ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 3 Απριλίου 1940: Ξεκινά η “Σφαγή του Κατύν”, το διαρκές σοβιετικό έγκλημα

30
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ξεκινούν μεθοδικά από τα στρατόπεδα Πολωνών αιχμαλώτων της δυτικής Ρωσίας και Ουκρανίας οι μαζικές εκτελέσεις 22,000 περίπου Πολωνών αξιωματικών και επιφανών μελών της επιστημονικής κοινότητας και της πολιτικής από το διαβόητο Λαϊκό Κομμισαριάτο Λαϊκής Ασφάλειας (NKVD) της Σοβιετικής Ρωσίας. Οι αιχμάλωτοι Πολωνοί είχαν συλληφθεί κατά την επίθεση και κατοχή σημαντικού μέρους της Πολωνίας κατά το 1939 από τον Κόκκινο Στρατό λίγο μετά την γερμανική εισβολή κατά της Πολωνίας στα δυτικά. Οι συλλήψεις, βέβαια και οι εκτοπισμοί στην ανατολική Σοβιετική Ένωση και Σιβηρία συνεχίστηκαν μέχρι το 1944, με αποτέλεσμα η τύχη εκατοντάδων χιλιάδων Πολωνών διανοουμένων, στρατιωτικών, πολιτών και κρατικών υπαλλήλων να αγνοείται μέχρι το τέλος του πολέμου.


Ήδη, στις 5 Μαρτίου 1940 πέντε ανώτατα μέλη του Πολίτμπυρο και ο Γενικός Γραμματέας Ιωσήφ Στάλιν υπέγραψαν τη διαταγή εξόντωσης 25.000 μελών της Πολωνικής Ιντελλιτζέντιας περιλαμβανομένων και 14,552 αιχμαλώτων αξιωματικών. Η πραξη αυτού του αδιανόητου κυνισμού σκοπό είχε να στερήσει το μελλοντικό Πολωνικό κράτος από την πνευματική του ηγεσία και να το κάνει πιο εύκολα διαχειρίσιμο.

Υπόμνημα του Λαυρέντι Μπέρια, αρχηγού της NKVD και επικεφαλής κρατικής ασφάλειας ως τον θάνατο του Στάλιν, που τον ενημερώνει για το πολωνικό “πρόβλημα” και προτείνει την εκτέλεση των Πολωνών αξιωματικών

Έτσι, μεταξύ 3 και 28 Απριλίου, σε μια μεγάλη και μυστική επιχείρηση της NKVD άνδρες της υπηρεσίας μετέφεραν τους αιχμαλώτους των στρατοπέδων Kozelsk, Starobelsk, Ostashkov και φυλακών από την Ουκρανία και τη Λευκορωσία σε απομονωμένες περιοχές εντός των δασών όπου είχαν σκαφτεί με μηχανήματα μεγάλοι λάκοι και τους εκτέλεσαν με συνοπτικές διαδικασίες. Η επιχείρηση θα τηρείτο μυστική αλλά το επόμενο έτος η γερμανική επίθεση κατά της Σοβιετικής Ρωσίας θέτοντας την περιοχή των ομαδικών τάφων υπό γερμανική κατοχή.

Με αναφορές να φτάνουν ήδη από το 1942, ανακαλύπτονται στο δάσος του Κατύν, κοντά στο Σμολένσκ, οι πρώτοι μαζικοί τάφοι Πολωνών αιχμαλώτων αξιωματικών του στρατού και της αεροπορίας και πολιτικών και πνευματικών προσωπικοτήτων, η τύχη των οποίων αγνοείτο. Όλα τα πτώματα βρέθηκαν προσεκτικά ενταφιασμένα, με δεμένα χέρια και μία σφαίρα στο πίσω μέρος του κρανίου.

Μετά από μια περίοδο αμηχανίας (γερμανικές σφαίρες βρέθηκαν μέσα στα πτώματα, οι οποίες είχαν δωρηθεί όπως αποδείχθηκε στη μπολσεβικική Ρωσία μετά τη Συνθήκη του Μπρέστ-Λιτόβσκ) οι Γερμανικές αρχές αποφασίζουν να δώσουν διεθνή έκταση στην ανακάλυψή τους αξιοποιώντας την για λόγους προπαγάνδας. Πολυμελής αντιπροσωπεία του Ερυθρού Σταυρού από 12 χώρες θα επισκευθεί τους χώρους ταφής και θα εκτελέσει κινηματογραφούμενες νεκροψίες και νεκροτομές που αποκαλύπτουν την ευθύνη των Σοβιετικών αρχών στην ενορχήστρωση μιας μαζικής δολοφονίας, από την NKVD.

Η αποκάλυψη του Κατύν θα σοκάρει την εξόριστη Πολωνική κυβέρνηση που θα έρθει σε ρήξη με την Βρετανική για τις σχέσεις της με τον Στάλιν. Οι Ρώσοι δεν αποδέχτηκαν την ενοχή τους για την πράξη αυτά παρά το 2010, όταν με πράξη της ρωσικής Σούμας αναγνωρίστηκαν τα εγκλήματα των μαζικών δολοφονιών και επιρίφθηκε η ευθύνη στον Στάλιν, ως ηθικού αυτουργού. Ήδη, από το 1998 ο Ρώσος πρόεδρος Γιέλτσιν δημιούργησε μια σειρά μνημείων για τα θύματα της σφαγής ενώ το 2010 ο πρωθυπουργός Πούτιν κάλεσε για πρώτη φορά τον ομόλογό του της Πολωνίας, Ντόναλντ Τούσκ για να τιμήσουν μαζί δημόσια τα θύματα στο Κατύν. Η πράξη ήταν σημαντική αλλά αμαυρώθηκε από τον θάνατο του Πολωνού προέδρου, Λεχ Καζίνσκυ και 95 άλλων αξιωματούχων δύο μήνες αργότερα, όταν το αεροσκάφος με το οποίο μετέβαιναν στο Κατύν για τις τελετές μνήμης κατέπεσε και συνετρίβη με την απώλεια όλων των επιβαινόντων. Το ατύχημα έριξε τη Ρωσία και την Πολωνία σε έναν νέο κύκλο ψυχρών σχέσεων.

Περισσότερα για το έγκλημα του Κατύν, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται παρά το ότι οι εκτελέσεις περιέλαβαν πολλά περισσότερα μέρη, μπορείτε να διαβάσετε στο παλιότερο άρθρο μας στον πιο κάτω σύνδεσμο.

79 χρόνια από τη Σφαγή του Κατύν: Ένα έγκλημα που δεν τιμωρήθηκε ποτέ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

30
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
20 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
ACHERONStavrogin1Nikolaosd.bSpyros Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
d.b
Member
Noble Member
d.b

Τέτοιες αποδεδειγμένες σφαγές δικαιώνουν όσους λένε ότι ο Στάλιν και ο Χίτλερ ήταν το ίδιο.

Jolly_Roger
Member
Famed Member
Jolly_Roger

Ε, όχι και το ίδιο! Συγκρινόμενος με τον Στάλιν, ο Χίτλερ ήταν μια απλή Αρσακειάδα του παρθεναγωγείου. A, επίσης μην ξεχνάμε πως οι δυο τους ήταν και ΣΥΜΜΑΧΟΙ και ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ στο έγκλημα μέχρι ΚΑΙ το 1941, όταν (όπως συνηθίζεται μεταξύ εγκληματιών) ο ένας στράφηκε εναντίον του άλλου

comment image

d.b
Member
Noble Member
d.b

Και μην ξεχνάμε την γενοκτονία στην Ουκρανία δια λιμού

https://youtu.be/nAQFxDJNCsM

George_K
Member
Famed Member
George_K

Τι πάτε και ανεβάζετε πάλι μέρες που ναι.. grin

digitallito
Member
Active Member
digitallito

Έχει κυκλοφορήσει και βιβλίο από Έλληνα συγγραφέα για το συγκεκριμένο θέμα.

Miscojones
Member
Noble Member
Miscojones

Μην ανεβάζετε τέτοια άρθρα. Θα στεναχωρήσετε τους πολιτικούς μας. Από αριστερά και …δεξιά. Η δεξιά με τελίτσες γιατί έπαψε να εκπροσωπείται στη Βουλή εδώ και δεκαετίες.

d.b
Member
Noble Member
d.b
Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Η πλέον αποτρόπαιη προσπάθεια ευνουχισμού (δια της εξοντώσεως της ηγεσίας, πολιτικής στρατιωτικής και πνευματικής) ενός έθνους από τον ιστορικό εχθρό του (υπάρχει και το πολύ τραγικότερο παράδειγμα της Καμπότζης, εκ των έσω …). Περιστατικά σαν αυτά πρέπει να χαλυβδώνουν τη θέληση των εθνών να μην καταλήξουν ποτέ ανδράποδα των ιστορικών εχθρών τους, να μην κάμπτεται ποτέ το φρόνημα, η πολιτική βούληση και η εξοπλιστική προσπάθεια. Δυστυχώς, παρ’ ημίν η Καλαμαριώτισσα Πόντια και η Αθηναία Μικρασιάτισσα, που έχει εκπαιδευτεί (δια της αχαρακτήριστης, ψευδεπίγραφης, ηττοπαθούς “προσφυγικής μνήμης”) να τιμά και να νοσταλγεί ένα παρελθόν αρμονικής δήθεν συμβίωσης με τους δημίους των προγόνων… Read more »

ACHERON
Member
Famed Member
ACHERON

Και παράλληλα,καμμία ελληνική κυβέρνηση δέν «σήκωσε»,διεθνώς,αλλά ούτε διμερώς το δικό μας «Κατύν»,που λέγεται Ασκαλέ του Ερζερούμ,ούτε βέβαια τα Αμελέ Ταμπουρού,(τάγματα καταναγκαστικής εργασίας),ἢ τον εμπρησμό της Σμύρνης,ἢ τους αγνοούμενους του Αττίλα.
Ἢ,την καταστροφή 500 εκκλησιών στα Κατεχόμενα της Κύπρου,από αυτούς που απαιτούν μουφτείες και τζαμιά στην Ἑλλάδα.
Ξέρω,ξέρω,«υπάρχουν ασύλληπτης σημασίας λόγοι υψηλής στρατηγικής,που το χαχόλον και βέβηλον πλήθος δέν μπορεί να κατανοήσει».

digitallito
Member
Active Member
digitallito

“Δυστυχώς, παρ’ ημίν η Καλαμαριώτισσα Πόντια και η Αθηναία Μικρασιάτισσα…”
Γιατί αυτή η στοχοποίση συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων?
Ποιός επίσημος φορέας εκπρόσωπος των παραπάνω έχει πάρει αντίστοιχη θέση?
Από που κι ως που η ηττοπάθεια του τέως προσφυγικού στοιχείου?

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Αγαπητέ φίλε, καμιά στοχοποίηση πληθυσμιακών ομάδων, κι εγώ Θεσσαλονικεύς προσφυγικής κατά το ήμισυ (ειδικότερα ποντιακής) καταγωγής είμαι. Και πάρα πολύ εξοικειωμένος προσωπικά με χιλιάδες προσφυγικής καταγωγής. Σχολιάζω απλά παρεμπιπτόντως το διαβρωτικό ρόλο μιας στρεβλής προσφυγικής μνήμης, που εξιδανικεύει άκριτα τη ζωή υπό το ζυγό του προαιώνιου εχθρού (που ήταν γεμάτη καταπίεση, κατά καιρούς αιματηρά αμόκ, ανάγκη εξαγοράς της εύνοιας τοπικών αρχόντων με χρηματικές παροχές – δηλαδή ληστεία του μόχθου των Ελλήνων – και ταπεινώσεις, που τελικά έγιναν δεύτερη φύση και δεν γίνονταν αντιληπτές ως ταπεινώσεις) και έτσι αμβλύνει τα εθνικά αμυντικά αντανακλαστικά. Ο έλεγχος της προσφυγικής μνήμης (και η νοηματοδότησή… Read more »

ACHERON
Member
Famed Member
ACHERON

«τα ρεφλέξ ατονούν, και επέρχεται η φινλανδοποίηση …»
Μάλλον βιλαετοποίηση.

vbaltsiotis
Member
Member
vbaltsiotis

Για την συντριβή του αεροσκάφους με τον Πολωνό πρόεδρο Λεχ Καζίνσκυ επιβαίνοντα, έχει γυριστεί ένα εξαιρετικό και διαφωτιστικό επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς Mayday.

