25.1 C
Athens
Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021
- Advertisement -

Ανακήρυξη “Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης” (ΑΟΖ) και “12 μιλίων”. Μήπως με τόσες δυνάμεις σε κινητοποίηση, και τους Ευρωπαίους στα σύνορά μας, πλησιάζει η ώρα;

- Advertisement -

 
Η πρόσφατη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης σε Έβρο και Αιγαίο έβαλε ένα (προσωρινό;) τέλος στις πολιτικές κατευνασμού της τουρκικής επιθετικότητας. Παρά την συνδυασμένη αντίδραση της Τουρκικής πλευράς, αλλά και των Ελλήνων wannabe, politically correct “influencers”, η πολιτική ηγεσία έδωσε σαφείς οδηγίες και κανόνες στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας έκαναν ότι έπρεπε να κάνουν ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ.


Παρά την επανάληψη ακραίων fake news από ελληνικά sites ανοησιών περί “δολοφονίας” προσφύγων από Έλληνες αστυνομικούς, παρά το κατάπτυστο δημοσίευμα των NYTimes, που όμως ξεσκέπασε το site E-amyna.com (αξίζει να διαβάσετε την πλήρη σειρά των tweets που έκανε η συντακτική ομάδα την περασμένη εβδομάδα), η ελληνική πολιτική ηγεσία στάθηκε δίπλα στους άντρες και τις γυναίκες που αυτές τις ώρες βρίσκονται συνεχώς στο καθήκον, προστατεύοντας τα σύνορά μας. Το ίδιο έκανε και η πλειοιψηφία της αντιπολίτευσης.

Οι ΗΠΑ επενδύουν εκατομμύρια στην αναβάθμιση των βάσεων στην Τουρκία, ενώ ο Ερντογάν απειλεί να τις κλείσει…


Η χώρα μας αντιμετωπίζει μια διπλή απειλή, την προσπάθεια εισβολής αλλά και τον κορωνοϊό. Από όσα βλέπουμε, προσώρας, τα καταφέρνουμε μια χαρά και με τις δυο απειλές. Τα σύνορα του Έβρου έχουν “σφραγιστεί”, και όσες προσπάθειες έχουν γίνει να “πέσει” το Οχυρό των Καστανιών, έχουν αποτύχει. Το ίδιο συμβαίνει και στα νησιά, το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό κάνουν αυτά που πρέπει και οι ροές είναι πλέον μικρότερες και από τις εποχές που δεν είχαμε ροές.
Η αποστολή των 1000 Στρατοχωροφυλάκων στον Έβρο, με τις εντυπωσιακές θωρακίσεις τους, και την άψογη σκηνική παρουσία, το μόνο που κατάφερε ήταν να εξάψει την “φαντασία” κάποιων ελληνικών ΜΜΕ, που θεώρησαν πως στην περιοχή είχε φτάσει ο Τζόνυ Ράμπο, ο Τζακ Νόρρις και τα αδέλφια τους. Οι “πετυχημένοι” στρατοχωροφυλακομμάντο, απέτυχαν ακόμη και να ρίξουν μια περίφραξη με την βοήθεια θωρακισμένου. Ίσως είναι καλύτερα γιαυτούς που δεν αντιπαρατέθηκαν με την Ελληνική Αστυνομία, τα ΕΚΑΜ και τα ΜΑΤ. Οι Έλληνες δεν είναι ταλαιπωρημένοι Κούρδοι, αλλά εκπαιδεύονται μια ζωή για καταστάσεις σαν αυτές.

Βαρύ το τίμημα του πραξικοπήματος στην Τουρκία


Στο Αιγαίο το Λιμενικό κατάφερε να αντιμετωπίσει προκλήσεις απίστευτες, ενώ ταυτόχρονα σφράγιζε τα θαλάσσια σύνορά μας. Οι εμβολισμοί, ή μάλλον οι προσπάθειες εμβολισμών είναι καθημερινό φαινόμενο, και οι Τούρκοι φαίνεται πως παρακαλάνε για ένα θερμό επεισόδιο. Το ΠΝ και το Λιμενικό όμως δεν τους έχουν κάνει την χάρη…
Τώρα, η κατάσταση στην Ελλάδα σε ότι αφορά τον κορωνοϊό είναι ελεγχόμενη. Το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση προτίμησαν να πάρουν σκληρά μέτρα άμεσα, παρά να κρύψουν την κατάσταση κάτω από το χαλί. Αντίθετα στην Τουρκία, είναι ηλίου φαεινότερο πως η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, με τα όποια κρούσματα να αποκρύπτονται επιμελώς από ένα καθεστώς που φυλακίζει δημοσιογράφους καθημερινά.

Ο Γκας Μπιλιράκης θέλει να διώξει τις αμερικανικές στρατηγικές δυνάμεις από την Τουρκία


Σε κάθε περίπτωση, η σύγκριση της υγειονομικής καταστάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δίνει σαφές προβάδισμα στην χώρα μας χάρη στο υψηλό επίπεδο που απολαμβάνουμε σα χώρα της ΕΕ. Η κατάσταση στην γειτονική χώρα, έχει επιδεινωθεί δραματικά από την άνευ προηγουμένου συγκάλυψη των περιστατικών της πανδημίας. Υπάρχουν μη επιβεβαιωμένες αναφορές πως οι Ένοπλες Δυνάμεις “θερίζονται” από τον κορωνοϊό, και το ήδη προβληματικό σύστημα υγείας στη γειτονική χώρα φτάνει στα όριά του.
Την ίδια στιγμή, όπως έχουμε γράψει, οι μονάδες στο Έβρο έχουν μειωθεί, προκειμένου να στείλουν προηγμένα συστήματα στα σύνορα με τη Συρία. Ιστορικά, οι μονάδες με τη Συρία και το Ιράν ήταν αποδέκτες ότι “αρχαίου” είχαν να επιδείξουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Όταν ο Έβρος παραλάμβανε Μ60Τ και Leo2A4 απέναντι στα ελληνικά Leo, τα τουρκοσυριακά σύνορα “βολεύονταν” μέχρι και με Μ48Α3. Τώρα έχει συμβεί το αντίθετο, και η πλειοψηφία των Leo2A4 και των ACV-30, όπως και των T155 Firtina υποχρεωτικά έχουν πάει στο συριακό μέτωπο.

