24.4 C
Athens
Πέμπτη, 9 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Apache/ Apache Longbow: Ισχύς πυρός της Αεροπορίας Στρατού στο απόλυτο σκοτάδι

Apache/ Apache Longbow: Ισχύς πυρός της Αεροπορίας Στρατού στο απόλυτο σκοτάδι

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Παρά το γεγονός ότι το Apache ειδικά στην έκδοση Longbow παραμένει ένας από τους πλέον εξελιγμένους τύπους ελικοπτέρου που πετάει σε ολόκληρο τον κόσμο, με εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, η αποστολή του είναι πάρα πολύ απλή.. Είναι μια πολεμική μηχανή σχεδιασμένη να επιφέρει τη μέγιστη δυνατή καταστροφή στον αντίπαλο.

Μεταφέρει τρομακτική ισχύ πυρός σε μια μικρή και ευέλικτη πλατφόρμα, η οποία είναι τεχνολογικά προηγμένη και ικανή να ανταποκριθεί στις πλέον απαιτητικές προκλήσεις στο πεδίο της μάχης!  Υπάρχουν πολύ λίγα μέσα του εχθρού που δεν φοβούνται την καταστρεπτική ικανότητα των Apache στο πεδίο της μάχης.

Αποστολές

Η πιο συνηθισμένη αποστολή για τα “Alpha” και “Delta” της Αεροπορίας Στρατού είναι η διείσδυση για έρευνα – καταστροφή (S&D) και κρούση (Strike). Η πρωταρχική αποστολή που σχεδιάστηκε το Apache ήταν η καταστροφή αρμάτων μάχης αλλά οι δυνατότητες του ξεπερνάνε πλέον κατά πολύ αυτό το ρόλο.

Η τακτική απόκρυψης και αστραπιαίας εμφάνισης (Pop Up) για εξαπόλυση των όπλων του, το καθιστά το πιο θανάσιμο τακτικό οπλικό σύστημα που εμφανίστηκε ποτέ στο πεδίο της μάχης!  Ως  φύλακας –συνοδός μεταφορικών ελικοπτέρων είναι αξεπέραστο. Ένα ζευγάρι Chinook ή Huey που συνοδεύεται από ζεύγος Apache είναι όσο πιο ασφαλής μπορεί να είναι ένας σχηματισμός ελικοπτέρων στο πεδίο της μάχης..

Βασική προϋπόθεση για την επιχειρησιακή ετοιμότητα ενός Τάγματος επιθετικών ελικοπτέρων Apache (σύμφωνα με το αμερικανικό δόγμα) είναι η εντατική και πλήρης εκπαίδευση σε όλο το φάσμα των αποστολών που μπορούν να αναλάβουν τα πληρώματα σε περίοδο επιχειρήσεων.

Για το λόγο αυτό η διεξαγωγή βολών με πραγματικά πυρά αλλά και η συνδυασμένη δράση μεγάλων σχηματισμών δεν πραγματοποιείται περιστασιακά αλλά σε τακτά χρονικά διαστήματα – βάσει ειδικού προγράμματος εκπαιδεύσεως.

Οι προκλήσεις στην εκπαίδευση

Οι προκλήσεις μετάβασης στη πλέον εξελιγμένη έκδοση AH-64DHA για το ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό που υπηρετεί στο 2ο ΤΕΕΠ ήταν μεγάλες.

Η μετάβαση από τη μπροστά θέση του συγκυβερνήτη – πυροβολητή (Co-pilot Gunner-CPG) στην πίσω του κυβερνήτη γίνεται περίπου με τη συμπλήρωση 500 ωρών πτήσης – αν και αυτό το νούμερο δεν είναι στάνταρ. Η επιλογή ενός κυβερνήτη γίνεται τελικά από τον Διοικητή εφόσον πληροί τα στάνταρ και είναι ασφαλής και ανάλογα με τις ώρες που έχει συγκεντρώσει .

Πάνω από όλα είναι η ασφάλεια του μέσου. Δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη.

Οι χειριστές κάνουν δύο πράγματα. Μάθημα – πτήση, Μάθημα –πτήση καθημερινά. Βλέπουν που φτάνει ο κάθε ένας και ξανά διάβασμα, test γνώσεων, αξιολογήσεις, μάθημα και ξανά πτήση!  Καθημερινά..

Φανταστείτε ότι τα τεχνικά εγχειρίδια και τα manual των συστημάτων και του ελικοπτέρου ξεπερνάνε τις 2.500 σελίδες και ο ιπτάμενος θα πρέπει να τα γνωρίζει άριστα! Από εκεί και πέρα υπάρχουν manual με τακτικές και εκπαίδευση μάχης που ο ιπτάμενος εμβαθύνει, ώστε να αξιοποιήσει το Apache πλήρως ως οπλικό σύστημα.

Η μετάβαση από τα “Alpha” στα “Delta

Στις ΗΠΑ το σχολείο μετάβασης (transition) από το AH-64A+ σε ΑH-64D για τον αρχικό πυρήνα χειριστών της ΑΣ που εκπαιδεύτηκαν για να αξιοποιήσουν το νέο τύπο ήταν 30 ώρες πτήσης και άλλες τόσες στον εξομοιωτή! Όσοι χειριστές προέρχονται από το Huey πετάνε περίπου 80 ώρες, αφού μαθαίνουν να πετάνε το Apache «Delta» από την αρχή.

Πρώτα μέρα και μετά νύχτα με το FLIR και το IHADS. Ενώ οι προερχόμενοι εκ των “Alpha” θεωρείται ήδη ότι έχουν την εμπειρία και ξεκινάνε αμέσως ασκήσεις σταδιακής αξιολόγησης (Progressive Evaluation)  όπου αξιολογούνται στα πάντα! Έμφαση δίνεται φυσικά στο χειρισμό των μενού στις οθόνες, στο ραντάρ, στις διαδικασίες των βολών με βάση τις οθόνες και τα καινούρια χειριστήρια της κεντρικής οθόνης πυροβολητή (TEDAC). Γι αυτό πετάνε περισσότερο στη μπροστά θέση!

Το αβαντάζ είναι ότι όσοι πετάνε σήμερα κυβερνήτες, προέρχονται από το “Alpha” και τα έχουν αφομοιώσει άριστα όλα αυτά. Οι νέοι χειριστές χρειάζονται πολύ δουλειά αλλά έχουν όλοι τέτοια επιθυμία για μάθηση που κερδίζουν γρήγορα έδαφος.

Αυτό που χαρακτηρίζει όλα τα πληρώματα των Apache είναι οτι αγαπάνε αυτό που κάνουν και φαίνεται στο μάθημα και στην εκπαίδευση. Αυτό το ελικόπτερο το πετάνε δύο και όχι ένας. Δεν είναι Huey ούτε Chinook. ¨Όλα πρέπει να τα κάνουν συνδυαστικά, επικοινωνίες,  βολές, ναυτιλία.

Πάνω από θάλασσα

Σημειώστε ότι ανά πάσα στιγμή η Αεροπορία Στρατού θα πρέπει να διαθέτει ικανό αριθμό χειριστών να πετάξει όλα τα ελικόπτερα ταυτόχρονα. Παράλληλα πολλές αποστολές περιλαμβάνουν αναγνωρίσεις και διεξαγωγή ασκήσεων στα νησιά του Αιγαίου  και νύχτα.

Η δράση στο θαλάσσιο περιβάλλον με Apache έχει ιδιαιτερότητες και δυσκολίες για τις οποίες οι Αμερικανοί δεν έχουν καμία εμπειρία ούτε σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν. Αντίθετα η Αεροπορία Στρατού σχεδιάζει επιχειρήσεις στο Αιγαίο εδώ και πάρα πολλά χρόνια και θεωρείται ότι αποτελεί το φυσικό περιβάλλον δράσης της.

Όπως είχε δήλωσε χαρακτηριστικά και ένας έμπειρος χειριστής Longbow Apache στον υπογράφοντα: «Σε σχέση με την απειλή με άλλα επιθετικά ελικόπτερα όπως τα Cobraη σύγκριση με το Αpache είναι η μέρα με τη νύχτα! Τα εχθρικά μεταφορικά ελικόπτερα φυσικά είναι εντελώς αβοήθητα και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να σκοπεύσουμε και να ρίξουμε»..

Περιορισμοί και μελλοντικές προοπτικές

Πάντως σε κάθε περίπτωση παραμένει σημαντικό πρόβλημα για τον ΕΣ, ο μικρός αριθμός των διαθέσιμων 9 AH-64DHA Longbow Apache αλλά και το πρόβλημα υποστήριξης των 19 AH-64A για τα οποία οι επιλογές πλέον είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Και αυτό διότι ο κατασκευαστής (Boeing) είχε ήδη προειδοποιήσει τον ΕΣ, οτι από τα τέλη του 2011 θα μεταβεί την παραγωγή νέας έκδοσης και κατά συνέπεια θα είναι αδύνατη η εφαρμογή οποιουδήποτε προγράμματος εργοστασιακής αναβάθμισης πέραν του συγκεκριμένου χρονικού ορίου.

Σήμερα σχεδόν 7 χρόνια καμία απόφαση δεν υπάρχει δυστυχώς για το ποιό θα είναι το μελλον του στόλου των AH-64A ενώ μοναδική επιλογή φαίνεται οτι είναι το Ισραήλ το οποίο έχει εφαρμόσει με επιτυχία αντίστοιχο πρόγραμμα αναβάθμισης για το στόλο των AH-64A Peten με νέο ηλεκτροοπτικό σύστημα, ασυρμάτους, σύστημα ναυτιλίας και δορυφορικές επικοινωνίες.

«Αγκάθι» παραμένει – προς το παρόν – η αδυναμία χρηματοδότησης ενός τέτοιου προγράμματος και το υψηλό κόστος που ενδεχομένως συνεπάγεται μια τέτοια επιλογή. Φυσικά η απόκτηση νέων επιθετικών ελικοπτέρων παραμένει ένα σενάριο μη εφαρμόσιμο με δεδομένο το υψηλότατο κόστος αν κανείς δει τα ποσά που κόστισαν ανάλογες προμήθειες σε χώρες όπως η Ινδία και η Αίγυπτος που πρόσφατα παρήγγειλαν την νέα έκδοση του Apache, το AH-64E Guardian που χρησιμοποιεί επιχειρησιακά και ο Στρατός των ΗΠΑ (συνδυαστικά με AH-64D).

Κατά συνέπεια η προσπάθεια για την περαιτέρω αξιοποίηση των ΑΗ-64A φαίνεται οτι αποτελεί μονόδρομο με αποτέλεσμα να επιβάλλεται η κατάρτιση σχεδίου που θα επιτρέψει να συμβεί αυτό μετά το 2020.

Τέλος είναι απολύτως επιβεβλημένη η συμπλήρωση του οπλισμού των AH-64DHA με βλήματα AGM-114L Longbow Hellfire που αν και αποτελεί το πρωταρχικό όπλο του τύπου, δεν αποκτήθηκε ποτέ από την Αεροπορία Στρατού στερώντας κορυφαία επιχειρησιακά πλεονεκτήματα που απορρέουν  από την ικανότητα του ραντάρ να κατευθύνει μέχρι και 16 βλήματα σε ισάριθμους στόχους χωρίς να απαιτείται αποκάλυψη του ελικοπτέρου για κατάδειξη..

Με δεδομένο οτι ένα από τα τρία ραντάρ FCR, απωλέσθηκε (όπως είναι γνωστό)  στο ατύχημα της 20ης Σεπτεμβρίου 2016 κατά τη διάρκεια της άσκησης «ΣΑΡΙΣΑ – 2016», οι δυνατότητες του στόλου των DHA περιορίστηκαν περαιτέρω. Και αυτό διότι το μοντέλο που είχε εξ αρχής επιλέξει η ΑΣ για περιορισμό του κόστους προμήθειας, ήταν κάθε ένα από τα τρία ελικόπτερα με ραντάρ FCR να καθοδηγεί και να μεταφέρει εικόνα σε άλλα 3 AH-64D ενός σχηματισμού 4αδας.. (3Χ4= 12)

Εφόσον σήμερα η προμήθεια νέων AH-64Ε παραμένει μη εφικτή, θα αποτελούσε μιας πρώτης τάξεως λύση, η προμήθεια περισσότερων ραντάρ FCR για τον εναπομείναντα στόλο των 9 AH-64DHA (τουλάχιστον 4) προκειμένου να επιτευχθεί κατακόρυφη ποιοτική αναβάθμιση, με ταυτόχρονη δραματική επαύξηση της μαχητικής ικανότητας του 2ου ΤΕΕΠ που αξιοποιεί επιχειρησιακά τα Longbow Apache της ΑΣ.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

27 ΣΧΟΛΙΑ

27 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Manolis

Οταν μιλαμε για τα ΑΗ-64D στην Ελλαδα, δεν πρεπει να ξεχναμε και αυτα :
http://www.kathimerini.gr/998007/gallery/epikairothta/ellada/anaviwnei-sto-dikasthrio-h-ptwsh-toy-apatsi

ivychris

Ο Αγγλικός στρατός είχε παραλάβει 67 Boeing/AgustaWestland Apache AH1 & πέρυσι αποφάσισε την αναβάθμιση 38 από τον ενεργό στόλο των 42 Apaches, στη διαμόρφωση ΑΗ-64Ε Guardian, μια συμφωνία $488Εκ.
Έχει σε μακρά αποθήκευση 25 Ε/Π, ηλικίας 12-16 ετών…
Να μην περιμένουμε να έχει ασχοληθεί κανείς, εεε?

seb

Με κάλυψες ως το πρώτο σκέλος της ερώτησης μου.
Το δεύτερο αφορά μια αναφορά της Πτήσης (δεν θυμάμαι αν ήταν μέρος άρθρου ή σχολίου, θαρρώ το δεύτερο) σχετικά με το αμερικανικό απόθεμα ανταλλακτικών των Α που κατέληξε στο Ισραήλ.
Πιο συγκεκριμένα για απαιτήσεις των Ισραηλινών προκειμένου να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτό. Θα μπορούσαμε να έχουμε κάποια πληροφόρηση επ’ αυτού;

Larisaios

ivychris ivychris,

Μη φας, έχουμε γλαρόσουπα.

Doric

50 θέλει να αναβαθμίσει,απλά έχει υπογράψει για τα 38 έως τώρα.Και πάλι, απομένουν αρκετά ,για να κάνουν την διαφορά στην Α.Σ…Εμας όμως δεν μας αρέσουν τα μεταχειρισμένα…

ivychris

50 ήθελε να αναβαθμίσει, αλλά αναβαθμίζει μόνο 38 ΑΗ1 και αγοράζει 10 καινούργια ΑΗ-64Ε Guardian

Spirit

Το θέμα είναι αν τα πουλούν όμως και σε τι κατάσταση βρίσκονται.
Η απόκτηση ελικοπτέρων Απατσι της έκδοσης D (σε ένα σύνολο 24) πρέπει να είναι αρκετά ψηλά σε προτεραιότητες στην ΠΑ.
Ερωτηματικό βέβαια ειναι πότε μπορεί να είναι διαθέσιμα και με τι κόστος. Επίσης από αυτό το χρόνο πρέπει να καθοριστεί και τι απογίνουν τα ελικόπτερα της έκδοσης A.

Giorgos Tsagkaris

Θα τα παρουμε πακετο με τα C-130J….Μονη ενστεση οτι τοτε θα εχουμε και Αpache-D με δυο διαφορετικους κινητηρες,
Αλλα με Τ-700 και αλλα με RR.Το εχουμε ξανακανει ομως με τα f-16…ξερουμε εμεις…

ivychris

Ναι αλλά έχουν τους ίδιους κινητήρες με τα ΝΗ-90

Giorgos Tsagkaris

@ ivychris
Nαι,που δεν καταλάβα ποτε γιατι δεν εβαλαν και αυτα τους Τ-700 ως ειχαν τη δυνατοτητα….
αλλα ηταν η εποχη που μοιραζαμε λεφτα σε ολους…

FOX

Γιατί πουλούν τα Apache D οι Άγγλοι;

Spirit

Αργά η γρήγορα πρέπει να πάμε σε μεταχειρισμένα D από τα Αμερικάνικά αποθέματα… άλλη λύση δεν υπάρχει.

