11.5 C
Athens
Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος – Χρήση Ηχοσημαντήρων

- Advertisement -

Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης

Στο πρώτο άρθρο της σειράς είχαμε κάνει μια εισαγωγή στη μοντέρνα χρήση των υποβρυχίων και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, στο δεύτερο συνεχίσαμε με το σόναρ και τους ηχοσημαντήρες και στο τρίτο με τον Παθητικό Εντοπισμό υποβρυχίων.

Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος – προετοιμασία για το μέλλον

Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος – Σόναρ και Ηχοσημαντήρες

Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος – Παθητικός Εντοπισμός: SE=SL–AN–PL+DI

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με την πρακτική χρήση των παθητικών ηχοσημαντήρων και τους περιορισμούς τους.

Το ΝΑΤΟ έκανε έντονη χρήση ηχοσημαντήρων στην προσπάθεια του να εντοπίσει σοβιετικά υποβρύχια. Τα πυρηνικά υποβρύχια επιχειρούν σε κατάδυση και συνεπώς αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας καλούνταν να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις και “έστηναν” πεδία με ηχοσημαντήρες, τυπικά 24 με 32 ηχοσημαντήρες σε μια περιοχή όσο πιο μεγάλη γίνεται. Αλλά το πόσο μεγάλη θα είναι εξαρτάται και από τον τύπο του πιθανού στόχου.

Τυπικά η απόσταση ανάμεσα σε δύο ηχοσημαντήρες ορίζεται να είναι πέντε φορές μεγαλύτερη της μέσης ακτίνας εντοπισμού (Mean Detection Range – MDR) ενός υποβρυχίου. O σκοπός είναι η ισορροπία ανάμεσα στην κάλυψη όσο το δυνατόν πιο μεγάλης περιοχής και της αύξησης των πιθανοτήτων εντοπισμού του εχθρικού υποβρυχίου. Όσο πιο αραιά είναι τοποθετημένοι οι ηχοσημαντήρες, τόσο πιο μεγάλη περιοχή καλύπτουν, αλλά και λιγότερες οι πιθανότητες εντοπισμού ενός υποβρυχίου που μπορεί να περάσει ανάμεσα τους.

Επίσης πρέπει να υπάρχει ένα επαρκές παράθυρο χρόνου ώστε ο ηχοσημαντήρας να κάνει επαφή καθώς το υποβρύχιο θα περνά από την περιοχή, να στείλει το σήμα στο αεροπλάνο, να επεξεργαστεί και από ανίχνευση, να εντοπιστεί, να προσδιοριστεί η τοποθεσία του και κατόπιν η παρακολούθηση και στόχευση του, πριν χαθεί η επαφή.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου το MDR υπολογιζόταν με μερικές χιλιάδες μέτρα, αλλά πλέον για τα μοντέρνα υποβρύχια η απόσταση αυτή έχει πέσει σε λίγες εκατοντάδες μέτρα… Αν υποθέσουμε πως έχουμε να αντιμετωπίσουμε υποβρύχια με MDR 3.000μ και ένα σύμπλεγμα από 32 ηχοσημαντήρες σε απόσταση 5 MDR, τότε μπορεί να καλυφθεί μια περιοχή περίπου 4.500 χμ². Αυτή ήταν μια επιτυχημένη τακτική τότε. To παθητικό δίκτυο ανιχνευτών έδινε τη δυνατότητα στο αεροσκάφος να επιτηρεί μια πολύ μεγάλη περιοχή και να του επιτρέπει με λίγες πτήσεις να εντοπίζει το στόχο.

Αν όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί ένα πιο μοντέρνο υποβρύχιο με MDR κοντά στα 500 μέτρα, τότε οι ηχοσημαντήρες για να έχουν την ίδια πιθανότητα εντοπισμού θα πρέπει να τοποθετηθούν αντίστοιχα πιο κοντά μεταξύ τους και η περιοχή που θα καλύπτουν θα είναι μόνο 125 χμ² !

