Ερωτηματικά για την “αναχαίτιση F-22 από Su-35”

65
5790
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 10
  •  
  •  

Πολύς θόρυβος έχει προκληθεί από χθες όταν και κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μία εικόνα που υπό άλλες συνθήκες θα περνούσε απαρατήρητη.

Πρόκειται για μία εικόνα από το ηλεκτρο-οπτικό σύστημα IRST ΟLS-35 ενός μαχητικού αεροσκάφους Su-35S κάπου στην Συρία. Η φωτογραφία υποτίθεται ότι «διέρρευσε» από τον λογαριασμό ενός Ρώσου πιλότου στο Instagram.

View this post on Instagram

F-22 "Raptor". Что для вас "партнёрские" взаимоотношения? Лично для меня, и в воздухе, и в постели это значит, что кто-то кого-то трахает. Причём если в постели это как-бы минимум дружеские взаимоотношения, то в воздухе, это нечто совсем иное. Все партнёрские взаимоотношения предусматривают лишь некий договор не стрелять по "партнёру". Не стрелять боевым оружием. При этом мешать выполнить боевую задачу, если она не выгодна партнёрам, тебе будут всеми способами. Таких способов миллион. Самый банальный, это постановка помех радиосвязи и средствам навигации. Это самый мирный и гуманный способ. Могут пересекать твой боевой курс на минимальных интервалах и дистанциях сбивая тебя спутняком от двигателей. Могут обоссать сливом топлива, могут обстрелять ППИшками. Могут включить все прицелы и имитировать атаки, с выходом из атаки в последний момент. Могут на твоей высоте в лоб запустить парочку беспилотников. А уж станция предупреждения об облучении у тебя будет орать постоянно, даже на сомневайся. И если файтербомберы могут ответить тем-же, то разведке, штурмовикам и бомберам приходится несладко. Поэтому им помогают файтеры и файтербомберы. Они всеми способами делают выполнение боевой задачи своими подопечными возможным. На фото F-22 "Raptor" в прицеле нашего Су-35с. "ОЛС+ТП". В захвате. Да 22й хамил и был наказан после непродолжительного воздушного боя, за который конечно нашего синегрудого трахнули. Все как обычно. Как видите замечательно захватывается и стелс. Да можем. Да не всегда всё получается, но если надо будет – сделаем. #bomberchronics #russianmilitary #aviator #aviation #авиация #вксроссии #aircraft #airforce #jet #avgeek #russiaairforce #avporn #aviationlovers #aviation4u #pilot #aviationgeek #aviationlover #airplane #fighterjet #fighterpilot #piloteyes #militaryaviation #aviationphotography #planes #f22

A post shared by Ivan Ivanov (@fighter_bomber_) on

 

Αφήνοντας στην άκρη το πόσο πιθανόν να θα μπορούσε να ήταν κάτι τέτοιο (το «τυχαίο» του πράγματος δηλαδή), αλλά και το αν και κατά πόσο η φωτογραφία είναι όντως αυθεντική (κάτι καθόλου δεδομένο όπως θα δούμε παρακάτω) πρέπει να εστιάσουμε σε κάποιες πιο ουσιώδεις παραμέτρους.

Αρχικά πρέπει να κάνουμε μία πολύ σύντομη ιστορική αναδρομή για να θυμηθούμε ορισμένα πράγματα. Τα συστήματα έρευνας στο υπέρυθρο φάσμα δεν είναι κάτι καινούριο. Οι πρώτες εφαρμογές στην αεροπορία παρουσιάστηκαν σε αμερικανικά αεροσκάφη ήδη από την δεκαετία του ’50. Προηγουμένως ήταν διαθέσιμα ακόμα και επί πλοίων επιφάνειας εν μέσω του Β’ ΠΠ. Φυσικά η τεχνολογία εξελίχθηκε από τότε σημαντικά.

Η ΕΣΣΔ και αργότερα κι η Ρωσία επένδυσε σημαντικά σε τέτοια συστήματα καθώς δεν μπορούσε να ακολουθήσει τις εξελίξεις στα συστήματα ραντάρ. Αντίθετα, τα δυτικά αεροσκάφη υιοθέτησαν τέτοια συστήματα είτε ενσωματωμένα στην άτρακτο είτε επί αποσπώμενου ατρακτιδίου κατά περίπτωση κι επικουρικά με το κύριο αισθητήρα του αεροσκάφους, δηλαδή το ραντάρ. Τα συστήματα του είδους είναι χρήσιμα και υπό ορισμένες συνθήκες και τακτικές μπορούν να κάνουν όλη τη διαφορά. Ωστόσο δεν έχουν υιοθετηθεί μαζικά σε όλα τα μαχητικά αεροσκάφη και καμία αεροπορία (ούτε η Ρωσική) δεν βασίζεται αποκλειστικά σ’ αυτά κι αυτό για πολλούς λόγους.

Δεν μπορούν να σκανάρουν μεγάλες περιοχές του ορίζοντα, παρά μόνο μικρές, κι αυτό σε πολύ μικρές αποστάσεις – λίγες δεκάδες χιλιόμετρα (ο κατασκευαστής αναφέρει για το OLS-35 τα 20 χλμ για εναέριο στόχο) αφού μετά η αξιοπιστία της έρευνας μικραίνει γεωμετρικά. Δεν μπορούν να εξάγουν στοιχεία βολής για να καθοδηγήσουν όπλα στον στόχο παρά μόνο υπό απόλυτα ιδανικές συνθήκες. Ο ρόλος τους είναι να βοηθήσουν το αεροσκάφος φορέα να εντοπίσει τον στόχο του και να τον πλησιάσει αθέατο όντας υπό «ηλεκτρομαγνητική σιγή» το ίδιο. Η αξιοπιστία τους πέφτει δραματικά υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή σε μεγαλύτερες αποστάσεις ή σε χαμηλά ύψη.

Το ίδιο το F-22 επρόκειτο να αποκτήσει τέτοιο σύστημα όταν ήταν στην φάση της ανάπτυξης του, αλλά ακυρώθηκε για λόγους κόστους, λίγο μετά την λήξη του Ψυχρού Πολέμου.

Επιστρέφοντας τώρα στην επίμαχη εικόνα, απεικονίζεται ένα F-22 το οποίο όπως αναφέρεται έχει «κλειδωθεί» από το σύστημα IRST του Su-35. Η αυθεντικότητα της εικόνας αμφισβητείται για μία σειρά προφανείς λόγους. Το F-22 πετάει χαμηλότερα, σχεδόν κάτω από το Su-35, αλλά το IRST βρίσκεται στο πάνω μέρος του Su-35. Το ίδιο το περίγραμμα του αεροσκάφους δεν διακρίνεται καν ξεκάθαρα (όπως σε κάθε εικόνα από IRST εξάλλου), θα μπορούσε δηλαδή να ήταν κάποιο αεροσκάφος, ή το Su-35 να ήταν σε φάση βύθισης).

Πέρα από τους προφανείς λόγους, πρέπει να σημειώσουμε και κάποιους λιγότερο προφανείς. Ακόμα και αν δεχθούμε ότι η εικόνα είναι πραγματική, σε καθαρά πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει δυο πράγματα. Πρώτον ότι ο μόνος τρόπος για να βρέθηκε το F-22 σε αυτήν την θέση είναι να το θέλησε και να το επέτρεψε ο πιλότος του. Το F-22 ως πάγιο μέρος των τακτικών που χρησιμοποιεί δεν πετάει ποτέ σε χαμηλό υψόμετρο αφού δεν είναι σχεδιασμένο και βελτιστοποιημένο για κάτι τέτοιο (σε αντίθεση π.χ. με το F-35). Εκτός αυτού είναι αδύνατο ο πιλότος του Su-35 να γνώριζε πού βρίσκεται το F-22 ώστε να μπορέσει να πάρει θέση και να το πλησιάσει αθέατος για να τραβήξει αυτήν την φωτογραφία.

Και δεύτερον, κάτι που με επιμέλεια αποκρύφτηκε από όλες τις σελίδες που έσπευσαν να εκμεταλλευθούν την εικόνα προς άγραν κλικς, η λήψη μίας φωτογραφίας και η εξαγωγή χρήσιμων δεδομένων για λύση βολής είναι δυο (εντελώς) διαφορετικά πράγματα. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις κατά την διάρκεια ασκήσεων, που το F-22 σκόπιμα «εκτέθηκε» ώστε να μπορέσει να εγκλωβιστεί από συστήματα IRST. Αυτό δεν έγινε σχεδόν ποτέ εφικτό, ακόμα κι όταν το αεροσκάφος φορέας βρισκόταν στην «ώρα 6» του F-22, δηλαδή το IRST ήταν στραμμένο απευθείας πάνω στα ακροφύσια των κινητήρων του, όμως λύση βολής δεν μπορούσε να εξαχθεί. Με λίγα λόγια, θεωρία από πράξη δεν ταυτίζεται απαραίτητα.

Και τέλος, αναχαίτιση σημαίνει ένα πολύ συγκεκριμένο πράγμα. Σημαίνει ότι ένα «άγνωστο» ίχνος εντοπίζεται και σηκώνεται αεροσκάφος επιφυλακής για να το αναγνωρίσει με ό,τι μπορεί να ακολουθήσει ανάλογα τις συνθήκες. Ακόμα κι αν το εν λόγω αεροσκάφος μπορεί να δει το ίχνος χάρη σε κάποια εξαιρετικά σπάνια κι ευτυχή συγκυρία (όπως στην εν θέματι εικόνα) αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα του ή ούτε καν να το ακολουθήσει στους ελιγμούς του, πώς ακριβώς το αναχαίτισε; Η απάντηση είναι απλή: Δεν το αναχαίτισε.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 10
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Μπαμπης
Guest
Μπαμπης

Πολλα τα αυθαιρετα συμερασματα και ξεκαθαρα μια απολογιτικη αναρτηση μονο κ μονο απο μια θολη εικονα. Εαν υποθεσουμε οτι επροκειτο για αναχαιτιση τοτε εξυπακουεται οτι η αναχαιτηση αυτη δεν εγινε με μια απλη συναντηση σε χ υψος. προφανως ο -οποιος- στοχος να αντεδρασε οποτε λογικο η φωτο να εληφθει κατα την δειαρκεια ελιγμων δλδ με λιγα λογια το ρωσικο α/φος ειναι πολυ πιθανο να βρεθηκε σε τετοια θεση κ γωνια ωστε να χρησιμοποιησει το ΙRSΤ. Δεν ειναι βεβαιο οτι το F-22 πετα χαμηλοτερα αλλα ακομη κι αν αυτο συμβαινει μπορει καλλιστα η αλληλουχια ελιγμων να επετρεψε την φωτο. Δεν λεω… Read more »

Σέργιος
Guest
Σέργιος

Νομίζω οδηγείστε σε αυθαίρετα και μονόπλευρα συμπεράσματα… η ανάλυση της φώτο δεν οδηγεί σε μονοσήμαντη ερμηνεία, το Su-35s θα μπορούσε να βρεθεί ψηλότερα και να το δει στις υπερυθρες τουλάχιστο σύμφωνα με ένα σωρό αλλους αναλυτές..

p270
Guest
Παναγιωτης

Ευσεβείς ποθος ρωσοπληκτων και ρωσολαγνων
Δεν ειμαι σιγουρος οτι εβγακαν οι ρωσοι προς τα εξω ουτε και ο πιλοτος

Μιχάλης
Guest
Μιχάλης

Μικρές παρατηρήσεις.Το F-22 πετάει με κλειστό ραντάρ αρα πέρνωντας στοιχεία απο αλλού όπως άλλωστε κ το SU-35S .Λογικό επόμενο να μην έχει δει το αεροσκάφος που είναι ισως λίγο ψηλότερα κ πίσω η πλάγια.Το Ρωσικό αεροσκάφος εχει κάποια απόσταση απο το άλλο αεροσκάφος αρα το ηλεκτροοπρικό του σύστημα μπορεί να δει κ να εγκλωβίσει γιατί οι Ρώσοι εχουν επενδύσει πολλά στον ηλεκτροοπτικό εγκλωβισμό .Το σύστημα ελέγχου πυρός συνδεέται άμεσα με το ηλεκτροοπτικό σύστημα κ εξάγει δεδομένα βολής όπως εχει διαρρέυσει.Το F-22 δεν ξέρουμε πόσο αόρατο είναι στα ίπτάμενα ραντάρ των
Ρώσων και σε τι απόσταση αποκαλύπτεται θεωρώ πάνω απο 100 χλμ.

Ganesha Mahesvari
Guest

Και μόνο που ιδρώσατε για να δικαιολογήσεται την φωτογραφία, αξία ανεκτίμητη!
smile

Jolly Rogers
Guest
Jolly Rogers

@ Ganesha Mahesvari,

H ορθογραφία αγαπητέ, είναι προσόν που εκτιμάται. Αποκτήστε το.

sotbak
Guest
sotbak

σωστός

Λευτέρης
Guest
Λευτέρης

Αν είναι αληθινή η φωτογραφία, θα αντιπαρατεθώ στο λογικό σας συμπέρασμα: Ως δεδομένα έχουμε ότι σε πραγματικές συνθήκες μάχης, τα Sukhoi το μόνο που θα εντόπιζαν θα ήταν ο εγκλωβισμός τους από AIM120 “από το πουθενά”. Και ότι σε καμμία περίπτωση δεν μιλάμε για αναχαίτιση. Που είναι η αντίθεση μου στο συμπέρασμα σας ότι “μόνο του αποκαλύφθηκε” 1. το IRST έχει εμβέλεια σε ιδανικές συνθήκες 50km με δυνατότητα αποστασιομέτρησης τα 20km 2. Το irbis Ε εντοπίζει στόχους 0,01sm σε απόσταση 90 km. Οπότε στα 50km το IRST μπορεί να συνεπικουρήσει το IRBIS E . Δεν είναι δυνατόν στο λογισμικό τους,… Read more »

ΙΤΑΛΟΣ
Guest
ΙΤΑΛΟΣ

Ρε το ατιμο το F-22 ακομα παιδια ημασταν οταν ακουγαμε για αυτο . Σχεδιο του ’80 , παραγωγη του ’90 , μπηκε σε υπηρεσια επισημα το 2005 και χαλαρα κοβει την βολτα του στην Συρια το 2018 με ταχυτητα 1,3 – 1,5mach χωρις μετακαυση “σβηστο” παιρνοντας δεδομενα απο το ALR-94 , οσο οι υπολοιποι κανουν παρτυ επειδη το τραβηξαν φωτογραφια , οι Ελληνες στη Λαρισα τον Αυγουστο 2018 , οι Ρωσοι στην Συρια Σεπτ. 2018 .

Flight and Space
Admin
Famed Member

Εντάξει, ένα πάρτυ το κάναμε, είναι αλήθεια, που το φωτογραφίσαμε!

VAGGELAS
Guest
ΒΑΓΓΕΛΑΣ

Όλα τα λεφτά η ανάρτηση του ΙΤΑΛΟΥ !!!!!!!!!

Jolly Rogers
Guest
Jolly Rogers

«…θα μπορούσε δηλαδή το Su-35 να ήταν σε φάση βύθισης…»

Πως λένε στα Ρωσικά «because I was inverted»;

chikichiki
Guest
chikichiki

Αν η φωτογραφία είναι αληθινή, είναι άκρως intriguing! Κόφτε τα περί απορρήτου και δώστε οπτικοακουστικό υλικό στο λαό!

lexandreas
Guest
lexandreas

Στην αρχή είμουν hater αλλά πιά δηλώνω λάτρης της υποκειμενικότητας του κύριου Παυλίδη.

GMT-I
Guest
GMT-I

Το ζήτημα είναι ότι εξ αρχής κάνουμε ένα λογικό άλμα. Ότι τα συστήματα που εξάγουν οι Ρώσοι ότι είναι και τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούν οι ίδιοι. Θέλω να πω ότι ασχέτως αν είναι αλήθεια η φωτογραφία αν και δεν θεωρώ ότι είναι ψεύτικη για ένα τόσο σημαντικό γεγονός αλλά κανείς δεν ξέρει, τα ρωσικά μαχητικά υπάρχει ενδεχόμενο απλά να φέρουν συστήματα που δεν έχουμε ιδέα για τις δυνατότητες τους. Μπορεί το πλησίασμα στο f-22 να έχει γίνει με ρωσικό μαχητικό με L-band ραντάρ στις πτέρυγες ενώ το OLS-35 των ρωσικών μαχητικών να είναι και ισχυρότερο.Όταν οι ευρωπαίοι μπορούν… Read more »

G...
Guest
G

Το πιο πιθανό είναι να ειναι ψευτικη. Μετα το φιασκο του il 20 η ρωσια χρειάζεται κατι να δειξει.Αν σκεφτει κανεις τα βίντεο απο παιχνιδια που δείχνανε και τα fake news που κατα καιρους πλασάρουν ειναι να τους πιστευεις?

dig itallito
Guest
dig itallito

Εσείς οι ίδιοι έχετε ανεβάσει video από άσκηση στο Κατάρ το 2009 όπου Rafale έχει “κλειδώσει” F-22.
Ίσως κάτι αντίστοιχο έγινε και τώρα.

Φίλιππος
Guest

Αν κανείς σκεφτεί τον “fake news” πόλεμο στον οποίο μεγάλος πρωταγωνιστής είναι η Ρωσία, τότε η φωτογραφία είναι ψεύτικη χωρίς καμία αμφιβολία. Η αλήθεια είναι όμως πως απο την στιγμή που καλόπιστα εξετάζετε την πιθανότητα να είναι πραγματική, θα έπρεπε να μειώσετε και την υποκειμενικότητά σας smile
Αν οι Ρώσοι όντως μπορούν να πάρουν μία τέτοια φωτό απο αυτό το αεροσκάφος, τότε θα έπρεπε να είμαστε λίγο πιο επιφυλακτικοί σχετικά με τις δυνατότητές τους…λάθος;

Ευστάθιος Παλαιολόγος
Guest

Με την συχνοτητα αυτου του ειδους αρθρων tsimuha δεν ξαναβλεπουμε….

Flight and Space
Admin
Famed Member

Αν επιστρέψει υποσχόμαστε να τα μειώσουμε!

Konstantinos_Zikidis
Guest

“Η αξιοπιστία τους [των IRST] πέφτει δραματικά υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή σε μεγαλύτερες αποστάσεις ή σε χαμηλά ύψη.” Είναι ακριβώς όπως τα λέει το άρθρο. Όμως θα ήθελα να επισημάνω και την αντίθετη οπτική γωνία: τα συστήματα IRST εκτιμάται ότι παρέχουν αξιόλογες επιδόσεις σε καλές καιρικές συνθήκες (χαμηλή υγρασία), σε μικρές – μεσαίες αποστάσεις και σε μεγάλα ύψη. Και δεδομένων των περιορισμών των ραντάρ (δυσχέρεια αποκάλυψης στόχων στελθ, μειωμένη απόδοση σε περιβάλλον ΗΠ, ενώ προδίδουν την παρουσία και τον τύπο του αεροσκάφους-φορέα), το IRST μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο βοήθημα: http://www.defence-point.gr/news/ta-systimata-irst-ke-i-anavathmisi-ton-ellinikon-aeroskafon-f-16 Υπό αυτή την προσέγγιση, αν και δεν με πείθει… Read more »

ivychris
Guest
ivychris

Μπορείτε να μας πληροφορήσετε, αν γνωρίζετε, ποιο είναι το RCS του Su-35, ποιο του F-22 και τι εμβέλειες έχουν τα αντίστοιχα ρανταρ αυτών των Α/φων για τα συγκεκριμένα RCS?
Γιατί καλή η πλάκα των Ρώσων όπου μέσα από το “καλαμάκι” μπόρεσαν και λοκάρισαν το F-22, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, αλλά από την φωτο διακρίνω κάτι κινητήρες που δεν έχουν καμμια σχέση με τους κινητήρες του F-22 αλλά προσομοιάζουν με τους κινητήρες του Su-57
Τι λέτε?

Konstantinos_Zikidis
Guest

Προφανώς το RCS του Su-35 είναι τεράστιο μπροστά σε αυτό του F-22, οπότε σε μία 1-vs-1 αερομαχία, χωρίς τη “βοήθεια του κοινού”, το Su-35 θα ήταν σε δυσχερή θέση. Σίγουρα θα είχε δεχθεί πύραυλο πριν πάρει πρέφα τι παίζεται. Βέβαια, η αερομαχία δεν τελειώνει με την εκτόξευση του πυραύλου… Όμως, δεν θεωρώ εξωπραγματική την πιθανότητα ένα Su-35 να κατευθύνθηκε με τη βοήθεια επίγειων ραντάρ πίσω από ένα F-22, χωρίς το τελευταίο να το έχει αντιληφθεί. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλά ραντάρ στην περιοχή, στα οποία ενδεχομένως να συμπεριλαμβάνονται εξελιγμένα ραντάρ χαμηλών συχνοτήτων. Είναι λιγότερο πιθανό το Su-35 να το… Read more »

ivychris
Guest
ivychris

Κατ΄αρχάς αν ισχύουν οι ισχυρισμοί του ρώσου πιλότου το περιστατικό πρέπει να έχει συμβεί πέριξ του Ευφράτη. Πιθανολογώ ανατολικά του Ευφράτη σε περιοχή περιπολίας των Αμερικανικών Α/φων, ο ρώσος ήθελε να κάνει ταρζανιά… Οι Ρώσοι σίγουρα έχουν στην παραλιακή Δ.Συρία επίγεια ραντάρ αεράμυνας χαμηλών συχνοτήτων. Οπωσδήποτε θα έχουν και στην επαρχία του Deir Es Zor κινητά ρανταρ. Απο την άλλη οι Αμερικανοί έχουν τα κινητά AN/TPY-2 με εμβέλεια ανω των 1.000χλμ σε Κürecik (ΝΑ. Τουρκια) & στο Β.Ισραηλ, έχουν στην Al-Udeid στο Καταρ τα Ε-3 & Ε-8 και τέλος στην Al-Dhafra στα HAE έχουν U-2 & RQ-4, χωρίς να υπολογίζουμε… Read more »

Konstantinos_Zikidis
Guest

@ Nikodimos Pavlidis Κανείς δεν είπε ότι δεν είναι marketing stuff οι ισχυρισμοί των Γάλλων… Απλά, αναζητούμε ψήγματα αληθείας στις διάφορες δηλώσεις και αντιδράσεις για να μπορέσουμε να εξάγουμε συμπεράσματα (ενδεχομένως), καθώς δύσκολα κάποια εταιρεία ή χρήστης θα παραδεχθεί κάτι αρνητικό για το σύστημά της/του… Στην προκείμενη περίπτωση, οι εικόνες που είχαν διαρρεύσει ήταν από το HUD του Rafale και μάλλον από την κάμερα TV του OSF, και όχι από το IRST. Η εν λόγω άσκηση αφορούσε τοποθετήσεις κλειστής αερομαχίας, WVR. Και όπως είχα γράψει τότε, “βέβαια, κατά γενική ομολογία, σε πραγματική κατάσταση το F-22 μάλλον δεν θα επέτρεπε σε… Read more »

