- Advertisement -

Το Αυστραλιανό Ναυτικό επιστρατεύται για εκκενώσεις πληθυσμού καθώς οι πυρκαγιές φουντώνουν

- Advertisement -

Καθώς οι φλόγες στην Αυστραλία απειλούν ανεξέλεγκτες τις επαρχίες της Βικτώρια και της Νέας Νότιας Ουαλλίας, οι Αυστραλιανές Ένοπλες Δυνάμεις τέθηκαν προχθές -έστω και καθυστερημένα- σε πλήρη συναγερμό. Αυτή τη στιγμή, στις νότιες ακτές της Αυστραλίας εξελίσσεται μια “μινι-Δουνκέρκη” , όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος και αναλυτής, Craig Hooper. Μόνο που οι εικόνες και το μέγεθος της προετοιμασίας κάθε άλλο παρά “μίνι” την εμφανίζουν.

Αεροφωτογραφία που δείχνει την έκταση του καπνού στη Νέα Νότια Ουαλία

Ο στόλος αποβατικών του ναυτικού της Αυστραλίας, περιλαμβανομένου του μεγάλου ελικοπτεροφόρου-αποβατικού HMAS “Adelaide” (L01) και του αποβατικού HMAS “Choules” (L100) αλλά και το εκπαιδευτικό στόλου MV “Sycamore” οργανώνοντας τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης και λογιστικής υποστήριξης αμάχων στην ιστορία της χώρας. Περί τα 1,200 άτομα έχουν ήδη εκκενωθεί.

Οι φωτιές είχαν αναγκάσει χιλιάδες Αυστραλούς να εγκαταλείψουν τις πόλεις και να καταφύγουν σε μικρές παραλιακές κοινότητες στα νότια και νοτιο-ανατολικά της χώρας, προσωρινά όπως πίστευαν, με πολλές οικογένειες να κοιμούνται σε βάρκες δεμένες στους κάβους στα μικρά λιμάνια. Ωστόσο, μετά την Πρωτοχρονιά, οι φλόγες που τρέφονται από τους ισχυρότατους ανέμους και τα ξερά χόρτα προχώρησαν παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και πλέον απειλούν και τις παραλιακές κοινότητες ενώ χωριά ολόκληρα έχουν αποκλειστεί από τις φλόγες και υποφέρουν από τους πυκνούς καπνούς και την έλλεψη νερού και τροφίμων. Η θάλασσα είναι η μόνη οδός σωτηρίας.

Η επιχείρηση είναι τεράστια: Το Αυστραλιανό Υπουργείο Αμύνης έχει οργανώσει τρείς επιχειρησιακές ομάδες,

1. Την Joint Task Force (JTF) 646 στο μέτωπο της Βικτώρια με 400 άτομα προσωπικό της 4ης Ταξιαρχίας, ειδικευμένους αξιωματικούς Διοικητικής Μέριμνας, τις εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσης στο East Sale, παρέχοντας εκκένωση με αεροσκάφη και ελικόοπτερα, τρόφιμα, νερό, ιατρική βοήθεια, ηλεκτρικό και κάνοντας επαφή με 18 απομονωμένες κοινότητες ενώ μονάδες μηχανικού εκκαθαρίζουν δρομολόγια διαφυγής, ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες και απομακρύνουν καμμένα δέντρα.

2. Την Joint Task Force (JTF) 1110 στο μέτωπο της Νέας Νότιας Ουαλλίας με ανάλογες δυνάμεις 250 ανδρών της 5ης Ταξιαρχίας, το ελικοπτεροφόρο HMAS “Adelaide” με άλλα 400 άτομα προσωπικό και 300 τόνους εφοδίων στην κοινότητα Eden καθώς και δυνάμεις αεροπορίας με ελικόπτερα MRH-90 Taipan, MH-60R Seahawk και EC-135 ενώ υπηρεσίες παρατήρησης και καταγραφής εκτελεί ένα P-8 Poceidon. Οι εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσης στο Richmond αποτελούν χώρο συγκέντρωσης και περίθαλψης.

3. Την Joint Task Force (JTF) 1111 στο μέτωπο της Νότιας Αυστραλίας και Ταζμανίας με άνδρες της 9ης Ταξιαρχίας και τοπικών μονάδων. Στόχος της JTF 1111 είναι επιπλέον η παροχή άφθονου νερού για ανθρώπους και ζώα.

Επιπλέον αυτών το Υπουργείο κάλεσε άλλους 3,000 εφέδρους για υποστήριξη ενώ σε ετοιμότητα τελούν οι 6η Ταξιαρχία Υποστηρίξεως Μάχης και η 7η Ταξιαρχία Τεχνικής Επικουρίας. Ταυτόχρονα τις μονάδες των Αυστραλών βοηθούν ελικόπτερα ΜΗ-90 της Νέας Ζηλανδίας, μονάδες από τη Σιγκαπούρη ενώ αξιολογούνται προσφορές από άλλους διεθνείς συμμάχους.

Το Αυστραλιανό Ναυτικό απάντησε με επιτυχία το κάλεσμα για βοήθεια στην πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση του λαού της, δίνοντας μια σημαντική απάντηση στην κριτική που δέχτηκε τα τελευταία 10 χρόνια που τα νέα αποβατικά πλοία αποκτήθηκαν ή ναυπηγήθηκαν με μεγάλο κόστος για το κράτος. Ωστόσο, ήδη ο μικρός αποβατικός στόλος από 3-4 πλοία βρίσκεται στο όριο των δυνατοτήτων του και η Κρίση δεν έχει ακόμα αποσωβηθεί. Η επιστράτευση εμπορικών πλοίων, όπως πετρελαιοφόρων, πλοίων αναψυχής και στρατηγικών μεταγωγικών είναι μέσα στα σχέδια που μελετά το υπουργείο για άμεση εκμετάλλευση. Ως τότε, οι Αυστραλιανές Ένοπλες Δυνάμεις απάντησαν με επιτυχία το κάλεσμα.
Φωτογραφίες: Αυστραλιανό Υπουργείο Αμύνης

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Myrmidonas
Μυρμιδονας
9 months ago

Γατάκια Αυστραλέζοι μας αντιγράφετε.. Εμείς πρώτα στείλαμε αρματαγωγά στη Σάμο

G...
Active Member
G... (@g)
9 months ago

Καίγονται από το Σεπτέμβρη και τωρα θυμήθηκαν το στρατό. Αν ειχαν ριχτεί στην μάχη με τις φωτιές νωρίτερα οι δυνάμεις του μηχανικού τουλάχιστον και είχαν ζητήσει διεθνή βοήθεια μάλλον θα ήταν καλύτερη η κατάσταση. Αποτυχία σε ολα τα επίπεδα.

Tango.Alpha
Tango Alpha
9 months ago
Reply to  G...

Δεν είμαι βέβαιος για την εκτίμησή σας – διαλέγετε και παίρνετε δυο αναλύσεις από Αυστραλούς η πρώτη είναι ότι οι πανίσχυροι Πράσινοι απαγόρευαν οποιοδήποτε προληπτικό μέτρο όπως καύσεις για να μειωθεί η καύσιμη ύλη άρα και το Μηχανικό να πήγαινε δε θα έκανε κάτι το ιδιαίτερο.
Η δεύτερη ανάλυση από άτομο που κόντεψε να καεί το σπίτι του είναι ότι η ξηρασία έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό που οι φωτιές ξεκινουν από κλαδιά που τρίβονται μεταξύ τους.
Γενικά πάντως τα μεγέθη είναι πολύ μεγαλύτερα φέτος. Οσο για τη δράση του Ναυτικού τουλάχιστον αυτοί έστειλαν και αποβατικά κι όχι φρεγάτες για να μαζέψουν τον κόσμο από την ακτή. Οσο για τα αρματαγωγά στη Σάμο, το επόμενο στάδιο προώθησης της Ελλάδος ως προορισμός που υποδέχεται με υπέροχο τρόπο τους λαθρομετανάστες είναι να εγκαινιάσουμε δρομολόγια για να τους παραλαμβάνουμε από τις απέναντι ακτές χωρίς κόστος για τους επιβάτες.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πολύ κοντά στην απόφαση για Νέες Φρεγάτες και τον Εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης του ΠΝ στη μεταπολεμική του ιστορία

Περισσότερα για το θέμα στο τεύχος της "Πτήσης" ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020, κοντά σας την Τρίτη 03-2020 Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουμε συγκλίνουν όλες στο γεγονός ότι...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τα υπέρ και τα κατά κάθε πρότασης για τις 4 νέες...

53
Το χτεσινό μας άρθρο για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το πρόγραμμα των 4 νέων φρεγατών για το ΠΝ μας, αλλά και το παράλληλο...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 May #372

Αγορά 1.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 March #370

Αγορά 1.99

Related News

Συντριβή F-5E: Η Αεροπορία της Ταϊβάν αποσύρει τα ‘Tiger’

Το πρόσφατο ατύχημα με μονοθέσιο F-5E ανοικτά των ανατολικών ακτών της Ταϊβάν έδωσε την χαριστική βολή στον τύπο, ανοίγοντας τον δρόμο για την απόσυρση...

Τα υπέρ και τα κατά κάθε πρότασης για τις 4 νέες ελληνικές φρεγάτες, μια παρουσίαση του πιθανού μέλλοντος του ΠΝ

Το χτεσινό μας άρθρο για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το πρόγραμμα των 4 νέων φρεγατών για το ΠΝ μας, αλλά και το παράλληλο...

Η Βρετανία μπλοκάρει την πώληση του FA-50 στην Αργεντινή

Η πώληση του νοτιοκορεατικού ελαφρού μαχητικού FA-50 Fighting Eagle στην Αργεντινή φαίνεται τελικά να σκοντάφτει στο βρετανικό εμπάργκο όπλων, πέρα από το κόστος αγοράς.https://www.ptisidiastima.com/argentina-evaluates-fa50/Η...