Συνεπώς, αν είναι απαραίτητο να παρακολουθείται μια συγκεκριμένη περιοχή, θα πρέπει πλέον να χρησιμοποιηθούν πολλοί περισσότεροι ηχοσημαντήρες από ότι παλαιότερα. Όμως υπάρχουν περιορισμοί, πέρα από το απόθεμα ηχοσημαντήρων, όπως για παράδειγμα με πόσους μπορεί να επικοινωνεί και να παρακολουθεί το αεροπλάνο ταυτόχρονα. Το συμπέρασμα είναι πως για να γίνει επιτυχής εντοπισμός μοντέρνου υποβρυχίου με παθητικά μέσα, τότε θα πρέπει να ξέρουμε που να ψάξουμε και πότε να ψάξουμε, διαφορετικά οι πιθανότητες επιτυχίας μειώνονται δραστικά.

Επιπλέον, έστω ότι ένας ηχοσημαντήρας κάνει επαφή με ένα υποβρύχιο που πλέει με 7 κόμβους και έχει MDR για αυτή την ταχύτητα 500 μέτρα, τότε σε λιγότερο από πέντε λεπτά θα έχει βγει εκτός της εμβέλειας του ηχοσημαντήρα και η επαφή θα χαθεί… Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου ένα υποβρύχιο χρειαζόταν μία ώρα για να περάσει μέσα από 7 – 9 ηχοσημαντήρες. Σήμερα πληρώματα και μέσα θα πρέπει να φέρουν εις πέρας την ίδια αποστολή στο ένα τρίτο του χρόνου. Το αποτέλεσμα είναι ότι τόσο τα αποθέματα σημαντήρων εξαντλούνται πιο γρήγορα, όσο και τα μέσα και τα πληρώματα καταπονούνται περισσότερο και γρηγορότερα.

Αν σε αυτό προστεθεί το ότι μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το ΝΑΤΟ δεν απαιτούσε από τα μέλη να έχουν επαρκείς ποσότητες ηχοσημαντήρων, ότι διεθνώς τα αποθέματα έχουν μειωθεί, οι παραγγελείες νέων είναι σπάνιες και σποραδικές και οι τιμές αγοράς τους έχουν αυξηθεί, είναι κατανοητό πως αν σε μια περίοδο κρίσης η ανίχνευση υποβρυχίων βασιστεί αποκλειστικά σε παθητικούς ηχοσημαντήρες, τότε τα αποθέματα θα τελειώσουν γρήγορα. (σημείωση: οι ΗΠΑ έχουν προσφάτως παραγγείλει μεγάλες ποσότητες νέων ηχοσημαντήρων, βλπ. προσεχές άρθρο)

Σε φωτογραφίες από ασκήσεις του ΝΑΤΟ παρατηρείται συστηματικά τα εναέρια μέσα να φέρουν λιγότερους ηχοσημαντήρες από ότι παλιότερα, κάτι το οποίο έχει και αντίκτυπο στην ποιότητα της εκπαίδευσης των πληρωμάτων και στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων. Πιθανόν τα πληρώματα να είναι συντηρητικά και διστακτικά στη χρήση ηχοσημαντήρων με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες επιτυχίας σε μια άσκηση. Το αποτέλεσμα σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι τόσο τα πληρώματα των αεροσκαφών να μην εκπαιδεύονται σωστά, όσο και των υποβρυχίων να αποκτούν μια ψευδαίσθηση ασφαλείας.

Απάντηση σε αυτούς τους περιορισμούς έρχεται να δώσει η τεχνολογία με την ανάπτυξη νέων συστημάτων. Χρησιμοποιώντας ενεργά μέσα έρευνας και ηχοσημαντήρες, οι οποίοι όμως σε αντίθεση με τα ενεργά σόναρ των πλοίων και των ελικοπτέρων δεν έχουν τόση πολύ ενέργεια στη διάθεση τους.

