30 χρόνια από τη πρώτη πτήση An-225/Buran (βίντεο)

4
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Στις 13 Μαϊου συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τη πρώτη πτήση του αεροσκάφους An-225 με το Buran προσαρμοσμένο στη ράχη του.

https://twitter.com/AntonovCompany/status/1128546192344932352


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Θυμάμαι σαν χθες την εποχή … Παρά τα άλματα της εποχής Ρέηγκαν (σε όλα τα επίπεδα, R&D, deployment & posture), κάθε εβδομάδα η εντύπωση της αμερικανικής τεχνολογικής υπεροχής έφθινε, και εμπεδωνόταν η ιδέα ότι η ΕΣΣΔ ισοφαρίζει ή και παίρνει κεφάλι … Ακόμη και οι υποχωρήσεις (INF, απόσυρση δύο συνταγμάτων Su-24M από την Ανατολική Γερμανία και αντικατάστασή τους με MiG-27 …) ερμηνεύονταν ως η άνεση του ισχυρού … Η Ευρώπη είχε πλημμυρίσει MiG-29, κάθε μήνα έπεφτε στη θάλασσα και ένα μεγάλο πλοίο (Slava, Udaloy, Sovremennyy, Krivak III), MiG-23MLD (με δελφινάκια στην ουρά …) αναχαίτιζαν αμερικάνικα Ρ-3 πάνω από τη Νότια… Read more »

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Τι μου θυμίσατε τώρα. Σαν χτες μου φαίνεται. Το συναίσθημα της εποχής ήταν ακριβώς αυτό που περιγράφετε.

Μετά βέβαια έπεσε ο μαντρότοιχος στη Γερμανία και για όσους είχαμε ακόμα αμφιβολίες ήρθε και το πραξικόπημα κωμωδία και μας έδωσε μια δόση πραγματικότητας.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Εμείς δεν είχαμε βέβαια τρόπο να ξέρουμε ότι “ο βασιλιάς είναι γυμνός”, αλλά πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι ο Γκορμπατσώφ είχε ήδη από το 1986, πριν κλείσει χρόνο στην εξουσία, διαπιστώσει ότι απειλείται παταγώδης και επικίνδυνη κατάρρευση λόγω οικονομίας, και επέλεξε (απολύτως ορθολογικά) τη συντεταγμένη αναδίπλωση ως στοιχειώδη πρόνοια αυτοσυντήρησης της ΕΣΣΔ αντί του “πέρα βρέχει” των προηγουμένων ΓΓ. Ήδη από τότε ήταν ειλημμένη απόφαση η στρατιωτική αποχώρηση από την Ανατολική Ευρώπη, και δεν ήταν συνέπεια των επαναστάσεων του 1989. Ο Χόνεκερ, που δια του ικανότατου αρχικατασκόπου του αιώνα στρατηγού Έριχ Μίλκε (άνθρωποι σαν τον φον Κανάρις ήταν απλά γατάκια μπροστά του… Read more »

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Έτσι ακριβώς είναι όπως τα περιγράφετε. Αγκόλα και Ναμίμπια. Τι μου θυμίσατε τώρα. Πριν από χρόνια όταν σπούδαζα στην Μεγάλη Βρετανία είχα την τύχη να γνωρίσω έναν Νοτιοαφρικανό που ήταν μέλος των ειδικών δυνάμεων που επιχειρούσαν στην Αγκόλα και την Ναμίμπια. Ήταν πολύ ζόρικα τα πράγματα εκεί και αυτά που μου είπε εύχομαι να μην χρειαστεί να τα περάσει και να τα ζήσει κανένας άλλος στο μέλλον. Ο πόλεμος αυτός άφησε πολύ βαθιά σημάδια σε όλους που είχαν την ατυχία να εμπλακούν. Η ΕΣΣΔ όταν είδε ότι είχε πια χάσει το τραίνο της εξέλιξης στα ηλεκτρονικά και τις θετικές επιπτώσεις… Read more »