18.1 C
Athens
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

Είναι μάλλον καιρός να το πούμε. Υπάρχει πλέον καλύτερη λύση αντί των P-3B Orion για το ΠΝ

- Advertisement -

 

Η επιλογή του εκσυγχρονισμού των αεροσκαφώς P-3B Orion το 2015, αντί του ποσού των 500 εκ. δολαρίων, ήταν μια έκπληξη. Η Ελλάδα χρειάζονταν τότε αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ), νυν Ναυτικής Επιτήρησης (ΑΦΝΕ), και ήταν ανάμεσα στις απαιτήσεις του Πολεμικού μας Ναυτικού για τον εκσυγχρονισμό του. Η επιτήρηση της μελλοντικής ελληνικής ΑΟΖ δεν μπορεί φυσικά να γίνει μόνο με μονάδες επιφανείας, και ένας αριθμός ΑΦΝΕ είναι απαραίτητος.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Το ελληνικό P-3B Orion που σκεπάζει καθημερινά το Αιγαίο (με το φακό του Κ. Σωτηρόπουλου)

Φυσικά, η επιλογή τότε είχε δεχτεί κριτική πολλάκις. Το ΠΝ χρειάζονταν τότε τόσο εσπευσμένα 4+1 παλαιά αεροσκάφη Ρ-3Β, κι όχι τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ ή τις τορπίλες υποβρυχίων; όχι, το ΠΝ γνώριζε πως θα προχωρούσαν όλα τα προγράμματά του, δεν πίστευε μάλλον πως θα έφτανε 2020 και ακόμη θα “λιβανίζαμε” τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ.

Η τότε κυβέρνηση προφανώς είδε το πρόγραμμα και σαν μια καλή ευκαιρία για την εξασφάλιση έργου για την ΕΑΒ. Άλλωστε, ασχέτως με τα όσα έχουν γραφτεί, το πρόγραμμα υπεγράφη με το Αμερικανικό Ναυτικό κι όχι με την Lockheed Martin, με διακρατική συμφωνία. Συνεπώς, δεν υπάρχουν περιθώρια για “σκιές” στη σύμβαση, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Και το δίκαιο της τιμής το εξασφαλίζει το Αμερικανικό Ναυτικό.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Μπορούν τα “νέα” P-3B του ΠΝ να διεξάγουν ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις;

Οι λόγοι που επελέγη αυτή η λύση είναι ίσως άγνωστοι σε όλο το βάθος σκέψης της τότε περιόδου. Οι ΗΠΑ ήταν η μόνη χώρα τότε που προσέφερε διακρατική συμφωνία (FMS), αλλά και χρηματοδότηση (σε μια χώρα που ουσιαστικά ήταν υπό διαρκή χρεωκοπία, ή κίνδυνο αυτής), ενώ το ΠΝ/ΠΑ είχαν τα αεροσκάφη στην “αυλή” τους, στην 112 ΠΜ. Συνεπώς, υπήρχε μια κάποια οικονομία κλίμακος. Και ασχέτως με τα όσα έχουν ειπωθεί, μια αγορά Ρ-8Α Poseidon θα κόστιζε τουλάχιστον τα διπλά.

Φυσικά υπήρχαν κι άλλες λύσεις, αλλά απαιτούσαν εμπορική συμφωνία, ενώ στερούνταν χρηματοδότησης. Δεν δικαιολογούμε την τότε κυβέρνηση, ποτέ δεν το κάναμε, απλά λέμε κάποιες παραμέτρους. Και δεν μπορούμε ακόμη και σήμερα να πούμε αν είμαστε υπέρ ή κατά του προγράμματος. Ας δούμε τα εκσυγχρονισμένα Ρ-3Β στον αέρα, και μετά συζητάμε.

ΑΡΧΕΙΟ: Τα P-3B Orion στο περιβάλλον του Αιγαίου

Εκεί που εμείς παραξενευτήκαμε, είναι πως σήμερα, 5 χρόνια μετά την τότε απόφαση, σε πτήση είναι ένα καλά συντηρημένο Ρ-3Β μη εκσυγχρονισμένο, που μάλιστα οι κακές γλώσσες λένε, πως παρά τις άοκνες προσπάθειες του ΠΝ, και της ΕΑΒ, παρουσιάζει συχνά πυκνά προβλήματα. Λογικό δεν είναι για ένα τόσο παλαιό αεροσκάφος; Τα 4 εκσυγχρονισμένα θα έχουν νέες πτέρυγες, και από πλευράς δυνατοτήτων θα είναι ανώτερα των P-3C, αλλά είμαστε ήδη στο 2020, και ακόμη θέλουμε πολύ καιρό για να παραλάβουμε το πρώτο αεροσκάφος. Θα φτάσει 2022 να δούμε το πρώτο “νέο” αεροσκάφος. Κι όλα αυτά, ενώ το πρόγραμμα δεν έχει καθυστερήσεις.

Τώρα, γιατί γράφουμε το σημερινό μας άρθρο; περσινά ξυνά σταφύλια, που λέμε και ο λαός. Όχι, δεν σκοπεύουμε να κουνήσουμε το δάκτυλο στην απόφαση αυτή, ξαναλέμε πως η ένστασή μας είναι για το χρονοδιάγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, το λόγο για να γράψουμε αυτό το άρθρο μας το έδωσε ένα δελτίο τύπου της General Atomics, κατασκευάστριας των γνωστών σε όλους μας MQ-9 Reaper. Η εταιρεία, έχει αναπτύξει μια παραλλαγή του Guardian, που τη λέει Sea Guardian. Το Sea Guardian λοιπόν, φιλοδοξεί να πάρει τη δουλειά από τα ΑΦΝΕ/ΑΦΝΣ. Αν λοιπόν μας ρωτήσετε σήμερα, τι θα προτιμούσαμε, 4 Ρ-3Β εκσυγχρονισμένα ή 6 Sea Guardian, χωρίς περιστροφές θα απαντούσαμε το δεύτερο.

P-3B: «Το τελικό κόστος εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ανέρχεται στο ποσόν των 499.843.145,00 δολαρίων»

Φυσικά το 2015 δεν υπήρχε λύση UAV αντί για ΑΦΝΕ. Συνεπώς το ΠΝ τότε δεν μπορεί να κατηγορηθεί για την τότε επιλογή του. Θα μπορούσε να κατηγορηθεί αν μας είχε προσφερθεί ίδια ή αντίστοιχη λύση με FMS ή άλλη διακρατική συμφωνία, και με δάνειο. Προφανώς δεν είχε γίνει κάτι τέτοιο. Αλλά ας δούμε τι εστί το Sea Guardian.

