Ο Ευ. Αποστολάκης για τα εξοπλιστικά στο 7ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος

13
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Πολεμική Αεροπορία διοργανώνει σήμερα και αύριο στο αμφιθέατρο «Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς» της Σχολής Ικάρων στη Δεκέλεια το 7ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος.

 

Το φετινό συνέδριο έχει θέμα «Η Αεροπορική Ισχύς ως Στρατηγικός παράγοντας στην εξέλιξη της Άμυνας και Ασφάλειας» και την πρώτη ημέρα των εργασιών παρακολούθησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. Στις δηλώσεις του ο Υπουργός ευχαρίστησε τους διοργανωτές και χαρακτήρισε την αεροπορική ισχύ ως «ένα εργαλείο στην εργαλειοθήκη της πολιτικής της άμυνας και ασφάλειας μίας χώρας, ένα ισχυρό εργαλείο διπλωματίας, βασικό συστατικό της εθνικής στρατιωτικής ισχύος και μία σημαντική διάσταση της αμυντικής διπλωματίας». Όσον αφορά την τελευταία, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ», κατά την οποία σύμμαχοι και εταίροι του ΝΑΤΟ εκπαιδεύονται δίπλα-δίπλα.

 

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης επεσήμανε για ακόμη μία φορά τις «αναδυόμενες προκλήσεις ασφαλείας» που χαρακτηρίζουν την ευρύτερη περιοχή (Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Ανατολική Μεσόγειος) και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός δρων και πυλώνας σταθερότητας που διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην προαγωγή συνεργειών και πρωτοβουλιών.

 

Σχετικά με την εθνική αεροπορική ισχύ, ο Υπουργός ανέφερε ότι «έχουμε ξεκινήσει την παραλαβή ελικοπτέρων από τις ΗΠΑ, ενώ η αναβάθμιση των μαχητικών F-16 είναι σε εξέλιξη. Ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B είναι επίσης σε εξέλιξη, ενώ ενεργούμε ανάλογα και για την υποστήριξη των αεροσκαφών Mirage καθώς και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αεράμυνας και επιτήρησής μας».

 

Ακολουθεί η ομιλία του  Υπουργού Εθνικής Άμυνας (απόδοση στα ελληνικά):

‘’Καλημέρα σας,

Χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο 7o Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος και σας καλωσορίζω θερμά στην Σχολή Ικάρων, στο λίκνο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το ετήσιο συνέδριο αεροπορικής ισχύος, μέσω της αλληλεπίδρασης εποικοδομητικών προτάσεων και σκέψεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο έχει εξελιχθεί σε σημαντικό βήμα διαλόγου και διερεύνησης  προσεγγίσεων στον τομέα της αεροπορικής ισχύος.

Επιτρέψτε μου να καλωσορίσω ιδιαιτέρως τον Διοικητική των Αεροπορικών Δυνάμεων ΝΑΤΟ και Διοικητή των Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής, τον Διοικητή της Αεροπορίας του Ισραήλ, τον Στρατιωτικό Σύμβουλο του ΟΗΕ για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, τον Διοικητή της Αερομεταφερόμενης Δύναμης Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου του ΝΑΤΟ, τον Υποδιοικητή της Συμμαχικής Διακλαδικής Διοίκησης Δυνάμεων της Νάπολης και τον Υποδιευθυντή του Κλάδου Εκπαίδευσης της Βασιλικής Αεροπορίας της Ιορδανίας. Ήρθατε από μακριά και η παρουσία σας είναι μεγάλη μας τιμή.

Η πραγματοποίηση του συνεδρίου αποτελεί την κορύφωση μίας εξαιρετικής προετοιμασίας και συνεργασίας μεταξύ των διοργανωτών και θα ήθελα να συγχαρώ τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και το προσωπικό του.

Ειδικά φέτος, το θέμα του συνεδρίου, «Η αεροπορική ισχύς ως στρατηγικός παράγοντας στην εξέλιξη της άμυνας και ασφάλειας», εμβαθύνει στον πυρήνα της ύπαρξης της αεροπορικής ισχύος.      

Μπορώ να ισχυριστώ με βεβαιότητα ότι η αεροπορική ισχύς είναι ένα εργαλείο στην εργαλειοθήκη της πολιτικής της άμυνας και ασφάλειας μίας χώρας, ένα ισχυρό εργαλείο διπλωματίας, βασικό συστατικό της εθνικής στρατιωτικής ισχύος και μία σημαντική διάσταση της αμυντικής διπλωματίας, καθώς η αεροπορική ισχύς δύναται να ανταποκριθεί γρήγορα σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας με υψηλό επίπεδο ταχύτητας, εμβέλειας και ευελιξίας. Η σύγχρονη αεροπορική ισχύς έχει τη δυνατότητα να προβάλλει τις προθέσεις ενός κράτους και να υποστηρίξει τους εθνικούς του στόχους και συμφέροντα.

Βρισκόμαστε στον δεύτερο αιώνα αεροπορικής ισχύος και η εξέλιξή της έχει ωριμάσει, σε σημείο που πλέον αναγνωρίζεται ως αναγκαίο στοιχείο του σύγχρονου πολέμου. Επιπλέον, οι ήπιες δυνατότητες της αεροπορικής ισχύος παράγουν ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο στρατηγικών επιδράσεων που εκτιμώνται ιδιαίτερα στην πολιτική.

Αλλά, η αεροπορική ισχύς δεν μπορεί πλέον να εξετάζεται μεμονωμένα. Πρέπει να ενταχθεί και να αλληλεπιδρά με άλλους κλάδους και συστήματα συμμαχιών. Έτσι, για να αποφέρει τη μέγιστη ισχύ και να επιτύχει τα επιθυμητά στρατηγικά αποτελέσματα στο σωστό τόπο και χρόνο, η αεροπορική ισχύς πρέπει να εφαρμόζεται σε πολυχωρική βάση με άλλα στρατιωτικά εργαλεία και όργανα εθνικής ισχύος. Και βεβαίως, σύμφωνα με τις εθνικές προτεραιότητες άμυνας και ασφάλειας υποστηρίζοντας τους σκοπούς, τους τρόπους και τα μέσα της υψηλής στρατηγικής.

Και αυτό ισχύει ιδίως για την περιοχή της Ελλάδας, όπου η σημασία της αεροπορικής ισχύος είναι ύψιστη σπουδαιότητας. Αυτό καταδεικνύεται καθημερινά από τις αεροπορικές μας μονάδες οι οποίες, μαζί με τις χερσαίες και τις ναυτικές, εκτελούν επιτυχώς την πρωταρχική αποστολή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τη διασφάλιση της εθνικής μας ακεραιότητας και κυριαρχίας.         

Αξιότιμοι σύνεδροι,

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της ανθρωπότητας, η ειρήνη ποτέ δεν ήταν δεδομένη. Τα Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και η Ανατολική Μεσόγειος, η γειτονιά μας, είναι μια περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας, η οποία χαρακτηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα αναδυόμενων προκλήσεων ασφαλείας.

Αποτυχία αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων θα έχει σίγουρα αρνητικές επιπτώσεις για τη σταθερότητα της περιοχής, ενώ οι συνέπειες ενδέχεται να επεκταθούν στην άμεση περιφέρεια και πέραν αυτής. Δεδομένης της διαφορετικής φύσης, της κλίμακας και της πολυπλοκότητάς τους, καμία χώρα δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει μόνη της. Επιβάλλεται η συντονισμένη πολυμερής συνεργασία περιφερειακών και διεθνών συμμάχων και εταίρων. Θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με αυτήν την ιδέα.

Σε αυτό το ρευστό και αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον, η Ελλάδα, ως σημαντικός δρων και πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην προαγωγή συνεργειών και πρωτοβουλιών. Δημιουργούμε παραγωγικές σχέσεις και βελτιώνουμε ήδη υφιστάμενες, πέραν του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η Ελλάδα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της σταθερότητας. Χτίζει γέφυρες συνεργασίας και διαλόγου με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και γόνιμης αλληλεπίδρασης.

Η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτήν την εθνική προσπάθεια συνίσταται στην άσκηση ενεργής, πολυδιάστατης αμυντικής διπλωματίας, η οποία υπηρετεί και εκτείνεται στο πολιτικό πεδίο.

Ωστόσο, ζούμε με έναν δύσκολο γείτονα. Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, αντιδρώντας πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία.

Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα, οι προσπάθειες μας στοχεύουν στην εξομάλυνση. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες μια συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών προκειμένου να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, επιδιώκουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, διαφυλάσσοντας παράλληλα αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να αναφερθώ στην πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει σε παράνομη γεώτρηση εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια απόφαση την οποία καταδικάσαμε και η οποία προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων διεθνώς από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες. Χαιρετίζουμε την ψύχραιμη στάση που υιοθέτησε η Κύπρος και παραμένουμε συντονισμένοι με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας για μελλοντικές ενέργειες.

Κυρίες και κύριοι,

Επιστρέφοντας στο γόνιμο διάλογο, αναπτύσσουμε πληθώρα δραστηριοτήτων και κοινή εκπαίδευση με τις Ένοπλες Δυνάμεις σχεδόν όλων των χωρών της περιοχής, αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο. Φυσικά, καλλιεργούμε τις σχέσεις μας με την Κύπρο, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, το Μαρόκο, τις χώρες του Κόλπου, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τις ΗΠΑ και τις βαλκανικές χώρες.

Η αμυντική διπλωματία μας αξιοποιεί τις καλές σχέσεις που η Ελλάδα παραδοσιακά έχει με τον Αραβικό κόσμο, συμβάλλοντας έτσι στη σταθερότητα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Συνεπώς, φέρνουμε κοντά χώρες με ιδιαίτερες, διαφορετικές, ή ιστορικά αντίθετες πολιτικές, προάγοντας τη μεταξύ τους συνεργασία.

Γνωρίζουμε ότι η αεροπορική ισχύς, μέσω της αμυντικής συνεργασίας, έχει απτή και πολύτιμη συμβολή για την καλλιέργεια συνεργασιών και την ανάπτυξη συνεκτικής και αποτελεσματικής αποτροπής και συλλογικής άμυνας.

Το καλύτερο παράδειγμα αυτού αποτελεί η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» που πραγματοποιήσαμε τον προηγούμενο μήνα, μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές ασκήσεις στη Μεσόγειο για το 2019, κατά την οποία σύμμαχοι και εταίροι του ΝΑΤΟ εκπαιδεύονται δίπλα-δίπλα.

Μέσω της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ», η Πολεμική Αεροπορία και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αντίστοιχα, επέδειξαν την ικανότητα και τη δυνατότητά μας να επιχειρούμε αποτελεσματικά σε απαιτητικό περιβάλλον, βελτιώνοντας παράλληλα την απαιτούμενη διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμετεχόντων φίλων και συμμάχων του ΝΑΤΟ. Με αυτόν τον τρόπο στέλνουμε επίσης ένα σαφές μήνυμα για την ικανότητά μας να επιχειρούμε αρμονικά και αποδοτικά μαζί, καθώς και της αποφασιστικότητάς μας να προαγάγουμε την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Όσον αφορά στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων, η Ελλάδα συνεχίζει να επιδιώκει την ενίσχυση της σταθερότητας και τον Ευρωατλαντικό προσανατολισμό των χωρών της περιοχής, με την υλοποίηση και την οικοδόμηση αμυντικών δυνατοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν αναλάβει το έργο επιτήρησης του εναέριου χώρου της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου και, σύντομα, και της Βόρειας Μακεδονίας.

