19.6 C
Athens
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

Νέο ατρακτίδιο ηλεκτρονικής επίθεσης μετατρέπει το Gripen σε… Growler

- Advertisement -

Η Saab θα πραγματοποιήσει μέχρι τα τέλη του έτους μια πρώτη δοκιμαστική πτήση ενός μαχητικού αεροσκάφους Gripen (της έκδοσης C/D) που θα μεταφέρει ένα ατρακτίδιο ηλεκτρονικής επίθεσης, καθώς εξετάζει πιθανές ευκαιρίες πώλησης σε ευρωπαϊκές αεροπορικές δυνάμεις.

Πρόκειται για ένα προϊόν της οικογένειας εξοπλισμού ηλεκτρονικού πολέμου «Arexis» της σουηδικής εταιρείας . Θα είναι ένας παρεμβολέας σε μπάντα χαμηλής συχνότητας μέσα σε ένα ατρακτίδιο επίδειξης τεχνολογίας μήκους 4 μέτρων και βάρους 350 κιλών.
H Saab εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη και δοκιμές εδάφους στις εγκαταστάσεις της στη Στοκχόλμη καθώς και στην δοκιμαστική εγκατάσταση στον εξωτερικό πτερυγικό πυλώνα του αεροσκάφους Gripen. Οι δε κεραίες του χαμηλής συχνότητας θα περιέχονται εντός πτερυγικών επιφανειών.
Σύμφωνα με τον Πέτερ Μπεντουάρ, επικεφαλής του τμήματος ηλεκτρονικού πολέμου για θέματα μάρκετινγκ και πωλήσεων της Saab, «Στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι να φτιάξουμε έναν «παρεμβολέα συνοδείας», – ένα ατρακτίδιο που θα το φέρουν μερικά αεροσκάφη που θα συνοδεύουν μία δύναμη κρούσης. Αυτήν την στιγμή, τέτοια καθήκοντα μπορούν να εκτελούνται μόνο από εξειδικευμένα αεροσκάφη όπως το EA-18G Growler του Αμερικανικού Ναυτικού.»

Παράλληλα αναπτύσσεται και μία έκδοση αυτόνομου παρεμβολέα-προσομοιωτή την οποία ο Μπεντουάρ περιγράφει ως “σαν μια ενοχλητική μύγα”, με βάση την ικανότητά της να δημιουργεί έναν ψευδή στόχο για να προκαλέσει σύγχυση στα εχθρικά συστήματα αεράμυνας.
Η σειρά Arexis κάνει χρήση τεχνολογιών και εξοπλισμού που έχει εγκατασταθεί στο πρωτότυπο ανάπτυξςη Gripen Ε της Saab. Ο Μπεντουάρ περιγράφει τη συγκεκριμένη σουίτα αισθητήρων νέας γενιάς – η οποία έχει ήδη υποβληθεί σε εκτεταμένες πτητικές δοκιμές – ως “το πιο προηγμένο ηλεκτρονικό σύστημα πολέμου που εγκαταστάθηκε ποτέ σε ένα μαχητικό”.

Αν κι οι αρχικές πτητικές δοκιμές θα πραγματοποιηθούν με ένα Gripen παλαιότερης έκδοσης, η Saab προωθεί τη σειρά Arexis για πιθανή ολοκλήρωση και σε άλλους τύπους αεροσκαφών, όπως το Eurofighter.
Η Γερμανία έχει απαίτηση για προμήθεια ενός νέου παρεμβολέα, κι ο Μπεντουάρ ανέφερε ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μελέτες εγκατάστασης για την αξιολόγηση της πιθανής χρήσης συστημάτων της σουηδικής εταιρείας στο Eurofighter ή το Tornado.
Σύμφωνα με τον Μπεντουάρ εξάλλου «Στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ υπάρχει μια αύξηση του ενδιαφέροντος για απόκτηση ικανοτήτων παρεμβολών».

Από την άλλη πλευρά, οι ανταγωνιστές μεταξύ των οποίων η Elettronica και η Thales αναπτύσσουν κι αυτές παρόμοιο εξοπλισμό, αλλά ο Μπεντουάρ υποστηρίζει ότι εξαιρουμένων των αμερικανικών αεροσκαφών Growler, “δεν υπάρχει αντίστοιχη πιστοποιημένη στρατιωτική ικανότητα στο ΝΑΤΟ σήμερα”.
Η Saab πιστεύει ότι θα μπορούσε να παραδώσει ένα επιχειρησιακό σύστημα εντός 12 μηνών από την στιγμή της εξασφάλισης μιας παραγγελίας.
Ειδικά πάντως η ικανότητα παραγωγής ψευδοστόχων στα εχθρικά ραντάρ μπορεί να κάνει όλη την διαφορά σε κάποια επιχειρησιακά σενάρια ανάμεσα στην αποτυχία ή την επιτυχία της αποστολής.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
MisCo
MisCo (@misco)
1 year ago

Αυτά ειναι τα οπλα που θα αντιμετώπισουν πιθανα F35 η S400. Αντι να μου ονειρευονται Φ35 σε αστειους αριθμους, καλυτερα να εκσυγχρονισουν και να εξοπλισουν σαν αστακους οτι πεταει. Το αποτελεσμα θα ειναι καλυτερο.

GiannisKak
Γιαννης
1 year ago

Μηπως τελικα, λεω μηπως, το Gripen ειναι ενα μαχητικο που θα πρεπει να εξετασουμε;;;

Makis
Member
Makis (@makis)
1 year ago

μήπως το εικονιζόμενο είναι το επόμενο μαχητικό 5ης γενιάς της Saab?

dimitrisx
Member
dimitrisx (@dimitrisx)
1 year ago

Μια ωραία προσθήκη στα F-16 που είναι προς εκσυχρονισμό. Και ειδικά για τις Μοίρες που έχουν ως αποστολή την καταστολή αεράμυνας.

Iomar
Active Member
Iomar (@iomar)
1 year ago

Καλημέρα,
Με συγχωρείτε που θα εκφραστώ κάπως απότομα, αλλά θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικός και λιγότερο βιαστικός όταν συντάσσετε τις δημοσιεύσεις σας.
Ακολουθούν τρία παραδείγματα:
1. “Θα είναι ένας παρεμβολέας σε μπάντα χαμηλής συχνότητας μέσα σε ένα ατρακτίδιο επίδειξης τεχνολογίας μήκους 4 μέτρων και βάρους 350 κιλών.” Προφανώς εννοείτε ότι το σύστημα θα καλύπτει την μπάντα χαμηλών συχνοτήτων. Εάν ερμηνεύω σωστά την τρίτη φωτογραφία που παραθέτετε, πρόκειται για τις μπάντες L (1-2 gigahertz) και S (2 – 4 gigahertz).
2. “Οι δε κεραίες του χαμηλής συχνότητας θα περιέχονται εντός πτερυγικών επιφανειών.” Αυτό που γράψατε δεν βγάζει κανένα νόημα. Στην ίδια – τρίτη – φωτογραφία αναγράφεται ξεκάθαρα ότι το σύστημα φέρει δύο κεραίες AESA με στοιχεία GaN, μία μπροστά και μία πίσω. Εσείς σε ποιες κεραίες αναφέρεστε;
3. “Παράλληλα αναπτύσσεται και μία έκδοση αυτόνομου παρεμβολέα-προσομοιωτή την οποία ο Μπεντουάρ περιγράφει ως “σαν μια ενοχλητική μύγα”, με βάση την ικανότητά της να δημιουργεί έναν ψευδή στόχο για να προκαλέσει σύγχυση στα εχθρικά συστήματα αεράμυνας.” Είστε βέβαιος ότι δεν είναι απλώς η περιγραφή του συστήματος, και όχι ξεχωριστή έκδοση; Από όσα βλέπω εγώ, είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για αυτόνομο σύστημα, το οποίο μπορεί να διαθέτει και μία ημι-αυτόματη διαμόρφωση λειτουργίας για συγκεκριμένα σενάρια και τίποτα παραπάνω.
Το μοναδικό το οποίο δεν διευκρινίζει η τρίτη φωτογραφία που παραθέτει τα κύρια χαρακτηριστικά του συστήματος είναι το εάν φέρει σύστημα αποθήκευσης ή/και παραγωγής ισχύος, ή αν θα τροφοδοτείται από το αεροσκάφος φορέα.
Αν από την άλλη αναφερόταν σε μια έκδοση UAV, στις γενικές γραμμές του Raytheon Miniature Air Launched Decoy [(MALD) (https://www.raytheon.com/capabilities/products/mald)], ή – ακόμη καλύτερα – ενός επαναχρησιμοποιούμενου UAV, θα μιλάγαμε για ένα άλλο επίπεδο.

Nikodimos Pavlidis
Editor
Nikodimos Pavlidis (@nikodimos-pavlidis)
1 year ago
Reply to  Iomar

1) H τρίτη εικόνα προέρχεται από παλαιότερη παρουσίαση Powerpoint της εταιρείας κι ουσιαστικά απεικονίζει τις πιθανές επιλογές και δυνατότητες που θα μπορούσε να ενσωματώσει το σύστημα, ανάλογα με το τι θα ζητήσει ο πελάτης.
2) Το ερώτημα αυτό είναι αυταπάντητο, αρκεί να παρατηρήσετε όλες τις φωτογραφίες όπου απεικονίζεται το ατρακτίδιο. δεξιά κι αριστερά διακρίνονται ξεκάθαρα δυο πτερυγικές (τριγωνικές) επιφάνειες.
3) Ναι, είμαστε βέβαιοι.

chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
1 year ago

Ξεκολλήστε το απ’το Γκρίπεν και πουλήστε το. Σα ψωμάκια θα φεύγουν.

GK_
GK
1 year ago

Θα ηθελα να παρατηρησω οτι αναλογες δυνατοτητες σχεδιασης συστηματων Η/Π διαθετει και η ΕΑΒ απο την προηγουμενη δεκαετια. Στην συγκεκρημενη περιπτωση η σχεδιαση και η παραγωγη σε μορφη pod ενος παρεμβολεα για τα χερσαια ρανταρ αεραμυνας ειναι απολυτως εφικτη. απο την αλλη ερχεται στον νου το αεροσκαφος F-16D των εκδοσεων B30/B50 της ΠΑ σαν μια πιθανη πλατφορμα για την αναβθμηση του και την χρηση σαν αεροσκαφος στυλ “growler”

dimitrisx
Member
dimitrisx (@dimitrisx)
1 year ago
Reply to  GK

Γιατί έχεις τους πηγαίους κώδικες για να μπορέσεις να το ενσωματώσεις; Αν δεν κάνω λάθος η ΠΑ το είχε απορρίψει το σύστημα που είχε αναπτύξει η ΕΑΒ για τα F-16 σε παλαιότερο διαγωνισμό.

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis (@ilias_skaltsiotis)
1 year ago

Και οι αμερικάνοι δουλεύουν σε καινούργια ατρακτίδια για το growler, ένα για τις υψηλές,ένα για τις χαμηλές και ένα για τις μεσαίες συχνότητες :
https://www.thedrive.com/the-war-zone/24475/navys-next-gen-jammer-is-three-pods-not-one-and-competition-for-one-of-them-just-heated-up
Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την αναβάθμιση σε viper στο μέγιστο, με πιστοποίηση meteor, irst ατρακτίδια (legion pod, open pod) και ατρακτίδια Η/Π, με σύγχρονους υπολογιστές σαν και αυτούς που θα μπουν στην αναβάθμιση του f35 και του f15 ( https://www.defensenews.com/air/2018/09/27/harris-wins-f-35-business-for-new-computer-processors-shaking-up-the-supply-chain/ ) για δυνατότητες fusion. Είμαστε τυχεροί γιατί και το σουηδικό και το αμερικάνικο πρόγραμμα είναι στην R&D φάση, με μια μεγάλη παραγγελία 84/123 τεμαχίων θα εξασφαλίζαμε συμπαραγωγή με μεταφορά τεχνογνωσίας και υποκατασκευαστικο έργο. Ειδικά ο εθνικός αμυντικός προμηθευτής (LM) μιας και έχασε τα συμβόλαια από το us navy για τις υψηλές και χαμηλές συχνότητες, πιθανόν να έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον σε μια πρόταση από κοινού ανάπτυξης ατρακτιδιων για το f16. Με πλήρη ενσωμάτωση στο λογισμικό και τις δυνατότητες του α/φους. Να σημειώσω ότι τα ατρακτίδια στο f16 δεν καταλαμβάνουν θέσεις όπλων αλλά μένουν στις θέσεις 5r και 5l

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μήπως τελικά είναι άθλια η κατάσταση του τουρκικού ναυτικού; αυτός είναι ο λόγος που ελληνική φρεγάτα “ακουμπά” πλέον το Oruç Reis “ξεδιάντροπα”;

 Τι πάμε και συζητάμε σαββατιάτικα...  έχουμε όμως καλούς λόγους. Πριν λίγες μέρες, κυκλοφόρησε μια φωτογραφία, που δείχνει ξεκάθαρα μια ελληνική φρεγάτα κλάσης S, δίπλα...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τουρκικά Type 214TN, ο νέος κίνδυνος για το ΠΝ, αν και...

15
 Είναι κοινό μυστικό πως τα ελληνικά υποβρύχια 214ΗΝ είναι αυτή τη στιγμή ο βασικός πονοκέφαλος για το τουρκικό ναυτικό. Όχι πως τα άλλα υποβρύχια...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 June 2016 #361

Αγορά 1.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 March #394

Αγορά 3.99

Related News

Ισραήλ και Ρουμανία ξεκινούν τη συμπαραγωγή drones

Η ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems και οι ρουμανικές Romaero και Avioane Craiova θα αρχίσουν την κοινή παραγωγή drones Hermes 450 στη Ρουμανία από το...

Berlin Airlift: O θρυλικός ‘Candy Bomber’ της Μεγάλης Αερογέφυρας έκλεισε τα 100

Η έκφρασή του αποπνέει την ηρεμία του ανθρώπου που γνωρίζει πως έφερε εις πέρας την αποστολή του κάνοντας την διαφορά –με μερικές μπάρες σοκολάτας....

Τουρκικά Type 214TN, ο νέος κίνδυνος για το ΠΝ, αν και πως τον αντιμετωπίζουν τα νέα MH-60R (και ίσως τα εκσυγχρονισμένα P-3B)

 Είναι κοινό μυστικό πως τα ελληνικά υποβρύχια 214ΗΝ είναι αυτή τη στιγμή ο βασικός πονοκέφαλος για το τουρκικό ναυτικό. Όχι πως τα άλλα υποβρύχια...