22.7 C
Athens
Πέμπτη, 9 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά από πρόθεση Τουρκίας για γεώτρηση ανοικτά της Κύπρου,...

Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά από πρόθεση Τουρκίας για γεώτρηση ανοικτά της Κύπρου, δήλωσε η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τη βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να αρχίσει γεώτρηση στα ύδατα ανοικτά της Κύπρου εξέφρασε η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ, επισημαίνοντας πως η χώρα της έχει καλέσει τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ, κατά τη διάρκεια δεξίωσης στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, για την 243η επέτειο της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, στην παρουσία και του Αμερικανού Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις Μάθιου Πάλμερ, η κ. Γκάρμπερ επανέλαβε πως η χώρα της αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην ΑΟΖ της, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι πόροι αυτοί θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δυο κοινοτήτων του νησιού, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, και την ελπίδα ότι αυτοί θα ωφελήσουν σύντομα μια ενωμένη Κύπρο.

Η κ. Γκάρμπερ είπε πως η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου προσφέρει μεγάλη ελπίδα. Ελπίζουμε ότι οι πόροι αυτοί θα προωθήσουν την ευημερία σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και θα βοηθήσουν στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευχαριστίες για τη στάση αρχών των ΗΠΑ στο Κυπριακό και τη σταθερή τους στάση, με την οποία αντιτάσσονται στα σχέδια για παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας, καθώς και για τη στήριξη στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Ακόμη υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η κυπριακή κυβέρνηση στη συνεργασία της Κύπρου με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι στόχος παραμένει η διατήρηση της παρούσας δυναμικής και η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε τομείς, στους οποίους πιστεύει πως, με βάση τις αρχές της αμοιβαιότητας και της αλληλεγγύης, υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω προώθηση αυτής της αμοιβαίας επωφελούς σχέσης, όπως την χαρακτήρισε.

Τέτοιο τομείς, είπε, είναι η επικαιροποίηση της Συμφωνίας του 1984 για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας, η ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης των ΗΠΑ (Visa Waiver Programme) και η άρση του εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κύπρο για πώληση στρατιωτικού και αμυντικού εξοπλισμού.

Η κ. Γκάρμπερ είπε στην ομιλία της πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των ηγετών της ε/κ και της τ/κ κοινότητας, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, να φθάσουν σε μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση που θα επανενώνει το νησί σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Ελπίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναρχίσουν σύντομα και πιστεύουμε ακράδαντα ότι ένα επανενωμένο νησί θα προσφέρει ένα καλύτερο και ισχυρότερο μέλλον για όλους τους Κύπριους, σημείωσε.

Επεσήμανε πως όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος συμμετείχε στην πρόσφατη Τριμερή Σύνοδο Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, “βλέπουμε την Κύπρο ως βασικό εταίρο για την ασφάλεια και την ευημερία”.

Η κ. Γκάρμπερ επεσήμανε πως “πρέπει να είμαστε εταίροι για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο και ισχυρότερο μέλλον. Αυτό είναι το θεμέλιο για όλα όσα κάνουμε για να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε τη διμερή συνεταιρική μας σχέση στον τομέα της ασφάλειας, και τη σχέση μεταξύ των δυο χωρών μας”.

Ανέφερε πως είναι εξαιρετικά τυχερή που ήλθε στην Κύπρο σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις ΗΠΑ και Κύπρου είναι πιο δυνατές από ποτέ άλλοτε.

O Πρόεδρος Δημοκρατίας υπογράμμισε, στον χαιρετισμό του τη σημαντική ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και ΗΠΑ κατά τα τελευταία χρόνια τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο. Επεσήμανε, επίσης, τη δραστηριοποίηση αμερικανικών εταιρειών και συγκεκριμένα της ExxonMobil και της Noble στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που, όπως είπε, σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις αλλά και ένδειξη της εμπιστοσύνης στον ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή.

Αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Τριμερή Σύνοδο Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ τον Μάρτιο, κατά την οποία αποφασίστηκε η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, σημειώνοντας την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η κυπριακή κυβέρνηση στη συνεργασία της με τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι στόχος παραμένει η διατήρηση της παρούσας δυναμικής και η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι επηρεάζουν δυσμενώς τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία ο ΓΓ των ΗΕ καταβάλλει προσπάθειες προς τον σκοπό αυτό, μέσω της ειδικής του απεσταλμένης Τζέιν Χολ Λουτ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την ετοιμότητά του για επανέναρξη των συνομιλιών νοουμένου ότι η Τουρκία θα τερματίσει τις προκλητικές της ενέργειες, και πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας η διατήρηση της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) αφού συμβάλλει στην αποτροπή εντάσεων, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, σημειώνοντας τα πρόσφατα περιστατικά στη νεκρή ζώνη.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nestoras

Να μοιραστούν (ακριβοδίκαια) στις 2 κοινότητες αγαπητοί Αμερικάνοι φίλοι μας, εφόσον δοθεί λύση στο Κυπριακό, και αυτό αποτελέσει εννιαίο κράτος!
Θα μοιραζόντουσαν οι κάτοικοι του Βόρειου υπό κατοχή τμήματος του νησιού, που μάλιστα δεν είναι αναγνωρισμένη κρατική οντότητα από καμιά χώρα, κοίτασμα που θα βρισκόταν στα “δικά τους” νερά? Πολύ περισσότερο, θα έμπαινε στον κόπο Αμερικανός διπλωματούχος να ζητήσει τέτοια μοιρασιά?
Δεν νομίζω! Τόσα χρόνια μπαμπεσιές και τσαμπουκάδες από τους Τούρκους και οι Έλληνες είναι πάντα τα αποπαίδια!

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

61
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Δεκέμβριος #403

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 June #373

Αγορά 1.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 September 2016 #364

Αγορά 1.99 $

Related News

Η Ινδία προχωρά στην αγορά επιπλέον MiG-29 και Su-30MKI μετά τις φονικές αψιμαχίες στα σύνορα με την Κίνα

Η Ινδία έχει εγκρίνει την προμήθεια 33 πολεμικών αεροσκαφών από τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την οροφή μαχητικών της Ινδικής Αεροπορίας.Πιο συγκεκριμένα,...

Πόσο θα κοστίσουν στη Λιθουανία εξι ελικόπτερα Black Hawk;

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει δώσει το «πράσινο φώς» για την πιθανή πώληση έξι ελικοπτέρων γενικής χρήσης UH-60M Black Hawk στη Λιθουανία, με...

Ο Μάικ Πομπέο για τις προσπάθειες ενίσχυσης των εταιρικών σχέσεων με την Κύπρο

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αναφέρθηκε στις προσπάθειες ενίσχυσης των εταιρικών σχέσεων με την Κύπρο και άλλους περιφερειακούς εταίρους για την προώθηση της...

«Λάθος» η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας;

Πολιτική θύελλα προκάλεσαν οι δηλώσεις της Γερμανίδας πολιτικού Εύα Χογκλ (SPD) ότι ήταν «λάθος» η κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας το 2011, μια απόφαση...

Η Βραζιλία ξεκίνησε την εγχώρια παραγωγή του Gripen

Η Βραζιλία έχει αρχίσει την κατασκευή τμημάτων για το σουηδικό μαχητικό Gripen σε ένα εργοστάσιο που βρίσκεται κοντά στο Σάο Πάολο, σύμφωνα με ανακοίνωση...
- Advertisement -