Η Ελβετία συστήνει στη Saab να μην συμμετάσχει με το Gripen E/F στον επικείμενο διαγωνισμό της

5
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η ελβετική υπηρεσία αμυντικών προμηθειών Armasuisse συνέστησε επισήμως στη Saab να μην συμμετάσχει με τo αναβαθμισμένο της μαχητικό αεροσκάφος Gripen E/F στις επικείμενες αξιολογήσεις πτήσεων Air 2030 που διεξάγονται στην Ελβετία.

Ο λόγος για τη σύσταση είναι ότι οι δοκιμές πτήσης έχουν σχεδιαστεί για να αξιολογούν μόνο τα αεροσκάφη που είναι επιχειρησιακά έτοιμα κατά το έτος 2019. Οι δοκιμές πτήσης αποτελούν μέρος της διαδικασίας αξιολόγησης μαχητών που προβλέπει τις παραδόσεις αεροσκαφών το 2025 στο πλαίσιο του προγράμματος προμηθειών αεροσκαφών Air 2030 της ελβετικής Αεροπορίας να αντικαταστήσει το στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-18C/D Hornet και F-5Ε/F Tiger.

Η Saab από την πλευρά της δήλωσε σε ανακοίνωσή της ότι αποφάσισε να μην παραστεί στις Ελβετικές πτητικές δοκιμές στην Αεροπορική Βάση Payerne στις 24-28 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την Saab, το Gripen E θα είναι επιχειρησιακό χρόνια πριν η Ελβετία ξεκινήσει τις παραλαβές των μαχητικών του προγράμματός της και θα εκπληρώσει όλες τις καθορισμένες απαιτήσεις της.

Το Gripen E αναπτύσσεται εδώ και αρκετά χρόνια και έχει παραγγελθεί από τις Αεροπορίες της Σουηδίας και της Βραζιλίας. Το πρόγραμμα εκτελείται με γρήγορη και επιτυχημένη ταχύτητα, με τις παραδόσεις στους πελάτες αυτούς να ξεκινούν στα τέλη του έτους.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Saab είχε υποβάλει πρόταση με το Gripen E στις 25 Ιανουαρίου 2019 κατόπιν πρόσκλησης της Armasuisse. Μετά την υποβολή της πρότασης τον Ιανουάριο όμως οι προσδοκίες της armasuisse για τις δοκιμές πτήσης διαφοροποιήθηκαν και πλέον απαιτούνται συμμετοχές μόνο αεροσκαφών που είναι επιχειρησιακά.

Δεδομένου ότι η Gripen E δεν είναι ακόμα επιχειρησιακό, η Saab παρουσίασε κάποιες εναλλακτικές λύσεις για την εκτέλεση των ελβετικών πτητικών δοκιμών εντός του 2019. Η προσφορά της όμως για την αξιολόγηση τουλάχιστον του πρωτότυπου αεροσκάφους δοκιμών Gripen E σε συνέργεια με ένα επιχειρησιακό αεροσκάφος Gripen C για τις πτητικές δοκιμές τον Ιούνιο του 2019 δεν έγινε αποδεκτή από το armasuisse.

Η ανακοίνωση της Saab ανέφερε ότι η εταιρεία πιστεύει ότι το Gripen E είναι η καλύτερη επιλογή για την Ελβετία και ότι η προσφορά της, όπως παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2019, εξακολουθεί να ισχύει παρά την απόρριψη της συμμετοχής του σουηδικού αεροσκάφους.

To τεύχος Ιουνίου της ΠΤΗΣΗΣ (397), τώρα διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο Joomag

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Στον προηγούμενο διαγωνισμό όταν αξιολογούσαν το Gripen C/D είχαν καταλήξει ότι ακόμα και οι αναμενόμενες επιδόσεις του διάδοχου E/F θα ήταν κατώτερες των Rafale/Typhoon, που ήταν και τα τοπ 2. Οπότε γλίτωσαν και τζάμπα δουλειά.

Ilias_Skaltsiotis
Member
Noble Member
Ilias_Skaltsiotis

Δλδ οι κακοήθεις οι Ελβετοί στην ανακοίνωση τους λένε ότι το υπερμαχητικό gripen, που μπορεί και προσγειώνεται σε δρόμους, δεν είναι ακόμα επιχειρησιακά έτοιμο για να εκτελέσει όλες τις αποστολές του διαγωνισμού ??? Μετά θα μας πούνε ότι ο μαστιζόμενος από προβλήματα κουβάς θα μπορεί ή άκουσον άκουσον ότι θα είναι πιο φθηνός και πιο οικονομικός στην χρήση από το Rafale και το Eurofighter. Και θα έχουν το θράσος να παρουσιάσουν όλα αυτά τα ψεύτικα στοιχεία στον λαό για να αποφασίσει με δημοψήφισμα ποιο μαχητικό θα αγοράσουν ????

Agnostosependytis
Guest
Agnostosependytis

Καλά κάνανε οι Ελβετοί τους είχαν ξεγελά άρει λαδώσει το 2011 όπου κατέβασαν το Gripen e στον διαγωνισμό με υποθετικές επιδόσεις και κέρδισαν χωρίς να υπάρχει το αεροπλάνο έως σήμερα. Αν είναι έτσι να κατέβει και το TFX της Τουρκίας να σαρώσει τον διαγωνισμό. Πέρασαν 8 χρόνια από το 2011 και ακόμη δεν έχουν λειτουργικό μαχητικό που είναι απλά βελτιωμένη έκδοση ενός μαχητικού 30ετιας. Μην τρελαθούμε κιόλας….

Ilias_Skaltsiotis
Member
Noble Member
Ilias_Skaltsiotis

Θα το κατεβάσουν στο Paris air show. Αν δεις την press release που έχουν βγάλει για το ομοιώμα, θα νομίζεις οτι θα κατεβάσουν το πρωτότυπο του tie fighter, και όχι δεν κάνω πλάκα!!!

Ilias_Skaltsiotis
Member
Noble Member
Ilias_Skaltsiotis

Για το TFX μιλάω