25.4 C
Athens
Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΛΥΣΗ: Μπορούν τα "νέα" P-3B του ΠΝ να διεξάγουν ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις;

ΑΝΑΛΥΣΗ: Μπορούν τα “νέα” P-3B του ΠΝ να διεξάγουν ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

H πτήση του πρώτου “συντηρημένου” κι ουχί εκσυγχρονισμένου Ρ-3Β πριν λίγες μέρες, και την παράδοσή του στο ΠΝ και την ΠΑ, σηματοδοτούν την πρώτη ουσιαστική εξέλιξη στο πρόγραμμα που έχει συγκεντρώσει πολλά “πυρά” εντός Ελλάδος. Οι “επικριτές” του προγράμματος, αναφέρουν πως σε μια απίθανα “κρίσιμη” στιγμή, το ΥΕΘΑ προτίμησε να δώσει πολύτιμους πόρους στον εκσυγχρονισμό παλαιών αεροσκαφών, από το να εκσυγχρονίσει τις φρεγάτες ΜΕΚΟ200ΗΝ, ή να αγοράσει τορπίλες βαρέος τύπου για τα υποβρύχια 214ΗΝ ή ακόμη και να βρει μεταχειρισμένες φρεγάτες, που τόσο χρειαζόμαστε. Το θέμα είναι πως το αεροσκάφος της ενδιάμεσης λύσης πέταξε, και καλώς ή κακώς, Ρ-3Β έχουμε, με αυτά πορευόμαστε.

Επιτέλους πέταξε το Ρ-3Β της “ενδιάμεσης λύσης”, το ΠΝ και πάλι πάνω από το Αιγαίο

 

Σε αυτό το σημείο να πούμε πως το αεροσκάφος της “ενδιάμεσης λύσης” είναι λειτουργικό 100%, δηλαδή, όλα τα συστήματα που μπορεί να φέρει ένα Ρ-3Β, τα φέρει, και είναι απολύτως λειτουργικά παρά την όποια παλαιότητά τους. Ας μην αναρωτηθούν οι αναγνώστες μας πως έχει γίνει αυτό το “μαγικό”, θα τους πούμε πως είχαμε αρκετά αεροσκάφη για να πάρουμε ανταλλακτικά. Έτσι βρέθηκε ο καλύτερος υπολογιστής, το πιο λειτουργικό ραντάρ κοκ.

Τα υπόλοιπα αεροσκάφη φυσικά θα έχουν τελείως νέα ηλεκτρονικά συστήματα, συνεπώς τα “παλιά” τους θα τροφοδοτήσουν το αεροσκάφος της “ενδιάμεσης λύσης”. Με την ευκαιρία να πούμε πως τελικά δεν θα υπάρξει και δεύτερο αεροσκάφος ενδιάμεσης “λύσης”, θα μείνουμε σε αυτό που πετά, συν τα 4 αεροσκάφη που εκσυγχρονίζονται ριζικά. Ας δούμε στο παρακάτω άρθρο, σε πλαίσιο, ποιες ήταν οι δυνατότητες του Ρ-3Β πριν τον εκσυγχρονισμό.

 

ΑΡΧΕΙΟ: Τα P-3B Orion στο περιβάλλον του Αιγαίου

 

Με καμία διάθεση στήριξης της απόφασης του εκσυγχρονισμού, θα πρέπει να πούμε πως τα αεροσκάφη ήταν λειτουργικά την στιγμή που αποσύρθηκαν. Απλά, όλα τους, πλην δυο, είχαν “καταναλώσει” τις ώρες πτήσης τους. Ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών Ρ-3Β θα τα φέρει πάλι σε μηδενικές ώρες πτήσης, καθώς θα αντικατασταθούν σημαντικά δομικά τμήματα της ατράκτου, και το κυριότερο, οι πτέρυγες.

Για την ιστορία, δεν είμαστε η μόνη χώρα που επέλεξε αυτή την λύση. Τώρα, το πότε ξεκίνησε ο εκσυγχρονισμός, και το πότε θα έχουμε το πρώτο εκσυγχρονισμένο αεροσκάφος, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Δείτε παρακάτω το άρθρο μας για την εκκίνηση του εκσυγχρονισμού. Και καλύτερα να μην ρωτήσετε πότε θα έχουμε τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη μας…

 

Εκκίνηση για τα Orion

Κάποια στιγμή, είχαμε αναλύσει την σπουδή του ΠΝ, να αποκτήσει ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας πριν από τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών του, αλλά και πριν αποκτήσει τορπίλες για τα υποβρύχιά του. Στο άρθρο που ακολουθεί, κι επίσης προτείνουμε να διαβάσετε, αναλύουμε τον βασικό λόγο. Τα τουρκικά υποβρύχια. Το Τουρκικό Ναυτικό δεν αγοράζει υποβρύχια για υποθαλάσσιο τουρισμό, αλλά για να εγκλωβίσει το ΠΝ στους Ναυστάθμους του, και να καταφέρει καταστροφικά πλήγματα πριν οι κύριες μονάδες του (τουρικού ναυτικού) βγουν στο Αιγαίο.

Τα τουρκικά υποβρύχια είναι πολυάριθμα, και βρίσκονται σε μια φάση διαρκούς εκσυγχρονισμού/ανανέωσης εξοπλισμού, κυρίως με τουρκικής κατασκευής συστήματα. Ειδικά τα 214ΤΝ, όταν έρθουν, θα είναι μια απειλή ισάξια με τα ελληνικά 214ΗΝ. Ας αφήσουμε λοιπόν τις αυταπάτες μας, και μην ελπίζουμε πως η νίκη θα μας δοθεί δικαιωματικά.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Γιατί το ΠΝ ενισχύει πρώτα τις ανθυποβρυχιακές ικανότητές του (P-3, MH-60R) και αφήνει πίσω τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ;

 

Εδώ λοιπόν, στο παραπάνω άρθρο, βρίσκεται το σκεπτικό του ΠΝ. Καθώς κανείς από εμάς δεν έχει τις ειδικές γνώσεις των Επιτελών του ΠΝ, δεν μπορούμε να κρίνουμε οτιδήποτε, καθώς δεν έχουμε ούτε την πληροφόρηση του ΓΕΝ, ούτε έχουμε συμμετάσχει σε τόσο πολλές ασκήσεις, που θα μας επέτρεπαν να έχουμε ειδική άποψη.

Κι εδώ έρχεται ο λόγος συγγραφής του σημερινού άρθρου, που δεν είναι άλλος από την επεξήγηση των δυνατοτήτων ASW που έχει και το P-3B Orion της Ενδιάμεσης Λύσης, αλλά και τα εκσυγχρονισμένα Ρ-3Β UPG-GR.