Jolly_Roger
Member
Famed Member
Jolly_Roger

Κάποιοι κακόβουλοι επιχειρούν να κατηγορήσουν τον λατρευτό μας «Πατερούλη» δήθεν λέει ότι δολοφόνησε 22 χιλιάδες Πολωνούς αιχμαλώτους, αφού είναι γνωστό πως όλοι τους (οι Πολωνοί) αυτοκτόνησαν με μια σφαίρα στο σβέρκο. Κάποιοι άλλοι έπαιρναν φόρα κι έπεφταν με τον λαιμό τους επάνω σε ακονισμένα τσεκούρια. Αμέσως αφού αυτοκτόνησαν, έδεσαν μόνοι τους τα χέρια πίσω από την πλάτη, για να κατηγορήσουν τα παλιόπαιδα τον λαοπρόβλητο Ηγέτη. Καθαρή Πολωνική προβοκάτσια! Όσο για τις άλλες φήμες ότι δήθεν μερικά εκατομμύρια Ουκρανοί πέθαναν λόγω πείνας, ε, όχι και να ρίξουμε ευθύνη στον Στάλιν επειδή αυτοί οι παλιάνθρωποι αποφάσισαν να κάνουν εξαντλητική δίαιτα! Κακοήθειες!

DangerJetExhaust
Member
Noble Member
DangerJetExhaust

Τι έχουν τραβήξει και οι Πολωνοί! Ένας λαός που πιστεύω μπορεί να μας καταλάβει

d.b
Member
Noble Member
d.b

Στην Βρετανία που ζω τους έχουν σε πολύ μεγαλη εκτιμηση απο τον β Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο Bletchley Park είδα ενα μνημειο στους Πολωνους που εργαστηκαν εκεί.

Stavrogin1
Member
Noble Member
Stavrogin1

Στο “ηγεμόνας” θυμάμαι καθαρα τον Μακιαβέλι να συμβουλευει τον πρήγκηπα, οταν καταλαμβάνει μια δημοκρατική πολη, να σφάζει την άρχουσα τάξη γιατι ειναί βεβαιο ότι αργοτερα θα επαναστατήσει. Αντιθετα αν η πολη ειναι αριστοκρατική, θα υποταχθει γιατι έχει μαθει να ειναι υπάκουη. Στο κατύν συμβαίνει το ίδιο. ο μόνος τρόπος να κρατηθεί η μιση πολωνία ήταν να αφανίσουν την αρχουσα τάξη. Οπως εκαναν σε ολη την Ρωσία το 1919-22, δηλαδή ουτε 20 χρονια νωρίτερα. Ευρωπαικές δυναμεις, και ελληνική, και ισχυρή πολωνική, εκστρατευσαν ώς γνωστό για να βοηθήσουν τους ” λευκούς” αριστοκρατες κ αστούς, να εμποδισουν τους μπολσεβίκους. Οι πολωνοι ειχαν καθε… Read more »

ACHERON
Member
Famed Member
ACHERON

Εδώ πάντως,ανακύπτει και μία παρατήρηση/απορία,και συγκεκριμένα,το 1940 ἡ ΕΣΣΔ κατέχει μικρό μόνο τμήμα της Πολωνίας,σε σύγκριση με την Γερμανία,και ισχύει ακόμη το σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότωφ,έστω τυπικά,
Οπότε,ποιόν λόγο είχαν οἱ Σοβιετικοί να αποκεφαλίσουν την πολωνική ελίτ,όταν δέν προβλέπεται να γίνουν κύριοι ολόκληρης της Πολωνίας;
Δέν θα ήταν λογικό,(και μακιαβελικό),να κρατήσουν την πολωνική ελίτ ὡς άσσο έναντι της Γερμανίας;
Ήξεραν το 1940 οἱ Σοβιετικοί,τί θα ακολουθήσει το 1945;

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Μάλλον τους απασχολούσε περισσότερο το ενδεχόμενο να γίνει η Πολωνία προγεφύρωμα κάποιας όντως πλανητικής δύναμης (Βρετανίας ή ΗΠΑ). Πράγμα που φυσικά είναι μονόδρομος επιβίωσης για μια χώρα με τη γεωγραφία της Πολωνίας και τη σχετική ισχύ των γειτόνων της, αλλά απαιτεί ηγέτιδα τάξη με εθνική συνείδηση, συγκρότηση, παιδεία και ραχοκοκκαλιά. Αυτήν ήθελαν να εξαφανίσουν. Και προφανώς, ναι, είχαν στο νου τους την πιθανή συνέχεια, τα μεγάλα έθνη έχουν ένα εναλλακτικό σενάριο – και μάλιστα καλοδουλεμένο στη λεπτομέρεια – για το κάθε τι. Η αυτοπεποίθηση του Στάλιν έναντι των Γερμανών φαίνεται από το ότι οι εκκαθαρίσεις στο Στρατό (που ευθύνονται σε… Read more »

ACHERON
Member
Famed Member
ACHERON

Σενάρια είχαν σίγουρα οἱ Σοβιετικοί,αλλά το 1940 δέν μπορούσαν να προβλέψουν ότι 5 χρόνια αργώτερα θα έμπαιναν στο Βερολίνο.
Εξ άλλου ἡ αυτοπεποίθηση του Στάλιν κόντεψε να του στοιχίσει την Μόσχα,
Οἱ δέ εκκαθαρίσεις ήταν ἡ εμμονή του.
Ίσως εδώ βρίσκεται και ἡ απάντηση,σε συνδυασμό και με την πολωνοφοβία του.

Stavrogin1
Member
Noble Member
Stavrogin1

Αcheron. σιγουρα εσφαξαν όλη την ελίτ, οση μπορουσαν να απλώσουν το χέρι τους. 201.000 τ.χ. κατελαβαν, με το ματι φαινεται η μισή σχεδον. Μετα το 45 κρατησαν τα 77.000τ.χ. κι επεστρεψαν τις 124.000τ.χ στην σοβιετική πλεον πολωνία. Η κριση μου ειναι ότι το εκαναν αμεσως μολις ειχαν την ευκαιρία. Αν κρινουμε απο τις εκκαθαρισεις στο στρατο το 1938 μολις ενα χρόνο πρίν που ήταν σχεδον 1 εκ. θυματα (απο μνήμης) απλά ειχαν συνηθίσει στο αίμα. Ξερουμε ότι πολωνοι υπήρξαν φυσικοι εχθροί των Ρωσων για τουλαχιστον 3 αιώνες. Ο κομμουνισμός ισχυριζεται πως ειναι υπερεθνικός. Κριση μου ειναι πως κατι τετοιο ισχύει… Read more »

ACHERON
Member
Famed Member
ACHERON

Εγώ προσωπικά,πιστεύω ότι οἱ Σοβιετικοί μπορούσαν να «δούν» μακρύτερα,και να αποφύγουν τον σκόπελο του ιδεολογικού αυτοματισμού/ατταβισμού. Σε καμμία από τις υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που πέρασαν στην ζώνη επιρροής τους,δέν έκαναν μαζικές εκκαθαρίσεις οἱ ίδιοι,άφησαν τους κατά τόπους προστατευομένους τους να κάνουν επιλεκτικές «παρεμβάσεις». Στην Τσεχοσλοβακία και Ουγγαρία,μάλιστα,επεβλήθησαν βαθμιαία («σαλαμοποίηση») Για δέ την Ἑλλάδα,ὁ απεσταλμένος τους συνταγματάρχης Γριγκόρι Ποπώφ απεθάρρυνε μεταπελευθερωτικά τους συντρόφους του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ να διεκδικήσουν την εξουσία,και προέτρεψε να βρούν modus vivendi με τους Βρετανούς. Στην διάρκεια μάλιστα των δεκεμβριανών,διέμενε στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία»,μαζί με τους Αμερικανούς,και Βρετανούς,την ώρα που οἱ τελευταίοι πολεμούσαν το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ. Οπότε,το προφανέστερο… Read more »

Yiannis
Member
Active Member
Yiannis

Πάντως είναι εντυπωσιακό ότι στο θέμα του Κατυν υπάρχει μία εθνική συμπόρευση. Το ίδιο άρθρο θα μπορούσε να διαβάσει κάποιος σε μία αριστερή εφημερίδα ή ακόμα και σε ένα αναρχικό site.Οχι ακριβώς το ίδιο αλλά ο πυρήνας είναι κοινός δηλαδή οι σοβιετικοί εκτελούν 20.000 πολωνούς αλλά είναι αρκετά ηλίθιοι να καταγράψουν το γεγονός σε επίσημα κρατικά έγγραφα τα οποία όχι μόνο δεν καταστρέφουν αλλά διατηρούν με θρησκευτική ευλάβεια.Μετά οι ναζί ανακαλύπτουν τους ομαδικούς τάφους και επειδή είναι σταυροφόροι της δικαιοσύνης και της αλήθειας και έχουν και μεγάλη συμπάθεια στους Πολωνούς αποκαλύπτουν τα εγκλήματα των σοβιετικών σε όλη τους την έκταση.… Read more »

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Το ότι τα Σοβιετικά έγγραφα διατηρήθηκαν δε σημαίνει πως ήταν και ευρέως γνωστά. Οι ναζιστές όντως ανακάλυψαν και δημοσιοποίησαν την ιστορία, και οι Σοβιετικοί φυσικά το αρνήθηκαν. Αργότερα, όταν η περιοχή ανακαταλήφθηκε από τον κόκκινο στρατό οι τάφοι ερευνήθηκαν πάλι, αυτή τη φορά από Ρώσους (οι οποίοι μάλλον πίστευαν πως το έκαναν οι Γερμανοί, αρχικά τουλάχιστον), για να αποδείξουν πως το έγκλημα έγινε από τους Γερμανούς. Το θέμα είχε γίνει “μπαλάκι” για πολλά χρόνια. Το βασικό σημείο της ιστορίας είναι πως ό,τι έγινε έγινε όταν Γερμανοί και Σοβιετικοί ήταν σύμμαχοι, είχαν αποφασίσει από κοινού πως η Πολωνία ως κράτος πρέπει… Read more »

d.b
Member
Noble Member
d.b

Σωστά. Όταν δύο κλεφτρονια ή απατεώνες πιάνονται προσπαθούν να κατηγορήσουν ο ένας τον άλλο. Το ίδιο και οι μεγαλοι σφαγείς

ACHERON
Member
Famed Member
ACHERON

Το ότι Γιέλτσιν και Πούτιν το παραδέχτηκαν,είναι κι΄αυτό επιτυχία του Γκαίμπελς,να υποθέσω;

d.b
Member
Noble Member
d.b

Οι περισσότεροι σοβιετικοί ηγέτες κράτησαν αποστάσεις από τις πράξεις του Στάλιν. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τους εν Ελλάδι αριστερούς

ACHERON
Member
Famed Member
ACHERON

Προσωπικά,προσπαθώ να αποστασιοποιούμαι από την παραταξιολογία.
Είναι πάντως ένα ερώτημα ποιοί είναι αριστεροί και ποιοί δεξιοί στην Ἑλλάδα,και ἂν εκπροσωπούνται από κόμματα,ἢ απλώς ακολουθούν λόγω ροπής αδρανείας.

Stavrogin1
Member
Noble Member
Stavrogin1

Η αισθηση μου είναι ότι τα συγχρονα προβλήματα, μεγεθος και υπηρεσιες του κρατους και η σχεση με την “ελευθερη” οικονομία ειναι περαν των παρατάξεων. αλλα φεναιτε πως ο διαχωρισμός αριστερα-δεξια ως σχημα ειναι ξεκαθαρο καθ γι αυτό επιβιώνει

ACHERON
Member
Famed Member
ACHERON

Ξεκάθαρο μάλλον όχι,μανιχαϊστικό,δηλαδή υπεραπλουστευτικό/δυσανεκτικό όμως,πιστεύω.
Είναι στο πνεύμα του «εμείς εδώ,αυτοί απέναντί».
Σε περιόδους κρίσεως,όταν κάποιοι αισθάνονται «ιστορικά αδικημένοι»,οἱ διαχωρισμοί τονίζονται,και οἱ «ταυτότητες» συντηρούνται.
Σε περιόδους ευημερίας,οἱ παραταξιακοί διαχωρισμοί αμβλύνονται,και ίσως υποκαθίστανται από άλλους οπαδισμούς.
Ένα ανέκδοτο πρίν την κρίση,δίνει ίσως ένα στίγμα.

«
-Πατέρα,έχω γνωρίσει μία κοπέλα,σκέφτομαι σοβαρά για σκοπό.
-Δηλαδή,θα γίνω παππούς,παλληκάρι μου;
-Ἒ,χμ,ἒ,ναι,δηλαδή,θέλω να πώ,ἂν δέν έχεις αντίρρηση.
-Γιατί να έχω αντίρρηση;
-Πατέρα,ἡ κοπέλα είναι από τα βουνοχώρια…
-Όλοι Ἓλληνες είμαστε,καλό κορίτσι να είναι.
-Πατέρα,είναι οικογενειακώς από το άλλο κόμμα…
-Τα κομματικά δέν μας χωρίζουν πλέον.
-Πατέρα,είναι…ολυμπιακοί…
-Εγώ!συμπεθεριό!με γαύρους!ΔΕΝ ΚΑΝΩ!