AustralianDefenceMagazine: Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τις Adelaide, η Αυστραλία μάλλον θέλει να κρατήσει τους SM2/ESSM

103
8693
Θες αυτό στο βάθος, κατά βάθος, αλλά τελικά μας κάνει και το πιο κοντινό...
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Το έγκυρο αυστραλιανό αμυντικό περιοδικό Australian Defence Magazine, στην διαδικτυακή του έκδοση, παρουσιάζει με εκτενές άρθρο το ενδιαφέρον του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για τις δυο τελευταίες φρεγάτες κλάσης Adelaide.

Δυστυχώς κάτι δεν πάει καλά -και- στην υπόθεση των Adelaide

Οι καλά ενημερωμένοι Αυστραλοί συνάδελφοι εξηγούν τους λόγους που ωθούν το ΠΝ να ενδιαφερθεί για τις φρεγάτες, καθώς και το πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καθώς οι Adelaide αντικαθίστανται από τα πολύ ικανότερα -και ακριβότερα ως πανάκριβα- Hobart, οι πρώτες μπορούν πλέον να πωληθούν. Όπως γράφεται, η Πολωνία πλέον δεν ενδιαφέρεται, ενώ φυσικά η Αυστραλία θέλει να πωλήσει τα πραγματικά αξιόλογα πλοία. Σημειώνουμε πως τα πλοία εκτός από ικανότατα, είναι και σε άριστη κατάσταση.

Το ADM επιβεβαιώνει το δημοσίευμα της ΠΤΗΣΗΣ (που μάλιστα επικαλούνται και έτερο σχετικό άρθρο μας για το ενδιαφέρον), λέγοντας πως δεν είναι και πολύ πιθανό να πωληθούν τα πλοία μαζί με τους πυραύλους, ασχέτως του γεγονότος της αποδέσμευσής τους ή όχι από τις ΗΠΑ.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες είναι οι πραγματικές A/A δυνατότητες των Adelaide με SM2/ESSM;

Σημειώνουμε εδώ, για πολλοστή φορά, πως η αμερικανική πλευρά έχει ερωτηθεί για το ενδεχόμενο πώλησης των πυραύλων SM2, και έχει απαντήσει θετικά. Το έχει πει ο Ναύαρχος Αποστολάκης, ενώ το έχουμε επιβεβαιώσει κι εμείς. Το ότι κάποιοι θέλουν να το δουν γραμμένο θα γίνει μόνο στις εξής περιπτώσεις. Η πρώτη είναι να μας πουλήσουν οι Αυστραλοί το δικό τους απόθεμα, οπότε τότε θα έχουμε End User Agreement, που θα την δούμε στα πρακτικά του Κονγκρέσου. Όπως φαίνεται, δεν έχει συμφωνήσει οι Αυστραλοί σε κάτι τέτοιο, συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει.

Συνέντευξη Α/ΓΕΕΘΑ: 180 εκατομμύρια το κόστος των 2 Adelaide, οι ΗΠΑ συναινούν για τα όπλα τους

Το δεύτερο είναι να αγοράσουμε νέους πυραύλους, οπότε θα το δούμε στην DSCA. Αλλά αυτό είναι απίθανο, καθώς το κόστος θα έστελνε την υπόθεση στα “υπόψιν”. Άρα, ας μην κάνουν κάποιοι σπέκουλα με τους SM2. Οι Αμερικανοί μας τους δίνουν, αρκεί να τους πληρώσουμε. Δωρεάν, όχι, δεν μας τους δίνουν. Και ναι, ο ΑΓΕΝ, ο ΑΓΕΕΘΑ (πρώην, νυν ΥΠΕΘΑ) είναι ικανότατοι, και δεν περίμεναν κάποιους στο ελληνικό διαδίκτυο για να σκεφτούν ότι χρειαζόμαστε άδεια για τους SM2 πριν συζητήσουμε για τις Adelaide. Ειλικρινά, αυτό που αρκετοί θεωρούν εαυτόν πως σκέφτονται περισσότερα από τους Έλληνες Επιτελείς, μας ξεπερνά, και αδυνατούμε να το σχολιάσουμε περαιτέρω.

Το μόνο που θα πούμε είναι πως ευχόμαστε ολόψυχα, η νέα ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, να προχωρήσει άμεσα στην απόκτηση των πλοίων, προκειμένου να καλυφθούν τα -τεράστια- κενά στην δύναμη του ΠΝ. Είναι ανεπίτρεπτο, το ΠΝ να βασίζεται σε πλοία 40 ετών και να μην έχει δυνατότητα αεράμυνας περιοχής.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Bc59
Guest
Bc59

Σκεφτόμουν να αγοράσω μια σακαράκα με 400€ και ήθελα ο ιδιοκτήτης να μου αφήσει μέσα το καινούργιο του iPhone των 1500€.

