Μία (ακόμα) επιβεβαίωση της Π&Δ: ATACMS στα νησιά και τίποτα δεν είναι πια ασφαλές στην Τουρκία

144
18291
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 753
  •  
  •  

Πριν λίγο καιρό, στην Π&Δ σε ένα είδος όχι απάντησης αλλά υπενθύμισης σε όσους – εντός κι εκτός Ελλάδας – το είχαν ξεχάσει, και εν όψει ένος άρθρου άτσαλης τουρκικής προπαγάνδας, είχαμε παραθέσει μία σειρά χάρτες όπου απεικονίζονταν η διάταξη και οι εμβέλειες δυο σημαντικών όπλων κρούσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων: Των πυραύλων πλεύσης SCALP-EG από φορείς Mirage 2000-5 Mk2 και των πυραύλων ATACMS από φορείς MLRS.

Το παιχνίδι του ποιος την έχει πιο μεγάλη (την εμβέλεια)

Εκείνη η ανάρτησή μας είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις απέναντι – πράγμα που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πολύ καλά – και όχι άδικα αφού όπως φαίνεται είχε καλλιεργηθεί στην κοινή γνώμη μία ψευδαίσθηση ότι περίπου ο τουρκικός Στρατός είχε την άνεση να χτυπήσει ανενόχλητος και ατιμώρητος οπουδήποτε στην ανατολική τουλάχιστον Ελλάδα με «εγχώριους» βαλλιστικούς πύραυλους τύπου BORA.

Η ανάρτηση ανέλυε για ποιον ακριβώς λόγο δεν ήταν τόσο απλά τα πράγματα.

Σήμερα, ένα δελτίο Τύπου του Ελληνικού Στρατού, που θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπό άλλες συνθήκες ίσως και να περνούσε απαρατήρητο, δημοσιεύθηκαν κάποιες φωτογραφίες όπου μεταξύ άλλων απεικονίζονται και οι φορείς-εκτοξευτές του συστήματος MLRS.

Φωτογραφίες: Eπιχειρησιακή Εκπαίδευση στην ΑΣΔΕΝ

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης ήταν βέβαια ο χώρος που είχαν τραβηχτεί οι φωτογραφίες, ήτοι η περιοχή ευθύνης της Ανώτερης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) δηλαδή… τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως ακριβώς απεικονίζονται στους χάρτες που παρουσίασε η Π&Δ.

Το παραπάνω όμως, ήτοι η επιβεβαίωση του σεναρίου μας, είναι μόνο η μία είδηση που εξάγεται από το συγκεκριμένο δελτίο Τύπου. Υπάρχει μία ακόμα, που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ακόμα πιο σημαντική. Η ίδια η φυσική παρουσία των συστημάτων στα νησιά.

Και είναι είδηση, διότι αποδεικνύει ότι η λεγόμενη απαγόρευση από αμερικανικής πλευράς της εγκατάστασής τους στα νησιά είτε ήταν ένας μύθος που δημιουργήθηκε για να διασκεδάζει τις εντυπώσεις, είτε αν ήταν ήταν πραγματικότητα… δεν υφίσταται πλέον, με αποτέλεσμα φυσικά την άμεση εκμετάλλευση του γεγονότος αυτού από πλευράς Ελληνικού Στρατού!

Με την εγκατάσταση εκτοξευτών MLRS, που δύνανται να βάλλουν και πύραυλους ATACMS πλέον τίποτα στην δυτική Τουρκία, δηλαδή στην καρδιά και τους πνεύμονες της χώρας, δεν είναι πλέον ασφαλές.

Κι όχι μόνο δεν είναι ασφαλές, αλλά δεν υπάρχει πλέον ούτε το στοιχειώδες παράθυρο μίας κάποιας χρονικής προειδοποίησης που θα ήταν δεδομένη σε περίπτωση που οι εκτοξευτές έπρεπε να ανέβουν σε φορείς και να μεταφερθούν σε κάποιο λιμάνι και από εκεί να φορτωθούν σε κάποιο καράβι μέχρι να φτάσουν στο χώρο επιχειρησιακής ανάπτυξης.

Το χρονικό αυτό παράθυρο πλέον πρακτικά εκμηδενίζεται και μία σοβαρή μάζα πυρός μπορεί πλέον να εξαπολυθεί σχεδόν απροειδοποίητα και να πλήξει καίριους στόχους στην δυτική Τουρκία, τόσο στρατιωτικούς όσο και πολιτικές υποδομές.

Και όλα τα παραπάνω… με την είτε ανοχή είτε ενθάρρυνση της αμερικανικής πλευράς για την χρήση των συστημάτων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 753
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
My Name Is Nobody
Guest
My Name Is Nobody

Που ‘σαι ρε Mustafa;

sotbak
Guest
sotbak

χαχαχαχαχ!!!!! καλό!!!

Erkan
Guest
Erkan

You’re *******************here. Have you ever thought about how many minutes ATACMS can survive? You’re just taking more anger on you. Is this expensive toys can stop Turkey who want to take the islands? NO! And you’re provoking a much more terrible firepower aiming you. You’re just a fool.

Flight and Space
Admin
Famed Member

Behave yourself. Next time your comment will not be approved

Erkan
Guest
Erkan

The same attention should be paid to the comments of the Turks. The status of the islands is determined by international agreements and disarmed. With these childish tales, you cannot make unity by acting like a Turkish threat. You will not be able to put ATACMS on the islands. wait and see.

Γαιδουρον-μαν
Guest
Γαιδουρον-μαν

It is on your will to find how easy an angry nation can stop you with cheap or expensive toys…just keep pressing us and at the end you will brake your face on our door buddy….

Pagoboy
Guest
Pagoboy

Δάκρυα χαράς στα μαγουλα μου επιτελους..

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Έτσι, λίγο να σφίξουν τα λουριά. Όταν λέτε έντονες αντιδράσεις στη γείτονα, δώστε μας ένα hint.

Spirit
Guest
Spirit

Χρειάζεται επιπρόσθετος αριθμός MLRS αλλα και ρουκετών και ATACMS…
Επίσης πέρα από αυτά καλό θα ήταν να υπήρχαν και μικρότερης διαμέτρου ευέλικτα MLSR 105-120mm εμβέλειας μέχρι 15 χιλιόμετρα. Πολύ φθηνά συστήματα, ευέλικτα με μεγάλο όγκο πυρός θραυσμάτων…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Guest
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Λέγονται RM-70 και χρησιμοποιούνται…

Spirit
Guest
Spirit

Ξέρω τα RM-70 αυτά είναι σε ογκώδη φορτηγά, κάτι πιο μαζεμένο χρειάζεται στην ΑΣΔΕΝ.
Κάτι σε τύπου M-63 Plamen πάνω σε 4×4 εννοώ.

gdmast
Guest
gmast

Έχουμε 116 συστήματα/μονάδες (αυτοκινούμενα) RM-70/122 mm Χ 20 των 20 χλμ. = 2.320 “σωλήνες”, Τσέχικης προέλευσης.
Από αυτά, η Ελλάδα σχεδιάζει εδώ και καιρό την αναβάθμιση περίπου 48 μονάδων (από τις παραπάνω 116), θέτοντας σε αδράνεια τις λοιπές. Θέλω να ελπίζω ότι όλες οι μονάδες θα αναβαθμιστούν.
Η καλύτερη αναβάθμιση που υπάρχει για τα συστήματα αυτά προέρχεται από την Πολωνία (εξαιρετική και η Γιουγκοσλαβική) και την έκδοση WR-40 Langusta (40 x 122 mm) μέγιστου βεληνεκούς 42 χιλιομέτρων και παραπάνω με ρουκέτες FENIKS. Η αναβάθμιση αυτή θα κοστίσει 175 εκ, πλέον των ρουκετών και διαθέτει ψηφιακό σύστημα ελέγχου πυρός κ.λπ.

Spirit
Guest
Spirit

Δεν εννοώ κάτι τέτοιο. κάτι πολύ φθηνότερο και πιο ευέλικτο φορέα. Το ανάφερα παραπάνω… την δουλειά των RM-70 πρέπει να την αναλάβουν MLRS και να αποσυρθούν.

gdmast
Guest
gdmast

Ok, απλά σε αυτοκινούμενο φορτηγό είναι. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι πιο ευέλικτο (δηλ. 10 σωλήνες των 105mm σε τζιπ π.χ.?) γενικώς. Επιπλέον το διαμέτρημα των 105mm, τείνει προς κατάργηση γενικώς, διότι έχει μικρή αποτελεσματική εμβέλεια, με συνέπεια να πρέπει να πλησιάσει πολύ το στόχο, ενώ η ζημιά που προκαλεί δεν είναι και σπουδαία.

Spirit
Guest
Spirit

https://www.armyrecognition.com/may_2017_global_defense_security_news_industry/imi_introduces_c-lynx_lightweight_multiple_rocket_launcher_system_22305172.html

Χρειάζεται για αντιαποβατικό σκοπό και να μπορεί να καλύψει περιοχές με την ευελιξία του, καλύπτοντας την ελάχιστη εμβέλεια των μεγαλύτερων MLRS που ξεπερνά και τα 10Km.

