Άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων “ΩΡΙΩΝ 18”. Οι Μονάδες, οι αποστολές, τα μέσα

8
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Πλήθος εκπαιδευτικών αντικειμένων ειδικών επιχειρήσεων, σε αμφίβιο και χερσαίο περιβάλλον, περιλάμβανε η εθνική διακλαδική άσκηση “ΩΡΙΩΝ-18”, στην οποία συμμετείχε προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων του ΕΣ αλλά και μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων και των τριών Κάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, η ΤΑΜΣ «ΩΡΙΩΝ-18»,πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, υπό το συντονισμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΔΔΕΕ), η οποία όπως είναι γνωστό, έχει σκοπό να επιβλέπει το συντονισμό επίλεκτων μονάδων και των τριών Κλάδων, με σκοπό την καλύτερη δυνατή χρήση τους.

Οι μονάδες που συμμετείχαν και οι νέες συμμετοχές

Τα σενάρια που εξελίχτηκαν στο διάστημα από 11 έως 16 Νοεμβρίου 2018, περιλάμβαναν τη συμμετοχή δυνάμεων από τη Ζ’ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, την 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης, αλλά και μονάδων της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων.

Η συμμετοχή των μονάδων της 13ης ΔΕΕ είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς «βάζει στο παιχνίδι» ασκήσεων του είδους και το προσωπικό των Μοιρών Αμφίβιων Καταδρομών, οι οποίες επιδιώκεται να αξιοποιηθούν πολύ περισσότερο από ο,τι είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα, με «απεγκλωβισμό» από τον αυστηρά προκαθορισμένο τομέα επιχειρησιακής ευθύνης.

Έτσι λοιπόν το σύνολο του προσωπικού των Μοιρών Αμφιβίων Καταδρομών, ενεπλάκη σε αποστολές στον ευρύτερο γεωγραφικό τομέα του Αρχιπελάγους, με χρήση πλωτών μέσων σε συνεργασία με προσωπικό άλλων μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Τα είδη των αποστολών του «ΩΡΙΩΝΑ»

Η άσκηση, στην οποία σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ «χρησιμοποιήθηκαν μέσα από Μείζονες Σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων», έλαβε χώρα στη Θράκη και στο Αν. Αιγαίο με σκοπό την περαιτέρω προαγωγή του επιπέδου συνεργασίας και διαλειτουργικότητας των εμπλεκομένων μονάδων.

Στις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, οι συμμετέχουσες δυναμεις εκτέλεσαν ευρύ φάσμα αποστολών τις οποίες αναφέρουμε στη συνέχεια. Διευκρινίζεται οτι τα όσα αναφέρονται αποτελούν ήδη δημοσιευμένες πληροφορίες και γνωστές δυνατότητες ενώ για ευνόητους λόγους δεν περιλαμβάνονται ειδικές λεπτομέρειες ή άλλα στοιχεία που φυσικά δεν είναι δυνατόν να δημοσιοποιηθούν για τέτοιους είδους ασκήσεις. Έτσι λοιπόν επιγραμματικά οι αποστολές της ΤΑΜΣ «ΩΡΙΩΝ 18» περιλάμβαναν:

 -Αποστολές Ειδικής Επιτήρησης – Αναγνώρισης  

– Διαβίβαση πληροφοριών

– Άμεσες Επιθετικές Ενέργειες (καταδρομικές επιχειρήσεις – Direct Action)

– Ενέδρες

– Προσβολές με τερματική καθοδήγηση πυρών μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ

– Ανορθόδοξο Πόλεμο

-Διείσδυση με εναέρια μέσα και άφεση Ομάδων με αλεξίπτωτα ελευθερης πτώσης

– Έρευνα διάσωση μάχης (CSAR)

-Ανάκτηση προσωπικού (Personnel Recovery)

-Διαφυγή

– Στοχοποίηση

 Τερματική καθοδήγηση πυρών

Πρόκειται για μια μέθοδο που αν και καθυστερημένα (σε σύγκριση με τις διεθνείς εξελίξεις) έχει ενσωματωθεί στο σχεδιασμό Ειδικών Επιχειρήσεων των Ελληνικών Ε.Δ με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η μέγιστη ακρίβεια και καταστροφική ικανότητα σε πολύ μικρό χρόνο από ολιγομελείς Ομάδες Ειδικών Δυνάμεων.

Οι προσβολές με τερματική καθοδήγηση πυρών από μαχητικά αεροσκάφη γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό με ειδικότητα προωθημένου ελεγκτή (JTAC). Με τη χρήση των JTAC είναι πλέον εφικτή η προσβολή και καταστροφή τόσο τακτικών στόχων στο πεδίο της μάχης όσο και ειδικών στόχων ευκαιρίας σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο επιτυγχάνοντας μέγιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η συνεργασία με την ΠΑ.

Ο JTAC θα πρέπει στην διαδικασία αυτή να εντοπίσει το στόχο αλλά και το φίλιο αεροσκάφος οπτικά πριν από κάθε επίθεση , ενώ αν οι καιρικές συνθήκες είναι απαγορευτικές για κάτι τέτοιο θα πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρει συντεταγμένες με οπτική επαφή στόχου χωρίς οπτική επαφή με το αεροσκάφος!

Τονίζεται οτι η εκτέλεση σεναρίων με τερματική καθοδήγηση, έγινε με τη συμμετοχή Μοιρών με μαχητικά F-16C/D Block 52+ από την 115ΠΜ στην Σούδα, μαχητικά F-16C/D Block 52+ Advanced από την 116ΠΜ στον Άραξο αλλά και F-16C/D Block 50 από την 111ΠΜ στη Νέα Αγχίαλο. Η εκπαίδευση προσωπικού των μονάδων Ειδικών Δυνάμεων γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια σε ρόλο JTAC και θα πρέπει να επιδιωχθεί η περαιτέρω πιστοποίηση περισσότερων στελεχών προκειμένου η μέθοδος αυτή, να είναι διαθέσιμη σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις για την αποκόμιση του μέγιστου επιχειρησιακού οφέλους.

Αποστολές ανορθόδοξου πολέμου

Στο πλαίσιο της άσκησης πραγματοποιήθηκαν σενάρια Ανορθόδοξου Πολέμου με έμφαση σε διαδικασίες οπως αναγράφονται στα νατοϊκά εγχειρίδια. Μεταξύ άλλων προβλεπόταν συνένωση Ειδικών Δυνάμεων με αντάρτες και χρησιμοποίηση τους εναντίον του εχθρού.

Αποστολές αναγνώρισης

Άνδρες του ΕΤΑ είχαν ως αποστολή την αναγνώριση μακράς ακτίνας, τη χαρτογράφηση και την παροχή πληροφοριών, την ενημέρωση του επιτελείου για τις εχθρικές κινήσεις, για τόσο χρόνο όσο χρειάζεται ώστε να επιτευχθεί ένας συγκεκριμένος αντικειμενικός σκοπός. Οι καταδρομείς εφάρμοσαν τακτικές διείσδυσης, αναγνώρισης, προσδιορισμού μεγέθους του αντιπάλου και εκτίμησης αμυντικής ικανότητας,ενώ με υποβοηθήση και συνδρομή άλλων μονάδων Ειδικών Δυνάμεων, εκτελέστηκε η κύρια προσπάθεια άμεσης προσέγγισης και εξουδετέρωσης εχθρικών στόχων.

Αποστολές DA

Το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων δύναται να εκτελέσει αποστολές με χαρακτήρα Άμεσης Δράσης (Direct Action). Πρόκειται δηλαδή για επιθετικές αποστολές μικρής συνήθως διάρκειας που έχουν σαν σκοπό την προσβολή παράκτιων στόχων με μεγάλη πολιτική ή και στρατηγική σημασία είτε την διευκόλυνση μιας αμφίβιας αποβατικής ενέργειας.

Οι καταδρομείς ή βατραχάνθρωποι σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να εξουδετερώσουν εχθρικές θέσεις επί της ακτής, η εκτελούν κρούση σε μεγαλύτερες αποστάσεις από την ακτή για διάσπαση και αποκοπή των εχθρικών δυνάμεων. Επίσης περιλαμβάνεται και η εξουδετέρωση στόχων υψηλής αξίας και προσωπικού του εχθρού.

ΑποστολέςΈρευνας και Διάσωσης μάχης(Combat Search and Rescue):

Η εκτέλεση αποστολής διάσωσης με ελικόπτερα προκειμένου να ανακτηθεί φίλιος χειριστής που καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικά πυρά η εγκατέλειψε για οποιονδήποτε αιτία πίσω από τις εχθρικές γραμμές ήταν ανάμεσα στα σενάρια της ΤΑΜΣ «ΩΡΙΩΝ 18»

Ομάδες της 31ης ΜΕΕΔ, στο πλαίσιο υποστήριξης της βασικής αποστολής εκτέλεσαν Έρευνα και Διάσωση Μάχης (CSAR) όπου σε πραγματικές συνθήκες αναμένεται υψηλό επίπεδο απειλής από εχθρικές δυνάμεις.

Η 31η ΜΕΕΔ εκτός από καθήκοντα CSAR/SAR για διάσωση προσωπικού και παροχή πρώτων βοηθειών στο πεδίο της μάχης, διαθέτει προσωπικό πλήρως ικανό να εκτελέσει Ειδικές Επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων και κατάδειξη στόχου ως «προωθημένοι ελεγκτές» για μαχητικά κρούσης της ΠΑ. Η δυνατότητα αυτή μπορεί να γίνει σε άμεση συνάρτηση με μια εν εξελίξει επιχείρηση διάσωσης με τον JTAC να βρίσκεται είτε ως μέλος της ομάδας διάσωσης στο έδαφος είτε επιβαίνοντας σε κάποιο ελικόπτερο που βρίσκεται καθ οδόν για περισυλλογή (recovery) προσωπικού από εχθρικό έδαφος.

Μέσα

Όπως έγινε γνωστό στο πλαίσιο της άσκησης εκτελέστηκε εναέρια διείσδυση με άλματα ελευθέρας πτώσης, αερομεταφορά με ελικόπτερα CH-47DG/SD Chinook και UH-1H Huey σε συνδυασμό με χρήση ταχύπλοων σκαφών.

Θα πρέπει να σημειωθεί οτι η χρήση εναέριων μέσων για μια ακόμη φορά αποτέλεσε κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχή εκτέλεση ειδικών σεναρίων που περιλάμβαναν την φόρτωση – διείσδυση – ανάπτυξη και περισυλλογή προσωπικού των Ειδικών Δυνάμεων από και προς την περιοχή επιχειρήσεων.

Εκτενής ήταν η συνεργασία των ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων τόσο με Μονάδες μεταφορικών ελικοπτέρων Chinook (4ο ΤΕΑΣ) και Huey (2 ΤΕΑΣ)  της Αεροπορίας Στρατού όσο και με μεταγωγικά αεροσκάφη C-130B/H Hercules της Πολεμικής Αεροπορίας (356 ΜΤΜ).

Διαπιστώθηκε επίσης για μια ακόμη φορά η αναγκαιότητα χρήσης ελικοπτέρων εφόδου με μεγάλη μεταφορική ικανότητα που ταιριάζει με τις επιδόσεις που διαθέτουν τα ΝΗ-90 (τα οποια δυστυχώς συνεχίζουν να έχουν σοβαρότατο θέμα με τις διαθεσιμότητες) με αποτέλεσμα το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων να στερείται τις πολύτιμες δυνατότητες που μπορούν να προσφέρουν στην εκτέλεση επιχειρήσεων.

