27 C
Athens
Τρίτη, 14 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τα 6 "αντίποινα" της Τουρκίας αν συλληφθεί ο "Πορθητής"

Τα 6 “αντίποινα” της Τουρκίας αν συλληφθεί ο “Πορθητής”

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα εντάλματα σύλληψης που έχει εκδώσει η Κύπρος κατά του πληρώματος του γεωτρύπανου «Πορθητής» έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στις τουρκικές αρχές, καθώς αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στα σχέδιά της στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πολλά από τα μέλη του πληρώματος είναι από το εξωτερικό και έχουν κάθε λόγο να φοβούνται ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον τους.

Σε δημοσίευμά της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak φιλοξενεί τις προτάσεις ενός Τούρκου Ναυάρχου εν αποστρατεία, του Cem Gürdeniz, ο οποίος παραθέτει τα μέτρα στα οποία μπορεί να προχωρήσει εφόσον ενεργοποιηθούν τα εντάλματα και σταματήσουν τον Πορθητή.

Καταρχήν ο Γκιουρντενίζ ισχυρίζεται ότι τα εντάλματα είναι άκυρα καθώς δεν είναι συμβατά με το διεθνές δίκαιο. Η Κύπρος, συνεχίζει, θεωρεί τη συγκεκριμένη περιοχή ως δική της ΑΟΖ κάτι που όμως πηγάζει από το δικό της δίκαιο και όχι το διεθνές.

Η Τουρκία από την άλλη θεωρεί την περιοχή δική της και άρα δεν έχει λόγο να λάβει υπ΄όψην της τα συγκεκριμένα εντάλματα. Το σε ποιον ανήκει η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, συνεχίζει, μπορεί να οριστεί είτε μέσα από διμερείς διαπραγματεύσεις, είτε μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου, είτε μέσω του Διαιτητικού Δικαστηρίου.

Το ένταλμα, άλλωστε, όπως λέει ο Gürdeniz, εκδόθηκε από ένα υπουργείο το οποίο δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία, άρα για την Άγκυρα είναι άκυρο. Παράλληλα η Κύπρος εξέδωσε το συγκεκριμένο ένταλμα βάσει της Συνθήκης της Θάλασσας του ΟΗΕ, στην οποία όμως η Τουρκία δε συμμετέχει.

Σε περίπτωση πάντως που ο «Πορθητής» συλληφθεί η Τουρκία μπορεί να λάβει τα εξής μέτρα:

1. Να διακοπούν όλες οι συμφωνίες με όποια χώρα της ΕΕ συμβάλει στο συγκεκριμένο ένταλμα. (π.χ. η συμφωνία για το προσφυγικό) ή ακόμα και να ανακληθεί ο Τούρκος πρεσβευτής στη χώρα.

2. Να κλείσουν τα σύνορα στα κατεχόμενα

3. Οι έρευνες να γίνουν με το πλοίο Yavuz στα οικόπεδα 1,4,5,6 και 7 τα οποία η Κύπρος θεωρεί δικά της και η Τουρκία δικά της

4. Να υπάρξουν συνέπειες στα πλοία της Κύπρου που περνούν τα στενά των Δαρδανελίων

5. Να παρθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για τα κυπριακά πλοία, ακόμη και στα επιβατικά για τα οποία υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις.

6. Να συλλαμβάνονται οι Ελληνοκύπριοι ψαράδες που ψαρεύουν στα χωρικά ύδατα ή την υφαλοκρηπίδα του Ψευδοκράτους.

Πηγή: in.gr


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

21 ΣΧΟΛΙΑ

21 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
MisCo

“6. Να συλλαμβάνονται οι Ελληνοκύπριοι ψαράδες που ψαρεύουν στα χωρικά ύδατα ή την υφαλοκρηπίδα του Ψευδοκράτους.”

Θα φορτωνα μερικες τρατες με ψαράδες-ΟΥΚαδες και βαρυ οπλισμο. Θα τους περιμενα να κάνουν ρεσάλτο για συληψη και θα τους τα δινα να τα φάνε (οχι τα ψάρια… κατι αλλο), θα περνα και μερικους για φυλακή – ομηρους.

Digenis

Δεν εχουν επίγνωση τι εχουν να παθουν αν τους κλειση η ΕΕ τα λιμάνια και τα σύνορα … και ο Αμερικανος κανει μονο 1α δηλωση στο CNN … θα γυρίσουν στην Εποχή των σπηλαίων .

jim40

Εγώ προτείνω να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις ο κύριος Exocet

George_K

Δίδυμο με τον κύριο Καμάκη πάει αυτός… 🙂

JohnnyB

Μην ξεχνάμε και τον Μοϊκανό κύριο Σκάλπ

Αναγνωστης

There are two alternate causes for developing grandiose delusions:
1) Delusion-as-defense: defense of the mind against lower self-esteem and depression.
2)Emotion-consistent: result of exaggerated emotions.

Νομιζω ισχυουν και τα 2 για τους φιλους γειτονες 💡

Σιγισμούνδος

Τόση απελπισία πια; Ειλικρινά περίμενα κάτι πιο ευρηματικό… Στο τέλος θα είναι στο επίπεδο του αγά που έκοψε τα ..μύδια του για να τιμωρήσει την αγάσσα!

iliaskir

Καλά φαντάζομαι πως αν απαγορεψουν την διέλευση από τα Δαρδανέλια ,
καταστρατηγούν διεθνείς συνθήκες…θα πέσει το γέλιο της αρκούδας

Ioannisgr

Πολύ δύσκολο να κάνουν κάτι τέτοιο, δεν θα έχουν καμία τύχη. Η χειρότερη επιλογή από τις 6, πιθανότερο είναι να πιάνουν ψαράδες παρά να κλείσουν τα Δαρδανέλια για τα Κυπριακών συμφερόντων πλοία.

YannisPavlidis

Ονειρα θερινής νυκτός κάνουν εκεί στο παλάτι του ψευδοσουλτάνου. Με αυτες τις κινήσεις θα αναγκάσουν την ΕΕ να κατεβάσει τον διακόπτη και να τους στείλει οικονομικά στο 1970.

ChistosM48

Αν κάνουν πως κλείνουν τα “σύνορα” τότε θα καταρρεύσουν οικονομικά τα κατεχόμενα. Να δούμε τότε πως θα το αντέξει αυτό η καταρρεουσα τουρκική οικονομία και πως θα αντιδράσουν οι Τουρκοκύπριοι.

gdmast

Εγώ λέω να κάνει όλα αυτά μαζί. Έτσι για να γελάσουμε λίγο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

<> Άλλος ένας φουκαράς που κάνει δηλώσεις σε φυλλάδα του Ταγίπ. Άρε, μαύρο φίδι που ετοιμάζετε να σας φάει!

My_name_is_Nobody

2. Να κλείσουν τα σύνορα στα κατεχόμενα.
ΚΑΛΟ!!!
Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;

Ellinokyprios

Ο Τούρκος Ναυάρχος εν αποστρατεία, Cem Gürdeniz ισχυρίζεται ότι η Τουρκία θεωρεί την περιοχή δική της και άρα δεν έχει λόγο να λάβει υπ΄όψην της τα συγκεκριμένα εντάλματα, και μετά διερωτάται σε ποιον ανήκει η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, η οποία μπορεί να οριστεί είτε μέσα από διμερείς διαπραγματεύσεις, μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου ή μέσω του Διαιτητικού Δικαστηρίου. Εδώ υπάρχει μία αντίφαση την οποία φαίνεται να μην μπορεί να την καταλάβει, κάτι που δεν καταλαβαίνουν οι Τούρκοι γενικά. Όταν κάτι είναι δικό σου δεν το διαπραγματεύεσαι… Η άλλη αντίφαση του είναι ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Συνθήκης της… Read more »

gdmast

Μόνο τα κράτη έχουν ΑΟΖ. Και το ψευδοκράτος, δεν είναι κράτος για να έχει.
Γι’ αυτό και οι Αμερικανοί μιλούν για 2 κοινότητες (ΕΝΟΣ κράτους όμως).
Σε Δικαστήριο, οι Τούρκοι θα μπλέξουν άσχημα.

TurkishO

That’s just takes one military exercise in Turkish Cyprus to scare away all tourism profit from Southern Cyprus.

agnostosependytis

The next day Turkey will be banned from all transactions with EU, so it will not lose only tourist profit, but any profit (whatever is left anyway, as one by one, everyone goes away from there, its like a financial meltdown in slow motion).

TurkishO

If you believe in they will left their billion euros business in Turkey for a problematic minor state of EU?
I don’t want to get misunderstood, Problematic mean is: EU already knew Cyprus border issue when let her join to EU. But EU never claims Cyrpus issues with Turkey as EU problem with Turkey.

They may statement about “calm down” though.

chikichiki

I mean judging by what’s transpired ever since 1974, I’d say the impact isn’t exactly of the unrecoverable kind…

agnostosependytis

🙂 βάλθηκαν να μας φτιάξουν την μέρα, όσα ζητάμε εμείς καιρό τώρα σαν ποινές για αυτούς, θα τα αποφασίσουν μόνοι τους εν είδη αυτομαστιγώματος, η καλύτερή μας. Αν τα δούμε ένα ένα: 1. Να διακοπούν όλες οι συμφωνίες με όποια χώρα της ΕΕ συμβάλει στο συγκεκριμένο ένταλμα. (π.χ. η συμφωνία για το προσφυγικό) ή ακόμα και να ανακληθεί ο Τούρκος πρεσβευτής στη χώρα. Είμαι σίγουρος ότι οι Ευρωπαίοι θα κλαίνε με αυτό, ενώ εμείς θα σκάμε στα γέλια. Το μόνο που έκανε αυτή η συμφωνία ήταν να παίρνουν δις και να μας στέλνουν κόσμο έτσι και αλλιώς. Με αυτά τα… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μετα τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D σε F-16V, τι; Ποιο είναι το επόμενο βήμα για την ΠΑ;

 Οι παλιοί μας αναγνώστες θα θυμούνται τα "άγχη" του 2016, 2017 και 2018. Η Τουρκία έστελνε πιλότους στις ΗΠΑ για να εκπαιδευτούν στα F-35A,...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

260
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 February 2014 #333

Αγορά $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 April 2016 #359

Αγορά 1.99 $

Related News

Πολύ σκληρό για να πεθάνει: Η Αμερικανική Αεροπορία μόλις παρήγγειλε τα πρώτα F-15EX!

Η Αμερικανική Αεροπορία έχει επίσημα αναθέσει στη Boeing το πρώτο συμβόλαιο για την παραγωγή του μαχητικού F-15EX.Το συγκεκριμένο συμβόλαιο κοστίζει περίπου $1,2 δις και...

USS Bonhomme Richard: Δύο καταστρώματα χωρίζουν τη φωτιά από 1.000.000 γαλόνια καυσίμου!

Πάνω από 400 ναύτες μάχονται για να σωθεί το πλοίο από μια καταστροφική πυρκαγιά που ξεκίνησε την Κυριακή το πρωί. Για δεύτερη ημέρα πυροσβέστες και...

Η Κολομβία μελετά την εγκατάσταση πυροβόλου των 90mm (!) σε έκδοση του M1117

Ο Κολομβιανός Στρατός εξετάζει την περίπτωση εγκατάστασης του πύργου CSE 90LP της εταιρείας Cockerill στο θωρακισμένο όχημα Commando, το οποίο αποτελεί έκδοση του M1117.Πρόθεση...

Το NATO εξετάζει τον εκσυγχρονισμό ναυτικής βάσης στην Αλβανία

Το NATO αξιολογεί πρόταση της αλβανικής κυβέρνησης αναφορικά με την ανακαίνιση της ναυτικής βάσης Πασά Λιμάνι, που βρίσκεται κοντά στην πόλη του Αυλώνα.https://twitter.com/USEmbassyTirana/status/1281537142657880065Τη βάση...

Το ΛΣ διαψεύδει πως τουρκικά σκάφη αλίευσαν εντός Ε.Χ.Υ.

"Με αφορμή δημοσιεύματα περί δήθεν αλίευσης από αλιευτικά σκάφη σημαίας Τουρκίας εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων, από το Αρχηγείο  Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής...
- Advertisement -