27.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑ–ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Apollo 11, 50 χρόνια μετά: Τέσσερα πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για...

Apollo 11, 50 χρόνια μετά: Τέσσερα πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για την πρώτη προσσελήνωση  

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

«4…3…2…1…0… All engines running. Lift off! We have a lift off… 32 minutes past the hour, lift off on Apollo 11. Tower clear». Μισόν αιώνα από τον Ιούλιο του ’69, όταν άνθρωποι από τον πλανήτη Γη ξεκινούσαν για να πατήσουν στην Σελήνη, η μεγαλύτερη περιπέτεια του 20ου αιώνα προκαλεί ακόμη δέος.

Στριμωγμένοι σε ένα διαστημικό σκάφος που οι στολές τους το έκαναν ακόμη πιο μικρό, οι αστροναύτες Νηλ Άρμστρονγκ, Έντουιν «Μπαζ» Ώλντριν και Μάικλ Κόλλινς άφηναν την εξέδρα εκτόξευσης του Kennedy Space Center με τον θηριώδη πύραυλο-φορέα Saturn V και 11 λεπτά αργότερα έμπαιναν σε τροχιά. Τέσσερεις ημέρες μετά, στις 20 Ιουλίου 1969, οι Άρμστρονγκ και Ώλντριν θα γίνονταν οι πρώτοι άνθρωποι που επισκέπτονταν τον φυσικό μας δορυφόρο «εν ειρήνη για όλη την Ανθρωπότητα».

Το Apollo 11 με το οποίο επιχείρησαν το τολμηρό αυτό ταξίδι φαντάζει σήμερα σαν να έχει βγει από παλιά ταινία επιστημονικής φαντασίας. Δύο σκάφη, 17 τόννοι αλουμινίου, χαλκού, τιτανίου και συνθετικών υλικών, 33 τόννοι προωθητικού καυσίμου, 4.000.000 απάρτια, καλωδιώσεις συνολικού μήκους 40 μιλίων, 100.000 σχέδια, 26 υποσυστήματα, 678 διακόπτες, 410 ασφάλειες, ένας στόχος: η Σελήνη. Την δεκαετία του ’60 το Πρόγραμμα Apollo ήταν το μεγαλύτερο τεχνολογικό επίτευγμα του ανθρώπινου είδους. Πολλοί λένε πως παραμένει ακόμη.

Η φάση της προσσελήνωσης, 13 λεπτά που σημάδεψαν έναν ολόκληρο αιώνα, ήταν η επιτομή της δουλειάς 400.000 εργατών, μηχανικών, τεχνικών και επιστημόνων σε μια εποχή που τίποτα δεν φάνταζε αδύνατο –ακόμη και η κατάκτηση της Σελήνης. Η αποστολή Apollo 11 είναι εκτενέστατα καταγεγραμμένη, κι όμως, πενήντα χρόνια αργότερα υπάρχουν πτυχές άγνωστες στο ευρύ κοινό.

«Το έδαφος έτρεμε…» Ο Saturn V παραμένει ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος πύραυλος που κατασκευάστηκε ποτέ. Με ύψος πάνω από 100 μέτρα και βάρος 2.800 τόννους ο θεόρατος «Κρόνος 5» ήταν σκέτη κτηνώδης δύναμη: στην φάση της εκτόξευσης οι πέντε κινητήρες F-1 του πρώτου ορόφου απέδιδαν 7,7 εκατομμύρια λίβρες ώσης, καταβροχθίζοντας 20 τόννους καύσιμο το δευτερόλεπτο. Εν πτήσει, οι κινητήρες έκαιγαν σε 150 δευτερόλεπτα 4,5 εκατ. λίβρες καυσίμου. Δεν είναι να απορεί κανείς που τα καύσιμα αποτελούσαν το 85% του συνολικού του βάρους.

Η δύναμή του ήταν αρκετή να βάλει 130 τόννους σε τροχιά γύρω από την Γη και να στείλει 43 τόννους στο φεγγάρι. «Νομίζω όλοι είχαμε εκπλαγεί από το πόσο ισχυρό ήταν αυτό το πράγμα» έλεγε χαρακτηριστικά το 2011 ο αστροναύτης του Apollo 8, Φρανκ Μπόρμαν. Το πλήρωμα της συγκεκριμένης αποστολής ήταν το πρώτο που πέταξε με Saturn V τον Δεκέμβριο του 1968. «Η αίσθηση που είχα κατά την πτήση του πρώτου σταδίου ήταν σαν να βρισκόμουν σε ένα παλιό φορτηγό τραίνο που έτρεχε σε χαλασμένες γραμμές» θυμάται ο αστροναύτης Μπιλ Άντερς ενώ ο συνάδελφός του Τσαρλς Ντιούκ παρομοιάζει τον διαχωρισμό του ορόφου με «σύγκρουση τραίνου».

Τρεις είναιπολλοί! Ο χώρος πληρώματος του Apollo ήταν παρόμοιος σε διαστάσεις με το εσωτερικό ενός μεγάλου αυτοκινήτου. Οι Άρμστρονγκ, Ώλντριν και Κόλλινς πέρασαν οκτώ ημέρες ταξιδεύοντας μέχρι την Σελήνη και πίσω, στριμωγμένοι στον θαλαμίσκο του Command Module ο οποίος στο ευρύτερο σημείο του ήταν 3,9 μέτρα. Σίγουρα δεν ήταν μέρος για κλειστοφοβικούς.

Πίσω από το Όχημα Διοίκησης βρισκόταν το Όχημα Εξυπηρέτησης με τις δεξαμενές καυσίμου και τους κινητήρες. Η Σεληνάκατος LM (Lunar Module) μεταφερόταν σε ένα διαμέρισμα πίσω από τα προαναφερθέντα σκάφη. Αφήνοντας την Γη, το Apollo εκτέλεσε στροφή εν πτήσει για να συνδεθεί με την Σεληνάκατο πριν στρίψει ξανά με προορισμό την Σελήνη.

Ανθρώπινο κομπιούτερ. Το ταξίδι για την Σελήνη ήθελε τρελά μαθηματικά. Πριν την ψηφιακή εποχή, η NASA χρησιμοποιούσε πολλές γυναίκες μαθηματικούς εκ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός ήταν μαύρες –κάτι πρωτοποριακό για την εποχή καθώς στις ΗΠΑ οι φυλετικές διακρίσεις δεν είχαν εξαλειφθεί. Η δουλειά τους συνίστατο στην επεξεργασία δεδομένων και στην εκτέλεση απίστευτα πολύπλοκων υπολογισμών, ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του διαστημικού προγράμματος.

Όταν η NASA άρχισε να χρησιμοποιεί τους πρώτους υπολογιστές, πολλές από αυτές ήταν μεταξύ των προγραμματιστών και κωδικογράφων της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος. Η ιστορία τους έγινε για πρώτη φορά γνωστή στο ευρύ κοινό με την ταινία Hidden Figures (2016) η οποία είναι αφιερωμένη στους «μάγους» των μαθηματικών που έκαναν την κατάκτηση της Σελήνης πραγματικότητα. Τώρα όλοι γνωρίζουν την Κάθριν Τζόνσον, το μυαλό που υπολόγισε τις τροχιές του Άλαν Σέπαρντ και του Τζων Γκλεν, των πρώτων Αμερικανών στο διάστημα, και αργότερα αυτές της Σεληνακάτου και του Οχήματος Διοίκησης στην μνημειώδη πτήση προς την Σελήνη αλλά και του Space Shuttle.

Δύο ώρες αφότου το Apollo 11 εισήλθε σε τροχιά, ο κινητήρας J-2 του τρίτου ορόφου του πυραύλου πυροδοτείται ξανά ωθώντας το διαστημόπλοιο προς το φεγγάρι με ταχύτητα 25.000 μίλια την ώρα. Η φάση TLI (Trans Lunar Insertion) έθεσε το Apollo σε τροχιά ελεύθερης επιστροφής η οποία συχνά απεικονίζεται να έχει σχήμα «8». Η συγκεκριμένη πορεία θα χρησιμοποιούσε την δύναμη της σεληνιακής βαρύτητας για να εκτοξεύσει το διαστημόπλοιο προς την Γη χωρίς να απαιτηθεί περισσότερο καύσιμο.

Πλησιάζοντας στον προορισμό τους, οι αστροναύτες εκτέλεσαν έναν ανασχετικό ελιγμό (lunar orbit insertion) για να μειώσουν την ταχύτητα του σκάφους προκειμένου να εισέλθει σε σεληνιακή τροχιά. Από εκεί, οι Άρμστρονγκ και Ώλντριν θα κατέβαιναν με το εύθραυστο Lunar Module ‘Eagle’ προς την επιφάνεια της Σελήνης γράφοντας Ιστορία.