NikolakiEfentis

Θα έχει ο US Army πλεονάζοντα AH-64D; Δύσκολο μου φαίνεται, μακάρι βέβαια. Τα Βρετανικά μπορεί να είναι σχετικά νέα αλλά κατά πάσα πιθανότητα έχουν γράψει πολλές ώρες στο Αφγανιστάν… Το πιο πιθανό είναι να θέλουν και αυτά εργοστασιακή συντήρηση όπως τα ΑΗ-64Α+. Σε κάθε περίπτωση οι διαφορετικοί κινητήρες τους δεν θα ήταν μεγάλο πρόβλημα αφού τους χρησιμοποιούμε στα δικά μας ΝΗ-90 και γενικά οι ΕΔ μας κάνουν συλλογή κινητήρων, APU και Η/Ζ… Αν προχωρούσαμε σε αναβάθμιση των ΑΗ-64Α+ με το Ισραηλινό πακέτο ίσως και να ήταν η βέλτιστη λύση, χωρίς να επιδεινώνει την πολυτυπία αφού ούτως ή άλλως ΑΗ-64Α+ και… Read more »

Spirit

Αμεσα σαφώς μάλλον απίθανο. Αλλά όσο προχωρά το πρόγραμμά εκσυγχρονισμού προς τα μέσα τις επόμενης δεκαετίας ειναι πολύ πιθανό.

Thras

Επιπλέον D από τα αμερικανικά αποθέματα και συμφωνία με Ισραήλ για αναβάθμιση/υποστήριξη των Α+ είναι πρακτικά μονόδρομος…

Giorgos Tsagkaris

@ Spirit
Σε καμια περιπτωση δεν πρεπει να ”ακυρωθουν” τα ”Α+” αφου ορθως μελεταται η αντικατασταση των απαρτιων που θα τα κανουν αποτελεσματικοτερα.
Δεν παρκαρεις ετσι 19 ε/επ.Το ιδιο σφαλμα που γινεται με τα block-30…
To αποκτηθουν και καποια ”D” μετα απο καμια 10ετια ειναι κατι διαφορετικο…

NikolakiEfentis

Δεν νομίζω κανείς να διαφωνεί, αλλά το να καθηλωθούν σε λίγα χρόνια τα Α+ χωρίς εργοστασιακή συντήρηση και ναβάθμιση αισθητήρων και υποσυστημάτων είναι πλέον ένα πολύ ρεαλιστικό σενάριο…

Spirit

Τα Α έχουν φάει τα ψωμιά τους τεχνολογικά, για εμάς βέβαια είναι κεφάλαιο για αυτό ας ελπίσουμε ότι σύντομα ίσως θα τσιμπήσουμε μερικά D από τα αμερικανικά αποθέματα.

Erevos

Πόσο θα κόστιζε μια συνολική αναβάθμιση του στόλου ( Α και D) στο επίπεδο Gurdian?

Spyros

Αν θυμάμαι καλά, κάπου 25-30% λιγότερο απ’ την αγορά ισάριθμων νέων ελικοπτέρων αυτού του τύπου.

Shadowfax

Nα μην θελει κανενα δις η αναβαθμιση ολων σε -Ε…

ivychris

Να σκεφτείς είναι τόσο εκτεταμένες οι αλλαγές, που πέραν των νέων αναβαθμισμένων κινητήρων, διάβαζα ότι τα Guardian, παρ΄ότι έχουν βαρύτερο εξοπλισμό, είναι ελαφρύτερα ή ίδιου βάρους με τα D Block II, γιατί είναι πλήρως αυτοματοποιημένα και έχουν 2 μίλια…λιγότερα καλώδια.
2 μίλα…!
Μια αναβάθμιση των 19 Α+ + 9 D θα κόστιζε κατά τι λιγότερο από την αντίστοιχη Αγγλική των $488Εκ, γιατί τα Αγγλικά αν και 38 είναι όλα D+ Block II, ενώ τα Ελληνικα 19 Α+ πρέπει να σκελετωθούν
Υπολόγισε πρπ $400Εκ

Spirit

Μπορεί και πάνω από 400εκ. να μας κόστιζε.
Όσο για τα καλώδια φαντάσου τι γίνεται στα “A”…
Στην έκδοση Ε στα Apache το τεχνολογικό χάσμα σε σχέση με το Α ειναι τεράστιο, ειναι υψηλής προτεραιότητας η απόκτηση των ελικοπτέρων D από τα αμερικανικά αποθέματα ώστε τα Α να αποσυρθούν.

δκαμ

το πιο υπερτιμημενο απο πλευρας αξιοπιστιας ελικοπτερο ,η εταιρεια παραγωγης ξερει μονο να οικονομαει αλλα προβληματα παραλειψεις του παρελθοντος δεν βελτιωνει ,καθε λιγο ερχεται και ενα νεο θανατηφορο συμβαν σε καποια γωνια του πλανητη

δκαμ

το πιο υπερτιμημενο απο πλευρας αξιοπιστιας ελικοπτερο ,η εταιρεια παραγωγης ξερει μονο να οικονομαει αλλα προβληματα παραλειψεις του παρελθοντος δεν βελτιωνει ,καθε λιγο ερχεται και ενα νεο θανατηφορο συμβαν σε καποια γωνια του πλανητη

Nikolaos

Πρόκειται για οπλοσύστημα που παρέχει άνευ προηγουμένου δυνατότητες στις ΕΔ, που ο εχθρός μόνο να ονειρεύεται μπορεί. Δυστυχώς, η αφροσύνη οδήγησε στην απώλεια του ενός τετάρτου του στόλου της νεότερης έκδοσης. Η συνεχής επένδυση στην επιχειρησιακή διαθεσιμότητα, τις αναβαθμίσεις και τον οπλισμό αμφοτέρων των εκδόσεων είναι επιταγή στοιχειώδους σωφροσύνης. Προφανώς οι σοβαρές επιχειρησιακές δυνατότητες ποτέ δεν ήταν φθηνές, δεν είναι φορτηγά Στάγιερ.

Γαιδουρον-μαν

Καλησπερα!διαβασα σε αλλο ιστοχωρο οτι προχωραει προγραμμα αναβαθμισης του ηλεκτροοπτικου για τα Α+ καθως και προμηθειας νεας κασκας για τους χειριστες….γνωριζετε αν ισχυει τελικως κατι τετοιο?

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

171
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 March 2016 #358

Αγορά 1.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 November 2015 #354

Αγορά $

Related News

Ανανέωση της 32ας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Προς μια Ελληνική Αμφίβια Εκστρατευτική Δύναμη

Η οργάνωση των Ελλήνων Πεζοναυτών δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα από την εποχή της δημιουργίας τους, το 1967 (32ο Σύνταγμα Πεζοναυτών). Πρόκειται για ένα ελαφρύ...

Μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις των ΗΠΑ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα εν μέσω εντάσεων

Ενώ η ένταση στα σύνορα Ινδίας-Κίνας συνεχίζονται, οι ΗΠΑ πραγματοποιούν μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικών ωκεανών. Οι ομάδες αεροπλανοφόρων των USS Nimitz (CVN...

ΥΠΕΘΑ: Το ταξίδι Παναγιωτόπουλου αναβλήθηκε προσωρινά κατόπιν συμφωνίας με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διευκρινίζεται ότι ύστερα από συνεννόηση με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας συμφωνήθηκε προσωρινή αναβολή της επισκέψεως του υπουργού Εθνικής Αμύνης...

Κοινή αεροναυτική άσκηση Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας στην Κύπρο (Βίντεο)

Την Τετάρτη 8 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε αεροναυτική άσκηση στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λεμεσού, με τη συμμετοχή ναυτικών μονάδων από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη...

Βαριά προσγείωση τουρκικού ελικοπτέρου Black Hawk

Ελικόπτερο S-70 Black Hawk της Στρατοχωροφυλακής πραγματοποίησε βαριά προσγείωση χθες το απόγευμα σε ορεινή περιοχή της ΝΑ Τουρκίας, με την επίσημη εκδοχή να αναφέρει...
- Advertisement -