Συνεχίζεται

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

8 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Strike-Eagle-13

Όπως έχω ξαναγράψει κατά την ταπεινή μου άποψη, οι νέες light φρεγάτες / κορβέτες πρέπει να εστιάσουν στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και το βασικό κριτήριο επιλογής να είναι η ικανότητα τους σε αυτόν τον ρόλο σε συνάρτηση με το κόστος φυσικά.
Βλέπω σε άλλα σχόλια να εστιάζεται η προσοχή στον αντιεροπορικό ρόλο περιοχής με aster 30/sm2 κλπ το οποίο ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος αυτών των πλοίων. Καλύτερα τα επιπλέον χρήματα αυτά να πάνε σε Meteor/AIM120 και η αεροπορική κυριαρχία να πάει στην Πολεμική Αεροπορία.
Για εμένα το να πάρουμε 6 καινούργια πλοία με κόστος 0,5 δισ ευρω / μονάδα και να πάρουμε 4 μεταχειρισμένα πλοία (που θα αντικαταστήσουν τις 3 μη αναβαθμισμένες S ως ενδιάμεση λύση) κάνοντας μια αναβάθμιση με κόστος 0,25 δισ ευρώ / μονάδα, δηλαδή 6 + 4 πλοία με 4 δισ ευρω συνολικό κόστος, είναι πολύ προτιμότερο από το να πάρουμε μόνο 4 καινούργια πλοία με το ίδιο κόστος (1 δισ ευρώ / πλοίο). Υπό αυτό το πρίσμα η Αγγλική πρόταση φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα.
Περιμένουμε βέβαια με περιέργεια και την Γερμανική πρόταση (μετά την Γαλλική, Αμερικάνικη, Αγγλική που διαβάσαμε) που θα χει και το πλεονέκτημα της ομοιογένειας με τις υπάρχουσες ΜΕΚΟ.

nigozs

Για το θέμα του άρθρου εχεις να πείς κάτι ??

Strike-Eagle-13

Όπως έχω ξαναγράψει κατά την ταπεινή μου άποψη, οι νέες light φρεγάτες / κορβέτες πρέπει να εστιάσουν στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και το βασικό κριτήριο επιλογής να είναι η ικανότητα τους σε αυτόν τον ρόλο σε συνάρτηση με το κόστος φυσικά.
Το ξαναεγραψα με bold και underlined μπας και το καταλαβεις. Να το ξαναγραψω με κεφαλαια μηπως να σε βοηθησω μπας και στροφαρεις?

x-m

Πάνω που έχεις νιώσει την γλύκα…….συνεχίζεται…….

Mikros-hroas

Λίγα γράψατε αγαπητέ!
MDR δεν μας το εξηγήσατε αυτό πως δουλεύει και το εντοπίζει;
Ναι τα 3000 μέτρα θα γίνουν 500 αλλά με τον ίδιο παλιό ηχοσημαντήρα.
Οι ηχοσημαντήρες έχουν βελτιωθεί με της νέας γενεάς ολοκληρωμένα, της νέες μπαταρίες
και την βελτιωμένη κεραία.
Οι ηχοσημαντήρες έχουν 10 φορές περισσότερη ισχύ από ότι παλιά με της νέες μπαταρίες.
Έχουν βελτιωμένη κεραία λήψης με σχεδόν διπλάσιο DB.
Όσο για την βελτίωση του συστήματος με ενίσχυση της λήψεις του σήματος και την επεξεργασία μέσο των βελτιωμένων επεξεργαστών θα φτάνουν στο τριπλάσιο.
Αν εδώ βάλλουμε τα PARENT τον επαναλαμβανόμενο θόρυβο που τον έχουμε αποθηκεύσει για τα υποβρύχια που ξέρουμε. Πχ 214 φτάνουμε σε πενταπλάσιο εντοπισμό.
Τι έχει κάνει το ναυτικό δεν ξέρω να σας πω και τι ηχοσημαντήρες έχει διαλέξει και υπολογιστές με τι δυνατότητες.
Προσοχή με τα κρυφά στοιχεία των πραγματικών λειτουργιών και όχι αυτά που ανακοινώνουν οι εταιρίες.
Άμα με άφηναν να τα δω θα σας έλεγα ηλεκτρονικός είμαι ξέρω.
Με μια παρόμοια τεχνική με τα επαναλαμβανόμενα PARENT μπορούν τα ραντάρ να δουν το F-35 σε μεγάλες αποστάσεις! Με ειδικά βελτιωμένα ραντάρ όμως με ειδικές διατάξεις κλπ.
Αυτά τα έχω βάλει κατά καιρούς στην Πτήση αλλά ουδείς ενδιαφέρθηκε μόνο με μάλωναν γιατί έβαζα μεγάλα κείμενα. Άλλαξαν και τον σέρβερ για να μην γράφω μεγάλα κείμενα!

