Είκοσι χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε το αντιβαλλιστικό σύστημα Arrow σε ισραηλινή υπηρεσία. Το Arrow μπήκε σε υπηρεσία τον Φεβρουάριο του 1998.

Σε συνοπτικό αφιέρωμα στην ιστοσελίδα της Ισραηλινής Αεροπορίας περιγράφεται η πορεία στον χρόνο της μονάδας Arrow, που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του συστήματος. Απαρχή της ανάπτυξης του Arrow ήταν ο Πόλεμος του Κόλπου που βρήκε το Ισραήλ να πλήττεται από 39 ιρακινούς βαλλιστικούς πυραύλους. Σκοπός του Arrow ήταν να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά.

Ακολούθησε τον Νοέμβριο του 1997 η συγκρότηση του πυρήνα του προσωπικού. Τα είκοσι άτομα που επάνδρωσαν πρώτα τη νέα μονάδα έμαθαν αρχικά να εργάζονται ως ομάδα και μετά ασχολήθηκαν με τη μελέτη των χαρακτηριστικών του συστήματος. Οι δυσκολίες ήταν πολλές, αφού έπρεπε να στελεχώσουν ένα σύστημα που δεν υπήρχε πουθενά στον κόσμο. Στην αρχή δεν υπήρχαν για παράδειγμα πύραυλοι και το προσωπικό έκανε ουσιαστικά μόνο χρήση του ραντάρ. Το 2000 η μονάδα απέκτησε εκτοξευτές και το 2009 κατέστη επιχειρησιακή. Το 2017 μπήκε σε υπηρεσία το νεότερο μοντέλο της σειράς Arrow, το Arrow-3.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. 9 χρόνια για να καταστεί επιχειρησιακη … Και μιλάμε για το Ισραήλ. Και μάλιστα φαντάζομαι ότι δεν το πήγαν και … χαλαρά. Ενδεικτικό για το χρόνο που θέλουν κάποιες τεχνολογίες για να αναπτυχθούν, σε αυτή την περίπτωση μάλιστα από κορυφαίων επιδόσεων δημιουργο

Comments are closed.