 

Καταρχάς πρέπει να πούμε πως θεωρητικά τα Ρ-3Β μπορούν να φέρουν (το αεροσκάφος ενδιάμεσης λύσης μάλλον φέρει) το αρχικό MAD, το ASQ-10 που αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’60. Το τελευταίο δεν θεωρείται πως έχει ιδιαίτερες δυνατότητες εντοπισμού υποβρυχίων, ειδικά στις δύσκολες ελληνικές θάλασσες. Από την στιγμή λοιπόν που δεν έχει (για… πρακτικούς λόγους) το ποντιζόμενο σόναρ των ελικοπτέρων ASW, τότε, πως μπορεί να εντοπίζει υποβρύχια το Ρ-3Β;

Κι όμως, το Ρ-3Β, όπως κι όλα τα Ρ-3 που πέταξαν, έτσι και τα “δικά” μας, θα μπορούν να εκτελούν αποστολές ASW. Πως; μα φυσικά με τους ηχοσημαντήρες που μπορούν να φέρουν. Μα καλά, είχε το ΠΝ ηχοσημαντήρες για τα Ρ-3Β; Μάλιστα, και είχε, και έχει, και τους χρησιμοποιούσε, και έχει και εμπειρία. Μάλιστα, μέχρι την απόσυρσή των Ρ-3Β, το ΠΝ έκανε χρήση ηχοσημαντήρων στις ασκήσεις του.

Τώρα, μια καλή ερώτηση, που δεν έχουμε την απάντηση, είναι ΑΝ το απόθεμα είναι ενεργό, καθώς οι ηχοσημαντήρες λειτουργούν με ηλεκτρολύτες, όπως οι τορπίλες υποβρυχίων. Και ενεργό απόθεμα σημαίνει πως θα έπρεπε εδώ και μια δεκαετία να συντηρούνται οι συσκευές. Συντηρήθηκαν, κι αν όχι, ή και ναι, τι χρειάζεται, και με τι κόστος, για να επανέλθουν οι ηχοσημαντήρες σε επιχειρησιακή κατάσταση;

 

 

Αν και οι ηχοσημαντήρες παρουσιάζονται αναλυτικά στο άρθρο που επισυνάπτουμε παραπάνω, θα κάνουμε μια απλοποιημένη παρουσίασή τους εδώ. Ας πούμε πως είναι δυο τύπων, οι ενεργοί και οι παθητικοί. Οι πρώτοι, είναι πανάκριβοι, αλλά αποτελεσματικοί, ενώ οι δεύτεροι χρησιμοποιούνται για αυτό που λέμε την “πρώτη ένδειξη”. Το Ρ-3 ρίχνει σε επιλεγμένα σημεία παθητικούς ηχοσημαντήρες, δημιουργώντας ένα “πλέγμα”, που επικοινωνούν με το αεροσκάφος και τον υπολογιστή. Εκεί πλέον γίνεται “τριγωνισμός”, και αν χρειαστεί, πέφτει στο κατάλληλο σημείο και ένας ενεργός. Αν επιβεβαιωθεί ο στόχος, ακολουθεί η τορπίλη…

Για όσους ενδιαφέρονται περισσότερο, και θέλουν μια πολύ πιο ειδική ανάλυση, προτείνουμε, μετά το άρθρο μας παραπάνω, να δείτε και ανάλυση εδώ.

 

Τώρα, τα ελληνικά Ρ-3Β που θα εκσυγχρονιστούν, θα έχουν πολύ ισχυρούς υπολογιστές αποστολής, που θα επεξεργάζονται και θα αναλύουν τα δεδομένα από τους ηχοσημαντήρες, και θα δίνουν λύσεις βολής πολύ πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια και με πιθανότητες επιτυχίας.

Συνεπώς, τα ελληνικά Ρ-3Β, και το “Ενδιάμεσης Λύσης” αλλά και τα 4 εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη έχουν κανονικά δυνατότητες ASW, και δεν είναι επανδρωμένα UAVα ή ιπτάμενα κρουαζιερόπλοια, όπως πολλές φορές αναρωτήθηκαν οι αναγνώστες μας. Προφανώς και θα έχουν δυνατότητες ASW, τις οποίες απλά, για ευνόητους λόγους, δεν θα χρησιμοποιήσουν σε καιρό πολέμου στο Αιγαίο (όπως και η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει αεροσκάφη ASW στο Αιγαίο), αλλά στο Ιόνιο, στο Μυρτώο, στο Λυβικό και στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου. Φυσικά, θα πρέπει ή να επαπιστοποιηθούν οι υπάρχοντες ηχοσημαντήρες, ή να αγοραστούν/παραχωρηθούν από τις ΗΠΑ νέοι.

 

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

59 ΣΧΟΛΙΑ

59 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
DP80

Πάντως κατά την άποψη μου, ένα P-3 είναι πολύ ποιο δύσκολο να καταστραφεί από την οποιαδήποτε φρεγάτα ή πυραυλάκατο.

agnostosependyis

Θα έλεγα ότι εξαρτάται από την περιοχή που θέλουμε να επιχειρεί και από το αν μιλάμε για προ-S400 ή μετά S-400.

Δύο είναι οι διεκδικούμενες περιοχές από την Τουρκία, ΝΑ Μεσόγειος όπου όντως ίσως είναι δυσκολότερο, και το ανατολικό Αιγαίο όπου στην μετά S-400 εποχή απλά ε΄τε δεν θα πλησιάζει είτε θα καταρρίπτεται.

Steve

Πιο είναι το πλάνο παραδόσεων για τα επόμενα?
ένα αεροσκάφος ανά 2 χρόνια?

Για την αναβάθμιση των f16 καμιά ενημέρωση?

Lefteris

Για τα F16, το ραντάρ AESA είναι ασύμβατο με το υπάρχον σύστημα αυτοπροστασίας.

Ilias_Skaltsiotis

Πέρα από το οτι το λέει ένα συγκεκριμένο site, υπάρχει κάποια τεχνική ανάλυση ή κάποιο στοιχείο ή συνυπήρξαν ποτέ μαζί ρανταρ aesa και aegis για να διαπιστώσουμε την ασυμβατότητα????