Προγραφών συνέχεια στην Τουρκία: σύλληψη 133 «γκιουλενιστών» στρατιωτικών


Όπως μάλλον θα έχουν καταλάβει οι αναγνώστες μας, παραπάνω γράφουμε μια μαθηματική πολυπαραμετρική εξίσωση, με πολλούς συντελεστές, που κάποια στιγμή δίνει ένα αποτέλεσμα. Έχουμε αφήσει “απέξω” έναν αρκετά σημαντικό συντελεστή. Αυτή τη στιγμή, στα θαλάσσια σύνορά μας υπάρχουν ναυτικές δυνάμεις της Frontex αλλά και του ΝΑΤΟ. Και το κερασάκι στην τούρτα, είναι πως στα χερσαία σύνορα επιχειρούν ειδικές αστυνομικές δυνάμεις από πολλές χώρες της ΕΕ.
Αυτό σημαίνει, πως με μικρή παρουσία, αλλά υπαρκτή, η ΕΕ βρίσκεται στα ελληνικά σύνορα. Θα θέλαμε να κρατήσουν οι αναγνώστες μας αυτό το δεδομένο. Την ίδια στιγμή, η Frontex και το ΝΑΤΟ έχουν παρουσία στο Αιγαίο. Γιατί δίνουμε τόση σημασία σε αυτά τα δεδομένα;

5 λόγοι γιατί η Τουρκία επιμένει τόσο πολύ στην αγορά ρωσικών πυραύλων (και στην έξοδο από το F-35);


Ας υποθέσουμε πως η Ελλάδα επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, ή/και να ορίσει την ΑΟΖ της, έστω και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας (για το κομμάτι που αφορά την Τουρκία μόνο). Από το 1995, η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια, είναι casus belli για την Τουρκία. Υπάρχει μια διαρκής εντολή της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για κήρυξη πολέμου χωρίς προειδοποίηση σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της.
Υπήρξαν πολλές σκέψεις για επέκταση των χωρικών υδάτων σε περιοχές που δεν υπάρχει κάποια αμφισβήτηση με την Τουρκία (Ιόνια και νότια της Πελοποννήσου). Αλλά για διάφορους λόγους, αυτό δεν έγινε ποτέ, παρά τις με στόμφο δηλώσεις παλαιού ΥΕΘΑ και πρώην ΥΠΕΞ. Τώρα, σε ότι αφορά την ΑΟΖ, έχουμε αποτύχει να ορίσουμε ΑΟΖ με χώρες που γενικά είμαστε σύμμαχοι, όπως η Ιταλία ή η Αίγυπτος.

Μ. Χρυσοχοΐδης προς δυνάμεις της FRONTEX στον Έβρο: «Η Ευρώπη είναι εδώ. Δεν εκβιαζόμαστε, δεν θα περάσει κανείς»


 
Κάποια όμως στιγμή, η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει να σταματήσει να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Πρέπει να σταματήσει να κυνηγά τις συνέπειες ενεργειών όπως τα Ίμια, οι παραβιάσεις του FIR Αθηνών και του Εθνικού Εναερίου Χώρου, αλλά και κινήσεις όπως το Μνημόνιο Σάρατζ-Άγκυρας. Κάποια στιγμή πρέπει η Τουρκία να αντιδράσει σε εμάς, κι όχι μόνο εμείς σε αυτή.
Μια επιλογή εξάσκησης των νομίμων δικαιωμάτων μας σε Αιγαίο, Λυβικό ή Ανατολική Μεσόγειο, είτε με επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια ή/και οριοθέτηση ΑΟΖ που θα φτάνει στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ, τότε θα έφερνε την Τουρκία προ τετελεσμένων. Σε μια οποιαδήποτε χρονική στιγμή, η Τουρκία θα αντιδρούσε με κήρυξη πολέμου. Δυνάμεις τεθωρακισμένων στον Έβρο θα προσπαθούσαν να διασπάσουν την ελληνική γραμμή άμυνας, επιδιώκοντας την κατάρρευσή της, ελικόπτερα και αποβατικά θα χτυπούσαν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στόχοι στην Ηπειρωτική Ελλάδα θα πλήττονταν με σφοδρότητα. Αυτό είναι το σενάριο, δεν χρειάζεται να έχει κάποιος μαντικές ιδιότητες για να το σκεφτεί…

Εσθονοί αστυνομικοί δηλώνουν εθελοντές για να μεταβούν στη Μυτιλήνη και να ενισχύσουν τις δυνάμεις της FRONTEX


Το θέμα είναι, ποιες είναι οι δυνατότητες της Τουρκίας να υλοποιήσει όλα αυτά τα σχέδια; Μήπως ο Έβρος είναι απλά απόρθητος από ελληνικής πλευράς; μήπως τα νησιά δεν μπορούν να πέσουν έτσι εύκολα; μήπως οι επιδρομές στην ελληνική ενδοχώρα μπορούν να γίνουν μόνο από βαλλιστικά όπλα, καθώς η τουρκική αεροπορία είναι σε πραγματικά άσχημη κατάσταση;
Όλα αυτά δεν μπορούμε να τα ξέρουμε, δεν έχουμε τα μέσα ή την πληροφόρηση. Και δεν θα έπρεπε να την έχουμε. Απλά, βλέποντας τα αποτελέσματα των τουρκικών προσπαθειών, παρατηρώντας εκ του μακρόθεν του τι συμβαίνει, διαπιστώνουμε πως η Τουρκία είναι μάλλον στριμωγμένη. Δύσκολα θα ξεκινούσε κάτι που θα ήταν καταστροφικό για εκείνη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να νοικιάσει περιπολικά σκάφη για την FRONTEX


Και οι δυο χώρες αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουν “πολεμική” οικονομία. Με την διαφορά πως η Ελλάδα έχει ευρώ, και η Τουρκία έχει κάτι που σε λίγο θα κοστίζει λιγότερο από ταπετσαρία τοίχου. Το ηθικό στη χώρα μας, στις ΕΔ και τα ΣΑ είναι υψηλότατο, σε αντίθεση με την Τουρκία, που οι αξιωματικοί κοιμούνται και ξυπνάνε με το άγχος της φυλάκισης. Οι Έλληνες είναι ενωμένοι σε εξαιρετικό βαθμό, ενώ οι Τούρκοι διαιρεμένοι όσο δεν παίρνει. Τέλος, η ΕΕ πλέον δεν παίζει με την Τουρκία, ούτε θα ανεχτεί για πολύ τον έρωτα Τουρκίας-Γερμανίας λόγω των “τουρκικών” ψήφων.
Κάποια στιγμή, η χώρα μας θα βρεθεί εκτός πανδημίας, πιθανότατα έτοιμη και με στρατιωτική προετοιμασία. Την ίδια στιγμή η Τουρκία ακόμη θα ισχυρίζεται πως ο κορωνοϊός χτύπησε ελάχιστα. Ενώ η οικονομία θα καταρρέει, με τη λίρα προς δολάριο στα 7 με 8. Μήπως, λέμε μήπως, εκείνη τη στιγμή, η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει εδώ και 30 χρόνια;

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
nigozs

Χρειάζεται κατάλληλη μεθόδευση και αποφασιστικότητα.
Νομίζω πως έχουμε ήδη αργήσει με αποτέλεσμα να θεωρουμαστε προβλέψιμοι.

gouakis

Ας περασει η ιστορια με την πανδημια πρωτα. Ας συμφωνησουμε σε ΑΟΖ με Ιταλια,Αλβανια και Αιγπτο αρχικα κι ας εναρμονισουμε θαλασσια και εναερια συνορα στα 10 μιλια και μετα συζηταμε για 12 μιλια. Το καταλαβαινουμε ολοι οτι οι ξενες αποστολες θα εγκαταλειψουν την χωρα το ιδιο δευτερολεπτο που θα ανακηρυξουμε συνορα στα 12 μιλα.

DP80

Δεν θα ήταν καθόλου άσκημη σαν ιδέα, και για άλλους λόγους εκτός από αυτούς που περιγράφετε.

kK19641970

Με τις λίγες γνώσεις που έχω, εάν οι επιτελείς υπολογίζουν ότι θα μπορέσουμε να αποκρούσουμε μια γενικευμένη επίθεση ΜΟΝΟΙ μας και εάν μπορούμε να αντεπιτεθούμε μαζικά και συντριπτικά και πάλι ΜΟΝΟΙ μας έτσι ώστε να καταφέρουμε σοβαρά πλήγματα μέσα σε λίγες ώρες, τότε ναι. Η αντεπίθεση πρέπει να είναι τέτοιου μεγέθους και σφοδρότητας που να χάσουν το φως τους. Ίσως έτσι απαλλαγούμε οριστικά από τις μαγκιές τους.

Nasos

Μπορούμε να στείλουμε συντεταγμένες στον ΟΗΕ, γιατί πρόκειται για ανακύρηξη ΑΟΖ και όχι συμφωνίες με τα γειτονικά κράτη, και ταυτόχρονα 10 (δέκα) μίλια, χωρίς πρόκληση του έτσι κι αλλιώς παράλογου, παράνομου, κι ότι άλλο θέλετε, casus beli. Κι άστους να τρέχουν . . . Μήπως όμως πρέπει να πάρουμε “άδεια” από κάποιους? ? ? Οέο ?

CKfurious

Έπρεπε η είχαν ΉΔΗ γίνει αυτές οι κινήσεις αμέσως μετά τη συμφωνία τουρκίας λιβύης
Εάν το φρέναρε μια υπάλληλος του ΥΠΕΞ όπως έχει αναφερθεί τότε είναι τραγικά ελάχιστοι

alexmark

Aληθεύουν αυτά που γράφονται ότι σήμερα πέταξαν μέχρι την Καβάλα; Aν συνέβη πράγματι, τι αξία έχουν αυτά που γράφετε;

Antonis_Loukas

Τα θαλάσσια σύνορα έχουν σφραγιστεί; Το καράβι που προσάραξε στη Κέα, το ξεχάσαμε; Τι θα πει το ότι ‘οι Τούρκοι ψάχνονται για θερμό επεισόδιο, αλλά εμείς δεν τους κάνουμε τη χάρη’; Ένα καταρριφθέν πχ τουρκικό uav (για να μη κλιμακώσουμε και καλά…) πάνω από ελληνικό έδαφος, θα είναι ‘τους κάνουμε τη χάρη’; Τα F-16 τους, που επιβεβαιωμένα, έχουν βρεθεί πάνω από ελληνικό έδαφος, είναι ή όχι, ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ των ενόπλων δυνάμεων, να καταρριφθούν; Μιλάμε για επιχειρούμενους εμβολισμούς δικών μας σκαφών, σε ΔΙΚΑ μας Χ.Υ και το λέμε έτσι απλά… Αυτά δεν είναι προκλήσεις… Αποζημίωση για το ΓΑΥΔΟΣ ζητήθηκε; Ο εμβολισμός του Ηλιάκη, αποζημιώθηκε(προφανώς του αεροσκάφους, το παλικάρι δεν γυρίζει πίσω…); Αλήθεια, ένας εμβολισμός τουρκικού σκάφους ΕΝΤΟΣ Χ.Υ μας, θα είναι πρόκληση ή άμυνα; Γιατί; Μήπως έχουμε μπερδέψει το νόημα των λέξεων; Η στάση μας, στον Έβρο, τι ακριβώς παριστάνει; Υποψηφιότητα ψυχραιμίας ή ηλιθιότητας; Είναι ή όχι, πολεμικές ενέργειες, αυτές που γίνονται από Τουρκικής πλευράς(η προσπάθειες για ξήλωμα του φράχτη, τα χημικά από τουρκικό έδαφος στο δικό μας, ο Η/Π κλπ κλπ);
Απέναντι σε όλα αυτά, δεν έχουμε κάνει ούτε τα βασικά που θα πονούσαν τη Τουρκία… Τα εμπορεύματα, πηγαινοέρχονται σαν να μη τρέχει κάστανο… Προς Θεού! Δεν μιλάμε καν για διατάραξη των υπαρχόντων εμπορικών συμφωνιών ΕΕ-Τουρκίας… Εμείς, είμεθα πολιτισμένοι! Το πρόσφατο ζήτημα δε, με την Αλβανία, δεν φαίνεται να ανησυχεί κάποιον…
Για τα 12ν.μ(σε αέρα και θάλασσα…), φοβόμαστε το casus belli, ενώ είμαστε ουσιαστικά ήδη σε άτυπο πόλεμο… Σουρεαλιστική κατάσταση…
Για ανακήρυξη ΑΟΖ και οριοθέτηση(ειδικά με Κύπρο), εντάξει, τι να λέμε… Αλήθεια, δεν υπάρχει κανένας τρόπος, να ξεκαθαρίσουμε τη κατάσταση με την Ιταλία; Οριοθετήσεις για υφαλοκρηπίδα, δεν έχουν γίνει; Τι νομική βάση έχουν, ώστε να μην υπογράφουν ΑΟΖ; Νομική… Όχι γελοιότητες, τύπου ‘κάποτε ψαρεύαμε στα Δωδεκάνησα ανεμπόδιστα και δεν γουστάρουμε να αλλάξει το καθεστώς… Η Αλβανία, αν κλείσουμε τα σύνορα ή προβάλουμε εμπόδια(με διάφορους τρόπους) στα περιβόητα εμβάσματα, τι ακριβώς θα κάνει; Εκεί δεν υπάρχουν δικαιώματα μειονότητας που καταπατώνται ή λαμβάνονται υπόψιν, μόνο τα δικαιώματα των πακιστανών που βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας(η προσπαθούν να εισέλθουν); Βέβαια, ως φοβεροί διαπραγματευτές, κάψαμε το χαρτί της ένταξης στο ΝΑΤΟ, χωρίς για ακόμη μία φορά, να πάρουμε το οτιδήποτε… Φυσικά, τα καλύτερα έρχοντα! Είμαι περίεργος(ΝΟΤ) τι θα κάνουμε στα σουλάτσα των τουρκικών ερευνητικών στη Κρήτη… Κακαρίσαμε ήδη 1 φορά να θυμίσω… Βέβαια, έφταιγαν οι άνεμοι, δεν ποντίστηκαν καλώδια και όλα καλά! Εδώ, σχολιάζουμε, μάλλον για να περνάει η ώρα(εκτός ελαχίστων, που προωθούν συγκεκριμένες πολιτικές ατζέντες). ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ, οι ελληνικές κυβερνήσεις, κάνουν τα ελάχιστα δυνατά, για τα συμφέροντα της χώρας. Ανεξάρτητα από μπλε, πράσινους ή ροζ.
Υ.Γ Οι Έλληνες, μαντρωμένοι, αλλά οι μεταφορά και εγκατάσταση ΄προσφύγων’, συνεχίζεται… ΦΕΕΕΕΤΑ…
Υ.Γ 2 Προς ΠΤΗΣΗ. Δεν έχω λάβει καμία ενημέρωση, σχετικά με τη συγχώνευση των λογαριασμών μου πριν και μετά την υποχρεωτική εγγραφή. Έγραφα ως Antonis Loukas. Το σύστημα, δεν δεχόταν εγγραφή με κενό και γράφτηκα ως Antonis_Loukas. Βρήκα παλαιά μου σχόλια, αλλά δεν εμφανίζονται στις πληροφορίες μου, εξου και τα μόλις 56 σχόλια κλπ κλπ

Tango.Alpha

Tο ζήτημα είναι πως θα σταματήσουμε μετά τις προκλήσεις των Τούρκων στην ΑΟΖ – οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι παραβάσεις στο FIR είναι μια γεύση του τι θα γίνει στην ΑΟΖ. Κι έχει δίκιο ο gouakis για την άμεση αποχώρηση όσων υπηρετούν με την FRONTEX.
Κι έχουμε ακόμα ζητήματα με βάρκες στα ανατολικά σύνορα.

adpanos

Καλά, ας βάλουμε εμπρός την πολεμική αμυντική βιομηχανία της χώρας να φτιάξει κανένα Κένταυρος, κανένα Λεωνίδας ΙΙΙ , ας αναβαθμίσουμε MEKO και ας κλείσουμε 4 +2 BELHARRA και 6 PESCO Κορβέτες, ας αναβαθμίσουμε F16, MIRAGE, PATRIOT, S300 , ας εξοπλισουμε με EXOSET τα μεγάλα νησιά μαζί με τίποτα BUK .
Ας βάλουμε σύστημα αυτοπροστασίας στα LEO , ας βάλουμε τορπίλες στα υποβρύχια, ας αυξήσουμε και λίγο την θητεία …..
και μετά …….. και 12νμ και ΑΟΖ και ότι άλλο θέλετε .
Οι Τούρκοι μόνο αν δουν πως δεν τους παίρνει δεν θα κάνουν τίποτα.

SAAB

Το casus belli είναι η απειλή όταν επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη (=χωρικά ύδατα) άνω των 6νμ.
Πρέπει λοιπόν, όταν αποφασίσουμε να την επεκτείνουμε να είμαστε προετειμασμένοι/

Digenis

Αυτα που διαβαζω εδω και 20 χρονια συζητούνται !!! Γιατι θα γινουν τωρα δεν κατάλαβα !!!

Athan

Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό για την περίπτωση που η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της για έρευνες κοντά στην Κρήτη. Η “υπόσχεση” του Τούρκου Προέδρου ήταν πως αυτό θα γίνει μέσα στον Μάρτιο. Μάλλον δεν πρόκανε.
Αν και η Τουρκία κατέθεσε στις 18 Μαρτίου Συντεταγμένες των Εξωτερικών Ορίων της Υφαλοκρηπίδος της όσον αφορά τα Όρια που συμφώνησε με την Κυβέρνηση της Λιβύης, μένει να δούμε εάν επιμείνει στην συγκεκριμένη απειλή.
Η κατάθεση Συντεταγμένων Υφαλοκρηπίδος (Continental Shelf) υποδεικνύει πως η Τουρκία αντελήφθη πως η Ελλάδα ΔΕΝ θα καταθέσει Όρια ΑΟΖ αλλά Όρια Υφαλοκρηπίδος εάν κλιμακωθεί ο σφετερισμός των Ελληνικών δικαιωμάτων. Για τα 12 μίλια η Ελλάδα έχει κιόλας αποφασίσει.
Έχω σχολιάσει επ’αυτού, και ξέρω τί γράφω: https://www.ptisidiastima.com/tourkiki-aktaioros-emvolise-skafos-tou-limenikoy-ekso-apo-tin-ko-deite-vinteo/#comment-200313
Όσον αφορά το ενυπόγραφο από τον κ. Σταύρο Λυγερό άρθρο του slpress έχω να πω πως χωρίς να αμφισβητώ την εγκυρότητά του, δεν έχω καμία επίσημη ενημέρωση για τέτοιο συμβάν, και θα περιμένω τον κ. ΥΠΕΘΑ και τον Αρχηγό Π.Α. να το επιβεβαιώσουν ή να το διαψεύσουν. Στην δεύτερη περίπτωση, περιμένω τα δέοντα.
Πάντως, την ώρα που δηλώνει ο κ. Λυγερός (11.32′ Αθήνα EET-9.32′ UTC) έτυχε να βρίσκομαι ο ίδιος λίγα μίλια Βόρεια-Βορειοανατολικά της όμορφης Καβάλας, σε Γεωγραφικό Μήκος που θα ήταν απίθανο να μην έχω ίδια αντίληψη ενός υπεριπταμένου Μαχητικού. Στην περίπτωση που έγινε στ’αλήθεια υπερπτήση, θα ήταν ορατή ακόμη και από το Δέλτα του Νέστου ή τουλάχιστον από την Κεραμωτή ή την Νέα Καρβάλη. Εγώ προσωπικά δεν είδα κάτι τέτοιο και ελπίζω να πρόκειται για παρεξήγηση (το ζεύγος των Eλληνικών F-16 που έκανε επίδειξη επ’ευκαιρία της Επετείου της 25ης Μαρτίου).
Γράφοντας σήμερα από την όμορφη Ξάνθη, που παραμένει η αγαπημένη μου παρά την δύσκολη απόφαση της Π.Π. να αποκλεισθεί πλήρως ο Δήμος Μύκης (Πομακοχώρι) λόγω της Επιδημίας, υπόσχομαι να διαπιστώσω αύριο (26/3) εάν η είδηση είναι αληθής ή όχι. Κάτι θα ξέρει το 4ο Σώμα.

Alex2324

Επιτέλους κάποιος το είπε!

digitallito

Όλα είναι θέμα timing. Η ενέργειά μας όμως θα προκαλέσει αντισυσπείρωση και αυτό θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το καθεστώς. Θέλει πολύ-πολύ καλό μέτρημα κινήσεων και κυρίως όχι “μόνοι μας”.
ΔΕΝ ΛΕΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΓΙΑ ΜΑΣ.

Stratilatis

Μην σας πιάνει ο ενθουσιασμός από μία επιτυχημένη επιχείρηση.
Ακούσαμε πολλά ηχηρά και ενθουσιώδη μπράβο αλλά δεν ακούσαμε καμία ηχηρή καταδίκη για τους Τούρκους.
Είμαστε οι πορτιέρηδες της Ευρώπης, όσο κρατάμε τους ανεπιθύμητους έξω από το μαγαζί θα μας λένε όλοι μπράβο αλλά μόλις κάνουμε φασαρία σε κάποιο καλό πελάτη θα μας αδειάσουν σε δευτερόλεπτα.
Για την ΑΟΖ ίσως να μην υπάρξουν αντιδράσεις, αλλά για τον Εθνικό θαλάσιο χώρο ευθύνης, την υφαλοκρυπίδα και τα δώδεκα μίλια χωρικά ύδατα θα υπάρξουν αντιδράσεις εναντίων μας από όλες τις μεγάλες δυναμεις. Ρωσία, ΗΠΑ, Γερμανία, ΕΕ, αλλά και μικρότερες δυνάμεις όπως το Ισραήλ.
Αν νομίζουμε ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε με τις δικες μας δυνάμεις σε εχθρική επίθεση οποιασδήποτε μορφής από τους γείτονες, να έχουμε εθνική ομοψυχία και όχι οι μισοί να μαλλώνουν με τους άλλους μισούς για το αν θα έπρεπε να γίνει μία τέτοια κινηση και να αντιμετωπίσουμε τον διπλωματικό αλλά και άλλο “βρώμικο” πόλεμο από τις άλλες χώρες με πολύχρωμες επαναστάσεις από χρήσιμους ηλίθιους στο εσωτερικό, τότε ας το κάνουμε.

x-m

Καταρχάς ήρθε η ώρα να τελειώνουμε οριστικά (;) με τους λαθρομετανάστες: επ’ αόριστον αναβολή εξέτασης χορήγησης ασύλου για λόγους υγείας και για λόγους εθνικής ασφάλειας. Δεν θα ανοίξει ρουθούνι. Θα γαβγίσουν μόνο λίγο οι ΜΚΟ που θα χάσουν το χρήμα, τα καμμένα μυαλά της εξω-αριστεράς , και ο έρντι.

epampapas

Ένας λόγος που δεν κάνουμε ΑΟΖ είναι η τουρκική εμπλοκή με τα 12νμ, και το πως κλείνουμε τους κόλπους. Είχα βάλει ένα άρθρο του Στέφανου Μάνου από την Καθημερινή σχετικά.
Στο Αιγαίο βέβαια με την ΑΟΖ, ακόμα και χωρίς 12νμ επιτυγχάνουμε τα μείζονα συμφέροντα μας λόγω μικρών αποστάσεων.
Παρεπιπτόντως με το casus belli η Τουρκία μας έκανε ρουά ματ. Και δείχνει την εθνική αγωνία της να μην αποκλειστούν οι διεθνείς διάδρομοι στο Αιγαίο, γιατί ιστορικά η περιοχή του Μαρμαρά με το πλεόνασμα κεφαλαίου ελέγχει την περιοχή της Ιωνίας (σαν δεύτερη πλησιέστερη αλλά λιγότερο πλούσια περιοχή) μέσω θαλάσσης, αλλά ταυτόχρονα έτσι πλήτει και το εθνικό μας κέντρο που είναι επίσης το Αιγαίο. Με την σιωπηλή υποστήριξη Ρώσων και Αμερικάνων που ο καθένας για τους δικούς του λόγους δεν θέλει δεύτερα “Στενά του Βοσπόρου” στο Αιγαίο και μάλιστα χωρίς συνθήκη Μοντρέ (αυτό έχει και έναν παραλληλισμό υπό αυτή την έννοια με τη διώρυγα του Ερντογάν).
Αλλά το τρικ είναι η ΑΟΖ. Εκεί οι τρίτοι δεν έχουν να πουν κάτι. Η οικονομική εκμετάλλευση δεν τους αφορά. Και η Τουρκία ξέχασε να πει casus belli και για την ΑΟΖ. Ή μήπως όχι;
Και γιατί η εμμονή της Τουρκίας με το ότι ΑΟΖ δεν έχουν τα νησιά; Γιατί ακόμα και με 6νμ αλλά με ΑΟΖ στο Αιγαίο αποκλείουμαι από κάθε οικονομική εκμετάλλευση την Τουρκία και μιλάμε ακόμα και για την αλιεία, τις τσιπούρες λόγου χάρη, και τις τουρκικές ψαρόβαρκες ανοικτά του Σουνίου, εκκατομύρια τζίρος σαν βιομηχανία, που σαρώνουν και τους βυθούς καταστρέφοντας κάθετι καθώς δεν ακολοθούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Αλλά η ΑΟΖ για να έχει ισχύ ουσιαστικά απαιτεί οριοθέτηση (σε αντίθεση με την υφαλοκρυπίδα που ωστόσο έχουμε παραδεχτεί ότι και εκεί ακόμα χρειάζεται διαπραγμάτευση που κανονικά έχει αυθύπαρκτη ισχύ). Και η Τουρκία δεν θα μας κάνει τη χάρη ποτέ να συμφωνήσει όχι σε ΑΟΖ αλλά ούτε σε υφαλοκρυπίδα και θα προτιμήσει το νόμο της ζούγκλας, να επικρατήσει ο ισχυρότερος γιατί είναι. Και τα 12νμ που δεν το απαιτούν τα έχει αποκλείσει.
Είπαμε ο Έλληνας είναι κουτοπόνηρος αλλά ο Τούρκος παραπάνω.
Τώρα αν είναι να πάμε σε πόλεμο, να κρίνουμε σε χρήματα και κέρδη, τι θα κερδίσουμε σε σχέση με τι θα χάσουμε. Και αν θα έχουμε πραγματικά “πλάτες” από τους ισχυρούς που θα μειώσουν τα κόστη μας που σε κανένα επίπεδο δε διαφαίνεται κάτι τέτοιο. Οι αμερικάνοι ακόμα δείχνουν την ιδιαίτερη συμπάθεια τους στην Τουρκία, η Γερμανία επίσης παρά τα όσα τους κάνει.
Κυνικό ακούγεται όταν μιλάμε για ζωές, αλλά κάποιος σοφός είπε κάποτε ότι ο πόλεμος είναι συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα. Η Τουρκία βλέπει αυτή τη συνέχεια και τη θολή γραμμή περισσότερο από εμάς που είμαστε ενταγμένοι στην ευρωπαϊκή κουλτούρα του να μη γρατζουνιστεί κανείς (όχι στη δυτική, οι αμερικάνοι δεν το έχουν αυτό), αλλά δε βλέπω κανένα σενάριο να βγαίνουμε κερδισμένοι.

rrrrrrr

”ούτε θα ανεχτεί για πολύ τον έρωτα Τουρκίας-Γερμανίας λόγω των “τουρκικών” ψήφων”
Πού το στηρίζετε αυτό? Γιατί μου ακούγεται λίγο wishfull thinking.

GK21

Οταν με το καλο τελιωσει αυτη η ιστορια με τον ιο το πρωτο μελημα της ελληνικης κυβερνησης και ολων των κυβερνησεων γενικα θα ειναι η οικονομικη ανακαμψη.Το να λεμε λοιπον πως το ελληνικο πολιτικο συστημα εν μεσω οικονομικης και ανθρωπιστικης κρισης θα προχωρησει σε μια τοσο γενναια κινηση,ειναι κατα την αποψη μου εκτος πραγματικοτητας.Μακαρι να πεσω εξω αλλα πολυ φοβαμαι πως τα οποια λιγα εξοπλιστικα προγραμματα τρεχουν αυτη τη στιγμη θα πανε πισω και τοτε θα πρεπει οχι να διεκδικησουμε πραγματα αλλα να υπερασπιστουμε αυτα που εχουμε.Τελος επειδη δεν αντεληφθην καποια μετακινηση τεθωρακισμενων προς τον Εβρο ουτε καποια αποστολη ενισχυσεων στα νησια,μαλλον η κινητοποιηση δυναμεων στην οποια αναφερεστε αφορα τα ΜΑΤ και πεντε αοπλα θωρακισμενα ημιφορτηγα.Αν λοιπον το στρατηγικο μας σχεδιο ειναι να τους πλακωσουμε στο ξυλο,τοτε νομιζω πως τους εχουμε…. 😉

Skeptomenos_politis

Ερχεστε στα λογια μου. Ειχα σχολιασει σχεδον τα ιδια πριν απο 20 ημερες…
https://www.ptisidiastima.com/greek-navy-shield-in-aegean/#comment-198848
Ειχα γραψει τα εξης:

<>
.
Τελος, υπαρχει και ενα αλλο θεμα. Μερικα αλλα σαιτ εχουν γραψει πως το ΓΕΕΘΑ εχει ενημερωσει τους αμυντικους συντακτες πως εγινε παραβιαση απο Τουρκικο μαχητικο που εκανε υπερπτηση της Καβαλας, και κατοπιν εφυγε προς Λεσβο. Αληθευει κατι τετοιο?
Οριστε και τα λινκ
https://slpress.gr/ethnika/toyrkikes-yperptiseis-mechri-kai-stin-kavala-ypochreotiki-i-katathesi-syntetagmenon/
https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/geetha/861486_toyrkiko-f-16-eftase-meri-tin-kavala-petontas-pano-apo-ethniko-edafos

Skeptomenos_politis

Ερχεστε στα λογια μου. Ειχα σχολιασει σχεδον τα ιδια πριν απο 20 ημερες…
https://www.ptisidiastima.com/greek-navy-shield-in-aegean/#comment-198848
Ειχα γραψει τα εξης:
<>
Τελος, υπαρχει και ενα αλλο θεμα. Μερικα αλλα σαιτ εχουν γραψει πως το ΓΕΕΘΑ εχει ενημερωσει τους αμυντικους συντακτες πως εγινε παραβιαση απο Τουρκικο μαχητικο που εκανε υπερπτηση της Καβαλας, και κατοπιν εφυγε προς Λεσβο. Αληθευει κατι τετοιο?
Οριστε και τα λινκ
https://slpress.gr/ethnika/toyrkikes-yperptiseis-mechri-kai-stin-kavala-ypochreotiki-i-katathesi-syntetagmenon/
https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/geetha/861486_toyrkiko-f-16-eftase-meri-tin-kavala-petontas-pano-apo-ethniko-edafos

Panagiotis

Σε όλους όσους μιλάτε για “απαντήσεις”, “αντίποινα” και “καταρρίψεις” θα θυμίσω την υποδειγματική στρατηγική που ακολούθησε η Ελληνική κυβέρνηση το 1940 που δεν ανταπέδωσε τις Ιταλικές προκλήσεις. Η προετοιμασία είχε ξεκινήσει αθόρυβα και οργανωμένα και όταν πραγματικά χρειάστηκε αποκαλύφθηκε το εύρος της προετοιμασίας και της δυναμικής των ελληνικών δυνάμεων που αν και στερούνταν υλικών σε πολλές περιπτώσεις εντούτοις κατάφεραν να αποκρούσουν για μεγάλο διάστημα τον εχθρό και θα τα είχαν καταφέρει αν δεν έμπαιναν στην μέση και οι Γερμανοί.
Αν η τουρκική κυβέρνηση θέλει μια αναμέτρηση μαζί μας ας την αφήσουμε να το δείξει, γεωγραφικά έχει άπειρο χώρο για να κάνει την πρώτη κίνηση, το θέμα είναι αν μπορεί να το κάνει χωρίς να ψάχνει δικαιολογίες.
Οι εν θερμώ αποφάσεις είναι για να έχουμε να λέμε, η ιστορία κρίνεται από τους ψύχραιμους που σχεδιάζουν την επόμενη κίνηση με πλήρη εικόνα και γνώση της κατάστασης.

DP80

Εγώ είμαι μαζί σας για τα 12 ναυτικά μίλια αλλά να θέσω δύο πολύ σημαντικά ερωτήματα:
1ον εάν όντως πάμε στα 12 νμ και οι φίλοι και σύμμαχοι Τούρκοι ξεκινήσουν πόλεμο, είμαστε σίγουροι ότι οι άλλοι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι θα μας δανείσουν για να μπούμε στον πόλεμο ή θα μας δανείσουν για να τον συνεχίσουμε? Γιατί καλά λέγανε κάποιοι ότι άμα φύγουμε από το ευρώ μπορεί το ελληνικό νόμισμα να υποτιμηθεί και να έχουμε δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά το ενδεχόμενο να μπούμε σε έναν πόλεμο και επειδή το ευρώ είναι οθνείο – ξένο νόμισμα να κλείσει η στρόφιγγα χρηματοδότησης ούτε που το έπιασε κανένας.
2ον εάν γίνει η επέκταση στα 12 νμ μήπως θα στεναχωρεθεί ο φίλος και ομόδοξος Πούτιν, γιατί κάθε φορά που θα περνάνε τα πολεμικά και εμπορικά του πλοία μέσα από το Ελληνικό πλέον Αιγαίο θα έχει τον Έλληνα πάνω από το κεφάλι του ? Μην ξεχνάτε ότι ο πρώτος σύμμαχος του Κεμάλ ήταν ο Ρώσος για να μπορεί να έχει ελεύθερη πρόσβαση από τα στενά. Λέω μήπως τα βρει με την Τουρκία ξανά για να έχει το κεφάλι του ήσυχο?

