Αμερικανικός οπλισμός για τους Κούρδους της Συρίας παρά τις σφοδρές τουρκικές αντιδράσεις

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Sean Spicer, ο πρόεδρος Τραμπ ενέκρινε την αποστολή οπλισμού στους Κούρδους της Συρίας στα πλαίσια της ενίσχυσης της προσπάθειας των τελευταίων να απελευθερώσουν την Ράκκα, πρωτεύουσα του ισλαμικού κράτους.

Οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει εδώ και πολύ καιρό την πρόθεσή τους, αλλά είχε αντιδράσει σφοδρά η Τουρκία. Η έγκριση της αποστολής βρίσκει τελείως αντίθετη την τουρκική κυβέρνηση. Υπενθυμίζουμε πως η Τουρκία είχε βομβαρδίσει θέσεις του YPG στην Συρία (και συνεχίζει να το κάνει), ενώ οι Κούρδοι είχαν ανταποδώσει με επιθέσεις σε θέσεις του τουρκικού στρατού εντός Συρίας, και είχαν προσβάλει τουρκικά μεθοριακά φυλάκια στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Ο εξοπλισμός που θα παραδοθεί μάλλον δεν θα ανακοινωθεί, αλλά πιθανολογείται ότι θα περιλαμβάνει εξοπλισμό μηχανικού (μηχανήματα έργων, μπουλντόζες κοκ), αλλά και ελαφρύς εξοπλισμός (τυφέκια εφόδου, εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών, αλεξίσφαιρα, διόπτρες κοκ). Δεν έχει γίνει γνωστό αν θα παραδοθούν και βαρύτερα όπλα, όπως πυροβόλα, όλμοι και αντιαρματικοί πύραυλοι. Οι τελευταίοι είναι αρκετά χρήσιμοι στους Ιρακινούς, στην αντιμετώπιση των αυτοκινήτων αυτοκτονίας (SVBIED) που στέλνει εναντίον των δυνάμεών τους το Ισλαμικό Κράτος.

Οι κουρδικές ειδικές δυνάμεις έχουν ήδη επισημανθεί να χρησιμοποιούν προηγμένο αμερικανικό εξοπλισμό

Το θέμα είναι πως τέτοιου είδους εξοπλισμός έχει ήδη επισημανθεί σε κουρδικά τμήματα που επιχειρούν στην Τουρκία, πράγμα που σημαίνει πως πιθανότατα οι παραδόσεις να προηγήθηκαν της ανακοίνωσης.

Ο τρόπος παράδοσεις θα γίνει είτε με ρίψεις, είτε με προσγειώσεις C-130J σε πρόχειρα αεροδρόμια, είτε οδικώς από το Ιράκ. 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •