Eνωσης οι λόγοι που αναφέρεται είναι τόσο σοβαροί ώστε να παρίστανται αυτοί που παρίσταντο σε ανάλογο γεγονός!!

Υπενθυμίζω πως η συγκεκριμένη εταιρία είχε κάνει service σε ελικόπτερα SUPER PUMA της πολεμικής αεροπορίας στο παρελθόν και παρα το εξαιρετικό αποτέλεσμα δεν θυμάμαι να έγινε τελετή με analogous παριστάμενους 

Μάλιστα η συντήρηση των SUPER PUMA δεν συνεχίστηκε στη συγκεκριμένη εταιρία με τα γνωστά αποτελέσματα στις διαθεσιμότητες του τύπου!! 

Fedas

Δεν ξέρω πολλά άλλα :
Τρελοί χρόνοι παράδοσης ελικοπτέρου που ήταν του ‘κουτιού’
Έχω συγκλονιστεί με τις εγκαταστάσεις και το υπόστεγο … Εκτός αν αυτό είναι το υπόστεγο εκδηλώσεων 😜
Μακάρι κάποια στιγμή και η ΕΑΒ να αποκτήσει τέτοιες εγκαταστάσεις.

Chris

Δε θα διαφωνήσω με τα επιχειρήματα του άρθρου Κανένα από αυτά τα επιχειρήματα όμως δε σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε θετικοί στην περίπτωση να φορτωθεί το ΠΝ τις ακατάλληλες MMSC. Χαιρόμαστε με την ποιότητα της εργασίας της ιδιωτικής εταιρίας και στη σύμβαση που υπογράφηκε και για την ποιότητα της δουειάς που έγινε. Αν θέωρούν οι ΗΠΑ και οι ένοπλες δυνάμεις τους ότι μπορούν να συντηρούν και (κάποια από) τα δικά τους ελικόπτερα στην ποιοτική και οικονομική ελληνική εταιρία καλώς να ορίσουν. Δε θα φάει όμως ο ελληνικός λαός καπέλο τις MMSC για να σμβεί αυτό. Συγνώμη αλλά σε αυτό θα πρέπει να είμαστε κάθετοι.

Stelios

Ποιοί είναι οι πολέμιοι των Fms;
Γιατί εφευρισκεται ιδιότητες;
Ως τώρα είχαμε τους αντιαμερικάνους που παραπέμπει σε ταλιμπάν ,Βορεια Κορέα κ.λ.
Τώρα και πολέμιοι…
Πρόκειτε για σαμποτέρ;
Εγώ δεν ανέβασα τίποτα χτές αλλά δεν διέκρινα κάτι τέτοιο….
Μόνο μιά συνηθησμένη διαχρονική κατακραυγή για Αμερικάνικο προιόν που δεν είναι αυτό που το αποκαλούν ….
Και επειδή είμαι πολύ παλιός αναγνώστης περί της διαφοράς FMS-FMF ακόμα και σεις στην πτήση κάνατε παλαιότερα το ίδιο λάθος ….
Η φράση ” πιστώσεις Fms ” ήταν σύνηθες….
Ασφαλώς και τα Fms είναι η μεγαλύτερη εγγύηση και ενας σωστός τρόπος για αγορά προιόντος
Τρόπος ..Μέθοδος

Bren

Θα ήθελα πολύ, μα πάρα πολύ η ΕΑΒ, ΕΒΟ, ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, ναυπηγεία … κ.ο.κ, να ήταν πετυχημένες ελληνικές εταιρείες αμυντικού υλικού. Θα μου έφτανε, και μόνο, να είναι τόσο πετυχημένες ώστε το κράτος να μη χρειάζεται να τις χρηματοδοτεί κάθε χρόνο και να καλύπτει κάθε είδους ελλείμματα (άρα θα είχαν και κάποιο κύκλο εργασιών).

Να ήταν επιτυχημένες, όχι για το θεαθήναι και ούτε για λόγους φετίχ, αλλά για ουσιαστικούς λόγους, για τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκαν: για την εθνική άμυνα!

Δυστυχώς, όμως, έγιναν κέντρα εξυπηρέτησης διαφόρων κομματικών στελεχών με αποτέλεσμα τη κολοσσιαία διασπάθιση δημόσιων πόρων.

Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε, κατα βάση, μικρές και αυτοδημιούργητες εταιρείες να κλέβουν την (όποια, τέλος πάντων) παράσταση π.χ., Theon, Miltech κ.ο.κ … λειτουργώντας σε ένα απόλυτα εχθρικό/τοξικό ελληνικό περιβάλλον.

Εύχομαι η συνεργασία της Aeroservices με το ΠΝ, να είναι η απαρχή μιας νέας εποχής, όπου ο ελληνικός, αμυντικός και ιδιωτικός τομέας θα καλύπτει ποιοτικά με ανταγωνιστικά (σε επίπεδο οικονομικό και επιδόσεων) προϊόντα τις ανάγκες των ΕΔ. Δηλαδή, εκεί όπου απέτυχε η κρατικοδίαιτη προσπάθεια και κατασπαταλήθηκαν απίστευτα οικονομικά ποσά.
Επαναλαμβανομαι, θα το ήθελα πολύ, αλλά δεν έχω δυστυχώς, καθόλου εμπιστοσύνη στον ευρύτερο ελληνικό δημόσιο τομέα…

kK19641970

 “Με τα ελικόπτερα πετούν ψυχές, στελέχη με οικογένεια, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της Ελλάδας.”

Άραγε το θυμούνται αυτό κάποιοι συμπολίτες μας; Να μην πούμε για τις ψυχές, οικογενειάρχες, ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΜΑΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ που είναι ατελείωτες μέρες ,εβδομάδες σε μια ΤΠΚ κάπου στο Αιγαίο, ή για τους μοναδικούς ιδιαίτερης ψυχοσύνθεσης και αντοχής άνδρες και γυναίκες ,ναι κοπέλες καλά διαβάζετε, των Υ/Β. Ας σκεφτεί κάποιος από εμάς ,και βάζω τον εαυτό μου πρώτο, να ζήσει 25-30 ημέρες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας , σε ένα χώρο πιο περιορισμένο από ένα λεωφορείο, και να χειριστεί με απόλυτη προσοχή εξοπλισμό όχι όνο εκατομμυρίων αλλά κρίσιμο για την ζωή και την ασφάλεια του ίδιου αλλά και όλου του σκάφους και των συναδέλφων του. Επιλογή τους; Ναι, ειδικά οι Ε/Π και οι Υ/Β. Έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα; Πιστέψτε με δεν μπορείτε να φανταστεί κάποιος πόσο. Μην ακούω όμως κάποιους να λένε “έλα μωρέ ,βολεμένοι είναι, δουλειά τους είναι να την κάνουν”. Ναι την κάνουν πολύ καλά και εγώ και οι υπόλοιποι μπορούμε και αναπνέουμε ελεύθερο αέρα . Συγνώμη αν παθιάστηκα λίγο παραπάνω αλλά δεν σας κρύβω ότι από πολύ νέος όταν υπηρετούσα σαν ΣΣΜΙΑΣ στην 115 ΠΜ δεν μπορούσα να συγκρατήσω το κλάμα μου όταν χανόταν κάποιος χειριστής της ΠΑ, και δεν μπορώ να μην χάνω τον ύπνο μου όταν τα παιδιά μας ανοίγονται στο Αιγαίο. Ας μην τους ισοπεδώνουμε ,ειδικά σήμερα , που η ΑΔΕΔΥ , ακούστε ακούστε και φρίξτε, γιόρτασε την τρίτη επέτειο της πρωτομαγιάς σε μια εβδομάδα.

Υ.Γ Ζητάω εκ των προτέρων συγνώμη αν στεναχωρώ κάποιους αλλά κάποια πράγματα πρέπει κατά την γνώμη μου να λέγονται έξω από τα δόντια.

dk137

Ο πρέσβης ήταν εκεί γιατί προσπαθεί με κάθε τρόπο να φορτώσει στο ΠΝ τα πλοία που προωθεί.