Για παράδειγμα το c-lynx των ισραηλινών θα ήταν ιδανική λύση με μια επιλογή ρουκετών με τύπου M-63 Plamen ή RAK-12 δίνουν εμβέλειες μέχρι 13Km… με πολύ φθηνές λύσεις σημαντική ισχύ πυρός ώστε να εξαλείφονται προγεφυρώματα αλλά και αρχικές αποβάσεις… και όλα αυτά ακόμα και σε πολύ μικρά νησιά.

gdmast
Guest
gdmast

Α, ωραίο σύστημα αυτό. Δεν το είχα υπ’ όψιν μου, εκτός του accular που είναι εξαιρετικός.
Βέβαια όπως λέει και το άρθρο, είναι για ειδικές επιχειρήσεις.
Πολύ καλή ιδέα όμως.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Πιστεύω πως άθελα σου αποκάλυψες αυτό το τρομερότατο στρατιωτικό μας μυστικό. Πως τα RM-70 είναι σε αυτοκινούμενο φορτηγό.
Υπάρχει άραγε φορτηγό που να είναι στατικό ? (ακίνητο) Ή μήπως που να κινείται με βοήθεια από άλλο όχημα ? (π.χ να ρυμουλκείται)

Χρήστος
Guest
Χρήστος

Για ποιό λόγο να θέσεις εκτός ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό οπλικό σύστημα με τεράστιο όγκο πυρός; Ακόμα και να είχαμε χρήματα να τα αντικαταστήσουμε με MLRS και πάλι δεν τα καταργείς. Και άλλης κατηγορίας σύστημα είναι και χρήσιμα είναι και πάλι. Ακόμα και οι Ρώσοι τα έχουν ενεργά. Τα εκσυγχρονίζεις ή τα κρατάς ως έχουν στη θέση των μουσειακών a/k πυροβόλων των 203mm ή λοιπών μη αυτοκινούμενων.

lexandreas
Guest
lexandreas

Συνεπάγεται ότι χρειαζόμαστε περισσότερους εκτοξευτές και πυραύλους…

Babis_UK
Guest
Babis_UK

1000 πυραυλοι βαλιστικοι και τυπου cuise με βεληνεκές απο 160 μεχρι 1000 χλμ αναγκαζουν τους απεναντι να κανουν δευτερες σκεψεις για πραγματοποιηση αφνιδιαστικου 1ου πληγματος κατα τις χωρας. Εννοειται οτι οι μικροτερου βελινεκους πρεπει να εχουν στοχο την περιοχη της Σμυρνης με ναυσταθμο, διυλιστηρια, βιομηχανιες και πληθυσμο μεγαλυτερο της Αθηνας 500 αντιπλοϊκοι πυραυλοι στα νησια μας κλειδωνουν ερμητικα την επιφανεια του Αιγαιου οποτε το αποφασισει η Ελλαδα Τελος ενα δίκτυο 20 ρανταρ απο Σαμοθρακη μεχρι Μεγιστη που θα κατευθυνουν 500 αντιεροπορικους πυραυλους με βεληνεκές τουλαχισυον 100 χλμ κλειδωνει τον εναεριο χωρο του Αιγαιου οποτε το αποφασισει η Ελλαδα και ας… Read more »

GiannisKr
Guest
Γιάννης Μ.

Να δούμε ποιος θα πληρώνει μετά την απόκτηση των 1500 πυραύλων, τη συντήρηση και την επαναπιστοποίηση τους, καθώς, καθώς και τις υποδομές φύλαξής τους (συντήρηση, προστασία κλπ)

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

2.000 πύραυλοι στο Αιγαίο είναι σενάριο που δεν θα γίνει πράξη ούτε σε 2.000 χρόνια. Και 10 φορές περισσότερα πετρέλαια από την Σ. Αραβία να έχουμε πάλι δεν θα αγοραστούν τόσοι πύραυλοι και φυσικά δεν θα υπάρχει ούτε το μισό αναγκαίο προσωπικό για να τους επανδρώνει και να τους συντηρεί.
Το σενάριο σου μπάζει από παντού… Παίρνει μέσα πιο πολλά νερά από τι ο Τιτανικός εκείνο το μοιραίο βράδυ… .

Gunner
Guest
Gunner

Μήπως η επίσημη εμφάνιση των συστημάτων, έγινε στα πλαίσια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Τουρκία;

Gunner
Guest
Gunner

Και η επιβεβαίωση από τα δελτία ειδήσεων.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=PXjPNYyXLYo

FOX
Guest
FOX

Αυτό άλλο πράγμα επιβεβαιώνει… ας μην επεκταθουμε γιατί η δουλειά είναι μπακάλικου.

NickPL
Guest
NickPL

μαλλον σκονη θα γινουν απο τα Τουρκικα UCAV πριν μεταβούν στις θεσεις τους.

Pakos
Guest
Π.Κ.

Τεκμηριωμένη η απάντησή σου!

George_K
Guest
George K

Έχεις την εντύπωση ότι θα πετάνε πάνω από τα νησιά ανενόχλητα…;

Αναγνωστης
Guest
Αναγνωστης

Χωρις να ειμαι μηδενιστης, διαφωνουμε οτι ηδη εχουν πεταξει ή πετανε ανενοχλητα drones τους πανω απο τα στρατοπεδα μας; Χαρη στην Ελληνικη στρατηγικη ψυχραιμια, αυτο το υπεροπλο.

Gunner
Guest
Gunner

Μάλλον, δεδομένου του μεγέθους τους και του γεγονότος ότι θα εκτοξευθούν από τα ελληνικά νησιά από δυνάμεις κυνηγούς κρίσιμων οπλικών συστημάτων των ΕΔ στα νησιά. Οι ΕΔ έχουν προς το παρόν δείξει παγερή αδιαφορία για την αντιμετώπιση τέτοιων συστημάτων, τα οποία θα κυριαρχήσουν στο σύγχρονο πεδίο μάχης και σίγουρα στο περιβάλλον του Αιγαίου, αφού οι Τούρκοι τα κατασκευάζουν εγχώρια και με αυτά εξοπλίζουν τον στρατό τους. https://www.youtube.com/watch?v=IsMliZ9F5mQ https://www.edrmagazine.eu/killer-drones-from-turkey Κίνδυνος υπάρχει και από τα μεγαλύτερα οπλισμένα ΜΕΑ που χρησιμοποιούν, τα οποία κάποια στιγμή θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους και αν τους επιτρέψουμε να τα χρησιμοποιούν με μόνη αντίδραση την αναχαίτιση,… Read more »

αποστολης ο ακρίτας
Guest
αποστολης ο ακρίτας

ακριβός.. αν μι τι άλω τα μι επανδρωμένα ( τουλάχιστον ) που κάνουν παραβίαση να καταρρίπτονται..

MisCo
Guest
MisCo

Ο επιτιθεμενος εχει το πλεονεκτημα του αιφνιδιασμου σίγουρα. Μην νομιζεις ομως οτι οποιοδηποτε UCAV θα κοβει βολτες ανενοχλητο για πολυ, απο την εναρξη εχθροπραξιων και μετα. Απο καταρριψη μέχρι παρεμβολές που θα κάνουν την χρήση του περιπου αδύνατη… θα πρεπει να θεωρουνται δεδομενα αυτα.

Δεν υποτιμω το πλεονεκτημα που δίνουν… αυτο τις συνεχους επιτηρησης, αλλα απο καποιο σημειο και μετα ο ρολος τους σταματα.

Gunner
Guest
Gunner

Τι μέσα έχει ο ΕΣ για να κάνει παρεμβολές; από ότι ξέρω το σύστημα που ήθελε να αγοράσει, δεν το αγόρασε και το κράτος έτρεχε στα δικαστήρια με την SONAK.

http://www.bankingnews.gr/τεχνική-ανάλυση-εκθέσεις/item/101290-τι-απαντά-η-εταιρεία-sonak-του-θωμά-λιακουνάκου-για-το-σκάνδαλο-με-τα-εξοπλιστικά-αρνείται-την-τέλεση-οποιασδήποτε-αξιόποινης-πράξης-ζητά-επαναδιαπραγμάτευση-της-σύμβασης.html

Επίσης τι μέσα έχει για να εντοπίσει πολύ μικρά φονικά και μη ΜΕΑ;

MisCo
Guest
MisCo

Μου διαφευγουν τα μεσα του ΕΣ στο κομμάτι αυτο, ομως ειμαι σίγουρος πως με την εναρξη των εχθροπραξιων το Αιγαιο θα εχει φαει ηλεκτρονικο κοκομπλοκο απο παρεμβολες και των απεναντι και των δικων μας. Τα δικα μας σιγουρα μπορουν να προερχονται απο πλοια και αεροσκάφη.

Οποιος και να κανει την παρεμβολη ομως, καθιστα την επικοινωνια με τα drone δυσκολη, κατ επεκταση και την χρηση τους ενεργα σε ρολο κυνηγου ευκαιριακων στοχων.

Dimitris
Guest
Δημήτρης

Μια απάντηση (πέραν των SA-8 που γι’ αυτή τη δουλειά φτάνουν και περισσεύουν) είναι και τα ASRAD HELLAS.

https://en.wikipedia.org/wiki/ASRAD-HELLAS

Spirit
Guest
Spirit

Τα τουρκικά οπλισμένα UAV πετούν ψηλότερα από τις εμβέλειες τον δικών μας shorads

Spirit
Guest
Spirit

Για αυτό υπάρχουν ενισχυμένα “καταφύγια” για να απαιτείται ειδική επιχείρηση για να καταστρέφεις και όχι ένας απλός πύραυλος λέιζερ ενός UCAV.

