37.3 C
Athens
Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

Aselsan: Μια ματιά στην μεγαλύτερη αμυντική εταιρία της Τουρκίας

- Advertisement -

Την Aselsan την ακούμε χρόνια ως κύριο μοχλό της Τουρκικής αμυντικής (και όχι μόνο) βιομηχανίας και δικαιολογημένα. Η εταιρία κατατάσσεται ως η 48η μεγαλύτερη στο κόσμο σε αμυντικά συστήματα από πλευράς τζίρου (σύμφωνα με το Defence News), ενώ στις 100 πρώτες συμπεριλαμβάνονται η Turkish Aerospace Industries (στην 53η θέση), η BMC Otokar (στην 89η θέση), η Roketsan (στην 91η θέση) και η STM (στην 92η), όπως και η FNSS (98η θέση) και η Havelsan στην 99η. Για όποιον έχει απορία, όχι καμία ελληνική δεν υπάρχει στις 100 πρώτες.

Η Aselsan ιδρύθηκε το 1975 και όπως οι περισσότερες μεγάλες αμυντικές εταιρίες της χώρας ανήκει κατά πλειοψηφία στο Τουρκικό Ίδρυμα Ενόπλων Δυνάμεων (το οποίο έχει το 74,2% της Aselsan με το υπόλοιπο να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο), ένα τεράστιο οργανισμό-ταμείο που δρα ως ομπρέλα στήριξης και ελέγχου των εταιριών που παράγουν αμυντικό υλικό. Το ίδρυμα είναι δημοσίου δικαίου και δρα ως ένα ισχυρό σύμπλοκο πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας με στόχο την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και κυρίως την ανεξαρτητοποίηση της από εισαγωγές. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η ύπαρξη της Aselsan, ιστορικά συνδέεται με το Κυπριακό. Καθώς η ίδρυση της έγινε μετά την εισβολή του 1974, όταν δηλαδή η Τουρκία αντιμετώπισε για κάποια χρόνια εμπάργκο όπλων, οπότε γεννήθηκε και η ιδέα της «αμυντικής ανεξαρτησίας», η οποία διατηρείται έως σήμερα.

Περνώντας στα οικονομικά της, η εταιρία για το 2020 κατέγραψε έσοδα 1,96 δισεκατομμύρια δολάρια, μια αύξηση κατά 24% από το 2019, με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται στα 540 εκατομμύρια δολάρια (ένα σημαντικό ποσοστό καθαρού κέρδους στο 27%) επίσης με άνοδο, κατά 33%, από το 2019. Η Aselsan διατηρεί δίκτυο θυγατρικών στο εξωτερικό σε Αζερμπαϊτζάν, Ουκρανία, Μαλαισία, Νότια Αφρική, Β. Μακεδονία, όπως και στα κατεχόμενα της Κύπρου, συν σειρά εξειδικευμένων θυγατρικών εντός Τουρκίας, όπως την ULAK με ερευνητική δραστηριότητα σε δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Επίσης μετέχει σε κοινοπραξίες στη Σαουδική Αραβία, στην Ιορδανία, στο Καζακστάν, στα Αραβικά Εμιράτα και στο Κατάρ.

Η καλή οικονομική θέση εξηγείται από 3 στοιχεία. Αρχικά από τις μεγάλες παραγγελίες που η εταιρία δέχεται από το Τουρκικό κράτος, στο οποίο είναι σχεδόν αποκλειστικός προμηθευτής σε σειρά ηλεκτρονικών συστημάτων κάθε τύπου όπως ραντάρ, σκοπευτικών και ηλεκτροπτικών, τηλεπικοινωνιών, κρυπτογράφησης, υπολογιστών αποστολής, λογισμικού αλλά και πυρομαχικών και όπλων (ενώ έχει ακόμη και πολλά πολιτικά προγράμματα όπως π.χ. ιατρικά μηχανήματα). Οι παραγγελίες αυτές γίνονται είτε απευθείας στην Aselsan, είτε είναι παραγγελίες άλλων αμυντικών/υψηλής τεχνολογίας εταιριών της χώρας, όπως η Turkish Aerospace Industries, η Havelsan και η SΤΜ, οι οποίες επίσης έχουν μεγάλο πελάτη το τουρκικό κράτος (και με τη σειρά τους ελέγχονται από αυτό). Είναι χαρακτηριστικό ότι το 90% των εσόδων της εταιρίας είναι εντός Τουρκίας. Το δεύτερο στοιχείο είναι οι εξαγωγές που αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας την εξαγωγική επιτυχία της Τουρκίας σε αμυντικά συστήματα, η οποία έχει φθάσει σε σύνολο τα 2,28 δισεκατομμύρια δολάρια (για το 2020). Η Aselsan έχει κάνει μέχρι σήμερα εξαγωγές σε 70 χώρες στον κόσμο, κατασκευάζοντας, είτε αυτόνομα είτε ως κοινοπραξία είτε ως υποκατασκευαστής, ηλεκτρονικά για μεγάλη ποικιλία αμυντικών αλλά και πολιτικών συστημάτων. Μάλιστα το 2020 υπέγραψε συμφωνίες με 6 νέες χώρες για παραγγελίες 446 εκατομμυρίων δολαρίων, με τάση ανόδου από τα προηγούμενα χρόνια.

Η τρίτη (πιο μικρή) πηγή εσόδων είναι επιδοτήσεις από το τουρκικό κράτος, αλλά και από άλλα κράτη, τα οποία επενδύουν σε ερευνητικά προγράμματα της, όπως π.χ. το Κατάρ. Θετικό στοιχείο είναι επίσης ο χαμηλός δανεισμός που το 2020 ήταν στα 366 εκατομμύρια δολάρια, κυρίως βραχυπρόθεσμος.

Η εταιρία αυτή τη στιγμή έχει περίπου 9.000 εργαζόμενους, στα διάφορα ερευνητικά και παραγωγικά της κέντρα, με τους 1.500 να έχουν προσληφθεί εντός του 2020. Ακόμα, επενδύει το 7% του τζίρου της σε έρευνα και ανάπτυξη, κάτι που της επιτρέπει να έχει ροή νέων συστημάτων με αρκετά στοιχεία πρωτοτυπίας, ενώ συνεργάζεται πολύ στενά με τον ακαδημαϊκό χώρο, έχοντας, όπως δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Haluk Gorgun, «εξελίξει έως τώρα 132 projects με 60 πανεπιστήμια». Επίσης, η Aselsan έχει φθάσει το 73% των προμηθειών της να προέρχεται από άλλες τουρκικές εταιρίες, άρα καταφέρνει και τη στήριξη ενός πολύ ευρύτερου παραγωγικού ιστού εντός της χώρας.

Τι είναι η Aselsan τελικά; Μπορεί κανείς να τη δει ως εξάρτημα του Τουρκικού κράτους και μάλιστα του αποκαλούμενου «βαθέος», καθώς είναι μέρος του αξεδιάλυτου εκείνου συστήματος πολιτικής και στρατιωτικής ισχύος της Τουρκίας, που διατηρείται παρά τις όποιες πολιτικές αλλαγές, αν δεν τις ελέγχει κιόλας σε σημαντικό βαθμό. Μπορεί κανείς να δει με σκεπτικισμό και τα καλά οικονομικά της, εντοπίζοντας ότι οφείλονται κυρίως σε κρατικές παραγγελίες, ενώ και η ίδια είναι κρατικά ελεγχόμενη. Μπορεί να προβληματιστεί με το ερευνητικό της κομμάτι, μιας και μέρος του βασίζεται σε αντιγραφές και εξελίξεις ξένων συστημάτων. Την ίδια στιγμή όμως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως η συγκεκριμένη εταιρία, έστω και με αυτούς τους συμβιβασμούς έχει καταφέρει να τροφοδοτεί τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με άφθονο υλικό εγχώριας κατασκευής και τεχνογνωσίας, να το κάνει συστηματικά εδώ και δεκαετίες και να έχει πετύχει εξαγωγές που αυξάνονται συνεχώς. Ταυτόχρονα συνδέεται με τον ερευνητικό χώρο της Τουρκίας, και στηρίζεται στο εγχώριο επιστημονικό δυναμικό ως ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες του, αναπτύσσοντας την έρευνα σε ένα κρίσιμο τομέα.

Η Aselsan έτσι είναι ένα επιτυχημένο δείγμα κρατικής αμυντικής βιομηχανίας, που έχει εξελιχθεί σε διεθνή μεγέθη, κάτι που δυστυχώς στην Ελλάδα επίσης προσπαθήσαμε να κάνουμε, με παταγώδη όμως -και μάλιστα ιδιαίτερα δαπανηρή- αποτυχία. Η δομή της ως κρατικά ελεγχόμενης και χρηματοδοτούμενης είναι βέβαια «παλαιάς κοπής» που απαντάται σήμερα σπάνια στον ευρωπαϊκό αμυντικό χώρο, αλλά σε αρκετά σημεία έχει καταφέρει να λειτουργεί με κουλτούρα ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα εκμεταλλεύεται τις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας για να εισέλθει σε νέες αγορές, ή για να τις προετοιμάσει με τοπικές συνεργασίες, εξυπηρετώντας έτσι και την εξωτερική πολιτική της Άγκυρας ως μοχλός επιρροής «ήπιας ισχύος».