Lefteris

Δεν απαντάς μόνος σου με αυτό που με ρωτάς;
Υπάρχει κάποια τεχνική ανάλυση ή συνυπήρξε ποτέ το συγκεκριμένο ραντάρ με το συγκεκριμένο σύστημα αυτοπροστασίας ώστε να είναι συμβατά για την διασύνδεση τους;
Υπάρχει εντύπωση ότι “το βιδώνουν, ενώνουν φίσες και βλέπουν αν παίζει” ;
Δεν είναι ακατόρθωτο να γίνει η διασύνδεση. Το ερώτημα είναι:
Ήταν μέσα στο συμβόλαιο η επίτευξη της διασύνδεσης; Είχαν λάβει υπόψη το συγκεκριμένο ζήτημα ή πιέστηκαν άρον άρον να υπογράψουν την σύμβαση;
Αυτό θα γίνει δωρεάν; Θα υπάρξει πρόσθετο κόστος;
Θα βγούμε εκτός χρονοδιαγράμματος παραδόσεων;

Ilias_Skaltsiotis

Επειδή 2 συστήματα δεν έχουν συνυπάρξει και το ένα είναι ψηφιακό και το άλλο αναλογικό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρξει και πρόβλημα. Όταν γράφεις ότι : “το ραντάρ AESA είναι ασύμβατο με το υπάρχον σύστημα αυτοπροστασίας.” πρέπει να υπάρχει κάποια ένδειξη ότι υπάρχει πρόβλημα , εκτός και αν το συγκεκριμένο site έχει το κληρονομικό χάρισμα.

Fingolfin

Ένα σκάφος ανα 2 χρόνια; Ούτε καν.
Για τα F-16V, δε ξέρω τί γίνεται με το σύστημα αυτοπροστασίας αλλά σίγουρα θα πρέπει να καθοριστούν και τα “αντισταθμιστικά” ώστε να δωθεί περισσότερο έργο στον ιδιωτικό τομέα (πχ IDE κτλ) και όχι μόνο στην ΕΑΒ.

CKfurious

Aʼλλο ένα ενδιαφέρον θέμα! Μερικές παρατηρήσεις: I) Έχει γραφει σε διαφορες πηγες πως το υπάρχον απόθεμα ήχο- σημαντήρων του ναυτικού είναι dead λόγω εξαντλημένων μπαταριών Επιπλέον στο περιβάλλον του αιγαίου και της ανατολικής μεσογείου κυρίως λόγω του θερμοκλινουs οι πιθανότητες εντοπισμού υποβρυχιων (especially AIP) με τέτοια συστήματα είναι ελάχιστες Σε καιρό πολεμου δεν έχουν ελπίδα επιβίωσης ανατολικά της ανδραβίδας οποτε τα ξεχνάμε Το κόστος των σύχρονων ήχο- σημαντήρων είναι τέτοιο που δεν θα χρησιμοποιούνται καν σε καιρό ειρήνης εάν αγορασθούν!! (ενεργοί :χιλιάδες $/unit παθητικοί : εκατοντάδες)$/unit Επιπλέον γράφετε πως τα εκσυχρονισμένα θα φέρουν σύχρονο υπολογιστή και ηχοσιμαντιρες Για αυτόν τον… Read more »

Epam Papas

Eξαιρετική και περιεκτική ανάλυση.

Το όλο θέμα ήταν η εταιρία και η δύναμη που έχει εντός Ελλάδας να αποφασίζει κόντρα σε πραγματικές προτεραιότητες και επιτακτικές ανάγκες , κόντρα σε μνημόνια, τροϊκανούς και δανειστές.

Steve

https://www.youtube.com/watch?v=HGylLfzsRHo

Στο παραπάνω βίντεο αναφέρονται για τορπίλες-βόμβες βάθους και βλήματα αέρος
Αυτά συνεχίζουν να ισχύουν? και με την εξέλιξη της τεχνολογίας θα συνεχίζουν να έχουν αποτέλεσμα?

Blackace

Δεν είδα το βίντεο αλλά η τορπίλη εξακολουθεί να είναι το αποτελεσματικότερο ανθυποβρυχιακό όπλο ενός α/φους ναυτικής συνεργασίας (εκτός αν μιλάμε για πυρηνικές βόμβες βάθους). Για τα βλήματα τώρα, τα P-3A/B μπορούσαν να μεταφέρουν AGM-12B και στη συνέχεια (τα -Β) και τον AGM-65A/B που θα ήταν μια καλή λύση εναντίον μικρών σκαφών…30-40 χρόνια πριν. Μερικά P-3B (ίσως κάποιο-α από τα δικά μας να είναι μέσα σε αυτά) έφεραν καλωδιώσεις για τον AGM-84A. Βλήματα αέρος-αέρος τα -Β δεν νομίζω να μετέφεραν ποτέ σε αντίθεση με τα -C που μετέφεραν ΑΙΜ-9L/M για αυτοπροστασία και για παρενόχληση κανενός μοναχικού Il-38/Tu-142 κάπου στον βόρειο… Read more »

Digenis

too little too late οπως θα ελεγαν και οι φιλοι μας οι αγγλοι .40 προγραμματα στο ΕΜΠΑΕ ,τα 2 με το ζορι αρχισε η κυβερνηση τσιπρα και ακομα το δευτερο δεν έχει αρχίσει .

Miscojones

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που παίρνεται λάθος απόφαση, μάλιστα θα έλεγα οτι είναι θεσμός πλέον να παίρνεται η χειρότερη απόφαση. Αυτή την φορά βέβαια λόγω περιορισμένων πόρων θα έλεγα ότι η λήψη της συγκεκριμένης κάκιστης απόφασης ήταν καταστροφική. Τρανταχτή απόδειξη η πρόσφατη αποδέσμευση δεκάδων P3C τα οποία είναι πολύ νεώτερα και με σφέστατα ανώτερο εξοπλισμό αφού ήταν σε χρήση μέχρι χτες. Ισως κάποιοι να απαντήσουν οτι σώθηκε έτσι η ΕΑΒ, αλλά όσοι γνωρίζουν τι συμβαίνει πραγματικά στα ενδότερα των Ελληνικών Δημόσιων Αμυντικών Εταιρειών, ξέρουν οτι το πηγάδι του Ελληνικού Δημοσίου, δεν έχει πατο.

YannisPavlidis

Που τα αποδεσμευουν φίλε μου, να πάω να πάρω 2 ντουζίνες? Οταν τα ψάχναμε, δεν υπήρχε ούτε ένα διαθέσιμο. Οι Αμερικανοί είχανε μόνο κάποια εκπαιδευτικά για παραχώρηση, χωρίς εξοπλισμό. Οσα δε αποσύρουν τώρα έχουν λιώσει στις αποστολές και χρειάζονται τα ίδια χρήματα και αναβαθμίσεις , τα οποία περνάμε στα P-3B.

Miscojones

Νομίζεις δηλαδή οτι μας έδωσαν τα P-3B καινούργια; Σάπια ήταν και με σχεδόν ληγμένες τις ώρες πτήσης.

Spirit

Που να το πεις και σε πιστέψει κάποιος, με τόσες ανάγκες επέλεξαν να αναβαθμίσουν 40 χρόνων αεροσκάφη με ορίζοντα να πετούν ακόμα 20; Τα τελευταία που θα μείνουν πάνω στον πλανήτη;

G...

Απλα πεταμενα λεφτα την ωρα που υπαρχουν πραγματικες αναγκες. Οσο για το φοβερο επιχειρημα ” ξερουν” εκει στο ΠΝ, δυστηχως ολα δειχνουν οτι δεν ” ξερουν”

ΒΓΚ

1. Tα P-3 δεν έχουν μόνο Α/Υ ρόλο.
2. Μπορούν να δρουν στο Αιγαίο (τουλάχιστον μέχρι το μέσο) κάτω από την Α/Α ομπρέλα των Patriot και των Φ/Γ.
3. Με λίγα λόγια τα P-3 για το ΠΝ είναι ο,τι και τα Erierye για την ΠΑ.

Για όποιον ενδιαφέρεται ας τσεκάρει μια επιπλέον ανάλυση κι εδώ, που λέει πολλά.
https://amynagr.blogspot.com/2019/05/p-3-orion.html

CKfurious

Διαφωνώ τελείως με αυτά που γραφεις:

1. Τα P-3 ΔΕΝ έχουν AY ρολο αφού δεν θα έχουν τον εξοπλισμό και οπλισμό που απαιτείται!

2. Αμφιβάλλω αν θα ρισκάρουν να τα βγάλουν στο αιγαίο
Έχουν τεράστιο RCS ,είναι αργά ιδανικός στόχος για FOX 3 /AMRAAM kill!!
Σε poies φρεγάτες αναφέρεσαι?
Στις S με τους RIM7M η τις MEKO με ηλεκτρονικά των 80s που δεν εksξυχρονιστικαν
επειδή το P-3 ρούφηξε όλα τα διαθέσιμα?

3. Τα ERIEYe είναι χρήσιμα σε καιρό πολεμου , τα P-3 όχι

Εκτος εάν διατεθεί η μιση αεροπορία να προστατεύει τα ERIEYE και τα P-3 !!!

ΒΓΚ

Οι διαφωνίες πρέπει να υπάρχουν για να δίνουν νόημα στη συζήτηση: 1. Τα P-3 έχουν εξαιρετικές ΑΥ δυνατότητες. Τα στελέχη του ΠΝ θα το επιβεβαιώσουν (το επιβεβαίωσαν με την προμήθεια). 2. Αν πετάνε στις Κυκλάδες και στις Σποράδες στα 1000-1500 πόδια υψόμετρο, και με την κάλυψη των Patriot / S300 δεν νομίζω πως είναι έτσι απλό να πλησιάσει κάποιο Τουρκικό Α/Φ στα 20-30 χλμ να εκτοξεύσει AMRAAM. Και μην μ πεις ότι το μέγιστο βεληνεκές των ΑΜRAAM ότι είναι 70+χλμ, γτ αυτό είναι όταν το α/φος πετάει στα 45k πόδια έναντι του P-3 που πετάει επίσης στα 28k πόδια, και… Read more »

CKfurious

1. Εξαιρετικές AY ικανότητες ta P-3? Το άλλο με τις 2 FREMM το ξέρεις? Ο AY εξοπλισμός τους είναι δεκαετίας 60s/70s τόσο σε ακουστικό επεξεργαστή /ηχοσμαντιρες όσο και σε MAD! Ο εξοπλισμός αυτός είναι αρχαίος δεν λειτουργούσε πριν ακόμα παροπλισθούν Είναι τελείως ακατάλληλος στο επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίο και ανατολικής μεσόγειο λόγV θερμοκλινους Στο πρόγραμμα εκσυχρονισμού δεν έχει δημοσιευτεί τίποτα σχετικά με εκσυχρονισμού του παραπάνω εξοπλισμού Στο μεταξύ έχουν λήξει και οι διαθέσιμοι αρχαίοι Hχοσιμαντιρες Τα ίδια ισυχουν και στο τομέα του οπλισμού με τορπίλες mK46 και νάρκες Paliantzoures των 70s και ληγμένες Για αυτό που γραφεις έχεις κάποιο reference/link?… Read more »

Blackace

1-3. Τo P-3 έχει όντως πολύ καλές ASW επιδόσεις, αρκεί όμως να μπορεί να κάνει και σωστά τη δουλειά του. Για να αναπτύξει και να παρακολουθήσει (και φυσικά να επέμβει όταν χρειαστεί) ένα πεδίο ηχοσημαντήρων χρειάζεται κάποιο στρατηγικό βάθος ή/και τοπική αεροπορική υπεροχή. Όπλα άμυνας σημείου (RΙM-7/ESSM) δε νομίζω ότι μπορούν να προσφέρουν κάτι, για άμυνα περιοχής το συζητάμε. 2. Όσο δύσκολο είναι να εντοπιστεί ένα P-3 στα 1000-1500ft τόσο πιο δύσκολο θα είναι να εντοπιστεί ένα ζευγάρι F-16 που θα προσεγγίζει στο ίδιο υψόμετρο ή και χαμηλότερα για WVR προσβολή. Στο κορεσμένο περιβάλλον του Αιγαίου και με τα δικά… Read more »

CKfurious

Κάθισα και έψαξα τις αναφορές στις ανθυποβρυχιακές ικανότητες των P3B Έχουμε και λέμε: http://e-amyna.com/%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B2%CF%81%CF%85%CF%87%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%B9/ Σχετικό απόσπασμα Τα αεροσκάφη να διατηρήσουν τον υπάρχοντα (προ εκσυγχρονισμού) ανθυποβρυχιακό εξοπλισμό. Αν και είναι επιβεβαιωμένο ότι τα ελληνικά P-3B ήταν εφοδιασμένα με τον ακουστικό επεξεργαστή AN/AQA-7, η ακριβής έκδοση και η παρούσα λειτουργική κατάσταση αυτού όπως και του υπόλοιπου ανθυποβρυχιακού εξοπλισμού, παραμένουν άγνωστα. Επίσης, δεν είναι σίγουρο κατά πόσο το σύνολο των αεροσκαφών έφερε κοινή διαμόρφωση. Η επικρατέστερη εκτίμηση είναι ότι ήταν εφοδιασμένα με τον AN/AQA-7(V)5, όπως όλα τα P-3B TAC/NAV MOD, και ότι ως μονάδα λήψης σημάτων χρησιμοποιούσαν την AN/ARR-72(V) σε συνδυασμό με την… Read more »

Lefteris

Δεν γνωρίζω αν δημοσιευθεί το σχόλιο μου…
https://www.protothema.gr/politics/article/468966/den-sumferei-tin-ellada-i-sumfonia-ton-500-ekat-gia-ta-aeroplana-/
Είναι δυνατόν να κρίνουμε αντικειμενικά το θέμα αυτό και να βγάλουμε συμπέρασμα πως αυτά τα σάπια αεροσκάφη μισού αιώνα θα μας χρησιμεύσουν στο … Ιόνιο; και στο Λιβυκό ;

chikichiki

Αποκλείεται! Η ίδια η LM να μας λέει ότι δε συμφέρει ο εκσυγχρονισμός; Μα εμένα μου είπανε ότι η LM είναι το αδηφάγο τέρας που τσιμπολογάει λίγο λίγο τον ελληνικό αμυντικό προϋπολογισμό με προγράμματα σαν κι αυτό!

