Η Αργεντινή “αναβαθμίζει” τυφέκια FN FAL

15
2494

Το στρατιωτικό εργοστάσιο F. L. Beltran έχει παραδώσει στον στρατό ξηράς της Αργεντινής το τελευταίο από συνολικά 292 εκσυγχρονισμένα τυφέκια εφόδου FN FAL, αναφέρει το «Infodefensa».

 

Το έργο είχε σκοπό τη βελτίωση της ακρίβειας και της αξιοπιστίας του όπλου. Ειδική μέριμνα αποδόθηκε στο μέρος του επανατατικού ελατηρίου.

 

Το FN FAL αποκτήθηκε από αρκετές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων ήταν και η Ελλάδα. Τα πρώτα κομμάτια μπήκαν σε υπηρεσία στα μέσα της δεκαετίας του 1960, επιτρέποντας τη σταδιακή απόσυρση των M-1. Το όπλο εξόπλισε τις μονάδες του ΔΣΣ και τμήματα των Ειδικών Δυνάμεων. Αποσύρθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Σήμερα τα FN FAL βρίσκονται σε αποθήκευση.

15 ΣΧΟΛΙΑ

 1. «Σήμερα τα FN FAL βρίσκονται σε αποθήκευση.»

  Είναι σίγουρο αυτό;

  Υπηρέτησα τη θητεία μου την εποχή που τα FN είχαν αρχίσει να αντικαθίστανται με παράγωγα του Μ-16/ΑR-15 (1999-2001), και πρόλαβα να δω FN σε «συμβατικές» μονάδες του ΕΣ στη Θράκη, όπου τα όπλα αντικατέστησαν G3. Δεν ξέρω βέβαια αν στη συνέχεια υπήρξαν θέματα (υποστήριξης ή άλλα) που ανέστρεψαν αυτή την απόφαση, πάντως οι έφεδροι που είχαν παραδώσει τα G3 τους για να πάρουν FN, μάλλον ήταν ευχαριστημένοι με την αλλαγή…

  • Ναι γιατί το όπλο σε λύσιμο δέσιμο, καθάρισμα και βολές ήταν παιχνιδάκι σε σχέση με το G3 και μάλιστα χωρίς καθόλου εκπαίδευση. Ίσως και με πιο σωστά ρυθμισμένα σκοπευτικά λόγω προέλευσης από ειδικές δυνάμεις.

  • Απ’όσο ξέρω η προμήθεια των FN από το Βέλγιο μέσω ΠΥΡΚΑΛ (Ο Μποδοσάκης είχε δικαίωμα παραγωγής σε περίπτωση μαζικής υιοθέτησης του όπλου) αφορούσε σε περίπου 40.000 κομμάτια, που διατέθηκαν στις ειδικές δυνάμεις και στις δύο μεραρχίες του Έβρου. Μετά την δημιουργία της κρατικής ΕΒΟ για την κατασκευή των G3, τα FN του Δ’ΣΣ αντικαταστάθηκαν από αυτά, ενώ εκείνα των ειδικών δυνάμεων από Μ16.
   Ασχολίαστο φυσικά το ότι βάλαμε σε υπηρεσία του διαμετρημα 7,62×51 στην εποχή που ξεκινούσε η επικράτηση του 5,56×45….

 2. ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ FN ΣΤΗΝ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ,Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ,ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΑΚΙ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΕΣ! ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΠΛΟ,ΘΑ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΑΝ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ(ΑΠΟ G3 ΣΕ FN).

  • Αντικειμενικά μιλώντας, το G3 είναι κατά πολύ πιο αξιόπιστο, και φυσικά πιο ακριβές

   • Το έχω ακούσει αυτό που γράφεις από αρκετούς ακόμα και ειδικούς. Η προσωπική μου εμπειρία ήταν ακριβώς η αντίθετη.

    • Η “φήμη” του G3 στην Ελλάδα δυστυχώς επηρεάστικε από το επίπεδο εκπαίδευσης, και γενικά ενασχόλησης του στρατιωτικού προσωπικού με τα όπλα.