Είναι δεδομένο όμως ότι η ΑΣΔΕΝ χρειάζεται αναβάθμιση στα Shorads με πυραύλους μεγαλύτερης εμβέλειας, 20-25 Km, θα έπρεπε να υπάρχουν και C-RAM πια, αλλά υπάρχουν αλλα και άλλα θέματα προέχουν.

Δημήτρης
Guest

Που είναι τώρα τα μεμέτια να σχολιάσουν, που είστε γειτονόπουλα, που; Ε Λ Λ Α Σ— Ε Λ Λ Α Σ— Ε Λ Λ Α Σ!!!

Αντώνης
Guest
Αντώνης

Ακόμη στα 165 km max επειδή δεν αφήνουν οι φίλοι και σύμμαχοι ή έχουμε αλλαγές; Επίσης, τα πρόσθετα μτχ έχουν εγκριθεί;

ETS
Guest
ETS

Έχουν εγκριθεί απλά εμείς δεν τα παίρνουμε επειδή κάποιοι λένε οτι δεν έχουμε χρηματα για την ενεργοποίηση τους η για την μεταφορά τους από εκει εδώ.. Όπως και το ίδιο ισχύει και για πλήθος φορτηγων γενικής χρήσης ,βενζινοφορων και άλλων διαχείρισης φορτίου που παραμένουν διαθέσιμα .. Απλά δεν ασχολείται κανενας .. Προς το παρόν με Marathon.. Ακούγεται απίστευτο και όλοι υποθετουμε ότι κάποιος ξενος δάκτυλος σταματα την όλη υπόθεση αλλά δυστυχώς το θέμα είναι καθαρά οικονομικό .. Δες τα προγράμματα που ήδη από το 2014 έπρεπε, αν θυμάμαι καλά το έτος, να προχωρησουν και εσχάτως υποτίθεται θα δίναμε για αυτά… Read more »

Αντώνης
Guest
Αντώνης

Ευχαριστώ για την απάντηση!

ETS
Guest
ETS

Να εισαι καλα..

sotbak
Guest
sotbak

+1

CKfurious
Guest
CK

Για να προσγειωθούμε λίγο θα υπενθυμίσω πως τόσο τα ATACMS όσο και οι ρουκέτες θέλουν “επαναπιστοποιηηση” .
Η προμήθεια επιπλέον MLRS από τα αμερικανικα αποθέματα έχει παγώσει
Όπως έχω γράψει το όπλο του πυροβολικού με τις κατάλληλες ενισχύσεις μπορεί να κλείσει το Αιγαίο
Με κόστος πολύ μικρότερο από μια νέα φρεγάτα

Kimon
Guest
Κίμων

Νομίζω ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά!! Βλεπουμε κατά καιρούς άρθρα χωρών που έχουν πολύ μικρό ναυτικό πως δεν μπορούν να ελέγξουν τις θάλασσες τους. Όλες οι σοβαρές χώρες έχουν ισχυρό Ναυτικό γιατί μόνο έτσι εξασφαλίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας χώρας.
Η σκέψη αυτή μου θυμίζει μια άλλη νοοτροπία κάπου στα τέλη του ’90 όπου κάποιοι φωστήρες έλεγαν ότι δεν χρειαζόμαστε άρματα μάχης αφού θα μπορούσαμε να κλειδώσουμε το πεδίο μάχης με σύγχρονα και φθηνότερα αντιαρματικά όπλα!!!

CKfurious
Guest
CK

Το πρόβλημα είναι πως δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε με τους γείτονες αεροπλάνο προ αεροπλάνο polio προς polio και άρμα προς άρμα. Δεν έχουμε τις οικονομικές δυνατότητες. Το αιγαίο κλείνει με επάκτιες πυροβολικό και υποβρύχια
Πρέπει να κινηθούμε προς εξωσυμβατικές λύσεις
Το ίδιο ισχύει και με τα άρματα μάχης

sotbak
Guest
sotbak

έχω την εντύπωση ότι είναι στους σχεδιασμούς του ΓΕΣ η αναβάθμιση που λες για το πυροβολικό.

Stamatis
Guest
Stamatis

Εεεεε… να πω κι εγώ την ταπεινή μου?? Ο πύραυλοι ATACMS, είναι φορείς υποπυρομαχικών…. Πέρα από τους “μαλακούς” στόχους όπως οχήματα, συγκεντρώσεις προσωπικού, αγκυροβολημένα πλοία (για πρόκληση πολλαπλών ζημιών), αδυνατούν να πλήξουν “σκληρούς” σημειακούς στόχους όπως όπως καταφύγια προσωπικού.αεροσκαφών, υπόγεια στρατηγεία, και γενικά σημειακούς στόχους οι οποίοι έχουν θωράκιση… Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων. δε λέω ότι είναι άχρηστα, το αντίθετο μάλιστα. Απλώς λέω να μην τα λέμε και πανάκεια σαν να είναι ο φόβος και τρόμος των πάντων ή ότι εξοντώνουν κάθε είδους στόχο.

Αντωνιος
Guest
Αντωνιος

Τους ATGMS θα τους χρησιμοποιήσουμε νια σημεία συγκεντρώσεις προσωπικού πχ στο σημείο που θα επιβιβαστούν οι Τούρκοι πεζοναύτες στα μεταγωγικα για να κάνουν απόβαση στα ελληνικα νησιά

andreasmp412c
Guest
andreasmp412c

Φανταζομαι θα υπαρχει καποιος λογος για τη δημοσιοποιηση της υπαρξης τους στα νησια αντι να τους φυλαμε σαν μια δυσαρεστη για τους απεναντι εκπληξη… Ισως σαν αποτροπη γιατι υπαρχουν ανησυχητικες κινησεις απ τους απεναντι; Οπως κ να χει πρεπει να φροντισουμε κ για την προστασια αυτων των συστηματων κ εκει δε βλεπω ιδιαιτερη ευαισθησια…

Chris Ain.
Guest
Chris Ain.

Μεταχειρισμένα MLRS απο τις ΗΠΑ το λέμε και το ξαναλέμε έπρεπε να τα είχαμε ήδη κλειδώσει. Το ίδιο και με την αναβάθμιση. Αγορά MGM-168 ATACMS Block-IVA. Αγορά GMLRS – AW – ER. Αναβάθμιση των MGM-140 ATACMS με το πρόγραμμα TACMS-SLEP. Συμμετοχή στο πρόγραμμα DEEPSTRIKE με μελλοντική αγορά πυραύλων DEEPSTRIKE και σχετική πιστοποίηση των εκτοξευτών. Συμμετοχή στο πρόγραμμα μετατροπής των πυραυλων σε ASBM

sotbak
Guest
sotbak

συμφωνώ

GK_
Guest
GK

Σαν ιδεα δεν ειναι καθολου ασχημη. Υπαρχουν ομως ορισμενες λετπομερειες που αξιζουν προσοχη. Ενα σημειο αξιο προσοχης ειναι οτι τα συστηματα αυτα, παρα την ευκινησια που τα διακρινει και που τα κανει δυσκολο στοχο (οπως τα TEL Scud στην Desert Storm) απεναντι σε τακτικες αντιπυροβολικου και εχθρικη αεροπορικη δραση, χρειαζονται το ιδιο μια «ομπρελα» προστασιας και αυτο απο το γεγονος οτι θα βρισκονται σε μια γεωγραφικη περιοχη περιορισμενη σε εκταση (νησι). Ειναι σχεδον αυτονοητο οτι η κοντινοτητα των ελληνικων νησιων με τις ασιατικες ακτες δημιουργει καποια θεματα ασφαλειας και αυξημενης προστασιας των συστηματων αυτων απο την δραση των ειδικων δυναμεων… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Σίγουρα να νησιά χρειάζονται και C-RAM και SHORADS εμβελειας 20-25Κm, και θωρακισμένες εγκαταστάσεις ή μικρά τούνελ σε πλαγιές, αλλά ακόμα και φθηνότερα μέσα, όμως δίχτυα παραλλαγής νέας τεχνολογίας για όλες τις εποχές, αλλά και φουσκωτά ομοιώματα.

maverick_newage
Guest
maverick_newage

Ανάπτυξη όπλων μακρού πλήγματος στα νησιά είναι μια τελείως επιθετική κίνηση και είναι άλλη μια απόδειξη της παράβασης της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων που καθορίζουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς για νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

ACHERON
Guest
ΑΧΕΡΩΝ

Η απέλαση των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως,Ίμβρου και Τενέδου,ποιά από τις ανωτέρω συνθήκες παραβιάζει;
Έτσι για αρχή.