Lebowski

Άλλο πράγμα είναι η αντιμετώπιση μεταναστών οπλισμένων με πέτρες , ξύλα και μολότοφ και άλλο τεθωρακισμένων , μπαράζ πυροβολικού , φρεγατών και σμηνών F16

antonios

Αυτό το παραμύθι με τις ξένες δυνάμεις να σταματήσει κάποτε. Μήπως ο αρθρογράφος εκτιμά ότι μια γαλλική φρεγάτα θα ανοίξει πυρ εναντίον μιας τουρκικής ή μια ολλανδική ακόμα χειρότερα? Να θυμίσω ότι στην Κύπρο οι Τούρκοι επελασαν εν μέσω ανακωχής με την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ! Τέτοια διλήμματα δεν αρμόζουν σε σοβαρά περιοδικά. Αν είχαμε τα κότσια να ανακηρύξουμε 12 ΝΜ θα το είχαμε κάνει μόνοι μας. Η μήπως περιμένουμε βοήθεια από το διάστημα ή κάποιους Αγίους και έχουμε την νίκη στο τσεπάκι μας? Πριν την κρίση και την μείωση των μεγάλων μονάδων επιφανείας το ΠΝ είχε κάνει μια μελέτη ελάχιστου αριθμού πλοίων κατ’ είδος (δεν συμπεριλαμβάνονταν η Αν. Μεσόγειος) για :
1: Δεκαέξι φρεγάτες/αντιτορπιλικά
2: 12 Υποβρύχια
3: 24 Πυραυλακατους και άλλα… Τα έχουμε σήμερα αυτά ?

alexmark

Mια ερώτηση ακόμη, τι ακριβώς συνέβη στα Ιμια ξέρει κανείς κάτι παραπάνω από αυτό εδώ: https://www.militaire.gr/kynigontas-ton-yfetha-se-ellinika-nera-den-einai-quot-iroismos-quot-allios-to-lene/

chriskri

Ο ΥΕΘΑ διαψεύδει το περιστατικό με το F-16 στην Καβάλα.
https://twitter.com/npanagioto/status/1243105774244704257

evaggelos

αστειοτητες α) η ιταλια δεν θελει επεκταση γιατι δεν βολευει τους ψαραδες της, η αλβανια δεν θελει για τους δικους της λογους κ η αιγυπτος δεν καιγεται κιολας.
β) μπορει να εχουμε ευρω αλλα αμα η γερμανια κλεισει την στροφιγγα θα γινει της βενεζουελας
γ) η φροντεξ κ το νατο φευγουν ποιο γρηγορα κ απο 100αρη ολυμπιονικη
δ) τα αμερικανα παιρνουν αποφασεις κ οι αλλοι ακολουθουν κ Ε) εδω καλα καλα δεν μπορεις να τα βαλεις με αλβανια κ σκοπια με 0 στρατευμα θα τα βαλουμε με τουρκια εστω κ με μολφ?
ΣΤ) ολοι οι πολιτικοι θα ηθελαν τα 12νμ για να κυβερναν μισο αιωνα το προσπαθησε ο προηγουμενος για να μεινει στην εξουσια ως ηρωας κ απετυχε(γιατι αραγε? )

npo

Δυο τρία σχόλια.
1) τα χωρικά της ύδατα (στα 12 μίλια) μονομερώς ανακηρύσσονται πάντα. Η ΑΟΖ είναι που θέλει διμερείς συμφωνίες οριοθέτησης. Φυσικά επειδή το Αιγαίο είναι πέρασμα για ναυτικές χώρες όπως οι ΗΠΑ και για άλλες ισχυρές χώρες όπως η Ρωσία κι η Κίνα, δεν θα τους αρέσει, οπότε αυτό είναι που πρέπει να ζυγίσει κανείς και να δει αν συμφέρει μια συμφωνία.
2) Το ευρώ δεν είναι καλό νόμισμα για μια πολεμική οικονομία. Εκτός αν ελέγχεις εσύ την ΕΚΤ.
3) Τα 12 ν.μ πρέπει να είναι στρατηγικός στόχος, όλες σου οι πράξεις να συγκλίνουν προς επίτευξή του. Το γνωρίζω πως οι Ελληνικές κυβερνήσεις το χρησιμοποιούν ως διαπραγματευτικό χαρτί, αλλά (α) δεν βλέπω τι είναι δυνατόν να πάρεις ωστε να δώσεις τα 12 ν.μ και (β) το “κουνάμε” τόσο καιρό αυτό το χαρτί που στο τέλος θα λιώσει απ τον καιρό και θα το χάσεις το δικαίωμα.. Διότι υπάρχει και κάτι που λέγεται ιστορικά ή εθιμικά δίκαια.
Άρθρα 3 και 15 του δικαίου της θάλασσας
https://www.un.org/depts/los/convention_agreements/texts/unclos/part2.htm
3. Every State has the right to establish the breadth of its territorial sea up to a limit not exceeding 12 nautical miles
15. Where the coasts of two States are opposite or adjacent to each other,
neither of the two States is entitled, failing agreement between them to
the contrary, to extend its territorial sea beyond the median line
every point of which is equidistant from the nearest points on the
baselines from which the breadth of the territorial seas of each of the
two States is measured. The above provision does not apply, however,
where it is necessary by reason of historic title or other special
circumstances to delimit the territorial seas of the two States in a way
which is at variance therewith.
Ιστορικοί τίτλοι historic titles / historic rights
https://link.springer.com/book/10.1007%2F978-94-015-0699-1
“while all the other titles rest on an instantaneous act having an immediate effect, to which act the origins of such titles can be traced, the historic title is the outcome of a lengthy process comprising a long series of acts, omissions and patterns of behavior.”

zap

Λυπαμαι, δεν νομιζω οτι εχουμε τις δυναμεις (οικονομικες, πολιτικες, στρατιωτικες) αυτη την περιοδο να το κανουμε, αναξαρτητως πανδημιας.

Athan

Όπως υποσχέθηκα χθες https://www.ptisidiastima.com/anakiriksi-aoz-einai-i-katallili-stigmi/#comment-202497 και μετά από ΤΡΙΠΛΗ επιβεβαίωση σε Επιχειρησιακό Επίπεδο, όπου αναζήτησα την αλήθεια δια προσωπικών μου επαφών, και αφού ζήτησα εγώ, και πάρα πολλοί άλλοι ενδιαφερόμενοι, διάψευση από τον ΥΠΕΘΑ (η οποία και έγινε), δηλώνω πλέον με απόλυτη σιγουριά πως υπερπτήση Τουρκικού Αεροσκάφους πάνω από την Καβάλα ΔΕΝ έγινε.
Για να το προχωρήσω λίγο παραπέρα, Αξιωματικός Φυλακής (4ο Σώμα) μου επιβεβαίωσε πως δεν υπήρξε κανένα συμβάν στον Χώρο Ευθύνης του, της Καβάλας συμπεριλαμβανομένης.
Σημειώνω επίσης την προσωπική μου εμπειρία καθώς έτυχε να βρίσκομαι Γεωγραφικώς πολύ κοντά την ώρα που οι ψευδόμενοι δήλωναν πως έγινε η υποτιθέμενη Παραβίαση από τους Τούρκους, και καταθέτω πως δεν έπεσε ΤΙΠΟΤΕ ανάλογο στην αντίληψή μου.
Θέλω λοιπόν να δηλώσω εδώ δημοσίως πως εγώ και πολλοί άλλοι, απαιτούμε από την Κυβέρνηση (Πρωθυπουργό), τον ΥΠΕΘΑ, τον ΓΕΕΘΑ, τον ΑΓΕΑ, την Ελληνική Δικαιοσύνη και την Γενική Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, να κινηθούν επιτέλους ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΗΚΟΥΣΑ ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ, ένεκα άλλωστε και των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στην Χώρα, και να πατάξουν μία και καλή τα καρκινώματα που “άφησε” πίσω του το αντιδημοκρατικό οικοσύστημα των σφετεριστών της Λαϊκής Εξουσίας, το οποίο τελικώς υπονομεύει ακόμη και αυτήν την ουσία της Κρατικής υποστάσεώς μας, σε αυτές τις κατακλυσμικές περιστάσεις.
Ιδιαίτερα ελπίζω στην οργή του ΥΠΕΘΑ Δικηγόρου Νίκου Παναγιωτόπουλου, αφού οι αγκιτάτορες διάλεξαν τυχαίως (;) την ιδιαίτερη Πατρίδα του για να χτυπήσουν την Κυβέρνηση και τελικά την Ελλάδα. Εύχομαι να μας ακούσει, εμάς και την υπερδραστήρια και ευφυέστατη μητέρα του.
Μαύρη η τύχη του αν δεν το κάνει (έστω αργότερα και σε ανύποπτο χρόνο αλλά με αμείλικτη αποτελεσματικότητα).
Εάν λοιπόν τα επικοινωνιακά και δημοσιοϋπαλληλικά απομεινάρια δεν καταδικασθούν Ποινικά, εάν δεν απολυθούν οι δολιοφθορείς (ΑΜΕ-ΜΠΕ-ΕΡΤ), εάν δεν ξηλωθούν ΤΩΡΑ, μάλιστα παραδιδομένων των Ονομάτων των Πολιτικών τους καθοδηγητών στην δημοσιότητα, τότε αυτοί που θα δημιουργήσουν Πολιτικό και Επιχειρησιακό πρόβλημα δεν θα είναι μόνον οι τοιούτοι προδότες και αγκιτάτορες, αλλά εμείς οι ίδιοι. Ναί εμείς οι ίδιοι και το μήνυμα εστάλη στα πιο υψηλά κλιμάκια.
Δεν προλαβαίνω να επεκταθώ στις “λεπτομέρειες” για το ποιόν του πυρήνος μέσα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ (Νόμος 4587/2018), του κ. Σταύρου Λυγερού ή των “προθύμων” διασπορέων όπως ο Τ.Γ.
Δεν έχω χρόνο. Υπόσχομαι αρκετές “αποκαλύψεις” όταν θα έχω ευχέρεια.
Ψηλά το κεφάλι λοιπό, μην ακούτε τον Εσωτερικό Εχθρό, μην υπερτιμάτε τον Εξωτερικό.
Ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, μένος για τους δολιοφθορείς, αγάπη για την Πατρίδα.
Αυτά χρειάζονται τώρα.

chikichiki

Εμένα με προβληματίζει ένα πράγμα: ο Ερντογάν όχι μόνο έχει αποδείξει πως δεν φοβάται την ανοικτή, έστω ελεγχόμενη, κλιμάκωση όπως έδειξε στη Συρία, αλλά δείχνει πως επιδιώκει ενεργά θερμά επεισόδια. Κάνοντας αυτές τις κινήσεις μου φαίνεται πως του κάνουμε τη χάρη που ο ίδιος μας ζητά. Από την άλλη είναι αυτονόητο πως αυτά τα πράγματα έπρεπε να είχαν γίνει χθες, και πρέπει κάποτε να αναλάβει και η Ελλάδα την πρωτοβουλία κινήσεων (καθώς και την ορμή που αυτή απαιτεί, αν κινηθείς πρώτος δεν σε παίρνει να σταματήσεις στην πρώτη δυσκολία). Είναι και το κρυολόγημα του διαόλου μέσα σ’όλα, του οποίου την επίδραση δεν μπορώ να εκτιμήσω σε αυτό το πλαίσιο. Εναποθέτω τις ελπίδες μου στην κυβέρνηση να κάνει αυτό που πρέπει στη σωστή στιγμή, την οποία εγώ ομολογώ πως δεν μπορώ να εντοπίσω. Μεταξύ των συνεχών προκλήσεων (που μένουν όμως συχνά αναπάντητες) και της δικής μας ικανότητας να ανταπεξέλθουμε σε αυτές ενάντια στην τουρκική αυτοπεποίθηση που τις δημιουργεί, περπατάμε σε λεπτό σχοινί.

Yiorgos

Όπως έχω πει και στο παρελθόν αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή, και θέλει πυγμή, θέληση και προετοιμασία. Καιρός να το πούμε ξεκάθαρα σε όλους ότι όσο και να συζητήσουμε με την Τουρκία λύση δεν θα υπάρξει λόγω της αδιαλλαξία της, οπότε προχωράμε βάση του διεθνούς δικαίου.
Φιλικά πάντα,
Γιώργος

panos236

Από οικονομικής άποψης, τώρα ΔΕΝ είναι σκόπιμες τέτοιου είδους ενέργειες (επέκταση χωρικών υδάτων έχει νόημα μόνο με παράλληλη ανακήρυξη ΑΟΖ που με τη τιμή του πετρελαίου δεν έχει κανένα νόημα), από στρατιωτικής άποψης τώρα ΔΕΝ είναι σκόπιμες τέτοιου είδους ενέργειες (ούτε f16 αναβαθμίσαμε, ούτε τορπίλες έχουμε ούτε ΤΟΜΑ έχουμε ούτε πυρομαχικά για τα LEO δεν έχουμε καλά καλά και τους Τούρκους να εκπαιδεύονται σε πραγματικές συνθήκες). Τώρα αυτά που βλέπεις εσύ σαν πλεονεκτήματα είναι πράσινα άλογα και μόνο ύποπτες αυτού του είδους τις απόψεις μπορώ να τις θεωρήσω, σαν το άλλο σου το άρθρο που προτείνεις κατάρριψη δε μας λες και ποιος είσαι ρε “fight and space” γιατί κατά τ΄άλλα μας φλόμωσες.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Η ιταλική FREMM έρχεται με αμερικανικό εξοπλισμό; Θα κάνει η Fincantieri...

42
Η Fincantieri φέρεται να έχει υποβάλει μια προσφορά στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) βασισμένη στην κλάση Constellation της FREMM, υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα «La Tribune».Τη...
- Advertisement -
Card image

June #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 April

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49

Related News

Επιβεβαίωση από ΗΠΑ: Καμία πρόοδος για τους S-400 στη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν

Όπως ήδη είχαμε αναφέρει στις 14/6, ο Ερντογάν αρνήθηκε οποιαδήποτε υποχώρηση στο θέμα των S-400. Μιλώντας εκ νέου σε δημοσιογράφους σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος...

Η ιταλική FREMM έρχεται με αμερικανικό εξοπλισμό; Θα κάνει η Fincantieri το colpo grosso, προσφέροντας μια ιταλική FFG(X);

Η Fincantieri φέρεται να έχει υποβάλει μια προσφορά στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) βασισμένη στην κλάση Constellation της FREMM, υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα «La Tribune».Τη...

Καταδίκη για τον «ψευδομουφτή» της Ξάνθης από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο

Ποινή φυλάκισης 15 μηνών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Γ´Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον «ψευδομουφτή» της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για το...