Hermes_w

Είναι εμφανές ότι ο συγγραφέας είναι τσαντισμένος!
Όμως πράγματι είναι πολύ εκνευριστικό σε οποιοδήποτε άσχετο θέμα να μπαίνουν οι ίδιοι σχολιαστές και να μιλάνε για τις φρεγάτες. Μερικές φορές νομίζει κανείς ότι όλη μέρα, όλη νύχτα δεν έχουν τίποτα άλλο στο μυαλό τους.
Νομίζω, είναι άδικο για το θέμα που η κάθε ανάρτηση θέλει να αναδείξει να μπαίνουν και να αποπροσανατολίζουν διάφοροι. Αυτό δείχνει είτε εμπάθεια, είτε ηθελημένη προσπάθεια απαξίωσης του θέματος η εκβιασμό για να πάψει η ΠΤΗΣΗ να γράφει την γνώμη της.
Όσον αφορά στο θέμα, αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στην ιδιωτική εταιρία για την επιτυχία της. Αρκεί όπως έχω σχολιάσει παλαιότερα να έχει και διάρκεια στον χρόνο.
Βέβαια οι επιδόσεις τους με Αστυνομία και Πυροσβεστική είναι εντυπωσιακές και μάλλον αποτελούν εχέγγυο για την πορεία της συνεργασίας με το ΠΝ.
Κρατώ ότι το ελικόπτερο παραδόθηκε στην ώρα του. Στην κρατική ΕΑΒ η ΠΑ έχει πέντε
Super Puma που σαπίζουν από το 2012! Σχεδόν ο μισός στόλος, σχεδόν δέκα χρόνια!
Δικαιολογίες δεν υπάρχουν, το αποτέλεσμα μετράει.
Και μάλλον όλοι αυτοί που μαζεύτηκαν εκεί αυτό ήθελαν να επιβραβεύσουν. Όσο καλή όμως και αν είναι μια εταιρία από μόνη της δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Από ότι φάνηκε το ΠΝ κατάφερε να φέρει σε ζυγό την ιδιωτική εταιρία, την κατασκευάστρια εταιρία, το US NAVY και την Αμερικανική Κυβέρνηση.
Η σοβιετική διαστροφή ότι όλα πρέπει να πηγαίνουν σε κρατικές εταιρίες έχει διαλύσει τις ΕΔ.
Εδώ η ΠΤΗΣΗ μάλλον έχει δίκιο για την ΠΑ. Είναι δυνατόν ο κατεξοχήν αρμόδιος φορέας στα αεροπορικά θέματα να έχει μηδενικές διαθεσιμότητες; Δικαιολογίες ότι δεν υπάρχουν λεφτά δεν μασάμε. Λεφτά υπάρχουν και τα ρίχνουν όλα στον κουβά για τα F16.
Είναι δυνατόν για πολλά χρόνια Mirage να μην πετάνε γιατί δεν έχουν τακάκια για τα φρένα τους; Μήπως οι F16αεροπόροι χέστηκαν για την Πατρίδα αρκεί να μην πετούν οι Mirage αεροπόροι;
Είναι δυνατόν για περισσότερα από δέκα χρόνια να δηλώνονται διαθέσιμα μόνο δύο από τα δώδεκα SAR και CSAR Super Puma; Διαγωνισμοί να κρατάνε πέντε και δέκα χρόνια;
Καλά εκανε τότε το ΠΝ και ανέθεσε μέσω FMS το έργο. Βρήκε λύση και αυτό είναι που μετράει και στην Ειρήνη και στον πόλεμο.
Εύγε στο ΠΝ και αν μέσω FMS βρίσκει λύσεις, να συνεχίσει έτσι.
Οι μέχρι τώρα κινήσεις του δείχνει να του βγαίνουν και αν συνεχίσουν έτσι θα δικαιώσουν και την δημιουργία της ΔΑΝ και την απεξάρτηση από την ΠΑ και τις πρακτικές της.