Σε αυτούς τους καιρούς των ραγδαίων αλλαγών και των απρόβλεπτων προκλήσεων, οι οποίες τονίζουν την ανάγκη για προσαρμοστικότητα, ευελιξία και ευστροφία, έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον, οραματιζόμενοι τις Ένοπλες Δυνάμεις του αύριο. Ο μετασχηματισμός και η προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στις νέες συνθήκες αποτελούν μονόδρομο. Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις στην ανάπτυξη δυνατοτήτων καθίστανται αναγκαίες.

Φυσικά, αναβαθμίζουμε και την αεροπορική μας ισχύ. Όπως γνωρίζετε, έχουμε ξεκινήσει την παραλαβή ελικοπτέρων από τις ΗΠΑ, ενώ η αναβάθμιση των μαχητικών F-16 είναι σε εξέλιξη. Ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B είναι επίσης σε εξέλιξη, ενώ ενεργούμε ανάλογα και για την υποστήριξη των αεροσκαφών Mirage καθώς και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αεράμυνας και επιτήρησής μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι η Ελλάδα θεωρεί τις πολυμερείς συνεργασίες για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια μια από τις ύψιστες προτεραιότητές της. Τιμούμε τις δεσμεύσεις μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ. Προάγουμε την ειρήνη και σταθερότητα, επιχειρώντας από κοινού με τους Συμμάχους και τους Εταίρους μας, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο και τις υφιστάμενες Συνθήκες.

Είμαι βέβαιος ότι τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε και να αξιοποιήσουμε την αεροπορική ισχύ στις επιχειρήσεις του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς και για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας.

Το συνέδριο αεροπορικής ισχύος αποτελεί ένα γεγονός που προσθέτει αξία στις προσπάθειές μας για την προαγωγή της διεθνούς συνεργασίας και τη βελτίωση της κοινής αντίληψής μας. Τούτου λεχθέντος, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλους τους συμμετέχοντες και συντελεστές και ιδιαίτερα όσους ταξίδεψαν από μακριά για να είναι σήμερα εδώ.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριο.’’

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Silverakos
Member
Silverakos

Ψάχνουμε να τετραγωνισουμε τον κύκλο. Εθνική Άμυνα χωρίς πόρους ….19 δις η Τουρκία το προηγούμενο έτος ούτε ένα ολόκληρο εμείς . Η χώρα σε αφασία κανείς δεν καταλαβαίνει τίποτα από στρατιωτική ισχύ ….μόνο τι θα γίνει με μισθούς και συντάξεις ….

F-35akias
Guest
F-35akias

Όταν θα αρχίζουν να χτυπάνε οι Τούρκοι στο Αιγαίο θα πέφτουμε ως συνήθως από τα σύννεφα, ο πανικός θα κυριαρχεί,θα κλαίμε τη μοίρα μας και όπου φύγει φύγει… Και μην πει κανείς ότι φταίνε οι πολιτικοί-η ελληνική κοινωνία είναι όπως οι πολιτικοί της-

FOX
Guest
FOX

Τότε θα μας φταίνε οι ξένοι που μας σώζουν… οι πολιτικοί που δεν “θελουμε” κανόνια αλλά βούτυρο…

montif74
Member
montif74

Υπουργέ, κόψε μισθούς, κλείσε στρατόπεδα,μείωσε προσωπικό, πάγωμα προαγωγών και αύξηση ηλικίας συνταξιοδότησης κατά +7 χρόνια. Και ότι άλλο χρειαστεί για να αυξηθεί το ποσοστό των προμηθειών επί του συνολικού προϋπολογισμού του υπουργείου Αμύνης.

Steve
Member
Famed Member
Steve

Πρέπει να είναι πού εύκολη η δουλειά του υπουργού άμυνας… επαναλαμβάνεις 2-3 φράσεις όπου πάει και όλα καλά… τα άλλα στον αυτόματο…
“Οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να διαφυλάξουν τα σύνορα της πατρίδος”
“Προχωράνε τα P3 F16 και fos για mirage”
και το γνωστό “Δεν διεκδικούμε τίποτα….”

