«Ατύχημα» και το καθεστώς των «δυόμιση πολέμων»

29
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τέτοιους καιρούς, αλλά ειδικά τέτοιες ημέρες δεν μπορεί να μην σκεφτεί κανείς τα τραγικά γεγονότα στα Ίμια, αν και περισσότερα από 20 χρόνια μετά πρέπει να ειδωθούν μέσα στο σημερινό πλαίσιο των προκλήσεων, απειλών και εθνικών κινδύνων.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, μέσα από την χθεσινή συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ δεν έκρυψε τους φόβους του για ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο.

Από την άλλη η Τουρκία αποδεικνύει καθημερινά στην πράξη ότι δεν διστάζει να υπερασπίσει τα συμφέροντά της με πόλεμο, που αυτή την στιγμή εστιάζεται στη Συρία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να τον μεταφέρει οπουδήποτε αλλού, ειδικά στο Αιγαίο, την Θράκη ή την Κύπρο. Πολλές φορές από τις σελίδες στην ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ τα τελευταία 40 χρόνια έχουμε γράψει για το καθεστώς των «δυόμιση πολέμων», δηλαδή για την δυνατότητα της τουρκικής πολεμικής μηχανής να διεξάγει επιχειρήσεις ταυτόχρονα σε δυο διαφορετικά μέτωπα, ενώ παράλληλα καταστέλλει οποιεσδήποτε απειλές υφίστανται στο εσωτερικό της (και υπάρχουν πολλές).

Ας μην ξεγελιόμαστε λοιπόν με το γεγονός ότι η Άγκυρα διεξάγει πόλεμο στα ανατολικά ή ότι ο Ερντογάν συνεχίζει να ξεκαθαρίζει την τουρκική κρατική δομή (περιλαμβανομένου φυσικά του στρατεύματος) εγκαθιστώντας την απολυταρχία του.

Ο εχθρός βρίσκεται προ των πυλών και οι καιροί είναι πολύ πιο ύποπτοι και επικίνδυνοι από την εποχή των Ιμίων.

Δανειζόμαστε παρακάτω τα λόγια του Υποστρατήγου ε.α. Λάμπρου Τζούμη (πρώην Ταξιάρχου της 88 ΣΔΙ Λήμνου) σε ένα κείμενό του γραμμένο τέτοιες ημέρες το 2016 και που χαιρόμαστε κάθε φορά που τον ακούμε και τον διαβάζουμε:

Μια ιστορική αναδρομή γεγονότων μεταξύ αυτών και η κρίση των Ιμίων, υπενθυμίζουν ότι η βούληση της Άγκυρας να αλλάξει το status quo της περιοχής, είναι συνεχής και δεδομένη. Η διαφοροποίηση που υπάρχει σ΄ αυτή, σε σχέση με προηγούμενες, είναι ότι η Τουρκία έθεσε επίσημα για πρώτη φορά θέμα εδαφικής διεκδίκησης επί της ελληνικής επικράτειας, με την αμφισβήτηση εθνικού χερσαίου χώρου.

Η προσπάθειά της όμως επί σειρά ετών, είναι να διατηρήσει ψηλά τη στρατιωτική της ικανότητα και να μετουσιώσει την αναθεωρητική της πολιτική σε πράξη, όποτε της δοθεί ευκαιρία. Η ακολουθούμενη τακτική της τουρκικής πλευράς, για την υλοποίηση των στόχων και των επιδιώξεων της, πραγματοποιείται μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων ποικίλης μορφής και εντάσεως, με σκοπό τη δημιουργία ενός συνολικού καταλόγου διμερών διαφορών (γκρίζες ζώνες, υφαλοκρηπίδα, FIR, χωρικά ύδατα, κ.λπ). Η συνεχής υποχωρητικότητα και η στρατηγική του κατευνασμού της δικής μας πλευράς, ενθαρρύνει την αδιαλλαξία και εξυπηρετεί την εκπλήρωση επιμέρους τουρκικών επιδιώξεων, οι οποίες μακροχρόνια θα ισοδυναμούν με την επίτευξη του συνόλου των στόχων, που έχει θέσει η γείτονα χώρα.

Κεντρικός άξονας της στρατιωτικής μας στρατηγικής είναι η αποτροπή οποιασδήποτε στρατιωτικής απειλής, σε συνδυασμό με την πολιτική αποκλιμάκωσης των εντάσεων. Η στόχευση αυτή, προϋποθέτει απαραίτητα μια αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα, η οποία υλοποιείται με τη διατήρηση και επαύξηση της στρατιωτικής ισχύος της χώρας μας. Μια απλή καταγραφή αριθμών στους συντελεστές που συνθέτουν τη στρατιωτική ισχύ, όπως: αριθμός και ποιότητα προσωπικού ενόπλων δυνάμεων, οπλικά συστήματα και μέσα, δομή δυνάμεων, οργάνωση, ετοιμότητα, ηθικό, κ.λπ., δεν είναι δυνατόν να αποτελεί ασφαλή μέθοδο εξαγωγής συμπερασμάτων.

Κάποιοι από τους συντελεστές αυτούς, δεν είναι ποσοτικά μετρήσιμοι ή είναι δυνατόν να μην μπορούν να διατεθούν σε «τόπο και χρόνο». Είναι γεγονός, ότι οι συνεχείς μειώσεις του αμυντικού προϋπολογισμού των τελευταίων ετών, επηρεάζουν τη στρατιωτική ισχύ και απειλούν σε μεγάλο βαθμό το αξιόμαχο των Ε.Δ. Παρ΄ όλα αυτά, με σωστή συντήρηση και εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας των υπαρχόντων μέσων (ανταλλακτικά, πυρομαχικά, κ.λπ), οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε θέση να εκτελέσουν με τον καλύτερο τρόπο την αποστολή τους. Θεωρώ όμως σκόπιμο να θυμηθούμε τι συνέβη πριν 120 χρόνια περίπου, διότι σύμφωνα με το Θουκυδίδη : «Τα έθνη πρέπει να θυμούνται για να διδάσκονται».

Το 1897 κηρύσσεται από την Οθωμανική αυτοκρατορία εναντίον της Ελλάδας ο πόλεμος των τριάντα ημερών, ως απόρροια της τότε έκβασης του «κρητικού» προβλήματος. Η σημασία του πολέμου αυτού υπήρξε τεράστια, παρότι κατέληξε σε ήττα της Ελλάδας και στην υποβολή της σε διεθνή οικονομικό έλεγχο ύστερα από απαίτηση της Γερμανίας. Η Ελλάδα παρά τη δεδομένη από τετραετίας, κήρυξη πτώχευσης του Χ. Τρικούπη καθώς και των απειλών των μεγάλων δυνάμεων περί επιβολής ναυτικών αποκλεισμών, παρέμεινε σθεναρά ανυποχώρητη στην απόφασή της για ενίσχυση του στρατού, μη φειδόμενη των όποιων οικονομικών συνεπειών. Παράλληλα προχώρησε η αναδιοργάνωση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και η επαύξηση της εκπαίδευσης με παράλληλο εκσυγχρονισμό των διατιθέμενων μέσων.

Το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ήταν η άριστη προετοιμασία και άμεση ανταπόκρισή της Ελλάδας στους Βαλκανικούς πολέμους το 1912-1913, που κατέληξαν νικηφόρα, με την προσάρτηση της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Κρήτης και το μεγαλύτερο μέρος των νησιών του Αιγαίου.

Ο σημαντικότερος παράγοντας όμως στρατιωτικής ισχύος, από τον οποίο εξαρτάται η αποτελεσματικότητα των οπλικών συστημάτων, είναι το προσωπικό. Από τον ανθρώπινο παράγοντα και τους σχετικούς με αυτό συντελεστές, όπως η ποιότητα και το ηθικό που διαθέτει, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η υλοποίηση μιας αξιόπιστης στρατηγικής εθνικής άμυνας.

Η ιστορία έχει αποδείξει, ότι η επιθυμία για ελευθερία ήταν αυτή που έδωσε πάντα τη νίκη στους Έλληνες και όχι η υπεροπλία και η αριθμητική υπεροχή. Αυτό εκφράζεται απόλυτα μέσα από τα λόγια του εθνικού ποιητή Κωστή Παλαμά : «Η μεγαλοσύνη στα έθνη δεν μετριέται με το στρέμμα, αλλά με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα».

Μια ιστορική αναδρομή στην πορεία του Ελληνικού Έθνους, μόνο δέος προκαλεί όταν αναλογίζεται κάποιος τις πράξεις αυτοθυσίας των Ελλήνων σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές, που το διακύβευμα ήταν ακόμα και η ίδια η ύπαρξη του ελληνισμού. Έκθαμβος μένει μπροστά στα τεράστια ψυχικά αποθέματα που διαθέταμε οι Έλληνες, όπως : Οι μαχητές στις Θερμοπύλες και στο Μαραθώνα, οι τελευταίοι υπερασπιστές της Πόλης και του Μεσολογγίου, αλλά και σύγχρονοι ήρωες όπως οι μαχητές των οχυρών κατά τη Γερμανική επίθεση το 1941 και οι οπλίτες και αξιωματικοί που πολέμησαν τον Τούρκο εισβολέα στην Κύπρο και υπερασπίστηκαν με απαράμιλλη αυτοθυσία το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

Ο επικεφαλής των ΟΥΚ που ήταν πάνω στα Ίμια αφηγείται : «Να μην κατεβάσουμε τη σημαία, είπαν κάποια από τα παιδιά. Όλοι κλαίγαμε. Ο ένας κράταγε τον άλλον. Με βαριά καρδιά, λίγο πριν αποχωρήσουμε έδωσα παράγγελμα: “Πρ-οσοχή”. Είπαμε τον εθνικό ύμνο και στις 8.30 πήραμε τη σημαία και φύγαμε».

 

Και συνεχίζει ο υποστράτηγος Τζούμης

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό απ΄ όλους, ότι η διατήρηση και επαύξηση της απαιτούμενης στρατιωτικής ισχύος, δεν εξυπηρετεί απλά τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά είναι κρίσιμη για την ίδια την εθνική μας επιβίωση. Γιατί σύμφωνα με τη θεωρία του πολιτικού ρεαλισμού όπως αυτή διατυπώθηκε από το Θουκυδίδη στο διάλογο Αθηναίων – Μηλίων το 416 π.χ. «O ισχυρός επιβάλλει ότι του επιτρέπει η δύναμη του και ο αδύνατος υποχωρεί, όσο του επιβάλλει η αδυναμία του”.

Διατήρηση και επαύξηση στρατιωτικής ισχύος… αποτροπή…

Λέξεις που χάνουν όλο και περισσότερο τη σημασία τους στην σημερινή Ελλάδα όπου η γλώσσα των ταγών της εξουσίας έχει γίνει πιο ξύλινη παρά ποτέ.

ΦΓΚ

 

Το πλήρες κείμενο του υποστρατήγου ε.α. Λ. Τζούμη μπορεί να βρεθεί ΕΔΩ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Χαίρομαι που κάποιος ξανα-αναφέρει το θέμα του δόγματος των 2,5 πολέμων, καθώς εδώ και πολύ καιρό λέω ότι η Τουρκία ναι μεν έχει χτίσει τον στρατό της επί αυτής της βάσης (να αντέξει 2,5 πολέμους, εκ των οποίων η σύλληψη αφορούσε 1 με την Ελλάδα, 1 με την Συρία και μισό με τους Κούρδους). Επίσης έλεγα ότι η πολιτική των μηδενικών προβλημάτων που ανέφερε στο παρελθόν είχε λογική, υπό το πρίσμα όμως ότι μηδενικά προβλήματα θα έχει αφού μετά από φασαρία θα πετάξει στο καναβάτσο τους 2,5 αντίπαλους (οπότε μετά θα έχει μηδενικά προβλήματα). Και παρότι πολλοί γελούσαν ε την… Read more »

ΚΝ
Guest
ΚΝ

Σωστός, και μην ξεχνάμε πως η Τουρκια οχι απλώς υπέρ εξοπλίζεται και καθαρίζει έναν έναν τους εχθρούς της αλλα παράλληλα εξαπλώνεται. Παλαιότερα λέγαμε πως η απειλή ειναι απο τα ανατολικά όμως τα τελευταία χρόνια η Τουρκια έχει στρατιωτικές εγκαταστάσεις και στην Αλβανία, στα μετόπισθεν δηλαδή της ελληνικής άμυνας. Το αεροδρόμιο στην νότιο Αλβανία και η επισκευή της βάσης υποβρυχίων στο Δυρράχιο δεν ειναι τυχαία. Οι Τούρκοι δείχνουν ξεκάθαρα με τέτοιες ενέργειες πως οι βλέψεις τους ειναι καθαρά επιθετικές. Δεν πρεπει να γελιέται κανείς. Οι Τούρκοι μόλις αισθανθούν σίγουροι σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο θα χτυπήσουν και ούτε πολιτικές κατευνασμού θα… Read more »

ThanosD
Member
ThanosD

Δεν κανεις 3-4 πολέμους,με 240 μαχητικά,(με λιγοστα αναλογικα πυρομαχικα ακριβείας)(με 70-80% διαθεσιμότητα) ,και 400 Αρματα σχετικά σύγχρονα.Για τις απειλές της είναι σαφώς υποεξοπλισμένη στην ουσία..Γιατι πρεπει να σκέφτεσαι με τα δεδομενα της αλλης πλευρά.
Για αυτους η ισχυρη ελληνικη ΠΑ και το ναυτικό ειναι θανάσιμη απειλή.Δεν εχουν τη Δανία ή το Βέλγιο δίπλα τους…

ΚΝ
Guest
ΚΝ

Γι’αυτό γράφω στο σχόλιο μου πως ετοιμάζεται οχι πως ειναι ήδη έτοιμη. Δείτε τα εξοπλιστικά που τρέχει και θα καταλάβετε. Τέτοια εξοπλιστικά δεν κάνεις για να καταλάβεις 2-3 βραχονησίδες. Τέτοια εξοπλιστικά κάνεις για να πολεμήσεις απέναντι σε ενα ισχυρό αντίπαλο και να τον νικήσεις. Θα το επαναλάβω, δεν πρεπει να νιώθουμε σιγουριά επειδή σήμερα μετά το πραξικόπημα έχουν ακόμη κενά στις Ε.Δ. τους. Αυτά σε λίγα χρόνια θα καλυφτούν. Οι Τούρκοι λειτουργούν με τέτοιο τρόπο γιατί όπως προείπα και στο πρώτο μου σχόλιο, αντιλαμβάνονται μόνο την ισχύ, τίποτα άλλο. Αν είμαστε ισχυροί και έχουμε ικανή αποτρεπτική δύναμη τότε δεν θα… Read more »

Mitsos_Mantzos
Member
Mitsos_Mantzos

Πολύ εύστοχο σχόλιο που περιγράφει το οχι και τόσο μακρινό μέλλον, μπράβο.

Manolis
Guest
Manolis

Ντρεπομαι για αυτο που θα επακολουθηση. Και ειδικα τωρα που βλεπουν το θεμα και ξερουν που αποσκοπουν οι εχθροι αφου δε κανουν τιποτα απολυτως για να αποφυγουν τα μοιραια. Σε περιπτωση καταληψης νησιων το χουμε ξαναδει το εργο πιστευω και δε νομιζω να αλλαξουν τακτικη οι τραγοι του τοπου. Το ιδιο εργο με Κυπρο Ιμια θα ξαναδουμε με τη γαλανολευκη να κατεβαινει ομορφα απο τον ιστο. Αν γινει σε κατοικημενα νησια απλα θα διωξουν τους κατοικους με πομπες δικες μας. Σε αυτο το σημειο ειναι που πρεπει για μενα να αλλαξει το τροπαριο με τη κυβερνηση και να αναλαβει ο… Read more »

zipo's
Guest
zipo's

Μη το λέτε αυτό (να αναλάβει ο στρατός τη διοίκηση…) γιατί θα χαρακτηριστείτε …….καταλάβατε……(αυτό μας έφαγε).

Γιάννης
Guest

Ένα ακόμα εξαιρετικό άρθρο από την Πτήση.

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Το πολιτικο συστημα απετυχε, στρουθοκαμηλιζε ολα τα χρονια, δεν προετοιμασε τη χωρα για πολεμο, δεν εφτιαξε δομες ωστε να εξυπηρετουμε με δικες μας δυναμεις τις αναγκες μας, και συνεχιζει να μοιραζει αυτα που κλεβει μεσω της φορολογιας απο τους μισους Ελληνες στους αλλους μισους, σε ενα οικονομικο προβλημα που το ιδιο δημιουργησε, αλλα ‘μαζι τα φαγαμε’ και ‘μαζι αφησαμε να παρει τις σημαιες ο ανεμος’. Και φυσικα η Ελλαδα ανηκει στους Ελληνες. Η μονη λυση ειναι εστω και την υστατη στιγμη να γινουν καποιοι στοχευμενοι εξοπλισμοι, που να βελτιωσουν την κατασταση, αλλα εδω ολα τα κοματα, σκεφτονται τις ερχομενες εκλογες,… Read more »

Ακατανομαστος
Guest
Ακατανομαστος

και η τουρκολαγνεια συνεχιζεται,,οχι δυομιση πεντεμιση πολεμοι θα λεγα εγω κ μια. Εισβολη απο τπν αρη,,περιμενω τον γιωργο τον κ τον Μιλτιαδη κ τον αλεκο τον χ, που θα βρουν πολυ ωραιο κ κατατοπιστικο το αρθρο ,,,βεβαια το αφριν ειναι 40χ50 χιλιομετρα. Και μαλλον δεν νικανε τα ορκ-τρασφορμερς του σουλτανου

Flight and Space
Admin
Famed Member

Τουρκολαγνεία από ποιον; από εμάς; μήπως είστε σε λάθος ιστότοπο;

zipo's
Guest
zipo's

Δυστυχώς, το κακό είναι ότι πολλές φορές ξυπνήσαμε όταν ήταν πλέον αργά. Πολύ φοβάμαι ότι οδεύουμε προς αυτή την κατάσταση. Ευτυχώς (είτε εντός είτε εκτός εισαγωγικών, όπως το θέλει ο καθένας) είμαστε στο ΝΑΤΟ και σύμμαχοι των ΗΠΑ, οπότε η πανωλεθρία θα μετατραπεί, μάλλον, σε “στρατηγική ήττα”. Θα δοθούν συγχαρητήρια στην πολιτική ηγεσία (που αποφεύχθησαν τα χειρότερα-χάσαμε 1,2 νησιά ΟΧΙ π.χ. και ολόκληρα τα Δωδεκάνησα, στη κατάσταση που ήμασταν…), φυσικά θα κατηγορηθούν οι στρατιωτικοί για το “λάθος”, ενώ εμείς-οι πολίτες, από τη μία θα οδυρόμαστε για την ήττα αλλά από την άλλη θα είμαστε “ευγνώμονες” που δεν υποστήκαμε τα χειρότερα… Read more »

Spyros
Member
Spyros

Την 28η Οκτωβρίου ναι, αλλά σεμνά. Η 25η Μαρτίου είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, ε φτάνει…

ivychris
Guest
ivychris

Καλή η ιστορική αναδρομή έτσι ώστε να ενημερώνονται και οι νεώτεροι εξ ημών για τη στρατηγική της τουρκίας αλλά και να αντιλαμβάνονται την ανάγκη ύπαρξης σύγχρονων ΕΔ σε δομές, συστήματα & προσωπικό… Το θέμα των 2.5 πολέμων ουδόλως πρέπει να μας αφορά γιατί απλά και μία μόνο δυνατότητα να είχε η τουρκία έναντι ημών θα την εξασκούσε, ή θα προσπαθούσε εφ΄όσον δεν έβρισκε ανταπόκριση μέσω πολιτικών & διπλωματικών διαύλων. Για να τελειώσει άπαξ και δια παντός αυτή η γάγγραινα η οποία απορροφά τεράστιο πολιτικό, διπλωματικό & οικονομικό κεφάλαιο, δυσανάλογο για τα μεγέθη της Ελληνικής κοινωνίας, προϋπόθεση είναι η en bloc… Read more »

Theo
Guest
Theo

Στήθηκαν καριέρες πάνω στην εμφανή παραδοξότητα του ελληνικού κράτους… Από τη μία ένα διαχρονικά διαλυμένο κράτος χωρίς στοιχειώδεις ελεγκτικούς μηχανισμούς, κατάμαυρες προμήθειες (έγινε και μία αθώωση πρόσφατα για πολύ μεγάλο σκάνδαλο), αστείες προσλήψεις χωρίς σχεδιασμό και σε αστείες ειδικότητες (βλέπε ειδικότητες ΕΠΟΠ). Χωρίς βιομηχανία και χωρίς έστω στοιχειώδεις θεσμούς λήψης αποφάσεων… Και από την άλλη οι άγιοι γέροντες, η ομάδα Ε, οι προφητείες, τα μυστικά όπλα (Stand off Macedon!), και η Κωνσταντινούπολη που θα μας την δώσει το Καστανόξανθο γένος. Όλη αυτή η παραμμύθα για να μας κυβερνούν αγανακτισμένοι, δηλαδή πολιτικά ρετάλια που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ… Read more »

Κωνσταντινος Κλαδιανος
Guest
Κωνσταντινος Κλαδιανος

”Από τη μία ένα διαχρονικά διαλυμένο κράτος ” Φιλτατε διαφωνω, αυτό το κρατος παρα τα προβλήματα του, προβλήματα αναπτυγμένης χωρας όμως, είναι το πλεον προηγμενο κοινωνικα, οικονομικα και από πλευρας υποδομων στον Αιμο κατά παγκοσμια τραπεζα και ΗDI, o λαικισμος κατά την αποψη μου είναι το κυριως πρόβλημα, πρόβλημα που δεν βλεπει πλουτο η φτωχεια αλλα μυαλο, ας κανουμε ότι μπορούμε κατά αυτου του λαικισμου.

dimitrov
Guest
dimitrov

Φίλτατε τα λόγια σας δίνουν κουράγιο στο ένα και πλέον εκ. ανέργων, 400,000 εκ των οποίων ανήκουν στην ίδια οικογένεια(Πατέρας-Μητέρα) κι έχουν παιδιά. Ομοίως προκαλούν ψυχική ανάταση στους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που εργάζονται για το χαρτζιλίκι των 400 κάτι ευρώ μικτά. Αποτελούν δε βάλσαμο για το μισό εκ Έλληνες που έχουν φύγει στο εξωτερικό και δεν γυρνάνε πίσω στο αιώνα τον άπαντα. Οι δε συνταξιούχοι σίγουρα θα κλαίνε από χαρά διαβάζοντας πως το κράτος είναι το πιό φοβερό και γουάου στον Αίμο, στην υποσαχάρια Αφρική και στην ΝΑ Ασία. Ίσως και σε σχέση με την Νικαράγουα. Κάποιος κύριος Κοστέλος πάντως… Read more »

Κωνσταντινος Κλαδιανος
Guest
Κωνσταντινος Κλαδιανος

Aγαπητε η εποπτεια είναι ευλογια και οπλο κατά της ψηφοθηρίας

dimitrov
Guest
dimitrov

Αγαπητέ η εποπτεία είναι ακριβώς αυτό που είπατε.
Η αναγνώριση επιτέλους, από τους ξένους της ανικανότητας και της διαφθοράς του ελληνικού κράτους στο να διαχειριστεί τα χρήματα μας.
Αλλά και μια διασφάλιση για να πάρουν οι εταίροι μας τα λεφτά τους πίσω.
Για το άλλο … άντε να τους δούμε κι εμείς τους στρατιωτικούς στα προγράμματα που έρχονται τι θα τα κάνουν …. άντε να δούμε.
Αυτά.

Κωνσταντινος Κλαδιανος
Guest
Κωνσταντινος Κλαδιανος

Φυσικα οι στρατιωτικοι δυναται να βοηθησουν και αρκετα μαλιστα.

npo
Member
npo

Αν και τελευταία η ακατάπαυστη αρχαιολογία έχει αρχίσει να μ’εκνευρίζει, θα δώσω κι εγώ μια νότα απ τους αρχαίους γιατί μου φαίνεται τους βλέπουμε μάλλον με γυαλιά ξένα.. Δυτικά. Που δεν μας κάνουν κι όλας μια και είναι άλλων, και δεν βλέπουμε την τύφλα μας… Οι Δυτικοί μια χαρά βλέπουν. 200 χρόνια πλύσης εγκεφάλου γαρ.. Και μια ελαφρά “αποκοπή” απ’όσα μας συνέδεαν με τον αρχαίο κόσμο.. Το αλυσοδεμένο παρελθόν 2000 ετών.. Ας είναι. Ας πώ λοιπόν κι εγώ τα αρχαία μου. Λοιπόν, οι αρχαίοι εκτός του Αχιλλέα και του Λεωνίδα είχαν και τον Οδυσσέα και τον Θεμιστοκλή. Εκτός απ τους… Read more »