sotbak
Guest
sotbak

χαχααχ!!! καλό

VAGGELAS
Guest
ΒΑΓΓΕΛΑΣ

Στις ασκήσεις Atlantic Trident των τελευταίων τουλάχιστον ετών (όπου μετέχουν μόνο ΗΠΑ Γαλλία και Μ.Βρετανία) αλλά και σε πρόσφατη σχετικά RED FLAG ALASKA όπου συμμετείχαν Γερμανοί, το F-22 ΔΕΝ θεωρείται καλύτερο από EF και RAFALE στην κλειστή αερομαχία, τόσο λόγω κινηματικών επιδόσεων όσο και λόγω έλλειψης JHMCS. Η συντριπτική του υπεροχή βρίσκεται στις εμπλοκές BVR, που αποτελούν και τον λόγο ύπαρξης του αεροσκάφους. Μάλιστα οι χειριστές των αντιπάλων αεροσκαφών μιλούν για το περίεργο αίσθημα να καταρρίπτεσαι συνεχώς από κάτι που δεν έχεις καμία ιδέα για το που και πόσο μακρυά βρίσκεται. Σε ότι αφορά τη φωτογραφία διερωτώμαι εάν οι Αξιωματικοί… Read more »

Μιχάλης
Guest
Μιχάλης

Φίλε Λευτέρη το φίλε καλοπροαίρετα το ηλεκτροοπτικό σύστημα ενός αεροσκάφους δεν χρειάζεται βύθιση απο το αεροσκάφος που το φέρει για να δει άλλο αεροσκάφος που πετά χαμηλότερα η πλάγια γιατι υπάρχει κάποια μέτρα απόστασης μεταξύτους μην μπερδεύεστε.Δεν λειτουργεί στον αέρα όπως θα βλέπαμε ενα αντικείμενο στο έδαφος.Επίσης η γωνία λήψης αλλάζει ανάλογα με το που βλέπει το μάτι του συστήματος.Επίσης κ τα 2 αεροσκάφη πάιρνουν δεδομένα απο αλλού γιατι απλά δεν εκπέμπουν.Αποτέλεσμα τα rwr των αεροσκαφών να μην έχουν δεδομένα.

Λευτέρης
Guest
Λευτέρης

Σ ευχαριστώ!
Αυτό είχα εις γνώση μου αλλά το υιοθέτησα για να απαντήσω στο σκεπτικό του άρθρου.
Για το ότι δεν εκπέμπουν τα 2 αεροσκάφη, σε ποια αναφέρεσαι;

Μπαμπης
Guest
Μπαμπης

Αυτη η καραμελα των fake news εχει καταντησει κουραστικη. Δεν υπαρχει ασπρο μαυρο.Καλοι κ κακοι.Δεν ειμαστε παιδια ωστε να εχουμε χρεια παρομοιων υπεραπλουστευσεων αν κ καποιες φορες μας παραμυθιαζουν με επιτυχια, μονο ομως επειδη δεν εχουμε την πληρη εικονα των γεγονοτων.Οπως συμβαινει κ εδω Αυτο για οσους κατηγορουν τους Ρωσους περι fake news ή ψευδων ειδησεων επι το ελληνικοτερον ξεχνωντας (ή απο επιλογη) ομως να αναφερουν px το Ιρακ κ τα ΟΜΚ που υποτιθεται οτι ειχε για να πω κατι που ολοι- πιστευω- γνωριζουν.Και εκει δεν επροκειτο για το image ενος α/φους ή μιαςς Π.Α.Εκει ολοκληρα κρατη κ ποταμια ψηφοφορων… Read more »

tagg
Guest
tagg

Αν η φωτογραφια ειναι αληθινη (δυσκολο λογω της ρωσικης αναξιοπιστιας), τοτε το typhoon tranche 3 με το IRST pirate με εμβελεια γυρω στα 100 χιλιομετρα και περιστρεφομενη κεφαλη, αν κουβαλει τον
meteor εχει καποιες καλες πιθανοτητες απεναντι στο F 35.

Γιώργος
Guest
Γιώργος

Κι αν το F-22 πέταγε με reflectors για να μην εκθέσει το πραγματικό ίχνος του σε τόσο “αδιάκριτο” περιβάλλον;
α. Το ίδιο τη δουλειά του (intel gathering με sensor fusion) θα την έκανε
β. Το Su-35 θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς το μέρος του για photo-op, λαμβάνοντας στοιχεία από 200 μεριές.
Μια “απλή” κοντινή διέλευση.

ΓΙΩΡΓΟΣ
Guest
ΓΙΩΡΓΟΣ

Μακάρι να είχαν οι αεροπόροι μας 2 μοίρες από αυτά και στο 70% του τι λένε οι Ρώσοι και ας αφήσουμε τα υπόλοιπα στις τακτικές.

sotbak
Guest
sotbak

χαχαχα σωστός

Alexandros Lekkas
Guest

Είμαστε σίγουροι ότι δεν ειναι Su-57?

sotbak
Guest
sotbak

σωστός

sotbak
Guest
sotbak

αν και το ΣΟΥ-57 πρέπει να είναι φαρδύτερο ( στα δικά μου μάτια τουλ. ), θα συμφωνήσω με τον ivychris, πολύ πιθανό να μην είναι Φ-22 και να είναι ΣΟΥ-57 γιατί οι κινητήρες είναι στο ακροφύσιο κυλινδρικοί και όχι πλακέ όπως είναι του Φ-22. Επίσης κάτι με ξενίζει ως προς τις αποχρώσεις της ΦΩΤΟ. Μου δίνει την εντύπωση ότι το βλέπει από κάτω και όχι σε βύθιση από πάνω, οπότε δεν μπορεί να φαίνεται το έδαφος, εκτός αν το Φ-22 ήταν ανεστραμμένο…..κάτι δεν κολλάει ή έτσι μου φαίνεται….

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Έχει πολύ πλάκα που έχουν γραφτεί ένα σκασμό σχόλια και αναλύσεις, άλλες αντικειμενικές και άλλες υποκειμενικές προς την μία ή την άλλη μεριά, ενώ η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να είναι παντελώς fake η φωτογραφία, και μάλιστα όχι από το καθεστώς, αλλά από κανένα site και τύπο τύπου Πράβδανετ.

Ωστόσο ξεδίνουν όλοι…

ΙΤΑΛΟΣ
Guest
ΙΤΑΛΟΣ

Λιγο μας ενδιαφερει στην ουσια εαν ειναι fake η οχι , ενα συγκριτικο F-22 VS SU-35S θελαμε να κανουμε οπως καταλαβαμε ολοι . Εδω νεο iphone βγηκε και βλεπεις απο κατω σχολια για το ποσο καλυτερο ειναι το samsung s9+ και συγκριτικα .

Ganesha Mahesvari
Guest

Σωστός!Δεν έχει σημασια αν είναι fake και από ποιον!

kinisis
Guest
kinisis

Παίζει πίσω από το συγκεκριμένο leak να κρύβεται η LM. Δεν της αρέσει να της λένε όχι εκεί στο Πεντάγωνο.

Αστειεύομαι, αν και αναρωτιέμαι πόσο θα τραβούσε το σκοινί το τμήμα μάρκετινγκ της συγκεκριμένης εταιρείας για να προωθήσει το πρόγραμμα που πρόσφατα απέρριψε η Αμερικανική Αεροπορία.

Κ.Δ
Guest
Κ.Δ

Είναι τελείως βλακώδες να πιστεύει κανείς πως ένα SU 35 δύναται να περάσει απαρατήρητο από τα ραντάρ ενώ ίπταται σε μεγάλο ύψος ή ότι τα F22 πετούσαν στη Συρία χωρίς την κάλυψη AWACS.
Δεν έχω λόγο να αμφιβάλω για την αυθεντικότητα της φωτογραφίας αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ενδεικτική της ακριβούς τακτικής κατάστασης και κατά πάσα πιθανότητα έχει τόση αξία όση μια φωτογραφία Τούρκου χειριστή που εγκλωβίζει ένα αποχωρών ελληνικό μαχητικό μετά το πέρας της αναχαίτισης/εμπλοκής.

ΓΙΩΡΓΟΣ
Guest
ΓΙΩΡΓΟΣ

Μάλλον είναι κινέζικο SU-35 που έχει στο IRST του το J-31 και έτσι νομίζω οτι στη LOCKHEED θα παραμείνουν ήρεμοι.

Κωστας πατριωτης
Guest

Το f-22 θεωρειται ανικητο. Μονο απο σφαλμα του χειριστου θα ητο δυνατον να καταριφθει.