Υπογράφθηκε η πρώτη συμφωνία για το πρόγραμμα “μαμούθ” των αυστραλέζικων υποβρυχίων με την Naval Group

5
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η γαλλική εταιρεία Naval Group έχει υπογράψει συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με την Αυστραλία για τη ναυπήγηση των 12 καινούριων υποβρυχίων, η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε στις 11 Φεβρουαρίου 2019.

 

Η Αυστραλία θα αποκτήσει συνολικά 12 υποβρύχια Shortfin Barracuda Block 1A, με τα οποία θα αντικαταστήσει τα έξι κλάσης Collins. Το κόστος του προγράμματος εκτιμάται σε Α$50 δις, που αντιστοιχούν σε $35 δις, και σύμφωνα με τους “Financial Times” θα βοηθήσουν τη γαλλική ναυπηγική βιομηχανία να αποσπάσει επιπλέον συμβόλαια στην Ασία και την Ευρώπη.

 

Ωστόσο, δεν είναι όλα ρόδινα. Η γαλλική πρόταση μπορεί να επιλέχθηκε τον Απρίλιο του 2016, αλλά απαιτήθηκαν δύο έτη έως την υπογραφή της παρούσας συμφωνίας. Τα βασικά προβλήματα μεταξύ των μερών είναι η ιδιοκτησία της τεχνολογίας και το μέγεθος της εταιρικής συνεργασίας. Χρειάστηκαν, δε, συζητήσεις του Προέδρου Μακρόν και του Πρωθυπουργού Μόρισον στην Αργεντινή τον προηγούμενο Νοέμβριο, ώστε να “σφραγιστεί” η σύμβαση.

 

Με βάση τον επικεφαλής της Naval Group, Hervé Guillou, οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις δεν είναι ασυνήθιστο. Ο Guillou χαρακτηρίζει το αυστραλέζικο συμβόλαιο ως “γάμο 50 ετών”, που θα βοηθήσει την εταιρεία να κερδίσει τους διαγωνισμούς στην Ολλανδία ή άλλου. Στην ολλανδική περίπτωση έχουν καταθέσει υποψηφιότητα οι Saab, TKMS και Navantia με σκοπό την πώληση τεσσάρων νέων υποβρυχίων στο Ολλανδικό Ναυτικό.

 

Τα 12 αυστραλέζικα Shortfin Barracuda Block 1A θα ναυπηγηθούν στην Αδελαΐδα και το πρώτο υποβρύχιο θα παραδοθεί στο πολεμικό ναυτικό της Αυστραλίας στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

 

Η Naval Group θα κατασκευάσει 12 υποβρύχια για την Αυστραλία, αξίας $36 δισεκατομμυρίων!


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
AstirKeno
Guest
AstirKeno

Shortfin όχι Shortfish smile

nikos
Guest
nikos

2 ακόμα u 214 δεν γίνεται για μας; τα λόγια περισσεύουν για την Αυστραλία Όχι μόνο χτίζει για την αμυνα της αλλά επενδύει και για τις γενιές τις!

Vasilis 07
Guest
Vasilis 07

Δεν γνωρίζουμε το χρονοδιάγραμμα σχεδιασμού-υλοποίησης-αγοράς εξοπλισμού αλλά θεωρητικά αν τα υλικά παραγγελθούν έστω στην επόμενη 2ετία (δηλ.2021) και το πρώτο σκάφος είναι έτοιμο στα μέσα του 2030 δηλ 2035 ? μετά από κάποια χρόνια χρήσης θα θέλουν ΕΜΖ. Και μην μου πείτε ότι μιλάμε για Αυστραλούς και ότι έχουν σχεδιασμό γιατί και αυτοί έχουν κάνει ωραίες επενδύσεις στην άμυνα όπως το να επιλέξουν το Seasprite για νέο ελικόπτερο ενώ είχαν σε χρήση από 10ετια το Seahawk.

gdmast
Guest
gdmast

Όταν έχεις λεφτά, μπορείς να κάνεις και λάθη. Δεν χάθηκε και ο κόσμος.
Εμείς λέμε ότι λέμε, γιατί κάθε ευρώ παίζει το ρόλο του.
Δηλαδή αν σπαταλήσεις κάπου για το ένα παιδί, θα μείνει ατάιστο το άλλο ένα πράγμα.

G...
Guest
G

12 υποβρύχια 50 δις κοστος?
Ακομα και το κοστος συντήρησης να βαλουμε για 30 χρόνια ειναι πολλα
Μιζες και παλι μιζες