MisCo

Ως τώρα δεν εχει ειπωθει/δεν υπαρχει καθαρη πληροφορηση σχετικα με τον εξοπλισμο αποστολης που θα έχουν. Ειχε κυκλοφορησει καποια στιγμη η φημη οτι θα χάσουν τις ASW δυνατοτητες.

Εαν εν τελει κρατήσουν την δυνατότητα, λογικά θα μιλαμε για νεοτερης τεχνολογιας sonoboys, τορπίλες κλπ… Δεν εχει ακουστει παντως κατι ως τωρα σχετικα με αυτα (το κραταμε ως kinder εκπληξη ή απλα δεν υφισταται καθολου)

KaizerAmstelVonLagerS

Δεν γνωριζω κατα ποσο θα ειναι ικανα τα Ρ-3Β UPG-GR.Αναλογως του εξοπλισμου τους ακομα και αν αυτος ειναι συγχρονος…και παλι θα βασιζονται σε ηχοσηματηρες οπως λετε που ειτε δεν υπαρχουν,ειτε ειναι πανακριβοι,ειτε αν υπαρχουν ειναι τεχνολογικα ξεπερασμενοι χωρια των ιδιαιτερων χαρκτηριστικων του Αιγαιου.Οποτε τα κοβω περισσοτερο ως περιπολα για λαθρομεταναστευση,λαθραια,ναρκωτικα,περιβαλλοντικα θεματα,εκτακτες αναγκες και με δευτερευοντα τον ανθυποβρυχιακο ρολο κυριως στις περιοχες που και εσεις αναφερετε. Μια ερωτηση μιας και μπηκα στο κλιμα τωρα.Το P-3B Orion της Ενδιάμεσης Λύσης λετε οτι εχει το αρχικό MAD, το ASQ-10.Εχει και ολα τα αλλα τα αρχικα; Αν ναι μιλαμε παλι για αεροπορικο θυσαυρο εδω.Και… Read more »

Fingolfin

Και με ένα σύστημα αεροπυρόσβεσης τα πιάνουν τα λεφτά τους. 🙂

https://www.ptisidiastima.com/peru-guardian-system/

desperadonik

Αν αλλαζανε και τους κινητηρες-ελικες, θα μπορουσαμε να μιλαμε για ενα ‘νεο’ αεροσκαφος. Θεωρω πως θα μπορουσαν να προσαρμοσθουν οι R.R AE-2100 που φοραν τα C-130J / C-27J. Η οικονομια καυσιμου σε σχεση με τους υπαρχοντες κινητηρες και η κοινη υποστιριξη με τα C-27J θα ηταν συμαντικοι παραγοντες. Βεβαια, δεν ξερω αν με τα λεφτα και τον χρονο που απαιτει το προγραμμα, υπηρχαν καλυτερες λυσεις, ή αν απλα επρεπε να παρει λεφτα η Lockheed και να δειξουμε στο νεο προεδρο πως με 500 μυρια για αρχη θελουμε να αγορασουμε την φιλια του. Αλλωστε ειναι γνωστος για τετοιου τυπου συναλλαγες ο… Read more »

aris32

αν ειμαι σωστος φορανε τον κινητηρα των c130H που πλεον υπαρχει διαθεσιμη αναβαθμιση τους σε επιπεδο που ελαχιστοποιει τα μειονεκτηματα του και ειναι σε λογικο κοστος η αναβαθμιση των κινητηρων . Ηδη η USAF το εφαρμοζει σε οσα C130H διαθετει .

YannisPavlidis

To πρόγραμα προβλέπει αναβάθμιση των κινητήρων.

ETS

Eιναι αστειο να μιλαμε σημερα για τεχνικες ανιχνευσης υποβρυχιων και μαλιστα της κλασης των 214 με εξοπλισμο που η θεση του ειναι σε καποιο μουσειο.. Και να τα εντοπισουν αν τα εντοπισουν πως θα τα καταστρεψουν ? Με δυναμιτακια? Τι θα μεταδοσουν και που και ποσο γρηγορα? Ολος ο εξοπλισμος του P-3B της ενδιαμεσης λυσης και λειτουργικος να ειναι ειναι αστειος για τα σημερινα δεδομενα. Οι ηχοσημαντηρες αγνοουνται και φυσικα θα χρειαστουν νεα κονδυλια για αγορα νεων αν υπαρχει καν αυτη η θεληση. Χωρια την αμφιβολη αποτελεσματικοτητα τους στο Αιγαιο. Τα P-3 απλα εκσυγχρονιστηκαν περα απο καθε λογικη γιατι το… Read more »

agnostosependyis

Σόρρυ που γράφω πειρατικό σχόλιο σε άσχετο thread αλλά βγήκε άρθρο ότι η Ελλάδα έστειλε επιστολή προθέσεων για αγορά Μπελάρα. στις 4.6.2019.

Κατανοώ ότι η εγκυρότητα μις είδησης εξαρτάται και από το μεσο στο οποίο δημοσιεύεται, ωστόσο θα ήταν πολύ ενδιαφέρον αν υπήρχε τέτοια εξελιξη…

Thras

Δώσε μας κανένα στοιχείο, να βρούμε το άρθρο… 😀

CKfurious

https://doureios.com/epistoli-tis-gdaee-gia-fregates-belharra-vazi-tous-gallous-na-anazitisoyn-pali-hrimatodotisi/

Νομίζω πως η είδηση πρωτοβγήκε στο Δούρειο above

Το timing βεβαίως βεβαίως με κάνει να πιστεύω πως κάποιοι προσπαθούν να εξυπηρετήσουν κάποιους πριν πάρουν πόδι από τις θέσεις που έχουν με την επερχόμενη αλλαγή κυβέρνησις

Από πολιτκής άποψης είναι απαράδεκτη κίνηση και δεν ξέρω εάν στέκει από νομικής άποψης
Δεδομένου ότι πάμε για εκλογές τέτοιες κινήσεις που θα δεσμεύουν την επομενη κυβέρνηση δεν νομίζω να στέκουν

Βεβαια γραφει την αλήθεια περί χρηματοδότησης: Η μπούρδα με τις επιστροφές κερδών ξεφούσκωσε οποτε πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος χρηματοδότησης πριν προχωρήσει