MT4

Με απλά λόγια:
Γουστάρουμε να πιάνουν τόπο τα χρήματα μας και να έχουμε επιχειρησιακό εξοπλισμό.
Γουστάρουμε να γίνεται ΣΩΣΤΗ δουλειά στην Ελλάδα! Είτε σε ιδιωτική, είτε σε δημόσια επιχείρηση.
Γουστάρουμε LM, Αεροπλανεξ, ΗΠΑ, Καμπότζη, Γουαδελούπη ή οποία άλλη χώρα/εταιρεία έχει επιτυχημένο προϊόν στη κατάλληλη τιμή.
Η κριτική μας, και όχι η δαιμονοποίηση, έχει εποικοδομητικό χαρακτήρα, άσχετα αν δεν έχει ρόλο στην επιλογή.

mv89

Κανείς δεν είπε ότι δεν πρέπει να κάνουμε διακρατικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με αξιόλογες ιδιωτικές εταιρείες για την υλοποίησή τους. Πολύ καλά έγινε και ενεπλάκη και η Aeroservices με τα S-70B και η Elbit με τα C-130 και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία μπορεί να δώσει άμεσες λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα διαθεσιμοτήτων.

Αν δεν κόβατε γύρω στα 4-5 σχόλιά μου σήμερα θα γινόταν αντιληπτό το point μου.

Για να διαχωρίσω τη θέση μου από διάφορα άλλα σχόλια αναγνωστών στα οποία κάνετε νύξη στο παρόν άρθρο, είμαι της άποψης ότι οι διακρατικές (FMS αν μιλάμε για ΗΠΑ) είναι όντως μια καλή και συμφέρουσα μορφή σύμβασης, καθώς παρέχει διασφαλίσεις και peace of mind στον πελάτη ότι για το προϊόν που παραγγέλνει εγγυάται ένα σοβαρό κράτος. Ως εκ τούτου είναι εύλογο να υπάρχουν και κάποιες εξτρα χρεώσεις διεκπεραίωσης αν είναι να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Το αν οι προκαταβολές είναι μεγάλες ή μικρές ας ασχοληθεί το Υπουργείο Οικονομικών, όχι εμείς.

Το πρόβλημα το δικό μου και πολλών άλλων είναι ότι τα FMS χρησιμοποιούνται ως πανάκεια στο σχετικό χθεσινό άρθρο σας για τις φρεγάτες, αλλά και στην επιχειρηματολογία του αμερικανικού παράγοντα, για να εξωραΐσουν την επιλογή ενός πλοίου που υπολείπεται σημαντικά του ανταγωνισμού, και που φυσικά απέχει παρασάγγας από την πλατφόρμα που ιδανικά θα επιθυμούσε το Πολεμικό Ναυτικό. Γιατί προφανώς όταν λέτε το πόσο επωφελής είναι η διακρατική και ότι κάτι τέτοιο προσφέρεται από τις ΗΠΑ (όχι την πρόταση της G&C), τον Καναδά και το Ισραήλ, ε προφανώς δεν εννοείτε τους 2 τελευταίους.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, το πράγμα οδεύει ολοφάνερα προς την επιλογή του συγκεκριμένου πλοίου (MMSC) και επειδή επιχειρησιακά πάσχει εμφανώς (για το Θεό, μη με ρωτήσετε πάλι αν είμαι στο Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο), η επιχειρηματολογία υπέρ του εξαντλείται στη σύναψη διακρατικής, στη σύσφιξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ, και στη διάσωση των Ναυπηγείων.

Κατά τη γνώμη σας αυτά ίσως να αρκούν για να καθορίσουν την επιλογή, κατά τη δική μου και των περισσότερων όχι, εαν από όλο αυτό είναι να μας μείνουν τα χειρότερα πλοία του «διαγωνισμού».

Το ότι επιτέλους κάτι κινείται μετά από τόσα χρόνια δεν σημαίνει ας πάμε να πάρουμε ότι να ναι, ούτε φυσικά ότι η κυβέρνηση έχει το αλάθητο. Αν αυτά είναι τα βασικά κριτήρια επιλογής (γεωπολιτικά, διακρατική, ναυπηγεία) ας βγει να πει ξεκάθαρα «θα πάρω αυτό γιατί εγώ έχω την ευθύνη της απόφασης και έχω ζυγίσει όλα τα συν και τα πλην». Όχι να ρίχνει στο Ναυτικό την απόφαση, και μάλιστα να διαρρέει προ καιρού ότι βασικό επιχειρησιακό (!) κριτήριο της αξιολόγησης του Ναυτικού είναι η διακρατική!

ΥΓ: Ελπίζω να δημοσιευτεί, διότι είναι πραγματικά απογοητευτικό να καταβάλει κάποιος κόπο και χρόνο και τα σχόλια (επικριτικά, το δέχομαι, αλλά ποτέ υβριστικά) να κόβονται το ένα μετά το άλλο.

Spartan

Δεν κατηγορούμε οποιοδήποτε προϊόν της LM, αλλά αυτά που θεωρούμε
ακατάλληλα για συγκεκριμένες αποστολές.

Αναγνωρίζεται, όπως σε πολλά εγκαταλειμμένα συστήματα, οτι επανέρχονται οι διαθεσιμότητές τους και οι ρυθμοί πρέπει να ανέβουνε σε όλα τα όπλα.

Όσο για τους Γκρινιάρηδες, γκρίνιαζαν όταν μεταφέρονταν με φορτηγά, γκρινιάζουν
τώρα για το είδος συντήρησης και είναι σίγουρο οτι θα γκρινιάζουν και το ’23
όταν μπουν για αναβάθμιση (θα ξέρουν και πάλι καλύτερα τι πρέπει να συμπεριλαμβάνει)

ZELDA

Μπραβο στο Π.Ν.,μπραβο στη L.M.,μπραβο στον κ.πρεσβη,μπραβο στον Α/ΓΕΕΘΑ,μπραβο και στον Α/ΓΕΝ,μπραβο και σε στα FMS και στους αμερικανους που μας τα δινουν με την καλη τους την καρδια,μπραβο και σε μενα που ειμαι μεγαλοψυχος και large και μοιραζω τα “μπραβο’ σαν καραμελες.

Ελπιζω η συνεργασια μας σαν χωρα με την L.M. για τα εναερια μεσα της εταιρειας να συνεχιστει και στο μελλον.Το τονιζω, ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ.Και το λεω ακομη μια φορα για να μην υπαρχουν παρερμηνειες: ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ!!!Στη θαλασσα μακρια και αγαπημενοι……

NikolakiEfentis

Θα συμφωνήσω με τον Andreas1812 που είπε “Δεν είναι σωστό να ομαδοποιείτε όλους τους ανθρώπους που εναντιώνονται στις φρεγάτες MMSC ως Αντιαμερικανούς. Αν όσοι άνθρωποι δεν θέλουν αυτά τα πλοία ήσαν ενάντια στις ΗΠΑ, το ΚΚΕ θα είχε 20 τοις εκατό.”

Εύχομαι στην “ανθρωποφάγα” ιδιωτική εταιρεία που με την ταχύτητα της εκθέτει κάτι ΕΑΒ ΕΑΣ κλπ κλπ κι εις ανώτερα – Apache that is!

andreasmp412c

Γιατί επιμένετε να διαστρεβλωνετε την πραγματικότητα; Δεν είμαστε ούτε αντιαμερικανοι, ούτε πολέμιοι των FMS ούτε μας έφαγε τις γυναίκες η LM. Όταν προκειται για τέτοιες περιπτώσεις όπως των S70 φυσικά και θα χαρούμε και θα στηρίξουμε τις κινήσεις που έγιναν και μακάρι να ξαναχρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος και σε άλλα μέσα.

Αλλά δε μας κάνει η MMSC, πως να το κάνουμε. Γιατί δηλαδή πρέπει να μας αρέσει με το ζόρι; Θα κάνουν τα FMS την MMSC καλύτερο πλοιο; Θα πάνε να πολεμήσουν τα FMS στο Αιγαίο; Δηλαδή θα κοιτάξουμε αν είναι καλη η μέθοδος αγοράς και ας είναι προβληματικό το ίδιο το προϊόν της αγοράς; Στην περίπτωση των Romeo είχαμε και ένα εξαιρετικό προϊόν. Μη πάτε να εξισώσεις καταστασεις

Daffy

Καλημέρα…Απλά,για την οικονομία της συζήτησης, να αναφέρω πως ο ιδιώτης έκανε στο ΠΝ-58 αυτά που τόοοσα χρόνια γινόντουσαν από το τεχνικό προσωπικό στο Κοτρώνι ( έδρα της ΜΕΝ/2 ). Λόγω όμως της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης προσωπικού και ανταλλακτικών, που αυτή έφερε, ο καιρός και ο σκοπός τα έφερε έτσι ώστε η δουλειά να δοθεί στον ιδιώτη. Για σκεφτείτε…ποιοι εργάστηκαν επί του ελικοπτέρου; Οεο;;; Όταν λήξει η σύμβαση και τελειώσουν τα δολλάρια, ποιοι θα βγάλουν το φίδι από την τρύπα ξανά;

ANARIS

Εξαιρετικό άρθρο για να σταματήσουν τα παπαγαλάκια της αθλιοδημοσιογραφίας ….

EVANS

Mήπως το μπράβο πρέπει να αποδοθεί στο USN γιατί τόλμησε και επέλεξε ελληνική εταιρεία αντί να το στείλει “πακέτο” κάπου αλλού, Πολωνία ας πούμε;
Για ποιο λόγο(ους) το ΠΝ υποχρεώθηκε, εδώ αξίζει το μπράβο, να κάνει χρήση των FMS για να λύσει τα προβλήματα του;
Οι περιπτώσεις ΠΣ και ΛΣ δεν έχουν καμία σχέση με τις υποχρεωτικές επιλογές που έχουν τα πτητικά μέσα του ΕΣ και της ΠΑ.
Προσωπική απορία εάν και όταν πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για τo FOS των ΝΗ90, ποια θα είναι η επιλογή της ΝΗΙ, εφόσον αυτή έχει αναδειχθεί πλειοδότρια εταιρεία.

milman

Αγαπητή πτήση άσχετο αλλά θα ήθελα ένα άρθρο με της ” βασικές αρχές ηλεκτροπρόωσης” γιατί από ότι είπε ο κύριος Τσαγκαράκης κάτι τέτοιο σε μέσο πλοίο το φορτώνει με 400 τόνους παραπάνω,αυτο ισως να εξηγεί ότι οι MMSC αν και μικρές στο μάτι είναι μεγάλες στο ελικοδρόμιο και μπορούν να δεχθούν πολλα περισσότερα καλούδια απο οτι φανταζόμαστε .Σε κάθε περίπτωση το να κουβαλάει ένα πλοιο 400 παραπανήσιους τόνους δεν το λες και ιδανικό !

AESA

Πολύ καλό και χαίρομαι για την προσπάθεια. Δεν θα κλαφτώ για τα αυτονόητα κτλπ.
Αφού η εταιρεία είναι καλή και κάνει δουλειά. Σίγουρα θα έχουμε ένα Apache σε νταλίκα; Γιατί δεν το στέλνουν στην εταιρεία και να δουν τι θα κάνει από μόνη της. Να πληρώσουν όσο στοιχίσει και να αξιολογήσουν την λύση. Να φωνάξουν και τις υπόλοιπες εταιρείες και να βάλουν πάνω ότι καλό έχουν με αμοιβή φυσικά και χωρίς customιες, από προίοντα παραγωγής ή σε μελλοντική παραγωγή. Στην χειρότερη θα έχουμε δώσει πχ 15 μύρια και θα είναι ακόμα ένα μη πτητικό Apache. Αν όμως, αν τους βγει; Το Ισραήλ το έκανε και του βγήκε. Γιατί όχι και εμείς;

AESA

Για παράδειγμα. Όταν σχεδίαστηκε το Apache στην έκδοση που το έχουμε, μια θερμική κάμερα των 30fps ήταν όνειρο θερινής νύχτας, και αν υπήρχε θα είχε το μέγεθος ενός Latirn. Σήμερα όμως έχω μια θερμική κάμερα των 7fps που συνδέω στο κινητό μου και την έχω στο τσαντάκι μου. Είναι αδύνατον να μην υπάρχουν συστήματα, αισθητήρες και κάμερες που να μην μπορούν να αναβαθμιστούν χωρίς ουσιώδη παρέμβαση στον κώδικα του υπολογιστή ελέγχου. Μιλάμε για ανταλλακτικά που δεν υπάρχουν επειδή δεν τα κατασκευάζει ο κατασκευαστής. Υπάρχουν μηχανές cnc με κοπές lazer που αντιγράφουν τα πάντα. Αν ο κατασκευαστής του έδινες 600 ώρες εμείς το αντίγραφο να το αλλάξουμε στις 200 ώρες και να το εκτιμήσουμε, αφού θα έχουμε το σχέδιο θα φτιάχνουμε όσα θέλουμε. Μιλάμε για τεχνολογία του 80 που σήμερα με τις μηχανές που υπάρχουν είναι γελοίο να τα κατασκεύασεις, για τα κράματα επίσης. Απορώ που δεν έχουν γεμίσει τα εργοστάσια βάσης με laser scanners, laser cnc, 3d printers και καμίνια για χύτευση. Ασχολούμε με τον τηλεκατευθυνόμενο μοντελισμό από το 1983. Αν σήμερα είχα περισσότερο χρόνο και κέφι με μια φτηνή cnc και ένα 3d printer θα κατασκεύαζα δικά μου μοντέλα 1/8 on road και off road κατά 70%, αυτά που το 90 ήταν τεχνολογία της NASA ή αδιανόητα σήμερα τα έχω στην αποθήκη μου και κάνω την πλάκα μου παίζοντας και αντιγράφοντας με την γραφίδα στο ipad και 3d software. Είδα πριν από 6 μήνες κατασκευή για να μπουν τα χειριστήρια στα πλάγια της gaming καρέκλας, ήθελα να τα παραγγείλω και είχαν 3 μήνες παράδοση. Τα σχεδίασα και τα κατασκεύασα σε 10 μέρες, τόσο μου πήρε να βρω τα υλικά. Όσοι πιστοί των Flight simulators να σας στείλω σχέδια και διευθύνσεις και φωτό αν θέλετε.