Η GA-ASI έχει αναπτύξει μια παραλλαγή της σειράς UAV Predator B Remotely Pilot Aircraft (RPA) που πληροί τα πρότυπα του ΝΑΤΟ (STANAG-4671).  Σε συνεργασία με την FAA, το έχει πιστοποιήσει για πτήσεις σε ελεγχόμενο εναέριο χώρο στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Η παραλλαγή αυτή βασίζεται στο UAV MALE Predator B όσο και τον σταθμό ελέγχου εδάφους (CGCS). Σημειώνουμε πως το MQ-9B,  έχει ενσωματώσει αναβαθμίσεις υλικού και λογισμικού, αυξημένη ικανότητα αντοχής σε δομική κόπωση, μεγαλύτερη ανοχή στις ζημιές και πιο ανθεκτικό λογισμικό ελέγχου πτήσης. Οι βελτιώσεις αυτές του επιτρέπουν τη λειτουργία σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών πάγου. Επιπλέον, το αεροσκάφος είναι σχεδιασμένο για να επιβιώνει από συγκρούσιες με πτηνά αλλά και πτώσεις κεραυνών.

Το Sea Guardian είναι ικανό να μεταφέρει πολλά διαφορετικά φορτία, ενώ  ενσωματώνει ένα υπερσύγχρονο σύστημα ανίχνευσης και αποφυγής συγκρούσεων (DAA). Η θαλάσσια παραλλαγή του MQ-9B, το Sea Guardian, μπορεί να διαμορφωθεί με δυνατότητες μεταξύ τομέων για ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων θαλάσσιων επιχειρήσεων, όπως:

  • Αποστολές εναντίον στόχων επιφανείας (ASuW)
  • Ανθυποβρυχιακός πόλεμος (ASW)
  • HA / DR – Ανθρωπιστική βοήθεια / Ανακούφιση από φυσικές καταστροφές
  • Search And Rescue
  • Law Enforcement (διακίνηση ναρκωτικών, παράνομη μετανάστευση, πειρατεία
  • OMSI – Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια στη Θάλασσα του Ωκεανού)
  • Αντιναρκικές επιχειρήσεις (δυνατότητα υπό ανάπτυξη)

Το MQ-9B έχει ένα κόστος πτήσης περίπου στα 5.000 δολάρια, ενώ το κόστος πτήσης ενός ειδικού αεροσκάφους ΑΦΝΕ έχει πολλαπλάσιο κόστος. Και πως να μην το έχει, αφού καταναλώνει μόλις το 90% του καυσίμου ενός αεροσκάφους ΑΦΝΕ, ενώ μπορεί να πετά για περισσότερες από 48 ώρες, σε τεράστιες αποστάσεις.

Η εταιρεία έχει αναπτύξει ειδικούς φορείς ηχοσημαντήρων, που επιτρέπουν στο αεροσκάφος να κυνηγά υποβρύχια, να τα εντοπίζει, ενώ μπορεί να μεταφέρει και όπλα για να τα καταστρέφει. Φυσικά, με το ραντάρ Lynx, μπορεί να έχει τεράστιες ικανότητες εντοπισμού θαλάσσιων στόχων (κι όχι μόνο), δρώντας έτσι σαν πλατφόρμα εντοπισμού στόχων επιφανείας, και υπόδειξής τους στα πλοία του Στόλου.

Sky Guardian, “θάνατος από ψηλά” – ξεκίνησαν οι δοκιμές του βελτιωμένου MQ-9B παραγωγής

Αντίστοιχες λύσεις είναι πολύ εύκολο να αναπτύξει και η IAI για το πολύ γνωστό μας HERON. Φυσικά το τελευταίο δεν έχει δυνατότητες ASW, αλλά εντούτοις μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα σε ρόλους θαλάσσιας επιτήρησης.

Η αλήθεια είναι πως το MQ-9B μας τράβηξε το ενδιαφέρον, γιατί μπορεί να εκτελέσει όλες τις αποστολές ενός Ρ-3Β, με πολύ μικρότερο κόστος, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, μικρότερο κίνδυνο για το ίδιο από ότι το Ρ-3Β, ενώ δεν χρειάζεται να πούμε πως οι χειριστές του δεν θα διατρέχουν κανένα κίνδυνο. Ας σκεφτούμε μια Ανατολική Μεσόγειο, που ASW UCAV θα πετούν σε αποστολές για δεκάδες ώρες, δίνοντας real time πληροφόρηση στο ΠΝ, ενώ αν χρειαστεί θα μπορούν και να συνδράμουν στο ανθυποβρυχιακό πλέγμα με τους ηχοσημαντήρες τους.

General Atomics: «Εντυπωσιακή η επίδειξη των δυνατοτήτων του MQ-9 στην Ελλάδα»

Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως οι αγαπητοί μας γείτονες, δεν είναι ανόητοι που έδωσαν UAV στο δικό τους Πολεμικό Ναυτικό. Πιστεύουμε πως δεν θα αργήσουμε να δούμε ΑΝΚΑ ή Bayraktar σε ρόλους ASW/ASuW, ενώ ήδη έχουν πει πως θα επιχειρούν τα UAVs τους από το Anadolu (το παρολίγον αεροπλανοφόρο τους). Ας δράσουμε κάποια στιγμή κι εμείς προληπτικά, αποκτώντας UAV/UCAV για ναυτικές αποστολές. Ούτως ή άλλως, τα Ρ-3Β δεν θα έχουν προαίρεση, συνεπώς 4 αεροσκάφη είναι οριακά λίγα για τις αποστολές του ΠΝ. Το ιδανικότερο θα ήταν μια αγορά UAV, που θα συμπλήρωναν δυναμικά τα Ρ-3Β, αλλά και θα βοηθούσαν στις αποστολές των S-70B6 και MH-60R.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

79 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
79 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
14 days ago

Πολύ σωστά και η αγορά έρχεται.

p270
Trusted Member
p270 (@p270)
14 days ago
Reply to  Koulis

Που την είδες;

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
14 days ago
Reply to  p270

Στη real news της Κυριακής αναφέρεται. Με την προμήθεια να αγγίζει τα 370 εκ για τρία συστήματα, σταθμό εδάφους, εκπαίδευση, υποστήριξη για 10 χρόνια με δικαίωμα προμήθειας επιπλέον μονάδων(50 εκ η πρώτη δόση με μακρόχρονη αποπληρωμή).

