27 C
Athens
Τρίτη, 14 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Πίνακας ελέγχου B-36 Peacemaker: Στον κόσμο πριν τα γυάλινα πιλοτήρια...

Πίνακας ελέγχου B-36 Peacemaker: Στον κόσμο πριν τα γυάλινα πιλοτήρια…

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Πριν την εποχή των ευρυγώνιων οθονών, των σκοπευτικών επί κράνους και των ηλεκτρονικών αυτοματισμών, ο χειρισμός ενός αεροσκάφους και δη ενός μεγάλου στρατηγικού βομβαρδιστικού δεν ήταν απλώς ένα επάγγελμα ή μία ειδικότητα. Ήταν τέχνη.

Στην εικόνα βλέπουμε την θέση των δυο μηχανικών πτήσης ενός B-36 Peacemaker. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος από το 1948 που άρχισε να κατασκευάζεται υπήρξε το βασικό βομβαρδιστικό της Στρατηγικής Αεροπορικής Διοίκησης (SAC) της αμερικανικής Αεροπορίας έως ότου αντικαταστάθηκε από το θρυλικό B-52 (που υπηρετεί μέχρι σήμερα…).

Οι χειριστές πιλότοι είχαν πρόσβαση μόνο σε μανέτες ελέγχου (throttle) για την αυξομείωση της ιπποδύναμης των κινητήρων επομένως και της ταχύτητας του αεροσκάφους. Η υπόλοιπη δουλειά όμως ήταν… άλλου παπά ευαγγέλιο.

Ο μηχανικός πτήσης είχε την ευθύνη να ελέγχει ανά πάσα στιγμή:
1) Το μείγμα καυσίμου σε κάθε ένα από τους έξι κινητήρες
2) Το (μεταβλητό) βήμα των ελίκων σε κάθε ένα από τους έξι κινητήρες
3) Την θερμοκρασία και την πίεση λαδιού σε κάθε ένα από τους έξι κινητήρες
4) Την εξισορρόπηση του καυσίμου στις δεξαμενές ανάλογα με την κατανάλωση
5) Την ρύθμιση ισχύος για την επέμβαση στις στροφές ανά λεπτό για να αποφευχθεί η αντήχηση μεταξύ των ελίκων.

Αν τα παραπάνω δεν σας έχουν κάνει ακόμα να ιδρώσετε από αγχος, σας πληροφορούμε ότι από το μοντέλο B-36D και εξής (αλλά και στα προγενέστερα που αναβαθμίστηκαν) το Peacemaker εξοπλιστήκε με επιπλέον δυο κινητήρες τζετ σε κάθε πτέρυγα, για σύνολο δέκα κινητήρων.

Έτσι εκτός των παραπάνω, οι μηχανικοί πτήσης ήταν πλέον υπεύθυνοι και για το έλεγχο των επιπλέον τεσσάρων κινητήρων, οι οποίοι λειτουργούσαν μόνο σε κάποιες φάσης του φακέλου πτήσης, ήτοι κατά την απογείωση και κατά την προσέγγιση κι απομάκρυνση από τον στόχο.

Στην υπόλοιπη πτήση, οι μηχανικοί τους έσβηναν για εξοικονόμηση καυσίμου κι επιπλέον ενεργοποιούσαν ειδικές γρίλιες στην κωνική εισαγωγή τους που την σφράγιζαν τελείως για την αποφυγή εισροής πτηνών ή ξένων αντικειμένων.

Φυσικά εκτός του πονοκέφαλου των κινητήρων είχαν την ευθύνη για όλα τα υπόλοιπα ηλεκτρικά κυκλώματα, γεννήτριες, κτλ.

Σήμερα όμως όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Οι περισσότερες λειτουργίες ελέγχου πτήσης γίνονται αυτόματα από υπολογιστές και ο πιλότος το μόνο που έχει να κάνει είναι να είναι διατεθειμένος να πετάξει στην αποστολή του και ενδεχομένως να ρισκάρει και την ζωή του για αυτήν.

Ενδεικτική άποψη σύγχρονου glass cockpit, εδώ, από C-130.

Αποκάλυψη Τώρα! Μέσα στο B-2!

Έως ότου αντικατασταθεί κι αυτός ολοκληρωτικά πια και τα περισσότερα στρατιωτικά αεροσκάφη μετατραπούν σε κατευθυνόμενα ή αυτόνομα μη επανδρωμένα αεροχήματα.

Πρώτη δημοσίευση 19/3/2019


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

16 ΣΧΟΛΙΑ

16 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mitsos_Mantzos

Ερώτηση πιλότου προς τον μηχανικό-
φίλε τι ώρα είναι;

Nikolaos

Απάντηση: “Δε μου γ…. πρωινιάτικα και συ, έχω 96 “ρολόγια” να παρακολουθώ, έχω κι εσένα που δεν κουρντίζεις το δικό σου!” …. 🙂

Mitsos_Mantzos

Χαχαχαχαχαχα Γεια σου Νικόλαε, ακριβώς αυτό.

Captain_Kal

Απλά, respect!!!! 😀 😀 😀

dimitrisx

Σε περίπτωση που υπήρχαν ισχυροί κραδασμοί, τι έβλεπαν;

Nikolaos

Αφιερωμένο εξαιρετικά στους φίλους που αγαπούν την παλιά αεροπορία, όταν όλα ήταν σαν αποστολή στο διάστημα … B-36 pre-flight checking & take-off!! https://www.youtube.com/watch?v=9FJVxtTNjJk Όταν το 1947 ανέλαβε ο LeMay, οι μονάδες βομβαρδισμού είχαν βαρέσει διάλυση, μια σμηναρχία απέτυχε να βρει τον στόχο (εντός ΗΠΑ, σε άσκηση) κατά μερικές εκατοντάδες χλμ …. Με σιδηρά πυγμή, χαλύβδινη πειθαρχία, σοβαρά κίνητρα και ενέσεις ηθικού (προαγωγή επί τόπου για σοβαρά επιτεύγματα), η SAC έγινε η πιο καλολαδωμένη αεροπορική πολεμική μηχανή που γνώρισε ο κόσμος … Ακόμη και στην παρακμή της στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν με περίπου 260 Β-52 και 57 FB-111A… Read more »

krt

Ευχαριστούμε πολυ για το heads-up

Spyros

Και πάλι καλά να λένε οι πιλότοι που είχαν πρόσβαση στις έξι μανέτες των αστεροειδών κινητήρων. Στο αμέσως προηγούμενο Β-29, οι μανέτες ήταν αποκλειστική ευθύνη των μηχανικών, δεν τις έφταναν οι πιλότοι από τις θέσεις τους καθόλου.

Nikolaos

Ο κυβερνήτης προήδρευε, ο συγκυβερνήτης διάβαζε την τσεκλιστ, ο μηχανικός έπρεπε να είναι μέσα στο μυαλό των δύο και να μην αφαιρείται για να μην του ξεφύγει κάποια ένδειξη από τα όργανα (ώστε να δράσει, π.χ. να σβήσει τον κινητήρα με το πρόβλημα), και γενικώς έπρεπε να υπάρχει μια τρομερού επιπεδου επικοινωνία. Ο κυβερνήτης-πρόεδρας βέβαια ήταν αυτός που θα έπρεπε να κρατήσει το α/φ στον αέρα και να το φέρει πίσω με μερικά κομμάτια να λείπουν μετά από πλήγματα, και άλλα θαυμαστά πράγματα ….

krt

Οπως περιγράφει και ό φίλος Nikolaos πιό κάτω, το όλο θέαμα μοιάζει περισσότερο με συνδρίαση διοικητικού συμβουλίου με θέμα “ΑΠογείωση” παρά με πιλοττήριο……. Ευτυχώς ήταν ομόφωνη η απόφαση και σηκώθηκε στον αέρα τελικά.

Nikolaos

Θυμάμαι την ιστορική αναδρομή της ΠΤΗΣΗΣ στο περιστατικό με τον αμερικανό σμηνία που έκλεψε έναν “Ηρακλή” και τον απογείωσε από Αγγλία για ΗΠΑ επειδή … λαχτάρησε τη γυναίκα του (κατέπεσε τελικά) … Άντε απογείωσε τούτο δω μόνος σου να σε δω! Δεν χρειάζεται καμιά αντικλεπτική προστασία, για να απογειωθεί πρέπει να συνέλθει το Δ.Σ. (αφού το έχει νταντέψει μια ΜΣΒ με μέγεθος όσο όλες οι ΜΣΒ της ΠΑ φαντάζομαι …).

