ΑΠΟΨΗ: Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν… η Αυστραλία εξέδωσε RFI για την αντικατάσταση των επιθετικών ε/π Tiger από το 2026

8
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Η Αυστραλία εξέδωσε  Request for Information (RfI) που αφορά την αγορά μιας νέας “πλατφόρμας” που θα αντικαταστήσει τα επιθετικά ελικόπτερα του Αυστραλιανού Στρατού τύπου Tiger Armed Reconnaissance Helicopters (ARH). Η πρωτοβουλία έχει τον κωδικό Land 4503. Στο RfI γίνεται σαφές πως η Αρχική Επιχειρησιακή Ικανότητα του νέου επιθετικού ελικοπτέρου θα πρέπει να είναι το 2026 με δώδεκα επιχειρησιακά ελικόπτερα, ενώ Τελική Επιχειρησιακή Ικανότητα (FOC) το 2028 με την σύμβαση να “κλείνει” στα 29 ελικόπτερα. Από αυτά, 24 θα είναι επιχειρησιακά, και 5 θα χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση.

Υπενθυμίζουμε πως τα πρώτα Tiger ARH παραδόθηκαν στην Αυστραλία του 2004, και ο τύπος αντικατέστησε τα ΟΗ-58 Kiowa σε υπηρεσία. Οι παραδόσεις ολοκληρώθηκαν το 2010, ενώ FOC απέκτησαν το 2011. Πρόσφατα η Airbus υπέγραψε συμβόλαιο για τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων σε υπηρεσία καθώς και FOS μέχρι το τέλος της επιχειρησιακής τους ζωής. Το ελικόπτερο μάλιστα έχει αναπτυχθεί και στα ελικοπτεροφόρα κλάσης Canberra (LHD).

Ξανά στον αέρα τα γερμανικά Tiger στην Αφρική

Οι υποψήφιοι για το Land 4503 μάλλον θα είναι οι εξής τρεις “ύποπτοι”, το Airbus Tiger Mk.III, το Bell AH-1Z Viper, και φυσικά το Boeing Apache ΑΗ-64Ε. Και οι τρεις τύποι έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα για την Αυστραλία (το Tiger έχει πλέον πολεμική δράση και είναι σε υπηρεσία, το ΑΗ-1Ζ είναι ιδανικό για τα Canberra, το ΑΗ-64Ε θα μείνει σε υπηρεσία μέχρι το 2060).

Αυτό όμως που εντυπωσιάζει είναι το γεγονός ότι οι Αυστραλοί δεν αφήνουν τίποτε στην τύχη, και δεν περιμένουν να γιγαντωθούν οι όποιες επιχειρησιακές ανάγκες, αλλά δρουν τελείως προληπτικά, κι ενώ τα μέσα που σκέφτονται να αντικαταστήσουν έχουν ελάχιστα χρόνια σε υπηρεσία.

Η Γερμανία παρέλαβε το σύνολο των Tiger

To φαινόμενο αυτό το έχουμε δει πολύ συχνά στο Αυστραλιανό Ναυτικό, που ενώ έχουν λίγα χρόνια τις Adelaide σε υπηρεσία, τις εκσυγχρονίζουν, για να τις αποσύρουν ούτε 10 έτη μετά τον εκσυγχρονισμό. Επίσης, εκσυγχρονίζουν για 2η φορά τις ΜΕΚΟ200ΑΝΖ, ενώ την επόμενη δεκαετία θα αντικατασταθούν. Η Αυστραλία προφανώς είναι το άνω άκρο της κλίμακας, ενώ η Ελλάδα είναι αναμφίβολα το κάτω…


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
ikaros
Member
ikaros

Καλά έχουν και αυτοί τα εξοπλιστικά “μαργαριτάρια” τους όπως η υπόθεση με τα SH-2G. Από την άλλη, άλλοι το ποτήρι το βλέπουν μισογεμάτο και άλλοι μισοάδειο. πχ αν εδώ αποσύραμε αναβαθμισμένα πλοία δεν θα ήταν σκάνδαλο μεγατόνων και κάποιοι θα μίλαγαν για μίζες κτλ ? Και επί την ευκαιρία για την καραμέλα των άχρηστων οπλικών συστημάτων που μας φόρτωσαν ενώ δεν τα χρειαζόμασταν θα πάρετε θέση και να δούμε ένα θέμα το ΣΚ ?. Για να δούμε ποια είναι αυτά. Προσωπικά πέρα από τα ZUBR δεν πάει σε κάτι άλλο το μυαλό μου.

George_K
Member
Famed Member
George_K

“Αμύνεσθαι περί πάρτης…” διαφωτιστικό βιβλίο.

Haunter
Member
Haunter

Ο επίλογος σας εκπληκτικός: μία φράση τα λέει όλα !

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Θα μας τρελάνουν αυτοί οι Αυστραλοί!!

gdmast
Member
Famed Member
gdmast

Ως προς την τελευταία παράγραφο, δεν υπάρχει κανένα περίεργο.
Αναβαθμίζουν για να είναι πάντοτε “ενημερωμένοι” εξοπλιστικά και αποσύρουν όταν κάτι αρχίζει να παλιώνει. Γιατί το κακό δεν ξέρεις πότε θα σε βρει. Και εκείνη την ώρα δεν θα πεις στον άλλο, κάτσε να αναβαθμιστώ και έρχομαι.
Δηλαδή μέχρι να αποσυρθούν στην επόμενη 10ετία οι ΜΕΚΟ, τι θα κάνουν στη στραβή? Θα πάνε όπως εμείς με τα σαράβαλα τις S?
Ασχέτως λοιπόν αν αποσυρθούν οι ΜΕΚΟ σε μια 10ετία, τις αναβαθμίζουν για να έχουν τη 10ετία αυτή το κεφάλι τους ήσυχο. Όχι όπως κάτι άλλοι.

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Για τις πολιτισμένες χώρες ένα οπλοσύστημα αποσύρεται όταν δεν είναι πλέον δυνατή η αναβάθμισή του σε ικανοποιητικό επίπεδο. Μέχρι τότε αναβαθμίζεται σταδιακά και συνεχώς.

(πχ Βέλγοι/Ολλανδοί αφού αναβάθμισαν τα F-16A/B σε MLU, συνέχισαν τις αναβαθμίσεις, αν θυμάμαι καλά άλλαξαν/αναβάθμισαν τους υπολογιστές MMC άλλες 2-3 φορές! Και λογικό είναι, αφού το ένα ‘Μ’ σημαίνει ‘Modular’)

Εμείς είμαστε πιο λάρτζ, τα αγοράζουμε, τα κρατάμε ως έχουν μέχρι να χωνέψουμε πως έπρεπε να τα είχαμε αποσύρει 10 χρόνια πριν, και μετά αγοράζουμε επόμενο.

antidrastis
Guest
antidrastis

Αχ εκεινες οι αδελαϊδες τι καλα που θα μας καθονταν Ας μην ειχαν και τους 36 sm-2 , ας ειχαν μονο 12 στο καθε πλοιο ισα ισα για την αρχικη εμπλοκη σε μεγαλη αποσταση και μετα που θα πλησιαζε πιο πολυ το τουρκικο TASMO γκρουπ θ αναλαμβαναν οι ΕSSM . Τοσο δυσκολο μας ειναι ν αγορασουμε 24 βληματα τελικα ; Τεσσερα αεροσκαφη να προλαβαινε να ριξει το καθε πλοιο πριν απ την εμπλοκη των ESSM και η επιχειρηση βυθισης τους θα τιναζοταν στον αερα . Η αναβαθμιση ικανοτητων θα ηταν τεραστια. Και μην ξεχναμε οτι παρα το οτι εχουν ενα… Read more »

montif74
Member
montif74

Τα φρόνιμα παιδιά έχουν συνολικά προσωπικό 57.000 επαγγελματίες στρατιώτες και αμυντικό προυπολογισμό 27 δίς δολλάρια. Οπότε να τους συγκρίνουμε με την Ελλάδα των 130.000 στρατιωτικό προσωπικου και 4 δις προυπολογισμό είναι εντελως άτοπο.