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
14 days ago
Reply to  Koulis

Η Real είχε γράψει 4 φορές ότι η νέα φρεγάτα έρχεται.

photographix
Noble Member
photographix (@photographix)
13 days ago
Reply to  x-m

Αργα ή γρηγορα ομως ερχεται οντως 😛

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
14 days ago
Reply to  Koulis

μακάρι……

harval
Active Member
harval (@harval)
14 days ago
Reply to  Koulis

link??

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
13 days ago
Reply to  harval

Στο army.gr ημερήσιος και περιοδικός τύπος της 10 Οκτωβρίου (real news).

Thanos74
Active Member
Thanos74 (@thanos74)
13 days ago
Reply to  Koulis

Εγω νομιζω οτι ειναι γνωστο οτι οι Αμερικαναοι πουλανε UAV αλλα οχι UCAV.
UCAV δεν εδωσαν καν στην Γαλλια,,,,,

Panos71
Active Member
Panos71 (@panos71)
13 days ago
Reply to  p270

Στον ύπνο του…

ultorius
Trusted Member
ultorius (@ultorius)
14 days ago

αν εχει μπει μονο ενα για ανβαθμιση, δε γινεται να ακυρωσουμε τα υπολοιπα να τους δωσουμε και καμια 100αρα εκατ εξτρα στο αρχικο ποσο και να τα κανουμε ολλα drones απο την LM η οτιδηποτε αλλο χρειαζομαστε?

yandr
Active Member
yandr (@yandr)
14 days ago
Reply to  ultorius

Έχει προπληρωθεί το πρόγραμμα. Θα τα φορτώνουμε κανονικότητα.

kostask22
Active Member
kostask22 (@kostask22)
13 days ago
Reply to  ultorius

Με 100 εκ δεν παίρνεις ουτε ενα τεμάχιο, πάνε σετ τα 4 με 450+ εκ $

Evanos
Active Member
Evanos (@evanos)
14 days ago

Άραγε σώζεται τίποτα απο αυτην την αχρείαστη δαπάνη των 500 εκ..?

Μήπως να τα συμψηφίζαμε με κάποια αλλη απόκτηση απο το Αμερικανικό Π.Ν.?

Η ανακτασκευη των P3 ήταν ο ορισμός του λάθος σχεδιασμού το απόγειο της κακής και κοντόφθαλμης απόφασης

Απο την αλλη επείγοντως χρειάζονται επενδύσεις σε τεχνολογια εγχώριας κατασκευής και απόκτησης UAV αλλά και αμυντικων συστηματων (μήπως ηλεκτρονικού πολέμου;) γαι την εξουδετέρωση των όλο και πιο απειλητικών άλλο και πιο πολλών Τουρκικών μη επανδρωμένων

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
14 days ago
Reply to  Evanos

Τώρα είναι αργά για δάκρυα.

agregorio
Member
agregorio (@agregorio)
14 days ago
Reply to  Evanos

Αλήθεια, σώζεται κάτι; Αν ναι, τότε καλό είναι να μη χάνουμε καιρό. Μαζί με επενδύσεις σε εγχώριες κατασκευές -αλήθεια τι γίνεται με τις προσπάθειες που έχουν ανακοινωθεί και στις οποίες μετέχει το ΑΠΘ; Το φετινό καλοκαίρι δεν θα γίνονταν η πρώτη πτήση του UAV;

Mpikas
Μπικας
13 days ago
Reply to  agregorio

Σώθηκε (προσωρινά) η ΕΑΒ. Εκεί πήγε το μεγαλύτερο μέρος από τα λεφτά.

ultorius
Trusted Member
ultorius (@ultorius)
14 days ago
Reply to  Evanos

σκεφτηκαμε ακριβως το ιδιο με 1 λεπτο διαφορα

Mikros-hroas
Active Member
Mikros-hroas (@mikros-hroas)
14 days ago

Δεν είναι πανάκεια τα UAV στο αιγαίο αναφερόμαστε.
Ούτε τα ASW σκάφη των ισραηλινών με σονάρ ελικοπτέρου.
Να δω πως θα πετάει με 3+ μποφόρ και τι στοιχεία θα δίνει!

Episkeptis
Active Member
Episkeptis (@episkeptis)
14 days ago

Λογικές οι προτάσεις. Το μόνο που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί το ότι η σύμβαση έγινε με το USN αποκλειει την μίζα. Το USN δεν έτρεξε τη δουλειά μέσω υπεργολαβων;

Dimitris
Active Member
Dimitris (@dimitris-3)
14 days ago

Εισαγγελέας; Ακούει;

Dimitris
Active Member
Dimitris (@dimitris-3)
13 days ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Εγώ το διάβασα και συμφωνώ απολύτως με αυτά που γράφετε. Τα 500 εκ που πληρώθηκαν για τον εκσυγχρονισμό των Ρ-3, δηλαδή ένα σύστημα που δεν έχει παραληφθεί και όταν ακόμα παραληφθεί θα είναι πρακτικά παρωχημένο, τα κλαίμε; Τις πταίει;

Last edited 13 days ago by Dimitris
GK21
Noble Member
GK21 (@gk21)
14 days ago

Πολυ ωραιο και λογικο το αρθρο σας.Για αποστολες ναυτικη επιτηρησης πιο οικονομικη και ασφαλης λυση απο τα UAV,δεν νομιζω να υπαρχει.

Απο’κει και περα ομως νομιζω πως καπου τα υπεραπλουστευται τα πραγματα με τα Ρ-3.Δεν ειναι δυνατον το ΠΝ να σκεφτηκε πως παραλληλα με τα Ρ-3 θα μπορουσε να ελπιζει σε νεες τορπιλες,σε εκσυγχρονισμο τον ΜΕΚΟ η,ακομα περισσοτερο,σε νεες φρεγατες.

Δηλαδη το ΠΝ δεν γνωριζε τις οικονομικες δυνατοτητες της χωρας?Δεν γνωριζε ποιο ειναι το ετησιο μπατζετ για τις ΕΔ?Δεν γνωριζε ποσο καιρο θα εκανε το πρωτο αεροπλανο να πεταξει?Δεν γνωριζε ποσο παλια ειναι τα αεροσκαφη?Δεν ειχε ακουσει τιποτα για χρηση των UAV σε αποστολες θαλασσιας επιτηρησης?