eridanus

Σίγουρα η επαναφορά ενός κύριου οπλικού συστήματος σε επιχειρησιακή κατάσταση είναι πολύ ευχάριστο νέο, πολλώ δε μάλλον όταν είναι αποτέλεσμα έργου ελληνικής εταιρείας. Αξίζουν συγχαρητήρια στους επιτελείς του ΠΝ που κατόρθωσαν να συντονίσουν τόσους φορείς και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να έχουμε τέτοιο αποτέλεσμα. Θα μπορούσε, όμως, κάποιος να μας πει γιατί έπρεπε να συνδέσουμε τη συντήρηση των ε/π με την προμήθεια των νέων και να φτάσουμε να πληρώσουμε την βαριά συντήρηση με “καπέλο” μέσω FMS; Τι εμπόδιζε από την αρχή το ΠΝ να προκηρύξει έναν διαγωνισμό με το ίδιο αντικείμενο και τις ίδιες απαιτήσεις/προδιαγραφές; Με άλλα λόγια, τι προσέφεραν οι ΗΠΑ στην όλη διαδικασία; Μην μου πείτε ότι ήταν ευκολότερο να φουσκώσουμε τη σύμβαση προμήθειας με διακόσια χιλιάρικα αντί να υλοποιήσουμε μια ξεχωριστή σύμβαση με κόστος εκατό; Τα νούμερα είναι τυχαία, αλλά πιστεύω ότι καταλαβαίνετε τι εννοώ.
Θα ήθελα να πάμε και πιο πίσω. Αν όντως ισχύει αυτό που γράφει ο Daffy Daffy , ότι τη βαριά συντήρηση την έκανε προ κρίσης η ΜΕΝ/2 του ΠΝ, καλό θα να ξέραμε τι έκανε το ΠΝ για να μην χάσει ή και να ανακτήσει την αντίστοιχη τεχνική δυνατότητα μετά το πέρας της κρίσης. Τι κονδύλια ενέγραψε στις ετήσιες προτάσεις του π/υ του για τον σκοπό αυτό; Ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες της Aeroservices και τι σχέση έχουν με το ΠΝ; Πώς απέκτησαν την τεχνογνωσία και τα εργαλεία που απαιτεί ένα τέτοιο έργο;
Το έργο το έχω δει δυο φορές μέχρι στιγμής, με προσωπικό κόστος κάθε φορά γιατί απλά προσπάθησα να κάνω αυτό που ορκίστηκα να κάνω και να μην αφήσω να πάει χαμένο το δημόσιο χρήμα. Είναι εύκολο: φροντίζουμε να μην έχει υλικοτεχνική υποστήριξη αυτό που αγοράζουμε ή, αν έχει, να λήξει χωρίς να ανανεωθεί. Εξοντώνουμε ηθικά όσους προσπαθούν να το κρατήσουν επιχειρησιακό. Όταν πια φτάσουμε στο αμήν, εμφανίζεται καλπάζοντας μέσα από ηλιοβασίλεμα ο ιδιώτης, που από πίσω σιτίζει και υποστηρίζεται από απόστρατους στρατηγούς, ναυάρχους και πτεράρχους και πολιτικούς διαπλεκόμενους, για να σώσει την κατάσταση. Οι αρμόδιοι επιτελείς λύνουν το πρόβλημά τους, η ηγεσία ανακοινώνει ότι ξαναφύτευσε την καμμένη γη που παρέλαβε, το οπλικό μέσο ξαναβρίσκει τη διαθεσιμότητά του και οι επιχειρησιακοί το χαμόγελό τους, οι απόστρατοι τεχνικοί βρίσκουν πάλι δουλειά για να συμπληρώσουν τη σύνταξη, οι “μεγάλοι” παίρνουν νέα mercedes. Όλοι ευχαριστημένοι, πλην του φουκαρά του φορολογούμενου φυσικά.
Τι είπατε; Αν γίνει κάτι στο ενδιάμεσο, τι θα κάνουμε που δεν πετάνε και δεν κολυπάνε τα έρμα χωρίς συντήρηση; Έλα μωρέ, θα το ρισκάρουμε…

Skywalker

Τελικά αυτό που έγινε με το ελικόπτερο του ΠΝ τι ήταν; Συντήρηση ή αναβαθμίσιμη;

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Η ιταλική FREMM έρχεται με αμερικανικό εξοπλισμό; Θα κάνει η Fincantieri...

42
Η Fincantieri φέρεται να έχει υποβάλει μια προσφορά στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) βασισμένη στην κλάση Constellation της FREMM, υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα «La Tribune».Τη...
- Advertisement -
Card image

June #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 May 2015 #348

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 final_398

Αγορά

Related News

Η ιταλική FREMM έρχεται με αμερικανικό εξοπλισμό; Θα κάνει η Fincantieri το colpo grosso, προσφέροντας μια ιταλική FFG(X);

Η Fincantieri φέρεται να έχει υποβάλει μια προσφορά στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) βασισμένη στην κλάση Constellation της FREMM, υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα «La Tribune».Τη...

Καταδίκη για τον «ψευδομουφτή» της Ξάνθης από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο

Ποινή φυλάκισης 15 μηνών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Γ´Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον «ψευδομουφτή» της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για το...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: H αλήθεια για την αγορά του νέου VIP αεροσκάφους τύπου Falcon από την ΠΑ

Διαπιστώσαμε μέσα από κάποια "σχόλια", πως υπάρχει μια "ανησυχία" κάποιων αναγνωστών μας, για την επικείμενη αγορά ενός αεροσκάφους τύπου Falcon από την ΠΑ, προκειμένου...