     Σε κάθε περίπτωση, και για να μην παρεξηγηθώ, το FAL είναι περισσότερο από ικανοποιητικό σαν όπλο.

     Η μεγαλύτερη μου εμπειρία είναι με G3. Έχω ρίξει πάρα πολλές χιλιάδες φυσίγγια μέσω του. Μέχρι και 800 σε μια μέρα με το προσωπικό μου, τότε….
     Εξαιρετική αξιοπιστία. Οι μόνες εμπολοκές που είχα ήταν λόγω γεμιστήρα, και με ένα G3 το οποίο είχε σοβαρό θέμα με την θαλάμη του το οποίο διορθώθηκε όταν καθαρίστηκε επιμελώς

     • Σίγουρα μετράει η σχετικά ελλιπης εκπαίδευση/εμπειρία αλλά και η κακή κατάσταση πολλών G3 που ανακυκλώνονται στους κληρωτούς, και κακοποιούνται χρόνο με το χρονο.
      Το κρίσιμο ερώτημα για μένα είναι, δεδομένης την οικονομικής δυσπραγίας αν ανάλογη αναβάθμιση από εμάς σε G3/FAL μπορεί να καλύψει καπως τις ανάγκες μας, καθώς η προμήθεια νέου ατομικού τυφεκίου μάλλον θα αργήσει.

   • Mε καθαρο FN και ‘ρυθμισμενο ελατηριο” η βολη του ΕΣ (απο τα 300m πρηνηδον) απο στοιχειωδως εκπαιδευμενο Κ/Δ (οπως ημουν εγω) οι 9/10 ηταν ρουτινα…
    Αστεια ξιφολογχη βεβαια η οποια εκανε μονο για ξεκοιλιασμα αγελαδας….
    Το G-3 μου εδωσε την εντυπωση οτι ειχε ισχυροτερη ανακρουση και ”εφευγε” πανω δεξια.
    Ολα βεβαια ειναι θεμα εξοικιωσης-εκπαιδευσης.
    ΚΑΙ τα δυο υπερκαλυπτουν το μεσο Ελληνα κληρωτο που εχει παρα πολλα να βελτιωσει
    πριν παρει αλλο τυφεκιο…

    • Η αίσθηση μεγαλης ανάκρουσης στο G3 εκτός από το διαμέτρημα οφείλεται και στην κλίση που έχει το κοντάκιο και οδηγεί το όπλο προς τα πάνω γιατί δεν ευθυγραμμίζεται το διάνυσμα της ανάκρουσης με το σημείο στήριξης στον ώμο. Custom made, “αγωνιστικές εκδόσεις” του όπλου με ίσιο κοντάκιο και σκοπευτικά (red dot κλπ) έχουν καλύτερη συμπεριφορά γιατί η ανάκρουση πηγαίνει απ’ ευθείας στον ώμο χωρίς γωνία. Ελπίζω η περιγραφή μου να είναι επαρκής.
     Το ότι το όπλο “φεύγει” λίγο παραπάνω σε πλευρική κίνηση νομίζω οφείλεται στο μηχανισμό του όπλου που είναι κάπως ιδιαιτερος αλλά μπορεί να κάνω και λάθος ας το πούνε καλύτερα οι ειδικοί.

     • To δεξιά αριστερά στην ανάκρουση οφείλεται μόνο στο ποιο χέρι στηρίζει το όπλο. Αν είναι το αριστερό θα φύγει δεξιά.
      Πάντα μιλούμε γενικά. Ένας έμπειρος σκοπευτής, π.χ. θα αμτισταθμίσει αυτές τις τάσεις βελτιώνοντας την στάση/κράτημα

  • Ενας αριθμός θα μπορούσε να αναβαθμιστεί και να δοθεί στις ειδικές δυνάμεις, σε ρόλο αντίστοιχο των Μ14 που αναβάθμισαν οι Αμερικανοί.

Comments are closed.