ivychris
Guest
ivychris

Αλληλο-επιβεβαιώνεστε ακριβέστερα…

Όσον αφορά την ευχή “ευχόμαστε ολόψυχα, η νέα ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, να προχωρήσει άμεσα στην απόκτηση των πλοίων…”, μάλλον θα έπρεπε να ήταν λίγο διαφορετική, του τύπου “ευχόμαστε ολόψυχα, οι Αυστραλοί να μας πουλήσουν τους SM-2/ESSM” ή “ευχόμαστε ολόψυχα, η νέα ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, να προχωρήσει άμεσα στην απόκτηση των πλοίων με SM-2/ESSM από όποια πηγή είναι διαθέσιμοι…”, γιατί εδώ που τα λέμε χωρίς αυτά δεν έχουν και αξία…

Digenis
Guest
Digenis

300 εκ εξτρα … φανταζομαι ή άδεια φορα SM-2 IIIB ,οχι IIIA ,Οπως επισης essm B2 και οχι B1 … Τοτε παει μακρια η βαλιτσα γιατι πρεπει να ολοκληρωθουν και στο CMS των FFG και εννοείτε για τον ESSM b2 και στην αναβαθμιση των ΜΕΚΟ …καληνυχτα μας…

ΓΑΤΑ
Guest
ΓΑΤΑ

Η τελευταια εκδοση sm-2 που μπορει να φερει o ΜΚ-13 ειναι η IIIA .

Digenis
Guest
Digenis

Οχου μπλεξιμο με την αρχαιολογια εκτοξευτές … ενω υπαρχει ο Β πρεπει να παραγγείλουμε ΝΕΟΥΣ λιγο παλαιότερης τεχνολογίας πυραύλους !!! κουφα πραματα !!!

ivychris
Guest
ivychris

SM-2 IIIB έχουν/θα έχουν οι 3 Hobart

CKfurious
Guest
CK

Το θέμα είναι ποσο θα πάει το πακέτο με τα όπλα. Μην ξανακάνουμε τα ίδια με τα LEO2 και τα 214 Είπαμε το SM2= 3+ MILL $ και το 1 ESSM = 1.2+ MIL $ Το έχετε βγάλει το κόστος στα 350 MILL $ !!! Εδώ δεν μπορεί να γίνει ένας αξιοπρεπής εκσυχρονισμός στις MEKO και συζητάμε για 36 τορπίλες μονο Που θα βρεθούν τα mill $ ? Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να αποκτηθούν οι ADELAIDE εις βάρος των παραπάνω προγραμμάτων Και βέβαιa εάν αγοραστούν οι ADELAIDE/SM2 ξεχνάμε γαλλικά πλοία με ASTER Ένα άλλο σημείο που δεν έχει συζηθεί… Read more »

NikolakiEfentis
Guest
Νικολάκη Εφέντης

Σωστή η επισήμανση της Π&Δ, αλλά δεν νομίζω να σε καλύτερη κατάσταση οι δικοί μας……..

Cretanmacedonian
Guest
Cretanmacedonian

Οποίος πιστεύει οτι οι ΗΠΑ θα μας δώσουν πλοία μεγάλων δυνατοτήτων όπως οι ADELAIDE είναι είτε αφελής είτε δεν θέλει να δει την πραγματικότητα. Αν οι ΗΠΑ ήθελαν να αποκτήσει το ΠΝ τα πλοία αυτά θα τα είχαμε ήδη. Ο καθένας μπορεί να δει το σύνολο των ενεργειών τους , προσπάθεια μέσω «αντιπροσώπων» να μην παραληφθούν τα Τ-214 , μπλοκάρισμα της προμήθειας των FREMM , προσφορά LCS με την παραλαβή τους να χάνεται στα τέλη της δεκαετίας όταν η προμήθεια των BELLHARA ήταν κοντά .Το σήριαλ της προμήθειας των ADELAIDE , με πλήρη φόρτο εννοώ , είναι η συνέχεια που… Read more »

CKfurious
Guest
CK

Ρεαλιστικά ποτε δεν ήμασταν κοντά στη απόκτηση των FREMM και των BELLHARA
Δεν υπάρχουν διαθέσιμα τα λεφτά
Οι γάλλοι έχουν 5 FREMM και περιμέναμε να μας παραχωρήσουν 1- 2 πλοία
Δεν είναι σοβαρά αυτά
Τα ίδια και για τα κέρδη από τα ομόλογα των κεντρικών τραπεζών
Για το ρολο των USA συμφωνώ

Cretanmacedonian
Guest
Cretanmacedonian

Όσον αφορά ότι δεν είμασταν κοντά στην απόκτηση FREMM να σου θυμίσω ότι και το παρόν περιοδικό αλλά και άλλοι ιστοχώροι είχαν αναφέρει την πρόσκληση του ΠΝ σε γαλλομαθή στελέχη του , άρα δεν ήταν μύθος . Γενικά η προμήθεια Γαλλικών πλοίων είναι η περισσότερο πιθανή λόγω ομολόγων και λόγω ανάγκης εκπλήρωσης παλαιού γραμματίου (τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις εξέτασαν προμήθεια Γαλλικών πλοίων). Τέλος όσον αφορά το επιχείρημα σου ότι οι Γάλλοι που έχουν 5-6 FREMM θα μας δώσουν την 1-2 , «..δεν είναι σοβαρά αυτά..» μάλλον δεν θα ίσχυε ούτε για τούς Αιγύπτιους ούτε για τούς Μαροκινούς που πήραν από μια… Read more »

CKfurious
Guest
CK

Είπαμε δεν υπάρχουν τα χρήματα
Οι Αιγύπτιοι και οι Μαροκινοί μάλλον δεν περίμεναν την επιστροφή κερδών από τις κεντρικές τράπεζες ,τους υδατατhrρακες Μεσογείου
η τον… άγιο βασίλειο για να πάρουν από μια ολάκερη FREMM.
Η σοβαρότητα κάθε αγοραστή κατά κανόνα κρίνετε από το portfoli του. Και το δικό μας είναι άδειο και θα είναι άδειο για πολλά χρονια ακόμα

gdmast
Guest
gdmast

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας για τα έτη 2006-2015 προέβλεπε ένα κονδύλι εκ 2,2 δις για τη ναυπήγηση 6 φρεγατών με διευρυμένες δυνατότητες Διοίκησης & Ελέγχου (C2) και Άμυνας Περιοχής (Area Defense). Κάτι που δεν άρχισε τότε (2006) να υλοποιείται.
Στις 12/1/2009 το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την ανάθεση του προγράμματος των φ/γ στην DCNS για την κατασκευή 4+2 σκαφών FREMM (Fregates Europeennes Multi-Missions) για την κάλυψη της ανάγκης αυτής, αλλά το πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκε ποτέ λόγω της οικονομικής κρίσης, αν και δεν έπαψε να επανέρχεται στο προσκήνιο συχνά μέσω άλλων σεναρίων χρηματοδότησης (μακροχρόνια μίσθωση κ.λπ.).

gdmast
Guest
gdmast

Επιπρόσθετα, τον Φεβρουάριο του 2010, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, φέρεται να δηλώνει στο Reuters πως είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε 6 φρεγάτες FREMM. Λίγες μέρες αργότερα και μετά από σύσκεψη με τον Γ. Παπανδρέου, τον Ευ. Βενιζέλο (υπουργό Άμυνας) και τον Π. Μπεγλίτη, αποφασίζεται η συνέχιση της συμφωνίας και η αγορά έξι φρεγατών.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Aυτά που γράφεις στις πρώτες 8 σειρές είναι όλα λάθος.

Cretanmacedonian
Guest
Cretanmacedonian

Εσυ πρέπει να ζεούσες σε άλλη χώρα μάλλον

ETS
Guest
ETS

Τι σχεση εχουν οι Αμερικανοι με τους Αυστραλους ?
Η τις FREMM?
Τα εχεις μπλεξει αρκετα ..
Μην βλεπετε φαντασματα παντου..
Πολιτικη διαθεση και χρηματα δεν υπαρχουν τα αλλα ειναι σεναρια φαντασιας.

chikichiki
Guest
chikichiki

Οι Adelaide δεν είναι μεγάλων δυνατοτήτων. Είναι οριακά σύγχρονες. Αρκετά αποτελεσματικές για το δεδομένο περιβάλλον, αλλά όχι και φοβερό game-changer που “κλείνει θάλασσες”. Τα υπόλοιπα χωρίς παρεξήγηση αλλά αγγίζουν λίγο συνωμοσιολογία αγνοώντας όλους τους άλλους πολύ λογικούς και βάσιμους λόγους για τους οποίους δεν προχώρησαν εκείνα τα προγράμματα.

Επίσης καθαρά “for the record”, πιθανότατα δεν υπάρχει πλοίο που να μην έχει έστω λίγα αμερικανικά υποσυστήματα (οι δε Aster 15/30 είναι κοντά στην Τουρκία μέσω SAMP/T), και να υπάρχει όμως αν ο Αμερικάνος θέλει αυτά τα συστήματα μπορούν να συμπεριφερθούν σα να ήταν αμερικάνικα (παύση ροής ανταλλακτικών, κλπ).

Cretanmacedonian
Guest
Cretanmacedonian

Αγαπητέ φίλε κανένας δεν παρεξηγεί κανέναν , κανείς μας δεν ξέρει την αλήθεια, πως θα μπορούσαμε άλλωστε, εικασίες κάνουμε απλώς μαζεύτηκαν πολλά για να είναι τυχαία , μακάρι να έχεις δίκιο.
Όσον αφορά τις Adelaide που αναφέρεις με βάση την οικτρή κατάσταση των φρεγατών του ΠΝ όποια προμήθεια μεταχειρισμένων πλοίων αποτελεί game changer είτε οι Adelaide είτε οι Lafayette

CKfurious
Guest
CK

game changer oi Lafayette???
Δεν το γλυτώνω το κάρδιο εγκεφαλικό
Ιδίως τώρα που θα αποκτήσουν και SADRAL θα τρέμουν και οι γλάροι στο Αιγαίο
Eleeeeeeeeeeeoooos
I give up

Cretanmacedonian
Guest
Cretanmacedonian

Οταν σε λιγα χρονια θα αποσυρουμε ολες τις type S να δω με τι θα τις αναπληρωσουμε. Πρεπει να καταλαβουμε οτι εχουμε αμεση αναγκη για μεταχειρισμενα πλοια τα οποια ειναι μετρημενα στα δαχτυλα , και δεν μας λεει κανεις οτι τοτε θα ειναι διαθεσιμα . Ακομα και κορβετες να παραγγειλουμε θα κανουν 3-4 χρονια να τις παραλλαβουμε ενω οι Lafayette ειναι σχεδον αμεσα διαθεσιμες.
Δεν κοιταμε το ευκταιο αλλα το εφικτο , οι Lafayette ειναι πλοια που μπορεις να επενδυσεις πανω τους εχουν 20-25 χρονια ακομα υπηρεσιας.

Thras
Guest
Thras

Η αλήθεια είναι ότι πάντα πρέπει να συγκρίνεις τι παίρνεις σε σχέση με αυτό που έχεις… Στην περίπτωση μας, αν συνεχίσουμε, σε λίγα χρόνια οι φρεγάτες θα κοπούν στη μέση από μόνες τους απλά λόγω παλαιότητας!!!

observer
Guest
observer

Σοβαρά πράγματα αναφέρεις,πέρα για πέρα αληθινά. Δυστυχώς οριακά δε θα εξοπλιστούμε και θα ζήσουμε ένα νεό ’40 όπου μεν στρατό είχαμε ,όπλα όμως γιόκ.

Γεώργιος παρασκευοπουλος
Guest
Γεώργιος παρασκευοπουλος

Νομίζω εχθές ανακοινωθηκαν ποινές για το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Εάν έχετε την καλοσύνη και επειδή πρόκειται για σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα κάντε ένα άρθρο.

nikos
Guest
nikos

Δεν θα πάρουμε…τίποτα με αυτή την κυβέρνηση ειδικά

τιμιος τζων
Guest
τιμιος τζων

Ενω οι προηγουμενες κυβερνησεις ειδικα μετα το 2005…πηραν πολλα πραγματα αδελφε ε?

chikichiki
Guest
chikichiki

Εμάς όμως μας καίει τι θα γίνει τώρα, και αυτό που θα γίνει τώρα δεν θα είναι καθόλου ωραίο.

Νικ
Guest
Νικ

Καλές οι αδελαιδες αλλά με τις σούπερ βιτα που υπόλοιπονται και είναι δεδομένες τι γίνεται;

Digenis
Guest
Digenis

Ελα ναι ,εχουμε δωσει και παραπανω απο τα προυπολογισμθεντα λεφτα για τις Super Vita και ακομα να τις δουμε !!! ΚΑΙ εχουμε δωσει λεφτα στον ΣΑΦΑ για +2 υποβρηχια και ακομα τα περιμενουμε ,περασαν 8 χρονια απο την εποχη που εφυγε ο Σαφα .Οι 2 Super vita κατασκευαζονται 10 χρονια μεσα στο υπόστεγο …

MPAMPIS
Guest
Μπαμπης

Ας τις πάρουμε υπό εξοπλισμένες 15sm2 και για τις δυο και 20essm bl1 και για τις δυο ή να πάρουμε μόνον μια με τα παραπάνω όπλα.
Η αποτρεπτική ισχύς σαφώς θα βελτιωθεί ακόμα και αν επιχειρησιακά θα πάσχουν…….

ΓΑΤΑ
Guest
ΓΑΤΑ

Γνωριζει καποιος να απαντησει εαν οι mk41 των adelaide μπορουν να φερουν sm-2 περα απο ESSM?

CKfurious
Guest
CK

https://www.defenseindustrydaily.com/australias-hazardous-frigate-upgrade-04586/
An 8-cell Mk41 tactical-length vertical launching system will generally carry up to 32 shorter-range RIM-162 Evolved Sea Sparrow air defense missiles, but could carry different weapons including SM-1/ SM-2s.

https://fas.org/man/dod-101/sys/ship/weaps/mk41-tactical.pdf

airman
Guest
airman

Οχι αλλα πεταμενα λεφτα σε σαπακια (αδελαιδες κλπ) ,αναβαθμιση Μεκο με ρανταρ ΑΕΣΑ και παραγελια Βελαρα(2+2) τωρα

FOX
Guest
FOX

Γιατί είναι σαπάκια οι Adelaide μας εξηγείς;
Έχουμε ανώτερα πλοία στο στόλο;

ΚοST
Guest
ΚοST

Χθες, ένα άλλο site έγραψε για νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους Γάλλους την άλλη βδομάδα. Γενικά όμως το άρθρο έβγαζε πολύ απαισιοδοξία.

x-m
Guest
x-m

Μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο. Τα πάντα στο ρελαντί……..

FOX
Guest
FOX

Ενώ πρίν μιλάγαμε για οργασμό…

peet14
Guest
peet14

Υπάρχει μια διαφορά όσον αφορά αυτά τα σκάφη ότι μπορούν να ενταχθούν πολύ γρήγορα στη δύναμη του στόλου .Στην περίπτωση των νέων σκαφών θα πρέπει να κάνουμε υπομονή τουλάχιστον 4 με 5 χρόνια .Και το κυριότερο είναι ότι άμεσα θα έχουμε καλύτερες δυνατότητες να κινηθούμε στα απώτατα όρια της δικής μας ΑΟΖ καθώς και της Κυπριακής . Σίγουρα το κόστος απ ότι φαίνεται δεν θα είναι τόσο μικρό ,αλλά και τα 1.3 δις ευρώ για τις [email protected] επίσης είναι μεγάλο . Βέβαια καλό θα είναι κάποια στιγμή οι Κύπριοι να βάλουν το χέρι στη τσέπη και να βοηθήσουν ώστε να… Read more »

Nikoss
Guest
Nikos

Αραγε γιατι οι Πολωνοι απεσυραν το ενδιαφερον τους αφου ειναι τοσο καλα πλοια?παντως απ οτι βλεπω η αποκτηση τους δυσκολευει κυριως λογω των οπλων τους,ειτε επειδη οι Αυστραλοι δεν θα τα πουλησουν ειτε επειδη αυτα θα ειναι πολυ ακριβα..το χουμε ξαναδει τό εργο με τα kidd..

αντιδραστης
Guest
αντιδραστης

Ας εχουν λιγοτερους sm-2 και πιο πολλους Χαρπουν . Ουτως η αλλως οι ESSM εχουν δικο τους εκτοξευτη. Ποσους sm-2 θαμπορουσε να διαχειριστει-κατευθυνει μεχρι να εισελθουν οι στοχοι στη δευτερη γραμμη αμυνας των ΕSSM ; 6-8 ; Με ενα φορτιο 16 sm-2 θα μπορουσε ν αντεξει σε δυο τρεις επιθεσεις και αυτο ειναι αρκετο μεχρι να υποστηριχθει στη συνεχεια απο την αεροπορια . Δεν ειναι αναγκη να φερει 50 πυραυλους μαζι της η φρεγατα λες και επιχειρει στον ειρηνικο ωκεανο 3500 μιλια μακρια απ τις φιλιες ακτες χωρις υποστηριξη. Απ την αλλη διαβαζω για “σαπακια” και τρελενομαι. Εχουμε πλοια του… Read more »

Digenis
Guest
Digenis

1 ανα κατευθυνση μπορει να καθοδηγήσει (μπρος-πισω) … που τα ειδες εσυ 6-8 ? γιατι νομίζεις οτι φωνάζουμε …

αντιδραστης
Guest
αντιδραστης

Τερματικης φασης κατευθυνση . Αρα 2 συν 2 σε πτηση συν 2 υπο εκτοξευση ταυτοχρονα κυλίομενα αφου τελειωνει η τελικη καταυγαση κι αρχιζει η επομενη .
Αναλογα με την ταχυτητα προσεγγΙσης των στοχων μπορει να φτασει μεχρι 8 πριν μπουν στην ακτινα των ESSM

Digenis
Guest
Digenis

Δεν γινονται αυτα που λες σε πραγματικες συνθηκες λογο χρονου. Η ζευξη με τους πυραυλους επισης ειναι ανασφαλης διαδικασια για να την πιανεις και να την αφηνεις σε 30sec με 4-5 πυραυλους 20εκ να ειναι στο αερα . Σε καθε περιπτωση μπροστα μπορει να κυνηγαει 1ας sm ή essmb1 ενα αεροσκαφος(το αεροσκαφος αλλαζει συνεχεια κατευθυνση και πρεπει ο πυραυλος να ενημερωνετε )που ελισσετε με το μπροστα στιρ και ενα ακομα με το πισω στιρ στην πισω κατευθυνση ή και τα 2 στιρ πλαγια κατευθυνση για 2 sm .Για αυτο βγηκαν τα 3D rantar με ταυτοχρονες ζευξεις με πολλους πυραυλους που… Read more »

αντιδραστης
Guest
αντιδραστης

Η ζευξη καθε πυραυλου δεν ειναι απο το stir αλλα μονιμη απο το κεντρικο ρανταρ μετα την εκτοξευση . Αυτη ειναι και η διαφορα με τα προηγουμενα στστηματα συνεχους καταυγασης. Το stir φωτιζει μονο στην τερματικη φαση.
Ετσι ειναι εφικτη η προσβολη πολλων στοχων σε μικρο χρονο.
Οσο για τη νεα τεχνολογια και καλη και χρυση ειναι αλλα τιμουλα τσουχτερη εχει και εμεις δτστυχως δεν εχουμε …

chikichiki
Guest
chikichiki

Λεφτά για αγορά SM-2/ESSM, είτε νέους είτε μεταχειρισμένους, δε μπορώ να τα δω να βρίσκονται. Απλά δε μπορώ. Ταπεινή μου άποψη ότι πρέπει να εξετάσουμε σ’αυτό το σημείο περισσότερο αν μας συμφέρει η απόκτησή τους προς αντικατάσταση των υπό κατάρρευση παλαιών μονάδων επιφανείας παρά ως πλοία AAW, με συμπληρωματικό ρόλο flagship/συντονισμού επιχειρήσεων AAW λόγω ραντάρ. Εκτός κι αν το εκλογικό αποτέλεσμα αναδείξει κάποια κυβέρνηση η οποία δεν είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιεί τα ολίγα διά υπερφορολογήσεως αποκτηθέντα κρατικά χρήματα προς εξόφληση κομματικών/ιδεοληπτικών γραμματίων (πράγμα λίγο-πολύ αδύνατο, πάλι κατά την ταπεινή μου άποψη), SM-2 δεν αγοράζονται. Ήδη τρέχουν πολλά άλλα προγράμματα που… Read more »

Greg
Guest
greg

Οποιος βρεί πού θά μάς χρειαστούν αυτά τά πλοία, αλλά καί γενικότερα τό ναυτικό, η αεροπορία καί ο στρατός, κερδίζει σέτ ανατομικά μαξιλάρια γιά ελαφρύ, αδιατάρακτο καί ξεκούραστο ύπνο.

αντιδραστης
Guest
αντιδραστης

Καλα κοιμασαι εσυ αυτα τα μαξιλαρια !
Και φαινεται !!!

Νείλος
Guest
Νείλος

Μετά το μνημόνιο των Πρεσπών μάλλον δεν έχει κι άδικο ο Γκρέγκ…

Greg
Guest
greg

Σ’ ευχαριστώ γιά τήν αντίδραση. Αν πιστεύεις ότι γιά νά δώσουμε τή Μακεδονία, ή νά προχωρήσουμε (it’s coming soon) στή συνεκμετάλλευση τού Αιγαίου, ή νά αποποιηθούμε τήν ΑΟΖ τού Καστελόριζου, ή νά αναγνωρίσουμε (αρχικά) μερική αυτονομία στή Θράκη καί δικαιώματα Αλβανών στήν Ηπειρο καί γενικά νά μικρύνουμε τήν Ελλάδα μέ τή θέλησή μας, χρειαζόμαστε ενίσχυση τών ΕΔ, τότε έχεις δίκιο. Καί κοιμάμαι καί φαίνεται. Οί εξελίξεις όμως δείχνουν ότι η μόνη ενίσχυση πού χρειαστήκαμε καί θά χρειαστούμε γιά νά “πετύχουμε” τά παραπάνω είναι σέ στυλό, σέ πρόθυμους βουλευτές καί σέ προπαγανδιστές φανταστικών επιτυχιών. Α καί εξάντληση τής 4ετίας, ίσως καί… Read more »

αντιδραστης
Guest
αντιδραστης

Ξεφευγεις απ το θεμα του site φιλε μου. Για πλοια λεμε εδω μεσα, δεν κανουμε πολιτικη αναλυση της συμφωνιας των Πρεσπων. Μπορει οι αποψεις μαυ να μην διαφερουν και πολυ απο τις δικες σου οσον αφορα το πολιτικο προσωπικο της χωρας αλλα εδω το θεμα μας ειναι αλλο. Αλλα μια και εθιξες καποια πραγματα θελω να μου πεις κατ αρχας που ειδες εσυ οτι δινουμε την Μακεδονια ; Σε τελικη αναλυση υπαρχει και η αναποδη αναγνωση δεδομενου οτι τα Σκοπια ειναι ενα κραμα λαων και οι πιεσεις σε ενα εσωτερικο τους προβλημα μπορει να γινουν αναποδες , απο κατω προς… Read more »

Greg
Guest
greg

Τά μόνα κότσια πού ενδιαφέρεται νά ‘χει τό πολιτικό προσωπικό είναι αυτά πού γίνονται στό φούρνο μέ πατάτες. Ειδικά κάποιοι απ’ αυτούς μπορούν νά ξεκάνουν ένα ταψί στήν καθισιά.

NickPL
Guest
NickPL

+

Η καλυτερη αποτρεπτικη κινηση ειναι η μετατροπή του Γιουναν σε αποικια χρεους. Οι συνηθεις…υποπτοι φροντιζουν η Βαλκανικη επαρχια να εχει οσα κυριαρχικα δικαιωματα της ειναι..απαραιτητα ωστε να προκυπτει το συμφωνηθεν cash flow. Με 17% του ΑΕΠ απο τουρισμο και εξαγωγες εντασεως εργασιας, τα παντα τακτοποιήθηκαν.

Επιβλαβεις συμφωνιες (τωρινες και μελλοντικες) ειναι στο προγραμμα, εφοσον δεν ανατρεπουν χρηματοροες.

Ολα τα υπολοιπα ειναι για λαικη καταναλωση και τηλε-αψιμαχιες.