Χαμένες στο Διάστημα; Ουδείς γνωρίζει που βρίσκεται τώρα η Σεληνάκατος του Apollo 11 –και δεν είναι η μόνη που αγνοείται. Από τα συνολικά δέκα Lunar Modules που έστειλε η NASA στο Διάστημα, έξι προσσελήνωσαν ανθρώπους στον φυσικό μας δορυφόρο. Με το πέρας της εκάστοτε αποστολής, ο όροφος ανόδου των Σεληνακάτων απερρίπτετο και είτε συντριβόταν στην επιφάνεια της Σελήνης ή καιγόταν στην γήινη ατμόσφαιρα. Σε μια περίπτωση πάντως, μια μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο.

Ωστόσο, πού κατέληξαν ορισμένες παραμένει μυστήριο. Οι πρώτες δύο χρησιμοποιήθηκαν σε δοκιμαστικές πτήσεις και κάηκαν κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα. Η Σεληνάκατος ‘Snoopy’ της αποστολής Apollo 10 έφθασε στην Σελήνη αλλά δεν κατέβηκε σε αυτήν. Με την απόρριψή της παρασύρθηκε σε ηλιακή τροχιά. Αστρονόμοι αποκάλυψαν πρόσφατα ότι είναι «98% βέβαιοι» ότι εντόπισαν το χαμένο σκάφος, σχεδόν πέντε δεκαετίες μετά την τελευταία θέασή του.

Η Σεληνάκατος ‘Aquarius’ του Apollo 13 έγινε «σωσίβια λέμβος» για το πλήρωμα μετά την έκρηξη σε μια από τις δεξαμενές του διαστημοπλοίου που ανέτρεψε τα πάντα σε εκείνη την αποστολή. Οι περισσότερες έγιναν κομμάτια στην σεληνιακή επιφάνεια αφού έφεραν με ασφάλεια τους αστροναύτες πίσω στο Όχημα Διοίκησης. Τα σημεία όπου συνετρίβησαν είναι γνωστά –εκτός από δύο, αυτά της Σεληνακάτου «Αετός» του Apollo 11 και του «Ωρίωνα» του Apollo 16. Πενήντα χρόνια από το πιο θαυμαστό ταξίδι του Ανθρώπου, η Σελήνη κρατά ακόμη μυστικά από εμάς.

Αλέξανδρος Θεολόγου 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

26 ΣΧΟΛΙΑ

26 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Flanker

Καλησπερα σε ολους. Η ελλειψη κριτικου πνευματος στις μερες μας ειναι προφανης. Το οτι εν ετει 2019 υπαρχουν ανθρωποι που πιστευουν οτι με τα χλαμπατσιμπαλα του 69 στειλαμε ανθρωπους μεσα σε αθωρακιστο σκαφος απο ακτινοβολια,ταξιδεψαν 8 μερες στο κενο του διαστηματος,το σκαφος τους χωριστηκε στα δυο,μετα προσεληνωθηκε,μετα αποσεληνωθηκε μετα ενωθηκε με το αλλο σε τροχια και μετα γυρισαν ολοι μαζι στην γη,με ξεπερνα. Εν ετει 2019 με χιλιαδες φορες πιο προηγμενη τεχνολογια μετα βιας εκτελουμε το ταξιδι μεχρι το διαστημικο σταθμο που ειναι το 0,5% ( μηδεν κομα πεντε) της αποστασης αλλα το 69 τα καταφεραμε. Επιχειρηματα γιατι δεν ηταν… Read more »

kostas

Δεν υπάρχει Moderator βάρδιας για να κόψει αυτόν τον βλάκα:

p270

εκατσες και έγραψες όλο αυτό το πράμα χωρίς να μπορείς να αποδείξεις τιποτα

εγώ λοιπόν σου κάνω την απλ ερώτηση αν όλα ειναι ψέματα οι ρωσσοι δεν θα είχαν ξεφτιλίσει τους Αμερικανούς;

λες ότι δεν πάμε τώρα ,τα πράγματα ειναι απλά δεν θέλουν και δεν υπάρχουν και οι λάθος λόγοι που υπήρχαν τότε και ώθησαν τις ΗΠΑ και ΡΩΣΣΙΑ στο αγώνα για την κατάκτηση του διαστήματος και καλά

Mavi70

Καλησπέρα φίλε.Αλήθεια αυτά που έγραψες τα πιστεύεις!!! 2019 έχουμε ακόμα πιστεύουμε τις ασυναρτησίες του Alex Jones του FOX και του Λιακόπουλου power??
Συγνώμη για το ύφος μου αλλά δεν θέλω να σε προσβάλω αλλά πραγματικά όλες αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας διακινούνται από τέτοιου είδους ανθρώπους.Έχεις κάποια πηγή επιστημονική να μας παραθέσεις να το ψάξουμε και εμείς?
https://www.youtube.com/watch?v=-f_DPrSEOEo

KaizerAmstelVonLagerS

2 το πρωι.Δεν αντεξα.Επρεπε να απαντησω.Απλα επρεπε…Μεγαλε….Κανε μια χαρη στην χωρα,στο ανθρωπινο ειδος και στον πλανητη.Μην ψηφισεις ξανα,μην αναπαραχθεις και μην κοψεις τα ληγμενα.

Αυτος ψηφιζει το κερατο μου….

AirGeorge

Αγαπητέ, Θεωρώ ματαιοπονία να προσπαθήσω να σας αλλάξω άποψη επειδή όσοι είναι πεπεισμένοι για μια συνωμοσία δεν είναι διατεθειμένοι να ακούσουν οτιδήποτε αντιτίθεται στις απόψεις τους. Προς όφελος όμως των αναγνωστών της σελίδας, παρακαλώ επιτρέψτε μου να παραθέσω τα εξής στοιχεία: Για τα ερωτήματα που θέτετε σχετικά με τις τροχιές και αρκετά άλλα τεχνικά ζητήματα σας προτείνω το βιβλίο: How Apollo Flew to the Moon, by W. David Woods (https://www.amazon.com/dp/1441971785/?coliid=I2TE6RPGOV4BGS&colid=2ZNLW71ELKGH7&psc=1&ref_=lv_ov_lig_dp_it) Και μια προσωπική μαρτυρία, ζητώ προκαταβολικά συγνώμη για το μάκρος. Το καλοκαίρι του 2003 παρακολούθησα το Summer Session Program του International Space University (μπορείτε να βρείτε πολλά στοιχεία για το… Read more »

x-m

….και δεν βρέθηκε έστω ένας, ένας μόνο, απο τους πολλές εκατοντάδες που συμμετείχαν στην “απάτη” να αποκαλύψει την κοροϊδία; Όλοι τόσο καλά δασκαλεμένοι ήταν ;

x-m

…….Ο James Van Allen σχολίασε εκπομπή με τίτλο ” Πήγαμε στη Σελήνη;” που μεταδόθηκε στο Fox το 2001 :
«η πρόσφατη εκπομπή που είδα στο FOX είναι ένα εφευρετικό και διασκεδαστικό συνονθύλευμα ανοησίας. Ο ισχυρισμός ότι η έκθεση στην ακτινοβολία στη διάρκεια των αποστολών Apollo θα ήταν θανατηφόρα για τους αστροναύτες είναι ένα μόνο παράδειγμα αυτής της ανοησίας».

Πέρασαν τις ζώνες Βαν Αλλεν σε 53 λεπτά και η έκθεση τους ήταν 11,4 rads (13 /ώρα ) όταν η θανατηφόρα δόση είναι 300/ώρα.

Spyros

Αγαπητέ, θυμάσαι τη τελευταία φορά που έγραψες ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια και στα κατέρριψα ένα-ένα; Αν θες το ξανακάνω. Αλλά επειδή αυτή τη στιγμή έχω λίγη δουλειά, αν θες διάβασε αυτό (που σου είχε δώσει τότε άλλος σχολιαστής, και δεν το σχολίασες ποτέ), που τα καταρρίπτει και αυτά και μερικές δεκάδες ακόμα.

http://www.clavius.org/

Sim

Αγαπητέ αγοραστε ένα καλό-ακριβο τηλεσκόπιο κ κοιτάξτε τα μέρη που προσελινωθηκαν οι αποστολές Apollo…αν καταφέρετε να τις εντοπισετε (υπάρχουν συντεταγμένες της Σελήνης σε πολλά site που τις αναφέρουν)….θα εκπλαγειτε!

Flanker

καλησπερα σε ολους. Ευχαριστω ολους για τις απαντησεις,η δυνατοτητα ηρεμου διαλογου πανω σε αυτα τα θεματα,ειναι αρετη. Με θλιψη διαπιστωνω οτι δεν καταφερα να εκφραστω πιο καθαρα,γιατι κανεις δεν απαντησε στα επιχειρηματα μου,αλλα αντιθετως δεχθηκα υβρεις και την ευχη να μου απαγορευτει η ψηφος.Ισως πριν γιθνουν ολα αυτα θα μπρουσε κανεις να απαντησει στην ερωτηση του μακαριτη Γκας Γκρισσσομ: https://www.youtube.com/watch?v=274lQSbpkRg “Δεν μπορουμε να επικοινωνησουμε σε αποσταση δυο κτιριων ,και θελουμε να παμε στο φεγαρι?” 28.52 Μαλλον το ελυσαν μολις σε ενα χρονο και μεγαλωσαν την αποσταση απο τα 40 μετρα των δοκιμων σε 239χιλ μιλια,χωρις παρασιτα.τοσο που ο Νιξοπν τους… Read more »

Spyros

Καταρχήν, αλλού η θυματοποίηση και η επίκληση στον ώριμο και πολιτισμένο διάλογο. Ξεκινήσατε το μακροσκελέστατο κείμενό σας, το οποίο ΞΕΡΕΤΕ πως είναι 100% ανακριβές, λέγοντας πόσο περίεργο είναι που εν έτει 2019 υπάρχουν ακόμα άτομα σαν εμάς που δεν πιστεύουν σε μπούρδες. Γιατί λέω πως ξέρετε πως το κείμενό σας είναι ανακριβές; απλούστατα γιατί ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ. Αν δε το θυμάστε, να σας φρεσκάρω τη μνήμη: https://www.ptisidiastima.com/rogozin-about-moon-landings/#comment-105881 Και η απάντησή μου στην απάντησή σας, λίγο παρακάτω: https://www.ptisidiastima.com/rogozin-about-moon-landings/#comment-105984 Ευτυχώς το κείμενό σας (λίγο πάνω απο το λίνκ) είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ, και έτσι οι απαντήσεις μου συμπίπτουν αριθμητικά… Read more »

x-m

Προφανώς απαντήσεις έχετε πάρει στο νήμα αυτό………..Όμως θα ήθελα να ρωτήσω, επιμένετε ; “International Flat Earth Research Society” ; 😯 😯

STRATOS

Flanker αυτά που γράφεις είναι αερολογίες στο ανάγνωσμα που κάθισες και τις αντέγραψες (βιαστικά) από κάποιους γραφικούς στο web που μας τα έχουν πρήξει. Περιττό να σου πω ότι με αυτά που γράφεις (ή μάλλον αναπαραγάγεις) πρακτικά δεν θα πρέπει να έχει γίνει καμία επανδρωμένη διαστημική αποστολή (ούτε από τους φίλους μας τους Ρώσους) και όλα αυτά που βλέπουμε κατά καιρούς είναι 1 τσίρκο στο cinema… Με την σημαία?!! γιατί έχει παραγίνει το κακό… αν προσέξεις τα video, σταματάει να κινείται με το που την εγκαταλείπουν οι αστροναύτες!!!!! Φαίνεται σταματάει μια δια παντός και ο άνεμος εκείνη την στιγμή!!! …… Read more »

Flanker

Καλημερα σε ολους. Εθεσα 17 επιχειρηματα πηρα αντεπιχειρηματα σε ελαχιστα απο αυτα. Καποια απο τα αντεπιχειρηματα δεν στεκουν. Για την σημαια: Ιστορικη αναδρομη,η ΝΑΣΑ τωρα ισχυριζεται οτι ειναι το κουνημα του χεριου που κανει την σημαια να κουνιεται ,την δεκαετια του 90 ελεγε οτι λογω αποθηκευσης ,οι ταλαντωσεις ηταν αποτελσμα του μηχανισμου “ελατηριου”.μετα το αλλαξε.food for thought. https://www.youtube.com/watch?v=wd6ekSYpt9w 0.32 035.H σημαια κινειται περαν του αξονα κινησης του χεριου ,ενω το κατω μερος αυτης διπλωνει. Σοβαρα τωρα.Πιστευετε οτι σε συνθηκες κενου διπλωνει μια σημαια προς τα κατω.Οκ. Αχρηστε Κιουμπρικ παντα το ελεγα οτι ησουν overated. https://www.reddit.com/r/conspiracy/comments/atztui/stanley_kubrick_with_nasa_officials_in_england/ Για τις ζωνες Van Allen;… Read more »