Babis_UK
Guest
Babis_UK

Αν εμεις εχουμε κανει μια παραβαση της Λωζανης στα πλαισια ομως των προβλεψεων του ΟΗΕ για αυτοαμυνα οι απεναντι με το πογκρομ της Κωνσταντινουπολης, αφελληνισμό Ιμβρου-Τενεδου, στρατιωτικοποιηση των στενων την εχουν ξεσκισει

dimitrisx
Guest
dimitrisx

Για κοίτα στην γωνία αν ερχόμαστε!

nicolas
Guest
nicolas

Με μια ολοληρη στρατια, πεζοναυτες, αποβατικα και αλλα χιλια δυο θεαρεστα και ειρηνικα εργα και υποδομες απεναντι στα τουρκικα παραλια προοκυπτει το ερωτημα ποιος εχει επιθετικη διαταξη και ποιος στοχευει απλα στην αποτροπη? γιαιτ αποβαση στη μικρα ασια η ελλαδα δυσκολο να κανει.

Δημήτρης Γ.
Guest
Δημήτρης Γ.

Ενώ η απειλή πολέμου αν γίνει επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12νμ. είναι … νόμιμη;
Βάση ποιας συνθήκης;

ccg
Guest
ccg

Τις οποίες συνθηκες οι απέναντι έχουν τηρησει κατα γράμμα φυσικά! Κανεις βέβαια απο αυτους που αναφερουν το επιχειρημα περι αποστρατικοποιημενων νησιω (παραβλέποντας και το δικαιωμα της αυτοάμυνας όπως προκύπτει απο τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ) δεν αναφέρεται, αναμεσα σε άλλα, στη φρικαλεα παραβίαση της συνθηκης το 1955 με τα τραγικά γεγονότα της Κωνσταντινούπολης. Ισως η ευαισθησια τους να μην αφορά τους έλληνες, ίσως να θεωρούν εθνικιστικό να αναφέρεται κάποιος σ΄ένα τέτοιου μεγεθούς συλλογικό έγκλημα (που δεν ειναι το μοναδικό των απέναντι, κάθε άλλο). Ίσως αναβιωνουν οι βλακώδεις θεωρήσεις περι ιμπεριαλιστικού και επεκτατικού ελληνικού κράτους, κλεινοντας τα μάτια στις αυταρχικές και… Read more »

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

@maverick_newage
Aυτο με το….” αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς για νησιά του Αιγαίου” ξαναψαξ΄το γιατι δεν το΄χεις…

Πλατωνος
Guest
Πλατωνος

Οι Τούρκοι καταπατούν επί 96 χρόνια τη Συνθήκη της Λωζάνης σε Ίμβρο και Τένεδο,ξεπάστρεψαν τον ελληνισμό τους,ξεπάστρεψαν τους Κωνσταντινουπολίτες.Ένα θέατρο παίζουμε με τους θρασύδειλους γείτονες,και όλα αυτά επειδή δεν έχουμε αυτοσεβασμό.

JohnnyB
Guest
JohnnyB

Δεν υπάρχει πουθενά αυτό που λες διότι ο κάθε νησιωτικός σχηματισμός δικαιούται να έχει δυνάμεις αυτοάμυνας. Εφόσον οι απέναντι έχουν ισχυρό αποβατικό στόλο και ολόκληρη “Στρατιά Αιγαίου” προσανατολισμένη στο να εισβάλει και να καταλάβει Ελληνικά νησιά τότε ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ κι εμείς μπορούμε να έχουμε ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ είναι δυνατόν ώστε να ανατρέψει τον οποιοδήποτε σχεδιασμό τους. Δεν μιλάμε για τίποτα φιλήσυχους πολιτισμένους γείτονες απέναντι μας αλλα την Τουρκία που έχει ήδη εισβάλει παράνομα σε Κύπρο, Συρία και Ιράκ και κατέχει εδάφη και επαρχίες που δεν τις ανήκουν με αστεία προσχήματα. Μην πιάνουμε συνθήκες Λωζάνης κτλ τώρα και θυμηθούμε υπο τι καθεστώς βρίσκεται Ίμβρος… Read more »

Αντώνης
Guest
Αντώνης

Ενώ ο αποβατικός στόλος απέναντι, είναι για να μας πετάει γαρύφαλλα… Να σοβαρευτούμε λίγο ή δεν είσαι σε mood;

GiannisKr
Guest
Γιάννης Μ.

Μόνο που η πολλή νομιμότητα μας έχει οδηγήσει αλλού ως χώρα (“γκριζάρισμα” Αιγαίου, μη επέκταση Χ.Υ. στα 12 ν.μ.) και ως έθνος (παράνομη κατοχή κυπριακού εδάφους και εκδίωξη Ε/Κ πληθυσμού, Σεπτεμβριανά 1955, απελάσεις 1964).

adpanos
Guest
adpanos

Τα 12 ν.μ. δεν θέλουμε ούτε εμείς στην Ελλάδα να τα επεκτείνουμε .

Ο λόγος είναι πως αν το κάνουμε θα πρέπει να αφήσουμε μια ζώνη στο αιγαίο ελεύθερης διέλευσης όπου ΔΕΝ θα την ελέγχουμε …. Σε αυτή την ζώνη η Τουρκία θα μπορεί να κάνει ότι θέλει και να βρεθεί μέσω αυτής κοντά σε ζωτικής σημασίας για εμάς εδάφη – εγκαταστάσεις .

Αυτός είναι και ο λόγος που ΔΕΝ έχουμε προχωρήσει στα 12νμ .
Πηγή, ανώτατο στέλεχος του ΠΝ μας .

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris

@ adpanow
Ενω τωρα με τα 6 ν.μ. την ελεγχεις?
Οχι φυσικα.
Ας μην καταπινουμε αμασητα διαφορες δικαιολογιες….
Kokokoko…. ειναι η απαντηση.
Φυσικα και θα υπαρξουν δικλειδες οπως ακριβως συμβαινει και με τα στενα στα Δαρδανελια και το Βοσπορο π.χ.

sotbak
Guest
sotbak

+1

Spirit
Guest
Spirit

Σοβαρό επιχείρημα

chikichiki
Guest
chikichiki

Δε νομίζω οι προβλέψεις περί innocent/transit passage να έχουν τέτοιες επιπτώσεις. Άλλωστε όπως ειπώθηκε από κάτω, τώρα δηλαδή που είμαστε στα 6νμ η Τουρκία τι κάνει, δεν κάνει…”ό,τι θέλει”; Πολύ φοβάμαι ότι κι εμένα το “κοκοκοκο” μου κάνει σαν πιο πιθανή εξήγηση…

ΒΑΒΙς
Guest
ΒΑΒΙς

Για τα 12ν.μ. δεν αφηνει η φιλη μας [η ρωσσια ] γιατι ετσι θα κλεισει ο διαυλος ΑΙΓΑΙΟ-ΜΕΣΣΟΓΕΙΟ… και δεν θα μποροων να κατεβαινουν χωρις αδεια τις ελλαδας. ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ..

sotbak
Guest
sotbak

+1

chikichiki
Guest
chikichiki

1. Οι ATACMS δεν είναι όπλα μακρού πλήγματος, ως SRBMs. Οι Αμερικάνοι τα θεωρούν τακτικό πυροβολικό (TACTICAL missile system). 2. Όχι περισσότερο επιθετική από την ύπαρξη αεροπορίας στα νησιά. Στο κάτω κάτω, εσείς το ξεκινήσατε με τους Yildirim. Άμα δε σας αρέσει, να υπογράψουμε ένα START… 3. Τη Συνθήκη της Λωζάνης την έχετε ξεσκίσει. It goes both ways. Άλλωστε εσείς δε θέλατε “αναθεώρηση”; 4. Και πως ακριβώς θα υπερασπιστούμε τα νησιά από τις δυνάμεις σας που προορίζονται ειδικά για να τα καταλάβουν; 5. Όλα τα παραπάνω σχόλια. 6. Αν εσύ και οι φίλοι σου έρχεστε μονάχα για να γράψετε τέτοιες… Read more »

Fantazio
Guest
Fantazio

Δεν καθορίζουν κανένα αποστρατικοποιημενο καθεστώς! Επιτρέπουν μια χαρά τις δυνάμεις άμυνας στις νήσους. Αλλά τις Συνθήκες τις παραβιάζουν ήδη οι Τούρκοι δεκαετίες με τους διωγμούς των Ελλήνων, τις παραβιάσεις πάνω από τα νησιά, την Κύπρο κ.α. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για τη σωτηρία μας λοιπόν είναι ο εξοπλισμός των Νήσων.

MisCo
Guest
MisCo

Η συνθηκη των Παρισιων δε μας αφορα. Δεν την υπογράψαμε. Η συνθηκη της Λωζανης παραβιαζεται καθημερινα εκ μερους της Τουρκιας και αμφισβητειται ενεργά απο τα την πολιτικη ηγεσία της. Δεν θα καθισουμε με σταυρωμένα χέρια επικαλουμενοι ενα κωλοχαρτο (τετοια αξια εχει οταν δεν την τηρει ενα απο τα συμβαλομενα μερη). Θα κανουμε αυτο που πρεπει για να προστατευσουμε αυτα που μας ανηκουν.

Οταν η Τουρκία βαρα τα τυμπανα του πολέμου, δεν υπαρχουν κανονες σε τιποτα απολυτως. Ουτε συνθηκες, ουτε ανθρωπιστικες ευαισθησιες, ουτε περι οπλων μαζικης καταστροφης κλπ. Στον πολεμο χορευεις.

dimitrov
Guest
dimitrov

Μήπως αυτό με τους Αμερικανούς περιλαμβάνει και πρόσθετα οχήματα ή/και πρόσθετα πυροτεχνήματα; Μετά τους καιοουες ας πούμε …

Αργύρης Παγγουρέλιας
Guest
Αργύρης Παγγουρέλιας

Όντως ερώτημα τίθεται πλέον θέμα παραχώρησης mlrs από ΗΠΑ ή άλλες χώρες, υπάρχει τώρα αυτή την περίοδο τέτοιο αίτημα;Και αν ήδη υπάρχει, μήπως θα ήταν καλό να γίνει και στο Ισραήλ και για λυνξ με προϋπόθεση αγοράς λόρα (λέω εγώ τώρα …).Και λίγο πάλι εκτός θέματος, το αεροσκάφο που αποσύρεται F-4,-5,-104,-1 και οι κινητήρες, αποθηκεύεται; Από την στιγμή που μπορεί να γίνει Ιπτάμενος στοχος QF-,δεν θα μπορούσε θεωρητικά η δυνατότητα να γίνει UCAV ή όπως στην Ταϊβαν πυραυλων κρουζ σε συνεργασία ΕΑΒ, ιδιωτικών εταιρειών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων; Συγγνώμη αν οι ερωτήσεις μου μοιάζουν ασόβαρες και σας κουράζω.

ACHERON
Guest
ΑΧΕΡΩΝ

Τα MLRS έχουν ελάχιστη εμβέλεια 12 χιλιόμετρα.
Δέν είναι κατάλληλα για αυτοάμυνα νήσου,αλλά μόνο για βαθεία κρούση.
Οι ATACMS ακόμη περισσότερο.
Όλα αυτά,ασχέτως αποτελεσματικότητος/φονικότητος.
Για να έχουν αξία αυτά τα όπλα,σε τόσο προωθημένες θέσεις,θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν προληπτικά,πρίν ο εχθρός εκδηλώσει πρωτοβουλία,και ενδεχομένως καταστούν στόχοι τα ίδια.
Ερώτηση κρίσεως : πιστεύει κανείς ότι θα πατήσουμε πρώτοι το «κουμπί»;
Μήπως τα «καίμε» αυτά τα όπλα σε ένα αμφιβόλου αξίας «σαλτανάτι» όταν τα εκθέτουμε στο Ανατολικό Αιγαίο;

Giorgos tsagaris
Guest
Giorgos tsagaris

Δεν καις τιποτα,γιατι πολυ απλα σημερα ειναι εκει,αυριο δεν ειναι,οπως πολυ απλα συμβαινει με ολα τα κινουμενα συστηματα.Οπως αθορυβα πηγαν ετσι αθορυβα θα μετακινηθουν. Τους δημιουργεις ανασφαλεια καθως για πρωτη φορα επιτελους γινεσαι απροβλεπτος. Μια χαρα απο την β.Χιο, χτυπας στοχους στη Ν. Αλλωστε ο πολεμος δεν ειναι one on one.Yπαρχει οπως πολυ καλα ξερεις κλιμακωση απο τα 0 μ. μεχρι τα 12 χλμ. Ομως ας ανεβουν στη ακτη χωρις να κινδυνευσουν απο τα MLRS (αν δεν τους εξαυλωσουν καπου στην πορεια) και εκει θα μεινουν,αφου τα MLRS θα σβησουν απο το χαρτη ολες τις συσσωρευμενες follow on forces απεναντι… Read more »

ACHERON
Guest
ΑΧΕΡΩΝ

Γιούρι Τσαγκάριν,το ότι σήμερα είναι στα νησιά,κι αύριο δέν είναι,δέν σημαίνει ότι θα είναι εκεί που πρέπει όταν πρέπει,ή,για να το αντιστρέψω,ότι δέν θα είναι εκεί που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να είναι την κρίσιμη ώρα χ. Αλλ΄έστω ότι στον Έβρο δέν πρόκειται να κουνηθεί φύλλο,(αφού για τους Τούρκους είναι το δύσκολο γήπεδο,ενώ εμείς δέεεεεεν προτιθέμεθα να περάσουμε το ποτάμι),πόσο ασφαλείς θα είναι στο Ανατολικό Αιγαίο οι ΠΕΠ MLRS με όλες τις υπερπτήσεις που γίνονται ατιμώρητα,και που ποτέ δέν ξέρεις τί έκπληξη θα φέρουν; Και,όχι σύντεκνε,δέν έχει νόημα ούτε και είναι τεχνικά ανεμπόδιστη η βολή MLRS από την Βόρεια Μ….έεε,Χίο στην Νότια,το… Read more »

sotbak
Guest
sotbak

+1

Spirit
Guest
Spirit

Το σήμερα μην το δέσετε και κόμπο.

Spirit
Guest
Spirit

Στα μεγάλα νησιά αν είναι αρκετά μέσα από την παράκτια ζώνη μια χαρά ειναι και για άμυνα, όπως ανέφερα και παρακάτω χρειάζονται και ρουκετοβόλα πολύ μικρής εμβέλειας, ένα λόγος είναι και αυτός.

Γιώργος987654
Guest
Γιώργος987654

Αν είναι αληθείς αυτά που γράφετε, το βρίσκω πολύ σωστό να γίνετε κάτι τέτοιο στα νησιά. Και γιατί δηλ. να μην επιτρέπετε να βάζουμε τετοια όπλα στα νησιά μας, δεν καταλαβαίνω? Είναι τα εδάφη μας και εμείς τα κάνουμε κουμάντο! Οι απέναντοί δε πρόκειτε να βάλουν μυαλό. Δε γίνετε να κάνουμε συνέχεια πίσω, να ευχόμαστε σε διπλωματίες και σε συμμάχους που μπροστά μας είναι φίλοι και από πίσω παίζουν τα δικά τους παιχνίδια. Και σιγά σιγά η τουρκία από αρχικές φαντασίες και όνειρα, να περνά σε θεωρίες και αμφισβητήσεις και τελικά να το πάει σε πράξη. Κάθε βάση στα νησιά… Read more »

SozonLEV
Guest
Sozon Leventopoulos

Δυστυχώς το πρόβλημα δεν είναι πιος την έχει μεγαλύτερη την εμβέλεια. Το δόγμα μας είναι αμυντικό το οποίο αυτόματα σημαίνει ότι εχουμε δώσει την πρωτοβουλία του χρόνου και του τόπου στον αντίπαλο. Απλά δεν μπορείς να είσαι με το “δάχτυλο στην σκανδάλη συνεχώς” με αποτέλεσμα να κινδυνεύεις να χάσεις κρίσιμα οπλικά σύστηματα στις πρώτες ώρες…αν όχι λεπτά μιας συρραξης μικρής ή μεγάλης. Ο κρίσιμος παράγοντας είναι ο χρόνος, αν δηλαδή έχουμε τη δυνατότητα να διαθέτουμε το κρίσιμο εκείνο χρονικό διάστημα το οποίο θα επιτρέψει στα δικά μας τμήματα να αναπτυχθούν. Κρίσιμοι παράγοντες όπως η έλλειψη UAV, δικών μας δορυφόρων τηλεπισκοπισης… Read more »

sotbak
Guest
sotbak

σωστός απολύτως, νομίζω όμως ότι οι επιτελείς έχουν γνώση

ETS
Guest
ETS

Γνωση χωρις μεσα ειναι αχρηστη ..
Γνωση οτι θα χασουν εχουν ?
Δεν χρειαζεται γνωση πλεον αλλα προγνωση..

Γιώργος70
Guest
Γιώργος70

1.Η δημοσίευση της φωτογραφίας απευθύνεται στο εσωτερικό της χώρας ως απόδειξη του έργου αυτών που αποστρατεύθηκαν στις κρίσεις .Δεν συμβάλλει στην αποτροπή.Οι τούρκοι ξέρουν https://twitter.com/savunmasanayist/status/1067092218677207051 2.Τα προωθημένα και κρίσιμα στρατηγικά συστήματα πρέπει να είναι να είναι προστατευμένα κάτω απο έδαφος τις πρώτες ώρες.Αποκαλύπτονται σε σε ευνοικό και ελεγχόμενο περιβάλλον. πχ υπστηρίζουν αντεπίθεση της ΠΑ. Δεν χρησιμοποιούνται όταν υπάρχουν στη περιοχή εχθρικά UAV!!. Ιδανικά αιφνιδιάζουν αλλά δεν υποχρεωτικό. Γενικά δεν έχει σημασία ποιός θα κάνει το πρώτο πλήγμα αλλά το πρώτο αποτελεσματικό πλήγμα που θα επιφέρει την παράλυση της πολεμικής μηχανής του αντιπάλου.Βέβαια αν κανείς από τους δύο έχει αποτελεσματική άμυνα… Read more »

sotbak
Guest
sotbak

+1

adpanos
Guest
adpanos

Ισως η δημοδιοποίηση να έχει να κάνει με την ανακοίνωση μεγάλων κοιτασματων φυσικού αερίου στην Κύπρο από την EXXON MOBIL . https://difernews.gr/kypros-i-exxon-mobil-ktypise-megalo-koitasma-fysikou-aeriou-ston-glafko/ “Η Exxon Mobil «κτύπησε» μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην γεώτρηση «Γλαύκος» του τεμαχίου 10 στην Κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό ανέφεραν έγκυρες πηγές από την εταιρεία Exxon Mobil γεγονός που εξηγεί και την σημερινή τουρκική φρενίτιδα με δέσμευση ολόκληρης της περιοχής για πρώτη φορά. «Τα πράγματα πάνε πολύ καλά» ανέφεραν πηγές της ExxonMobil. Aμερικανικές διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι τα θετικά αυτά νέα δεν είναι άσχετα με την προσπάθεια αύξησης του κλίματος έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ, από πλευράς Άγκυρας. Οι επίσημες… Read more »

LuckyLuke
Guest

“Η ανάπτυξη όπλων μακρού πλήγματος στα νησιά είναι μια τελείως επιθετική κίνηση και είναι άλλη μια απόδειξη της παράβασης της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων που καθορίζουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς για νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.” Συμφωνώ απόλυτα με τον maverick_newage. Επιχειρήματα του τύπου επειδή οι Τούρκοι κάνουν το x, μπορούμε και εμείς να κάνουμε το y, δεν είναι σοβαρά. Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατία που σέβεται την υπογραφή της και το διεθνές δίκαιο. Δεν το επικαλείται επιλεκτικά όπου την συμφέρει. Αν μη τι άλλο δεν μπορεί να το κάνει γιατί θα γυρίσει μπούμεραγκ, δεν είναι Η.Π.Α./… Read more »

Αντώνης
Guest
Αντώνης

Αφού σε ενδιαφέρει τόσο το γράμμα του νόμου, που υπάρχει η Τουρκία ως συμβεβλημένο μέλος, στη συνθήκη που περιλαμβάνει την αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων; Τι στιγμή που δεν αντιδρά η Ιταλία που είναι συμβεβλημένη, γιατί να δεχτούμε τις αιτιάσεις κάποιας χώρας που δεν έχει καμιά νομική εμπλοκή; Το αντίστοιχο παράδειγμα της Λήμνου, όπου η ίδια η Τουρκία παραδέχτηκε σε επίσημη αλληλογραφία ότι δεν υφίσταται ζήτημα και μετά από δεκαετίες θυμήθηκε ότι δεν τη… βολεύει, πως το σχολιάζεις; Τέλος, κατάλληλα πυρομαχικά υπάρχουν, ασχέτως αν εμείς δεν έχουμε αγοράσει ακόμη. Αν αυτό συμβεί, θα λες τα ίδια;

Σταμάτης Ραπανάκης
Guest

Το ότι δεν υπάρχει σαν συμβεβλημένο μέλος, δεν σημαίνει ότι η Τουρκία δεν λήφθηκε υπόψιν. Προφανώς την Τουρκία είχαν κατά νού όταν μιλάγανε για αποστρατικοποίηση και όχι την Ιταλία. Δεν θα επιτεθεί η Ελλάδα στην Ιταλία από τα Δωδεκάνησα. Είναι άλλο πράγμα να έχεις ένα βεληνεκές που να καλύπτει ένα νησί και τα εθνικά χωρικά ύδατα γύρω από αυτό (π.χ. 40 – 60 km) και άλλο να έχεις ένα σύστημα με βεληνεκές 160 km και πλέον. Ο Έλληνας διπλωμάτης δεν μπορεί να πείσει τόσο εύκολα ότι το τελευταίο προορίζεται για αυτοάμυνα. Στο ίδιο πλαίσιο δεν πιστεύω ότι είναι συνετό να… Read more »

Αντώνης
Guest
Αντώνης

Προφανώς δεν μπορείς να κουβεντιασεις… Κάνεις επίκληση συνθηκών κλπ, σε ‘ταπώνουν’ και γυρνάς τη κουβέντα σε θεωρίες για άγριους, ότι λήφθηκε υπόψιν η Τουρκία κλπ(που υπόψιν λήφθηκε η Ρωσία αλλά δε βαριέσαι…). Διπλωματικά ή νομικά αν θέλεις, τα επιχειρήματα της Τουρκίας και προφανώς τα δικά σου (που τα ασπάζεσαι), είναι για γέλια. Αυτά τα 60km που γράφεις, δεν παρέχουν δυνατότητα αυτοάμυνας, όταν ο άλλος έχει λίγο πιο μακριά ολόκληρη στρατιά
ξεκάθαρα για απόβαση ή έχει βαλλιστικούς με την οκά και βάσεις αεροσκαφών δίπλα. Στρατιωτικά σαφώς και υπάρχουν ενστάσεις και πιθανότατα καλύτερες λύσεις. Λεφτά δεν βλέπω να υπάρχουν…

LuckyLuke
Guest

Μην χάνεις πάλι την ψυχραιμία σου… Δεν είμαι εδώ ούτε για να “ταπώσω” κανέναν, γράφω την άποψη μου και σε όποιον αρέσει. Με την δική σου λογική, επειδή η Τουρκία είναι 80.000.000 πρέπει να βάλουμε και πυρηνικά στα νησιά με το πρόσχημα της αυτοάμυνας. Δεν πάει ακριβώς έτσι.

Το δεν υπάρχουν λεφτά δεν είναι δικαιολογία για τα πάντα. Λύση δεν είναι να εκθέτουμε πολύτιμα συστήματα σε ρόλους για τους οποίους δεν είναι σχεδιασμένα.

sotbak
Guest
sotbak

+1

Αντώνης
Guest
Αντώνης

Η άποψη σου, πρέπει να βασίζεται σε επιχειρήματα που στέκουν και όχι σε ότι ερμηνεία κατεβάζει η γκλάβα σου. Η Τουρκία, δεν έχει λόγο νομικά, στα της αποστρατικοποίησης των Δωδεκανήσων. Αυτό δεν είναι ούτε θέμα ερμηνείας, ούτε θέμα οπτικής. Δεν είναι συμβεβλημένο μέρος και επιπρόσθετα (παρότι δεν χρειάζεται να ειπωθεί κάτι παραπάνω), απειλεί απροκάλυπτα και δεν σέβεται τίποτε. Το αν θα πείσουν οι ‘λαμπροί’ διπλωμάτες μας(είδα τις φοβερές τους επιτυχίες τόσα χρόνια) άλλους χαρτογιακάδες για το δίκαιο ή όχι των θέσεων μας, ελάχιστα με νοιάζει. Αυτό που με νοιάζει, είναι να λάβουν το μήνυμα τα θρασίμια απέναντι, όπου το μόνο… Read more »

LuckyLuke
Guest

Οι λαμπροί διπλωμάτες μας και πολλοί χαρτογιακάδες θα μεσολαβήσουν για να αποφύγει η χώρα μας μια ένοπλη σύγκρουση. Για να σωθούν και πολλές ζωές στρατιωτικών, ακόμα και εκείνων που έχουν μια κουλτούρα αγένειας και “αγανακτούν” όποτε διαβάζουν μια άποψη αντίθετη με την δική τους. Επίσης θα πρέπει να εξηγήσουν σε πολλούς ηγέτες για ποιό λόγο η χώρα μας έκανε συγκεκριμένες επιλογές, την ίδια στιγμή που την δανείζουν για να πληρώνει μισθούς και συντάξεις και να μην γίνει Βενεζουέλα. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει σε ένα σωρό ανθρώπους που προσπαθεί να πείσει να επενδύσουν σε αυτή, προκειμένου να μπορέσει να… Read more »

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

@Σταματης Ραπανακης Οταν αγαπητε στο σχολειο ο ”Μπουλης” σας ”ζοριζει”,σας κλεβει το χαρτζηλικι,και σας περιγελά,η λογικη ειναι να το πειτε στο δασκαλο σας. Οταν αυτος κανει μονιμως οτι δεν ακουει και τον κανακευει γιατι γουσταρει…να παιζει ταβλι με τον μπαμπα του στο καφενειο για παραδειγμα…εχεις δυο λυσεις. Α. Κανεις το κουνελι και ελπιζεις αυριο να ερθει χορτατος στο σχολειο και να μη σου ξαναφαει το χαρτζιλικι. Β. Να αναθαρρισεις (χαμενος για χαμενος) να τον στριμωξεις καπου σκοτεινα και να του δωσεις να καταλαβει οτι την επομενη φορα που θα ξανααπλωσει χερι,ΘΑ ΤΟΥ ΤΟ ΚΟΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΣΧΑΛΗ. Κατοπιν στο προαυλιο… Read more »

LuckyLuke
Guest

Δεν θα κόψουμε τον βήχα στην Τουρκία με το πάμε υπερπολύτιμα ATACMS στα νησία. Είναι πολύ πιο εύκολο να τα καταστρέψουν εκεί. Θα πρέπει η Π.Α. και το Π.Ν. δευτερευόντος να επενδύσει σε (περισσότερα) όπλα μακρού πλήγματος. Γιατί δηλαδή να μην υπάρχει ένα πλοίο εκεί κοντά, που είναι ευέλικτο και να είναι φορτωμένο με πυραύλους (π.χ. Belharra με MdCN);

Έαν η Ελλάδα θέλει αποτροπή, να βάλει το χέρι στην τσέπη. Ούτε πατέντες, ούτε πρέπει να ανακαλύψουμε τον τροχό. Μην βαυκαλιζόμαστε και νομίζουμε ότι κάναμε και καμία εξυπνάδα επειδή πήγε ένα MLRS σε κάποιο νησί. Παίρνουμε ρίσκα απλά για λόγους επικοινωνιακούς.

GUS
Guest
GUS

Γιατι το πλοιο θελει 1 δις το ενα να ειναι εκει κοντα. κ να εχει MdCN…
Σχεδομ σιγουρα αν καταληφθεί ελληνικο εδαφος θα καταληφθει κ τουρκικο.. ειτε στον εβρο η ακομα κ στη μικρα ασια. αυτο θα γινει για να μπορεσεις να διαπραγματευτεις ανταλλαγή εδαφους. αυτοι οι πυραυλοι θα μπορεσουν να υποστηριξουν μια τετοια ενεργεια.
Χωρια οτι μπορει να πληξει παρα πολλους στοχους κ τα κοντινα αεροδρομια στα παραλια.
Δεν ειναι πατεντα αγαπητε μου. Ειναι εκει που επρεπε παντα να ειναι.
κ ειναι αυτοκινουμενα για να μην μπορει η ΤΗΚ να τα καταστρεψει τοσο ευκολα

Gunner
Guest
Gunner

Κανένα ρίσκο, είναι σωστή επιλογή η μεταφορά MLRS στα νησιά. Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε πολλά και πρέπει χθες να σαρώσουμε ότι είναι διαθέσιμο σε Ευρώπη και ΗΠΑ για να αντικαταστήσουμε τα RM-70 και τα Μ110Α2 με λιγότερα μεν αλλά πολύ ισχυρότερα μέσα.

Κι επειδή μιλάτε για ευελιξία, τα MLRS είναι πολύ ευέλικτα ως οπλικό σύστημα και δεν αναφέρομαι στην ευκινησία του οχήματος στο έδαφος.

Π.Χ.
https://www.army-technology.com/projects/small-diameter-bomb-glsdb/

sotbak
Guest
sotbak

ωραίοι παραλληλισμοί….

Νικ1
Guest
Νικ1

1. Όταν ο απέναντι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο, αυτό έχει de facto καταργηθεί. Έχουμε περάσει σε άλλο επίπεδο, survival is the name of the game. Το διεθνές δίκαιο είναι για τους αφελείς και για δηλώσεις Πάκη στις παρελάσεις. 2. Θα έπρεπε να ξέρεις πολύ καλά ότι η κυβέρνηση, την οποία εσύ υποστηρίζεις στο θέμα των Σκοπίων (ή να τη λεώ Β. Μακεδονία;), δεν πρόκειται ποτέ να βάλει το χέρι στην τσέπη για την άμυνα. Η εθνική άμυνα δεν είναι στην κοσμοθεωρία τους, πως να το κάνουμε; Σε έναν φανταστικό κόσμο όπου μια ελληνική κυβέρνηση είχε διαπραγματευτεί πραγματικά για τη… Read more »

MisCo
Guest
MisCo

Κυριε Σταμάτη,

σε μια συνθηκη/συμβαση υπάρχουν τα συμβαλλόμενα μέρη. Οταν ενα μέρος δεν αποδεχεται την υπογραφη του και τις υποχρεωσεις που απορρεουν απο αυτήν, αυτομάτως η συμβαση λύεται.

Δεν υπάρχει απο εκει και πέρα κάτι αλλο να πουμε. Ο καθένας πραττει αυτα που πρεπει για να προασπίσει αυτα που του ανηκουν.

Gunner
Guest
Gunner

Τι κίνηση είναι από την μεριά της Τουρκιάς η διατήρηση ενός από τους μεγαλύτερους αποβατικούς στόλους απέναντι από τα Ελληνικά Νησιά;

Spirit
Guest
Spirit

Αμα το λέει ο Ραπανάκης, άμεσα να αφαιρεθούν τα MLRS.

sotbak
Guest
sotbak

+1

ETS
Guest
ETS

Σεβεσαι την δημοκρατια και το διεθνες δικαιο ενω ο Τουρκος σε γραφει κανονικα οπως και το διεθνες δικαιο αλλα εσυ εκει να εισαι θυμα επειδη εισαι δημοκρατια και της κακιας ωρας μαλιστα .. Οποτε ας ζησει η δημοκρατια να χαθει η χωρα.. Οποιος θελει να ζει στην Φρουτοπια δεν εχει θεση σε σοβαρη συζητηση .. Το συμφερον της χωρας ειναι πανω απο συνθηκες και αφελεις αντιληψεις περι διεθνους δικαιου και φιλιας λαων κλπ. Εαν δε ο Ελληνας διπλωματης δεν μπορει να πεισει να παει σπιτι του γιατι ειναι αχρηστος και ανικανος .. Ο Τουρκος διπλωματης φυσικα δεν εχει κανενα προβλημα… Read more »

LuckyLuke
Guest

Αγαπητέ ETS, δεν έγραψα πουθενά να αφοπλίσουμε τα νησιά. Διάβασε πιο προσεκτικά τα σχετικά posts. Μην βιάζεσαι να κρίνεις ποιός έχει θέση σε σοβαρή συζήτηση.

Αντώνης
Guest
Αντώνης

+1

VAGELIS
Guest
Βαγγελης

Και οι S -300 ειναι ακομα στην Κρητη…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Τότε η συμφωνία που είχε γίνει ήταν οι S-300 να εγκατασταθούν μόνο στην Κρήτη. Που ακόμη και σε αυτή υπάρχουν προβλήματα να μετακινηθεί το σύστημα γιατί είναι τεράστιο και βαρύ. Οι ρώσοι που το έφτιαξαν, αυτοί εκεί έχουν στέπες που δεν υπάρχει πρόβλημα στην μετακίνηση του. Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά.

LuckyLuke
Guest

Αποκλείεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Να τους στείλουμε και στη Λήμνο για να προστατεύουν τα MLRS…

ACHERON
Guest
ΑΧΕΡΩΝ

Γιατί σας ενοχλεί ειδικά η Λήμνος,ενοχλημένε κύριε;
Επειδή εκεί οι MLRS απαντούν στην απειλή των Kasirga?

Kαι όσο για την δημοκρατία,που δέν είναι «καθώς πρέπει» να πέφτει στο επίπεδο του σουλτανάτου,έ ναί…τρέχει από τα μπατζάκια μας.

VAGELIS
Guest
Βαγγελης

Σωστος φιλε μου αλλα τωρα που οι τουρκοι θα απλωσουν παντου S-400 δεν νομιζω να υπαρχει προβλημα να τα παμε οπου θελουμε ,πχ Σκυρο η Βολο,μονιμα

Σταμάτης Ραπανάκης
Guest

Δεν είναι δογματικά αντίθετος στο να πάνε στη Λήμνο ή αλλού. Ούτε φυσικά θέλω τον αφοπλισμό των νησιών, κάθε άλλο. Απλά επισημαίνω κάποιες παραμέτρους που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν. Με φιλική διάθεση στους άλλους αναγνώστες και σεβασμό στο μέσο που μας φιλοξενεί.

ΠανΠαν
Guest
ΠανΠαν

Σωστή κίνηση η προβολή ισχυος από τα νησιά, σπρώχνει μάλλον τους S400 ανατολικότερα. Οι σταθεροί στόχοι, υποδομές κλπ είναι χαμένοι από χέρι, για τους κινητούς χρεάζεται έγκαιρος εντοπισμός και στοχοποίηση. Τα έχει ο ΕΣ αυτά ;

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris

Γιατι η καλυτερη αμυνα ειναι η επιθεση…
Απο σχολιο στο facebook
”…Mike Kallaros ΜΠΑΝΤΙΡΜΑ ΜΠΑΛΙΚΕΣΙΡ ΑΣΧΙΡΑΡ ,ΣΜΥΡΝΗ ΜΙΛΑΣ ΔΑΛΑΜΑΝ ΤΣΑΝΑΚΑΛΕ ,,,ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΒΕΛΛΗΝΕΚΕΣ ,,ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΘΑ ΧΑΣΕΙ 150-200 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΡΑ ΧΡΟΝΟ ΑΡΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ,,.”

ΙΤΑΛΟΣ
Guest
ΙΤΑΛΟΣ

Και τι ακριβως θα κανουν τα M74 στα αεροδρομια θα καταστρεψουν τα απροστατευτα ΙΧ των στελεχων και τιποτα ακαλυπτα τζιπ/τροχοφορα? ΓΙατι οτιδηποτε βρισκεται στα shelter η μεσα σε κτιρια δεν θα παθει τιποτα. Οι Τουρκοι δεν εχουν κατι να φοβηθουν απο τους ATACMS ,το γνωριζουν το οπλο και τα υποπυρομαχικα του και δυσκολα θα καταφερει η ελληνικη πλευρα να πετυχει μεγαλη ελαφρα θωρακισμενη μαζεμενη Τουρκικη δυναμη ακινητη , ποσο μαλλον να την στοχοποιησει με uav η ειδικες δυναμεις. Οι Τουρκοι ειναι καπου 15 χρονια μπροστα στην παραγωγη+χρηση uav σε πραγματικες εμπολεμες ζωνες + συνθηκες, ακομα και οπλισμενων uav. Οι στοχοι… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Ότι είναι ακάλυπτο θα γίνει κόσκινο, shelter δεν ξέρω αν επαρκούν για όλα τα μέσα. Αλλά και άσκαστα υποπυρομαχικά να μείνουν κάτω είναι τεράστιο θέμα.
Από εκεί που είχαν απειλή τώρα θα έχουν λόγους παραπάνω να ασχολούνται.
Με ότι έχουμε με αυτά θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όσο δεν πάει.
Σαφώς χρειάζονται και πολλά άλλα επιπλέον.