Spock
Guest
Spock

Πολύ ωραία, αλλά όταν λέτε για τους “Έλληνες επιτελείς που γνωρίζουν καλύτερα” μιλάτε για τους ίδιους επιτελείς που άφησαν το ΠΝ να φτάσει σήμερα να ψάχνει δεξιά και αριστερά σαν ζητιάνος για αξιόλογα μεταχειρισμένα πλοία (που δεν υπάρχουν) γιατί δεν σχεδίασε σωστά το μέλλον όταν υπήρχαν χρήματα! Που άφησαν τα υποβρύχια χωρίς τορπίλες, που δεν αναβάθμισαν τις ΜΕΚΟ και δεν ενδιαφέρθηκαν για αξιόλογες φρεγάτες όταν τα άλλα ΠΝ τις απέσυραν (πχ τύπου Μ από το Ολλανδικό Ναυτικό) κλπ κλπ.

mpougadelos
Guest
mpougadelos

Είσαι σίγουρος ότι ήταν οι επιτελείς που το άφησαν ή μήπως ήταν οι αποφάσεις των πολιτικών τους προισταμένων?

CKfurious
Guest
CK

Spock αφίσες έξω το πιο τρανταχτό : εκσυχρονισμός των P-3
Κατεπείγον πρόγραμμα του 2015 που θα αποδώσει το πρώτο αεροπλάνο το…2023+
Το ενδιάμεσο Ακόμα το περιμένουμε
Και που όταν αρχίσει το πιστολίδι θα είμαστε τυχεροί να τα φυγαδέψουμε στην Ιταλία
Μιλάμε για φοβερούς επιτελείς!!

Spock
Guest
Spock

Είπα να μην το βάλω γιατί έχει αναλυθεί 100 φορές το θέμα στο website αλλά ναι το πρόγραμμα των P-3 στέρησε χρήματα από σημαντικότερα προγράμματα χωρίς να αποδώσει ουσιαστικά τίποτα!

Mageiras
Guest
Μάγειρας

Πες τα ρε Spock…το μονο που ξέρουν οι επιτελείς πλεον είναι πως να γλείφουν τους πολιτικούς…

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

δεν ξέρουν οι πολιτικοι, δεν ξερουν οι επιτελεις….ποιοι ξέρουνε?

Οι πατριώτες της χρυσης αυγης?

evaggelos
Guest
βαγγελης

μηπως αντι για μεταχειρισμενες φρεγατες σπρωξουμε τα λεφτα κατευθειαν για νεες ναυπηγησεις? κι αν χρειαστει ας αποσυρθουν και οι 3 s αν οντως ειναι αχρηστες τοτε δεν χρειαζονται. Κι οσω κ αν εχουν καλες προθεσεις οι επιτελεις ας επιτελεσουν το εργο τους κ ας παρουν μια επιτελικη αποφαση για το ποσα πλοια τι πλοια τι οπλα πρεπει να εχουν κ κυριως τι χωρα. Κοινως θελλουμε freedom class παμε αμερικα. θελλουμε fti k fremm η gowind γαλλια,γουσταρουμε ολλανδικες damen θελλουμε meko class γερμανια αλλα επιτελους ας αποφασισουν τι θελλουν μια δεκαετια περασε κι ακομα δε γνωριζουν τουλαχιστον στην αεροπορια υπαρχει μια… Read more »

Νίκος
Guest
Νίκος

Στην καλή περίπτωση που παραχωρηθούν οι Adelaide έστω και χωρίς οπλισμό, ενδέχεται να αποσυρθεί ο sm2 από κάποιο άλλο ναυτικό πχ γαλλικό, ώστε να πωληθεί σε εμάς;
Τώρα που το σκέφτομαι, οι cassard παίζουν σαν σενάριο; Σχέδιο Β!

CKfurious
Guest
CK

Η απόκτηση των CASSARD έχει συζηθεί σε άλλες αναρτήσεις του forum
ψακτο να βρείς και τα σχόλια μου με links/references
Τα πλοία αυτά έχουν εκτεταμένα δομικά προβλήματα (extensive cracks) που παρόλες τις επισκευές ανάγκασαν τους γάλλους να τα αποσύρουν πρόωρα
Έχουν MK13 με SM1 όχι SM2
Ξεπερασμένα και με πρόβλημα υποστήριξης

evaggelos
Guest
βαγγελης

η αποσυρομενες durand ειναι καλη περιπτωση.

Οδυσσεας
Guest
Οδυσσεας

ΚΟΝΤΟΦΘΑΛΜΟΙ – ΑΣΧΕΤΟΙ ή ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΙ ?? Πριν παρεξηγηθεί το σχόλιο μου εξηγούμαι ότι αναφέρομαι μόνο στην διαπραγματευτική ικανότητα των στελεχών της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και όχι στις στρατιωτικές αρετές των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων που εγώ σίγουρα δεν έχω. Λόγω επαγγέλματος έχω πολλάκις σχολιάσει το γεγονός ότι η εξοπλιστική πολιτική δεν αφορά μόνο το τι θέλω να αγοράσω (αυτό το κρίνουν οι ειδικοί όπως ένας επιχειρηματίας ζητά την έκθεση του ειδικού επιστήμονα που απασχολεί ώστε να τον καθοδηγήσει στην επιλογή κατάλληλου προιόντος ), αλλά αφορά πρωτίστως και την δεινότητα των διαπραγματευτών να επιτύχουν την συμφωνία βλέποντας πάντα μακροπρόθεσμα. Κανείς… Read more »

