Οι Πεζοναύτες της Νότιας Κορέας αναζητουν επιθετικά ελικόπτερα…

17
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το Σώμα των Πεζοναυτών της Νότιας Κορέας (ROKMC) βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία αναδιοργάνωσης του μάχιμου αεροπορικού της βραχίονα μετά την απορρόφησή του στο Ναυτικό της χώρας το 1973.

Το πρώτο βήμα ήταν η προμήθεια ελικοπτέρων γενικής χρήσης για τη μεταφορά στρατιωτών κατά τη διάρκεια αμφίβιων επιχειρήσεων. Η ναυτική έκδοση του KUH-1 Surion της τοπικής Κορέας Aerospace Industries, που ονομάστηκε MUH-1 Marineon, αναπτύχθηκε για να καλύψει αυτή την απαίτηση.

Συνολικά 40 MUH-1 αναμένεται να αποκτηθούν, με 32 για τους Πεζοναύτες και 8 για το Ναυτικό. Παρά το θανατηφόρο ατύχημα που σημειώθηκε πέρυσι λόγω ελαττωματικών εξαρτημάτων που προμηθεύει η Airbus, το σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε καλό δρόμο.

Η προμήθεια επιθετικού ελικοπτέρου από το ROKMC συζητήθηκε πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά αναβλήθηκε λόγω περιορισμών προϋπολογισμού.

Το έργο επανήλθε στην επικαιρότητα το 2017 και ο αριθμός των ελικοπτέρων προσαρμόστηκε για να αντικατοπτρίζει το εξελισσόμενο αμφίβιο δόγμα της χώρας.

Επί του παρόντος, το έργο βρίσκεται σε προκαταρκτική μελέτη και οι τελικές απαιτήσεις επιχειρησιακής ικανότητας (ROC) αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Αυτή τη στιγμή, το ROKMC βρίσκεται σε διαδικασία προμήθειας έως και 24 επιθετικών ελικοπτέρων για να υποστηρίξει το μελλοντικό της στόλο ελικόπτερα ελικοπτέρων MUH-1 κατά τη διάρκεια αμφίβιων επιχειρήσεων.

Η αεροπορική πτέρυγα του ROKMC, που αναμένεται να σχηματιστεί το 2021, προβλέπεται να αποτελείται από δυο μοίρες ελικοπτέρων γενικής χρήσης και μία μοίρα επιθετικών ελικοπτέρων.

Αυτήν την στιγμή συνολικά πέντε εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την πώληση επιθετικών ελικοπτέρων για την κάλυψη των απαιτήσεων του ROKMC. Οι εταιρείες Boeing, Bell και Turkish Aerospace Industries (TAI) προσέφεραν τα ελικόπτερα AH-64E Apache Guardian, AH-1Z Viper και T-129 ATAK. Και τα τρία ελικόπτερα είχαν προηγουμένως διαγωνιστεί στο πρόγραμμα AH-X του Στρατού της Νότιας Κορέας στις αρχές του 2010 με νικητή το AH-64E

Η Sikorsky και η Κορέα Aerospace Industries (KAI) προσφέρουν τις οπλισμένες εκδόσεις των ελικοπτέρων S-70i Black Hawk και MUH-1 Marineon αντίστοιχα. Η KAI προσφέρει τον πυργίσκο οπλισμού με πυροβόλο 20 χλστ. που αναπτύχθηκε για το ελαφρύ οπλισμένο ελικόπτερο (LAH) καθώς και δυνατότητα εγκατάστασης ισραηλινών αντιαρματικών πυραύλων.

Είναι άγνωστo αυτή τη στιγμή πόσα κονδύλια θα διατεθούν για τη συγκεκριμένη προμήθεια, αλλά δεδομένου ότι ο Στρατός διέθεσε 1,8 τρισεκατομμύρια γουόν για 36 AH-64E, τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο γουόν αναμένεται να χρειαστούν για να καλύψουν τις απαιτήσεις του ROKMC.

Μέχρι στιγμής φαίνεται να πριμοδοτείται το ΑH-1Z Viper λόγω της πείρας των Νοτιοκορεατών με αυτό από πολλαπλές ασκήσεις με τους Αμερικανούς Πεζοναύτες και της συνολικής διαλειτουργικότητας που θα μπορούσε να προσφέρει το συγκεκριμένο ελικόπτερο μεταξύ των δύο δυνάμεων.

Επιπλέον είναι το πλέον εξειδικευμένο ελικόπτερο για επιχειρήσεις σε θαλάσσιο περιβάλλον από όλα τα υποψήφια, αν και το ΑΗ-64 έχει χρησιμοποιηθεί σε αντίστοιχες συνθήκες στα ελικοπτεροφόρα του βασιλικού Ναυτικού.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Βασίλης
Guest
Βασίλης

Δηλαδή με λίγα λόγια το Απάτσι έφαγε το Τ-129 κατά κράτος σε αεροναυτικές και άλλες ασκήσεις.
Μάλιστα.. τόσο καλό δλδ το τουρκικό εργαλείο..
Τελικά, τι είναι καλύτερο, να παράγεις ότι να’ναι δίνοντας δουλειά σε κόσμο και τα λεφτά στην χώρα σου ή να αγοράζεις ότι καλύτερο κυκλοφορεί, λεφτά έξω αλλά δουλειές γιοκ και σε συνάρτηση με το έμψυχο δυναμικό να δημιουργείς πολλαπλασιαστή ισχύος όπου σε περίπτωση μάχης να τους γδάρεις τους άλλους ζωντανούς???

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

To Apache είναι σε άλλη κατηγορια. Δεν στεκει να το συγκρινει κανεις με το Τ-129. Αν θελεις να συγκρινεις με κατι Apache μπορεις να το συγκρινεις με το ρωσικο Mi-28.

Nikolaos
Member
Nikolaos

Αγαπητέ Βασίλη, το Απάτσι δεν έχει καμιά σχέση με όλα αυτά τα παρτάλια. Ακόμη και τους αισθητήρες του Απάτσι να τους βάλουν (αν τους σήκωναν), παρτάλια θα παρέμεναν, ιδίως το τούρκικο. Σε επιδόσεις, ευελιξία, επιβιωσιμότητα, εμβέλεια είναι απλά σε άλλη κλάση ο Ινδιάνος. Το Κόμπρα ως τετράφυλλο πλέον, και με τους δύο Τ700, είναι μια έντιμη πρόταση. Στα χέρια των Αμερικάνων Πεζοναυτών, που είναι το μεγαλύτερο εργαστήρι αμφιβίων και heliborne τακτικών στον κόσμο εδώ και δεκαετίες, και αναπτύσσει δόγματα που οι άλλοι ακολουθούν δεκαετίες μετά, είναι φοβερό όπλο. Αλλά αν οι ίδιοι είχαν το Απάτσι, θα άλλαζαν πίστα απλώς. Και… Read more »

Βασίλης
Guest
Βασίλης

Στα λόγια μου έρχεσαι Νικόλα, κι εγώ κλείνω προς την άποψη πως “καλύτερα να αγοράζουμε ότι καλύτερο κυκλοφορεί (ότι μας αποδεσμεύεται δλδ) και να κρατάμε ένα Α υψηλό επίπεδο παρά να πασπατεύουμε χρόνια και χρόνια τρώγοντας ευρώ που δεν υπάρχουν για να πάρουμε σε 10-20 χρόνια ένα προϊόν μιας Χ ποιότητας που αν το παιρναμε στην ώρα του από απ’έξω θα είχαμε και καλύτερο τελικό αποτέλεσμα νωρίτερα (μεγαλύτερη αποτρεπτική ικανότητα) και δυνατότητα να μεταβάλλουμε ταχύτατα τον εξοπλισμό μας ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες. Αν δλδ παίρναμε τις σούπερ βίτα απ’έξω, τώρα θα είχαν παραδοθεί όλες και θα μπορούσαμε να σκεφτόμασταν… Read more »

Nikolaos
Member
Nikolaos

Το λέμε βέβαια αυτό υπό τον πανικό της άμεσης απειλής, διότι για να είμαστε ειλικρινείς εύλογο είναι και το επιχείρημα ότι, αφού είμαστε καταδικασμένοι να ξοδεύουμε ασυνήθιστα μεγάλα ποσά για άμυνα κατά της Τουρκίας, τουλάχιστον κάτι από όλη τη δαπάνη να επιστρέφει στην εθνική οικονομία και να κρατά τους Έλληνες επιστήμονες εδώ. Γιατί και αυτό το φαινόμενο, να ξοδεύει η Ελλάδα δισεκατομμύρια για εκπαίδευση επιστημόνων που στο σύνολό τους θα απασχοληθούν σε άλλες εθνικές οικονομίες, δηλαδή μηδέν ανταποδοτικότης της δαπάνης (αφήνω προς στιγμήν στην άκρη την όψη του πράγματος ως δικαιώματος του πολίτη, και μιλώ με ψυχρή αριθμητική), είναι νοσηρή… Read more »

nicolas
Guest
nicolas

Το κεα δεν θα μπορουσε να αναλαβει την αναβαθμιση και γενικα οι κλαδοι να εχουν πραγματικες δυνατοτητες κατασκευης οπως τα στρατιωτικα εργοστασια στην τουρκια?αφου ουτως η αλλως το υπεθα πληρωνει την ελβο , τα ναυπηγεια, τα εας κτλ γιατι να μην απορροφησει τις δομες του(θα μου πειτε και τα χρεη τους) και το τεχνικο προσωπικο. βεβαια αλλος συμφορουμιτης εγραψε πως αποψιλωσαν το κεα για να στηθει η εαβ

Nikolaos
Member
Nikolaos

Συμφωνώ απολύτως, συνώνυμε. Τα εργοστάσια βάσης του ΕΣ έχουν αποδείξει ότι δουλεύουν άριστα, οικονομικά και παραδίδουν έγκαιρα. Μεταξύ ΕΔ και δημοσίου τομέα, η σύγκριση είναι (απροσδόκητα ίσως για πολλούς) συνθλιπτικά υπέρ των πρώτων σε αποδοτικότητα. Φυσικά το όλο πράγμα θέλει λεπτή νομική κατάστρωση. Αν το ζητούμενο είναι να περιέλθει στο κράτος (στις ΕΔ) ο εξοπλισμός, ο “βέλτιστος” τρόπος είναι να τον χτυπήσει σε πλειστηριασμό μετά την πτώχευση των εταιριών αυτών. Μεταβίβαση επιχείρησης σημαίνει πράγματι και εις ολόκληρον ευθύνη του αποκτώντος για τα παλαιά χρέη. Η ΕΑΒ ξεκίνησε τότε επί Καραμανλή με μεγάλες φιλοδοξίες, και προικίσθηκε πλουσιοπάροχα με κεφαλαιουχικό εξοπλισμό. Ήταν… Read more »

Βασίλης
Guest
Βασίλης

Α, και όσον αφορά τα F-35, πάρει δεν πάρει η Τουρκία, μια μοίρα επιβάλλεται να την έχουμε. Για μένα, είναι το ιδανικότερο αεροπλάνο για να μπει αθέατο μέσα στην Τουρκία και να καταστρέψει τους S-400, και γενικά όλη τους την αεράμυνα, και να δίνει στόχους στους από πίσω να τα κάνουν λαμπόγυαλο..!

Nikolaos
Member
Nikolaos

Αυτό είναι πειστικό πράγματι.

x-m
Member
x-m

Από το “Και πράγματι….” και μετά μίλησες στην ψυχή μου.

nicolas
Guest
nicolas

Η πλακα ειναι πως και οι πεζοναυτες απο αναγκη συνεχισαν με το ah-1 και στον νεο αιωνα. κατα το 90 ειχε προταθει μια navalised εκδοση του apache με ενισχυμενα σκελη , ρανταρ επιφανειας, πυραυλους harpoon νομιζω και harm, amramm και αλλα καλουδια. η χαρα του μοντελιστη!!!τουμπανο ναυτικο ελικοπτερο με τα ολα του. γατοι και οι πεζοναυτες βεβαια εβαλαν τις αναγκες τους πανω απ ολα τα αλλα σωματα (v-22, ch-53k, f-35) αλλα πετυχαν και ομοιοτυπια πανω απο 80 τ εκατο με τα uh-1y και ah-1z

Nikolaos
Member
Nikolaos

Εκείνο ήταν πράγματι τούμπανο, αλλά μάλλον κατέληγε νέο ε/π, με υψηλό κόστος R&D. Οι Πεζοναύτες των ΗΠΑ γενικά ξέρουν, διαχρονικά, να κάνουν μεγάλες θυσίες για να πάρουν αυτό ακριβώς που θέλουν, και που ταιριάζει στο δόγμα τους, στο οποίο βρίσκονται στην παγκόσμια πρωτοπορία. Αυτό εξηγεί και τη συνύπαρξη νεότατων και αρχαίων συστημάτων στις τάξεις τους: Για να πάρουν το πρώτο ασθενικό Χάρριερ (AV-8A/C), “κομμένο και ραμμένο” στις ανάγκες τους αλλά πανάκριβο για το φορτίο/εμβέλεια που προσέφερε, δέχθηκαν να μην πάρουν το Α-7 Κορσαίρ, και να περιοριστούν σε λίγες μοίρες Σκάιχωκ δεύτερης (ή μήπως τρίτης …) γενιάς, δηλαδή Α-4Μ, από το… Read more »

nicolas
Guest
nicolas

Υπερπληρης απαντηση!πραγματικα θαυμαζω τις γνωσεις σου συνονματε οπως και την ευγενεια σε καθε σχολιο σου. ευχομαι να χεις ορεξη να γραφεις παντα τοσο πλουσιες απαντησεις

Nikolaos
Member
Nikolaos

Δική μου χαρά, Νικόλα, πόσω μάλλον που είσαι κι εσύ “ψυχροπολεμικός” τύπος smile

Cassius
Guest
Cassius

μου αρεσε αυτό: Επιπλέον είναι το πλέον εξειδικευμένο ελικόπτερο για επιχειρήσεις σε θαλάσσιο περιβάλλον από όλα τα υποψήφια…
τώρα βέβαια θα πεταχτεί κάποιος που θα πει : 3 τύποι ελικοπτέρων εαν είναι δυνατόν!!
αλλα κουβέντα να γίνεται..

nikos
Guest
nikos

Ε ναι το guardian είναι κορυφή αλλά βλέπω η Τουρκία έχει πιάσει το νόημα αν θέλεις να γίνεις υπερδύναμη πρέπει να παράγεις μόνος ότι μπορείς. ΗΠΑ βέβαια δεν γίνεσαι

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

To Apache είναι ακριβο. Όταν οι αμερικανοι πεζοναύτες εχουν το ΑΗ-1, οι νοτιο-κορεατες θα είναι υπερβολή να πανε να αγορασουν το κορυφαιο και πανακριβο Apache.