«Haaretz»: Ο Arrow 3 έχει σκοπό να αποτρέψει μια ισραηλινή επιδρομή στο Ιράν

4
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η πρόσφατη σειρά επιτυχημένων δοκιμών του αντιβαλλιστικού συστήματος Arrow 3 από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ στην Αλάσκα είναι το τελευταίο επεισόδιο στη δημιουργία ενός αποδοτικού αμυντικού δικτύου, που θα καταστήσει αδικαιολόγητη οποιαδήποτε ισραηλινή επιδρομή στο Ιράν.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν και αναπτύσσουν τα αντιπυραυλικά συστήματα του Ισραήλ, για να αποθαρρύνουν οποιονδήποτε σκέφτεται να επιτεθεί σε αυτό, αλλά και να περάσουν το μήνυμα στο Ισραήλ πως δεν κινδυνεύει από το Ιράν, άρα δεν πρέπει να του επιτεθεί. Έτσι, οι ίδιες ελπίζουν να μην συρθούν σε πόλεμο με το Ιράν εξαιτίας ενός ισραηλινού προληπτικού χτυπήματος σε ιρανικές πυρηνικές υποδομές.

Επιτυχής αναχαίτιση εξωατμοσφαιρικών στόχων από το ισραηλινό Arrow 3 στην Αλάσκα

Ιδιαίτερα χαρούμενοι για το αποτέλεσμα των δοκιμών εμφανίζονται ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και η IAI, με την τελευταία να υποστηρίζει ότι «τώρα οι Ισραηλινοί μπορούν να κοιμούνται καλύτερα τη νύκτα». Ο Νετανιάχου είναι περισσότερο συγκρατημένος: «Σήμερα το Ισραήλ έχει την ικανότητα να δρα εναντίον βαλλιστικών πυραύλων που θα μπορούσαν να εκτοξευτούν εναντίον μας από το Ιράν ή οπουδήποτε αλλού». Με βάση την «Haaretz», άλλωστε, μόνο συμπτωματικό δεν ήταν που η ανακοίνωση για το Arrow 3 έγινε λίγες ημέρες αφότου το Ιράν δοκίμασε τον δικό του βαλλιστικό πύραυλο Shahab-3.

Παρόλα αυτά, ο Νετανιάχου και οι αμυντικοί σύμβουλοί του γνωρίζουν πως σε περίπτωση πολέμου με το Ιράν ή τη Χεσμπολλάχ, το Ισραήλ δεν μπορεί να προστατεύσει το σύνολο της επικράτειάς του. Διότι μια μεγάλη ποσότητα εισερχόμενων πυραύλων θα μπορούσε να οδηγήσει σε κορεσμό την αντιπυραυλική άμυνα, οδηγώντας το να αφήσει απροστάτευτες τις πόλεις για να φυλάξει καλύτερα στρατηγικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η αποδοτική λειτουργία του δικτύου, ωστόσο, θα κάνει περισσότερο εκτεθειμένο τον επιτιθέμενο στα ισραηλινά αντίποινα.

To τεύχος Αυγούστου 2019, Νο399 διαθέσιμο ηλεκτρονικά μέσω Joomag


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
George_K
Member
Famed Member
george_k

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει αν αποκαλυφθεί ότι το Ιράν προχωράει στην παραγωγή πυρηνικού όπλου. Ο συνδυασμός πυρηνικών όπλων και θεοκρατικών καθεστώτων είναι λίγο παράταιρος και επικίνδυνος…

Nicolas
Guest
Nicolas

Προσεχως και στην γειτονια μας

Diogenis
Guest
Διογενής

Για να είμαστε δίκαιοι ποιοι σκοτώσανε περισσότερους και επιτεθήκανε καταστρέψανε λαούς; το θεοκρατικό Ιράν και η κακη Β.Κορεα ή οι χριστιανοί Αμερικανοί και Ρώσοι ή μήπως οι ειρηνιστές του Ισραήλ .Το 2019 δεν είναι σωστό να αναπαράγουμε στερεότυπη προπαγάνδα αυτοί τουλάχιστον χουν τα συμφέροντα τους εμείς σαν Έλληνες γιατί την αναμασάμε άκριτα..

Diogenis
Guest
Διογενής

Γιατί δεν εμφανίζετε η ανάρτηση μου ;