12.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021
- Advertisement -

Μη χάσετε το ΣΗΜΕΡΙΝΟ webinar της ΠΤΗΣΗΣ για τις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο!

- Advertisement -

Όπως σας το είχαμε υποσχεθεί, η ΠΤΗΣΗ, το www.navaldefence.gr και το www.ptisidiastima.com, με την συνεργασία της Crowdpolicy, ξεκινούν σήμερα ένα νέο γύρο διαδικτυακών σεμιναρίων με ζωντανή μετάδοση και διαδραστική επαφή μαζί σας! Το θέμα μας αυτή τη φορά είναι το εξής:

Ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις σε Αιγαίο
και Ανατολική Μεσόγειο

Το όλο ζήτημα θα εξεταστεί σε δύο webinars: το πρώτο σήμερα Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου, από τις 5 το απόγευμα έως τις 7.35. Προλάβετε την εγγραφή εδώ ώστε να υποβάλλετε και ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του, ενώ θα μπορείτε να δείτε τη μετάδοση από την σελίδα του περιοδικού μας στο Facebook.

Η συζήτηση όπως και οι εισηγήσεις των πλέον ειδικών στην Ελλάδα, δηλαδή κορυφαίων στελεχών ε.α. του Πολεμικού μας Ναυτικού, θα εξετάσουν την απειλή των υποβρυχίων, μια από τις σημαντικότερες στον σύγχρονο ναυτικό αγώνα καθώς φέρνει αντιμέτωπες δύο διαφορετικές φιλοσοφίες δράσης: Το «αόρατο» και «αθόρυβο» υποβρύχιο υψηλής τεχνολογίας που διώκεται -αλλά και καταδιώκει- από ένα εξελιγμένο ανθυποβρυχιακό σκάφος που αξιοποιεί και εναέρια μέσα. Ειδικά στο θαλάσσιο χώρο Ελληνικού ενδιαφέροντος η συγκεκριμένη αντιπαράθεση μεγιστοποιείται καθώς ήδη έχουν εμφανιστεί -και αναμένονται σύντομα- νέες πολύ υψηλών δυνατοτήτων πλατφόρμες κάθε τύπου: υποβρύχια, πλοία επιφανείας, ελικόπτερα και ανθυποβρυχιακά αεροπλάνα μεγάλης εμβέλειας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του webinar έχει ως εξής:

 

Το webinar όπως έχουμε ήδη πει θα είναι διαδραστικό με το κοινό να μπορεί να υποβάλλει ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του. Για να εγγραφείτε σχετικά κάντε κλικ εδώ και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Θυμίζουμε πως το webinar θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω Facebook από την σελίδα του περιοδικού μας!

Αν θέλετε μπορείτε και ως σχόλιο σε αυτή την ανακοίνωση να υποβάλλετε ερωτήματα τα οποία εμείς θα τα συγκεντρώσουμε για να προσφέρουν ακόμη περισσότερο στη σχετική συζήτηση.

Όσο για το επόμενο webinar θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιανουαρίου 2022, με επίκεντρο το χώρο των κορυφαίων τεχνολογιών που αναπτύσσονται και προσφέρονται για τον ανθυποβρυχιακό αγώνα από την αμυντική βιομηχανία, τόσο τοπικά όσο και διεθνώς. Το αναλυτικό πρόγραμμα του 2ου webinar όπως και οι μετέχοντες θα ανακοινωθεί σε επόμενο χρόνο, ενώ και αυτό θα παρέχει τη δυνατότητα συμμετοχής του κοινού.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

16 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καλησπέρα,

  Είναι δυνατόν η λεζάντα στο banner να είναι λανθασμένη;;;

  ΑΝΘΥΠΟΒΡΥΧΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ – ΤΗΝ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

  Ή, όπως σωστά το γράψατε στο σώμα του κειμένου

  ΑΝΘΥΠΟΒΡΥΧΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Σε ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

 2. Τι ερωτήσεις να κάνεις αφού το Ναυτικό δεν ενδιαφέρεται να βάλεις νέα SONAR στης ΜΕΚΟ;
  Τα SONAR:
  Μια δύσκολη επιλογή για ένα παλιό πλοίο! Η ικανότητα εντοπισμού ενός υποβρυχίου 214 είναι στα 4 χιλιάδες μέτρα από της φρεγάτες MEKO και στα τρία χιλιόμετρα από της φρεγάτες S! Προσοχή δεν έχει καμία σχέση το αιγαίο με την ανοικτή θάλασσα. Σε άσκηση μια ιταλική φρεγάτα FREM εντόπισε ένα δικό μας υποβρύχιο 214 στα 30 χιλιόμετρα απόσταση! Δυστυχώς κάποιοι ξεκίνησαν λανθασμένους υπολογισμούς, πόση εμβέλεια έχει το SONAR της φρεγάτας FREM 150 χιλιόμετρα δια 30 χιλιόμετρα! Δηλαδή στο 1/5 της μέγιστης εμβέλειας όλα τα υπόλοιπα SONAR θα ακούσουν ένα υποβρύχιο 214! Αν μπει ένα CAPTAS 2 που έχει εμβέλεια 60 χιλιόμετρα σε μια ΜΕΚΟ θα εντοπίσει ένα υποβρύχιο 214 στα 12 χιλιόμετρα! Δυστυχώς δεν ισχύει απολύτως τίποτα από αυτά που γράφονται. Δεν είναι μόνο θέμα εμβέλειας του συστήματος η ικανότητα εντοπισμού.

  Αν βάλουμε ένα SONAR CAPTAS 1 στης φρεγάτες ΜΕΚΟ θα δει ένα υποβρύχιο 214 στα 5 χιλιόμετρα! Μια φρεγάτα S αν θα μπορούσαμε να βάλουμε το SONAR στα 5,5 χιλιόμετρα θα εντοπίσει ένα υποβρύχιο 214! Δυστυχώς μαθαίνουμε μόνο για τον θόρυβο των μηχανών ντίζελ στο μηχανοστάσιο και του συστήματος κίνησης του πλοίου, πως επηρεάζει ο θόρυβος τα SONAR. Ο υδροδυναμικός θόρυβος από την κίνηση του πλοίου επηρεάζει περισσότερο τα SONAR από τον θόρυβο στο μηχανοστάσιο. Όσο καλύτερη υδροδυναμική απόδοση έχει μια σχεδίαση πλοίου, τόσο χαμηλότερο θόρυβο έχει. Δυστυχώς λόγος μήκος με πλάτος έχει αλλάξει στα καινούργια πλοία που βγαίνουν με όλο και μεγαλύτερο πλάτος για να μπουν οι ιστοί Ι-MAST με τα FIXED PANEL AESA ραντάρ. Αυτό δυστυχώς ανεβάζει τον υδροδυναμικό θόρυβο και επηρεάζει το VDS SONAR, γιατί δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να τον μειώσεις όπως κάνουν με την ηλεκτροπρόωση στο μηχανοστάσιο. Είναι να μικρά πλοία άχρηστα για ανθυποβρυχιακό πόλεμο; Όχι γιατί έχουν καλύτερη υδροδυναμική συμπεριφορά, χαμηλότερο βύθισμα και χαμηλής ισχύος μηχανοστάσιο. Σε μια κορβέτα των 800 τόνων το SONAR CAPTAS 1 έχει καλύτερη απόδοση, από την φρεγάτα ΜΕΚΟ.
  Η φρεγάτα FREM έχει πολύ καλό length-to-beam ratios όπως έχουν και οι φρεγάτες S. Δυστυχώς δεν έχει τόσο καλή υδροδυναμική απόδοση η Γαλλική φρεγάτα που παραγγέλλαμε για αυτό και έβαλαν την ανάστροφη πλώρη. 

  Προσοχή αναφέραμε στην κανονική απόσταση εντοπισμού και όχι αν μπορεί να το ακούσει με πιθανότητα 1% στο δύσκολο περιβάλλον του αιγαίου και όχι στην ανοιχτή θάλασσα.

  Αν βάλουμε στης φρεγάτες ΜΕΚΟ SONAR BlueWatcher & Captas-1 θα εντοπίσουν ένα υποβρύχιο 214 στα 6-8 χιλιόμετρα. Μια βελτίωση της τάξης του 50-100%. Θες 11,5 εκατομμύρια και για τα δυο συστήματα και καλύτερα δεν σε συμφέρει να βάλεις γιατί μετά από 15-20 χρόνια θα είναι άχρηστα.

  Η ερώτηση είναι: Πρέπει να βάλουμε νέα SONAR στης ΜΕΚΟ;

  • Ναι, πρέπει να βάλουμε νέο VDS γιατί αυτό που έχουν είναι της δεκαετίας του 80 και η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ. Το VDS είναι απαραίτητο στο Αιγαίο όπου τα υποβρύχια μπορούν να είναι στον βυθό (το 214 καταδύεται 400μ) και υπάρχει το θέμα των ανακλάσεων από τον πυθμένα. Όσο πιο παράλληλα με τον πυθμένα είναι τα pings, τόσο λιγότερες οι ανακλάσεις και μεγαλύτερη η ικανότητα του σόναρ να διακρίνει το Υ/Β. Το σόναρ γάστρας μπορεί να το αφήσουμε ως έχει.

   Επίσης, μάλλον πρέπει να αναβαθμίσουμε και το Nixie, το οποίο πέρα από decoy
   (ισχυρό, με ρεύμα από το πλοίο) είναι και αισθητήρας τορπιλών πλέον. Είναι και αυτό “αρχαίο”, ενώ η πιθανότητα να δεχτεί πρώτο το πλοίο επίθεση από Υ/Β στο Αιγαίο είναι μέγιστη. Δυστυχώς κρύβονται σε χαράδρες βυθού, πίσω από υφάλους κλπ και δεν βρίσκονται καθόλου εύκολα. Αντίθετα, σε μεγαλύτερα βάθη (Μεσόγειος), που θα είναι στα μεσόνερα, βρίσκονται από ενεργητικό σόναρ κι ας είναι σε αθόρυβη λειτουργία.

   • Επιβάλεται ο εκσυγχρονισμός των 3 Meko καθώς και των 3 Karel Doorman ( όταν αυτές έρθουν ) να περιλαμβάνει και συρόμενο CAPTAS-4. Οι 3 [email protected] είναι λίγες και λόγω του ρόλου τους ως αεράμυνας περιοχής οι 2 τουλάχιστον πιθανότατα να χρειαστεί να δράσουν στην Ανατολική Μεσόγειο “παίρνοντας και τα 2 CAPTAS-4 μαζί τους”. Θέλουμε “μεγαλούτσικα” πλοία για το Αιγαίο πέρα απ’ τις 3 κορβέτες με τα CAPTAS-2. Ένας εκσυγχρονισμός των 3 απ’ τις Meko με 120 εκ. ανά πλοίο θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν χρειαστεί να κάνουμε οικονομία τότε οι 3 νέες κορβέτες ας μην έχουν καθόλου σόναρ αλλά να παίρνουν την εικόνα της τακτικής κατάστασης μέσω data-link από τα CAPTAS-4 των φρεγατών, των ΑΦΝΣ, των ελικοπτέρων και των ηχοσημαντήρων. Το ίδιο να συμβεί και για τις πυραυλακάτους Super Vita ( data-link ).

     • Πέραν της οικονομίας, το πλοίο που δεν θα έχει σόναρ ούτε ποντιζόμενο ούτε τροπίδας θα είναι και ελαφρύτερο και κυρίως υδροδυναμικότερο και θα ξεφύγει απ’ τους “φτωχους” 26 άντε 27 κόμβους, ενώ συγχρόνως θα έχει εικόνα της τακτικής κατάστασης μέσα από data-link. Δεν γνωρίζω αν οι Meko μπορούν να πάρουν CAPTAS-4, αλλά με τους 3.400 τόνους τους είναι στους 1,000 τόνους κάτω απ’ τις FDI ( με τάση να “παχύνουν” από την αναβάθμιση ). Ας μας απαντήσουν οι ειδικοί στη ναυπηγική επιστήμη.

   • Αυτά τα ξέρω αγαπητέ, το πρόβλημα μας είναι να κατανοήσουμε τι θα μας δώσουν σε απόδοση για της ΜΕΚΟ.
    Καταλαβαίνω πως σε πολλούς ακούγετε τρελό να έχει καλύτερες επιδόσεις ένα SONAR στης S! Οι αεριοστρόβιλοι όμως παρότι είναι πιο θορυβώδεις από τους ντίζελ, έχουν λιγότερους θορύβους σε τόσο χαμηλή συχνότητα που έχουν-ακούνε τα SONAR.

    • Επηρεάζεται το VDS στα πχ 250μ βάθος και 500μ πίσω από το πλοίο από θορύβους γάστρας-κινητήρων-προπέλας; Όχι βέβαια, αλλά και πάλι μίλησα για το ενεργητικό του VDS ώστε να ανιχνευθεί και ενεδρεύον (αθόρυβο) Υ/Β. Για το γάστρας έχεις δίκιο γι’ αυτά που λες, αλλά εκεί πλέον βάζουν μόνο ενεργητικό. Οπότε το πρόβλημά του είναι οι κινήσεις της πλώρης και η κακή εστίασή του στα pings-pongs (ειδικά σε άσχημο καιρό).

     • Αγαπητέ θα διαφωνήσω γιατί επηρεάζεται σε ένα μικρό τόξο έρευνας.
      Γενικά πάντως ένα SONAR BlueWatcher & Captas-1 τοποθετημένα σε ένα μικρό πλοίο κάνουν καλύτερη δουλειά από της υπάρχων φρεγάτες μας.
      Θεωρητικά πάντως μας λένε πως μπορείς να το απομονώσεις το πρόβλημα απορρίπτοντας συγκεκριμένο τόξο έρευνας.