Επιπρόσθετα χρησιμοποιήθηκαν και πλωτά μέσα τα οποία περιλάμβαναν Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του ΠΝ αλλά και ταχύπλοα τύπου Magna που χρησιμοποιούνται από τη Ζ ΜΑΚ αλλά και σε μονάδες των ΕΤΕΘ στα νησιά.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

Μπραβο.
Και σε αλλες και συντομα…

υ.γ.
Γιατι Xioύι και οχι Σουπερ Πουμα?
Εχω την εντυπωση/βεβαιωτητα οτι ειναι ενα μεσο το οποιο δεν αξιοποιειται οσο θα εππρεπε…

Γ.Μ.
Guest
Γ.Μ.

Μετά από πολλές προσπάθειες (φιλότιμες μεν, ημίμετρα δε) οι ελληνικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων έχουν μείνει εν έτει 2018 ουσιαστικά χωρίς υποστήριξη ελικκπτέρων με ικανότητα να δεχτούν fast rope: τα NH-90 δεν πετούν, η σχετική αυτοσχέδια συλλογή για τα Chinook αποδείχθηκε προβληματική, ενώ και η αντίστοιχη δυνατότητα στα Super Puma (όσα είναι διαθέσιμα τέλος πάντων…) καταργήθηκε επίσης για λόγους ασφαλείας. Απομένουν μόνο τα S-70 & AB-212 του Π.Ν., που όμως είναι σχετικά λίγα και πολυάσχολα και φυσικά δεν είναι ότι το καταλληλότερο για κάτι τέτοιο, λόγω διάταξης της καμπίνας που είναι διαμορφωμένη για την κανονική τους αποστολή…. Και μετά λέμε γιατί… Read more »

Lesalaut
Member
Lesalaut

“Μεταξύ άλλων προβλεπόταν συνένωση Ειδικών Δυνάμεων με αντάρτες και χρησιμοποίηση τους εναντίον του εχθρού.”
Ποιοί είναι αυτοί οι αντάρτες που θα συνδράμουν οι ειδικές δυνάμεις μας; Σκοπεύουμε να στείλουμε δυνάμεις στα βουνά του Κουρδιστάν, σύμφωνα με το ΥΕΘΑ; Εκτός αν μιλάμε για όσους θα αντιστέκονται στους Τούρκους αν καταληφθουν εδάφη μας.

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

Eχεις και προς Β και ΒΔ συνορα….

Aris
Member
Aris

Όλα καλά και άγια…υπάρχει ένα θεματάκι όμως που θα έπρεπε να απασχολεί τους επιτελείς. Τα εγχειρίδια του ΝΑΤΟ είναι γνωστά στους απέναντι και γύρω μας… μήπως θα έπρεπε να «παίξουμε» με δικά μας εγχειρίδια και πιο πολύ αυτοσχεδιασμό;
Επίσης τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν θα έπρεπε(δεν ξέρω αν έγινε) να περιλάμβαναν τοπικά μέσα του στυλ καίκια και άλλα μέσα… όσο για τους αντάρτες του στυλ ΛΕΦΕΔ θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες συνεκπαιδευσεις και να μην τους βλέπουν σαν βοηθητικούς έφεδρους.
Σκέψη γι τροφή

VAGGELAS
Member
VAGGELAS

Προς lesalaud : Εύστοχη η απορία σας, ίσως κάποιος ειδικός επι των Ειδικών Δ. θα μπορούσε να μας διαφωτίσει. Σε ότι αφορα τα ελικόπτερα εύχομαι η κατάσταση που περιγράφει φίλος σε προηγούμενο post να είναι παροδική, διαφορετικά η κατάσταση είναι στενάχωρη. Η εισαγωγή ειδικότητας- δεξιοτήτων JTAC είναι ένα πολυ θετικό βήμα.

barbun
Guest

Με τα kiowa τελικα τι εγινε; Θα τα παρουμε; Αυτα χρειαζονται για τετοιες επιχειρησεις μεσα στην ενδοχωρα.

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris