Για πρώτη φορά συγκεκριμένες επιπτώσεις από ΕΕ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας

12
2237
Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

Η ΕΕ στο υψηλότερο επίπεδο υιοθέτησε την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για λήψη στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας, αναφέρει η Προεδρία σε ανακοίνωσή της για τα αποτελέσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκε το ζήτημα των παράνομων τουρκικών δραστηριοτήτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, το οποίο ήγειρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την απόλυτη ικανοποίηση του για τη σημερινή ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Με αυτή την απόφαση, η ΕΕ στο υψηλότερο επίπεδο, πέραν από την επιβεβαίωση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 18ης Ιουνίου 2019, υιοθέτησε την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για λήψη στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι πέραν της ομόφωνης καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας και της στήριξης στην Κυπριακή Δημοκρατία, για πρώτη φορά, με συλλογική απόφαση του ανώτατου οργάνου της ΕΕ, υπογραμμίζεται ότι οι έκνομες ενέργειες εις βάρος κράτους μέλους, δεν γίνονται ανεκτές και έχουν συγκεκριμένες επιπτώσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα του να εμπλακεί σε ένα δημιουργικό διάλογο για εξεύρεση μιας λειτουργικής, διαρκούς και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος με αλληλοσεβασμό στις εύλογες ανησυχίες των δύο κοινοτήτων και στόχο την επικράτηση της ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας για το σύνολο του κυπριακού λαού στη βάση πάντα των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Την ίδια ώρα καλεί την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας που της υπαγορεύουν οι κανόνες καλής γειτονίας αποφεύγοντας αχρείαστες εντάσεις ή  έκνομες ενέργειες που οδηγούν σε αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

«Η δέσμευση, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για συνέχιση της στενής επιτήρησης και παρακολούθησης των εξελίξεων, ως της και η δρομολόγηση στοχευμένων μέτρων, χωρίς καθυστέρηση, αποτελεί έμπρακτη στήριξη για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρεται.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα Συμπεράσματα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

 • Επαναλαμβάνει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα Συμπεράσματα Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των Συμπερασμάτων της 22ας Μαρτίου 2018, καταδικάζοντας σθεναρά τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
 • Εκφράζει τη σοβαρή του ανησυχία αναφορικά με τις τρέχουσες παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και αποδοκιμάζει το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει αυτές τις δραστηριότητες.
 • Υπογραμμίζει το σοβαρό, άμεσο, αρνητικό αντίκτυπο που αυτές οι παράνομες ενέργειες έχουν σε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.
 • Καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απόσχει από αυτού του είδους τις πράξεις.
 • Εγκρίνει την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων με την οποία καλούνται τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσεως να υποβάλουν, χωρίς καθυστέρηση, προτάσεις για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και στοχευμένων μέτρων.
 • Αναφέρεται ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να επιτηρεί στενά τις εξελίξεις ενώ εκφράζει την ετοιμότητά της να ανταποκριθεί κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει αναλόγως.


Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

newest oldest most voted
Notify of
p270
Member
Trusted Member
p270

Λογια του αερα ως συνηθως ,οταν και αν χρειαστουν πραξεις θα συμφωνησουν ολοι τους;
Και δεν μιλαω για στρατιωτικες ενέργειες αλλα για μετρα που πληξουν οικονομικα την τουρκια

adpanos
Guest
adpanos

Θα… συσκεφτούμε
θα… παρατηρούμε
θα… επεξεργαστούμε
θα… προτείνουμε
θα… ανησυχούμε

Δεν τις λες και συγκεκριμένες επιπτώσεις …
Μάλλον αοριστίες τις λες.

Koursaros312
Member
Trusted Member
Koursaros312

Λόγια, υποσχέσεις θα θα θα… και μέχρι να πάρει απόφαση η ΕΕ να κουνηθεί η τουρκιά θα βγάζει πετρέλαιο και στη συνέχεια θα πουν βρείτε τα… Αυτός είναι ο λόγος που μας κοροϊδεύουν οι Σέρβοι και οι Ρώσοι και ένας από τους λόγους που δεν σκέφτονται να μπουν στην ΕΕ….

NikolakiEfentis
Member
Noble Member
NikolakiEfentis

Πραγματικά, πανικός στην Τουρκία αφού ο Ταγίπ δεν σκέφτεται τίποτα άλλο από το πότε θα ενταχθεί στην ΕΕ… unamused

Thras
Member
Famed Member
Thras

Αυτή η ανακοίνωση δείχνει να είναι πολύ κοντά σε αυτά που επιδειώκουμε, υπομονή!

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Έχει τον τρόπο η Ε.Ε να χτυπήσει την τουρκική οικονομία, όπως οι ΗΠΑ , αλλά έχει την θέλησης μόνο έτσι θα μπορέσει να δείξει ότι έχει την βούληση να μην είναι απλά θεατής αλλά κοιτάει το μέλλον της Ένωσης και των πολιτών. Βέβαια για άλλη μια φορά φοβάμαι ότι θα υπάρξει μικρότερη των περιστάσεων

Spyros
Member
Noble Member
Spyros

Ουάου.

Δηλαδή αν διαβάζω καλά, οι «συγκεκριμένες επιπτώσεις» είναι “ρίχτε ρε παιδιά καμιά ιδέα για το τι να τους κάνουμε” — όπως αναφέρει το κείμενο στο προτελευταίο μπούλετ πόιντ.

Φαντάζομαι θα σταματήσουν πχ τις εισαγωγές αυτοκινήτων συναρμολογημένων στη Τουρκία, σε όλες τις χώρες τις ΕΕ, μέχρι να φύγει το τρυπάνι τους από τη Κυπριακή ΑΟΖ. Τι, όχι;

Μήτσιας Ευστάθιος
Guest
Μήτσιας Ευστάθιος

Πολύ βιάζεστε κύριοι. Ας τα δούμε πρώτα και μακάρι να υιοθετήσουν και ακόμα σκληρότερα μέτρα. Αλλά εδώ στην βόρεια Ευρώπη που ζω δεν βλέπω καμμία θέρμη υιοθέτησης τέτοιων μέτρων.

Yiorgos
Member
Trusted Member
Yiorgos

Μπλα, μπλα, μπλα, μπλα και οι Τουρκοι τα κανανε πανω τους. I wonder what the targeted and specific measures will be and when they will takeeffect? If the EU doesn’t place sanctions valued at least at 10-20B Euro and send a fleet there will be no change. How long did it take the EU to place sanctions against Russia for Ukraine? What did the sanctions do? Not much in an immediate time frame and in the Cyprus situation we need immediate results not another 45+ years to resolve the problem. In addition, the slow dragging of the EU should be… Read more »

Mitsos_Mantzos
Member
Active Member
Mitsos_Mantzos

Πάντως εδώ πρέπει να δώσουμε ένα δίκιο στην κυβέρνηση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνει οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας για το ουκρανικό, η Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνει οικονομικά μέτρα κατά της Βενεζουέλας που βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου γιατι δεν γουστάρει τον μαδούρο, και εδώ που μιλάμε για ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
οπου καταπατούνται τα κυριαρχικά του δικαιώματα, θα το δούμε και θα το συζητήσουμε και και και…. ενώ παράλληλα η Τουρκία απολαμβάνει οικονομικές διευκολύνσεις αλλά και επιδόματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εδώ μιλάμε για το θέατρο της υποκρισίας.

adpanos
Guest
adpanos

Αν προσέξετε η ανακοίνωση της Ε.Ε. για μέτρα κατά
της Τουρκίας δεν αναφέρεται στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά σε περιορισμό των ατομικών ελευθεριών στην Τουρκία ….

Mitsos_Mantzos
Member
Active Member
Mitsos_Mantzos

Φίλε Πάνο κάπου κάνεις λάθος, αναφέρεται στην ΑΟΖ.