   • Συμφωνώ σε όλα, μόνο στο εξής έχω δυο παρατηρήσεις:

    Αντίθετα, σε μεγαλύτερα βάθη (Μεσόγειος), που θα είναι στα μεσόνερα, βρίσκονται από ενεργητικό σόναρ κι ας είναι σε αθόρυβη λειτουργία.

    1ον φαίνεται ότι ακόμα και σε μεγαλύτερα βάθη υπάρχει ένα φαινόμενο όπου ένα σώμα νερού με θερμοκρασιακή διαφορά δημιουργεί έναν μανδύα αδιαπέραστο για σόναρ επιφανείας. Αν ένα υ/β βρίσκεται πιο βαθειά δεν εντοπίζεται. Αλλά ούτε και μπορεί να εντοπίσει τί βρίσκεται πάνω από τον μανδύα. Φαντάζομαι πως το βαθος αυτό μεταβάλλεται στις διάφορες θάλασσες και εποχές αλλά απότι φαίνεται δεν είναι μεγάλο (150-300μ). Μόνο με ηχοσημαντήρα που ποντίζεται τόσο βαθειά μπορείς να ψάξεις εκεί κάτω.

    2ον το ενεργητικό σόναρ φαίνεται πως πλέον έχει γίνει μη-πρακτικό σαν λύση. Ένας rule of thumb είναι πως όταν πινγκάρεις τον βυθό οι άλλοι σε ακούνε 3 φορές πιο μακρυά απότι ακούς εσύ 🙁

 3. Καλησπέρα

  Έτυχε αυτή την περίοδο σε ένα ιστολόγιο που παρακολουθώ να βγει μια σειρά άρθρων για το θέμα, με τη διαφορά ότι πρόκειται περί ωκεάνιων επιχειρήσεων, ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων εναντίων σοβιετικών τακτικών κτλ

  Πολλά τα μαθηματικά 🙂

  Για όποιον ενδιαφέρεται, μέχρι στιγμής βγήκαν 4 άρθρα:

  Μέρος 1ο: https://smoothiex12.blogspot.com/2021/10/why-are-they-nervous-short-excurse-into.html

  Μέρος 2ο: https://smoothiex12.blogspot.com/2021/10/why-they-are-nervous-short-excurse-into.html

  Μέρος 3ο: https://smoothiex12.blogspot.com/2021/10/why-they-are-nervous-short-excurse-into_27.html

  Μέρος 4ο: https://smoothiex12.blogspot.com/2021/10/why-they-are-nervous-short-excurse-into_31.html

 4. Τα νέας γενεάς SONAR BlueWatcher & Captas-1 έχουν πολλές δυνατότητες. Μπορούν να μπουν σε μικρού μεγέθους πλοία και να εντοπίσουν όχι μόνο τα υποβρύχια αλλά και ταχύπλοα σκάφη επιφανείας σε μεγαλύτερη απόσταση από τα αθόρυβα υποβρύχια. Από τα ραντάρ μπορείς να κρυφτείς ελισσόμενος ανάμεσα σε μικρά νησιά, βραχονησίδες και πολύ κοντά στην ακτή. Από τα SONAR όμως δεν μπορείς να ξεφύγεις, υπάρχει και η μερική διάθλαση των ήχων στο νερό που μπορούν να παρακάμψει εμπόδια. Τα μικρά πλοιάρια κάνουν πολύ θόρυβο, λόγο των υψόστροφων μηχανών ντίζελ που έχουν και καμία προβλέψει για μείωση του ακουστικού ίχνους.
  Η ερώτηση είναι: Δεν βρισκόμαστε στο 80 και στο 90, δεν θα έπρεπε όλα τα μικρά πλοία μας να έχουν SONAR;
   

 5. Καλησπέρα σας!
  Η ερώτηση μου έχει να κάνει με την εξέλιξη των ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων, σε ο,τι αφορά την ταχεία (πιθανώς) διάδοση μη επανδρωμένων υποβρυχίων απειλών από την μία, αλλά και μη επανδρωμένων υποβρυχίων συστημάτων ανίχνευσης και εξουδετέρωσης του αντιπάλου.
  Τι εξελίξεις προβλέπονται, τι προγράμματα έρευνας/ανάπτυξης ‘τρέχουν’, και τι κινήσεις πρέπει να κάνουμε, για να βρεθούμε στην αιχμή των διαθέσιμων τεχνολογιών;

 6. Τρία θέματα για το μέλλον του Α/Υ πολέμου, αν και νομίζω ότι θα τεθούν ούτως ή άλλως:

  Α) Τεχνολογία ιόντων λιθίου στις μπαταρίες, που δίνει τη δυνατότητα αποθήκευσης περίπου τριπλάσιας ενέργειας σε σχέση με τις μολύβδου. Ήδη υπάρχει στις τορπίλες και τους τριπλασιάζει το βεληνεκές (χονδρικά, από τα 10 στα 30 χλμ, με μέγιστη ταχύτητα) και μπαίνει και στα νέα Ιαπωνικά Υ/Β, στα οποία μάλιστα δεν βάζουν και ΑΙΡ (μάλλον δίνουν το χώρο σε επιπλέον μπαταρίες). Αυτό σημαίνει ότι σε μεγάλο χρόνο της επιχειρησιακής ανάπτυξης θα μπορούν να είναι αθόρυβα, δηλ. θα έχουν κατακόρυφη αύξηση δυνατοτήτων καθώς απομένει μόνο το ενεργητικό σόναρ για τον εντοπισμό τους. Το οποίο δεν είναι τόσο καλό στο Αιγαίο, όπου τα Υ/Β μπορούν να είναι στο βυθό, λόγω ανακλάσεων αλλά και απόκρυψης σε φαράγγια βυθού.

  Β) Τεχνολογία UUV (υποβρύχια drones). Πόσο αποτελεσματικά φαίνονται να είναι στην ανίχνευση των Υ/Β; Πόσο μακριά από το πλοίο-φορέα (ή την ξηρά) μπορεί να διατηρηθεί η επικοινωνία και ο χειρισμός (τα οποία γίνονται με ηχητικά κύματα γιατί τα ηλεκτρομαγνητικά δεν “ταξιδεύουν” μέσα στο νερό).

  Γ) Τεχνολογία αντι-τορπιλών για ενεργητική αντιμετώπιση τορπιλών. Έχουν οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί, φτιάχνουν και άλλοι. Πόσο αποτελεσματικές φαίνονται να είναι από τα πρώτα τεστ;

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κι ο Ελληνικός Στρατός “αλλάζει”, έρχονται σημαντικές αγορές οπλισμού και παραχωρήσεις μέσω EDA

 Είναι ένα αγαπημένο θέμα "πειράγματος" μεταξύ όσων ασχολούνται με την Άμυνα, όταν αναφέρονται οι αγορές που έχουν γίνει για την ΠΑ, όταν μιλάμε για...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Είμαστε 2, είμαστε 3… θα γίνουμε και 24! Τα Ελληνικά Rafale...

14
 Οι μέρες πλησιάζουν, και μιας και όλοι οι συντάκτες μας και αναγνώστες μας ήταν καλά παιδιά, το Δωράκι μου θα είναι τα πρώτα 6...
- Advertisement -
Card image

December_019 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Δεκεμβρίου 1943: Η γερμανική αεροπορική επιδρομή στο...

0
Με τη συμμαχική εκστρατεία στην ιταλική χερσόνησο σε εξέλιξη, 105 γερμανικά βομβαρδιστικά αιφνιδιάζουν πλήρως τις συμμαχικές δυνάμεις εκτελώντας έναν αστραπιαίο νυχτερινό βομβαρδισμό στο λιμάνι...
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

October_17 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

Άσκηση μείζονος ατυχήματος στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά (Εικόνες)

Την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά άσκηση μείζονος ατυχήματος (ΑΜΑ) υπό τη διεύθυνση του Κέντρου Ελέγχου Ασφαλείας Περιοχής (ΚΕΑΠ) της...

Ξεκίνησε η ναυπήγηση για το μεγάλο πρόγραμμα των 12 βελγικών και ολλανδικών ναρκοθηρευτικών με 100 drones

Είναι το μεγαλύτερο ναυπηγικό πρόγραμμα -σε αριθμό σκαφών- αυτή τη στιγμή σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Μιλάμε βέβαια για την  κατασκευή των 12 ναρκοθηρευτικών που έχουν...

Polaris 21: Επίδειξη ισχύος με σχεδόν όλο το Γαλλικό Στόλο και με ελληνική συμμετοχή

Ολοκληρώνεται σήμερα η μεγάλη κοινή, διασυμμαχική άσκηση «Polaris 21» επιχειρησιακής προετοιμασίας υψηλής έντασης, σε κρίσιμες τοποθεσίες, που οργάνωσε το Γαλλικό Ναυτικό  στη δυτική Μεσόγειο...