37.9 C
Athens
Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

Ανάλυση: Πως «τρέχει» το πρόγραμμα F-16V!

- Advertisement -

Με τις σχετικές ειδήσεις στο προσκήνιο να είναι λίγες πολλοί θεωρούν ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16V PXIII και PXIV έχει «βαλτώσει» -όπως συμβαίνει κατά κανόνα στην Ελλάδα- ενώ η έλλειψη ενημέρωσης έχει αφήσει άφθονο χώρο στους συνήθεις «γνωστούς και μη εξαιρετέους» να απλώσουν ένα όργιο φημών για καθυστερήσεις και προβλήματα.
Τίποτε φυσικά δεν απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα καθώς το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίζεται από τότε που υπογράφηκε η σχετική σύμβαση κανονικά και ακριβώς όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα.
Οι αναγνώστες της Π&Δ είχαν την ευκαιρία πρόσφατα να διαβάσουν τις εξελίξεις και το χρονοδιάγραμμα στην πλήρη τους έκταση. Παρακάτω κωδικοποιούμε και επικαιροποιούμε τα όσα έγιναν, γίνονται και θα γίνουν.
Το πρόγραμμα, όπως είναι γνωστό, έχει ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του 2018 (Q3/18) και θα ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2027 (Q2/27) με τα εξής ενδιάμεσα στάδια.
*  Οι συλλογές μετατροπής των ελληνικών μαχητικών (kit) βρισκόντουσαν σε εργαστηριακή εξέλιξη (kit development) από το Τρίτο Τρίμηνο (Q3)/18, έχουν περάσει σε φάση πιστοποίησης (kit proof) από τα μέσα του Δεύτερου Τριμήνου (Q2)/19 και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το Τρίτο Τρίμηνο (Q3)/2020.
* Μια από αυτές τις συλλογές θα χρησιμοποιηθεί για την μετατροπή του «Αρχικού Πρωτοτύπου» του προγράμματος (σύμφωνα με τις πληροφορίες) ενός F-16 Block 52M, εργασία που θα γίνει με απάρτια F-16V-GR στην Ελλάδα, στις εγκαταστάσεις της EAB και αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του 2019 ή τις αρχές του 2020.
* Η πρώτη πτήση του «Αρχικού Πρωτοτύπου» αναμένεται στο τέλος του 2020 (Q4/20) και το αεροσκάφος θα υλοποιήσει πρώιμες δοκιμές στην Ελλάδα, πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ στις αρχές του 2021 (Q1/21). Θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Fοrt Worth του Τέξας, όπου εκεί συμπληρωθεί ο εξοπλισμός του με επιπλέον απάρτια και καταγραφικές/τηλεμετρικές συσκευές.
* Στο μεγαλύτερη μέρος του Δεύτερου Τριμήνου (Q2)/21 το «Αρχικό Πρωτοτύπο» θα πραγματοποιεί δοκιμές σε ανηχωικό θάλαμο (anechoic chamber), όπου και θα διαπιστωθεί για πρώτη φορά η ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα του νέου εξοπλισμού με τον παλαιότερο, χαρτογραφώντας και τυχόν προβλήματα (περιλαμβανομένης και τυχόν ασυμβατότητας με το σύστημα αυτοπροστασίας, η οποία φημολογείται, όπως και της επίλυσής της εάν ανακύψει).
* Το «Αρχικό Πρωτοτύπο» αναμένεται να μεταφερθεί την άνοιξη του 2021 στην Αεροπορική Βάση Edwards, όπου και θα πραγματοποιηθεί το κύριο μέρος των πτητικών δοκιμών. Αυτός ο κύκλος αναμένεται να τελειώσει το Q4/21, αν και το αεροσκάφος θα παραμείνει στις ΗΠΑ και στη συνέχει για περαιτέρω δοκιμές και πιστοποιήσεις.
Η μακροχρόνια αυτή διαδικασία απαιτείται, παρά το γεγονός ότι η Lockheed Martin έχει εξελίξει και πιστοποιήσει ήδη πρωτότυπα αεροσκάφη για την Ταϊβάν και για άλλους πελάτες F-16V, διότι κάθε υποέκδοση του Fighting Falcon (μέσα από επιλογές προαιρέσεων, περιλαμβανομένου και του συστήματος αυτοπροστασίας) είναι μοναδική και τα ελληνικά μαχητικά δεν αποτελούν εξαίρεση. Παρόλα αυτά τα προγράμματα των άλλων χωρών-πελατών του F-16V υποβοηθούν το ελληνικό πρόγραμμα, όπως θα κάνει και το ίδιο για μετέπειτα χώρες που θα το υιοθετήσουν.
Παράλληλα με τα παραπάνω (δηλαδή την ανάπτυξη και πιστοποίηση πρωτοτύπων των συλλογών προαναφέρθηκαν), ήδη από το Q1/19 υλοποιείται η προμήθεια απαρτίων (Group A & Group B) για το κύριο σκέλος του προγράμματος μετασκευής αεροσκαφών με παραδόσεις που θα ολοκληρωθούν το Q1/21 ή το Q2/21. [Η παραγγελία τους είχε γίνει ήδη συνολικά το 2018, λόγος για τον οποίο, όπως είχαμε εξηγήσει σε παλαιότερο δημοσίευμά μας το πρόγραμμα της ΠΑ είναι σημαντικά εμπροσθοβαρές στις πληρωμές του.]
Το Πρώτο Τρίμηνο (Q1)/2021 θα ξεκινήσει στην ΕΑΒ η κατασκευή πρωτοτύπων παραγωγής (που είναι διαφορετικά με το «Αρχικό Πρωτότυπο» που προαναφέρθηκε). Η διαδικασία θα ξεκινήσει με δυο πρωτότυπα τα PXII C/D, ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο και η οποία (περιλαμβανομένης και της πιστοποίησης-kit proofing) θα ολοκληρωθεί το Q3/22. Με ένα τρίμηνο διαφορά (Q2/21-Q4/22) θα υλοποιηθεί και η αντίστοιχη διαδικασία για τα PXIV, επίσης για δυο αεροπλάνα, μονοθέσιο και διθέσιο, Τα τέσσερα αυτά αεροπλάνα θα αποτελέσουν τους προδρόμους και για τις αντίστοιχες φάσεις του προγράμματος εκσυγχρονισμού, ενώ θα είναι και το πρόκριμα τελικής πιστοποίησης της EAB (ως εταιρίας) για το έργο.
Η έναρξη μετασκευής μαχητικών στο πρότυπο F-16V θα ξεκινήσει στην ΕΑΒ (που και θα εξελιχθεί στο σύνολό της) το Q4/21, παράλληλα με τις δοκιμές του «αρχικού» πρωτοτύπου στον Edwards AFB και τη δημιουργία των πρωτοτύπων παραγωγής. [Με τις ασφαλιστικές δικλείδες που ενέχει η συνολική διαδικασία ελαχιστοποιείται- -αν όχι και εκμηδενίζεται- το ρίσκο και εγκατάσταση απαρτίων σε αεροσκάφη μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με τις δοκιμές, αφού οποιεσδήποτε αλλαγές προκύπτουν από τις τελευταίες θα αφορούν πλέον σε αυτή τη φάση μόνο λογισμικό].
Η μετασκευή αεροσκαφών στην ΕΑΒ θα ξεκινήσει με τέσσερα μαχητικά PXIII το Τέταρτο Τρίμηνο (Q4)/21 και σταδιακά θα εξελίχθη σε ταυτόχρονες εργασίες με 12 σταθμούς (και ισάριθμα αεροσκάφη), ρυθμός που διατηρηθεί έως και το τέλος του προγράμματος το 2027.
Η διαδικασία εκσυγχρονισμού για τα PXIII αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίς το 2026 (Q1/26), ενώ ήδη από το μέσον του 2025, με την εισαγωγή της τελευταίας 4αδας F-16 Block 52+, θα ξεκινήσει η ένταξη στη διαδικασία και των PXIV, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το Q2/27. [Γίνεται αντιληπτό ότι ο χρόνος υλοποίησης του εκσυγχρονισμού των Block 52+ είναι περίπου τεσσεράμισι χρόνια (ή 18 τρίμηνα, Q2/21 έως Q1/26) και o αντίστοιχος για τα Block 52M είναι λίγο περισσότερο από δυο χρόνια (ή περίπου 9 τρίμηνα).]
Παράλληλα με όλα τα παραπάνω στη δέσμη δράσεων του προγράμματος F-16V προβλέπονται και οι ενέργειες που αφορούν την υποστήριξη της εισαγωγής των νέων F-16V σε υπηρεσία. Η διαδικασία αυτή γίνεται απολύτως συγχρονισμένα με το χρονοδιάγραμμα που παρατέθηκε, καθώς τα Viper θα επιστρέφουν σταδιακά στους κόλπους της ΠΑ.
Η φάση αυτή θα γίνεται κατά αεροπορική βάση στις οποίες εδρεύουν οι Πτέρυγες που αξιοποιούν τα PXIII/PXIV. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη Πτέρυγα που θα υποδεχθεί τα νέα μαχητικά θα είναι η Σούδα το διάστημα από το Πρώτο Τρίμηνο (Q2)/22 έως το Q1-Q2/24. Θα ακολουθήσει η Λάρισα το διάστημα Q4/24 έως Q3/26, ενώ ο Άραξος θα υλοποιήσει την ίδια διαδικασία (εν μέρει παράλληλα) την περίοδο Q3/25 έως Q3/27.
Φυσικά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά το πρόγραμμα και να σας ενημερώνουμε από εδώ και από τις σελίδες της Π&Δ. 
(Φωτογραφία Paul van den Hurk)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Paliouras

Απο οτι φαινεται τα μπλοκ 50 πανε για βρουβες?
Γιατι τοτε αγορασαμε link-16 για αυτα?

Spyros

Περίεργο. Διάφοροι ‘πεφωτισμένοι’ εδώ μας έλεγαν πως το πρόγραμμα έχει πάει ένα χρόνο πίσω…

ΑΛεξανδρος

Το 2026 θα έχει τελειώσει ο εκσυγχρονισμος. Μέχρι τότε θα έχουμε απωλέσει 4- 6 αεροσκάφη λόγω απωλειών χωρίς δυνατότητα αναπλήρωσης.(Στατιστικα). Το πρωτότυπο θα μείνει στην Αμερική γιατί πρέπει να χρησιμοποιείται για δοκιμές σε περίπτωση αστοχιών στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο λάθος, να εκσυγχρονισεις μαχητικά τα οποία είναι σχετικά σύγχρονα!! Και παράλληλα να μην προσπαθήσεις για την απόκτηση έστω και μισής μοίρας f35

Ευαγγελος

…και αν καταλαβα καλα..
το τελευταίο στάδιο εκσυγχρονισμού των F16..
…θα ειναι η απόκτηση μια μοίρας f 35..
Για τα οποία ήδη ψάχνουμε το λεφτά..

FTS

Αν αγοράζαμε τώρα καινούργια f16bl70/72 όπως έκανε τώρα η Βουλγαρία θα είχαν τον ίδιο κινητήρα με τα bl50/52 ή κάποια πιο νέα έκδοση?

agnostosependytis

Για μένα το θλιβερό είναι ότι αν και η βασική διαμόρφωση θα είναι έτοιμη τέλος 2019, η εξέλιξη από εκεί και μετά μου φαίνεται πολύ αργή. Το 2027 που θα είναι έτοιμα, μου φαίνεται έναν αιώνα μακριά, μου θυμίζει τα F4 που είχαν ανακαινισθεί και δεν τελείωναν, η τελείωσαν λίγο πριν αποσυρθούν. Αν ερχόταν σε batches μέχρι το 2022 άντε το 2023 το συζητάμε, 2027 θα υπάρχει 6ης γενιάς και εμείς θα έχουμε 3ης αναβαθμισμένα…

Stavros

Έχουμε και κάποιο νέο για την βαφή ? δείχνουν πολύ βρώμικα ρε παιδιά με την ghost….

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

F-36Α Kingsnake, θα μπορούσε να είναι το “αντί του F-35” που ψάχνουν όλοι; Κάνει για την ΠΑ;

 Το F-35 θα ήταν μια εξαιρετική πτητική μηχανή, αόρατη στα εχθρικά ραντάρ, που όμως θα είχε τη δυσκολότερη αποστολή από όλες όσες είχαν ποτέ...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

80
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 October 2014 #341

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Αύγουστος #399

Αγορά 4.49

Related News

F-36Α Kingsnake, θα μπορούσε να είναι το “αντί του F-35” που ψάχνουν όλοι; Κάνει για την ΠΑ;

 Το F-35 θα ήταν μια εξαιρετική πτητική μηχανή, αόρατη στα εχθρικά ραντάρ, που όμως θα είχε τη δυσκολότερη αποστολή από όλες όσες είχαν ποτέ...

Και η Αστυνομία διαψεύδει το φερόμενο περιστατικό στον Έβρο

Αναφορικά με το "περιστατικό" στον Έβρο, όπου σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, Έλληνες σκότωσαν έναν Τούρκο πολίτη, η Ελληνική Αστυνομία διέψευσε τον ισχυρισμό μέσω ανακοίνωσης...

ΥΠΕΞ: Κατηγορηματική διάψευση για το φερόμενο περιστατικό στον Έβρο

Η Επιτετραμμένη στην Άγκυρα, κατόπιν σχετικών οδηγιών, απαντώντας σε σχετικό έκτακτο διάβημα στο οποίο κλήθηκε νωρίτερα σήμερα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απέρριψε στο σύνολο...