19.1 C
Athens
Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΡΘΡΑ Συνέντευξη Α/ΓΕΕΘΑ: 180 εκατομμύρια το κόστος των 2 Adelaide, οι ΗΠΑ συναινούν...

Συνέντευξη Α/ΓΕΕΘΑ: 180 εκατομμύρια το κόστος των 2 Adelaide, οι ΗΠΑ συναινούν για τα όπλα τους

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου σε διαπιστευμένους συντάκτες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται για καθιερωμένη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που είθιστε να παραχωρείται κάθε χρόνο αυτήν την περίοδο εν όψει της εορταστικής περιόδου. Ο Αρχηγός μίλησε αρκετή ώρα και συζήτησε με τους συναδέλφους για όλα τα θέματα της επικαιρότητας και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα των ημερών – όπως αποτυπώνεται και από την απήχηση και σχολιασμό στις αντίστοιχες αναρτήσεις στον ιστότοπο της Π&Δ – που δεν είναι άλλο από την ενίσχυση του στόλου με νέες κύριες μονάδες επιφάνειας.

Σε πρώτη φάση αναφέρθηκε από τις εντυπώσεις του από το πρόσφατο ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου όπως τόνισε συνάντησε το πιο θερμό κλίμα στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας, όχι μόνο στο κομμάτι της άμυνας και της ασφάλειας αλλά και σε όλους τους τομείς συνεργασίας που διέπουν τις δυο χώρες. Ειδικότερα όμως στον τομέα της άμυνας έγιναν αρκετές συζητήσεις όπου διαπιστώθηκε σύμπνοια απόψεων σε όλα τα θέματα που αφορούν εξωτερική πολιτική, ενεργειακοί πόροι, ανατολική Μεσόγειος, συνεργασία με Αίγυπτο και Ισραήλ. Άξιο αναφοράς ήταν δε ότι οι Αμερικανοί θεωρούν πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα είναι μία γέφυρα συνεργασίας με την Αίγυπτο που η Ουάσιγκτον την βρίσκει πολύ εξυπηρετική.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο θέμα της ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και δη στα καράβια, που όπως είπαμε είναι και το φλέγον ζήτημα των ημερών. Οι λύσεις που βρίσκονται στο τραπέζι όπως ανέφερε ο ναύαρχος αυτή τη στιγμή είναι τρεις:

1) Η λύση των αμερικανικών φρεγατών LCS, αντίστοιχο σχέδιο με αυτό που προωθήθηκε στην Σαουδική Αραβία, που όμως είναι μία μακροπρόθεσμη λύση που δεν πρόκειται να αποδόσει νέες μονάδες νωρίτερα από πέντε-έξι χρόνια.
2) Η λύση που προτείνουν οι Γάλλοι με τις φρεγάτες [email protected] που επίσης δεν μπορεί να αποδόσει σύντομα νέες μονάδες, αν κι έχει το πλεονέκτημα της χρηματοδότησης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, όπως έχουμε αναφέρει αναλυτικά και
3) Οι φρεγάτες κλάσης Perry που θα προέρχονται από την Αυστραλία, ήτοι η τοπική κλάση Adelaide. Ο ναύαρχος δεν αναφέρθηκε καθόλου σε πλεονασματικές φρεγάτες της κλάσης από τα αποθέματα του αμερικανικού Ναυτικού.

Υπάρχει λοιπόν τώρα μία συζήτηση κατά πόσο αυτά τα καράβια θα μπορούσαν να είναι μία λύση για το Πολεμικό Ναυτικό και πάντως ενδιάμεση λύση μέχρι την άφιξη νέας ναυπήγησης μονάδων. Το κόστος που αναφέρθηκε από το Ναύαρχο ήταν αφενός μεν στα 180 εκατομμμύρια ΜΑΖΙ με τον οπλισμό τους κι αφετέρου δε τόνισε πως άλλα ποσά που είχαν αναφερθεί τις προηγούμενες μέρες κι έφταναν μέχρι και τα 400 εκατομμύρια ήταν λάθος σύμφωνα με το Ναύαρχο. Η συνεισφορά της αμερικανικής πλευράς είναι βέβαια στο ότι καθώς είναι αυτοί που δίνουν το πιστοποιητικό τελικού χρήστη, θα συναινέσουν με την αποδέσμευση των οπλικών συστημάτων που φέρουν οι εν λόγω φρεγάτες, ήτοι τους πύραυλους αεράμυνας περιοχής SM-2. Όλα αυτά δεδομένου του άριστου κλίματος που επικρατεί μεταξύ των δυο πλευρών. Τόνισε δε ότι αυτά τα πλοία θα μπορούσαν να είναι μία λύση για το ΠΝ αφού θα έδιναν δυνατότητες αεράμυνας περιοχής που είναι ο τομέας που έχει έλλειψη το ΠΝ.

Όσον δε αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Ναύαρχος αναφέρθηκε στις ελληνικές κόκκινες γραμμές αφού ερωτήθηκε σχετικά και τι ικανότητες έχουμε να παρέμβουμε στην ανατολική Μεσόγειο δήλωσε ότι έχουμε «ικανότητες σημαντικές» αν και το ΠΝ υστερεί στο κομμάτι της αεράμυνας περιοχής, πράγμα το οποίο φιλοδοξείται να καλυφθεί με αυτά τα δυο πλοία. Από την άλλη πλευρά η Πολεμική Αεροπορία έχει δεδομένες ικανότητες και σε μία ενδεχόμενη επιχείρηση θα μπορέσει να καλύψει το Πολεμικό Ναυτικό απλά όπως τόνισε αν υπήρχαν αυτά τα δυο πλοία το Πολεμικό Ναυτικό θα είχε πολύ περισσότερη αυτάρκεια και λιγότερες απαιτήσεις προστασίας από την Πολεμική Αεροπορία.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

209 ΣΧΟΛΙΑ

209 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Δημήτρης Γ.

Επίσημη ενημέρωση…. Μάλιστα!

Daidalos

Άμεση αγορά των Adelaide, γιατί απαιτούνται παρόμοια πλοία… χτες, κυρίως για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Έτσι κερδίζουμε και χρόνο για τις διαπραγματεύσεις για τις [email protected] ή/και τις LCS. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δρομολογήσουμε την αντικατάσταση και των αναβαθμισμένων φρεγατών τύπου S, μέσα στην επόμενη δεκαετία. Υπό αυτήν την έννοια, οι τροποποιημένες LCS-GR παρέχουν τη δυνατότητα σταδιακής ναυπήγησης σε ελληνικό ναυπηγείο (βλ. ΟΝΕΧ) για μια σειρά ετών, ώστε αφενός να ανανεωθεί ο στόλος επιφανείας του ΠΝ και αφετέρου να αναληφθεί και η κατασκευή πρόσθετων πλοίων για πελάτες του εξωτερικού, κυρίως στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

CKfurious

Εάν είναι 180mil με full τα SM2/ESSM όπλα είναι κελεπούρι.Μην το σκεφτόμαστε
Να περιμένουμε βεβαια και τα ευρήματα της επιτροπής που λέγεται πως θα στείλουμε
Να μην καταλήξουν με τους γείτονες φοβάμαι. Έχουν ήδη PERRY οποτε ποιο εύκολα ενσωματώνονται στο στόλο τους

sotbak

+1, λογικό και γω πιο πολύ φοβάμαι ότι αν δεν τα πάρουμε εμείς θα τα ζητήσουν οι γείτονες….

Thomas

2 πλοια θελουν αλλα τοσα για προστασια. Επισης ειναι ευαλωτα στα εχθρικα αεροσκαφη και υποβρυχια και κοστοβορα σε βαθος 10ετιας. Καλυτερα τα οποια χρηματα να διατεθουν εστω και για μικρο αριθμο 20 F35Α με τα οπλα τους για την 117 ΠΜ της Ανδραβιδας.

ΜΑΝ

Με €180εκ. παίρνουμε το πολύ 1 F35 με τα όπλα του…

μαν του μαν

400 ειναι με τα οπλα + τα λειτουργικα κοστη; εκτος κι αν ειναι τηλεκατευθυνομενες. μισο δις απο δω μισο δις απο κει μαζευοντε.

Thomas

ΠΑΛΙ ΛΑΘΟΣ. 2 ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΜΕ 160 ΜΥΡΙΑ ΚΑΙ 20 ΜΥΡΙΑ ΟΠΛΑ ΑΦΟΥ ΤΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΗΔΗ ΣΤΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑ. 20 JASSM ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕ 20 ΜΥΡΙΑ ΣΥΜΒΑΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ F16. ΕΙΔΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙ ΚΑΛΟΥΔΙΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ; ΑΣΕ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΜΕ ΣΦΑΙΡΕΣ ΟΙ 2 ΑΔΕΛΑΙΔΕΣ ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟ 180 ΜΥΡΙΑ. ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑ ΚΑΙ ΠΝ.

sotbak

παίρνουμε 2, αλλά καμιά ΛΜ δεν πουλάει 2 Φ-35…..!!!!!

sotbak

με 180 εκ€ θα έχουμε πλοία με ΣΜ2 και άμεσα, δεν είναι μεγάλο το ποσό, κλείνουμε το κενό που έχουμε σήμερα μέχρι να έρθουν νέα (είτε Μπελχαρες είτε LCS είτε το όνειρό μου Α/Β), πρέπει να κρατηθούμε όρθιοι στην Αν μεσόγειο, αρχίζει το “πανηγύρι” και δεν έχουμε ακόμη νέες ναυπηγήσεις με νέα όπλα, δεν υπάρχει άλλη λύση……

chikichiki

Τα 2 πλοία αγοράζονται για να προστατεύουν τα υφιστάμενα, τα οποία με τη σειρά τους θα προστατεύουν τα 2 καινούρια (που έτσι κι αλλιώς έχουν από μόνα τους πολύ καλή αυτοπροστασία λόγω σύγχρονων σόναρ). Έτσι λειτουργούν οι ναυτικές ομάδες μάχης.

Με 160 μύρια δε παίρνει κανείς ούτε μισό F-35, για να ξέρουμε τι λέμε. 90-100εκ. κοστίζουν ανά μονάδα σε παραγγελίες διψήφιων ή και τριψήφιων αριθμών. Χώρια που 2 αεροπλάνα δε πουλάνε ούτε οι Κινέζοι. Επιπλέον τους JASSM δε τους χρειαζόμαστε, και δεν είναι ακόμα πιστοποιημένοι στο F-35.

Παλι ψεμματα λες

οι Τζασμ ειναι πιστοποιημενοι σε ολα τα αμερικανικα μαχητικα δεν θα ειναι στα 4000 φ35 που θα παραχθουν. ε τοτε βαλτους στα ρωσικα.

chikichiki

Δεν είναι ακόμα πιστοποιημένοι στα F-35, θα πιστοποιηθούν στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, ΑΝ και ΟΤΑΝ γίνει αυτό προτεραιότητα. Εγώ μια χαρά τα λέω, εσύ πάλι ένα σχόλιο που να μη πετάς ό,τι να’ναι μπορείς να κάνεις;

kakaouskia

Καλησπέρα
Από τη σελίδα της ίδιας της Lockheed:

JASSM: Ποιστοποιημένος σε B-1B, B-2, B-52, F-16, F-15E, F/A-18A/B, F-18C/D
JASSM-ER: Ποιστοποιημένος σε B-1B, F-15E, υπό ποιστοποίηση σε B-52, F-16

https://www.lockheedmartin.com/content/dam/lockheed-martin/mfc/pc/jassm/mfc-jassm-er-pc.pdf

https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/jassm.html

Αυτό που κάνει μάλιστα εντύπωση είναι ότι αναφέρεται ρητά ότι μελλοντικές προσπάθειες πιστοποίησης θα επικεντρωθούν στο F-35, τόσο των εκδόσεων των ΗΠΑ όσο και των διεθνών εκδόσεων (διαχωρίζονται ξεκάθαρα).

Άρα ο chikichiki έχει απόλυτο δίκαιο όταν λέει “δεν είναι ακόμα πιστοποιημένοι στο F-35”

ΚΝ

Πραγματικα αν εχουν αυτη την τιμη με ολα τα όπλα θα συμφωνήσω και εγω οτι μια πολλη καλη ευκαιρία ως ενδιάμεση λυση. Εφόσον θα συμφωνήσω ειναι σε καλη κατάσταση.

sotbak

+1

Aias

Δύο παρατηρήσεις , που συνεχώς προβάλω καθώς τις θεωρώ σημαντικές.
Πρώτη, σε ποια περίπτωση θα επιχειρήσει το ναυτικό στην Ανατολική Μεσόγειο;
Μιλάμε για θερμό επεισόδιο;
Γενικευμένη σύρραξη;
Και τα δύο;
Έχει εξασφαλίσει όλα τα υπόλοιπα μέτωπα και αναλαμβάνει την Ανατολική Μεσόγειο, φαντάζομαι.
Δεύτερη, τι ακριβώς ναυτικό είναι το ναυτικό που πρώτο του μέλημα είναι η αντιεροπορικη κάλυψη και όχι το αντίπαλο ναυτικό;
Το ναυτικό μήπως δείχνει την θέση του και αυτή είναι μετά την πρώτη θέση της αεροπορίας.
Είναι το ναυτικό όπως διαμορφώθηκε μετά τον βππ και έπειτα.
Γιατί συζητάμε για δαπάνες δισεκατομμυρίων για αυτό;

Spyros

Αν η αεροπορία του αντιπάλου στοχοποιεί το ναυτικό μας (και το κάνει, πολλαπλώς και επαλλήλως) τότε και το ναυτικό ΟΦΕΙΛΕΙ να στοχοποιεί την αεροπορία τους.

Γιωργος

Πεστα μεγαλε! Με 180 μυρια και μπαλωματα απο δω και απο κει δεν φτουρας μπροστα στα 20 ΔΙΣ του Σουλτανου! Ολα τα λεφτα στην ΠΑ γιατι μoνο αυτη εχει το πρωτο πληγμα και το φοβητρο στους απεναντι! Τωρα 2 πλοια για το ΠΝ ειναι Sitting Ducks στα F-35 των τουρκων την επομενη 20ετια! Ολα τα διαθεσιμα πενιχρα κονδυλια πρεπει να πανε για 2 μοιρες ΝΜΑ συνολο 40 α/φ και συγχρονα οπλα μακρας εμβελειας 150+ χιλ οπως οι AGM-158 JASSM και AGM-84 SLAM ER, ειδικα μετα την αποκτηση Α/Α συστοιχιων Patriot η S400 της Τουρκιας! Ολα τα αλλα ειναι αστοχες και… Read more »

x-m

Με αυτή τη λογική να παροπλίσουμε και τις S ,να μην εκσυγχρονίσουμε τις ΜΕΚΟ …..Που να πετάμε λεφτά…….¨Όλα στην αεροπορία. Μήπως να καταργούσαμε τελείως το ναυτικό;
Το Barbaros δεν το έχει αγκαζέ κανένα F-16, φρεγάτα έχει δίπλα του. Και δεν είναι τόσο χαζοί κάποιοι της περιοχής που αγοράζουν Mistral, Fremm και Gowind. Ο καθένας βέβαια με τις δυνατότητες του και τις ανάγκες του,αλλά χωρίς ναυτικό είμαστε τίποτα .Υπάρχουν “μάχες” που κερδίζονται χωρίς να πέσει ούτε μια πιστολιά , και όπως σχολίασε πρόσφατα σε άλλο άρθρο η ΠΤΗΣΗ στο ερώτημα “τι θα κάνουν οι φρεγάτες στην Ανατολική Μεσόγειο”; βόλτες, αυτό αρκεί.

Αγαπητε φιλε

Μπραβο στις ρητορικες ερωτησεις σου. Απο μονο σου ανακαλυπτεις εναλλακτικες. Μηπως η ειρωνικη ερωτηση να καταργησουμε το ναυτικο , εν μερει , θα ηταν ο,τι καλυτερο; Σου λεω εγω: αν ειχες μονο τις ταχειες πυραυλακατους με τους συγχρονους, μακρας εμβελειας, επιφανειας-επιφανειας εξοσετ και τα υποβρυχια που ειναι στρατηγικα οπλα τοτε θα γλιτωνες 15000 προσωπικο απο τις 30000 που υπηρετουν τωρα. Μονο οι μισθοι (παγωμα εστω 1000 ευρω) για 20 χρονια ειναι 4 δις. Συν τις συντηρησεις και τα λειτουργικα κοστη των πλοιων παμε το λιγοτερο στα 6 δις. Με 6 δις αγοραζεις τα 40 F35 και εισαι ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΩΝ.… Read more »

ΚΝ

Χαχα για την ακρίβεια γλιτώνεις απο μισθους 8 δις γιατι ξεχνάς ασφαλιστικές εισφορές και φυσικα τις ειδικές παροχές. Βεβαια αυτο σημαινει άμεσες απολύσεις, απόσυρση πλοίων και ταυτόχρονη αποκατάσταση τους. Αυτο σημαινει απίστευτα χρηματα. Οπως και η ταυτόχρονη αγορα F-35. Δηλαδη σε 6 χρόνια θα πρεπει να γίνουν αυτα…. ενω το κέρδος που εχεις ειναι σε βάθος 20 ετιας…οποτε πρακτικα δε γινεται άμεσα …. Θα συμφωνήσω και εγω πιο ενδιαφερον σαν σενάριο ειναι να εχουμε πολλες & σύγχρονες πυραυλάκατος που θα κινούνται γρηγορα, θα κρύβονται ευκολα και θα εχουν ισχυρά όπλα….προκαλώντας τρόμο με το μεγαλο αριθμό τους τη φονικότητα. Πχ super… Read more »

Mageiras

Σε παλιότερο άρθρο είχα πει κι εγώ να καταργηθεί η Διοίκηση Φρεγατών, όλο το προσωπικό να παει πεζικό και το μπάτζετ στην Αεροπορία…το είπα όμως γιατί έβλεπα τους ναυαρχαιους να θέλουν να δώσουν 2 δις για πλοία που θα πλέουν μόνο στο Αιγαίο ([email protected] με μόλις 12 aster 30)… Αν είναι να αποκτηθούν μονάδες που θα πλέουν με αξιώσεις στην Αν.Μεσόγειο τότε καλώς να δωθουν τα χρήματα αυτά…το Αιγαίο κλείνει με ελάχιστα μέσα που (το κυριώτερο) υπάρχουν ήδη… Κακά τα ψέμματα, η Ελλάδα ιστορικά επιβίωνε με τον έλεγχο του Αιγαίου αλλά ευημερούσε μόνο όταν έλεγχε την θαλάσσια περιοχή Κρήτης,Λιβύης,Αιγύπτου,Ισραήλ,Κύπρου…εκεί βρίσκεται… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Καθαρά καφενειακή θεωρία…
Η Ελλάδα πρέπει να έχει μεγάλο ναυτικό στο οποίο να συμπεριλαμβάνονται 12 φρεγάτες.
To 1912-1913 η Ελλάδα μεγάλωσε επειδή το κύριο βάρος απέναντι στο τουρκικό ναυτικό το σήκωσε το θωρηκτό Αβέρωφ μαζί με τα άλλα τρία παλαιά θωρηκτά μας.
Οι πυραυλάκατοι είναι τα κύρια πλοία ναυτικών που δεν χρειάζονται ή δεν μπορούν να αγοράσουν μεγάλα πλοία.

chikichiki

Να θυμίσω εδώ λίγο ότι η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο κακό: έχει νησιά. Αυτά τα νησιά, λόγω μεγέθους, δε μπορούν να υποστηρίξουν παρά μόνο πεπερασμένο αριθμό δυνάμεων. Για να αντισταθούν σε ενδεχόμενη εχθρική ενέργεια, θα χρειαστούν α) υλικό ανεφοδιασμό, και β) ανθρώπινες ενισχύσεις. Για να φτάσουν όμως ως εκεί τα ανυπεράσπιστα αυτά πλοία, θα χρειαστούν συνοδεία. Συνοδεία ενάντια σε απειλές επιφανείας, υποβρύχιες, και αεροπορικές. Οι ΤΠΚ είναι ΑΧΡΗΣΤΕΣ εναντίον υ/β, ΑΧΡΗΣΤΕΣ εναντίον α/φ, ΑΜΦΙΒΟΛΕΣ εναντίον μεγάλων μονάδων στα περισσότερα σενάρια, και ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ για συνοδεία λόγω αξιοπλοΐας & αυτονομίας. Τα δε υ/β δε μπορούν να κάνουν ΤΙΠΟΤΑ ενάντια σε ένα α/φ… Read more »

x-m

@αγαπητέ φίλε: Διαφωνώ μαζί σας. Χωρίς ναυτικό απλά δεν υπάρχουμε. Αν η ερώτηση που έκανα έγινε αντιληπτή ως ειρωνία , συγνώμη, απλά θέλησα να εκφράσω μια υπερβολή.

Μαχες χωρις καμια πιστολια...

τις κερδιζεις οταν ο αλλος ξερει οτι εχεις συγχρονα οπλα οπως τα φ35, βαλλιστικοι πυραυλοι cruise και bulava που βαλλονται απο αορατα υποβρυχια και μαχητικα. Τωρα με 2 πλοια επιφανειας δεν κερδιζεις τιποτα. Εχουν φτασει τα φ35 πανω απο τα πλοια που λες κι αμα λαχει προσγειωνονται και πανω τους (F35B) χωρις να τους παρει πρεφα κανεις.

chikichiki

Οι Φ/Γ αυτές θα αντιμετωπίσουν F-16. Για τα F-35 έρχονται άλλες…ΑΝ έρθουν τα F-35…

x-m

Ποιός λέει ότι κερδίζεις πόλεμο με δυο ή δέκα πλοία επιφανείας; Πέραν των F-35 (στο μέλλον)δεν νομίζω ότι εμείς προσδοκούμε σε βαλλιστικούς πυραύλους , και αόρατα υποβρύχια.

χ μ

περνας στο αλλο ακρο. Δεν καταλαβες καλα. Μην εισαι των ακρων. Δεν λεμε αυτο. Λαθος σκεφτεσαι.

sotbak

+1, σωστός. Ελλάδα με τόση θαλάσσια έκταση χωρίς ΠΝ……..ΔΕΝ νοείται….

darede

-1

CKfurious

Και τι θα σημαιοστολίζουν οι ναυταιοi μου λες?

Τα χω γράψει και εγώ πως δεν αξίζει να επενδύσουμε σε μεγάλους στόχους μεγάλες μονάδες επιφανειας.
Υποβρύχια και σύχρονες τορπίλες για ανατολική μεσόγειο .
Επάκτιες και πυροβολικό για το αιγαίο και έμφαση στην αεροπορία

Προτιμώ όμvς να δώσουμε 180 mill για 2 Adelaide παrα 1 billion για 1Belhara όπως ονειρεύονται αρκετοί εδώ μέσα
(sorry not 1 billion only 750 mill)
Furthermore:
οι ADELAIDE έχουν αξιολογότατο sonar/anti-submarine ‘κουστούμι ”
Δεν είναι μονο για αεράμυνα και ούτε είναι πλοία αεράμυνας
Τα λεφτά στην αεροπορία

Και τώρα θα φάμε κράξιμο από τους ναυταιους

giorgos tsagaris

Kαι εγω λεω (ετσι γιατι ολοι λεμε κατι) ΟΥΤΕ πλοια ΟΥΤΕ α/φη.
Πολλα λεφτα.
Μονο πυραυλικα!!!
Αντιαεροπορικα (Παει η αεροπορια τους)
Αντιπλοικα (Παει το ναυτικο τους)
Βαλλιστικοι (παει η υποδομη τους).
Και ελαχιστα λειτουργικα….ουτε ωρες πτησης,ουτε ωρες εν πλω….
Σωστα?
ΛΑΘΟΣ !!!!!!!!

Thras

 Giorgos tsagaris Πέστα επιτέλους γιατί σε λίγο θα μας πούν για “ήπια ισχύ” και οικονομικό πόλεμο, οπότε να το κλείσουμε το μαγαζί και να έχουμε μόνο αστυνομία σαν την Κύπρο. “Σιγά μη γίνει πόλεμος” που λέει και ένας άλλος συνομιλητής!!! ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ!!! Ναι η ΠΑ είναι πολύ σημαντική και πρέπει να έχει προτεραιότητα. Απο εκεί και πέρα, το ναυτικό χρειάζεται φρεγάτες, ο ΕΣ άρματα μάχης κλπ. Δεν είμαστε Ολλανδία, χωρίς απειλές, να καταργήσουμε τα MBT. Οι τούρκοι απέναντι έχουν 2500 άρματα, εμείς διατηρούμε 1400 που είναι τα ελάχιστα για να μην περάσουν από πάνω μας. Έχουνε 20 μεγάλες μονάδες επιφανείας, δεν… Read more »

CKfurious

Thras
Καλά τα λες as σοβαρευτούμε
Τα οικονομικά και τα δημογραφικά δεδομένα μας είναι τραγικά
Απλά δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τους γείτονες σε άρμα προς άρμα πλοίο προς πλοίο και αεροπλάνο προς αεροπλάνο
Πρέπει να επενδύσουμε σε αντισυμβατικές λύσεις
Δεν βγαίνουν τα νούμερα τα χούμε πει
Και σαφώς η έμφαση πρέπει να δοθεί στην αεροπορία

φιλε μου

οπως νιωθει κανεις. αλλος θελει πορσε μονο να τη βλεπει και ας μην εχει βενζινη και να ειναι στο ενοικιο. ο,τι θελεις φιλε μου.

BC59

Στο πρώτο ερώτημα απαντάω με το γεγονός ότι όταν πέσει η πρώτη ντουφεκιά, όλοι ξέρουμε ότι οι Τούρκοι δεν θα έχουν προς τα πού να πάνε κολυμπώντας. Είναι σαν να έχουμε εμείς πλοία στην Προποντίδα. Το Αιγαίο είναι μια Ελληνική λίμνη και ένα παντελώς εχθρικό περιβάλλον για την Τουρκία, άρα υπάρχει πιθανότητα αποδέσμευσης πλοίων για Α. Μεσόγειο. Στο δεύτερο ερώτημα, συμφωνώ απόλυτα. Στις Ελληνικές ΕΔ, επικρατεί η άποψη ότι έχουμε 3 διαφορετικούς στρατούς, που δεν ξέρουν τίποτα ο ένας για τον άλλο. Ο στρατός νομίζει ότι θα υπερασπιστεί τα νησιά με τα άρματα του και μόνον, το ναυτικό μόνο με… Read more »

ThanosD

Δεν υπαρχει θερμό επεισόδιο..Υπάρχει απόφαση πολέμου για όποιον το ξεκινήσει.Ο όρος θερμό επεισόδιο δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. στην περίπτωση μας. ούτε και ώς σενάριο που διακινείται τα τελευταία χρόνια..Πχ παέι το Barbaros 40 μίλια νότια του Καστελόριζου ,πάει μια φρεγάτα η μια απλή κανονιοφόρος του Π.Ν.,του στέλνει μήνυμα μαζεψε τα φύγε γιατί έχω εντολές να σε βυθίσω(θα το ξέρουν βεβαια γιατι προηγούνται οι κοκκινες”τηλεφωνικες” γραμμές των στρατιωτικών ,άμεσα.,έχεις τον τρόπο να δείξεις οτι προετοιμάζεσαι ,(ενεργοποίηση Π.Α),αεράμυνα ς.(ολα διαβάζονται ακαριαία απο απέναντι) και αυτοί όπως έγινε πρόσφορα προφανώς ενημέρωσαν ότι θα πάνε πιο πέρα (αυτό λέγεται απόπειρα επίδειξης σημαίας) ..και η… Read more »

Aias

Έγραψα δύο συγκεκριμένες παρατηρήσεις/προβληματισμούς/ερωτήσεις, που επαναλαμβάνω εδώ και καιρό, δεν προχώρησα σε άλματα λογικής για κατάργηση ναυτικού ,στρατού και τα λοιπά. Σωστή διάσταση πραγμάτων ζητώ ειδικά κόστος προς απόδοση. Μεταχειρισμένα πλοία χαμηλού κόστους είναι λύση ,εναντίον ακριβών νέων φρεγατών τοποθετούμε. Δεν θα κουράσω άλλο ,θα ρωτήσω πάλι ,όχι πολλά που μας αφορούν ,αλλά κάτι άσχετο και αστείο. Αν η Αίγυπτος απειλούσε την αοζ του Ισραήλ λέτε το δεύτερο να προχωρούσε σε ναυπηγηση φρεγατών για να την υπερασπίσει; Αν η Τουρκία απειλήσει το Ισραήλ; Αν το Ισραήλ ήταν στην θέση της Ελλάδας; Η Κύπρος ήταν ένα εβραϊκό κράτος; Θα προχωρήσει σε… Read more »

Steve

Δεν είναι απλα τα πράγματα… οταν η τουρκικη φρεγάτα περναει τα σύνορα ή το μπαρμπατος την αοζ τι θα κάνεις?. Θα σηκωνεις f16-f35 να περναει απο πανω τουυ? ή θα αμολήσει to exocet απο τα mirage να το βουλιάξεις?

Ποιον θα υποστηριξουν οι ξένοι? Τον τουρκο φυσικά για την υπερβολικη σου αντίδραση…
Αυτο κανει ο τουρκος για να γκριζαρει περιοχές… Δεν στελνει στρατο στη βραχονησίδα…

Και έπειτα… οταν ο τουρκος πάρει s400-f35… Πως θα παρέχεις αεροπορικη κάλυψη στο Αιγαίο?

Aias

Την τουρκική φρεγάτα θα την επιτηρεί το ναυτικό ,φαντάζομαι, με την πρακτική που ακολουθεί και σήμερα ,με σκάφος που συχνά είναι κανονιοφορος. Δεν χρειάζεται να στείλει πανάκριβη φρεγάτα για επιτήρηση. Γιατί είναι όντως απλά τα πράγματα Steve. Και ζήτησα να μην γίνονται άλματα λογικής , δεν μιλάμε για κατάργηση ναυτικού. Και… ακριβώς όπως λες η Τουρκία αγοράζει f35, s400, patriot, άρα το ελάχιστο είναι να ανατάξουμε τις δυνάμεις και προτεραιότητες μας. Σε μία ιδανική κατάσταση θα κατέθεταν τα επιτελεία τι χρειάζονται και θα τα αγοράζαμε. Ειδικά σήμερα αυτό δεν γίνεται και συνεπάγεται πως π.χ αυτό που είναι ιδανικό για το… Read more »

Spirit

Οπότε το επόμενο βήμα πιο είναι;
Τα προχωρήσουμε στην απόκτηση τους; (εφόσον εγκρίνουν οι ΗΠΑ)

antonios

Αθορυβη δουλεια απο τα επιτελεια με προφανη αποτελεσματα ανεξαρτητως της τελικης επιλογης. Ενα μπραβο που και που στα στελεχη το ΕΔ δεν βλαπτει οποιο κομμα και εαν υποστηριζουμε. Τα κομματα φευγουν και ερχονται , το ιδιο και οι κυβερνησεις, οπως και εμεις σαν ανθρωποι αλωστε. Η πατριδα μενει. “Και οτι κανει κανεις για την Πατριδα δεν ειναι ρουσφετι ειναι ΚΑΘΗΚΟΝ”.

sotbak

+1

GiorgosRou

180 εκ. δεν ακούγονται πολλά ειδικά αν βοηθήσουν κρίσιμα το ΠΝ. Το θέμα είναι με τον οπλισμό που έχουν αν μπορούν να βοηθήσουν. Δεν καταλαβαίνω και πολλά μιας μόνο τον τελευταίο καιρό άρχισα να ασχολούμαι με τις λεπτομέρειες αυτές και είμαι άσχετος. Δεν ξέρω αλλά εμένα και η κυβέρνηση και ο ΑΓΕΕΘΑ μου δίνουν ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και ότι πραγματικά κινούνται για να δυναμώσουν οι ΕΔ

Michail

Aπο τα 400 στα 180?

Βασίλης

Mιχαλιό ξέρεις τι σκέφτηκα κι εγώ όταν προσγειώθηκα από τα 400 στα 180..?
Βρε μήπως θα πάρουμε και την 3η Αδελαΐδα full extra όλες τους με 400 μύρια κι εμείς ασχολούμαστε με 2 μόνο???

MisCo

Αν εχει σκοπο να πάρει τις Αδελαιδες και να βάλει και κανα μοντερνο ρανταρ πανω τους, με την ευχη μου…

Γεώργιος παρασκευοπουλος

Ας ελπίσουμε να ευοδωθει η προσπάθεια απόκτησης τους! Παρακαλώ τους γνωστούς χρήστες να βγάλουν την κακία τους. Και μην ξεχάσουμε να κατηγορησουμε και την ηγεσία και το κοινωνικό μέρισμα πηγή όλων των κακών σε αυτή την χώρα. Πριν όλα ήταν καλά

Stefanos.K

+1 !!

flashg

Ας δούμε τι θα πάρουμε πρώτα γιατί από λόγια χορτάσαμε.

NikolakiEfentis

Όχι φυσικά,δεν ήταν όλα, αλλά τώρα είναι πολύ μα πολύ χειρότερα… Σε όλα τα επίπεδα…

Μακάρι φυσικά να αποκτηθούν οι Adelaide, αλλά να συντηρήσουμε και κανένα κανόνι, έτσι;

Κapoios Αllos (@Kapoiosmpla)

Τώρα είναι χειρότερα; Όχι πχ επί Γιάννου, Άκη; Όχι επί Αρσένη, Αβραμόπουλου, Βενιζέλου, Μεϊμαράκη κλπ; Χρόνια κατασπατάλησης, μίζας και ρεμούλας που θα πληρώνουμε για δεκαετίες ακόμα, έφεραν την χρεωκοπία και ακολούθησε μια δεκαετία απραξίας, αποσύνθεσης και απόλυτης απαξίωσης μέσων και προσωπικού. Μπορεί τώρα να μας κακοφαίνεται που καθυστερεί η άφιξη των 70 Kiowa ή των νέων UAV Heron, των τα Chinook και των τα Mark-V , ή που εκσυγχρονίσαμε “μόνο” 85 F-16 σε V (και τα b50 σε Advanced+ ), ή δεν πήραμε νέα ΑΦΝΣ αντί του εκσυγχρονισμού των P-3B, ή που καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις για τις FTI (!!!), τις… Read more »

dkataims

Ωραιος

Γεώργιος παρασκευοπουλος

Αγαπητέ συμφορουμιτη Νικολάκη. Η απάντηση σας είναι απολύτως λανθασμένη και θα προσπαθήσω να σας αποδείξω γιατί. Προφανώς προσπαθείτε να δημιουργήσετε λάθος εντυπώσεις. Όπως γνωρίζετε πρόσφατα υπεγράφη η συμφωνία για την αναβάθμιση των f16 από την τωρινή κυβέρνηση. Η πτήση και πολλοί συμφορουμιτες μας οι οποίοι γνωρίζουν τα τεχνικά θέματα πολύ καλά έχουν αναλύσει με εκτενείς δημοσιεύσεις γιατί ένα f16v είναι πολύ ανώτερο από τα παρόντα f16. Αυτό έρχεται σε εκδιαμετρου αντίθεση με την δήλωση σας ή όποια είναι ότι τώρα όλα είναι πολύ χειρότερα που συνεπάγεται ότι και η αναβάθμιση των f16 είναι χειρότερη από αυτά που διαθέτουμε τώρα κάτι… Read more »

Γιώργος70

1.Ο Πολωνός αξιωματούχος αρμόδιος για tην διαπραγμάτευση των adelaide έδωσε συνέντευξη και εξηγεί αναλυτικά το κόστος και τι περιλαμβάνει. https://portalstoczniowy.pl/wiadomosci/wiceszef-bbn-rozwazamy-zakup-adelajd-01082018/ Ερώτηση In the media, also on our portal, there have been speculations about the possible price of Adelaide’s frigates. So how much will we actually pay Australians for these ships? And what resources will be launched to finance this purchase? Money will go from the budget for technical modernization of the army? There is also talk of a special law on the rebuilding of the Navy, which would provide funding … Απάντηση Of course, I can not answer this question… Read more »

flashg

Με βάση αυτά τα άρθρα εγώ καταλαβαίνω ότι θα μας έρθουν χωρίς τους sm2 οι οποίοι θα είναι ένα πρόσθετο κονδύλι εκτός αν σκοπεύουμε να τα αφήσουμε άοπλα.

MPAMPIS

Αρα είμαστε έτοιμοι;
Ποσο χρόνο χρειάζεται να μάθουμε τα πλοία;
6-9 μήνες;

Stmts

Μαχημος στρατιωτικος με σημαντικες επιτυχιες στο ενεργητικο του.Αξιος ο κρητικος. 180 εκατομμυρια ειναι ποσο που νομιζω μπορουμε αμεσα να διαθεσουμε(τοση ειναι παρεμπιπτοντως και η αυξηση των κονδυλιων του Υπ.Αμυνας στο φετινο προυπολογισμο δεν ξερω αν ειναι τυχαιο).

CKfurious

Για ποιον μιλάς?
Που πολέμησε και έγινε μάχιμος?
Ποιανού ήταν υπασπιστής ?
Κομματική επιλογή είναι
Δεν υπάρχει ηγεσία στις ένοπλες δυνάμεις.
Οι διαθεσιμότητες έχουνα αφεθεί σε τραγικά επίπεδα ,ουδεμία αναδιοργάνωση έχει γίνει. klpa μην αρχίσω βραδιάτικα
Παραιτήθηκε κανένας από δαύτους ως ένδειξη διαμρτυρίας για τις τραγικές επιλογές της εκάστοτε πολιτκής ηγεσίας?

Stmts

Η μιζερια ξεχυλιζει στο σχολιο σου. Αν δεν μπορεις να παραδεχτεις ουτε το προφανες οτι ειναι ενας αρχηγος δραστηριος λυπαμαι αλλα δεν εισαι αντικειμενικος.

ΚΝ

Ο ανθρώπων λεει το προφανές ….που στηρίζεις αυτα που λες. Προσωπικά δε ξερω αν εσυ ξερεις μπορεις να ενημερώσεις το ερωτώντα ….γιατι μιζερια στη συμπεριφορά ειναι να μην απαντάει καποιος σε απλές και λογικές ερωτήσεις. Εκτός αν στο είπε ο Γιάννη ο σουγιάς, η Μαρία της γειτονιάς, ο Κώστας ο περιπτεράς κτλ.
χαχα ποσο αντικειμενικός εισαι που κρίνεις καποιο δραστήριο χωρις να μας λες που το βλεπεις χαχα? Οσοι ειρωνεύονται τους αλλους προφανώς δεν εχουν επιχειρήματα.
ΥΓ. Παντως ειναι πραγματικότητα (οχι μιζέρια) οτι αποτελεί κομματική επιλογή οπως και οι προηγούμενες ηγεσίες.

nikos75

Εσύ είσαι ο CK ως ΚΝ? Πτήση μήπως πρέπει να πετάς μερικούς έξω? Μερικά τρολς? Αρχίζει και κουράζει το πράμα από τα πολλά άσχετα ποστς

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Γράφεις μάχημος (γράφετε μάχιμος, ούτε να το γράψεις δεν ξέρεις…) με σημαντικές επιτυχίες στο ενεργητικό του.
Ήθελα να ήξερα τι εννοείς με το σημαντικές επιτυχίες στο ενεργητικό του. Που να είχε πάρει πίσω την Πόλη, την μισή Κύπρο, Ίμβρο και Τένεδο, και να είχε βυθίσει τον τουρκικό στόλο. Να δω τότε τι θα έγραφες για τον Α/ΓΕΕΘΑ μας…

flashg

180 εκατομμύρια κάνουν μόνο τα όπλα που φέρουν. Τα πλοία μας τα δίνουν τσάμπα? Και γιατί οι Αστραλοί μας δίνουν essm και sm2 τους περισσεύουν? Ή εννοεί ότι έρχονται απλά με όλα τα ηλεκτρονικά τους. Εγώ πάντως κρατάω μικρό καλάθι.

George

Προφανώς οι προτάσεις είναι συμπληρωματικές και το κυριότερο για ναυπήγηση νέων φρεγατών το σημαντικό είναι η χρηματοδότηση.
Χρειάζεται πάντως άμεση ενίσχυση η Ελληνική πλευρά μετά τον αυτοκτονικό μονομερή αφοπλισμό (2006-2018) και οι ΗΠΑ μπορούν άνετα να την καλύψουν μέσω πλεονάζοντος υλικού & FMS και για την ΠΑ με F-15C/D και το ΣΞ με M-1/Μ-2.
Αποκαθιστούν ισορροπία για τα επόμενα λίγα χρόνια που δεν έχουν κανένα λόγο να διαταράξουν και ουσιαστικά εξασφαλίζουν μελλοντικά συμβόλαια για αναβάθμιση

ΦΙΛΕ ΤΖΩΡΤΖ

Τα F15 τα παλια δεν ειναι σε καμια περιπτωση ανωτερα των F-16V της ΠΑ (οταν εκσυγχρονιστουν σε 3 χρονια). Επισης ειναι σπαταλα σε καυσιμα και κοστος ανα ωρα, δεν εχουν εκσυγχρονιστει με AESA (μονο τα F-15Ε )δεν υπαρχει υπαρχουσα εκπαιδευση πιλοτων και υποδομες και τελος εχουν καλυψει μεγαλο ποσοστο των πτητικης ζωης τους για να αντεξουν 20+ χρονια! Ολα τα μαχητικα απο αποψη value-for-money ειναι ασυμφορα σε σχεση με το F35 που αποτελει μονοδρομο μετα απο πολλες αναλυσεις, με κοστος στα 80 μυρια σε 5 χρονια, αφου ετσι εχει σχηματιστει η παγκοσμια αγορα μαχητικων!

George

Σωστά, συμφωνούμε σε όλα αλλά θες να φτάσεις στη παραλαβή των F-16V και στη παραγγελία των F-35 έχοντας ολόκληρη την επικράτεια!
Χωρίς να σου λείπει κάτι μετά από στρατηγικό αιφνιδιασμό!
Stop gap λύσεις δηλαδή όπως είναι και οι Adelaide…
Οταν το παίζεις Λουξεμβούργο από το 2005 τις χρειάζεσαι επειγόντως
Η προηγούμενη φορά που παίξαμε αυτό το παιχνίδι (επί Αρσένη) και για μικρότερο χρονικό διάστημα μας στοίχισε τα Ιμια και το γκριζάρισμα του Αιγαίου……

Τζωρτζ.....

Το 1996, πριν 22 χρονια, να σου θυμισω λιγο οτι δεν ειχες τα 130 F16 B50 και B52+ ουτε τα 15+10 Mirage 2000-5 μαζι με τα οπλικα συστηματα τους που προστεθηκαν μετα τα Ιμια καθως και αλλα οπως οι Patriot, S300, SCALP και αλλος σημαντικος αριθμος πυραυλων,βομβων lazer και συστηματων. Για αυτο και ειμαστε 20 χρονια τωρα σε καλυτερη κατασταση και σχετικη ησυχια απο το μακρυνο 1996 , τοτε που ειχαμε μονο τα 40 F16 B30 χωρις νυχτερινες δυνατοτητες με LANTIRN χωρις AMRAAM, χωρις IRIS-T, χωρις συμμορφες δεξαμενες για μακρα εμβελεια και αλλα πολλα που σημερα 22 χρονια μετα κρατουν… Read more »

Σταματης

Είχες όμως 60 a7 corsair που πέταγαν κάτω από τα ραντάρ της εποχής σωστά;;;Άρα έκανες κουμάντο στο Αιγαίο φίλε μου

George

Ναι η Ελλάδα αποκατέστησε την ισορροπία μετά τα Ιμια.
Αυτή τώρα χάνεται και θα χαθεί πολύ περισσότερο τα αμέσως προσεχή έτη γι αυτό και χρειάζονται stop gap λύσεις παντού
Επίσης χρειάζεται ένα μεσο-μακροπρόθεσμο σχέδιο επανεξοπλισμού γιατί από τα μέσα της επόμενης δεκαετίας και μετά η Τουρκία ξεφεύγει ποιοτικά τόσο πολύ που stop gap λύσεις ή αποσπασματικές αγορές δεν θα μπορούν να κάνουν κάτι.

G-164g ag-cat

Εγώ βλέπω κάτι σφραγίσματα στο γάιδαρο. Μπααα δεν αξίζει.

BC59

– είθισται να παραχωρείται –

vasilisk

ΟΠΩΣ ΕΙΧΑ ΠΕΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΜΑΙ,Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ S400 ΚΑΙ PATRIOT KAI F35….ΕΜΕΙΣ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ…ΑΔΕΛΑΙΔΕΣ.ΠΟΛΥ ΘΕΡΜΟ ΛΕΝΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ,ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΧΙΛΙΟΣΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ ΟΥΤΕ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΣΑΜΠΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΠΑΛΙ,ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΣΙΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ,ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟΙ ΟΙ ΓΝΗΣΙΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ……….ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΙΛΑΜΕ,ΟΙ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ ΕΙΝΑΙ… Read more »

Chris

Μακάρι να γίνει. Θα προτιμούσα να ανακοινωθεί η απόκτηση χωρίς να προηγηθούν συνεντεύξεις. Γνωστό το γιατί.

Tpap

Λες να πάει για “κάψιμο” σαν την υπόθεση με τις FREMM;

Chris

Το φοβάμαι, ναι, αλλά ας ελπίζουμε να γίνει καθώς είναι και οικονομικά πιό ρεαλιστικός στόχος

ΙΤΑΛΟΣ

Εννοειται πως παει για “καψιμο” , οι “μεσαζοντες” ηδη θα εχουν παρει φωτια σε τηλεφωνα κλπ.

kakaouskia

Καλησπέρα Εγώ σε αυτή τη – πιθανή – προμήθεια βλέπω ένα θετικό: ανεξαρτήτως τεχνολογίας ραντάρ, θα εισαχθούν στο ΠΝ 2 μονάδες που και βλέπουν μακριά, και μπορούν να ρίξουν μακρύτερα απ’ όλες τις άλλες υφιστάμενες μονάδες και μπορούν να “μιλάνε” με τα Link-16. Όλα αυτά σου δίνουν σχεδόν άμεσα τη δυνατότητα να αναπτύξεις και να εξασκήσεις δόγμα επιχειρήσεων / τακτικές / διακλαδικότητα κτλ που τώρα κάνεις μόνο στα χαρτιά. Όταν με το καλό σε 4-5 χρόνια έρθουν τα νέα πλοία με αντίστοιχες δυνατότητες μεν και με καλύτερο / πιο προηγμένο εξοπλισμό δε, το ΠΝ δεν θα ξεκινά από το μηδέν… Read more »

Mageiras

Σωστός…

darede

@Flight and Space Με τα ελικόπτερα των φρεγατών τί γίνεται, προσφέρονται και αυτά; Μας ενδιαφέρουν ή όχι; Για τα πλοία αναμένω να επιλυθεί σύντομα το θέμα και να αποκτηθούν γιατί είναι αναγκαία όχι απο αύριο αλλά απο χθες και η επιχειρησιακή τους αξιοποίηση θα γίνει πιο γρήγορα απο το χρονικό διάστημα που αναφέρει ο ναύαρχος. Πάντως και μετά απο τις σημερινές εξελίξεις στην πώληση patriot των αμερικανών στους τούρκους, δεν θεωρώ οτι η επιλογή LCS πρέπει να έχει θέση στο ναυπηγικό πρόγραμμα του Π.Ν Υ.Γ Πρώτη φορά ακούω επίσημα στρατιωτικό να μιλάει αληθινά για το τί θα πρέπει να περιμένουμε… Read more »

Flight

Όχι, δεν περιλαμβάνονται τα ελικόπτερα!

Βασίλης

Α χωρίς τις ακρίδες τους θα έρθουν οι Αυστραλέζες?
Ε τότε μήπως ξέρετε αν με το που θα περάσουν τα φανάρια του ναυστάθμου θα εξέρχονται ταυτόχρονα για παροπλισμό οι 3 μη εξυγχρονισμένες S με ταυτόχρονη ανταλλαγή ελικοπτέρων, πληρωμάτων κλπ..?

darede

Κακώς και δεν περιλαμβάνονται μιας και πάνε για σκρπ αφού οι αυστραλοί έχουν ήδη εντάξει τα MH-60R

dimitrov

Τρέχω στο ΑΤΜ!

nikos

Ασ τα πάρουμε…Αλλά το βάρος στην αεροπορία

Scalp_eg

Απο 64 essm και 72 sea sparrow (για γελια και για κλαματα) που ριχνει σημερα το πολεμικο ναυτικο, μετα τον εκσυχρονισμο των μεκο (dual packed στον MK-48), την πιστοποιηση στους ΜΚ-29 των εκσυχρονισμενων S των essm, και την αποκτηση των 2 αδελαιδων, σε 3-4 χρονια και καμια καινουργια φρεγατα να μην εχουμε παρει θα εχουμε 12 φρεγατες (θα εχουν αποσυρθει η 3 μη εσκσυχρονισμενες S) που θα ριχνουν 240 essm (προφανως και οι καινουργιοι που θα αγοραστουν θα ειναι block 2) και 30-40 SM-2 Αυτο λεγετε κοσμογονια και μπραβο στους επιτελεις του ναυτικου, που με ελαχιστα χρηματα κανουν τις καλυτερες… Read more »

FOX

Μετά από ένα χρόνο κράξιμο, αποφάσισαν να δουν τις Adelaide, μέχρι πρόσφατα ούτε ήξεραν πού πέφτει η Αυστραλία.
Άσε να δούμε πρώτα που θα καταλήξει η ιστορία αλλά για πανηγυρισμούς δεν είναι το θέμα, πράττοντας το αυτονόητο.
Το ίδιο πρέπει να γίνει και τα υποβρύχια, έλεγχος σε Ιταλία και Νότιο Κορέα για διαθεσιμότητα μεταχειρισμένων.

MPAMPIS

…..και τα νορβηγικά ula παρουσιάζουν ενδιαφέρον (100 dm2a3….τι να τις κανει τόσες η Νορβηγία;)

Βασίλης

Από Νότια Κορέα φίλε μεγάλη καψούρα (προσωπικά) είναι τα Senjog the Great!!!
Αν με 1 δις περνούμε μια Μπελχαρού τότε, προσωπικά πιστεύω, πως αξίζει να δώσουμε 200 μύρια παραπάνω για να κάνουμε τράμπα την [email protected] με το Senjog.
Ξέρω ότι δεν γίνεται αλλά καψούρα τρελή αυτά τα πλοία…

ivychris

που τους είδες τους 240 ESSM?
100 έχουμε και αν οι Adelaide έχουν πλήρη φόρτο θα λάβουμε άλλους 64…
Όσον αφορά τους NSSM, αυτοί έχουν αναβαθμιστεί για να αντιμετωπίζουν sea skimming ανιτπλοϊκούς..
Δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο η εμβέλεια, όσο οι επιδόσεις των πυραύλων.
Δεν υπάρχουν ελάχιστα χρήματα ούτε γίνονται εκπτώσεις στο κόστος όπλων & οπλικών συστημάτων, αλλά μόνο στους φορείς.
Που την έχεις ακούσει την αναβάθμιση των “S”?
Εδώ πιπηλάνε 1 χρόνο την τσεκουρεμένη αναβάθμιση των ΜΕΚΟ…

Mtsak

tagg +1

Manolis

1) Δεν υπαρχει dual packed ESSM για τον MK-48 των ΜΕΚΟ. Υπαρχει για αλλον εκτοξευτη, τον Μκ56.
2) Δεν εχει αναφερθει πουθενα πιστοποιηση essm στους ΜΚ-29 των εκσυχρονισμενων S, ουτε προκειται να αναβαθμιστουν ουτε προκειται να αγοραστουν 48 πυραυλοι (περιπου 50 εκατομμυρια ευρω κοστος!) αλλης εκδοσης απο την VL των ΜΕΚΟ. Αυτο προκυπτει αυτοματα απο την προθεση αγορας νεων πλοιων.
3) Δεν εχει τεθει καμμια παραγγελια για ESSM block 2.
4) “ελαχιστα χρηματα”. Καλααααα τωρα….

darede

1) Και βέβαια υπάρχει Mod.2: “in-deck” (16x RIM-7 Sea Sparrow or 32x RIM-162 ESSM
http://www.seaforces.org/wpnsys/SURFACE/Mk-48-missile-launcher.htm

2 & 3 & 4) Σωστά

Manolis

Προφανως εννοεις την τελευταια φωτογραφια απο το δανεζικο πολεμικο κλασης Αbsalon. Στη φωτο αυτη, τα 12 κοκκινα ορθογωνια κανιστρα ειναι τα (πραγματι) διπλα DP-48 των ESSM και οι 6 γκρι κυλινδροι στη μεση, ειναι οι 6 αγωγοι καυσαεριων, ενας ΚΟΙΝΟΣ για καθε 2 πυραυλους, το οποιο ειναι μια απο τις πολλες μηχανολογικες διαφορες του (παλαι ποτε) Mk 48 Mod 3, απο τον “κλειστο” Μκ48 Mod 2 των ΜΕΚΟ και τις αλλες εκδοσεις του Μκ-48. Για αποφυγη παρανοησεων, η εκδοση Mk 48 Mod 3 μεταομαστηκε πληρως σε Μκ 56. Στις αλλες φωτο διαφορων εκδοσεων Μκ48 απο το λινκ που εβαλες, προσεξε… Read more »

Flight

Ντροπή μας

sotbak

θετική ενδιάμεση λύση λόγω των όπλων τους, άντε με το καλό να ορίσουν….

FOX

Καθόλου ενδιάμεση λύση δεν είναι, θα πάρουν σύνταξη από το ΠΝ.

sotbak

εννοώ μέχρι να πάρουμε τις Μπελχαρες ή τις LCS ή τα Α/Β……..

Mirage

Θα προτιμούσα πραγματικά να πάει και το τελευταίο ευρώ στην ΠΑ κι ας στενοχωρω τους “ναυτικους,”. Μια πανίσχυρη αεροπορία απλά σκεπάζει τον ουρανό κι ότι είναι από κάτω….ξέρετε. Παλιά υπήρχαν τα κάστρα να δίνουν την απαραίτητη υψομετρική διαφορά έναντι του αντιπάλου. Νομίζω πως είναι απόλυτα λογικό

Spider

Αγαπητέ φίλε
Όπως εδάφη που δεν πατάει πεζικό δεν κατακτούνται, έτσι και και θάλασσες χωρίς ναυτικό δεν σου ανήκουν.
Ας αφήσουμε στην άκρη τις απλοϊκές θεωρίες και ας κοιτάξουμε την μακροχρόνια και ένδοξη ιστορία της πατρίδας μας. Χωρίς ναυτικό δεν θα ήμασταν ποτέ η χώρα που είμαστε.
ΕΧΟΥΜΕ ΓΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΟΙΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ..

Σπαιντερ

βλεπω τα σχολια σου και ειναι τις περισσοτερες φορες πολυ ευστοχα θα ελεγα. Εισαι γνωστης των θεματων. Αλλα εδω αν περιμενεις το ναυτικο να σε σωσει οπως οι ατυχοι συμπατριωτες μας στο Ματι το καλοκαιρι που περιμεναν τα πλοια του ΠΝ 7 ωρες και τα ρευματα τους ειχαν παει μεχρι τις Κυκλαδες τοτε κλαυτα χαραλαμπε. Ποσο μαλλον οταν γινει το μπαμ. Σε μια εβδομαδα πολεμου δεν ξερω ποσα πλοια θα σου εχουν απομεινει…..

Thomas

ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΕ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΠΑΤΗΣΕ ΠΕΖΙΚΟ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ; (ΤΟΛΜΟΥΣΕ ΝΑ ΠΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ;)
ΓΙΑΤΙ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ 50 ΚΡΑΤΗ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΙΣΟΠΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΡΟΜΕΡΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΑΜΑΧΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΠΡΟΤΟΥ ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ;
ΣΚΕΨΟΥ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΡΙΝΕ

Mageiras

Με τα αεροσκάφη για να επιβάλεις τα συμφέροντά σου πρέπει να κάνεις πόλεμο…με τα πλοία μπορείς να τα επιβάλεις και χωρίς να χρειαστεί…

Ο Μιλόσεβιτς όπως ειπες συνθηκολόγησε,αν έπρεπε να κατακτηθεί η Σερβία λες να μπορούσε να γίνει χωρίς πεζικό?
Συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια…

Τι λες ρε αρχοντα

ποια πλοια θα επιβαλλουν συμφεροντα λεει; που τα διαβασες αυτα; οτι κοβουν βολτες οι τουρκικες φρεγατες μεχρι το Σουνιο και την Καλαματα, τα ξεχασες; τι νομιζεις οτι θα σου δωσουνε; πλοια με βαλλιστικους κρουζ να βαρας απο τα 1000 χιλιομετρα; η θα πας μπετυ με μπετυ να βουλιαξεις αντιπαλο πλοιο; Θα παρεις 2 επιπλεον πλοια που ουτε αυτα θα μπορεσεις να συντηρησεις κσι κατι τρεχει στα γυφ…..κα

Αγαπητε φιλε

εχει πολλους καπνους στο μαγειριο σου μου φαινεται. Βγες λιγακι εξω να παρεις καθαρο αερα μπας και δεις κανα μαχητικο που σηκωνεται καθε μερα για αναχαιτησεις ωστε να μπορεις εσυ να μαγειρευεις με την ησυχια σου!!!!!

chikichiki

Δε μας λες καλύτερα εσύ που διάβασες ότι το τουρκικό ΠΝ κάνει αυτά που λες ότι κάνει; Μήπως να καταλάβεις ότι τα πλοία αυτά ΜΠΟΡΟΥΝ να επιβάλλουν τα όποια συμφέροντα αντί να κάνεις αόριστα όνειρα περί “βαλλιστικών κρουζ” (τι είναι αυτό, αλήθεια;) νομίζοντας ότι μόνο έτσι κερδίζονται πόλεμοι; Γνωρίζεις ότι η Τουρκία δε διαθέτει εξειδικευμένα αντιπλοϊκά βλήματα παρά μόνο σε έκδοση επιφανείας-επιφανείας; Με συμβατικούς πυραύλους κρουζ θα μας ψάχνουν, ΜΗ βελτιστοποιημένους για αντιπλοϊκή δράση, τους οποίους δε θα τους αναλώσουν μόνο σε πλοία αλλά και σε 800 άλλους στόχους. Τέτοια απαίτηση γνωρίζεις τι κάνει σε περιορισμένους πόρους; Την ιστορική αποτελεσματικότητα… Read more »

chikichiki

Ο Σαντάμ δε χτυπήθηκε από 50 κράτη παρά μόνο κατ’ονομα, εκτός κι αν θυμάστε προελάσεις ελληνικών τ/θ στις αρματομαχίες του πολέμου ή ελληνικά Κορσέρ να χτυπάνε κέντρα διοίκησης στη Βαγδάτη. Και σε κάθε περίπτωση αυτό δεν έχει καμία σχέση, γιατί εκτός του ότι μιλάμε για εντελώς άλλη ισορροπία δυνάμεων (η συμμαχία είχε τόσα α/φη που μπορούσαν πράγματι να κάνουν μεγάλη ζημιά μόνο με την αεροπορία, εμείς όχι), αν δεν έμπαιναν μέσα και χερσαίες δυνάμεις το Κουβέιτ θα παρέμενε ιρακινή επαρχία.

tsoukoutsoukou

οπως λες τα θες! Οταν θα σε βομβαρδισουνε ανελεητα οι Τουρκοι σε ενα μελλοντικο σκηνικο πολεμου να δουμε που θα τρεξεις για να κρυφτεις ωστε να γραψεις τις θεωρειες σου για ΠΝ και ΣΞ! Σου ευχομαι να εισαι σε καμια μεγαλη πολη μπας και σε καλυψουν παλι τα Α/Α συστηματα της ΠΑ!
ΥΓ Οταν θα σκοτεινιασει ο ουρανος απο τα 100 F-35 και 220 F-16M φορτωμενα με 6 GBU τουλαχιστον το καθενα τοτε ΘΑ ΣΕ ΣΩΣΟΥΝΕ ΟΙ ΑΔΕΛΑΙΔΕΣ!

chikichiki

Εσύ τα λες όπως θες, και μάλιστα με πρωτοφανή επιμονή σε ανυπόστατες θεωρίες. Θα μας βομβαρδίσουν ανελέητα οι Τούρκοι; Και η ΠΑ τι θα κάνει στο μεταξύ; Τα αντιαεροπορικά, τι θα κάνουν στο μεταξύ; Καταλαβαίνεις το ότι μια ATO βάζει διάφορα α/φη σε διάφορες αποστολές και δε στέλνει ολόκληρη την αεροπορία εναντίον 2 πλοίων; Καταλαβαίνεις ότι ένα F-16 άμα πάει να ρίξει GBU οπουδήποτε χωρίς προετοιμασία θα γίνει κομματάκια στην καταύγαση; Καταλαβαίνεις ότι αν, και μέχρι, να πάρει η Τουρκία F-35 σε ωφέλιμους αριθμούς τα πλοία θα πηγαίνουν προς απόσυρση; Καταλαβαίνεις ότι ακόμα κι αν ενδίδαμε στην ψυχαναγκαστική σου εμμονή… Read more »

Ripmaker

Ότι πιο σωστό άκουσα

Mageiras

@ τι λες ρε άρχοντα
Με αυτό και μόνο που λες για τις βόλτες των τούρκων στο Σούνιο αυτοακυρωνεσαι…για να μην μιλησουμε για τα Ίμια και πως επέβαλαν τα συμφέροντα τους χωρίς τουφεκιά…

@ αγαπητε φιλε
Και τι αναχαιτίζουν αγαπητέ φίλε? Πλοία? Τοτε πως βρέθηκε η φρεγάτα στο Σούνιο? Αυτοακυρωνεσαι κι εσύ…

ΥΓ εγώ θα ανοιξω να πάρει αέρα το μαγειρείο, εσύ σταμάτα να πινεις γιατί σε χαλάει…

Λαθος καταλαβες παλι!

Αυτοι πρωτον ειναι μαγκες και σουλατσαρουν ελευθερα, αφου το ΠΝ που εχεις δεν μπορει να τους αναχαιτισει οπως λες! Μονος σου αυτοακυρωνεσαι. Σε λιγο θα μπουν και στο ναυσταθμο της Σαλαμινας! Σκεψου σε καιρο πολεμου! Εσυ δεν τολμας καν να πλησιασεις εξω απο τη Σμυρνη γιατι τα πλοια σου θα πανε στο πατο!
ΥΓ Οσο για τα μαχητικα? Εντολες περιμενουνε και με ενα Εξοσετ τελειωσε το θεμα!

FOX

Το ΠΝ θέλει νέες μονάδες, η Adelaide ήταν μια ευκαιρία που δίνει κάποιες ανάσες.
Δυστυχώς το πρόγραμμα των P-3 τράβηξε πολλά χρήματα για το όφελος που θα προσφέρει.

agnostosependytis

Αν αυτό είναι το κόστος ΚΑΙ για τις δύο, ΚΑΙ για το πυραυλικό τους φορτίο, να τις πάρουμε άμεσα, εχτές!!!

Μόνο οι πύραυλοι αξίζουν αυτό το ποσό, και τα καράβια δωρεάν! Νομίζω ότι είναι ένα τρομερό δώρο από Αυστραλία και ΗΠΑ, ενώ από την άλλη νομίζω για πρακτικούς λόγους (και όχι μόνο) θα έπρεπε να δώσουμε τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ στην Lockheed Martin. Αν βοηθά και η ομογένεια μπράβο όπως και μπράβο σε όσους ασχολήθηκαν για να πάρουμε τέτοια προσφορά (εκτός και αν δεν τα λέει καλά)

sotbak

εκεί πάει η δουλειά όπως φαίνεται…..

Chris Ain.

Πραγματικά δεν υπάρχει ούτε ένα Arleigh Burke υπο απόσυρση απο τις ΗΠΑ?

FOX

Και να υπήρχε, θα το είχαμε στο τσεπακι νομίζετε;

sotbak

δεν υπάρχει.

chikichiki

355 ship Navy. Άρα όχι…

Ripmaker

οποιος νομίζει οτι μπορούμε να πάρουμε κατι καλύτερο με 180 εκατομμύρια (αυστηρά τόσα) ας μας πει, αλλιώς να σωπάσει μπας και προχωρήσουμε….

sotbak

σωστός, λύση ανάγκης

stelios1974

180 εκατομμμύρια ΜΑΖΙ με τον οπλισμό τους……
https://www.youtube.com/watch?v=8QfSzgV1q5g

flashg

Αν είναι μαζί με τους essm και τους sm2 στα 180 εκατομμύρια εγώ θα πάρω μια αγκράφα και θα τρυπήσω την μύτη μου.

FOX

Τα πλοία νομίζω είπε, από εκεί και πέρα θα δούμε, κοντός ψαλμός.

gdmast

Να κάτσει πρώτα η μπίλια κάπου (στο ναι ή στο όχι) και μετά τα ξαναλέμε.
Όπως και έχει καλύτερη επιλογή από το τίποτα ή το 5-6 χρόνια μετά.
Και έχουμε και κάτι S που πρέπει να αποσύρουμε τάχιστα.
Αν βέβαια τις πάρουμε, ένα νέο καλό ραντάρ είναι εκ των ων ουκ άνεφ (δεν βγαίνει αλλιώς).
Τα υπόλοιπα επί της οθόνης…

VAGGELAS

Δυστυχώς ΔΕΝ αποσύρονται τα Arleigh Burke απο το USN. Τα παλαιότερα έξ αυτών εκσυγχρονίζονται με ενσωμάτωση δυνατοτήτων αντιβαλλιστικης άμυνας και προορίζονται να παραμείνουν σε υπηρεσια για 15 ακόμα χρόνια. Σενάρια και σκέψεις για απόκτηση ΑΒ δυστυχώς είναι εκτός πραγματικότητας.

sotbak

θα μπορούσαμε όμως να προτείνουμε στους Αμερικανούς να μπούμε στη σύμβαση της δική τους (9 νέα Α/Β) και εμείς (για 2+2 νέα Α/Β) με ενδιάμεση προφανώς πρόταση ως προς τα όπλα…..έτσι θα έπεφτε και για τους Αμερικανούς και για μας το κόστος (μεγαλύτερη παραγγελία).

flashg

Εμένα μου φαίνεται ότι ο ναύαρχος ξέχασε να βάλει την λέξη ‘η κάθε μία’. 180 εκατομμύρια μαζί με τα όπλα τους η κάθε μία. Αυτό καταλαβαίνω με βάση από αυτά που λένε και οι Πολωνοί για την προσφορά που τους έγινε με βάση τα link που παρέθεσε ο Γιώργος70. Θα παρακαλούσα την Ptisi να ερευνήσει καλύτερα το θέμα.

Δημήτρης

@ΠΤΗΣΗ

Διαβάζω ότι το κόστος των φρεγατών “έπεσε” από τα 400 εκ.$ στα 180εκ. $ και ότι θα έρθουν (εάν έρθουν) μαζί με τα όπλα τους και για πολλούς είναι και πάλι υψηλή η τιμή!Το ερώτημα που θέλω να σας θέσω είναι πόσο θα κόστιζε στο Π.Ν. η ναυπήγηση ενός νέου Α/Τ για αντιαεροπορική κάλυψη περιοχής και με παρόμοιες δυνατότητες (όπλα,ραντάρ,αισθητήρες κτλ.) ;;;

Flight

Ξέρετε ότι το κόστος θα ήταν πολλαπλάσιο…

Δημήτρης

Εuχαριστώ

Βασίλης

Που.., στον Σκαραμαγκά? Κάνα 2άρι δις, χωρίς τα δώρα και επιδόματα που θα ζητάνε μετά τα σωματεία -ύστερα από φυτιλιές των κομμουνιστών, και χρόνος παράδοσης άγνωστος!!!

Δημήτρης

Το φαντάστηκα . . .

Αλέξανδρος

Και με τις MEKO τι θα γίνει; Έτσι θα μείνουν;

sotbak

δε νομίζω, αναγκαστικά θα αναβαθμιστούν ώστε να συνδυαστούν με τις Αδελαΐδες

flashg

180 – 200 εκ. κάνουν μόνο τα όπλα sm2 και essm για τις δύο φρεγάτες . Για αυτό και εγώ δεν το πιστεύω. Αν οι Αυστραλοί μας δίνουνε τις φρεγάτες μαζί με τους πυραύλους σε αυτήν την τιμή τότε μας χαρίζουν τα πλοία. Εγώ πιστεύω ότι μαζί με τον οπλισμό τους εννοεί ότι δεν θα ξηλωνόσουν τον mk13,mk41 το phalags to 76mm πυροβόλο και τα ηλεκτρονικά τους και όχι ότι θα μας δώσουν και πυραύλους. Αλλιώς είναι 180 εκ. η μία. Αν είναι και οι δύο σε αυτήν την τιμή ΜΑΖΙ με τους πυραύλους τότε πιάσαμε τον πρώτο αριθμό του… Read more »

FOX

Τα όπλα έκαναν τόσο όταν ήταν του κουτιού, τώρα ίσως έχουν 15 χρόνια υπηρεσίας και να χρειάζονται επαναπιστοποίηση.
Γενικότερα είναι πολύ καλή συμφωνία, αν οι ΗΠΑ δώσουν και το οκ.

flashg

Εγώ από ότι διάβασα σε κάτι link που δίνει ο Γιώργος70 βλέπω ότι οι Αυστραλοί πήραν τους πυραύλους sm2 το 2009 και τους εκσυγχρονίζουν για να τους χρησιμοποιήσουν στις hobart. Εκτός αν μας δώσουν τους sm1 που είναι το πιθανότερο. Οι sm1 όμως δεν νομίζω ότι έχουν καλλίτερες επιδόσεις από τους essm. Επίσης θα μας δώσουν essm ή μόνο το απόθεμα των sm1. H ΠΤΗΣΗ πρέπει να μας τα διευκρίνηση αυτά .

Flight

Καλό θα ήταν, αλλά προσωρινά δεν λειτουργεί η κρυστάλλινη σφαίρα… βγάζει Out of Order…

FOX

Περίπου το 2005 έγινε η παραγγελία 175 SM-2IIIA, οι παραδώσεις λογικά θα κράτησαν 3-4 χρόνια.
Τα πλοία αυτά σύμφωνα με το σάιτ του αυστραλιανού πολεμικού ναυτικού είναι αυτής της έκδοσης.

Τα 3 Hobart το ένα φορτίο τους θα είναι με SM-2IIIB, έχουν προβεί ήδη σε δύο παραγγελίες κάπου στους 97 πυραύλους.

ivychris

Να το ψάχνετε καλύτερα, οι πηγές είναι ανοικτές για όλους.
-Οι Hobart έχουν προμηθευτεί SM-2 Block IIIB (αγορά 80τμ 2017)
-Οι Αdelaide έχουν αποκλειστικά SM-2 Block IIIA (αγορά 175τμ – 2008/2009)
Τα database transfers του SIPRI είναι πλήρως ενημερωμένα

ΥΓ: έχουμε και 208 RIM-66B/SM-1MR από το 2002 με την απόσυρση των Adams, θέλω να πιστεύω σε στοκ…

Tazos

Ας ελπίσουμε το ΠΝ να κράτησε κάποιους SM-1 ωστε να χρησιμοποιηθούν έστω και για εκπαίδευση, αν και λογικά θα έχουν λήξει.

flashg

Από το 2002 οι πύραυλοι μάλλον θα έχουν καταστραφεί αφού θα έχει λήξη η ζωή τους. 80 πύραυλοι για τις HOBART είναι λίγοι άρα χρειάζονται και το απόθεμα των Αdelaide.

Manolis

Φυσικα και δεν εχουμε πια SM-1MR από το 2002. Ενας απο τους λογους που αποσυρθηκαν τα πλοια ηταν και η αναγκη επαναπιστοποιησης των πυραυλων SM-1, οι οποιοι ηταν αχρηστοι/απαρχαιωμενοι για ολα τα υπολοιπα πλοια του ναυτικου, ακομα και για τυχον νεες κατασκευες που τοτε συζητουταν. Πολλοι δε SM-1MR, εκτοξευτηκαν σε βολες λιγο πριν αποσυρθουν τα Adams , ακομα και εναντιον στοχων επιφανειας. Οι μονοι πυραυλοι που ειχαν μεινει απο τα Adams, ηταν Χαρπουν διαμορφωσεως TARTAR για τον εκτοξευτη Μk13, οι οποιοι ομως ανακατασκευαστηκαν το 2010 περιπου σε εκδοση εκτοξευσης απο τα γνωστα 4πλα κανιστρα. Ναι μην πεις τιποτε για εκτοξευτες… Read more »

MPAMPIS

Οταν τα 300εκ μέσα σε 10 μέρες γίνονται 180εκ καταλαβαίνει κανεις την εμβέλεια της μίζας που θα έβγαινε…….μεγαλύτερη και απο SM2mriii…….λογικεύτηκαμε…..μακάρι να τις πάρουμε…….

Flight

Εντάξει, αυτό με το να βλέπετε παντού μίζες να το κοιτάξετε

FOX

Τα 300 εκ ήταν απλά ο υπολογισμός σε δολάρια Αυστραλίας.
Μην βλέπετε φάντασμα, διακρατική συμφωνία είναι.

Thanasis

Νομίζω ότι το παρακάτω δημοσίευμα είναι λιγο πιο κατστοπιστικό. Σε αυτό ο Ναύαρχος λέει ότι χωρίς αποδέσμευση των SM-2 δεν μας ενδιαφέρουν τα πλοία. Επίσης τα 300 εκ (και όχι 400) που είχαν ακουστεί ειναι αυστραλιανά δολλάρια. Τέλος μιλά και για τις τορπίλες.
https://defencereview.gr/enimerosi-a-geetha-gia-fregates-perry-kai-belharra/
Μια χαρά λύση ειναι οι Adelaide προκειμένου να αντικαταστήσουμε τις αρχαίες μη εκσυχρονισμένες S και θα αποκτήσεις και μιά στοιχειώη αεράμυνα περιοχής. Και σίγουρα χρειάζεσαι και κανονικό εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ και τορπίλες και νέους αντιπλοϊκούς πυραύλους και σχεδιασμό για νέες ναυπηγήσεις.

Κωστας

Καλη εκπτωση παντως απο 400 σε 180. Οι διαπραγματευσεις απεδωσαν…

FOX

Τα 300 εκ γράφτηκε στο τύπο ως πληροφορία, και δεν ξέραμε αν ήταν ευρώ, δολάρια Αυστραλίας ή ΗΠΑ.
Τι διαπραγματεύσεις και ιστορίες ανακαλύπτεται;

Shadowfax

180ek ευρω = 289εκ αυστραλίας… Και ενα καλό να έχεις ευρώ και οχι λίρες Τουρκίας…
Η Τουρκία θα ήθελε 300εκ τουρκικες λιρες στην αρχή του χρόνου και τωρα πάνω από ένα δις λίρες…
Μάλλον χλωμό να τα δώσουν να τις πάρουν…

sotbak

+1

Τασοσ Κ.

Λογικη προταση ακουγεται

adpanos

Για 180 εκατ. είναι λουκούμι.
Άλλα σκάφη δεν υπάρχουν στην αγορά, το πολεμικό ναυτικό διψάει για νέα σκάφη.
Ας τα αγοράσουμε εχθές ….
Το ότι θα δώσουμε αυτά τα χρήματα, δεν σημαίνει πως δεν θα δώσουμε χρήματα και αλλού.

Κατά την γνώμη μου, τα αγοράζεις και ΔΕΝ αποσύρεις καμιά S μέχρι νεοτέρας .
Αφού δεν έχουμε ποιότητα, ας έχουμε προς το παρόν ποσότητα.

Οι Τούρκοι έχουν ξεφύγει, πρέπει να ισορροπήσουμε κάπως την κατάσταση , έστω και με ημίμετρα .

FOX

Έχει πέσει όλο το ενδιαφέρον στον AAW εξοπλισμό και έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα οι ASuW δυνατότητες του πλοίου.
Αν και άγνωστες οι δυνατότητες τους, θεωρητικά μάλλον θα είναι ότι πιο σύγχρονο στο ΠΝ, με παραχώρηση μάλιστα και των τορπιλών Mu90?

Kamp

180$ μυρια με τον οπλισμό ?? Αν ισχύει τότε μιλάμε για μεγάλο δώρο από πλευράς Αυστραλίας και ΗΠΑ. Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ στην δήλωση για ισοπέδωση βραχονησίδας σε περίπτωση απόβασης Τούρκων και ότι την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση την άποψη αυτή. Μου φάνηκε λίγο περίεργη η δήλωση την συγκεκριμένη στιγμή καθότι θα μπορούσε απλά να δηλώσει ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή για το στράτευμα και την πολιτική ηγεσία ή κάτι παρόμοιο όπως όταν είχε δηλωθεί από τον ΑΓΕΑ ότι πετάμε ψηλά πατάμε μακριά πετάμε όπου χρειαστεί που ήταν η καλύτερη δήλωση.. Αλλά οι εκφράσεις τύπου θα ισοπεδώσουμε δεν δίνει κατά… Read more »

sotbak

+1

sotbak

μην ξεχνάμε όμως ότι οι δικοί μας (στρατιωτικοί) δεν θα ανεχθούν ΙΜΙΑ ξανά…..

Kamp

Σωστος..

agnostosependytis

Δεν είναι θέμα αν θα ανεχθούν οι όχι νέα Ίμια, αυτό είναι απόφαση πολιτική, ήδη έχουν ανεχθεί, όχι απαραίτητα οι ίδιοι, Ίμια σε χειρότερη κατάσταση από το 1996 (δεν πανε καν οι δικοί μας και ρίχνουν στεφάνια από χιλιόμετρα) Απλά αυτό το μέρος της δήλωσης είτε ήταν ατυχές ή προεκλογικό, και ερεθίζει τον αντίπαλο να πάει και να το κάνει για να τους κάνει ρεζίλι. Από την άλλη, αυτό που πάντα σκεφτόμουν σαν πιθανή (μπορεί χαζή) ιδέα όταν είχαν ανέβει οι τούρκοι στα Ίμια, να έριχναν μια βόμβα/ναπάλμ με αλεξίπτωτο και ένα τεράστιο χρονόμετρο στην μια ώρα. Ή φεύγουν, ή… Read more »

sotbak

δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω, όμως ο Α/ΓΕΕΘΑ προφανώς απαντά στους συνεχείς λεονταρισμούς …….κάποια στιγμή παύεις να σιωπάς & αντιδράς….

chikichiki

Από τη μία μάλλον ήταν κλασικό κόμπασμα άνευ ουσίας (με βάση προηγούμενες εμπειρίες για τέτοιες δηλώσεις), από την άλλη βέβαια τα Ίμια μας πλήγωσαν ανεπανόρθωτα σε πολλά επίπεδα και εικάζω πως υπάρχουν κάποιοι που δε θα ήθελαν με τίποτα να επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Τείνω βέβαια προς το πρώτο.

