Ένα πικρό μάθημα για τα βρετανικά ναυπηγεία: 800+ εκατομμύρια λίρες υπέρβαση για τα Astute

8
2823

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αποκάλυψε ότι τα σκάφη 4-7 της νέας κλάσης πυρηνοκίνητων επιθετικών υποβρυχίων Astute θα κοστίσουν πλέον 838 εκατομμύρια λίρες περισσότερο από ό,τι είχε προϋπολογιστεί. Πρόκειται για επίσημη ενημέρωση από το ετήσιο δελτίο Οικονομίας και Οικονομικών του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Στο εν λόγω Δελτίο λοιπόν (που μπορεί να βρεθεί εδώ), είναι φανερή η συγκεκριμένη υπέρβαση κόστους.

Η κλάση Astute είναι τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα επιθετικά υποβρύχια επιθέσεων που διέθετε το βασιλικό Ναυτικό, με κορυφαίους αισθητήρες, σχεδιασμό και όπλα σε ένα ευέλικτο και γρήγορο κύτος.

Πρόκειται για τη νέα κλάση που προορίζεται για την αντικατάσταση της αμέσως προηγούμενης κλάσης επιθετικών υποβρυχίων Trafalgar που μπήκαν σε υπηρεσία τη δεκαετία του 1980.

Ένας εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας ανέφερε τα τρέχοντα κόστη για τα σκάφη 4-7 ως εξής: «Κατά την έγκριση του προϋπολογισμού, το προβλεπόμενο κόστος για την ναυπήγηση ήταν 5,859 δισεκατομμύρια λίρες, ενώ το τρέχον κόστος προβλέπεται στα 6,697 δισεκατομμύρια λίρες.»

Image: HMS ASTUTE sailing from her homeport at HMNB Cltyde.

Πρόκειται δηλαδή για μια αύξηση της τάξης του 14%. Για σύγκριση, το ποσό υπέρβασης των £ 838 εκατομμυρίων θα μπορούσε να διατεθεί για 3 νέες φρεγάτες κλάσης Type 31e αφού το κόστος τους προβλέπεται στα 250 εκατομμύρια λίρες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ η κλάση Astute έχει για τα πιο πρόσφατα 4 σκάδη υπερβεί τον προϋπολογισμό φτάνοντας αισίως τα 1,67 δισεκατομμύρια λίρες για κάθε σκάφος, παραμένει συγκριτικά φθηνή σε σχέση με άλλα αντίστοιχα υποβρύχια.

Για παράδειγμα τα νέα υποβρύχια κλάσης Virginia κοστολογούνται περίπου στα 2 δισεκατομμύρια λίρες, ενώ τα νέα γαλλικά υπουβρύχια κλάσης Barracuda Shortfin κοστολογούνται στα 2,4 δισεκατομμύρια λίρες…

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τουλάχιστον οι Βρετανοί υπερέβηκαν τα κόστη κατά 800εκ λίρες για την προμήθεια 4 υποβρυχίων πυρηνοκίνητων των 8.000 τόνων ενώ παράλληλα ακόμα και τα επιπλέον χρήματα θα πέσουν στην τοπική οικονομία. Αν σκεφτούμε ότι κοντέψαμε να έχουμε δώσει το ίδιο ποσό και εμείς και υποβρύχια είτε 2 εκσυγχρονισμένα είτε 2 επιπλέον 214 δεν έχουμε δει.

 2. Πολλά λεφτά για κάτι που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ποτέ…. Με το ένα εκατομμυριοστο αυτων πολλά παιδιά θα μπορούσαν να πάνε στο σχολείο.

  • δεν είναι το πρόβλημα αν δεν χρησιμοποιηθεί ποτέ, που αυτό φυσικά και δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Ούτε φυσικά τίθεται θέμα αν θα μπορούσαν πολλά παιδιά να πάνε σχολείο, μια καιτο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει πρόβλημα αναλφαβητισμού, απεναντίας.
   Το πρόβλημα είναι ότι ο εργολάβος υποσχέθηκε και υπέγραψε για ένα δεδομένο κόστος και τώρα ζητάει ακόμα 836 εκατομμύρια λίρες.

 3. Πολλά λεφτά για κάτι που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ποτέ…. Με το ένα εκατομμυριοστο αυτων όλα τα παιδια της Αφρικής θα μπορούσαν α μην ξανά πινάσουν αντί να πάνε στο σχολείο.