Spyros

Ευτυχώς έχω απαντήσει ήδη σε σχεδόν όλα όσα γράφετε, οπότε μπορώ να κάνω στα γρήγορα ένα κόπυ πάστε, να τελειώνουμε (…). Λοιπόοοον… 1. Για την σημαία: Ναι, όταν το κάτω μέρος της σημαίας αρχίζει να ταλαντώνεται, σε κενό αέρος, θα συνεχίσει να ταλαντώνεται έντονα για πολλή ώρα. Ειδικά αν λόγω θερμοκρασίας το αρχικό της σχήμα (διπλωμένη) τείνει να μην την αφήνει να μείνει επίπεδη. 2. Για τις ζώνες Van Allen, στο βίντεό σας, απλώς αντιγράφω αυτό που σας είχα απαντήσει τον Νοέμβριο (άλλο βίντεο είχατε παραθέσει τότε αλλά το απόσπασμα είναι το ίδιο): Ένα εξαιρετικό παράδειγμα του “παίρνω ένα βίντεο,… Read more »

recce

Έχοντας διαβάσει όλα τα σχόλια μπορώ να πω ότι αυτά που παραθέτετε έχουν απαντηθεί ικανοποιητικά στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον, ιδίως από τον Spyros και το link που μας δίνει http://www.clavius.org/ Επίσης και μια γρήγορη αναζήτηση δίνει και άλλα links σε ερωτήσεις που κάνετε που δεν φαίνεται να απαντιούνται στο clavius.org, όπως π.χ. https://history.nasa.gov/SP-350/ch-4-3.html για το ζήτημα του life support της αποστολής και https://www.quora.com/How-did-the-Apollo-astronauts-stay-warm-on-the-moon-while-in-the-shade-of-the-lander-for-example-Wouldnt-the-temperature-vary-on-the-moon-as-much-as-the-outside-of-the-International-Space-Station για το ζήτημα του πως δεν ‘πάγωσαν’ ή ‘κάηκαν’ οι αστροναύτες όταν ήταν πάνω στον δορυφόρο μας. Θα ήταν πάντως ενδιαφέρον να απαντήσετε εσείς σε 2 ερωτήματα, που το πρώτο έχει γίνει και από άλλους στο forum… Read more »

x-m

Γίνομαι ενδεχομένως κουραστικός αλλά, θεωρείτε την International Flat Earth Research Society αξιόπιστη πηγή;

famas

Εξαιρετικό άρθρο, ευχαριστούμε ΠΤΗΣΗ!

Κωστας

Το ότι υπάρχει άνθρωπος που δεν πιστεύει ότι πατήσαμε το φεγγάρι ανάμεσα στους αναγνώστες της πτήσης με ξεπερνά. 😐

Gerasimos

Την ίδια απορία έχω και εγώ φίλε! Μάλλον αναγνώστης κομήτης θα είναι…..

Ντίνος

Συγχαρητήρια στον Flanker που παραθεσε επιχειρηματα, ασχετα αν εχει δικιο ή οχι το σκεπτικο του ειναι ενδιαφερον. Περαν αυτου προσπαθωντας να επαληθευσω το 1. ξεκινησα με τη wiki και τωρα εφθασα να διαβαζω για βαρυτικα κυματα…:) Και οχι η θερμοκρασια που αισθανεται ο ανθρωπος στην εξωατμοσφαιρα δεν ειναι 1500 κελσιου https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE%B5%CF%81%CE%BC%CF%8C%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B1 ”Επειδή η ατμόσφαιρα έχει ελάχιστη πυκνότητα σε αυτό το ύψος, η υψηλή «θερμοκρασία» της θερμόσφαιρας δεν αναφέρεται σε «ζέστη» όπως τη γνωρίζουμε εμπειρικά – ένας άνθρωπος στη θερμόσφαιρα θα αισθανόταν κρύο, ακριβώς διότι η ατμόσφαιρα είναι τόσο αραιή που η θερμότητα δεν μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ των μορίων. Η… Read more »