nigozs

Στο σχόλιό σας εχετε ενα μεγάλο λάθος.
Άλλη η μετάδοση/λήψη στο νερό και άλλη στον αέρα.
Ειδικά στο νερό τα προβλήματα διάδοσης (ειδικά) και λήψης (ακόμα ειδικότερα) είναι μεγαλύτερα.
Το “στρώμα” μπορεί να ειναι τέτοιο που να μην επιτρέπει να εχουμε τα στοιχεία που αναμένουμε για καλούς εντοπισμούς.
Συνεπώς πρό της ρίψης Η/Σ θα πρέπει να προηγηθεί βαθυθερμογραφική παρατήρηση υψηλής ακρίβειας ωστε να χρησιμοποιηθούν τα Η/Σ κατάλληλα.
Δεν εμβαθύνω περισσότερο καθώς δεν ειναι της παρούσης, απλά θεωρώ οτι με τις γνωσεις που διατείνεστε οτι εχετε, μπορείτε να καταλάβετε.

Mikros-hroas

Αγαπητέ για αυτό υπάρχει το MAD και τα υπόλοιπα συστήματα παρατήρησης.
Δεν διαφωνούμε αλλά η φιλοσοφία του θορύβου από της προπέλες είναι ίδιες
για την ίδια κλάση υποβρυχίου πχ 214.
Από εκεί και πέρα ο θόρυβος σε μεγάλη απόσταση που παίρνουμε σε ελάχιστο αριθμό
αυτόν προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε.
Στο F-35 ο θόρυβος επαναλαμβάνετε με αργό και ποιο γρήγορο ρυθμό ανά ένα λεπτό, ψάχνουμε να βρούμε τους περισσότερους και να τους αξιοποιήσουμε βάση της καταγραφής που έχουμε αποθηκεύσει.

nigozs

Στην σύγχρονη ανθυποβρυχιακή δράση και δεδομένων των βαθών που κινούνται τα Υ/Β πλέον, οι συσκευές MAD έχουν σχεδόν καταργηθεί παγκοσμιως.
Εντωμεταξύ δεν ξερω αν καταλάβατε οτι άλλα γραφετε στο σχόλιό σας το οποίο και σχολίασα ενώ απαντάτε με διαφορετικό περιεχόμενο και σαν να μιλάμε για κάτι διαφορετικό.
Κατ’αντιστοιχίαν των προσόντων που συνεχώς μας προβάλλετε εδώ, θα περίμενα περισσότερα απο εσάς.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τι πραγματικά συμβαίνει με τις φρεγάτες; Αγοράζουμε γαλλικές, τελείως ξαφνικά, και δεν το ξέρουμε; (και ούτε το ΠΝ)

 Το τι διαβάσαμε, διαβάζουμε, και θα διαβάσουμε για το πρόγραμμα των 4 νέων φρεγατών, είναι πέρα από κάθε λογική. Έχουμε την τάση να μην...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ελλάδα πάει Μάλι, το δήλωσε σήμερα η Φλοράνς Παρλί!

44
Η Φλοράνς Παρλί ενημέρωσε πριν λίγες ώρες τη γαλλική Γερουσία για την κατάσταση στο Μάλι και προανήγγειλε ελληνική συνεισφορά τους επόμενους μήνες!Αν και αυτό...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 April 2014 #335

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 October #377

Αγορά 2.29

Related News

Αντίο στον Neil Sheehan: Έναν από τους κορυφαίους πολεμικούς ρεπορτέρ στον 20ο αιώνα

Ο Neil Sheehan θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απλώς ως "δημοσιογράφος". Στην πράξη όμως ήταν από τους κορυφαίους πολεμικούς ρεπόρτερ και η συνεισφορά του ειδικά...

Κίνα, ο μεγάλος κερδισμένος από το χάος του 2020

Στις αρχές του 2020 η Κίνα ήταν ο ορισμός του πανικού. Η πανδημία σάρωνε στην περιοχή του Γουχάν, όλος ο κόσμος κατηγορούσε την κινεζική...

Κίνα: Αντιγραφές, κλοπές, πειρατεία. Αλλά και υπερδύναμη

Η Κίνα κατάφερε μέσα σε συγκριτικά μικρό χρονικό διάστημα να περάσει από το στάτους μιας περιφερειακής δύναμης σ’ αυτό μίας παγκόσμιας υπερδύναμης. Ο δρόμος...