- Advertisement -

Φωτογραφίες: Δοκιμή της Aselsan συστήματος λέιζερ κατά drone και IED

- Advertisement -

H τουρκική εταιρεία Aselsan ολοκλήρωσε πρόσφατα την ανάπτυξη ενός συστήματος κατευθυνόμενης ενέργειας (λέιζερ) χαμηλής ισχύος με σκοπό την αντιμετώπιση χαμηλά ιπτάμενων τετρακόπτερων (drone) εμπορικών προδιαγραφών καθώς και την εξουδετέρωση από απόσταση ασφάλειας αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Η Υποδιεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) για την περίσταση ανέβασε βίντεο σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης που δείχνει πλάνα από τις δοκιμές του συστήματος. Στην δοκιμή εξάλλου ήταν παρόντες ο Dr. Ismail Demir της SSM καθώς και ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της εταιρείας Haluk Görgün.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, το εν λόγω Αμυντικό Σύστημα Λέιζερ (Lazer Savunma Sistemi – LSS) που ανέπτυξε η ASELSAN θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μέγιστη ακτίνα 500 μέτρων, εναντίον mini και micro drone και μη επανδρωμένων οχημάτων (USV) με ισχύ που φτάνει το 1 Kw.
Επίσης, προβλέπεται ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να ξεσκεπάζει καμουφλάζ που χρησιμοποιούν αντάρτες σε κατοικημένες περιοχές αλλά και εναντίον αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών στην άκρη του δρόμου, και ύποπτων αποσκευών και δεμάτων σε ακτίνα τουλάχιστον 200 μέτρων.

Τροχοφόρο όχημα παντοδαπού εδάφους τύπου MRAP από την BMC, μοντέλο Kirpi κατάλληλα διασκευασμένο για τις ανάγκες της δοκιμής.

Για την δοκιμή το σύστημα ήταν εγκαταστημένο επί οχήματος MRAP τουρκικής κατασκευής BMC Kirpi, εντός του οποίου βρισκόταν κι η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Για όσο διάστημα το όχημα μπορεί να βρίσκεται σε λειτουργία και να τροφοδοτεί με ενέργεια το σύστημα, αυτό μπορεί να βάλλει κατά στόχων.
Το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πλωτές εξέδρες, σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας, αεροδρόμια, συνοριακά φυλάκια, σε διοικητήρια και σε σημεία διέλευσης αυτοκινητοπομπών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στην δημοσιότητα η εταιρεία, το σύστημα βασίζεται σε μία σειρά αισθητήρων για την πρόσκτηση και ιχνηλάτηση του στόχου, που περιλαμβάνουν μία κάμερα ημέρας τεχνολογίας CCD ή CMDS με δυνατότητα ψηφιακού ζουμ 12x, θερμική κάμερα με αισθητήρα υψηλής ευκρίνειας 640×512 εικονοστοιχείων (για θερμική κάμερα η ανάλυση είναι μεγάλη) με δυνατότητα ψηφιακού ζουμ 2x και 4x, κάμερα εντοπισμού ημέρας τεχνολογίας CCD ή CMDS, αποστασιόμετρο laser της ίδιας εταιρείας.
Το εν λόγω σύστημα βρισκόταν σε φάση ανάπτυξης εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια και πέρυσι είχε παρουσιαστεί ομοίωμά του σε διεθνή έκθεση στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία.

Πρέπει να σημειώσουμε βέβαια πως τέτοια συστήματα δεν είναι κάτι καινούριο και διατίθενται στην διεθνή αγορά (και σε μη στρατιωτικούς χρήστες) εδώ και χρόνια για την προστασία από «αδιάκριτα» μάτια στον αέρα.
Το συγκεκριμένο σύστημα ξεκίνησε με πολύ μεγαλύτερες φιλοδοξίες, όπως όλα τα τουρκικά project εξάλλου, για να καταλήξει τελικά σε ένα λέιζερ χαμηλής ισχύος ικανό ενάντια σε μικρούς μη θωρακισμένους στόχους σε αποστάσεις λίγων εκατοντάδων μέτρων.
Κι επειδή στην βιομηχανία τα πάντα κρίνονται από το αποτέλεσμα κι όχι από το συναίσθημα, καθαρά μιλώντας με βάση αυτό που βλέπουμε, είναι ένα ακόμα προϊόν για να γεμίζει τους καταλόγους της εταιρείας στις εκθέσεις με μικρή πρακτική αξία στο πεδίο της μάχης εναντίον πραγματικών στόχων.
Για το θέμα των τουρκικών αμυντικών συστημάτων που διατυπώνονται κατά καιρούς γύρω από αυτά έχουμε αναφερθεί αναλυτικά και στο παρελθόν σε άλλη περίσταση.
Οι τουρκικές εταιρείες και τα τουρκικά μέσα και Τούρκοι θαμώνες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι φυσιολογικό να «φουσκώνουν» τις δυνατότητές τους, να αποσιωπούν τα προβλήματά τους και να τα παρουσιάζουν ως υπερόπλα που θα αλλάξουν τον ρου των εξελίξεων. Δικά τους είναι, λογικό είναι να τα παινεύουν.
Στην από εδώ μεριά του Αιγαίου, οι «δικοί μας» τι δικαιολογία έχουν;

Πρόπλασμα σε έκθεση αμυντικού υλικού το 2017.

Επίγειο drone για τις ανάγκες των δοκιμών.

Ένα από τα τετρακόπτερα (drone) πολιτικών προδιαγραφών φορτωμένα με αυτοσχέδια εκρηκτική ύλη για τις ανάγκες των δοκιμών.

Εσωτερικό τουρκικού τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος με τον πίνακα ελέγχου εξωτερικού σταθμού μάχης (εικόνα αρχείου)

 
 
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
agnostosependytis

Παίζει να έχουν ξοδέψει κανα δις για να φτιάξουν κάτι που ρίχνει απλά drones στα 200-500 μέτρα, κάτι που μπορείς να κάνεις με εξοπλισμό 10-20.000 ευρώ ή ένα απλό γεράκι.
Το στόρυ είναι τρώνε οι ημέτεροι (δικοί τους) τα δολλάρια, οι πολίτες τους τρώνε σανό με το τρομερό σύστημα (που δεν τους είπε κανείς πόσα από τα λεφτα τους κόστισε και πόσο μπορούσαν να το αγοράσουν από άλλους και σιγά σιγά αυτοί οι δεινόσαυροι θα εκλείψουν

Promaxos

Η απειλή από mini/micro UAV δεν είναι σημαντική, ιδίως στο μελλοντικό πεδίο μαχών; Υπάρχουν καλύτερες, οικονομικότερες και πιο αξιόπιστες λύσεις από ένα τακτικο λέιζερ, χαμηλής ισχύος, επί οχήματος; Υπάρχουν μήπως ήδη άλλα όμοια, αξιόπιστα και οικονομικά συστήματα για να εξοπλίσει τους Λόχους ΠΖ;
Φιλικές, όλες οι ερωτήσεις.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Να “σκοτώσουμε” τις LCS Freedom και τις MMSC κατά το Forbes ή κάποιοι να μάθουν τις Αρχές της Σωστής Ενημέρωσης;

Κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες ένα άρθρο από το Forbes.com, που «θάβει» κυριολεκτικά την έκδοση Freedom των LCS (Littoral Combat Ship) και βέβαια -δικαιολογημένα- έχει...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Littoral Combat Ship Freedom Class, το πλοίο που πάνω του...

99
του Βασίλη Παπακώστα (από την έντυπη ΠΤΗΣΗ)Σκοπός του παρόντος άρθρου δεν είναι η πλήρης παρουσίαση της κλάσης Freedom LCS-1, τόσο επειδή αυτή έχει γίνει...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά MDL
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 February #369

Αγορά MDL
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 May 2014 #336

Αγορά MDL

Related News

Ελληνική αντι-Navtex για παράνομη τουρκική Navtex νότια του Καστελόριζου

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex που χαρακτηρίζει «παράνομη» νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε...

Η Τυνησία προχωρά στην αγορά των αμερικανικών εκπαιδευτικών

Η Τυνησία θα αποκτήσει οκτώ εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6C Texan II, το υπουργείο Άμυνάς της ανέφερε στις 19 Νοεμβρίου.Η εξέλιξη έρχεται έναν χρόνο μετά την...

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Να ανακαλέσει την απόφαση για τα Βαρώσια η Τουρκία

Πηγή: ΑΠΕΝα ανακαλέσει την απόφαση για το άνοιγμα των Βαρωσίων καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ γι' αυτή...