Οδοιπορικό στο Auschwich – χωρίς λόγια

8
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του συγκροτήματος στρατοπέδων Auschwich-Birkenau

Σχέδιο του συγκροτήματος 1 του Στρατοπέδου συγκέντρωσης Auschwich-Birkenau. Εδώ βρίσκονταν κυρίως τα διοικητικά κτίρια, καθώς και τα κέντρα διαλογής τα πρώτα χρόνια της κατοχής της Πολωνίας.

Αποσφραγισμένα και χρησιμοποιημένα κάνιστρα δηλητηρίου Zyklon B, που χρησιμοποιήθηκε στους θαλάμους εξόντωσης

Θρησκευτικής λατρείας εβραϊκά μαντήλια προσευχής (Tillit)
Προσθετικά μέλη κρατουμένων με ειδικές ανάγκες που κρατήθηκαν για χρήση από τις αρχές

Υποδήματα των τελευταίων χιλιάδων κρατουμένων στο στρατόπεδο. Όλα τα χρήσιμα προσωπικά είδη συλλέγονταν με συστηματικότητα και διατίθονταν σε Γερμανούς πολίτες
Κρεματόρια στο Στρατόπεδο Ι
Η σειρά φούρνων στο Στρατόπεδο Ι δίπλα στα κτίρια διοίκησης.

Η οροφή του συγκροτήματος κρεματορίων στο Στρατόπεδο Auschwich-Birkenau I όπου διακρίνεται η καμινάδα. Στο σημείο αυτό το 1947 απαγχονίστηκε ο διοικητής των στρατοπέδων, Rudolf Höss.

 

Αεροφωτογραφία του στρατοπέδου Auschwich-Birkenau, ληφθείσα στις 4 Απριλίου 1944 από την 60ή Μοίρα της Νοτιοαφρικανικής Αεροπορίας. Έχουν σημειωθεί τα σημεντικότερα μέρη του στρατοπέδου περιλαμβανομένου του γραφείου του διοικητή που βρισκόταν δίπλα στους θαλάμους αερίων και τα αποτεφρωτήρια (πηγή: www.nizkor.org via Wikipedia)
Πανοραμικός χάρτης της περιοχής που φαίνονται οι θέσεις των τριών βασικών κέντρων, Auschwich-Birkenau I (διοικητικό κέντρο συγκέντρωσης και διαλογής), Auschwich-Birkenau II (Μαζικό κέντρο συγκέντρωσης και εξόντωσης) και Auschwich-Birkenau III (εγκαταστάσεις εργατών εργοστασίου χρωμάτων) (Πηγή: United States Holocaust Memorial Museum)
Ένα από τα παραπήγματα στέγασης των κρατουμένων. Αρχικά, η διοίκηση κατασκεύαζε τούβλινα διώροφα συγκροτήματα, όπως στο Στρατόπεδο Ι. Σύντομα όμως οι αριθμοί άφιξης στο στρατόπεδο ΙΙ ξεπέρασαν κάθε προϋπολογισμό. Οι χιλιάδες κρατούμενοι που έφταναν καθημερινά από όλη τη Ευρώπη χρειάζονταν άμεση στέγαση. Οι αρχές κατέληξαν στην κατασκευή ξύλινων παραπηγμάτων βασισμένα σε σχέδια στάβλων όπου στριμώχνονταν εκατοντάδες άνθρωποι με μηδενικές προβλέψεις υγιεινής. Οι κατάσταση ήταν αφόρητη. Ωστόσο, οι γερμανικές αρχές συνέχισαν να στεγάζουν τους κρατουμένους σε πρόχειρα παραπήγματα με το κυνικό σκεπτικό πως -εφόσον σκοπός του στρατοπέδου ήταν η εξόντωση- θα ερχόταν κάποια στιγμή που η χρήση των εγκαταστάσεων θα ήταν περιττή, έχοντας ολοκληρώσει τον σκοπό τους και συνεπώς η κατασκευή μονίμων εγκαταστάσεων ήταν, όχι απλά χρονοβόρος και ακριβή, αλλά και παντελώς ανωφελής.

Η σιδηροδρομική γραμμή του τραίνου που εισερχόταν στο στρατόπεδο Auschwich-Birkenau II. Σε αυτό περίπου το σημείο ο συρμός σταματούσε, οι επιβαίνονται κατέβαιναν κι ένας αξιωματικός-γιατρός έκανε την πρώτη διαλογή: εργασία και πιθανή επιβίωση ή άμεση εξόντωση


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
nikos m
Guest
nikos m

Γροθιά στο στομάχι…

Sousourada
Member
Noble Member
Sousourada

Τις πιπίλες.
Δεν υπάρχει φωτογραφία από τις πιπίλες. Εκεί όχι σφίγγεται η καρδιά σου: γίνεται σαν ύφασμα που το στύβεις.
Σιχαίνεσαι την ανθρωπότητα…

Lefteris
Member
Famed Member
Lefteris

Να επισημάνουμε ότι ο ναζισμός στην Γερμανία είχε την στήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας του γερμανικού λαού. Δεν ήταν απλά ένα “πολιτικό φαινόμενο” το να πιάνουν ανθρώπινες υπάρξεις και να τις ρίχνουν σε φούρνους. Γι αυτό πρέπει να δώσουμε έμφαση και να ορίζουμε τον ναζισμό ως τις συλλογικές εγκληματικές ενέργειες του γερμανικού έθνους κι όχι απλά ως “ιδεολογικό/πολιτικό σύστημα”. Επειδή η καραμέλα του ναζισμού ξεπλένει συνειδήσεις, ας μην μένουμε στην επιφάνεια αλλά να διδαχθούμε από την ιστορία ότι το γερμανικό έθνος στήριξε και στηρίζει τις εθνοκαθάρσεις της τουρκίας μέχρι και σήμερα. Οι Ισραηλινοί ως έθνος απαίτησαν να πληρωθεί το αίμα των… Read more »

Agamemnon
Member
Noble Member
Agamemnon

Πες τα ανθρωπε μου….

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Guest

Με ένα Λεωφορείο απ’το Auschwich μας πήγανε όσοι ήθελαν να δουν τις φρικαλεότητες στο Birkenau αφού μας προειδοποίησαν ότι αυτά που θα μας έλεγαν οι συνοδοί θα ήταν σκληρά. Πράγματι, δεν πίστευα στα αυτιά μου. Ένα θα σας πω. Μας είπαν ότι τάιζαν τα λυκόσκυλα με ανθρώπινα μέλη και κάποιες στιγμές για παραδειγματισμό πετούσαν ακόμα και όσα μωρά παιδιά κατάφερναν να επιβιώσουν……!

x-m
Member
Famed Member
x-m

Έρευνα που έγινε στην Ιταλία πριν λίγους μήνες αποκάλυψε ότι το 20% των Ιταλών θεωρούν ότι ο Μουσολίνι ” ήταν ένας πολύ ικανός πολιτικός που έκανε κάποια λάθη” , ενώ το 16 % πιστεύει ότι η γενοκτονία των εβραίων είναι μια κατασκευασμένη ιστορία (το ποσοστό αυτό πριν 15 χρόνια ήταν 2,5 %). Παράλογο αλλά δυστυχώς αληθινό. sad

Panos71
Member
Noble Member
Panos71

Για αυτό όταν ακούς χρυσαυγητη να μιλάει,πρέπει άμεσα να του σπάσεις το στόμα.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

x-mx-m
Πολύ σημαντική παρατήρηση! Ο αγώνας για τη μνήμη είναι αγώνας κατά της βαρβαρότητας!
Ιδού ένα καλό σχετικό άρθρο του περιοδικού μας
https://www.ptisidiastima.com/michael-shermer-holocaust/
Δεν βαριέμαι να επαναλαμβάνω ότι ένα πολύ σημαντικό ντοκουμέντο, που οι περισσότεροι πολίτες δυστυχώς αγνοούν και έτσι οι αρνητές και απολογητές αποτολμούν να υποστηρίζουν ότι δεν υπήρχε “σχεδιασμός και κεντρική πολιτική απόφαση” στην άνευ προηγουμένου γενοκτονία, είναι τα πρακτικά της σύσκεψης της Βάνζεε (20.1.1942).
https://en.wikipedia.org/wiki/Wannsee_Conference
Προτείνω σε όλους τους πολίτες να ενημερωθούν για αυτό το ντοκουμέντο, που θέτει τέλος σε κάθε θεωρία του τύπου “ε, πόλεμος ήταν, αυτά γίνονται”, ή “ακρότητες τοπικών διοικητών” κλπ.