 4. Η διαχείριση της ναυπηγικής βιομηχανίας του ΗΒ είναι ένα ακόμα παράδειγμα για να μην σκεπτόμαστε όπως στο παρελθόν. Ο προστατευτισμός, το μοίρασμα της εργασίας «για να είναι όλοι ευχαριστημένοι», τα πολιτικά συμφέροντα είναι πράγματα που η Ελλάδα δεν αντέχει πλέον…

  Όποιος συνδέει ακόμα την αναβίωση των Ελληνικών ναυπηγείων μέσω κάποιων λίγων πολεμικών μονάδων του ΠΝ κι όχι σε ένα σύγχρονο πλαίσιο ανάπτυξης στον εμπορικό και στρατιωτικό τομέα κάνει κακό στον Έλληνα φορολογούμενο και στο ΠΝ.

  • Έχεις απόλυτο δίκιο, δεν υπάρχει νόημα να δώσουμε τα ναυπηγεία για ένα μόνο πρόγραμμα πολεμικών μονάδων, και μετά να μείνουν χωρίς έργο πάλι, άλλωστε δεν είμαστε μεγάλο ναυτικό να επενδύουμε συχνά σε νέες και πολυάριθμες μονάδες.

   Το σωστό είναι να δοθούν τα ναυπηγεία σε εταιρείες που θα έχουν κυρίως πολιτικές δραστηριότητες (επισκευές κ.λπ.) και μετά στρατιωτικές. Αναφέρω ως παράδειγμα και μόνο εταιρίες όπως την ιταλική ficantieri ή την κορεατική dsme που συνδυάζουν τις πολιτικές και στρατιωτικές δραστηριότητες. Εν αντιθέσει η Naval Group για παράδειγμα κατασκευάζει αν δεν κάνω λάθος μόνο στρατιωτικά πλοία ενώ μου φαίνεται ανήκουστο στο μέλλον να κατασκευάσει η Γαλλία μονάδες της σε εμάς αντί να δώσει δουλειά στα δικά της ναυπηγεία. Τώρα η ONEX ακούγεται καλή ευκαιρία για τα ναυπηγεία, θα δείξει.

 5. http://www.kathimerini.gr/984120/article/oikonomia/epixeirhseis/meta-to-newrio-h-onex-8elei-eleysina-kai-skaramagka

  Ενα επίκαιρο άρθρο για τα ναυπηγία…

  “Οταν στα μέσα Μαρτίου κατέπλεε στο λιμάνι της Σύρου το νεότευκτο (2016) αποβατικό catamaran από αλουμίνιο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το USNS «Carson City», λίγοι αντιλήφθηκαν την έκταση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για την ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική αλλά και ναυπηγική βιομηχανία. Τώρα που η ONEX, μια αμερικανικών συμφερόντων επιχείρηση που έχει πρακτικά αναλάβει ήδη τον έλεγχο του Νεωρίου Σύρου, εξεδήλωσε επίσημα ενδιαφέρον για την ταυτόχρονη εξαγορά και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) και των Ναυπηγείων Ελευσίνας, η έκταση αυτού του ενδιαφέροντος γίνεται πιο ξεκάθαρη.

  Η ONEX είναι ένας όμιλος που ειδικεύεται σε επιλεγμένα projects στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της αεροναυπηγικής, των τεχνολογιών πληροφορικής, της επικοινωνίας και της νανοτεχνολογίας που υποστηρίζεται από αμερικανικά ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Γνωστή και από την προσπάθειά της να επενδύσει στην ΕΑΒ η ΟΝΕΧ «τρέχει» εδώ και πέντε μήνες το ναυπηγείο στο Νεώριο Σύρου και αναμένει από το Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου εντός μηνός και την επίσημη επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσής του, που αποτελεί μια επένδυση 110,9 εκατ. ευρώ.

  Αυτή τη στιγμή στο Νεώριο φιλοξενούνται για επισκευές και άλλες εργασίες πέντε ποντοπόρα πλοία ταυτοχρόνως. Aπό τον Απρίλιο, οπότε και «μπήκε» η ONEX, έως σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί στο ναυπηγείο 32 πλοία και με τους ρυθμούς αύξησης της ζήτησης και την επιστροφή των ναυτιλιακών στη Σύρο αναμένεται να ξεπεραστούν τα 75 πλοία το 2018, σημειώνουν κύκλοι της ONEX. Οι ίδιες πηγές βλέπουν βραχυπρόθεσμα να εξυπηρετούνται 100 πλοία ετησίως. Σύμφωνα με κύκλους της νέας διοίκησης του Νεωρίου, «είναι συγκλονιστική η ανταπόκριση των Ελλήνων εφοπλιστών στην αναγέννηση του ιστορικού ναυπηγείου». Ετσι η ΟΝΕΧ επιδιώκει να επεκτείνει τώρα τις δραστηριότητές της σε Ελευσίνα και Σκαραμαγκά διαβλέποντας συνέργειες αλλά και προοπτικές στην αναγέννηση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας.

  Η αμερικανική στήριξη έχει τριπλή εξήγηση, αναφέρουν οικονομικοί παρατηρητές: Αφενός βάζει ένα τέλος στην κινεζική επεκτατικότητα στον κλάδο και αφετέρου εντάσσεται στη μετατόπιση της ισορροπίας στην περιοχή υπέρ της Ελλάδος εξαιτίας της επιδείνωσης των σχέσεων Αγκυρας – Ουάσιγκτον. Επιπλέον, όμως, βάζει μια αμερικανική εταιρεία σε κομβική θέση σε μια βιομηχανία που αναμένεται τα επόμενα χρόνια να «τρέξει» ένα μεγάλο εξοπλιστικό για τις νέες φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού.

  Οσον αφορά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) η ΟΝΕΧ εκδήλωσε ενδιαφέρον τόσο για το εμπορικό όσο και το στρατιωτικό τμήμα των ναυπηγείων και το ενδιαφέρον της αναμένεται να προχωρήσει μέσω της διαδικασίας του ειδικού διαχειριστή που έχει τοποθετηθεί στα ΕΝΑΕ. Τη συμμετοχή της δηλαδή στους σχετικούς διαγωνισμούς πώλησης των περιουσιακών στοιχείων των ΕΝΑΕ. Οσον αφορά τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, συμφερόντων του ομίλου Ν. Ταβουλάρη, η πρόταση εξαγοράς αναμένεται να προχωρήσει μέσω διαδικασίας εξυγίανσης με τη συναίνεση των πιστωτών, την οποία ήδη «τρέχει» η κυβέρνηση.

  Η στρατηγική της OΝΕΧ ίσως γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρη αν παρατηρήσει κάποιος τις πρόσφατες συμφωνίες συνεργασίας της: Υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας για τη ναυπήγηση πλοίων, επιβατηγών και στρατιωτικών, από αλουμίνιο με τη γαλλική εταιρεία Ocea Construction Navale, η οποία ειδικεύεται στον τομέα, με αντικείμενο τη συμπαραγωγή νεότευκτων σκαφών για την ακτοπλοΐα και ιδιώτες πελάτες (yachts) αλλά και για ρόλους ακτοφυλακής και πολεμικού ναυτικού. Πλοία δηλαδή όπως το αμερικανικό USNS «Carson City» που πέρασε διακριτικά από τη Σύρο τον Απρίλιο. Επίσης έχει ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη της MAN Diesel & Turbo για τα πλοία που είτε δεξαμενίζονται είτε επισκευάζονται στο Νεώριο. Και κατά πληροφορίες έχει υπογράψει και επιστολές προθέσεων (Letters Of Intent) με άλλους μεγάλους πολυεθνικούς προμηθευτές εξοπλισμού και υποστήριξης.

  Ισως είναι ενδεικτικό των εξελίξεων το γεγονός πως ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος στην ομιλία του το Σάββατο το βράδυ στα εγκαίνια της ΔΕΘ έκανε ειδική αναφορά στην ONEX σημειώνοντας πως «η ONEX έχει αποκτήσει το Νεώριο στη Σύρο και ψάχνει να αγοράσει ένα ακόμη ναυπηγείο εδώ στην Ελλάδα», προσθέτοντας πως «η ελληνική αγορά αποτελεί υπόσχεση για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, της πληροφορίας και επικοινωνιών και της άμυνας». Το δημόσιο πρόσωπο της ONEX και διευθύνων σύμβουλός της είναι ο ελληνικής καταγωγής Πάνος Ξενοκώστας, πρώην αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας, με σπουδές σε αεροναυπηγική και μεταπτυχιακά σε διοίκηση επιχειρήσεων.”

Comments are closed.