24 C
Athens
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΑΜΥΝΑ Μία εικόνα χίλιες λέξεις: Οι Άραβες στρατιώτες του Ισραήλ

Μία εικόνα χίλιες λέξεις: Οι Άραβες στρατιώτες του Ισραήλ

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Με το ιερό βιβλίο του Ισλάμ το κοράνι στο ένα χέρι, και το τυφέκιο εφόδου MTAR στο άλλο, Άραβες πολίτες του Ισραήλ συμμετέχουν στην τελετή ορκωμοσίας τους για την ένταξή τους στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Σε πολλούς φαντάζει ενδεχομένως μία παράδοξη, ανεξήγητη εικόνα, ωστόσο για τα δεδομένα του Ισραήλ είναι μία υπόθεση μάλλον ρουτίνας, αφού αραβικής καταγωγής πολίτες υπηρετούν στις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις όχι τα τελευταία χρόνια αλλά από απαρχής του ισραηλινού κράτους στα τέλη της δεκαετίας του ’40.

Ανεπίσημα αναφέρεται ότι αυτήν την στιγμή υπηρετούν στον ισραηλινό Στρατό περί τις 12.000 αξιωματικοί και στρατιώτες αραβικής καταγωγής, με συμμετοχές μάλιστα σε όλες τις πρόσφατες πολεμικές αναμετρήσεις που έχει συμμετάσχει ο Στρατός αλλά και στα μικρής και μεσαίας έντασης μεθοριακά επεισόδια.

Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι πολεμούν με την ίδια αφοσίωση και γενναιότητα με τους συναδέλφους τους εβραίους στο θρήσκευμα, και ασφαλώς δεν υπάρχει κανένας λόγος για την αμφισβήτηση τους αφού κατά καιρούς έχουν υπάρξει κι Άραβες νεκροί του ισραηλινού Στρατού που έπεσαν υπερασπιζόμενοι το Ισραήλ.

Υπάρχει μάλιστα και μνημείο για τους νεκρούς Άραβες που πολέμησαν υπέρ του Ισραήλ.

Στον ισραηλινό Στρατό υπηρετούν σε κάθε πόστο. Μερικοί από αυτούς καθοδηγούν ισραηλινά μαχητικά σε αποστολές κρούσης, μερικοί είναι πληρώματα σε άρματα μάχης, άλλοι χειρίζονται βαρέα όπλα πεζικού ή υπηρετούν σε μονάδες αναγνώρισης, ειδικές δυνάμεις κι ως ελεύθεροι σκοπευτές. Λένε ότι είναι Μουσουλμάνοι Ισραηλινοί.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης όμως είναι ότι η ισραηλινή νομοθεσία δεν αναγκάζει τους μουσουλμάνους του Ισραήλ να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις του με υποχρεωτική θητεία, όπως συμβαίνει με τους Εβραίους και άλλες μειονότητες. Τι οδηγεί τους μουσουλμάνους να υπηρετήσουν εθελοντικά στο στρατό;

Ο Ισραηλινός συνταγματάρχης Αχμέντ Ραμίζ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις μειονότητες στον ισραηλινό Στρατό, απαντά στο ερώτημα αυτό ως εξής: «Το νούμερο ένα καθήκον του ισραηλινού πολίτη είναι να υπερασπιστεί την πατρίδα του υπηρετώντας στο στρατό. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι ορισμένοι Ισραηλινοί πολιτικοί επιμένουν ότι το Ισραήλ είναι εβραϊκό κράτος. Γιατί τότε λοιπόν στρατολογούμε μουσουλμάνους; Οι μουσουλμάνοι στο Ισραήλ αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι για να έχουν όλα τα δικαιώματα, πρέπει να κάνουν όλα τα καθήκοντά τους μέσα στην ισραηλινή κοινωνία.»

Όπως τόνισε εξάλλου ο Ισραηλινός συνταγματάρχης, στον ισραηλινό Στρατό δεν υπηρετούν μόνο εβραίοι, ώστε οι μουσουλμάνοι να ήταν μία «παρείσακτη» εικόνα. Υπηρετούν επίσης και χριστιανοί, άθεοι κι άλλες μειονότητες, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το Ισραήλ είναι μία χώρα λίγων εκατομμυρίων κατοίκων, ενώ ο αραβικός κόσμος αποτελείται από 20 και πλέον χώρες στην Αφρική και Μέση Ανατολή με πληθυσμό εκατοντάδες εκατομμύρια ενώ αν βάλουμε στην εικόνα και το Ιράν – που είναι χώρα εχθρική προς το Ισραήλ αλλά όχι αραβική – η αναλογία είναι ακόμα χειρότερη.

Είναι φανερό ότι υπάρχουν και πρακτικοί λόγοι που επιβάλλουν τρόπον τινά στο Ισραήλ να μην απορρίπτει κανέναν, να δέχεται και να αφομοιώνει όποιον είναι διατεθειμένος να αγκαλιάσει τις αρχές του. Αυτό εξάλλου φάνηκε και ιστορικά, όταν στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973 το Ισραήλ είχε τόσο μεγάλες απώλειες σε έμψυχο υλικό που βρέθηκε μπροστά στο χείλος του αφανισμού.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

20 ΣΧΟΛΙΑ

20 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iomar

Καλησπέρα,

Δεν θα σχολιάσω το καθαυτό άρθρο, θα επισημάνω μόνο την ειρωνεία – για να μην χρησιμοποιήσω βαρύτερη λέξη – του να υποχρεώνονται μουσουλμάνοι να καταταγούν για να θεωρηθούν πολίτες του κράτους από την μία, και οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι να εξαιρούνται της κατάταξης για θρησκευτικούς λόγούς από την άλλη.

Spyros

Μάλλον δεν διαβάσατε πολύ προσεκτικά το άρθρο.

Iomar

Καλησπέρα, Κάνετε λάθος, διάβασα πολύ προσεκτικά το άρθρο. Παραθέτω δύο αποσπάσματα που νομίζω ότι εξηγούν το σχόλιό μου: [“Το ενδιαφέρον της υπόθεσης όμως είναι ότι η ισραηλινή νομοθεσία δεν αναγκάζει τους μουσουλμάνους του Ισραήλ να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις του με υποχρεωτική θητεία, όπως συμβαίνει με τους Εβραίους και άλλες μειονότητες. Τι οδηγεί τους μουσουλμάνους να υπηρετήσουν εθελοντικά στο στρατό;”] Και: [Ο Ισραηλινός συνταγματάρχης Αχμέντ Ραμίζ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις μειονότητες στον ισραηλινό Στρατό, απαντά στο ερώτημα αυτό ως εξής: «Το νούμερο ένα καθήκον του ισραηλινού πολίτη είναι να υπερασπιστεί την πατρίδα του υπηρετώντας στο στρατό. Ωστόσο, είναι… Read more »

Spyros

Άλλο το “έχω δικαιώματα”, άλλο το “διεκδικώ δικαιώματα”. Υποθέτω πως ο συνταγματάρχης (που επίσης υποθέτω πως είναι κι ο ίδιος Μουσουλμάνος, βάσει του ονόματός του) αναφέρεται στο δεύτερο, κι ας λέει το αντίθετο η μετάφραση του άρθρου, αλλά ίσως κάνω λάθος. Οι Εβραίοι Ισραηλινοί σαφώς καταλαβαίνουν τη σημασία του ανωτέρω, γιατί πολλοί προγονοί τους στα τέλη της δεκαετίας του ’20 και τις αρχές του ’30 στη Γερμανία όταν δέχονταν επίθεση από ναζιστές, αντέτειναν πως είχαν παράσημα από τη θητεία τους στον Α’ΠΠ — κάτι που πρόσκαιρα τουλάχιστον έπιανε τόπο. Αυτά βέβαια πριν την Kristallnacht και τον μαζικό εγκλεισμό τους στα… Read more »

Iomar

Μα το πρόβλημα είναι ότι οι μουσουλμάνοι δεν θα έπρεπε να διεκδικούν δικαιώματα τα οποία ήδη αναγνωρίζονται στους υπόλοιπους συμπατριώτες τους, αναγκαζόμενοι κατά συνέπεια να στρατεύονται για να αποδείξουν την φιλοπατρία τους.

Προσωπικά θεωρώ σχήμα οξύμωρο οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για μέρος των προβλημάτων που το Ισραήλ αντιμετωπίζει με τους μουσουλμάνους γείτονές του, να εξαιρούνται της στράτευσης.

Όπως θεωρώ προβληματικό και το να μην στρατεύονται οι μουσουλμάνοι πολίτες τους συγκεκριμένου κράτους, πιθανολογώ για λόγους έλλειψης εμπιστοσύνης.

Spyros

Τώρα συμφωνούμε.

adpanos

Αν γίνει καμία στραβή στην πρώτη γραμμή θα τους στείλουν για εθνοκάθαρση.
Ε, μετά θα τους στήσουν και έναν ανδριάντα για να καλυφθούν στην διεθνή κοινότητα ….

Παλαιές αλάνθαστες πρακτικές.

ChristosCii

Μερικές επισημάνσεις, Η λέξη άραβες ΔΕΝ νομίζω ότι είναι σωστή, οι Άραβες είναι “φύλο” με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (και μορφολογικά & χρωματικά) , στο Ισραήλ υπάρχουν Άραβες Εβραίοι στο θρήσκευμα αλλά και Καυκάσιοι Μουσουλμάνοι (η φωτογραφία δείχνει 2-3 από αυτούς), θεωρώ ότι ο πιο σωστός τίτλος είναι Ισραηλινοί Μουσουλμάνοι. Ένα μεγάλο μπράβο για το άρθρο σας γιατί μέσα από τέτοια άρθρα μαθαίνουν κάποιοι (που διαβάζουν μόνο τις ευρέως γνωστές πηγές και βιβλία – καρφί για προηγούμενο άρθρο , σχόλιο μου σε φίλο αναγνώστη) ότι στο Ισραήλ υπάρχουν Άραβες, Αφρικανοί, Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί κ.α που πάνε στρατό, γίνονται δημόσιοι υπάλληλοι , έχουν δικά… Read more »

Kimon

Νομίζω ότι Ιουδαϊσμός είναι η θρησκεία και Εβραίοι το έθνος, οπότε μάλλον μιλάει για αραβική μειονότητα… Νομίζω όμως δεν ξέρω!! 😀

ChristosCii

Υ.Γ.1 Η λέξη Εβραίος δεν σημαίνει το έθνος. Ιουδαϊσμός όπως και Εβραίος στο θρήσκευμα είναι το ίδιο πράγμα, αλλά κάποιος γεννήθηκε στην Ιουδαία είναι Ιουδαίος, όπως και δεν μπορείς να πεις τον μουσουλμάνο κάτοικο του Τελ-Αβιδ Εβραίο. Υ.Γ.2 Οπως λέμε Ισλάμ και μουσουλμάνος. Υ.Γ.3 Το ότι έχει επικρατήσει να λέμε τους κατοίκους του Ισραήλ Εβραίους είναι άτοπο, είναι ένα ατόπημα που έγινε συνήθεια κυρίως κατά την επταετία (οι μεγαλύτεροι αντι-εβραιοι που κυβερνησαν τον τόπο, και μας το “ξεπληρωσαν” και για την ακρίβεια μας το ξεπλήρωσε για την στάση “μας” ο Χένρι Κ.) Υ.Γ.4 Για να προλάβω κάποιους εάν αυτή την… Read more »

filon26

Αγαπητέ φίλε, αναφέρεστε σε μια κοινή παρανόηση. Σας παραπέμπω στην προς Εβραίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου. Ξέρετε τι ήταν οι Εβραίοι στους οποίους απευθυνόταν η επιστολή? Χριστιανοί ήταν, όχι Ιουδαίοι. Για την ακρίβεια, πρωτοχριστιανοί. Η διάκριση έγινε όταν πλέον οι εθνικοί (πρώην πολυθεϊστές, κυρίως Έλληνες και Ρωμαίοι) που ασπάστηκαν το Χριστιανισμό αποτελούσαν την πλειοψηφία στους κόλπους των Χριστιανών σε σχέση με τους Εβραίους Χριστιανούς. Ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος ήταν Εβραίος την καταγωγή, Ρωμαίος πολίτης και εκ των θεμελιωτών του Χριστιανισμού. Οι Εβραίοι ήταν σημιτικό φύλο που ασπάστηκε πρώτο μια μονοθεϊστική θρησκεία. Μπορεί η μετεξέλιξη του Ιουδαϊσμού ως θρησκεία να… Read more »

ChristosCii

Σε ότι αφορά τις επιστολές δεν μπορώ να απαντήσω γιατί δεν τις έχω διαβάσει, αν και Χ.Ο, οι γνώσεις μου περιορίζονται στα σχολικά χρόνια και λίγες ακόμα από διαβάσματα μέσω διαδικτύου κυρίως όταν έψαχνα για παρόμοια θέματα., π.χ ξέρω ότι η βάση των 2 μεγαλύτερων θρησκειών είναι η ιουδαϊκή (παλιά διαθήκη που αποδέχεται ο Χριστιανισμός και κοράνι). Εννοείται ότι Άραβες και μουσουλμάνοι δεν είναι ταυτόσημη έννοια και ότι όλοι οι Άραβες δεν είναι μουσουλμάνοι, τώρα σε ότι αφορά τους Αποστόλους πως είναι δυνατόν να είναι Εβραίοι στο θρήσκευμα και Χριστιανοί ταυτόχρονα, ο Χριστιανισμός είναι θρησκεία που φτιάχτηκε μετά, ακολουθεί ήταν… Read more »

filon26

Θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω όσο πιο απλά γίνεται. Άραβες και Εβραίοι, είναι σημιτικά φύλα που έχουν κοινό πρόγονο και έζησαν σε γειτονικές περιοχές. Το ίδιο και οι Δρούζοι, οι Φοίνικες, οι Αραμαίοι, οι Ασσύριοι, οι Μαρωνίτες, οι Σαμαρίτες και άλλα φύλα στην περιοχή. Στην πορεία, ανέπτυξαν διακριτό πολιτισμό, δηλαδή γλώσσα, παραδόσεις και θρησκεία, επομένως έγιναν διακριτά έθνη, γι’ αυτό και στην ιστορία τους ξέρουμε με διαφορετικά ονόματα. Η βάση όμως της θρησκείας τους ήταν η ίδια, πρώτη μονοθειστική θρησκεία της Μ. Ανατολής. Οι σημερινοί Ιουδαίοι, θεωρούν εαυτούς Ισραηλίτες, απευθείας απογόνους των 12 φυλών του Ισραήλ και τέκνα του Ιακώβ,… Read more »

Kimon

Ενδιαφέρον άρθρο, ας δούμε λίγο και το πρόβλημα με την μουσουλμανική μειονότητα (που όμως ισχυρίζονται ότι είναι Τούρκοι, δεν αναφέρομαι φυσικά στους Πομάκους) που ναι μεν είναι υποχρεωτική η θητεία, αλλά καθόλου εμπιστοσύνης..

filon26

Θα σας κουράσω, αλλά νομίζω πως μπορώ να κάνω κάποιες διευκρινήσεις. Στις ισραηλινές ΕΔ η θητεία είναι υποχρεωτική και για μη ιουδαίους, επομένως το κριτήριο δεν είναι η θρησκεία. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται για παράδειγμα οι Δρούζοι, που αν και αραβόφωνοι δεν είναι αραβικής καταγωγής (θεωρούνται αυτόχθονες της περιοχής που σήμερα βρίσκεται στα όρια της βόρειας Συρίας) αλλά δεν είναι και ιουδαίοι, καθώς έχουν την δική τους αρχαία θρησκεία (μίγμα ισμαηλιτισμού και Σιιτικού Ισλάμ). Αποδέχονται όμως ως γενάρχη τον Αβραάμ, κρατήστε το αυτό για μετά. Επίσης οι Τσερκέζοι, καυκάσιοι στην καταγωγή (με πολλά κοινά στοιχεία με τους Τούρκους) και στην… Read more »

Spyros

Καθόλου δεν κουράσατε, κι ας σας διαβάζω μιάμιση το πρωί! Ευχαριστούμε.

Φου Μαντσου

Η χρηση της λεξης-εννοιας “υπηκοος” στην τελευταια παραγραφο ειναι πιστευω λαθος. Δεν αναφερομαστε εδω σε αυτοκρατορια αλλα σε δημοκρατια. Οποτε θα’πρεπε νομιζω να αντικατασταθει με την λεξη και εννοια “πολιτης” και αυτο διοτι η λεπτομερεια κανει την διαφορα καθως η χρηση της λεξης υπηκοος δυναται να παρεξηγηθει.