Tango Alpha
Guest
Tango Alpha

“Ο επικεφαλής των ΟΥΚ που ήταν πάνω στα Ίμια” Μας λέει τη σκηνή πάνω στα Ιμια αλλά όχι για τη δικαιολογία που απέτρεψε το άγημα να πάει να φρουρήσει και την άλλη βραχονησίδα. Να μη ξεχάσω να πάω αύριο από τη μεγάλη αλυσίδα μπαταριών να τους πάρω ένα σετ έτσι ώστε να μη χρειαστεί να πάνε να πάρουν μπαταρίες αντί να πάνε στο νησί. Πάντως για μια ακόμη φορά προσπαθήσαμε να λύσουμε το πρόβλημα ρίχνοντας του λεφτά αντί να δούμε πως θα κάνουμε τον Ε.Σ. να δουλέψει καλύτερα και τι λάθος κάναμε ώστε να μην το επαναλάβουμε. Αν αύριο έχουμε… Read more »

Tasos
Member
Tasos

κύριοι πολύ καλά τα περιγράφει και τα αναλύει ο κ. Ταξίαρχος! Το ερώτημα είναι ένα: Άν και όταν κηρυχτεί ο ένας από τους 2.5 πολέμους με τους απέναντι, ποιοι και ΠΟΣΟΙ θα πάνε να καταταγούν στην επιστράτευση; Το έχουμε σκεφτεί αυτό; Είμαστε σίγουροι ότι τα τόσα χρόνια έστω εικονικής… ευμάρειας δεν έχουν πλήξει αυτό που εννοούμε με τον όρο ΠΕΡΙ ΒΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΣΤΙΩΝ; Οι απέναντι πολεμούν για χρόνια, εμείς αναλωνόμαστε σε …ασκήσεις για να μείνουν ευχαριστημένοι οι θεατές πολιτικοί και επιτελείς με τα κυάλια και τις πορτοκαλάδες στα αντίσκηνα των πεδίων βολής…

Manolis
Guest
Manolis

Υπαρχουν πυρηνες που δε παει το μυαλο σου στο θεμα της επιστρατευσης….τουλαχιστον απο την πλευρα μου γιατι μενω Κρητη ειμαστε Παααααααρα πολλοι μα παααααααααρα πολλλοι… θα σου πω ενα…και να το εχεις το μυαλο σου…ηδη εχουμε πατησει κοκκινη γραμμη στα ψυχολογικα μας…τουλαχτιστον αυτοι που γνωριζω….και αν αφησεις τα χαληναρια …..δε ξερω και γω τι θα συμβει….ασε που ορισμενοι παρακαλαμε. Οργιο θα καταληξουμε

Tasos
Member
Tasos

Φίλε μου καλά τα λες…Αλλά τα τελευταία χρόνια, με την πρώτη δυσκολία, τρέχουμε είτε στα ΑΤΜ είτε στα βενζινάδικα πανικόβλητοι…Μακάρι να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών και της ιστορίας που έχουμε κληρονομήσει διότι συννεφιάζει πολύ η…περιοχή!

Λεοντόκαρδος
Guest
Λεοντόκαρδος

Μπραβο στην πτηση και τον Ταξιαρχο που μιλησε ορθα. Το ζουμι κυριοι βλεπω οτι ξεφευγει απο τους περισσοτερους. Η σημασία του πολέμου αυτού υπήρξε τεράστια, παρότι κατέληξε σε ήττα της Ελλάδας και στην υποβολή της σε διεθνή οικονομικό έλεγχο ύστερα από απαίτηση της Γερμανίας. Η Ελλάδα παρά τη δεδομένη από τετραετίας, κήρυξη πτώχευσης του Χ. Τρικούπη καθώς και των απειλών των μεγάλων δυνάμεων περί επιβολής ναυτικών αποκλεισμών, παρέμεινε σθεναρά ανυποχώρητη στην απόφασή της για ενίσχυση του στρατού, μη φειδόμενη των όποιων οικονομικών συνεπειών. Παράλληλα προχώρησε η αναδιοργάνωση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και η επαύξηση της εκπαίδευσης με παράλληλο εκσυγχρονισμό… Read more »