Άσκηση «Αργοναύτης 2018» ε τη συμμετοχή Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας, ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας

0
872
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Από τις 22 έως τις 25 Μαΐου 2018 διεξήχθη στην Κύπρο η άσκηση «Αργοναύτης 2018» με τη συμμετοχή της Κύπρου, της Ελλάδας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας.

Η άσκηση εκτελέστηκε σε τέσσερις φάσεις, σε θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο στην περιοχή της Λάρνακας και της Λεμεσού, εντός του FIR και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο πλαίσιό της δοκιμάστηκαν τα υφιστάμενα Εθνικά Σχέδια «ΝΕΑΡΧΟΣ», «ΕΣΤΙΑ» και «ΑΣΠΙΔΑ» που αφορούν στην υποδοχή αμάχων από γειτονικές περιοχές, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης (E-Δ) και τρομοκρατίας εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας. Το σενάριο κάλυψε, επίσης, όλες τις ασύμμετρες απειλές στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον (τρομοκρατία, πειρατεία, διαχείριση κρίσεων κλπ), οι οποίες απαιτούν αρμονική και αποτελεσματική πολιτικοστρατιωτική συνεργασία (CIMIC).

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου, η 1η Φάση πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαΐου 2018 με εκτέλεση σεναρίου εκκένωση αμάχων επί χάρτου καθώς και σύντομες ενημερώσεις και σειρά επισκέψεων των παρατηρητών. Η 2η Φάση έγινε στις 24 Μαΐου στο Λιμάνι Λάρνακας περιλαμβάνοντας πρακτική εφαρμογή του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ». Τη συγκεκριμένη φάση παρακολούθησαν ξένοι προσκεκλημένοι και παρατηρητές.

Η 3η Φάση της άσκησης αφορούσε την αντιμετώπιση περιστατικών Ε-Δ, και βασίζεται στο Εθνικό Σχέδιο Ε-Δ «ΝΕΑΡΧΟΣ» και έγινε την Πέμπτη και Παρασκευή 24 και 25 Μαΐου 2018, υπό το συντονισμό του ΚΣΕΔ Λάρνακας. Κατά τη Φάση αυτή πραγματοποιήθηκαν δυο σενάρια Ε-Δ (ημερήσιο και νυκτερινό) στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου. Τα σενάρια σχετίζονταν και αποτελούσαν συνέχεια των 2 προηγούμενων Φάσεων και συγκεκριμένα της εκκένωσης αμάχων από περιοχή κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Η τελική φάση της άσκησης διεξήχθη στις 25 Μαΐου 2018 στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Μαρί, παρουσία της πολιτικής, στρατιωτικής ηγεσίας και ξένων διπλωματών και παρατηρητών. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με την φρεγάτα «ΕΛΛΗ», ένα αεροσκάφος C-130 και προσωπικό.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •