Τα 6 “αντίποινα” της Τουρκίας αν συλληφθεί ο “Πορθητής”

21
5482
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα εντάλματα σύλληψης που έχει εκδώσει η Κύπρος κατά του πληρώματος του γεωτρύπανου «Πορθητής» έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στις τουρκικές αρχές, καθώς αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στα σχέδιά της στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πολλά από τα μέλη του πληρώματος είναι από το εξωτερικό και έχουν κάθε λόγο να φοβούνται ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον τους.

Σε δημοσίευμά της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak φιλοξενεί τις προτάσεις ενός Τούρκου Ναυάρχου εν αποστρατεία, του Cem Gürdeniz, ο οποίος παραθέτει τα μέτρα στα οποία μπορεί να προχωρήσει εφόσον ενεργοποιηθούν τα εντάλματα και σταματήσουν τον Πορθητή.

Καταρχήν ο Γκιουρντενίζ ισχυρίζεται ότι τα εντάλματα είναι άκυρα καθώς δεν είναι συμβατά με το διεθνές δίκαιο. Η Κύπρος, συνεχίζει, θεωρεί τη συγκεκριμένη περιοχή ως δική της ΑΟΖ κάτι που όμως πηγάζει από το δικό της δίκαιο και όχι το διεθνές.

Η Τουρκία από την άλλη θεωρεί την περιοχή δική της και άρα δεν έχει λόγο να λάβει υπ΄όψην της τα συγκεκριμένα εντάλματα. Το σε ποιον ανήκει η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, συνεχίζει, μπορεί να οριστεί είτε μέσα από διμερείς διαπραγματεύσεις, είτε μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου, είτε μέσω του Διαιτητικού Δικαστηρίου.

Το ένταλμα, άλλωστε, όπως λέει ο Gürdeniz, εκδόθηκε από ένα υπουργείο το οποίο δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία, άρα για την Άγκυρα είναι άκυρο. Παράλληλα η Κύπρος εξέδωσε το συγκεκριμένο ένταλμα βάσει της Συνθήκης της Θάλασσας του ΟΗΕ, στην οποία όμως η Τουρκία δε συμμετέχει.

Σε περίπτωση πάντως που ο «Πορθητής» συλληφθεί η Τουρκία μπορεί να λάβει τα εξής μέτρα:

1. Να διακοπούν όλες οι συμφωνίες με όποια χώρα της ΕΕ συμβάλει στο συγκεκριμένο ένταλμα. (π.χ. η συμφωνία για το προσφυγικό) ή ακόμα και να ανακληθεί ο Τούρκος πρεσβευτής στη χώρα.

2. Να κλείσουν τα σύνορα στα κατεχόμενα

3. Οι έρευνες να γίνουν με το πλοίο Yavuz στα οικόπεδα 1,4,5,6 και 7 τα οποία η Κύπρος θεωρεί δικά της και η Τουρκία δικά της

4. Να υπάρξουν συνέπειες στα πλοία της Κύπρου που περνούν τα στενά των Δαρδανελίων

5. Να παρθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για τα κυπριακά πλοία, ακόμη και στα επιβατικά για τα οποία υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις.

6. Να συλλαμβάνονται οι Ελληνοκύπριοι ψαράδες που ψαρεύουν στα χωρικά ύδατα ή την υφαλοκρηπίδα του Ψευδοκράτους.

Πηγή: in.gr


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
MisCo
Member
Famed Member
MisCo

“6. Να συλλαμβάνονται οι Ελληνοκύπριοι ψαράδες που ψαρεύουν στα χωρικά ύδατα ή την υφαλοκρηπίδα του Ψευδοκράτους.”

Θα φορτωνα μερικες τρατες με ψαράδες-ΟΥΚαδες και βαρυ οπλισμο. Θα τους περιμενα να κάνουν ρεσάλτο για συληψη και θα τους τα δινα να τα φάνε (οχι τα ψάρια… κατι αλλο), θα περνα και μερικους για φυλακή – ομηρους.

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Δεν εχουν επίγνωση τι εχουν να παθουν αν τους κλειση η ΕΕ τα λιμάνια και τα σύνορα … και ο Αμερικανος κανει μονο 1α δηλωση στο CNN … θα γυρίσουν στην Εποχή των σπηλαίων .

jim40
Member
Noble Member
jim40

Εγώ προτείνω να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις ο κύριος Exocet

George_K
Member
Famed Member
george_k

Δίδυμο με τον κύριο Καμάκη πάει αυτός… smile

JohnnyB
Member
Noble Member
JohnnyB

Μην ξεχνάμε και τον Μοϊκανό κύριο Σκάλπ

Αναγνωστης
Guest
Αναγνωστης

There are two alternate causes for developing grandiose delusions:
1) Delusion-as-defense: defense of the mind against lower self-esteem and depression.
2)Emotion-consistent: result of exaggerated emotions.

Νομιζω ισχυουν και τα 2 για τους φιλους γειτονες idea

Σιγισμούνδος
Guest
Σιγισμούνδος

Τόση απελπισία πια; Ειλικρινά περίμενα κάτι πιο ευρηματικό… Στο τέλος θα είναι στο επίπεδο του αγά που έκοψε τα ..μύδια του για να τιμωρήσει την αγάσσα!

Ηλιας
Guest
Ηλιας

Καλά φαντάζομαι πως αν απαγορεψουν την διέλευση από τα Δαρδανέλια ,
καταστρατηγούν διεθνείς συνθήκες…θα πέσει το γέλιο της αρκούδας

Ioannisgr
Member
Member
Ioannisgr

Πολύ δύσκολο να κάνουν κάτι τέτοιο, δεν θα έχουν καμία τύχη. Η χειρότερη επιλογή από τις 6, πιθανότερο είναι να πιάνουν ψαράδες παρά να κλείσουν τα Δαρδανέλια για τα Κυπριακών συμφερόντων πλοία.

YannisPavlidis
Member
Active Member
YannisPavlidis

Ονειρα θερινής νυκτός κάνουν εκεί στο παλάτι του ψευδοσουλτάνου. Με αυτες τις κινήσεις θα αναγκάσουν την ΕΕ να κατεβάσει τον διακόπτη και να τους στείλει οικονομικά στο 1970.

ChistosM48
Member
Active Member
ChistosM48

Αν κάνουν πως κλείνουν τα “σύνορα” τότε θα καταρρεύσουν οικονομικά τα κατεχόμενα. Να δούμε τότε πως θα το αντέξει αυτό η καταρρεουσα τουρκική οικονομία και πως θα αντιδράσουν οι Τουρκοκύπριοι.

gdmast
Member
Noble Member
gdmast

Εγώ λέω να κάνει όλα αυτά μαζί. Έτσι για να γελάσουμε λίγο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Guest

<> Άλλος ένας φουκαράς που κάνει δηλώσεις σε φυλλάδα του Ταγίπ. Άρε, μαύρο φίδι που ετοιμάζετε να σας φάει!

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

2. Να κλείσουν τα σύνορα στα κατεχόμενα.
ΚΑΛΟ!!!
Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;

Ellinokyprios
Guest
Ελληνοκύπριος

Ο Τούρκος Ναυάρχος εν αποστρατεία, Cem Gürdeniz ισχυρίζεται ότι η Τουρκία θεωρεί την περιοχή δική της και άρα δεν έχει λόγο να λάβει υπ΄όψην της τα συγκεκριμένα εντάλματα, και μετά διερωτάται σε ποιον ανήκει η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, η οποία μπορεί να οριστεί είτε μέσα από διμερείς διαπραγματεύσεις, μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου ή μέσω του Διαιτητικού Δικαστηρίου. Εδώ υπάρχει μία αντίφαση την οποία φαίνεται να μην μπορεί να την καταλάβει, κάτι που δεν καταλαβαίνουν οι Τούρκοι γενικά. Όταν κάτι είναι δικό σου δεν το διαπραγματεύεσαι… Η άλλη αντίφαση του είναι ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Συνθήκης της… Read more »

gdmast
Member
Noble Member
gdmast

Μόνο τα κράτη έχουν ΑΟΖ. Και το ψευδοκράτος, δεν είναι κράτος για να έχει.
Γι’ αυτό και οι Αμερικανοί μιλούν για 2 κοινότητες (ΕΝΟΣ κράτους όμως).
Σε Δικαστήριο, οι Τούρκοι θα μπλέξουν άσχημα.

TurkishO
Guest
TurkishO

That’s just takes one military exercise in Turkish Cyprus to scare away all tourism profit from Southern Cyprus.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

The next day Turkey will be banned from all transactions with EU, so it will not lose only tourist profit, but any profit (whatever is left anyway, as one by one, everyone goes away from there, its like a financial meltdown in slow motion).

TurkishO
Guest
TurkishO

If you believe in they will left their billion euros business in Turkey for a problematic minor state of EU?
I don’t want to get misunderstood, Problematic mean is: EU already knew Cyprus border issue when let her join to EU. But EU never claims Cyrpus issues with Turkey as EU problem with Turkey.

They may statement about “calm down” though.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

I mean judging by what’s transpired ever since 1974, I’d say the impact isn’t exactly of the unrecoverable kind…

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

βάλθηκαν να μας φτιάξουν την μέρα, όσα ζητάμε εμείς καιρό τώρα σαν ποινές για αυτούς, θα τα αποφασίσουν μόνοι τους εν είδη αυτομαστιγώματος, η καλύτερή μας. Αν τα δούμε ένα ένα: 1. Να διακοπούν όλες οι συμφωνίες με όποια χώρα της ΕΕ συμβάλει στο συγκεκριμένο ένταλμα. (π.χ. η συμφωνία για το προσφυγικό) ή ακόμα και να ανακληθεί ο Τούρκος πρεσβευτής στη χώρα. Είμαι σίγουρος ότι οι Ευρωπαίοι θα κλαίνε με αυτό, ενώ εμείς θα σκάμε στα γέλια. Το μόνο που έκανε αυτή η συμφωνία ήταν να παίρνουν δις και να μας στέλνουν κόσμο έτσι και αλλιώς. Με αυτά τα δις… Read more »