Agnostosependytis

Αν και έτερος αναγνώστης έδωσε μια αυτή που εννοούσε είναι μια που έλεγε διάβασε την αλήθεια που σου κρύβουν, ή Πραβδανετ κτλ

Όποτε καταλαβαίνεις ότι αν δεν το διαβάσω εδώ δεν το πιστεύω αλλα δεν δίνουν εδώ Μπελαρα στον λαό να αρχίσουμε το κουτσομπολιό. 🙂

Thras

 CKfurious και @Agnostosependytis Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Το βρήκα και εγώ στο Δούρειο λίγο μετά την ερώτησή μου. Με προβληματίζει ότι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφοςε είναι ιδιαίτερα αξιόπιστος, αν και φαίνεται να έπεσε έξω στο θέμα των s400 που υποστήριζε την άποψη ότι “οι τούρκοι θα τα πάρουν και τα δύο”. Όπως και να έχει αναρωτιέμαι αν η κίνηση αυτή είναι βεβιασμένη ή απλά προεκλογικό πυροτέχνημα. Είχα πιστέψει ότι η όποια απόφαση εξαρτάται από την τύχη των ναυπηγείων. Πάντως η ύπαρξη ανταγωνισμού κάνει καλό στις διαπραγματεύσεις. Να σημειώσω τέλος ότι συμβόλαιο για 2 μονάδες δεν έχει νόημα. Τόσο που έχει καθυστερήσει… Read more »

Fingolfin

Η συγκεκριμένη “είδηση” μιλα για 2 πλοία 1,3 δις. Πανάκριβα πλοία αν ισχύει κάτι τέτοιο. Πρέπει να πάμε σε μεγαλύτερη παραγγελία (6+2) ώστε να συμπιεστούν οι τιμές και με εγχώρια ναυπήγηση και με συμμετοχή ελληνικών ιδιωτικών εταιρειών στο όλο project.
Εκτός και αν θέλουμε μόνο 2 πλοία AAW με 32 κελιά μπροστά και άλλα 16 πίσω με Mica και 29 κόμβους ταχύτητα και και και..

https://doureios.com/epistoli-tis-gdaee-gia-fregates-belharra-vazi-tous-gallous-na-anazitisoyn-pali-hrimatodotisi/

Thras

Προσθέτω ότι καλό είναι να επιλεγεί το όποιο σκαρί (αμερικάνικο, ευρωπαϊκό ή ελληνικό) και μάλλον να κατευθυνθούμε προς αμερικανικό οπλισμό, δηλαδή συνδυασμό ESSM/SM2.

Ίσως ιδανική λύση θα ήταν η ναυπήγηση σε δύο διαδοχικές παραγγελίες
– 4 κορβέτες με μέγεθος 2800 – 3100 τόνους και οπλισμό 32 ESSM, 76 mm, RAM, 2X30mm και τορπίλες
– 4 φρεγάτες / αντιτορπιλικά κοντά στους 6000 τόνους με 32 SM2, 32 ESSM, 127 mm, 2 RAM, 2X30mm και τορπίλες

Fingolfin

Στο e-amyna (twitter) είδα αυτό:

https://www.navalnews.com/naval-news/2019/06/greece-sends-loi-to-france-for-belharra-frigates-looking-for-financing/

Το σημαντικότερο το παρακάτω:
“In this environment Naval Group or any other competitor would have to present a proposal that would potentially provide technology transfer and the opportunity to create jobs locally, backed with political support and a solid financial plan. A difficult task indeed.”

CKfurious

Γραφει ότι έχει ήδη συζητηθεί:
Οποιος φέρει τη χρηματοδότηση θα πάρει και το πρόγραμμα
By the way ΤA 1.3 BILLION EUROS είναι χωρίς τα όπλα
Το άρθρο γραφει με 1.5 billions τα όπλα που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ αισιόδοξη εκτίμηση η θα φέρουν λιγότερα βλήματα

GK_

Μια απαντηση σχετικα με τους ηχοσημαντηρες των Ελληνικων Ρ-3Β διδει το παρακατω κειμενο: https://www.militaryaerospace.com/computers/article/16726431/boeing-to-upgrade-sonar-signal-processing-on-navy-p8a-antisubmarine-warfare-asw-aircraft Σε γενικες γραμμες για λογους ομοιοτυπιας αλλα και και διατηρησης σε σχετικα χαμηλα επιπεδα του κοστους κτησης μαλλον θα αποκτηθουν εκ του μηδενος οι ιδιοι και αυτοι ηχοσημαντηρες με του Ρ-8Α με σκοπο να «κτιστει» ενα αποθεμα. Θα πρεπει να παρατηρησω οτι με την ελευση των S-70B Aegean Hawk στα μεσα της δεκαετιας του ’90 δημιουργηθηκε ενα αρχικο αποθεμα με ηχοσημαντηρες. Αυτο πιστευω οτι με την εισοδο σε υπηρεσια των Ρ-3Β το 1996 επεκταθηκε και μεχρι σημερα παραμενει αξιοποιησημο χωρις κανενα προβλημα παρα την απουσια χρησιμων… Read more »

GK_

Θα ηθελα να προσθεσω στο προηγουμενο σχολιο μου, απλα οτι, η μνημη ορισμενες φορες δεν ειναι και η καλυτερη δυνατη με αποτελεσμα να ισχυριζομαι οτι τα «..οτι με την ελευση των S-70B Aegean Hawk στα μεσα της δεκαετιας του ’90 δημιουργηθηκε ενα αρχικο αποθεμα με ηχοσημαντηρες.Αυτο πιστευω οτι με την εισοδο σε υπηρεσια των Ρ-3Β το 1996 επεκταθηκε και μεχρι σημερα παραμενει αξιοποιησημο χωρις κανενα προβλημα παρα την απουσια χρησιμων πληροφοριων. Μπορω να υποθεσω οτι μαζι με τα MH-60R..» Στην πραγματικοτητα τα Aegean Hawk δεν μεταφερουν ηχοσημαντηρες. Η αγορα των νεοτερων ηχοσημαντηρων μπορει να προστεθει στο υπο διαπραγματευση συμβολαιο αγορας… Read more »

nikos

Καταρχάς δεν θα πετάει Τώρα …εξαιτίας
Τν s 400 ! Για επιτήρηση είναι υπερενταξει και για Να κυνηγήσει μικρές πυραυλακατους η εμπορικά πλοία του εχθρού.

chriskri

Πάντως το επιχείρημα ότι τα αεροσκάφη είναι “σάπια”, μετά την δομική τους αναβάθμιση δεν έχει καμία αξία. Εδώ οι Η.Π.Α. αναβαθμίζουν τα Β-52 που είναι 50 ετών και θα τα χρησιμοποιούν μέχρι
το 2040.

Neilos

Είμαστε σε ΟΛΑ λάθος, μα σε ΟΛΑ. Προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα αγαπητή ΠΤΗΣΗ όμως κάθε ετεροχρονισμένη Ελλαδική κίνηση (δήθεν) αντιμετώπισης της απειλής μαρτυρά την πλήρη πνευματική χρεοκοπία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας (μας). Η Ελλάδα πορεύεται σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα που εν πολλοίς θα κρίνουν την μελλοντική της ύπαρξη σαν ανεξάρτητη κρατική οντότητα, όπως πολιτικο-οικονομικό, γεω-στρατηγικό, εξοπλιστικά, ενεργειακό κλπ. σαν το ακέφαλο κοτόπουλο ποντάροντας στην εύνοια της τύχης. Να σας θυμίσω οτι περίπου την ίδια μέρα που πανηγύριζαν στην ΕΑΒ γιατί η 40άρα ντακότα που κατάφεραν να αναστήσουν διέγραψε μια πλήρη περιστροφή πάνω απο τον αεροδιάδρομο Ελευσίνας έπειτα… Read more »

MPAMPIS

Ιπτάμενη φρεγάτα για περιπολία στην
Αν Μεσόγειο…….πρεπει να πάρουμε και κανα χαρπουν…….για να τον βάλουμε στα φτερά να φαίνεται……
Ελπιζω σύντομα να το δούμε να πετάει πάνω απο τον πορθητή…….
Αν τολμάνε ας το ρίξουν (ενα uav το ρίχνεις εύκολα αλλα αν υπαρχει άνθρωπος μέσα……)

NikolakiEfentis

Τα κίνητρα για την πολιτική πίσω από τον εκσυγχρονισμό των Ρ-3 και την αναβάθμιση των F-16 ήταν ξεκάθαρα κομματικά και μόνο. Απλά στην μεν πρώτη περίπτωση ήταν σε βάρος των συμφερόντων μας στη δε δεύτερη έτυχε να συμβαδίζουν με την βασικότερη ίσως ανάγκη των ΕΔ. Η διαθεσιμότητα των Αυστραλιανών ΑΡ-3 ήταν γνωστή, η αδιαφορία δε για UAV (για επιτήρηση μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά) είναι σοκαριστική. Ειλικρινά, είναι εξωφρενικό οι ΕΔ να μην κάνουν σχεδόν τίποτα για να συμβαδίσουν με τις εξελίξεις στον τομέα. Τα UAV, UCAV & UAV-VTOL είναι βασικά μέσα επιχειρήσεων για το άμεσο κιόλας μέλλον, με αμέτρητους… Read more »

YannisPavlidis

Υποθέτω πως γνωρίζεις πως την αναβαθμιση των P-3B την αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ το 2014 με πρωθυπουργό τον ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ. Αρα το επιχείρημα του κοματικού κριτληριου ειναι παντελώς άσχετο.

Το ίδιο ισχύει και για τον εκσυχρονιμό των F16 σε Viper. Eκσυχρονίζουμε τα πιο καινουργια και ικανά αεροσκάφη μας τα οποία σε θα έχουν να ζηλέψουν τίποτα απο τις τελευταίες εκδόσεις των αεροσκαφών τέταρτης γενιάς. Και να γνωρίζεις πως τα F-16 θα κατασκευάζονται για πολλά χρόνια ακόμα και θα υπάρχουν αναβαθμίσεις, οταν οι γραμμές παραγωγης των Ραφάλ, Γκρίπεν και Γιουροφαιτερ θα έχουν κλείσει.

NikolakiEfentis

Ισχύουν τα ίδια! Μην ψάχνετε κομματική σκοπιμότητα πίσω από τα λόγια μου. Στο παρελθόν έχω σχολιάσει αρνητικά και τους «άλλους» πχ τον Μειμαράκη και τον ανεκδιήγητο Διευθυντή ΓΔΑΕΕ που είχε και τον κάποιο Μπεγλίτη κ.α. Απλά, δεν υπάρχουν χειρότεροι από τους σημερινούς, τι να κάνουμε. Για τα Ρ-3 ίσχυε η ίδια σκοπιμότητα κατά την γνώμη μου και ζημίωσε το ΠΝ που ψάχνει χρήματα μήπως και κάνει κάποια «πασαλείμματα» στις ΜΕΚΟ… Για τα F-16 τί είπα; Είπα ότι το Εθνικό συμφέρον συμβάδισε ευτυχώς με την ιδιοτέλεια τους. Επιμένω και λέω ότι δεν τους καίγεται καρφί για την Εθνική Άμυνα, δεν θα… Read more »

Katman

Κύριοι πέραν των ανθυποβρυχιακων δυνατοτήτων τα Νέα Ρ3Η μπορούν να βάλουν βλήματα εναντίων πλοίων επιφανειας;αν έχουν ΑΥΤΗ ΤΗ δυνατότητα , έχουμε παραγγείλει βλήματα για τον εξοπλισμό τους;

CKfurious

Εάν θυμάμαι κάποιο από τα P3B είχε καλωδιώσεις για μεταφορά πυραυλων αλλα ποτε δεν αξιοποιiθικε

Για να μπορούν να βάλουν πυράλους πρέπει πλέον να έχουν ψηφιακά data bus και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο εκσυχρονισμό από ότι έχω διαβάσει

Αν ξέρει κάποιος καλύτερα ας ενημερώσει

Εδώ έχουν λήξει οι AM39 EXOSET και δεν προχωράει η επαναπιστοpοιιση οποτε μην περιμένεις τέτοιες δυνατότητες!!!

Spyros

Πρώτον: αν όπως λέει το άρθρο σε έναν πόλεμο Ελλάδας – Τουρκίας ΔΕΝ θα βγούν τα Ρ-3 στο Αιγαίο, πώς θα εξουδετερωθούν τα νέα υποβρύχια των Τούρκων, ώστε να μην είναι όλος μας ο στόλος κλεισμένος στη Σαλαμίνα; Δεύτερον: τα τελευταία χρόνια όλος μας ο στόλος (εν πολλοίς) φαίνεται να είναι περίπου μόνιμα κλεισμένος στην Σαλαμίνα, όπως μπορεί εύκολα να δει κάποιος στον γούγλη* (τον ερθ, όχι τον μαπς). Τούτου δεδομένου, γιατί να στείλουν οι Τούρκοι υποβρύχια για τον στόλο; Δυο τετράδες F-16 (F-35; Ποιά F-35;) με δεκάξι SOM συνολικά, μπορούν να πετάξουν μέχρι κάπου βόρεια της Ικαρίας, να τους… Read more »

MPAMPIS

Η αλήθεια ειναι οτι υπαρχει μια σουρεαλιστική κατάσταση στο Αιγαίο……Εν πολύς στα πρώτα στάδια ενός πολέμου δεν θα υπάρχουν μεγάλες μονάδες επιφάνειας αφού θα μπορούν να βληθουν απο παντού….δεν θα μπορούν να πετούν αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ενώ το μονο σίγουρο ειναι οτι θα γεμίσει υποβρύχια και απο της δυο πλευρές….τα ελικοπτερα θα μπορούν ισως κατι να κάνουν σε περάσματα και εδώ λογω των νησιών μας εχουμε το πλεονέκτημα αλλα οι έξοδοι τους θα ειναι γρήγορες και στοχευμένες……αρα ποιος θα κυνηγήσει τα υποβρύχια;;;;; ……τα δικά μας υποβρύχια ειναι η μόνη ρεαλιστική λύση αρα οι τορπίλες που θα πάρουμε θα πρεπει πρωτίστως… Read more »

Spyros

Το αντεπιχείρημα που ακούγεται για τις τορπίλες είναι πως το Αιγαίο είναι κλειστή θάλασσα και η ξερή αναφορά σε εμβέλειες δεν λέει όλη την ιστορία.

Δεν ξέρω ποια είναι η απάντηση. Απλώς με τις αποστάσεις και τις εμβέλειες που έχουμε μπροστά μας (των πλωτών και των ιπτάμενων μέσων), μου φαίνεται ακατανόητη η επιμονή του ΠΝ σε λίγες και μεγάλες μονάδες — ειδικά αν είναι όλες συγκεντρωμένες μόνιμα σε ένα ωραίο “target-rich environment”, όπως ο Ναύσταθμος Σαλαμίνας.

Θυμόμαστε όλοι το θέαμα της [ααααααααργήήήήήήήήήήής] εξόδου του στόλου από τη Σαλαμίνα στα Ίμια. Και τότε οι Τούρκοι δεν είχαν SOM… ούτε σύγχρονα υποβρύχια.

Evanos

Αν κάτι απο τα παλιότερα οπλικά συστήματά θα έπρεπε να απορροφήσει πόρους ανακατασκευής αυτό κατά την γνώμη μου ήταν το Α-7 Corsair Ναι αυτός ο ιπτάμενος μπουρλοτιέρης που μπορούσε με τον απολυτα εξειδικευμένο του ρόλο να ματαιώσει επιθετικές- αποβατικές ενέργειες και να λερώσει να σώβρακα απο τρόμο των Τούρκων επιτελών. Με 40 τέτοια εκσυγχρονισμένα και ετοιμοπόλεμα μαχητικά που θα μπορουσαν να μεταφερθούν σε μια ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥ σε συνδυασμό με Apache και ότι άλλο επιθετικό ελικόπτερο μαζέψουμε (Kiowa και γιατί όχι αποσυρόμενα αμερικανικά Super Cobra) …. Η οποία επιχείρηση κατάληψης Ελληνικου εδάφους ηπειρωτικού η νησιωτικού θα ήταν για τον επιτιθέμενο… Read more »

MPAMPIS

Και εγω πιστευω οτι θα μπορούσαμε να κρατήσουμε τα Α7 με την πληθώρα αμερικανικών ανταλλακτικών, με ενα μικρό εκσυχρονισμό σε ηλεκτρονικά θα μπορούσε ακόμα να κανει δουλειά.
τώρα ειναι αργά οι αμερικανοί θα τα έχουν κανει κατσαρόλες……

wert21

Ολη η συζητηση για τον θεμα γινεται με αφορμη τα δημοσιοοικονομικά προβληματα της χωρας και του περιορισμενου μπατζετ (ανυπαρκτο) σε τομεις Αμυνας. Για πρωτη φορα στην ιστορία των στρατιωτικών δαπανων γίνετε τοση μεγάλη συζητηση για τους βαθμους αποτελεσματικότητας με βαση το μπατζετ. ΔΛδ πως μπορεί να αξιοποιηθει καλυτερα το καθε δολάριο. Ολη αυτη η διαδικασία έπρεπε να γινετε απο πάντα κ ειναι η πιο ορθολογική επιλογή. Τωρα στη διαδικασία αυτή μπαίνει ο παραγοντας πολιτική και διπλωματία που δν μπορει να μπει σε αυτές τις συναρτήσεις. Ας πουμε λοιπόν πως η αναβάθμιση έγινε για πολιτικούς και διπλωματικούς λόγους και ότι θα… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

AOZ: Μειωμένη επήρεια για την Κρήτη. Προδοσία ή Διεθνές Δίκαιο;

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο, οι χώρες που έλαβαν μέρος στην UNCLOS (Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας) προσπάθησαν να διατυπώσουν κάποια φόρμουλα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Υπεγράφη ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ (Βίντεο)

4
ΑΠΕ-ΜΠΕhttps://youtu.be/Zm9WUBuvzEM Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «γιατί πριν από λίγο υπογράψαμε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 February 2014 #333

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 August 2015 #351

Αγορά

Related News

AOZ: Μειωμένη επήρεια για την Κρήτη. Προδοσία ή Διεθνές Δίκαιο;

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο, οι χώρες που έλαβαν μέρος στην UNCLOS (Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας) προσπάθησαν να διατυπώσουν κάποια φόρμουλα...

Εντοπίστηκε το βυθισμένο τεθωρακισμένο όχημα των Αμερικανών Πεζοναυτών – νεκροί οι πεζοναύτες

Με μια λακωνική ανακοίνωση το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ενημέρωσε το κοινό για την ανεύρεση του τεθωρακισμένου οχήματος αμφιβίας εφόδου AAV7 που αγνοείτο από...

Οι εκρήξεις στην Βηρυτό είναι ο καταλύτης για γεωπολιτικές ανακατατάξεις 

Οι εκρήξεις στη Βηρυτό κόστισαν μέχρι στιγμής πάνω από 157 νεκρούς, 80 αγνοούμενους και πάνω από 5.000 τραυματίες. Κατοικίες υπέστησαν ζημιές σε ακτίνα μεγαλύτερη...

USN και USMC αλλάζουν δόγμα επιχειρήσεων μετά από 20 χρόνια, ευκαιρία για την Ελλάδα; 

Η επιλογή και προμήθεια νέων και μοντέρνων οπλικών συστημάτων μονοπωλεί τα φώτα της δημοσιότητας και όχι άδικα. Η τεχνολογία προοδεύει και μαζί της τα...

Στο μάτι της Ινδονησίας η τελευταία φρεγάτα ‘BREMEN’ F-122

Σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων το υπουργείο Αμύνης της Ινδονησίας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποκτήσει την γερμανική φρεγάτα ‘Lübeck’ (F214), την τελευταία σε...
- Advertisement -