Και αν συνυπολογίσουμε και όλες τις άλλες, μικρές και μεγάλες τουρκικές εταιρίες που σχετίζονται μαζί της, η Aselsan είναι αυτό που κάθε χώρα σε φάση ανάπτυξης επιθυμεί: δηλαδή να διαθέτει μια εταιρία «ηγετική» σε τεχνολογία και καινοτομία, που να σηματοδοτεί και την εγχώρια ανάπτυξη αλλά και σε μεγάλο βαθμό να ορίζει προς τα που αυτή θα εξελιχθεί. Στην περίπτωση αυτή σε συντονισμό με την οικονομική, πολιτική και με έντονα χαρακτηριστικά επιθετικής εξωστρέφειας τουρκική φιλοδοξία.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

27 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
27 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bob_o_Mastoras

Η Aselsan διατηρεί δίκτυο θυγατρικών στο εξωτερικό σε Αζερμπαϊτζάν, Ουκρανία, Μαλαισία, Νότια Αφρική, Β. Μακεδονία
Μπα, δεν ήξερα πως έχουν έρθει και στην Ελλάδα. 

Mikros-hroas

Μπράβο τους και εμείς εδώ δεν θέλουμε να σχεδιάσουμε απολύτως τίποτα.
Δεν θέλει να συνεργαστεί κανένας με κανέναν.
Λυπάμαι για αυτό ακόμα και εγώ έχω κουραστεί και δεν μπορώ να γράψω
της μελέτες μου.

Θα βάλουμε μυαλό μωρέ;
Θα βάλουμε πλάτη για να δουλέψουμε;
Θα κάνουμε κάτι επιτέλους;
Θα φτιάξουμε κάτι καινοτόμο και επαναστατικό;
Θα φτιάξουμε κάτι καινούργιο κάτι διαφορετικό;

Θα ξεπεράσουμε της αγκυλώσεις και το εγώ ξέρω;
Θα προχωρήσουμε στο εμείς ξέρουμε;
θα πάμε στο όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε;

Να μην οχυρωνόμαστε πίσω σε αυτό έμαθα και αυτό μου δίδαξαν.
Να έχουμε ανοιχτούς ορίζοντες και διαφορετικό τρόπο σκέψης.
Να έχουμε ανοιχτά μυαλά και να λέμε πως δεν τα ξέρουμε όλα.

Βάλε ένα χεράκι και εσύ μπορείς!
Βάλε και εσύ το λιθαράκι για να αλλάξουν όλα.

Έλα και εσύ ζωγράφε σε χρειαζόμαστε.
Έλα και εσύ πιλότε σε χρειαζόμαστε.
Έλα και εσύ όλους τους χρειαζόμαστε.
Έλα και εσύ και θα τα καταφέρουμε.

Tazos

Στην Βόρεια Μακεδονία στα διόδια οι αυτοματισμοί και οι ανιχνευτές είναι Aselsan,απο ότι φαίνεται το εύρος των προιόντων τους είναι εξαιρετικά ευρύ.
Η ουσία είναι ότι οι Τούρκοι πέτυχαν το ιδανικό, κρατικά ελεγχόμενη εταιρία ώστε να βάζει στόχους βάση αναγκών των Ε.Δ. και όχι απλά της αγοράς, αλλά διαχείρηση απο ένα ίδρυμα Ε.Δ. το οποίο εφαρμόζει ιδιωτικά κριτήρια. Με λίγα λόγια, στην Aselsan ο μη παραγωγικός εργαζόμενος πάει σπίτι του, στις ΕΒΟ-ΕΛΒΟ-ΕΑΣ-ΕΑΒ φτάνει μέχρι την σύνταξη.
Ας ήταν και οι δικές μας εταιρίες σε ένα τέτοιο ίδρυμα και τότε θα πήγαιναν πολύ καλύτερα, γιατί ο βασικός μέτοχος θα ξέρει οτι τα κέρδη πάνε και στα μέλη του -στρατιωτικούς και όλοί είναι χαρούμενοι. Ενώ στις δικές μας για τις γιγαντιαίες ζημίες κανείς δεν αγχώνεται αφού όπως πάντα πληρώνει ο μ@λ@κας ο φορολογούμενος.
Τέλος ας μείώναμε και εμείς το μισθολογικό κόστος των Ε.Δ. και με την διαφορά ας δίναμε το 5% σε R&D, θα εκτοξέυονται οι δυνατότητες της αμυντικής βιομηχανίας. Έχουμε τεράστιες ανάγκες σε χαμηλής τεχνολογίας συστήματα αλλά δεν δίνουμε κυριολεκτικά ούτε 1€ μπάς και τα φτιάξουμε εδώ, αλλά ευκολα υπογράφουμε 3-4-5 δις€ σε 100% εισαγόμενη τεχνολογία.
Με λίγα λόγια με τα Rafale χαμογελάσαμε για 2-3 μερες, αλλα με την aselsan οι Τούρκοι χαμογελάνε κάθε μέρα. Μόνο ένα νέο 1897 θα μας ξυπνήσει δυστυχώς.

alexmark

Καλά ποιός σας είπε ότι είχαμε απορία για τις ελληνικές εταιρείες; Eίναι γνωστό πως δεν είναι ανάμεσα στις 100, άλλωστε είναι ελάχιστες και μικρομεσαίες. Ευτυχώς τώρα με το “εθνικό τυφέκιο” που θα έρθει από το εξωτερικό (κάτι σαν τη βασιλεία στην Ελλάδα), θα πάρει τα πάνω της.

efs

Σε όσους υποβαθμίζουν ή λοιδορούν τις προσπάθειες της Τουρκίας για την ανάπτυξη εθνικών τεχνολογιών και όπλων απεξαρτημένων από ξένες δυνάμεις/εταιρίες, έχω να πω πως, όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια.
Είμαστε τραγικά καθυστερημένοι, αυτάρεσκοι και κοιμισμένοι. Το ξύπνημα θα είναι οδυνηρό και όσο ήταν και η Μικρασιατική καταστροφή, δυστυχώς αμετάκλητο. Η απώλεια των
μεγάλων νησιών του Ανατολικού Αιγαίου είναι δυστυχώς δρομολογημένη και μόνο μια
εθνική αφύπνιση, που δεν είναι ορατή, θα μπορούσε να την αποτρέψει.
Πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να υπάρχουμε σαν ελεύθερο έθνος. Αν το θέλουμε,
πρέπει να αφυπνιστούμε και αναλάβουμε το κόστος σε αίμα και χρήμα για να το πετύχουμε.
Όσοι πιστεύουν πως το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του και πως η θάλασσα δεν έχει σύνορα,
ας αρχίσουν να μελετούν το Κοράνι. Θα τους φανεί χρήσιμο στο εγγύς μέλλον.

ICON

Να συμπληρώσουμε και ότι μία από τις “πολιτικές” εφαρμογές της ASELSAN που δεν αναφέρεται στο άρθρο είναι η ανάπτυξη και κατασκευή σταθμών βάσης και κεραιών κινητής τηλεφωνίας τεχνολογίας 4.5G (LTE Advanced), αλλά και σχεδίαση για 5G.
https://www.ssb.gov.tr/WebSite/contentlist.aspx?PageID=1077&LangID=2
https://www.businesswire.com/news/home/20190722005353/en/Turkey%E2%80%99s-4.5G-Mobile-Antennas-Produced-by-ASELSAN-and-Turkcell
Να αντιπαραθέσουμε βέβαια ότι αντίστοιχα τηλεπικοινωνιακά κι άκρως ανταγωνιστικά “πολιτικά” προϊόντα ελληνικών εταιρειών (π.χ. INTRACOM TELECOM) στο παρελθόν, μάλλον έτυχαν απαξίωσης των ελληνικών παρόχων, ενώ πουλήθηκαν σε τρίτες χώρες.

KL1VANAR1OS

Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι δεν θα συμφωνήσετε μαζί μου αλλά προσωπικά δεν συμφωνώ με την μαυρίλα και την κατήφεια που φέρνουν τέτοια άρθρα. Καλό είναι να μαθαίνουμε τι γίνεται στη γειτονιά μας αλλά βρε παιδιά, να ξέρουμε τι συγκρίνουμε.
Μην ξεχνάμε το μέγεθος της Τουρκίας (έκταση, πληθυσμός, οικονομία). Αυτά τα μεγέθη παράγουν δυναμική από μόνα τους. Οι ανάγκες που έχουν να καλύψουν είναι πολύ μεγαλύτερες. Και αν η χώρα έχει αναθεωρητικές τάσεις και αναζητεί θέση στην παγκόσμια σκακιέρα τότε αυτό πολλαπλασιάζεται.
Αν αγοράζεις πχ 100 F-35 ζητάς/απαιτείς και παίρνεις ρόλο συμπαραγωγού. Αν αγοράζεις 20 ή 40 Rafale τι ακριβώς να ζητήσεις; Το πιθανότερο είναι ότι δεν συμφέρει καν να ζητήσεις. Αν βγάζεις πρόγραμμα για 1000 άρματα μάχης να ψάξεις συνεργασίες για συμπαραγωγή. Αν πάρεις 200 τι ακριβώς να ψάξεις; Και ποιος θα στο δώσει δηλαδή. Που και να στο δώσει δεν θα σε συμφέρει.
Το Ισραήλ που είναι απολύτως ιδιόμορφη κατάσταση και με τεράστια εμπειρία πλέον αλλά και αναγνώριση όσον αφορά τα οπλικά του συστήματα και πάλι πολλές φορές αναγκάστηκε να κάνει πίσω. Θυμάστε το Lavi; Χρόνια εξέλιξη, πακτωλός χρημάτων για να καταλάβουν τελικά ότι θα έβγαζαν ένα F-16 με τιμή F-15+. Και φυσικά απλά το ακύρωσαν.
Δέχομαι ότι πάντα μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις που διαφέρουν αλλά θεωρώ ότι ο κανόνας είναι αυτός και οτιδήποτε άλλο απλά η εξαίρεση που το επιβεβαιώνει.
Οπότε ας κάνουν εκείνοι αυτό που θέλουν να κάνουν και εμείς αυτό που πρέπει στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας έτσι ώστε να μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους σε κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης.     

Stoic_philosoph

“…όπως οι περισσότερες μεγάλες αμυντικές εταιρίες της χώρας ανήκει κατά πλειοψηφία στο Τουρκικό Ίδρυμα Ενόπλων Δυνάμεων…”
Ας σταματήσουμε τα μοιρολόγια, και την απευθείας σύγκριση. Ναι, η Ελληνική βιομηχανία και το κράτος έχουν γνωστές παθογένειες που θέτουν εμπόδια στην περαιτέρω εξέλιξη τους και στην αμυντική βιομηχανία ειδικότερα, και πρέπει να αντιμετωπιστούν βήμα βήμα, αλλά η σύγκριση με μια δικτατορία είναι άτοπη. Εκτός αν θέλετε να έχουμε και εδώ σουλτάνο να φυλακίζει το μισό πληθυσμό και να χαρίζει συμβόλαια στους ημέτερους ενώ ο πληθυσμός πεινάει.

Mikros-hroas

Εμείς εδώ τσακωνόμαστε μεταξύ μας και βάζουμε ανύπαρκτα στοιχεία για της φρεγάτες, για τα ραντάρ τους, για τους πυραύλους τους.
Έχω διαβάσει τραγικά πράγματα και δεν θέλω να γράψω.
Μετά λέμε πως δεν φτιάξαμε πολεμική βιομηχανία στην Ελλάδα.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

100
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 April 2015 #347

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 April #395

Αγορά 4.49

Related News

Sözcü: Οι Αμερικανοί φταίνε για τις πυρκαγίες στην Τουρκία, επειδή φύτεψαν… πεύκα!

Κάθε μεγάλη καταστροφή, ανεξάρτητα τη χώρα που θα συμβεί, συνοδεύεται από θεωρίες συνωμοσίας και τρελούς ισχυρισμούς.Για παράδειγμα, η εφημερίδα Sözcü, ισχυρίστηκε πως οι φωτιές...

Τουρκία: Παρουσίαση προδιαγραφών για το ναυτικό Bayraktar TB3 αλλά και για το μη επανδρωμένο μαχητικό MIUS

Αρκετά νέα έδωσε ο Selcuk Bayraktar,  τεχνικός διευθυντής της εταιρίας Baykar που κατασκευάζει τα γνωστά τουρκικά οπλισμένα drones Bayraktar TB2 και Akinci και έχει...

Εκτέλεση πτήσεων εξοικείωσης στο ελικοδρόμιο Μαρίνας Αγίας Νάπας από ελικόπτερα της Κύπρου

Ελικόπτερα AW139 της 460 ΜΕΔ και της ΜΑΕΠ εκτέλεσαν σήμερα πτήσεις εξοικείωσης στο ελικοδρόμιο της Μαρίνας Αγίας Νάπας, σύμφωνα με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας...