19.1 C
Athens
Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

Ν. Δένδιας: Αν οι κυρώσεις της ΕΕ θα εφαρμοσθούν, εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας

- Advertisement -

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι έτοιμη πάντοτε για διάλογο με την Τουρκία, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, για το θέμα το οποίο υπάρχει η διαφορά, δηλαδή η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η υφαλοκρηπίδα, αλλά όχι υπό το καθεστώς πίεσης και εκβιασμών, επανέλαβε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Σλοβένο ομόλογό του, Άντζε Λογκάρ (Anze Logar), στη Λιουμπλιάνα.
Παράλληλα, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε θετικό σήμα από την Τουρκία την απόσυρση του ερευνητικού της σκάφους και των πολεμικών της πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η Τουρκία εννοεί αυτή την προσέγγιση».
Περαιτέρω επισήμανε πως η τουρκική παραβατικότητα την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί και στο ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου η επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι απαραίτητη. «Η ΕΕ έχει διαμορφώσει ένα κατάλογο κυρώσεων που θα τεθεί υπ’ όψιν του Συμβουλίου και το αν οι κυρώσεις αυτές θα εφαρμοσθούν εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Ελπίζω πάντα ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο» διαμήνυσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.
Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Σλοβένο ομόλογό του, είπε πως είχε την ευκαιρία να συζητήσουν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις κινήσεις και για τις τουρκικές πολιτικές που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα. Τόσο στη θάλασσα, στην Ανατολική Μεσόγειο δηλαδή, όσο και στη Λιβύη, στη Συρία, στο Ιράκ, προσέθεσε.
Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Σλοβενίας, ο κ. Δένδιας δήλωσε πως διαπίστωσαν πως είναι εξαιρετικές, σημειώνοντας ακόμα: «Διαπιστώσαμε επίσης ότι τις έχουμε αμελήσει λίγο. Κάναμε 10 χρόνια να υπάρξει επίσκεψη Έλληνα υπουργού εδώ, στη Σλοβενία, στη Λιουμπλιάνα. Δεν πρόκειται αυτό να επαναληφθεί. Αποφασίσαμε να βλεπόμαστε πολύ συχνότερα».
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε σχετικά τον κ. Λογκάρ για την κατάσταση στη χώρα μας και τον ευχαρίστησε θερμά για την ανθρωπιστική βοήθεια που έστειλε άμεσα η Σλοβενία στη Μόρια. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν απόψεις για το νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, με τον κ. Δένδια να επαναλαμβάνει τις ελληνικές θέσεις για τη δίκαιη κατανομή των ευθυνών και όχι τον δυσανάλογο επιμερισμό με βάρος στα κράτη της περιφέρειας της Ευρώπης.
Επίσης, κατά τη συνάντηση οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την επερχόμενη σλοβενική Προεδρία, το δεύτερο εξάμηνο του 2021, προς την οποία η Ελλάδα προσβλέπει και για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, μία προοπτική που είχε ξεκινήσει το 2003 επί Ελληνικής Προεδρίας με τη γνωστή ατζέντα της Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας. Συνεχίζοντας στο ίδιο κλίμα, είπε πως την προοπτική αυτή, την οποία η Σλοβενία μπορεί και να ενθαρρύνει και να διευκολύνει κατά την προεδρία της, θα ενισχύσει και η συμφωνία που υπογράφτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, για την ομαλοποίηση των σχέσεών τους, εκφράζοντας την υποστήριξη της χώρας μας στο σχετικό διάλογο που διεξάγεται υπό τη διευκόλυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο σημείο αυτό, ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε τον Σλοβένο ομόλογό του ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά γι’ αυτά τα θέματα κατά τη διάρκεια και της σλοβενικής Προεδρίας, αλλά και πριν και μετά από αυτήν.
Πέρα από τα παραπάνω θέματα, οι κκ Δένδιας και Λογκάρ συζήτησαν για τον κορονοϊό και την προσπάθεια ευρωπαϊκής απάντησης στη μεγάλη πρόκληση για τις κοινωνίες μας που συνιστά η πανδημία. Ως προς αυτό, όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας, συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξουν κοινοί κανόνες και ότι η παρούσα κατάσταση δεν είναι διατηρήσιμη, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην επικοινωνία μεταξύ των κρατών και μεταξύ των λαών. Όπως συνήθως, στα μεγάλα προβλήματα χρειάζονται ενιαίες ευρωπαϊκές απαντήσεις, υπογράμμισε.
Τέλος, ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στο αίτημα της Σλοβενίας να αποτελέσει μέλος της πρωτοβουλίας της Μεσογείου, των μέχρι τώρα Med 7, ανακοινώνοντας πως η Ελλάδα θα το στηρίξει από τούδε και στο εξής απολύτως. Είπε μάλιστα στον Σλοβένο ομόλογό του ότι είναι στην απόλυτη διάθεσή του για να λειτουργήσει η χώρα μας ως διευκολυντής του συγκεκριμένου αιτήματος. «Η Ελλάδα θέλει η Σλοβενία, μια χώρα με στρατηγική θέση, μεταξύ της κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, με διέξοδο στη Μεσόγειο, να γίνει μέλος αυτής της πρωτοβουλίας και εύχομαι την επόμενη φορά που θα είμαι στη Λιουμπλιάνα να μιλήσουμε για το MED8» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
«Αλληλεγγύη της Σλοβενίας προς την Ελλάδα για το μεταναστευτικό και την Ανατολική Μεσόγειο»
Από τη μεριά του, ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών Άντζε Λογκάρ (Anze Logar) εξέφρασε την αλληλεγγύη της Σλοβενίας προς την Ελλάδα για το μεταναστευτικό και την Ανατολική Μεσόγειο.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, με έμφαση την κατάσταση στη Λέσβο, ο Άντζε Λογκάρ επισήμανε πως για τη Σλοβενία η αλληλεγγύη είναι κανόνας και αναφέρθηκε στην επιστολή του πρωθυπουργού της Σλοβενίας προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, στην οποία, όπως είπε, «του εκφράζει την υποστήριξή του, και επίσης αναφέρει ότι απευθύνθηκε και σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και ζήτησε την υποστήριξή τους και την αλληλεγγύη τους».
Επίσης, σημείωσε πως η Σλοβενία έχει ήδη στείλει βοήθεια στην Ελλάδα και ανακοίνωσε πως η χώρα του αποφάσισε να πάρει 4 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά έως 10 ετών, σημειώνοντας πως η διαδικασία ήδη τρέχει.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα είναι πάντοτε στη διάθεση της Ελλάδας γι’ αυτό το θέμα και θέλω να συνεργαστούμε για να βρούμε λύση επί αυτού».
Αναδεικνύοντας την ευρωπαϊκή διάσταση του μεταναστευτικού, υπογράμμισε πως «η Σλοβενία θα προσπαθήσει με την Ελλάδα και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ να επιτύχουμε ένα συντονισμό όσον αφορά το μεταναστευτικό».
Περαιτέρω, ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την υποστήριξη της Σλοβενίας όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο. «Η ΕΕ υποστηρίζει την Ελλάδα στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και την υποστηρίζουμε κι εμείς και στην προσεχή συνάντηση υπουργών Εξωτερικών θα συζητήσουμε το θέμα αυτό και το μεταναστευτικό πρόβλημα που έχει η Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως παρουσίασε στον κ. Δένδια τις προτεραιότητες της σλοβενικής προεδρίας της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Μετά το τέλος της κατ’ ιδίας συνάντησης με τον Σλοβένο ομόλογό του και των διευρυμένων αντιπροσωπειών των δύο χωρών στο σλοβενικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας εκφώνησε ομιλία και είχε συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του σλοβενικού Κοινοβουλίου.
Ακολούθως, ο υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μπορούτ Παχόρ (Borut Pahor) και πριν αναχωρήσει για την Τσεχία θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Γιάνες Γιάνσα (Janez Jansa).
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Σλοβενία, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στην Τσεχία, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Τόμας Πέτριτσεκ (Tomáš Petříček). Οι συζητήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το μεταναστευτικό.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Yiorgos
Trusted Member
Yiorgos (@yiorgos)
1 month ago

“Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε θετικό σήμα από την Τουρκία την απόσυρση του ερευνητικού της σκάφους και των πολεμικών της πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η Τουρκία εννοεί αυτή την προσέγγιση».
Περαιτέρω επισήμανε πως η τουρκική παραβατικότητα την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί και στο ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου η επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι απαραίτητη. «Η ΕΕ έχει διαμορφώσει ένα κατάλογο κυρώσεων που θα τεθεί υπ’ όψιν του Συμβουλίου και το αν οι κυρώσεις αυτές θα εφαρμοσθούν εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Ελπίζω πάντα ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο» διαμήνυσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. ”
Δηλαδή, ο κατευνασμός έχει ήδη υπερισχύσει. Εφόσον το αν εφαρμοστούν οι κυρώσεις εξαρτάται από την συμπεριφορά της Τουρκίας τότε ζήτω πού σωθήκαμε.
Οι κυρώσεις που πρέπει να επιβληθούν είναι για την συμπεριφορά της Τουρκίας από τον Ιούλιο μέχρι πριν αποχωρήσουν. Αυτό είναι το μαστίγιο. Το καρότο είναι αυτό που λέει ο κ. Δένδιας. Δηλαδή οι μελλοντικές κυρώσεις. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα δεν έχουν εφαρμόσει το μαστίγιο, αν υπάρχει μαστίγιο, και αυτός μιλάει για καρότα. Η άμαξα μπροστά από το άλογο. Και μετά θα φωνάζουμε γιατί δεν υπάρχει μαστίγιο.
Φιλικά πάντα
Γιώργος

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

“Σενάριο#2: Τα τουρκικά UAV καταβάλουν την Kυπριακή Άμυνα, Σενάριο#3: Η Κύπρος αντιμετωπιζει την απειλή των Bayraktar”. Δυο υποθέσεις για την απειλή των ANKA/Bayraktar...

Ειδικού ΣυνεργάτηΥποθετικό Σενάριο #2Στις οθόνες του TRS-2215D στην κορυφή του Τροόδους (Σημ.1)  φαινόταν η νωχελική πτήση του ΑΝΚΑ στο συνηθισμένο «δρομολόγιο» του πάνω από...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Νέο site ΠΤΗΣΗ, διορθώσεις σφαλμάτων στα σχόλια και λίγα για τις...

67
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως οι τεχνικοί μας κατάφεραν να διορθώσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονταν με τα παλιότερα σχόλια. Έτσι, τώρα πλέον μπορούν...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 February 2016 #357

Αγορά 1.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 July #374

Αγορά 1.99

Related News

Κίνα-Ταϊβάν: Το Πεκίνο θυμάται τον πόλεμο της Κορέας στέλνοντας μήνυμα στις ΗΠΑ με ένα… διαχρονικό «όπλο»

Η πρόσφατη αποδέσμευση προηγμένων αμερικανικών οπλικών συστημάτων για την Ταϊβάν και δη πυραύλων cruise SLAM-ER που θέτουν την κινεζική ενδοχώρα εντός βεληνεκούς δεν άρεσε...

“Σενάριο#2: Τα τουρκικά UAV καταβάλουν την Kυπριακή Άμυνα, Σενάριο#3: Η Κύπρος αντιμετωπιζει την απειλή των Bayraktar”. Δυο υποθέσεις για την απειλή των ANKA/Bayraktar...

Ειδικού ΣυνεργάτηΥποθετικό Σενάριο #2Στις οθόνες του TRS-2215D στην κορυφή του Τροόδους (Σημ.1)  φαινόταν η νωχελική πτήση του ΑΝΚΑ στο συνηθισμένο «δρομολόγιο» του πάνω από...

Συνεκπαίδευση Mονάδων ΠΝ Ελλάδας και Γερμανίας

Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» (F-465) με τη γερμανική Φρεγάτα «FGS ΒRANDENBURG» (F-215) στη θαλάσσια περιοχή...