Τα σχέδια της Boeing για να διατηρήσει τα Apache αξιόμαχα μέχρι το 2060

7
3225
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η κατασκευάστρια εταιρία Boeing, φιλοδοξεί να κρατήσει τα επιθετικά ελικόπτερα  AH-64 Apache στη πρώτη γραμμή έως το 2060 με παραδόσεις νέων μονάδων και αναβαθμίσεις των υπαρχόντων.

Το Apache άρχισε να παραδίδεται στις Αμερικανικές ΕΔ στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Παρά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η ζήτηση για τα συγκεκριμένα ελικόπτερα δεν μειώθηκε και σύμφωνα με το AW&ST, τα επόμενα χρόνια η εταιρία θα αυξήσει τη παραγωγή με 100 μονάδες ανά έτος τουλάχιστον μέχρι το 2021. Το AH-64 Apache βρίσκεται σε υπηρεσία με τις ΕΔ 16 χωρών, όπως η ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Μ. Βρετανία, η Σαουδική Αραβία και η Ελλάδα.

Μια πιθανή αναβάθμιση ίσως να αφορά την αντικατάσταση των κινητήρων T700 με τον νέο ITE που θα αυξήσει σημαντικά την ισχύ και θα μπορεί να τοποθετηθεί στα Apache δεδομένου πως έχει τις ίδιες διαστάσεις με τους υπάρχοντες T700. Με τους νέους κινητήρες, το ελικόπτερο θα αποκτήσει μεγαλύτερη ταχύτητα, ευελιξία και αυτονομία. Ο νέος κινητήρας θα συνδυαστεί με μεγαλύτερες πτέρυγες.

Μια άλλη προτεινόμενη αναβάθμιση είναι η πλήρης ψηφιοποίηση του cockpit με νέες οθόνες αφής. Η αντικατάσταση των αναλογικών δεικτών με ψηφιακές οθόνες θα προσφέρει καλύτερη αναγνωσιμότητα και το κυριότερο ευκολότερη αντικατάσταση σε περίπτωση βλάβης.

Όσον αφορά τον οπλισμό, το πυροβόλο M230 των 30mm πιθανότατα θα συνεχίσει να εξοπλίζει τα Apache δεδομένης της αξιοπιστίας του. Το κύριο όπλο του ελικοπτέρου που δεν είναι άλλο από το βλήμα Hellfire, προορίζεται να αντικατασταθεί με τον Joint Air-to-Ground Missile.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Gilan
Guest

Υπάρχουν σκέψεις να γίνουν επεμβάσεις stealth στην άτρακτο όπως στο S-70 (αυτό που έπεσε στο Αφγανιστάν) ή είναι πολύ νωρίς ακόμα να ξέρουμε αυτές τις λεπτομέρειες;

Em.Ti
Guest

Όχι. Το πείραμα αυτό που λέτε ήταν για ένα ε/π των SOF που αποδείχτηκε πολύ ακριβό για να μπει σε μαζική παραγωγή.

Το αυτό ισχύει και για τα AH-64, άλλωστε για τον ίδιο λόγο ακυρώθηκε το RAH-66.

andreasmp412c
Guest
mp412c

Να ευχηθω κ στα δικα μας;;;

Spyros
Guest
Σπύρος

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες, για άλλους. Και για κάποιους απο εμάς, με την εγκυκλοπαιδική έννοια.

Em.Ti
Guest

Μακάρι να υπήρχαν τα κονδύλια ώστε να προχωρούσαμε σε εκσυγχρονισμό των AH-64DHA σε “-Ε” τουλάχιστον.

Έτσι όπως πάει το πράγμα, την επόμενη δεκαετία τα “-A+” θα βαίνουν προς απόσυρση, και τα “-DHA” θα αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα συντήρησης λόγω μη υποστήριξης από τη Boeing ενώ επίσης θα υπολείπονται και μαχητικής ικανότητας στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Προφανώς ο εκσυγχρονισμός σε “-Ε” δεν είναι φθηνός, προφανώς υπάρχουν άλλα προγράμματα εξίσου ή και περισσότερο επείγοντα, αλλά είναι η φθηνότερη δυνατή λύση για να κρατηθεί η επένδυση στα Apache ζωντανή.

chikichiki
Guest
chikichiki

Κατά τη γνώμη μου πάντως η αναβάθμιση σε -E δεν αξίζει για εμάς. Θα ήταν πιθανότατα πολύ κοστοβόρα για να μας δώσει δυνατότητες που δεν μπορώ να δω ως κρίσιμες για την ΑΣ. Οι νέοι κινητήρες δε θα έλεγα πως είναι απαραίτητοι, η δυνατότητα ελέγχου UAV είναι εντελώς αχρείαστη (ειδικά από τη στιγμή που έρχονται οι Καϊόβες – αν θυμάμαι καλά ο Στρατός των ΗΠΑ είχε δικαιολογήσει την απόσυρσή τους λέγοντας ότι ένα UAV κάνει το 70% ενός OH-58, άρα εμείς έχουμε κι ένα 30% μπόνους), από κει και πέρα δεν είμαι σίγουρος αν οι υπόλοιπες διαφορές D-E είναι αρκετές… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Επειδή χρήματα δεν υπάρχουν, σαν «πτήση» θέλουμε ένα ρεπορταζ για το ποσο εφικτό είναι να εξασφαλιστούν μεταχειρισμένα υλικά από τα ελικόπτερα που εκσυγχρονίζονται από block ΙΙ σε block III.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον για εμάς έχει και ο εκσυγχρονισμός των ηλεκτροπτικών στα πρότυπα της Αιγύπτου…