Νέο ατρακτίδιο ηλεκτρονικής επίθεσης μετατρέπει το Gripen σε… Growler

10
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Saab θα πραγματοποιήσει μέχρι τα τέλη του έτους μια πρώτη δοκιμαστική πτήση ενός μαχητικού αεροσκάφους Gripen (της έκδοσης C/D) που θα μεταφέρει ένα ατρακτίδιο ηλεκτρονικής επίθεσης, καθώς εξετάζει πιθανές ευκαιρίες πώλησης σε ευρωπαϊκές αεροπορικές δυνάμεις.

Πρόκειται για ένα προϊόν της οικογένειας εξοπλισμού ηλεκτρονικού πολέμου «Arexis» της σουηδικής εταιρείας . Θα είναι ένας παρεμβολέας σε μπάντα χαμηλής συχνότητας μέσα σε ένα ατρακτίδιο επίδειξης τεχνολογίας μήκους 4 μέτρων και βάρους 350 κιλών.

H Saab εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη και δοκιμές εδάφους στις εγκαταστάσεις της στη Στοκχόλμη καθώς και στην δοκιμαστική εγκατάσταση στον εξωτερικό πτερυγικό πυλώνα του αεροσκάφους Gripen. Οι δε κεραίες του χαμηλής συχνότητας θα περιέχονται εντός πτερυγικών επιφανειών.

Σύμφωνα με τον Πέτερ Μπεντουάρ, επικεφαλής του τμήματος ηλεκτρονικού πολέμου για θέματα μάρκετινγκ και πωλήσεων της Saab, «Στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι να φτιάξουμε έναν «παρεμβολέα συνοδείας», – ένα ατρακτίδιο που θα το φέρουν μερικά αεροσκάφη που θα συνοδεύουν μία δύναμη κρούσης. Αυτήν την στιγμή, τέτοια καθήκοντα μπορούν να εκτελούνται μόνο από εξειδικευμένα αεροσκάφη όπως το EA-18G Growler του Αμερικανικού Ναυτικού.»

Παράλληλα αναπτύσσεται και μία έκδοση αυτόνομου παρεμβολέα-προσομοιωτή την οποία ο Μπεντουάρ περιγράφει ως “σαν μια ενοχλητική μύγα”, με βάση την ικανότητά της να δημιουργεί έναν ψευδή στόχο για να προκαλέσει σύγχυση στα εχθρικά συστήματα αεράμυνας.

Η σειρά Arexis κάνει χρήση τεχνολογιών και εξοπλισμού που έχει εγκατασταθεί στο πρωτότυπο ανάπτυξςη Gripen Ε της Saab. Ο Μπεντουάρ περιγράφει τη συγκεκριμένη σουίτα αισθητήρων νέας γενιάς – η οποία έχει ήδη υποβληθεί σε εκτεταμένες πτητικές δοκιμές – ως “το πιο προηγμένο ηλεκτρονικό σύστημα πολέμου που εγκαταστάθηκε ποτέ σε ένα μαχητικό”.


Αν κι οι αρχικές πτητικές δοκιμές θα πραγματοποιηθούν με ένα Gripen παλαιότερης έκδοσης, η Saab προωθεί τη σειρά Arexis για πιθανή ολοκλήρωση και σε άλλους τύπους αεροσκαφών, όπως το Eurofighter.

Η Γερμανία έχει απαίτηση για προμήθεια ενός νέου παρεμβολέα, κι ο Μπεντουάρ ανέφερε ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μελέτες εγκατάστασης για την αξιολόγηση της πιθανής χρήσης συστημάτων της σουηδικής εταιρείας στο Eurofighter ή το Tornado.

Σύμφωνα με τον Μπεντουάρ εξάλλου «Στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ υπάρχει μια αύξηση του ενδιαφέροντος για απόκτηση ικανοτήτων παρεμβολών».

Από την άλλη πλευρά, οι ανταγωνιστές μεταξύ των οποίων η Elettronica και η Thales αναπτύσσουν κι αυτές παρόμοιο εξοπλισμό, αλλά ο Μπεντουάρ υποστηρίζει ότι εξαιρουμένων των αμερικανικών αεροσκαφών Growler, “δεν υπάρχει αντίστοιχη πιστοποιημένη στρατιωτική ικανότητα στο ΝΑΤΟ σήμερα”.

Η Saab πιστεύει ότι θα μπορούσε να παραδώσει ένα επιχειρησιακό σύστημα εντός 12 μηνών από την στιγμή της εξασφάλισης μιας παραγγελίας.

Ειδικά πάντως η ικανότητα παραγωγής ψευδοστόχων στα εχθρικά ραντάρ μπορεί να κάνει όλη την διαφορά σε κάποια επιχειρησιακά σενάρια ανάμεσα στην αποτυχία ή την επιτυχία της αποστολής.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
MisCo
Member
Famed Member
MisCo

Αυτά ειναι τα οπλα που θα αντιμετώπισουν πιθανα F35 η S400. Αντι να μου ονειρευονται Φ35 σε αστειους αριθμους, καλυτερα να εκσυγχρονισουν και να εξοπλισουν σαν αστακους οτι πεταει. Το αποτελεσμα θα ειναι καλυτερο.

GiannisKak
Member
GiannisKak

Μηπως τελικα, λεω μηπως, το Gripen ειναι ενα μαχητικο που θα πρεπει να εξετασουμε;;;

Makis
Member
Makis

μήπως το εικονιζόμενο είναι το επόμενο μαχητικό 5ης γενιάς της Saab?

dimitrisx
Member
Noble Member
dimitrisx

Μια ωραία προσθήκη στα F-16 που είναι προς εκσυχρονισμό. Και ειδικά για τις Μοίρες που έχουν ως αποστολή την καταστολή αεράμυνας.

Iomar
Member
Noble Member
Iomar

Καλημέρα, Με συγχωρείτε που θα εκφραστώ κάπως απότομα, αλλά θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικός και λιγότερο βιαστικός όταν συντάσσετε τις δημοσιεύσεις σας. Ακολουθούν τρία παραδείγματα: 1. “Θα είναι ένας παρεμβολέας σε μπάντα χαμηλής συχνότητας μέσα σε ένα ατρακτίδιο επίδειξης τεχνολογίας μήκους 4 μέτρων και βάρους 350 κιλών.” Προφανώς εννοείτε ότι το σύστημα θα καλύπτει την μπάντα χαμηλών συχνοτήτων. Εάν ερμηνεύω σωστά την τρίτη φωτογραφία που παραθέτετε, πρόκειται για τις μπάντες L (1-2 gigahertz) και S (2 – 4 gigahertz). 2. “Οι δε κεραίες του χαμηλής συχνότητας θα περιέχονται εντός πτερυγικών επιφανειών.” Αυτό που γράψατε δεν βγάζει κανένα νόημα. Στην… Read more »

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Ξεκολλήστε το απ’το Γκρίπεν και πουλήστε το. Σα ψωμάκια θα φεύγουν.

GK_
Member
GK_

Θα ηθελα να παρατηρησω οτι αναλογες δυνατοτητες σχεδιασης συστηματων Η/Π διαθετει και η ΕΑΒ απο την προηγουμενη δεκαετια. Στην συγκεκρημενη περιπτωση η σχεδιαση και η παραγωγη σε μορφη pod ενος παρεμβολεα για τα χερσαια ρανταρ αεραμυνας ειναι απολυτως εφικτη. απο την αλλη ερχεται στον νου το αεροσκαφος F-16D των εκδοσεων B30/B50 της ΠΑ σαν μια πιθανη πλατφορμα για την αναβθμηση του και την χρηση σαν αεροσκαφος στυλ “growler”

dimitrisx
Member
Noble Member
dimitrisx

Γιατί έχεις τους πηγαίους κώδικες για να μπορέσεις να το ενσωματώσεις; Αν δεν κάνω λάθος η ΠΑ το είχε απορρίψει το σύστημα που είχε αναπτύξει η ΕΑΒ για τα F-16 σε παλαιότερο διαγωνισμό.

Ilias_Skaltsiotis
Member
Famed Member
Ilias_Skaltsiotis

Και οι αμερικάνοι δουλεύουν σε καινούργια ατρακτίδια για το growler, ένα για τις υψηλές,ένα για τις χαμηλές και ένα για τις μεσαίες συχνότητες : https://www.thedrive.com/the-war-zone/24475/navys-next-gen-jammer-is-three-pods-not-one-and-competition-for-one-of-them-just-heated-up Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την αναβάθμιση σε viper στο μέγιστο, με πιστοποίηση meteor, irst ατρακτίδια (legion pod, open pod) και ατρακτίδια Η/Π, με σύγχρονους υπολογιστές σαν και αυτούς που θα μπουν στην αναβάθμιση του f35 και του f15 ( https://www.defensenews.com/air/2018/09/27/harris-wins-f-35-business-for-new-computer-processors-shaking-up-the-supply-chain/ ) για δυνατότητες fusion. Είμαστε τυχεροί γιατί και το σουηδικό και το αμερικάνικο πρόγραμμα είναι στην R&D φάση, με μια μεγάλη παραγγελία 84/123 τεμαχίων θα εξασφαλίζαμε συμπαραγωγή με μεταφορά τεχνογνωσίας και υποκατασκευαστικο έργο. Ειδικά ο… Read more »