GUS
Guest
GUS

Ο yildirim δεν θα πετυχει τον στοχο του ομως αγαπητε μου χωρις να θελω να υποβαθμισω τους Τουρκους που μας εχουν ξεσκισει στον τομεα αυτον.
Ακομα εχει μεινει στη πολυ καλη προσπαθεια μεχρι εκει.
Ο ATACMS δεν θα πληξει μονο τα selter θα πληξει ολα τα υπολοιπα. τα παραπανω αεροδρομια ειναι κλειστα οπως λεει το παραπανω σχολιο.
Υπαρχουν εργοστασια κ αλλα μεγαλα εργα υποδομης γενικα ειναι πολυ σωστη η τοποθετηση στα νησια των MLRS για 1000 λογους

ΙΤΑΛΟΣ
Guest
ΙΤΑΛΟΣ

Τα υποπυρομαχικα m74 και ο atacms της ελληνοτουρκικης εκδοσης φτιαχτηκαν για συγκεκριμενο λογο και τα εργοστασια και μεγαλα εργα υποδομης δεν ειναι οι στοχοι του. Εχει στοχο ακαλυπτο πεζικο / ελαφρα θωρακισμενους σχηματισμους/οχηματα.
Δεν ξερω για την ακριβεια του yildirim οπως δεν ξερει κανεις. Ξερω πως δεν θα εχει σχεση με τον yildirim του 2001 ομως , πως ειναι διαθεσιμος σε μεγαλες ποσοτητες και πως δεν εχει υποβαθμισμενες ικανοτητες και ακριβεια/εμβελεια οπως τα οπλα που πουλανε οι αμερικανορωσοι στους “συμμαχους” τους.
Τελος,με το βαρος της κεφαλης,τα proximity fuze , τον αριθμο των yildirim , η ακριβεια ειναι κατι σχετικο

GUS
Guest
GUS

ATACMS Block 1
The Block 1 is the standard service version of the ATACMS. It is a tactical system designed to attack high-value targets of rear-echelon forces such as airfields, Surface-to-Air Missile (SAM) sites, artillery/missile forces, supply areas, and command groups.

Εσυ λες για τις ρουκετες Μ-26 απο οτι κατάλαβα.
Ο ATACMS στο νησι ειναι πραγματικός πονοκέφαλος

ΙΤΑΛΟΣ
Guest
ΙΤΑΛΟΣ

Δεν λεω για τις m26 . Φυσικα και κανουν ζημια τα υποπυρομαχικα σε ολους τους μαλακους στοχους που αναφερεις , οπως SAM , radar κτλ.
Γενικα το ΤΙΠΟΤΑ δεν ειναι ασφαλες πλεον στην Μ.Ασια δεν ισχυει ομως.

Ίωνας
Guest
Ίωνας

Τα νησια μας εχουμε καθε δικαιωμα (και υποχρεωση) να τα προστατευουμε με καθε δυνατο μεσο. Φυσικα και τα MLRS ειναι πολυ καλη επιλογη. Πρεπει ομως να ειμαστε προσεχτικοι σε οτι δημοσιοποιουμε (δεν αναφερομε στην Πτηση).
Η θεσεις των οπλικων μας συστηματων πρεπει να ειναι μυστικες και ειδικα των στρατηγικων οπλων.
Ο εχθρος εχει μεσα κατασκοπειας αλλα εμεις δε χρειαζεται να τους κανουμε τη δουλεια ευκολη ουτε να επιβεβαιωνουμε πληροφοριες που πιθανως εχουν.

Papagos
Guest
Papagos

LCS Ή MMCS κοίτα το ναυτικό;

VAGGELAS
Guest
ΒΑΓΓΕΛΑΣ

Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία στο ότι η ανάπτυξη των MLRS σε νησιά προσθέτει έναν ακόμα πονοκέφαλο και δυσκολεύει τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς των Τούρκων. Προφανώς η δημοσιοποίηση των φωτό απο το ΓΕΣ αποτελεί προϊόν απόφασης ότι θα κερδίσουμε περισσότερα με την αποτροπή (στο βαθμό που αυτη επιτευχθεί ) παρά με τον αιφνιδιασμό κατα τη διάρκεια σύρραξης στη περίπτωση μυστικής μεταφοράς-ανάπτυξης τους. Για να αποτιμηθεί ασφαλέστερα η κίνηση αυτη θα έπρεπε να γνωρίζουμε (πράγμα αδύνατο) εάν η ανάπτυξη αυτη αφορα μόνιμη μετεγκατάσταση των συστημάτων, εάν ο σχεδιασμός αφορα ένα η περισσότερα νησιά, όπως επίσης και τον αριθμό των υπό μετεγκατάσταση ΠΕΠ, ώστε… Read more »

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Πολύ εύστοχη σύνοψη της συζήτησης. Θα προσέξαμε όλοι, φαντάζομαι, ότι το Μ270 φωτογραφήθηκε με φόντο τον ουρανό, ώστε να μην μπορεί να συναχθεί κανένα συμπέρασμα για την ακριβή τοποθεσία ….

sotbak
Guest
sotbak

+1

cassius
Guest
cassius

ως ειρωνία, έβλεπα βίντεο με τα σκηνικά με τον ηρωα Ηλιάκη, και διάβασα αυτό το εξερετικό άρθρο (δεν ειρωνεύομαι.) Παιδιά ηρεμήστε, και κεφαλες που να φτάνουν τα 1000 νμ να είχαμε, πάλι οι απέναντι δε θα ιδρώανανε. δυστηχώς ζούμε στη χώρα που δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές. πρέπει να σοβαρά να μπει ένα άθρο στη ΠΤΗΣΗ τι πολιτικούς όντος χρειαζόμαστε, μιας και επι σειρα δεκαετιών υπάρχει μονο υποχώρηση και φόβος, και φυσικά ολο αυτό δικαιολογείτε ως “στρατιγική ψυχραιμία” με απλά λόγια απραγία. Εε ήρθε ο καιρός για μια συζήτηση για στρατιγικό θόρυβο. αφού η ψυχραιμία δεν έχει κάτι να δώσει άλλο… Read more »

sotbak
Guest
sotbak

ε ναι…συμφωνώ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

sotbak
Guest
sotbak

Μήπως είναι προπαγάνδα και από εμάς και τα συστήματα είναι κάπου αλλού και όχι εκεί που νομίζουν οι γείτονες;; από μια φωτό δεν μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα ασφαλές…

Flight and Space
Admin
Famed Member

smile

sotbak
Guest
sotbak

+1

FOX
Guest
FOX

Μακάρι να δούμε ενίσχυση στον τομέα MLRS.

Χρειάζονται από μικρά MLRS μέχρι μεγαλύτερα M270

Τα RM -70 πάντως έχουν τα χρόνια τους και κάτι πρέπει να γίνει και με αυτά… ανεπαρκή ΣΕΠ, φορέας έχει τα χρόνια του, ρουκέτες παλιάς τεχνολογίας.

Τώρα για υπόλοιπα της επικαιρότητας κρατάτε μικρό καλάθι…

Panos71
Guest
panos71

Αγαπητή ΠΤΗΣΗ βλεπω ενα σχολιο εδω “Τελικά όλοι σας εδώ μέσα χρειάζεστε ιατρική βοήθεια.” Αυτο δεν το εγραψα εγω….αλλά βλεπω το ιδιο ακριβως nickname. Υπάρχει πρόβλεψη διαχωρισμού;

Flight and Space
Admin
Famed Member

Το είδαμε και το διαγράψαμε. Πέρασε για άγνωστο λόγο, δυστυχώς. Ευχαριστούμε για την επισήμανση!

Γιώργος ΙΔ
Guest
Γιώργος ΙΔ

Τόσοι γνώστες (σε μεγάλο ποσοστό) του θέματος, και ούτε ένας δεν έγραψε “ρε παιδιά ας ξεκινήσουμε ΑΥΡΙΟ μια προσπάθεια να αναπτύξουμε ΕΔΩ ένα σύστημα MLRS με βεληνεκές 200+ χλμ, αν το ξεκινήσουμε, σε λίγα χρόνια θα το καταφέρουμε, δεν είμαστε ηλίθιοι….” Μόνο προτάσεις για το τι να αγοράσουμε…. Πάντα ζητιάνοι, να πληρώνουμε τα τρελά λεφτά που μας ζητάει ο κάθε κατασκευαστής των ΗΠΑ/κλπ…. Οι τουρκαλάδες το πήραν απόφαση, το ξεκίνησαν και το κατάφεραν, διαθέτουν πλέον πλήθος προηγμένων εγχώριων συστημάτων, εμείς μόνο ό,τι καταφέρουμε να αγοράσουμε με μίζες και μετά από τρελές καθυστερήσεις, κι ό,τι σκραπ μας δώσουν από τα αζήτητα….… Read more »