Για να μην κοροιδευομαστε μεταξυ μας,η αποφαση για τον εκσυγχρονισμο των Ρ-3 ηταν μια καθαρα πολιτικη αποφαση της τοτε κυβερνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.Μια αποφαση εντελως λανθασμενη και εντελως ανεξηγητη αν σκεφτει κανεις ποιες ηταν και ποιες ειναι ακομα και σημερα οι πραγματικα κατεπειγουσες αναγκες του ΠΝ.Και δυστηχως η τοτε ηγεσια του ΠΝ και των ΕΔ δεν αντεδρασε καθολου…….

George
Trusted Member
George (@george)
13 days ago
Reply to  GK21

Και η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν έτοιμη να το υπογράψει και δεν αντέδρασε καθόλου ως αξιωματική αντιπολίτευση. Τα χρήματα δόθηκαν για την ΕΑΒ και μόνο από σύμπτωση έχουν κάποια σχέση με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας.
Δεν ήταν αυτό που μέτρησε αλλά ήταν το φύλλο συκής
Ουσιαστικά οι εξοπλιστικές δαπάνες ενός έτους από το απελπιστικά μικρό budget των 500 εκ/έτος δόθηκαν για την διατήρηση της ΕΑΒ ενώ κάτι αντίστοιχο έγινε και με τα ναυπηγεία
Στην πραγματικότητα οι εξοπλιστικές δαπάνες της χώρας ήταν κάτω κι από το όριο των 500 εκ που είναι το…..0,25% του ΑΕΠ! Ουσιαστικά δηλαδή ανύπαρκτες
Το αποτέλεσμα φάνηκε το καλοκαίρι γι αυτό και η πιλάλα τώρα

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
13 days ago
Reply to  George

Την ευθύνη φέρει αυτός που υπογράφει.

Tango.Alpha
Noble Member
Tango.Alpha (@tango-alpha)
13 days ago
Reply to  GK21

Φαντάζομαι ότι τους έδωσαν ένα καλό πρόγραμμα και δε θα κοίταγαν στα δόντια. Για τα υπόλοιπα απλά πίστευαν ότι θα μπορούσαν να πιέσουν και να τα πάρουν. Το ζήτημα είναι ότι έχουμε τρεις κλάδους κι όχι μια ενιαία διοίκηση που καθορίζει προτεραιότητες κι όχι ισοκατανομή κονδυλίων

Steve
Trusted Member
Steve (@steve)
14 days ago

Άλλοι γράφουν ότι κλείνουμε τα MQ9 με 370εκ…
Τα Heron που είναι???
Τα αμυντικά έχουν γίνει χειρότερα και από τις μεταγραφές στο ποδόσφαιρο πλέον…

Gunner
Noble Member
Gunner (@gunner)
14 days ago
Reply to  Steve

Αν δεν κάνω λάθος είναι ήδη εδώ.

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
14 days ago
Reply to  Steve

Τέτοιες μεταγραφές που θα γίνουν στην άμυνα ούτε στα καλύτερα σου όνειρα.

Kostas81
Active Member
Kostas81 (@kostas81)
14 days ago

Καλό άρθρο.

George
Trusted Member
George (@george)
14 days ago

Το ΠΝ περίμενε μέσα στη κρίση να περπατήσουν κι άλλα προγραμματα?!?
Με FMS δηλαδή δεν θα μπορούσε να αγοράσει αμερικανικές τορπίλες? Να δώσει την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ σε αμερικανική εταιρεία? Δεν θα τα κατάφερναν οι ΗΠΑ να βάλουν ενα CMS ή ένα ραντάρ? Τις ξεπερνούσε τεχνολογικά? Δεν το είχαν ξανακάνει? Είχε ρίσκο? Μεγαλύτερο από το να αναπτύξει μια ελληνική εταιρεία ένα CMS από την αρχή?
Επρεπε να πάρει βόλτα τις μάντρες για να βρει α/ε του 60, να αναπαλαιώσει? Μουσείο είναι?
Είναι φανερό ότι για την σημερινή κατάντια του ΠΝ φταίνε οι ηγεσίες του.
Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι….

Jason
Noble Member
Jason (@jason)
13 days ago
Reply to  George

Μονο που αυτη την επιλογη μαλλον δεν την εκανε το Π.Ν., αλλα ο (κατα γενικη ομολογια) απαραδεκτος, εμμονικος και καταστροφικος ΥΠΕΘΑ εκεινη την εποχη, ο Πανος Καμμενος.

George
Trusted Member
George (@george)
13 days ago
Reply to  Jason

Το συμβόλαιο ήταν έτοιμο από την προηγούμενη κυβέρνηση!
Ολοι λειτουργούσαν από το 2005 στη λογική(?) του μονομερούς αφοπλισμού και οι ελάχιστες δαπάνες πήγαιναν σε προγραμματα που αποσκοπούσαν στη διατήρηση των ΔΕΚΟ ή των κρατικοδίαιτων βιομηχανιών
Τον Αυγουστο ξύπνησαν!

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
13 days ago
Reply to  George

Ευτυχώς τον Ιούλιο του 2019 ξύπνησε ο ελληνικός λαός.

ANDREW
Active Member
ANDREW (@andrew)
14 days ago

Δεν γνωρίζω εάν η παύση του εκσυγχρονισμού των p3 είναι κάτι σωστό, αλλά επειδή τα κοιτάγα και εγώ ένα απόγευμα, πολύ θα ήθελα να δω ικανό αριθμό από αυτά μαζί με λίγα mq25 που θα έχουν ρόλο να ανεφοδιάζουν τα rafale, mirage. Καλύτερο λοιπόμ θα ήταν μία τέτοια αγορά με ταυτόχρονη παύση του εκσυχρονισμού των p3 και την ίδια στιγμή αγορά απο saab 4 globaleye με όλο το πακέτο δυνατοτήτων και εννοείται συνδυασμό με c4isr, giraffee amb (https://www.saab.com/products/giraffe-amb), και όλο το πακέτο με παθητικούς σενοσρες και ηλεκτρονικό πόλεμο των sirius. Ταυτόχρονα μπορεί να συνδυαστει με την αναβάθμιση των 4 meko από την saab και το πακέτο των αγορών να βγει πιο οικονομικά συμφέρον. Δεν χρειάζεται μια εταιρία να κάνει ταυτόχρονα και τη ναυπήγηση των 4 νέων φρεγατών και την αναβάθμιση των meko, έτσι κι αλλιώς και οι meko σε 15 χρόνια θα πρέπει να φύγουν, γιατί ο οπλισμός τους θα μπορεί να έχει ξεπεραστεί και από μία μελλοντική μη επανδρωμένη κορβέτα. Η τεχνολογία προχωρά γρήγορα και δεν το θεωρώ καθόλου απίθανο.