filon26

Συγγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση και ευχαριστώ για την παρατήρησή σας. Μολαταύτα, ο όρος “υπηκοότητα” είναι νομικός και ισχύει επίσημα ως τις μέρες μας. Είναι η επίσημη Ελληνική μετάφραση του αγγλικού όρου nationality. ο οποίος και αναγράφεται στα διαβατήρια και ευρύτερη έννοια από αυτή του πολίτη. ‘Nationality is acquired by birth or adoption, marriage, or descent (the specifics vary from country to country). Having a nationality is crucial for receiving full recognition under international law. Indeed, Article 15 of the Universal Declaration of Human Rights declares that “Everyone has the right to a nationality” and “No one shall be arbitrarily… Read more »

PROMAXOS1

“Εβραίοι θεωρούνταν ιστορικά, οι σημιτικοί πληθυσμοί που απέδιδαν την καταγωγή τους στο γένος του Αβραάμ (όπως και οι Αραβόφωνοι μονοθειστές Δρούζοι πιο πάνω).”

Μάλλον εννοείς στον γιο του τον Ισαάκ, γιατί την καταγωγή τους στον Αβραάμ αποδίδουν και Άραβες (ιδίως της Αραβικής Χερσονήσου και της Παλαιστίνης, οι άλλοι διεκδικούν καταγωγή και των λαών που εξαραβίσθηκαν σε Μ. Ανατολή και Αφρική).

filon26

Κρίνοντας εκ των υστέρων καλύτερα θα ήταν να παραλείψω το [οι] και να γράψω “Εβραίοι θεωρούνταν ιστορικά, σημιτικοί πληθυσμοί που…”, απλά για να μην φανώ πως μεροληπτώ. Παρ΄όλα αυτά, μια και μιλούσα για την ερμηνεία που δίνουν οι ίδιοι, σημειώστε πως στην Γέννεση, ο Αβραάμ θεωρείται γενάρχης του Εβραικού έθνους, μέσω του Ισαάκ (όπως σωστά παρατηρήσατε) και του Ιακώβ, που θεωρείται ο πατριάρχης των Ισραηλιτών/Ιουδαίων που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Αυτούς δηλαδή που ο κόσμος γενικά σήμερα αποκαλεί Jews και οι Έλληνες, Εβραίους. Το όνομα Αβραάμ (אַבְרָהָם / φων. ab-raw-hawm’) αποδίδεται ως Υψηλός/Ανώτατος Πατέρας, ενώ στο εδάφιο 14:13, αναφέρεται ώς “Αβραάμ… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τα 6 ελληνικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα έρθουν το 2022

30
Τα 6 ελληνικά μαχητικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα φτάσουν στη χώρα μας το 2022, σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Vincent Lamigeon.https://twitter.com/VincentLamigeon/status/1306206249361510400Όπως επισημαίνει ο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Οκτώβριος #401

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 June 2014 #337

Αγορά

Related News

«Η ζωή του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας είναι η ζωή ενός κοσμοκαλόγερου»

Πηγή: ΑΠΕΥπηρέτησε είκοσι χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία και πριν από τη πρόσφατη αποστρατεία του, ήταν πιλότος μαχητικών με περισσότερες από 2000 ώρες πτήσης σε...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 Σεπτεμβρίου 1066: Μάχη του Φούλφορντ

Βίκινγκς εισβολείς υπό τον βασιλιά τους, Χάραλντ Χαρντράντα και τον εξόριστο αδερφό του Σάξωνα βασιλιά Χάρολντ, Τόστιγκ Γκόντγουινγκσον, νικούν τα στρατεύματα των κομήτων Μόρκαρ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 Σεπτεμβρίου 1854: Μάχη του ποταμού Άλμα

- Τα γαλλο-βρετανικά στρατεύματα απωθούν τους Ρώσους από τα υψώματα του ποταμού Άλμα, νοτίως της Σεβαστούπολης κατά την προέλαση προς την πόλη. Είναι...

Νέα επιθετικά ελικόπτερα για τους Πεζοναύτες των ΗΠΑ

Τα πρώτα από τα νέα επιθετικά τους ελικόπτερα παρέλαβε η 773 Μοίρα ελαφρών επιθετικών ελικοπτέρων νωρίτερα φέτος, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Σώματος Πεζοναυτών των...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 8 / 20 Σεπτεμβρίου 1822: Ναυμαχία των Σπετσών

- Ο ισχυρός οθωμανικός στόλος υπό τον ναύαρχο (καπουδάν πασά) Καρά Μεχμέτ πασά (94 πλοία) εισήλθε στον Αργολικό κόλπο με σκοπό την καταστροφή...
- Advertisement -