Παρατηρήθηκε αντιστροφή στη ροή του αίματος και δημιουργία θρόμβων σε αστροναύτες

5
2077
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το να βρίσκεται κανείς σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας, μπορεί να έχει περίεργες επιδράσεις στο σώμα, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι αστροναύτες που έμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε έναν διαστημικό σταθμό παρουσίασαν αντιστροφή στην κυκλοφορία του αίματος.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην επιστημονική επιθεώρηση “JAMA Network Open”, είναι η πρώτη που μελέτησε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των αστροναυτών που λαμβάνουν μέρος σε διαστημικές πτήσεις.

Συνολικά, συμμετείχαν 11 αστροναύτες –εννιά άντρες και δύο γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 46 έτη– οι οποίοι έμειναν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για έξι αποστολές. Διαπιστώθηκε ότι έξι από αυτους παρουσίασαν στάσιμη ή ανεστραμμένη ροή αίματος, ένας παρουσίασε θρόμβο, ενώ άλλοι είχαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν θρόμβους.

Οι αλλαγές στο αίμα παρατηρήθηκαν σε ένα αγγείο που ονομάζεται αριστερή έσω σφαγίτιδα φλέβα, μία από τις δύο φλέβες που υπό φυσιολογικές συνθήκες μεταφέρουν το αίμα από το κεφάλι όταν είμαστε ξαπλωμένοι. Όταν είμαστε όρθιοι, η κυκλοφορία του αίματός μας ακολουθεί διαφορετική πορεία, μέσω φλεβών που φέρουν περισσότερη αντίσταση προκειμένου να μην μείνει χωρίς αίμα ο εγκεφαλός μας.

Στη Γη, παρατηρείται καμια φορά στους ανθρώπους το αίμα να κινείται ανάποδα στην έσω σφαγίτιδα φλέβα, όταν υπάρχει χαμηλότερα κάποιο εμπόδιο, όπως για παράδειγμα ένας όγκος στο θώρακα. Είναι γνωστό ότι η μηδενική βαρύτητα προκαλεί αλλαγές στη ροή του αίματος των ανθρώπων.

Οι ερευνητές διεξήγαν μετρήσεις και υπερηχογραφήματα του συγκεκριμένου αιμοφόρου αγγείου πριν και μετά τις αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπως και σε 50 και 150 μέρες κατά τις διαστημικές τους πτήσεις.

Σε δύο από τους αστροναύτες η ροή του αίματος αντιστρεφόταν. Η Καρίνα Μάρσαλ Γκούμπελ από την εταιρεία KBR στο Χιούστον του Τέξας, υποθέτει ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη βαρύτητας η οποία προκαλεί μετακίνηση στα όργανα του θώρακα τα οποία πιέζουν την φλέβα προς τα κάτω. Η ίδια προσθέτει ότι αυτή η φλέβα είναι προδιατεθειμένη να μπλοκάρεται ή να λειτουργεί ανάλογα με το σημείο του σώματος στο οποίο βρίσκεται.

Σε πέντε άλλα μέλη της ομάδας το αίμα σε αυτή τη φλέβα ήταν λίγο – πολύ στάσιμο και σε έναν από αυτούς παρατηρήθηκε θρόμβος. Η Μάρσαλ – Γκούμπελ τόνισε ότι αυτό ειναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς οι θρόμβοι αίματος μπορεί να αποβούν θανατηφόροι αν μεταφερθούν στα πνευμόνια, όποτε το συγκεκριμένο άτομο που εμφάνισε θρόμβο άρχισε αμέσως να λαμβάνει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Μετα τη συκεκριμένη παρατήρηση, η ερευνητική ομάδα ζήτησε από ειδικούς να επανεξετάσουν όλες τις προηγούμενες εξετάσεις που είχαν γίνει σε αστροναύτες. Σε αυτή τη διαδικασία εντοπίστηκε ένας μικρός θρόμβος σε έναν αστροναύτη που είχε ήδη επιστρέψει στη Γη.

Η Μάρσαλ – Γκούμπελ τόνισε ότι τα ευρήματα αυτά ίσως πρέπει να κάνουν τις γυναίκες που βρίσκονται σε διαστημικούς σταθμούς και παίρνουν αντισυλληπτικά για την ρύθμιση της εμμήνου ρύσης τους να επανεξετάσουν αυτή την επιλογή, δεδομένου ότι αυτά τα φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο δυμιουργίας θρόμβων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

5
Leave a Reply

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
2 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
viper3000adAthanCobra Kai Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
viper3000ad
Guest
viper3000ad

Δυστυχώς αυτά δεν είναι τα μόνα κακά μαντάτα, παθοφυσιολογικά καθώς η ροή στην σφαγίτιδα είναι σχεδόν μηδενική στις μελέτες, αναμένεται εάν ισχύσει το ίδιο σε μεγάλα αγγεία, να δυσκολέψει πολύ τις προσπάθειες κύησης στο διάστημα. Καθώς η μήτρα μεγαλώνει μαζί με το κύημα δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί να υπάρχουν πιεστικά φαινόμενα στις λαγόνιες φλέβες. Μειωμένη ροή εκεί θα μπορούσε να προκαλέσει με τον ίδιο μηχανισμό θρομβώσεις. Υπάρχουν βέβαια αρκετά αντιπηκτικά, αλλά σε κύηση οι φαρμακευτικές παρεμβάσεις δυστυχώς είναι πιο περιορισμένες εξαιτίας του κυήματος. Ελπίζω να δημοσιεύετε συχνότερα σχετικά άρθρα παρά βομβαρδισμούς και ανατινάξεις που δεν βοηθούν κανένα,

Athan
Member
Noble Member
Athan

Παλαιόθεν γνωστόν το θέμα της δημιουργίας ghost vessels σε συνθήκες ελλείψεως βαρύτητος, το οποίο εάν συνδυαστεί με μειωμένη δραστηριότητα, ιδιαιτέρως του γαστροκνημίου και του πελματικού μυός, συχνά καταλήγει σε θρομβώσεις και έμβολα. Εξ’αυτού συνάγεται και η Ακαδημαϊκή αγωνία ανακαλύψεως τεχνολογιών δημιουργίας Τεχνητής Βαρύτητος και ουχί ένεκεν κάποιου τινός καπρίτσιου. ΥΓ Άσχετο(;). Οι γάμπες σας είναι τα δεύτερα πνευμόνια σας. “Πιέζουν” ευεργετικά τις φλέβες σας και αποτρέπουν την στένωση των αγγείων και την χαλάρωση των βαλβίδων των κάτω άκρων, κινώντας το αίμα προς τα επάνω.Περικλείουν περίπου ερωτικά, τα νεύρα του Περιφερικού όπως το κνημιαίο στηρίζοντας έτσι το σημαντικότατο και χονδροειδέστερο του… Read more »

Cobra Kai
Guest
Cobra Kai

Δηλαδη ξαναβαζουμε προβολες και αρσεις γαϊδάρου στις μερες ποδιων…..

Athan
Member
Noble Member
Athan

Ελαφρά, διπλά πηδηματάκια, μύτες μπροστά ofcourse, 20 το σετ, 5 σετ τουλάχιστον, 3 φορές τη μέρα φθάνουν και περισσεύουν αλλά, για καλό και για κακό, βάλε και τα δικά σου. Καλό κάνουν, κακό δεν κάνουν.

viper3000ad
Guest
viper3000ad

Λοιπόν σωστές οι ασκήσεις της γαστροκνημίας αλλά πριν βάλουμε τους αστροναύτες να φορέσουν φλεβοστατικά καλσόν, να υπενθυμίσω ότι η δεν υπάρχει υδροστατική πίεση στα κάτω άκρα σε μηδενική βαρύτητα. Η φλεβική επιστροφή είναι ευκολότερη εξαιτίας αυτού. Εαν όμως η πίεση στην υποκλείδια φλέβα μπορεί να γίνεται ακόμη και θετική το αίμα λιμνάζει σε παράξενες περιοχές πχ πυλαία φλέβα. Ασκήσεις της γαστροκνημίας, διάδρομος, βάρη κτλ (μάλλον) δεν θα αρκούν για ειδικές καταστάσεις . smile