christos_choris_a
Member
christos_choris_a (@christos_choris_a)
14 days ago

Ακόμα κι αν τελικά τα εκσυγχρονισμένα P-3B αποδειχτούν ανώτερα των μεταχειρισμένων P-3C, αν είχαμε αποκτήσει μεταχειρισμένα P-3C θα μας έρχονταν σχεδόν τσάμπα ( κάτι σαν την προμήθεια των Kiowa Warior ή έναντι κάποιου τιμήματος υποπολλαπλάσιου των 500 εκ.! ). Όταν είσαι χρεωκοπημένη χώρα και επιλέγεις ενδιάμεση λύση, αυτή η λύση οφείλει να είναι ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. Τώρα και να πάρουμε έναν μονοψήφιο αριθμό Sea Guardian είναι πολύ αργά για τα 500 εκατομμύρια της θυσίας του Ελληνικού Λαού.

Jason
Noble Member
Jason (@jason)
13 days ago

Φιλτατε, αυτη ακριβως τη λυση (δωρεαν μεταβιβαση P-3C απο το Αμερικανικο ναυτικο και εκσυγχρονισμος τους) προτεινε η ιδια η Lockheed Martin το 2013, ενω εγραφε πως ο εκσυγχρονισμος των Ελληνικων P-3B δεν ειναι οικονομικα συμφερουσα επιλογη !!!

Διαβασε το παρακατω

https://www.protothema.gr/politics/article/468966/den-sumferei-tin-ellada-i-sumfonia-ton-500-ekat-gia-ta-aeroplana-/

yandr
Active Member
yandr (@yandr)
14 days ago

Επειδή δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αγοράσουμε Sea Guardian, μπορείτε να μας πείτε:

1. Πόσα Heron (αεροχηματα) προμηθευτηκαμε
2. Αν είναι leading ή αγορά
3. Αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παρόμοιο ρόλο

Polaris
Trusted Member
Polaris (@polaris)
14 days ago
Reply to  yandr

Και αν εχουν οπλα . Το πιο βασικο ειναι.

yandr
Active Member
yandr (@yandr)
14 days ago
Reply to  Polaris

Δεν έχουν όπλα

Polaris
Trusted Member
Polaris (@polaris)
14 days ago
Reply to  yandr

Τοτε γιατι τα εχουμε, για αναγνωρηση; Τζαμπα σπαταλη πορων.

THAN
Active Member
THAN (@than)
14 days ago

Αλήθεια προλαβαίνουμε να ακυρώσουμε το έργο ωστε να σωσουμε οσα περισσ’οτερα χρήματα μπορούμε?
ή να μετατρέψουμε τησύμβαση σε αγορα UAV?

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
14 days ago
Reply to  THAN

Το έργο έχει σχεδόν αποπληρωθεί.

Jason
Noble Member
Jason (@jason)
13 days ago
Reply to  THAN

Τωρα ειναι αργα και εχουμε πληρωσει ολο το ποσο ηδη

Gunner
Noble Member
Gunner (@gunner)
14 days ago

Είναι δεδομένο ότι η απαίτηση θα καλυφθεί από ΜΕΑ. Ήδη γίνονται κινήσεις, δεν ξέρουμε βέβαια αν αυτά που θα αποκτηθούν θα έχουν αυτές τις δυνατότητες.

photographix
Noble Member
photographix (@photographix)
14 days ago

Υπαρχει (ακομα) ενα πολυ καλο αρθρο της πτησης που ανελυε την σημασια της (διορατικης) προτεραιοτητας που εδινε το ΠΝ στις ανθυποβρυχιακες δυνατοτητες εκεινη την περιοδο που απανταει πολυ καλα σε ερωτηματα του τωρινου αρθρου, οταν το βρω θα ποσταρω το link.

Κατι που δεν εχω δει να αναφερεται γενικα καθολου ολο αυτο το διαστημα ειναι οτι το P3 σαν πτητικη πλατφορμα παντος καιρου για απαιτητικα περιβαλοντα, (θαλασσα, τυφωνες, κυκλωνες, παγος, χιονοθυελλες, κλπ κλπ) ειναι παραπανω απο εξαιρετικη και το εμπιστευονται σε αυτους τους ρολους για δεκαετιες, και θα συνεχισουν για πολυ καιρο ακομη, αμερικανικες μετεωρολογικες υπηρεσιες, Coast Guard, NASA κ.α.

Αυτοι εχουν βεβαια τα resources για την απροσκοπτη υποστηριξη του αλλα δεν βλεπω γιατι οχι και εμεις να μην εχουμε προσβαση σε αυτα τα resources ιδιως τωρα με τις αποσυρσεις του USN, αν υπαρχει βουληση, σχεδιασμος και κινητοποιηση.

SAAB
Active Member
SAAB (@saab)
14 days ago
Reply to  photographix

Νομίζω ότι επιλέχθηκαν τα Ρ-3 γιατί μπορούν να φέρουν ως οπλισμό πυραύλους και τορπίλες. Συν τοις άλλοις.

photographix
Noble Member
photographix (@photographix)
13 days ago
Reply to  SAAB

Oντως μπορουν, ερωτημα ειναι ομως τα αναβαθμισμενα P-3B ομως τι ακριβως οπλα θα φερουν? …..

Polaris
Trusted Member
Polaris (@polaris)
14 days ago

Βεβαια υπαρχει και το Triton. Νομιζω ειναι πιο μεγαλο αλλα και πιο ικανο.

digitallito
Active Member
digitallito (@digitallito)
14 days ago

Ένα P-3B στον αέρα πόσα Sea Guardian μπορεί να ελέγχει και πόσα T-6A μπορεί να καθοδηγεί…?


Kostasq
Member
Kostasq (@kostasq)
14 days ago

Ελπίζω αν ποτέ αποκτήσουμε UAVs να μπορούν να πάρουν οπλισμό και όχι άοπλα.

epampapas
Trusted Member
epampapas (@epampapas)
14 days ago

Tώρα που επιλέξαμε τα πάπα θα τα παντρευτούμε για μερικές δεκαετίες. Αποκλείεται κανείς να έγκρινει 2ο α/φος για τον ίδιο ρόλο. Αν ήταν κακή επιλογή ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

Να δούμε επίσης γενικότερα το πρόβλημα με την ΕΑΒ. Πάει να διαλύσει το μαγάζι τελείως η παρούσα κυβέρνηση.

Last edited 14 days ago by epampapas
x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
14 days ago
Reply to  epampapas

Το θέμα γενικότερα είναι να μην χάνουμε το δάσος (ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της χώρας ) και βλέπουμε μόνο το δέντρο ( επιβίωση της εγχώριας βιομηχανίας πάση θυσία).

photographix
Noble Member
photographix (@photographix)
14 days ago
Reply to  epampapas

.

Last edited 14 days ago by photographix
krunar
krunar (@krunar)
14 days ago

“ας μου δίνανε εμένα 2 δις να δεις τι στρατό θα σου έφτιαχνα..”
Πείτε μου οτι δεν το έχετε πεί απο μέσα σας, ολοι σας…

Πανος
Πανος
14 days ago

Τιμούλα;

Scalp_eg
Trusted Member
Scalp_eg (@scalp_eg)
14 days ago

https://www.financialexpress.com/defence/long-wait-over-indian-armed-forces-to-get-high-tech-us-armed-drones-equipped-with-missiles/1877652/

While the Indian Navy is already using the P-8i for the carrying out anti-submarine warfare, the Sea Guardian drones which will be armed with missiles and radars will be used for the maritime reconnaissance.
Each fully armed drone with sensors and weapons is expected to cost $ 200 million, making it more expansive than a fighter plane.

Τωρα αυτο ειναι ευκαιρεια με 200m $?
Επισης πουθενα δεν γινετε αναφορα οτι θα εχει ηχοσημαντηρες και θα ριχνει τορπιλες.
Ειπαμε να ειμαστε Tech Freak, αλλα με τετοιο κοστος ποιο το ουσιαστικο ωφελος?
Για καθε ενα τετοιο δεν παιρνουμε 2 ολοκαινουργια πληρως εξοπλισμενα C295 MPA,
να ριχνουν και τορπιλες και exocet?

fotis
Member
fotis (@fotis)
14 days ago

Εγώ δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι το MQ-9 Reaper θα μπορεί να πετάει χειμώνα με αρκετά μποφόρ και καταιγίδες όπως το orion. Μήπως πρέπει να κοιτάξουμε τις προδιαγραφές πτήσης του πριν αρχίσουμε να αναθεματίζουμε την επιλογή αναβάθμισης των P-3B Orion????

Tango.Alpha
Noble Member
Tango.Alpha (@tango-alpha)
13 days ago
Reply to  fotis

Φαντάζομαι ότι η πτήση πάνω από τον Ειρηνικό με κακό καιρό και χειμώνα ή σε μουσώνες στον Ινδικό είναι μέσα στο σχεδιασμό /φάκελο πτήσης καθώς αποτελούν σημαντικά πεδία δράσης του Αμερικανικού Ναυτικού

GeorgeE
Trusted Member
GeorgeE (@georgee)
14 days ago

Πραγματικά από τις πιο κακές επιλογές που έχουμε κάνει ποτέ!
Συγνώμη αλλά είναι δυνατόν να μην το σκέφτηκε κανείς στα επιτελεία όταν απλοί πολίτες συζητάγαμε για UAV σε αυτόν τον ρόλο;;; Δεν υπήρχε λέτε τότε σύστημα… ας κάναμε πατέντα, δεν ξέρω, πάντως όχι την επιλογή που κάναμε. Καλύτερα να περιμέναμε. Εδώ περιμένουμε τόσα χρόνια για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, τόσο πολύ μας έκαιγαν τα P3?? Τα οποία ακόμα δεν έχουμε…

Τα αεροσκάφη αυτά όχι μόνο είναι παμπάλαια, αλλά ήταν και σε απόθεση για 10+ (??) χρόνια!!! Προφανώς και θα παρουσιάζουν συνέχεια προβλήματα και να καίνε συνέVχεια λεφτά για επισκευές!!!

Είναι η 1η φορά που γκρινιάζω, αλλά μου είχε κακοφανεί υπερβολικά από τότε αυτή η επιλογή!!!

Μακάρι να βρούμε έναν τρόπο να τα ξεφορτωθούμε ανώδυνα και να πάμε σε UAV!!

Last edited 14 days ago by GeorgeE
Larisaios
Member
Larisaios (@larisaios)
14 days ago

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας, αλλά υπάρχει μια μικρή παράμετρος που δεν αναφέρατε: ο οπλισμός, και πιο συγκεκριμένα η ποσότητα που μπορεί να φέρει η κάθε πλατφόρμα. Δεν ξέρω πόσες τορπίλες, νάρκες, ηχοσημαντήρες και πύραυλος Α/Ε μπορεί να φέρει το Ρ-3, αλλά σίγουρα είναι περισσότερα από το αντίστοιχο ενός ή και 2-3 ΜQ-9. Το Sea Guardian είναι σίγουρα μια εξαιρετική πλατφόρμα επιτήρησης, αλλά ως εκεί. Ακόμα και αν βρει έναν υποψήφιο στόχο, σε περίοδο πολεμικων επιχειρήσεων θα πρέπει να αναλάβει κάποια άλλη πλατφόρμα τα περαιτέρω, πλοίο, ελικόπτερο ή ΑΦΝΕ.
Επίσης, η εντύπωση που αποκόμισα είναι ότι το Sea Guardian προορίζεται περισσότερο για επιτήρηση επιφανείας παρά για να ψάξει να βρει υποβρύχια και να τα βυθίσει. Όσους ηχοσημαντήρες και να φέρει, σίγουρα το Ρ-3 θα φέρει περισσότερους, πολύ περισσότερους.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω δυο μεγάλα μειονεκτήματα του στην ελληνική πραγματικότητα: Πρώτον, οι χειριστές του δε θα παίρνουν πτητικό επίδομα, ούτε θα μπορούν να πετούν πολιτικά αεροπλάνα όταν αποστρατευθούν (αν με πιάνετε…). Δεύτερο, αν ποτέ βρει συμμαχικό υποβρύχιο κάπου μεταξύ Ρόδου και Κρήτης δε θα μπορεί να του κάνει καντάδα το Yellow Submarine.

MPAMPIS
Active Member
MPAMPIS (@mpampis)
14 days ago

Αν φέρει harpoon, slam er, mk 54,SDB, πλήρες φορτίο ηχοσημαντηρων τότε οχι το P3 υπερέχει…..και να μην ξεχνάμε με άλλη ευκολία ρίχνεις ενα drone και με άλλη ενα επανδρωμένο αεροπλάνο…..(οι Έλληνες εξαιρούνται…)

George
Trusted Member
George (@george)
13 days ago
Reply to  MPAMPIS

Δεν ισχύει! Ισα ίσα σε περίοδο κλιμάκωσης είναι η επιλογή για κατάρριψη
Βλέπε Atlantic του Πακιστάν

MPAMPIS
Active Member
MPAMPIS (@mpampis)
13 days ago
Reply to  George

Που το θυμήθηκες αυτο;;;
Παραβίαση εναέριου χώρου της Ινδίας, έχουν γίνει πολλά τέτοια και με επιβατικά αεροσκάφη, το κορεατικό jumpo παλιά, πρόσφατα το ρωσικό
su 24 απο τους Τούρκους…..

Makis
Member
Makis (@makis)
14 days ago

Μηπως θέλατε να πειτε ότι χρησιμοποιεί το 10% του καυσίμου ενός ΑΦΝΕ?

gdmast
Noble Member
gdmast (@gdmast)
13 days ago

Το κακό σε αυτή την καλή ιδέα είναι πως είναι …δική σας. Γατί δεν βλέπω καμία σπουδή των αρμοδίων προς αυτή την κατεύθυνση. Μακάρι βέβαια αλλά πάμε πολύ αργά τη στιγμή που οι δίπλα ξανάρχονται στο Καστελόριζο.
Επιπλέον δεν βλέπω κάτι για να σταματήσει αυτή η σύμβαση των ΑΦΝΣ, η οποία βέβαια είναι σκάνδαλο, από τη στιγμή με 80% λιγότερα κονδύλια, πωλούντο μεταχειρισμένα νεότερη έκδοσης και ενεργά (θυμίζω ότι τα δικά μας τα βγάλαμε από το υπόστεγο όπου σάπιζαν περίπου 10 έτη).

Jason
Noble Member
Jason (@jason)
13 days ago

Ισως η καλυτερη λυση θα ηταν η αποκτηση Saab Global eye, το οποιο ειναι η εξελιξη των EMB-145 erie eye της Π.Α. και μπορει να κανει ταυτοχρονη επιτηρηση αερος και επιφανειας.

https://www.saab.com/products/globaleye?gclid=EAIaIQobChMI2PPpo-Kt7AIVRIXVCh2ezAriEAAYASAAEgIIw_D_BwE

Η ιστορια του εκσυγχρονισμου των P-3B ειναι πραγματικα ενα σκανδαλο.

Υπαρχει μια επιστολη της Lockheed Martin απο το 2013 που εχει δημοσιευτει και προτεινε τη δωρεαν μεταβιβαση P-3C απο το Αμερικανικο ναυτικο μεσω της διαδικασιας πλεοναζοντος υλικου EDA (Excess Defence Article) και τον εκσυγχρονισμο τους, ενω εγραφε πως ο εκσυγχρονισμος των Ελληνικων P-3B δεν ειναι οικονομικα συμφερουσα επιλογη για την Ελλαδα !!!

Διαβαστε παρακατω, και δειτε και την ιδια την επιστολη για να αντιληφθειτε πως η Lockheed Martin ειχε δικιο. Εαν τους ακουσαμε τωρα θα ειχαμε ηδη παραλαβει και τα 4 εκσυγχρονισμενα αεροσκαφη πληρως επιχειρησιακα, ενω θα ειχαν τη δυνατοτητα να πληξουν στοχους επιφανειας με βληματα Harpoon.

https://www.protothema.gr/politics/article/468966/den-sumferei-tin-ellada-i-sumfonia-ton-500-ekat-gia-ta-aeroplana-/

comment image
comment image

photographix
Noble Member
photographix (@photographix)
13 days ago
Reply to  Jason

Good points. Την ειχα ξεχασει αυτη την προταση της LM. Nομιζω σε εντυπη Πτηση της εποχης (2015-2016?) υπηρχε αρθρο αναλυσης και αυτης της προτασης και της επιλογης αναβαθμισης των P3B

Seagull
Member
Seagull (@seagull)
13 days ago

Η επιλογή να αναβαθμίσουν τα P-3 ήταν ξεκάθαρο λάθος. Ακόμα και αν δεχτούμε οτι το ΠΝ δεν έβλεπε προς τα που κινούνται οι εξελίξεις (πράγμα άσχημο αν ισχύει), θεωρούμε λογκό να λέμε (και να γράφουμε) οτι το αεροσκάφος θα υπηρετήσει για 20 ακόμα χρόνια?? !!!
Ρ-3 το 2040?!!!

kyrNG
Trusted Member
kyrNG (@kyrng)
13 days ago
Reply to  Seagull

Τα αεροσκάφη, ειδικά τα καλοσυντηρημένα, αντέχουν πολλά πολλά χρόνια. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Β-52. Θα αποσυρθεί όταν θα είναι 80+ ετών.

Από την στιγμή που βάζουν νέα πτέρυγα, και “μηδενίζουν” τις ώρες, το όριο 15000 ωρών πτήσεων όντως δίνει στα αεροσκάφη αυτά ικανή ζωή ακόμα. Τώρα για το κόστος πτήσης και συντήρησης, αυτό είναι μια άλλη ιστορία….

Seagull
Member
Seagull (@seagull)
13 days ago
Reply to  kyrNG

Δεν αναφερόμουν στο δομικό κομμάτι, προφανώς και θα αντέχει να πετάει μέχρι τότε. Θα πετάει όμως σε σχηματισμό με drones σε swarm, μαχητικά 6ης γενιάς και ποιος ξέρει τι ακόμα…

Έχει νόημα να υπολογίζεις κατι τέτοιο; Τι νόημα θα έχει αυτός ο δεινόσαυρος το 2040 οταν ακόμα και σήμερα που θα μπει σε υπηρεσία δεν είναι τπτ εξαιρετικό;

Last edited 13 days ago by Seagull
kyrNG
Trusted Member
kyrNG (@kyrng)
13 days ago

Υπάρχει συχνά η τάση να κρίνουμε εκ του αποτελέσματος και ετεροχρονισμένα. Όντως, πέντε χρόνια μετά, και να μην έχουμε παραλάβει κανένα από τα εκσυγχρονισμένα Orion, και να θέλουμε άλλα δύο χρόνια για να τα δούμε, κάνει και τον πιο υγιή σκεπτόμενο φορολογούμενο πολίτη να γκρινιάζει (ευγενικά μιλάμε).

Δεν γνωρίζω αν είναι σκάνδαλο, πάντως το ΠΝ έκρινε με τα δεδομένα της εποχής. Τα προγράμματα τέτοιου είδους έχουν ένα μεγάλο βαθμό ρίσκου. Δείτε για παράδειγμα τον εκσυγχρονισμό των Nimrod και με πόσα κατέληξε η RAF. Πόσο καιρό πήρε, και πόσο κόστισε. Και αυτοί, νέα πτέρυγα έβαλαν (και νέους κινητήρες) και νέα ηλεκτρονικά.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ας μη κρίνουμε μόνο με το τι θα είναι (ίσως) διαθέσιμο αύριο, αλλά με το τι είναι εφικτό σήμερα. Πολλές φορές αυτό έχει θετικό αποτέλεσμα, πολλές φορές αρνητικό. Για παράδειγμα, η καθυστέρηση στον εκσυγχρονισμό των F-16 μας έδωσε την δυνατότητα να τα αναβαθμίσουμε σε F-16V, καθώς τα ρανταρ AESA είναι πλέον ώριμα και δοκιμασμένα. Οι Τούρκοι που τα εκσυγχρόνισαν σε CCIP έγκαιρα, έχασαν το τεχνολογικό αυτό πλεονέκτημα.

Αντίστοιχα, το 2015 δεν υπήρχαν διαθέσιμες προτάσεις 3D AESA ραντάρ για φρεγάτες (εκσυγχρονισμό ΜΕΚΟ), ενώ πλέον είναι διαθέσιμα και ήδη έχουν τοποθετηθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Με τα άφη ASW, η τεχνολογία για UAV μάλλον δεν ήταν ώριμη τότε, οπότε ο εκσυγχρονισμός ενός υφιστάμενου άφους ήταν μονόδρομος. Για P-8A ούτε κουβέντα, φυσικά, λόγω κόστους τότε.

Το P-3 Orion θα είναι αδιαμφισβήτητα ένα εξαιρετικό αεροσκάφος. Όταν με το καλό έρθει, φυσικά. Μακάρι να τα είχαμε τώρα. Ας πάρουμε το μάθημα μας, να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα. Οι ευθύνες πολιτικές και ποινικές, εδώ είμαστε να εξεταστούν.

Μακάρι, επίσης, να είχαμε και την οικονομική δυνατότητα για MQ-9B. Συμπληρωματικά με τα P-3. Η τάση για drones, όμως, υπαρκτή και με μεγάλες προοπτικές, αλλά ας μη μας παρασύρει μακριά από δοκιμασμένες λύσεις και από λύσεις προσαρμοσμένες και εφικτές από τον προύπολογισμό και τις ανάγκες μας.

Last edited 13 days ago by kyrNG
kostask22
Active Member
kostask22 (@kostask22)
13 days ago

Οπως τα λέτε, ειναι συμπληρωματικά. Το κόστος αγοράς βγαίνει στα 120 εκ $ / τεμ και συγκριτικά με το P3 εχει υποτυπώδεις δυνατόητες αυτοπροστασίας απο την εχθρική αεράμυνα. Το κόστος ανα ώρα πτήσης είναι ένα πλεονέκτημα του ΜQ9, όπως και ο χρόνος πτήσης. https://nation.time.com/2012/02/28/2-the-mq-9s-cost-and-performance/

Spyros_Kapa
Active Member
Spyros_Kapa (@spyros_kapa)
13 days ago

Παρά πολύ σωστό τό άρθρο.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τουρκικά Type 214TN, ο νέος κίνδυνος για το ΠΝ, αν και πως τον αντιμετωπίζουν τα νέα MH-60R (και ίσως τα εκσυγχρονισμένα P-3B)

 Είναι κοινό μυστικό πως τα ελληνικά υποβρύχια 214ΗΝ είναι αυτή τη στιγμή ο βασικός πονοκέφαλος για το τουρκικό ναυτικό. Όχι πως τα άλλα υποβρύχια...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

H καναδική Bombardier αναστέλλει τις παραδόσεις κινητήρων UAV στην Τουρκία, τέλος...

24
 Σύμφωνα με καναδικά μέσα ηλεκτρονικής ενημέρωσης, η Bombardier Recreational Products (BRP) ανέστειλε τις παραδόσεις αεροπορικών κινητήρων σε χώρες που έκαναν "ασαφή χρήση". Η εταιρεία,...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 February

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 December 2015 #355

Αγορά

Related News

Berlin Airlift: O θρυλικός ‘Candy Bomber’ της Μεγάλης Αερογέφυρας έκλεισε τα 100

Η έκφρασή του αποπνέει την ηρεμία του ανθρώπου που γνωρίζει πως έφερε εις πέρας την αποστολή του κάνοντας την διαφορά –με μερικές μπάρες σοκολάτας....

Τουρκικά Type 214TN, ο νέος κίνδυνος για το ΠΝ, αν και πως τον αντιμετωπίζουν τα νέα MH-60R (και ίσως τα εκσυγχρονισμένα P-3B)

 Είναι κοινό μυστικό πως τα ελληνικά υποβρύχια 214ΗΝ είναι αυτή τη στιγμή ο βασικός πονοκέφαλος για το τουρκικό ναυτικό. Όχι πως τα άλλα υποβρύχια...

Μια δεκαετία ζωής ακόμα για τα σουηδικά Gripen C/D, καθώς η κατάσταση στην περιοχή επιδεινώνεται

Στις 14 Οκτωβρίου, το υπουργείο Αμύνης της Σουηδίας ανακοίνωσε μια αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού κατά 40% και άνω για την πενταετία 2021-2025. Τα σχέδια...