Spyros
x-m

Ενδιαφέρον το ότι υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ότι δεν πήγαμε ποτέ στη Σελήνη αφού ακόμα και σήμερα οι δυνατότητες μας είναι περιορισμένες , την ίδια στιγμή που άλλοι ( π.χ. disclosure project) πιστεύουν ότι τα διαγαλαξιακά ταξίδια είναι ήδη πραγματικότητα , κρυφή όμως, όχι μόνο απο το ευρύ κοινό αλλά για την παγκόσμια πολιτική ελίτ εκτός ελαχίστων μυημένων στην “αλήθεια”.

Ellinokyprios
STRATOS

Εκπληκτικό άρθρο ΠΤΗΣΗ όπως πάντα!! Μια μικρή διόρθωση, στο σχεδιάγραμμα της αποστολής από το BBC που έχετε ανεβάσει…. όταν έγινε η σύνδεση του Command-Service Module (μετά από στροφή 180 μοιρών) με το Lunar Module, το τελευταίο στάδιο του πυραύλου ήταν ακόμη attached στο Lunar module (δεν φαίνετε έτσι στο σχεδιάγραμμα (4) και μπερδεύει).. Στο εκπληκτικό άρθρο του Θανάση Βέμπου που έχετε στο τελευταίο σας τεύχος αναφέρεται ότι το πρόγραμμα κόστισε 112 δις δολάρια σε σημερινά χρήματα (ή το 2% ετησίως του Αμερικάνικου κρατικού προϋπολογισμού της δεκαετίας του 1960 όπως γράφατε σε αντίστοιχο παλιό άρθρο σας για τα 25 γενέθλια της… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κε Υπουργέ, στις ΗΠΑ ζητήστε “ότι αποσύρει το USN μέσα στο 2021”! 4 LCS, 3 περιπολικά Cyclone, 1 LSD Whidbey Island… Τα χρειαζόμαστε όλα

 To χτεσινοβραδινό άρθρο μας για τα 4 υπό απόσυρση LCS προκάλεσε έντονες συζητήσεις στα σχόλιά μας. Λογικό είναι, καθώς οι ανάγκες του ΠΝ είναι...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Η Ελλάδα εξάγει αμυντικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας στο… Ισραήλ! Εξαγωγική...

8
Απίστευτο κι όμως πραγματικό! Μια εκ των κορυφαίων ελληνικών αμυντικών εταιρειών, η Intracom Defence συμφώνησε με την ισραηλινή ΙΑΙ για την εξαγωγή υψηλής τεχνολογίας...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 December 2015 #355

Αγορά $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούλιος #398

Αγορά 3.99 $

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 1863: Η επίθεση του Pickett, η πιο φοβερή και ωραία στιγμή του πολέμου

– Την τρίτη μέρα της μάχης του Γκέττυσμπεργκ εκτοξεύεται η επίθεση του Πίκετ. Μετά από μία μακρά και δύσκολη μάχη στην οποία ο...

Εντοπισμός ραδιενέργειας στην Ευρώπη «δείχνει» πιθανή δοκιμή ρωσικού όπλου;

Σταθμοί μέτρησης της ραδιενέργειας στη Βόρεια Ευρώπη εντόπισαν τον Ιούνιο μια βραχύβια, αλλά επικίνδυνη διαρροή, που πιστεύεται πως προήλθε από τη Ρωσία.Σύμφωνα με το...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 21 Ιουνίου / 3 Ιουλίου 1824: Καταστροφή των Ψαρών

- Το μικρό νησί των Ψαρών υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριο στον ναυτικό αγώνα εναντίον του τουρκικού στόλου εκτελώντας επιδρομές εναντίον πλοίων και παραλίων.Προκειμένου να...

Η Αυστραλία αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες και ικανότητες πλήγματος στην επόμενη δεκαετία

Με μια κομβικής σημασίας μετάθεση της αμυντικής της στάσης η Αυστραλία θέτει ως προτεραιότητα την αύξηση της παρουσίας της στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανών ενώ...

Ο Ζαν Καστέξ ορίσθηκε πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος Ζαν Καστέξ ορίσθηκε πρωθυπουργός της Γαλλίας, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.Ο 55χρονος Ζαν Καστέξ, απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και του...
- Advertisement -
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x