Tazos

Με τις 2 Adelaide και αν βάλουμε στο μάτι μελλοντικά και τις ANZAC με 100εκ το κομματι βλεπουμε οτι το ΠΝ μπορει να προχωρήσει για τα επόμενα 15 χρόνια με τον συνδιασμό ESSM-SM2 με κόστος κοντά στο 1δις €, χωρίς να έχει ανάγκη τις πανάκριβες belhara και τους πανακριβους Aster. Η εξοικονόμηση χρημάτων μπορει να διατεθει σε αγορα ESSM για όλα τα πλοιά, νέες τορπίλες, αγορα μεγάλου αριθμού ASM πουράυλων νεας γενιας για πλοία και τα νησια και ορθή συντήρηση ωστε ότι έχουμε να είναι αξιόπλοο.

antonios

Παλι αρχιζουμε να ξεφευγουμε. Οπως το να κρατησεις εδαφος χρειαζεσαι “μποτα” και τανκς ετσι γοα να κρατησεις τα νερα σου ασφαλη χρειαζεσαι πλοιο. Το αεροπλανο ερχεται ΠΑΝΤΑ σαν συμπληρωμα και σαν πολλαπλασιαστης δυναμης οχι για να κρατησει κατι σταθερο. ΤΑ πλοια αεραμυνας πρωτομπηκαν σαν επιλογη μετα το ’87 και κυριως μετα το “Δογμα Ενιαιου Χωρου” που ποτε δεν εγινε πραγματικοτητα λογω ακολουθων κυβερνησεων που παντα εβλεπαν την Κυπρο να βρισκεται μακρια. Ομως με το χρεος μεχρι το λαιμο και με σανιδα σωτηριας τους υδρογοναθρακες για να παει μπροστα ο τοπος το Δογμα Ενιαιου Χωρα de facto ενεργοποιηται για να μην… Read more »

flashg

Το να στείλεις 4-6 πλοία στην ανατολική μεσόγειο χωρίς αεροπορική υποστήριξη είναι αυτοκτονία ότι εξοπλισμό και να έχουν. Αυτό έχει αποδειχτεί ιστορικά από τον Β ΠΠ εώς και τον πόλεμο των Φώκλαντ που παρόλο που οι Άγγλοι είχαν και Harrier και πλοία ΑΑW χάσανε πολλά πλοία. Μόνο υποβρύχια μπορείς να στείλεις έναντι ενός αριθμητικά και ποιοτικά ανώτερου αντιπάλου. Φοβάμαι ότι κοιτώντας την ανατολική Μεσόγειο θα χάσουμε και το Αιγαίο.

antonios

Δεν ειναι τοσο απλο το ζητημα … υπαρχει τροπος..Εαν δεν υπηρχε θα ειχαν κατργηθει τα πλοια επιφανειας απο υποβρυχια. Εχεις δει πουθενα τετοια αντικατασταση? Εσυ τι λες, ειναι τρελοι εκει στο ΠΝ για να επιμενουν σε καποια πραγματα? Με ονειρα δεν κερδιζεις πολεμους αλλα ουτε τους αποτρεπεις. Ειναι διαφορετικο 5 πλοια (1 Adelaide , 2 MEKO 2 S ) να βρισκονται μεταξυ Ροδου και Κυπρου δημιουργοντας γυρω τους 3πλη ζωνη ΑΑ αμυνας περιμενοντας τα F-16 απο την Κρητη και ειναι διαφορετικο 5 φρεγατες (2 ΜΕΚΟ, 3 S) στην ιδια κατασταση.

chikichiki

Για να αυτοκτονηθούν 4-6 πλοία (με κάποια από αυτά αεράμυνας) στην Αν. Μεσόγειο με αποσπασματική (έτσι εικάζω πως θα είναι) αεροπορική υποστήριξη μου φαίνεται πιθανό να απαιτηθεί τέτοια δέσμευση της ΤΠΑ που στα μέτωπα Θράκης-Αιγαίου θα προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στους εαυτούς τους. Στα Φόκλαντς η Βρετανία εκτέθηκε ως ο γυμνός βασιλιάς που ήταν, δεν έφταιγε κάποια εγγενής ανισορροπία υπέρ της αεροπορικής ισχύος απέναντι στις ναυτικές δυνάμεις. Μεταξύ άλλων, οι κρίσιμες και απαράδεκτες ελλείψεις τους περιλάμβαναν AEW, σχεδόν καθολική έλλειψη (V)SHORAD/αντιβληματικών (Sea Wolf επιχειρησιακά σε ελάχιστα πλοία, πυροβόλα είδος υπό εξαφάνιση, CIWS…απόντα), και αν θυμάμαι καλά υπήρχαν και προβλήματα με τις… Read more »

ThanosD

Η περιοχή που θα επιχείρήσουν είναι νοτια νατολικα της ρόδου . 80-100 μιλια απο τςι τουρκικες ακτές και όχι 150 μίλια ανατολικοτερα απο την Καρπαθο.Απο εκεί με τουε πυραυλους τους ελέγχουν ολη την ΑΟΖ , και έχουν πλήρη αεροπορικη κάλυψη.Αυτο μπορει να γίνει και σήμερα.

data

Αν όντως δοθούν σε αυτή την τιμή με τα πολλά τους και some τότε είναι μια καλή ενδιάμεση λύση αρκεί να προχωρησεη και η απόκτηση καινούργιων. Θα συμφωνήσω με έναν άλλο σ ο λιαστή ότι εξαιρετικά σημαντικό τικη είναι η συνέχειση της παραγωγης πυραυλακατο τύπου Ρούσσο και μάλιστα θα μπορούσαν να είναι πιο σύγχρονης σχεδίασης πχ στέλνω η/και μεγαλύτερης ταχυτητας

data

το auto correct εκανε τα θαυματα του! τα οπλα γινανε πολα οι sm 2 γινανε some και οι ρουσσεν ρουσο κατα τον γνωστο φιλισοφο!

Spirit

Αυτό που που με προβληματίζει είναι η Adelaide Darwin 04, αν και αρκετά παλαιότερη θα μπορούσε αν είναι σε κατάσταση που μπορεί να γίνει ξανά επιχειρησιακή και να μεταφερθεί άμεσα στην χώρα μας ώστε να ξεκινήσει η εκπαίδευση του προσωπικού.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Όταν επί 15 χρόνια δεν έχουμε αγοράσει ούτε μία νέα τορπίλη για τα 4 νέα υποβρύχια συν το εκσυγχρονισμένο Ωκεανός, όταν την περίοδο 2005-2010 έπρεπε να είχαν εκσυγχρονιστεί οι 4 ΜΕΚΟ-200 και έχουμε τώρα 2018 και είμαστε ακόμη σε συζητήσεις, όταν οι διαθεσιμότητες είναι χαμηλές, π.χ πετάνε τα 4 από τα 11 S-70, δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για 2 γαλλικές φρεγάτες που θα μας κοστίσει 1 δις ευρώ η κάθε μία (με τα παρελκόμενα της) και για 2 μεταχειρισμένες φρεγάτες ηλικίας 25 χρονών από την άλλη άκρη του πλανήτη. Στην τελική αφού οι τούρκοι είναι να αγοράσουν S-400… Read more »

Antonis_Loukas

Σε ενοχλεί ότι θα καλύψουμε μια μεγάλη τρύπα στο ΠΝ, παίρνοντας πλοία από την άλλη άκρη του κόσμου; Γιατί; Εσύ θα τις φέρεις, κωπηλατώντας; Τα πλοία έχουν 14-15 χρόνια ζωής μέχρι να φτάσουν τα χάλια των εκσυγχρονισμενων S. Ούτε λόγος φυσικά για τις 3 που είναι αφημένες στη μοίρα τους. Λες για τον εκσυγχρονισμό των Μεκο. Για να ξεκινήσει αυτός, έστω 2 πλοία τη φορά, ποια πλοία θα καλύψουν το κενό τους; Υπονοείς να μείνουμε με 6+3+2 φρεγάτες, επειδή τα φιλαράκια σου βαριουνται να ετοιμάζουν βαλίτσες για Αυστραλία; Οι S-300 και να μπουν στη Κύπρο, δεν έγραφες ότι είναι ευάλωτοι… Read more »

Spirit

Με τέτοια τιμή οι Adelaide ειναι πρώτη προτεραιότητα πια.
Και οι ΜΕΚΟ χρειάζονται εκσυγχρονισμό και το σχετικό κονδύλι να διπλασιαστεί, επίσης για τις τορπίλες έπρεπε από χθες…
Αλλά όταν τα γράφαμε τον καιρό που νύχτα αποφασίστηκε ο εκσυγχρονισμός των P-3 για τον ΓΙΑΝΝΗ ήταν απαραίτητος, ή έτσι του έλεγαν οι πενταγωνίτες…
Τώρα ψάχνουμε με το τουφέκι κάτι εκατομμύρια για την άμυνα του κράτους και απο την άλλη τα σκορπάμε επιδόματα για ψηφαλάκια.

Mtsak

Ο Α/ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε και για τις τορπίλες λέγοντας ότι υπάρχει κονδύλι 110εκ. €

Antonis_Loukas

Και μιας και το θυμήθηκα, εσύ δεν έλεγες ότι οι Adelaide είναι ακριβές και είναι προτιμότερο να περιμένουμε για τις γηραιότερες και όχι ουσιαστικά εκσυγχρονισμένες f-123/M που θα μας βγουν πιο φθηνά; Πόσο πιο φθηνά από τα 180 εκ των Adelaide περιμένεις; Όπλα δεν θα χρειαστεί να αγοράσουμε για τις τελευταίες;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Π.χ oι άγγλοι μας έκαναν προφορά για να αγοράσουμε στην τιμή των 30 εκατ. κάθε μία Type-23. Ο λόγος που τις απορρίψαμε (όπως και τις Λαφαγιέτ) είναι γιατί έχουν συστήματα που δεν υπηρετούν στο Π.Ν. Δεν είναι τυχαίο ότι σε μεταχειρισμένα πλοία οι πρώτες δύο επιλογές του Π.Ν είναι οι 4 F-123 και οι 4 M. (2 Ολλανδίας και 2 Βελγίου) Δεν συμφέρει η αγορά μόνο 2 πλοίων. Για να συμφέρει πρέπει να αγοραστούν 4. Με 2 Μπελαρά (θα είναι οικονομικά απίθανο να αγοράσουμε τις επόμενες 2) και 2 Πέρρυ απλά θα κάνουμε συλλογή πλοίων. Οι μη εκσυγχρονισμένες S μπορούν… Read more »

Antonis_Loukas

Εντάξει και εμένα, η πρώτη μου επιλογή ήταν η Monica Bellucci μέχρι πριν 5 χρόνια. Αν μου τη δώσουν το 2025 παίζει και να αρνηθώ ευγενικά… Αυτό το ‘δεν συμφέρει’, έχεις αντιληφθεί πόσο σπαστικό είναι να το λες ξανά και ξανά; Να άλλαζες μήπως κασέτα; Δεν συμφέρουν οι Adelaide με μισό δις, μετά δεν συμφέρουν με 400, με 300, τώρα με 180 εκ., είναι μόνο 2 πλοία κλπ κλπ. Προφανώς στο δικό σου κεφάλι, ‘συμφερει’ να έχουμε μερικές S στο πάτο της θάλασσας, για να μη κάνουμε συλλογή πλοίων όπως λες. Θα κάνουμε συλλογή ναυαγίων και θα είμαστε άψογα… Αφού… Read more »

Spirit

Οι τρεις type 23 πήγαν Χιλή £135million μαζί με μια σχετική συντήρηση και εκπαίδευση, αν δεν κάνω λάθος. Μετά από λίγο πήγαν και για εκσυγχρονισμό βέβαια.
Οι adelaide ειναι σχεδόν έτοιμες και με οπλα, τουλάχιστον από αυτά που γράφονται.

Spirit

Κάτσε πρώτα να αποδεσμευτούν καλό 2025 και βλέπουμε την τιμή και την κατάσταση των πλοίων.
Οι Αυστραλοί πάντως το πολεμικό υλικό το έχουν στην πένα, και σε συντηρήσεις και σε FOS.
Αντίθετα τα ευρωπαϊκά πάσχουν από διαθεσιμότητες και ελλείψεις.

Shadowfax

Στα 180 εκ οι Adelaide ειναι περιπτωση που δεν το συζητάς καν…
Και κολυμπώντας τις φερνεις…
50εκ μεσω ορο στοιχισαν οι S άοπλες…
Τωρα να σου πω Αντώνη, εύχομαι να έρθουν (an και όταν) με 64 essm μαζί με 32 sm-2, γιατι θα πάρω σίγουρα αεροπλάνο να την στήσω στο Σύνταγμα να σε απολαύσω γυμνό…χαχαχα

Antonis_Loukas

Χαχα, για την άμυνα της χώρας, τα πάντα! Τώρα μένει και μια καλή έκπληξη για το μελλοντικό σκάφος (ας είναι από οπουδήποτε, αρκεί να στέκεται ικανοποιητικά και να ‘βγαίνει’ χρηματοδοτικά). Παρεμπιπτόντως, μιας και κελαηδησε ο Γιάννης αυτό περί των 30 εκ. για καθε type-23, μήπως στο ΠΝ πρέπει να ξεκολλήσουν τα μυαλά τους σχετικά με τα ‘γνωστά συστήματα’; Το 2006 μέχρι το 2008 πχ η Χιλή πήρε σκάφη του 1990, 1997!!! Και 1991 όταν ο Γιάννος έτρωγε με χρυσά κουτάλια…

Πεστα ρε μαγκα

φωναζουμε χρονια για ανταλλακτικα και αναλωσιμα. χωρια τα αποθεματα σε πυρομαχικα. Αλλα δεν ακουει κανεις. Δεν εισαι Αυστραλια που εσκασε 20 δις μπαμ μπαμ για φ35 και φ18. Και παλι αγορασαν 450 AIM 120D ενος δις. Τοτε ναι να παρεις ο.τι γουσταρεις

ΙΤΑΛΟΣ

1.Ο MK-41 ειναι της εκδοσης self-defense με υψος 5,3μ και δεν μπορει να φερει sm-2 σωστα ? Μονο essm.

2.Οι κορεατες συνδυαζουν τα ρανταρ 2D sps-49 (adelaide) με τα 3D Thales MW08(MEKO) συνοδευομενα απο 2πλα STIR240 με mk-41/sm2 block IIIA στην κλαση Chungmugong Yi Sun-sin . Ισως πηγαιναν στις adelaide τα MW08 των ΜΕΚΟ εαν καποτε αγοραζαμε νεα ρανταρ για τις ΜΕΚΟ ?

Tpap

Η τοποθέτηση ενος πρόσθετου ραντάρ στις ΟΡΗ θέλει πολύ προσοχή διότι τα περιθώρια ευστάθειας τους δεν έιναι και ιδιαίτερα υψηλά οπότε η προσθήκη επιπλέον βάρους θα δημιούργούσε πρόσθετα προβλήματα. Οι μόνες ΟΡΗ που έχουν 2ο ραντάρ είναι οι Ισπανικές “Santa Maria” το οποίο είναι ελαφρύ σαν σύστημα (RAN12 & RAN30 οι νεότερες) και χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό χαμηλά ιπτάμενων και sea skimming στόχων (προφανώς για το ciws meroka). Εάν τοποθετηθεί νέο ραντάρ στις ΜΕΚΟ, αυτό που θα αντικατασταθεί θα είναι πιθανόν το 2D DA08. Αλλά ακόμα και αν αντικατασταθεί το MW08 παρόλο που είναι 3D, οι επιδόσεις δεν παρουσιάζουν κάτι… Read more »

MPAMPIS

Για δες την εμβέλεια του mw-08…..