Nikolaos

Πάντως ότι και να λέμε (“ξεπερασμένο πριν τεθεί καν σε υπηρεσία” κλπ), ήταν το πιο απόκοσμο α/φ της κλάσης του. 70 μέτρα εκπέτασμα, πτέρυγα πάχους 2.3 μέτρων με … διάδρομο εντός της για να μπορεί να μπουσουλά ο δόλιος μηχανικός και να …. μαστορεύει τους εμβολοφόρους κινητήρες εν πτήσει (!!!), ενδεχομένως πάνω από εχθρικό έδαφος (δεν θέλω να φανταστώ τι θα γινόταν αν εμφανίζονταν Μίγκ-15 και χρειαζόταν να αρχισει ελιγμούς με τον μηχανικό να … χτυπιέται μέσα στο φτερό σαν τα παγάκια στο σέηκερ …). Οι οποίοι κινητήρες ήταν ο καθένας 28κύλινδρος αερόψυκτος με κομπρέσσορα, 72.000 κ.εκ., 3500 ίππων …… Read more »

George_M

Για το θέμα του καυσίμου πάντως, υπάρχουν αρκετές αναφορές στο διαδίκτυο όπου αναφέρεται ότι η έκδοση των J47 που τοποθετήθηκαν στο Β36 ήταν τροποποιημένη για να καίει avgas (βενζίνη δηλαδή).

AESA

Δανεισμένο από τους πλοιάρχους.
Το πήγα στην Ιαπωνία. Το πήγα στο Μεξικό. Το πήγα στην Ολλανδία …. Στην Ισπανία τρακάραμε !!!!

Μιχαλης

H πρωτη εικόνα παντως θα μπορούσε ανετα να ειναι απο κανενα σύγχρονο ρωσσικο βομβαρδιστικο

stepa

Πονοκεφαλος…..six turning four burning

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μετα τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D σε F-16V, τι; Ποιο είναι το επόμενο βήμα για την ΠΑ;

 Οι παλιοί μας αναγνώστες θα θυμούνται τα "άγχη" του 2016, 2017 και 2018. Η Τουρκία έστελνε πιλότους στις ΗΠΑ για να εκπαιδευτούν στα F-35A,...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

260
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Μάιος #396

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 September 2016 #364

Αγορά 1.99 $

Related News

F-117N Seahawk – τo “ναυτικό” Stealth

Για το F-117 έχουμε αναφερθεί ξανά! Πρόκειται για το αεροσκάφος με την πιο παράδοξη και εκπληκτική ιστορία και σχέδιο που υπηρέτησε στην Αμερικανική Αεροπορία....

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 Ιουλίου 1789: η Άλωση της Βαστίλης, πνίγοντας το δίκαιο στην οργή και στο αίμα

- Σε μια δραματική και πολυαίμακτη κίνηση, ο λαός του Παρισιού κινούμενος από επαναστατικό οίστρο επιδράμει και καταλαμβάνει το φρούριο της Βαστίλης.Το τελευταίο...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 Ιουλίου 1916: Ξεκινά η μάχη του δάσους Delville

- τμήμα της μεγαλύτερης μάχης του Σομ, που θα διαρκέσει ως τον Σεπτέμβριο.H 1η Νοτιοαφρικανική ταξιαρχία, δρώντας ως συστατικό τμήμα της 9ης (Σκωτικής)...

Στην εποχή των Drones – Η Elbit εκτοξεύει Μη-Επανδρωμένο Αεροσκάφος από Μη-Επανδρωμένη Άκατο

Σε νέες ενδιαφέρουσες εξελίξεις, η ισραηλινή εταιρεία Elbit ολοκλήρωσε πάνω στο Μη-Επανδρωμένο Σκάφος Επιφανείς (USV) Seagull ένα μικρό Μη-Επανδρωμένο Εναέριο Σύστημα (UAS), επαυξάνοντας τις...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 Ιουλίου 1943: Μάχη του Λεοντίου

- Τάγμα του Ιταλικού στρατού κατοχής σε αντιανταρτική δράση, αφού πυρπόλησε τα ελληνικά χωριά Αγίας Παρασκευής, Μικρονίου και λεηλάτησαν την Γκρέκα και την...
- Advertisement -