Η τελευταία φορά που ο άνθρωπος πάτησε το πόδι του στην Σελήνη

4
1388
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 60
  •  
  •  

Το Απόλλων 17 ήταν η τελευταία αποστολή του προγράμματος Apollo της NASA. Εκτοξεύτηκε στις 12:33 π.μ. στις 7 Δεκεμβρίου 1972, με πλήρωμα αποτελούμενο από τον κυβερνήτη Γιουτζήν Σερνάν, τον πιλότο του συγκροτήματος διοίκησης Ρόναλντ Έβανς και τον πιλότο της σεληνιακής μονάδας Χάρισον Σμίττ.

Ήταν η τελευταία φορά που ο εξοπλισμός που είχε σχεδιαστεί για το πρόγραμμα Απόλλων χρησιμοποιήθηκε για αυτόν τον σκοπό, δηλαδή την προσελήνωνση αστροναυτών στο φεγγάρι της γης.

Η οποία προσελήνωση πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα, στις 11 Δεκεμβρίου εκείνης της χρονιάς.

Το Apollo 17 είναι η πιο πρόσφατη επανδρωμένη προσελήνωση στο φεγγάρι κι η πιο πρόσφατη φορά που ο άνθρωπος ταξιδεύει πέρα από τα όρια της χαμηλής περιγήινης τροχιάς. Επίσης ήταν κι η πρώτη αποστολή όπου δεν συμμετείχε ούτε ένας από το πλήρωμα που να είχε υπάρξει δοκιμαστής πιλότος.

Η αποστολή έσπασε πολλά ρεκόρ: ήταν η πιο μακροχρόνια παραμονή στη Σελήνη, περιλάμβανε τις πιο μακροσκελής εξω-οχηματικές δραστηριότητες (οδοιπορικά στην επιφάνεια), την λήψη του πιο μεγάλου σεληνιακού δείγματος (πετρώματος) αλλά και το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σεληνιακή τροχιά.

Μετά από αυτήν την αποστολή, δεν υπήρξε καμία άλλη προσπάθεια ανθρώπινης παρουσίας στην Σελήνη. Έχουν υπάρξει πολλές δηλώσεις πρόθεσης από τις διαστημικές υπηρεσίες διαφόρων χωρών αλλά τίποτα δεν έχει μετουσιωθεί σε πράξη, κυρίως λόγω της έλλειψης πραγματικού κινήτρου και του τεράστιου κόστους.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο τελευταίος περιπατητής της Σελήνης

 

Στο τεύχος Π&Δ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019 θα “θυμηθούμε” μια άλλη επέτειο, αυτή της αποστολής Apollo 8, την πρώτη φορά που ο άνθρωπος είδε την άλλη πλευρά της Σελήνης,  μετά από 50 χρόνια!


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 60
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Complex
Guest
Complex

Ρωσία: Κοιτάξτε η δική μας αποστολή φτάνει 300 χλμ πάνω από την γη.

ΗΠΑ: Χα χα χα τι είναι αυτό; Εδώ η δική μας φτάνει 300.000 χλμ.

Και κάπως έτσι με κίνητρο το ποιος την έχει μεγαλύτερη, ο άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι.

Alex
Guest
Alex

Δείτε το ντοκιμαντέρ “last man on the moon” είναι πολυ καλό.. σε γνωστό streaming service

Tsiakanikas V.
Guest
Tsiakanikas V.

γιατί δεν ξαναπήγαν οι αμερικάνοι στη Σελήνη?

Em.Ti
Guest
Em.Ti

Γιατί δεν χρειάστηκε.