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

@ΚΝ Η κάθε Σούπερ Βίτα κοστίζει 150 εκατ. ευρώ και όχι 100 όπως γράφεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε μαζική παραγωγή έχοντας και την ελπίδα ότι έτσι θα πέσει η τιμή της. Το Π.Ν θέλει να αγοράσει ακόμη τρεις αλλά θα είναι θαύμα αν θα αγοραστεί ακόμη μία… Ενώ υπάρχει πρόβλημα ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες μεταχειρισμένες στην διεθνή αγορά. Σε ότι αφορά τις πυραυλακάτους το Π.Ν θέλει να έχει 12 που να είναι όλες Σούπερ Βίτα. Κατά 99,9% θα παραμείνει με τις 7 του που τις 2 τελευταίες περιμένει κάτι χρόνια να τις παραλάβει. Τα πεθαμένα ελληνικά ναυπηγεία δεν… Read more »

alexmark

Πολύ σωστά, πρόσφατα διάβασα ότι η ΕΑΒ το 2017 είχε έσοδα 60 εκατ. και ζημιές 1.5 δισ. Αλήθεια περιμένουμε να τα βγάλει πέρα με τα F-16; Πως θα φτάσει ζωντανή στην επόμενη δεκαετία;

CKfurious

@ΓΙAΝΝΗΣ 1 ΜΗΝ ΛΕΣ ΝΟΎΜΕΡΑ ΜΗΝ ΛΕΣ ΝΟΎΜΕΡΑ https://www.youtube.com/watch?v=lBNrmKVp-pw @ΑΝΤΏΝΗΣ Για να περιμένουμε να δούμε εάν και τι θα προχωρήσει. Εάν είναι στα 180 mil όλα με τα όπλα είναι κελεπούρι Οι μη “εξυχρονσμενες” πρέπει νa φύγουν προς ανταλλακτικά υποστήριξη των “εξυχρονισμενων” Πάντως θα συμφωνήσω με τον Γιάννη 1 πως ο εκσυχρονισμός των MEKO δεν πρέπει να θυσιαστεί για την απόκτηση των adelaide Το ίδιο και για τις τορπίλες Εάν στα 180 mil περιλαμβάνονται όλα τα ανταλλακτικά , εργαλεία klpa και τα όπλα τότε είναι μια φοβερα cost effective επένδυση έστω και αν τα πλοία κρατηθούν όσο τα ADAMS/KNOS Η… Read more »

Antonis_Loukas

Αν με το καλό, έρθουν οι Adelaide, θα δώσουν το αριθμητικό περιθώριο, να ξεκινήσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού (γιατί γράφεις ‘εξυχρονισμου’; υπάρχει κάποιο inside joke;), χωρίς να μειωθεί η οροφή μεγάλων σκαφών. Εκτίμηση μου είναι, ότι στη βάση αυτής της λογικής, δεν θα αποσυρθεί άμεσα το σύνολο των μη εκσυγχρονισμένων S, αλλά ίσως μόνο 1 ή το πολύ 2(ανάλογα του αν θα ξεκινήσει εκσυγχρονισμός σε 1 Μεκο ή σε 2 παράλληλα). Ο εκσυγχρονισμός των Μεκο, δεν θα αποδώσει επιπλέον σκάφη, ούτε θα καλύψει ρόλους aaw. Τα 2 προγράμματα, είναι ανεξάρτητα. Τα εργαλεία, ανταλλακτικά κλπ των Adelaide, γιατί να μην περιλαμβάνονται στη… Read more »

Pakos

Ωραια τα κρουαζιερόπλοια!! Προτείνω το 05 να το πούμε Ζορπιδης και το 06 Μουζενιδης! Πλακα κάνω ,πράγματι ειναι πολυ σημαντική εξελιξη για το Π.Ν. μακάρι να προχωρήσει.

Scalp_eg

Καποιος που απορησε πως θα εχουμε 240 essm, εξηγω πως οι 4 μεκο μετα τον εκσυχρονισμο τους με κανουργιο ρανταρ και ΚΣΜ θα μπορουν να τους κανουν dual packed (ΜΚ-48) οποτε 16χ2χ4= 128, οι 6 εκσυχρονισμενες S Θα “πιστοποιησουν” essm στον οκταπλο ΜΚ-29 οποτε 8χ6= 48 οι 2 αδελαιδες στον ΜΚ-41 (quad packed) 8x4x2=64. 128+48+64=240 essm O mk 13 θα ριχνει 4 SM-2 ανα λεπτο, οποτε σε ενα 5λεπτο να ριχνει 20, αν δε χρειαστει να ριξει χαρπουν ενδιαμεσα καθως δεν εχει εκτοξευτη για αντιπλοικους οποτε 2χ20 = 40 SM-2 Απο δυνατοτητα αμεσης βολης 64 essm και 72 sea sparrow… Read more »

GDIKEOS

Οι Adelaide είναι μια καλή περίπτωση για να πάρουμε μια ανάσα στο ναυτικό βγάζοντας εκτός μια μη εξυχρονισμένη S για ανταλλακτικά για να έχουμε οροφή 14 πλοίων. Το 2020 μπορούμε να πάρουμε της δυο L με 60-70 εκατομμύρια ευρώ και να βγάλουμε εκτός της δυο τελευταίες S για ανταλλακτικά τα οποία φτάνουν για της 6 S και για της 2 L για 5-6 χρόνια έτσι μέχρι το 2025-26 θα έχουμε πάλι 14 φρεγάτες με της 2 Adelaide και της 4 MEKO που είναι το ελάχιστο όριο για να προστατέψουμε Αιγαίο- Καστελόριζο. Προσοχή δεν έγραψα να μην πάρουμε νέα πλοία αλλά… Read more »

chikichiki

Πρέπει να πω ότι ακούγεται σχεδόν πολύ καλό για να είναι αληθινό, είτε οι Αυστραλοί είναι πολύ καλά παιδιά είτε κάτι έχουν τα πλοία…

NaturalKiller

σκύλος που γαβγίζει δεν δαγκώνει ;))

from Turkey, best regards

sotbak

Turkey barks all the time…….

Digenis

Ελπίζω να μην σχεδιαζούν να εγκαταλείψουμε το Γαλλικό σχέδιο έναντι συνδιασμού αυστραλιανών πακέτο με lcs-gr.
Οί αυστραλιανές είναι ήδη 26-27 ετων .Θεωρώ την full ελληνική μπελχαρα με mica αστερ30 και
scalp καλύτερη σε πολλα σημεία σε σχέση με οποιοδίποτε αμερικάνικο σχέδιο με πυρίνα lcs και sm2.

sotbak

δεν βλέπω όμως του Γάλλους να κινητοποιούνται….και θα χάσουν στο sprint από τους Αμερικάνους…..

adpanos

Να κάνω και εγώ μια άσχετη ερώτηση? Έχουμε πει πολλές φορές σε αυτό το φόρουμ πως τα μέταλλα των πλοίων αντέχουν χρόνια . Πολλά περισσότερα χρόνια από τα 30-40 που έχουν θεωρητικό όριο ζωής. Γιατί λοιπόν δεν πάμε σε ολική ανακατασκευή – εκσυγχρονισμό των S , τοποθετώντας επάνω ότι καλύτερο υπάρχει? Θα κοστίσει ακριβότερα από το να πάρουμε καινούριες; Δεν εγγυάται κανείς το αποτέλεσμα; Είναι τόσο χάλια τα πλοία και σε πλευστότητα; Υπάρχουν μεγάλοι περιορισμοί στην τοποθέτηση νέων οπλικών συστημάτων σε ένα τέτοιο σκαρί; Δηλαδή σε μια S πλήρως ανατακασκευασμένη, δεν μπορούμε να έχουμε RAM, EXOSET, Phalanx, cammer και νέο… Read more »

flashg

Οι Τουρκική Πολεμική αεροπορία έχει αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού και τα f16 τα περισσότερα είναι επιπέδου 52+ και παραλαμβάνει τους som και παραλαμβάνει και τα ucav για τα οποία πρέπει να ξοδέψεις έναν πύραυλο γιατί μπορεί να σε χτυπήσει τα ραντάρ με πυραύλους τύπου hellfire. Εμείς ούτε καν KC130 δεν έχουμε που είναι και τα φτηνότερα για εναέριο ανεφοδιασμό και τους exocet τους έχουμε μόνο στα παλιά mirage που δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν στον αέρα και δεν έχουν mica για αυτοπροστασία.Επίσης το ναυτικό τους έχει την πολυτέλεια να χάσει ορισμένα πλοία και μπορεί να στείλει και 12 πλοία στην ανατολική μεσόγειο,… Read more »

sotbak

+1

Nikolaos

@ ΠΤΗΣΗ Στο άρθρο δεν γίνεται η παραμικρή νύξη για τα περί βομβαρδισμού βραχονησίδος σε περίπτωση απόβασης Τούρκων, καθώς και για το ότι “η Ελλάς θα πολεμήσει μόνη της”, που έχουν προκαλέσει αίσθηση. Επειδή οι Αρχηγοί δεν είναι πολιτευτές, και συνήθως δεν λένε κάτι απλώς για να γίνεται φραμπαλάς, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση (και σε έγκυρους σχολιαστές των διεθνών σχέσεων, που μίλησαν στον τύπο σχετικά) ότι ο Αρχηγός κάτι προσπαθεί να αποσοβήσει, δηλαδή υπάρχουν ίσως πληροφορίες για εχθρικό εγχείρημα. Εναλλακτικά (αν δεν πρόκειται για το παραπάνω), κατά τη δική μου εντύπωση, ο Αρχηγός προσπαθεί κάτι να πει σε κάποιους: Είτε… Read more »

Nikolaos

@ ΠΤΗΣΗ Στο άρθρο δεν γίνεται η παραμικρή νύξη για τα περί βομβαρδισμού βραχονησίδος σε περίπτωση απόβασης Τούρκων, καθώς και για το ότι “η Ελλάς θα πολεμήσει μόνη της”, που έχουν προκαλέσει αίσθηση. Επειδή οι Αρχηγοί δεν είναι πολιτευτές, και συνήθως δεν λένε κάτι απλώς για να γίνεται φραμπαλάς, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση (και σε έγκυρους σχολιαστές των διεθνών σχέσεων, που μίλησαν στον τύπο σχετικά) ότι ο Αρχηγός κάτι προσπαθεί να αποσοβήσει, δηλαδή υπάρχουν ίσως πληροφορίες για εχθρικό εγχείρημα. Εναλλακτικά (αν δεν πρόκειται για το παραπάνω), κατά τη δική μου εντύπωση, ο Αρχηγός προσπαθεί κάτι να πει σε κάποιους: Είτε… Read more »

sotbak

πολύ καλό σχόλιο

Nikolaos

Ευχαριστώ, παρακολουθώ με προσοχή τις σπουδαίες συμβολές σας στη συζήτηση, έχετε πολύ μεγαλύτερη εποπτεία στα ναυτικά θέματα, και εκτιμώ απεριόριστα το ότι οι κρίσεις σας είναι πάντοτε και εντός … προϋπολογισμού (αν όχι του τρέχοντος, ενός εφικτού πάντως)!

sotbak

ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Καλά Χριστούγεννα και να ευχηθούμε το 2019 να βρει το ΠΝ με κάτι θετικό.

ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ

Έχει ατονήσει το ενδιαφέρον της Πολωνίας για την απόκτηση των δύο τελευταίων επιχειρησιακών πλοίων της κλάσης Adelaide ; (FFG05 Melbourne και FFG6 Νewkastle)

https://www.defensenews.com/naval/2017/03/29/poland-eyes-frigates-from-australia-new-submarines/

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η ΠΑ κοντά στην απόκτηση Rampage για τα F-16, το αντι-S400 όπλο έρχεται μαζί με τα SPIKE NLOS από το Ισραήλ

 Μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Επιτελεία δουλεύουν σε πυρετώδεις ρυθμούς για την υλοποίηση...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Το ελληνικό P-3B Orion που σκεπάζει καθημερινά το Αιγαίο (με...

12
Τον τελευταίο καιρό το Papa3 κωδική ονομασία του P-3 Orion εκτελεί καθημερινές πολύωρες πτήσεις στο Νότιο και όχι μόνο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 September 2014 #340

Αγορά

Related News

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν συστήματα πυροβολικού μακρού βεληνεκούς στην Αλάσκα

Συστήματα πυραυλικού πυροβολικού High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) αναπτύχθηκαν στην περιοχή της Αλάσκας από τον Στρατό των ΗΠΑ στο πλαίσιο της άσκησης Defender...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η ΠΑ κοντά στην απόκτηση Rampage για τα F-16, το αντι-S400 όπλο έρχεται μαζί με τα SPIKE NLOS από το Ισραήλ

 Μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Επιτελεία δουλεύουν σε πυρετώδεις ρυθμούς για την υλοποίηση...

Συρία: Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις των ανταρτών

Πηγές της συριακής αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν σήμερα θέσεις των ανταρτών στα βορειοδυτικά της Συρίας.Επρόκειτο για τους πιο εκτεταμένους βομβαρδισμούς από...

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Το ελληνικό P-3B Orion που σκεπάζει καθημερινά το Αιγαίο (με το φακό του Κ. Σωτηρόπουλου)

Τον τελευταίο καιρό το Papa3 κωδική ονομασία του P-3 Orion εκτελεί καθημερινές πολύωρες πτήσεις στο Νότιο και όχι μόνο...

Tηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σούγκα και του προέδρου Τραμπ

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν τη σπουδαιότητα της συμμαχίας μεταξύ των χωρών τους, στη διάρκεια τηλεφωνικών...
- Advertisement -