Πότε θα βρεθεί κάποιος να του φωνάξει “ΤΙ ΛΕΣ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ???? ΠΟΙΑ F16? ΠΟΙΑ P3? ΠΟΙΑ ΜΙRΑGE? ΠΟΙΕς ΤΟΡΠΊΛΕς ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ?”

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Noble Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Ως εχουν τα πραγματα θα πρεπει να συγκρουσθουμε συντομα με την Τουρκια. Ας αγοραστουν τορπιλες, και οτιδηποτε θα κανει ετοιμοπολεμο τα υπαρχοντα οπλικα συστηματα, αμεσα, και αν γινεται ας νοικιαστουν (αφου δεν μπορουμε αγορα) Γαλλικα Rafale οπλισμενα με meteor (λογο εμβελειας και τεχνολογιας του) και οτι αλλο απαιτειται, τωρα, πριν να ειναι αργα. ————— Επέκταση χωρικών υδάτων προανήγγειλε η ΑΝΥΠΕΞ Σ. Αναγνωστοπούλου, αναφεροντας για το δικαίωμα η Ελλάδα να επεκτείνει τα σύνορα της, ειδικά αν τα έχει βρει με τους γείτονες της που την αφορούν, αλλα μην δινοντας περεταιρω εξηγησεις. ——————– Υπεγράφη έγγραφο στην Γαλλία για τη στρατιωτική συνεργασία Κυπριακης… Read more »

Nikoss
Member
Nikoss

Ο Αποστολακης σωστα μιλαει για εκσυγχρονισμο της αεραμυνας,να δουμε ποτε αυτο θα γινει πραγματικοτητα..

mm9
Guest
mm9

Συντομα…στην Λαρισα!;)

adpanos
Member
Famed Member
adpanos

Πού γίνονται όλα αυτά που αναφέρει ο υπουργός; Σε παράλληλο σύμπαν;

Γιατί εγώ ούτε εξέλιξη του προγράμματος αναβάθμισης των F16 βλέπω,
ούτε υποστήριξη των Mirage βλέπω, για αναβάθμιση δεν το συζητάμε καν,
ούτε τα P3 βλέπω να ετοιμάζονται σύντομα.

Επίσης όλα αυτά είναι το 1/10 των προβλημάτων που έχουμε …. Για το ναυτικό κουβέντα …
Βέβαια το συνέδριο ήταν για την αεροπορική ισχύ, οπότε δικαιολογείται ο υπουργός.

NickK
Member
NickK

Μια ακομα εκθεση ιδεων, απο εναν ακομα υπουργο κατωτερο των περιστασεων – ειναι προφανες οτι το μονο που τον ενδιαφερει (μετα την εκχωρηση της Μακεδονιας βεβαιως) ειναι να μην ‘κατσει στραβη στην βαρδια’ του.

Diogenis
Member
Trusted Member
Diogenis

Άλλο πράγμα η ανησυχία και άλλο η ισοπέδωση , το γνώρισμα του νέο Ελληνα η του ύψους η το βάθους. Τα ξεπουλούσαν όλα , θα μας τα πάρουνε όλα.

KaizerAmstelVonLagerS
Member
KaizerAmstelVonLagerS

Οταν απο ενα ολοκληρο σεντονι αφιερωνεις μια παραγραφο 5 γραμμων στο πιο ουσιαστικο θεμα με γενικολογες αναφορες….

anast
Guest
anast

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΠOΛΕΜΙΚΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΟΧΙ F16 ΑΛΛΑ ΙΚΑΝΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ ΣΑΝ ΔΕΥΤΕΡΟ Ἠ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ META THN ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ F16 ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΑΡΟΥΝ. ΕΜΕΙΣ;