Yiorgos
Guest
Yiorgos

@ Odysseas,
I agree with your comments and I will take it a step further. The negotiation should take in consideration the potential of finding natural gas and oil in the Greek AOZ, and future economical gains. Funding exists, not now but in the near future. The negotiation should be multifaceted and multidimentional not just on one aspect. Which ever country takes the NG exploration contract can offer deals for modern military equipment to protect the assets.

ivychris
Guest
ivychris

@Yiorgosσ
Δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, μια που οι EXXON-Mobil & Total είναι Αμερικανικών & Γαλλικών συμφερόντων αντίστοιχα.
Όμως ήδη έχει καθυστερήσει η έναρξη δοκιμαστικών εξορύξεων στα οικόπεδα Ν-ΝΔ της Κρήτης, λόγω γραφειοκρατίας & πολιτικών επιλογών και επιπλέον δεν φαίνεται να έχει συνδεθεί το ζήτημα.
Θα είχε νόημα μόνο εφ’ όσον από τις δοκιμαστικές εξορύξεις είχε φανεί φως και είχε προβλεφθεί στο θεσμικό πλαίσιο, συγκεκριμένο ποσό/ποσοστό των εισπράξεων να κατευθύνεται στο ΠΝ ή και στις Ε.Δ. γενικότερα.
Ούτε το ένα, ούτε το άλλο έχουν γίνει

Νείλος
Guest
Νείλος

Εξαιρετικός σε όλες τις παρατηρήσεις σου!!!!!!

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Όπως είπα σε άλλο σχόλιό μου στις 12.12.2018: https://www.ptisidiastima.com/what-will-adelaide-bring-in-greek-navy/ Επειδή τα πράγματα τρέχουν πιο γρήγορα από τις συζητήσεις, οι βασικοί πυλώνες στις αποφάσεις του ΠΝ βλέπω να πρέπει να είναι οι εξής 2: 1) ότι είναι να γίνει με την ΑΟΖ, θα γίνει πολύ γρήγορα, και θα τελειώσει πολύ γρήγορα, δεν μιλάμε για μια ιστορία με ορίζοντα 5ετίας αλλά με ορίζοντα 1-1,5 έτών. Άρα πρέπει να βρεθεί κάτι που να μπορεί να αποκτηθεί άμεσα, σχεδόν hot transfer και να αρχίσει άμεσα η εκπαίδευση. Δεν ξέρω ποια πραγματικά είναι τα άμεσα διαθέσιμα, τα άρθρα μιλάνε για Adelaide και Λαφαγιετ σαν πιο… Read more »

dinos
Guest
dinos

Minister Apostolakis said the Adelaide-class, a modified version of the US Oliver Hazard Perry class, is one of three options under consideration as an interim capability for the Hellenic Navy. Other possibilities include American LCS frigates or the French La Fayette class.
Read more at http://www.australiandefence.com.au/news/greece-shows-interest-in-buying-ran-ffgs#IAlqv83HMDztIVDQ.99

Fingolfin
Guest
Fingolfin

“Other possibilities include American LCS frigates or the French La Fayette class.”

Εκεί πάει το πράγμα:
α) 3 Belharra + 5 μεταχειρισμένες La Fayette (αναβαθμισμένες με hull sonar, κτλ)
β) LCS + μεταχειρισμένες LCS(;)

Μη μου πείτε πως δεν υπάρχουν χρήματα όταν ο στόλος είναι γερασμένος. Εγώ θα προτιμήσω την γαλλική επιλογή.

Nestoras
Guest
Νεστορας

Πολύ περίεργη κατασκευή τελικά αυτό το πλοίο. Έχει τον εκτοξευτή ΜΚ13 στη θέση του κύριου πυροβόλου, που παίρνει ως 40 πυραύλους σε διαμόρφωση 24+16. Τον εκτοξευτή ΜΚ41 με 8 κελιά για 32 ESSM πυραύλους μπροστά από τον MK13. Το κύριο πυροβόλο στην οροφή, πίσω από τη γέφυρα και το κατάρτι με τα ραντάρ. Και το CIWS στην πίσω πλευρά της οροφής πάνω από το χώρο στέγασης του ελικοπτέρου. Ανάμεσα στο κύριο πυροβόλο και το CIWS, Phalanx MK15 είναι το φουγάρο. Το πλοίο αν και με ανορθόδοξη διάταξη, είναι οπλισμένο σαν αστακός. Απορώ πραγματικά πως είναι δυνατό να πιστεύουμε πως είναι… Read more »

NikolakiEfentis
Guest
Νικολάκη Εφέντης

Επίσης θα μπορούσαμε να αγοράσουμε τουλάχισοτν αρκικά 16 ESSM και 4 ASROC-VL για κάθε σκάφος ώστε να μειωθεί το κόστος αλλά και να εκμεταλλευτούμε πληρέστερα το ASW εξολπισμό του σκάφους που είναι εξαιρετικός. Ο ΜΚ41 έιναι της μεσαίας έκδοσης (Τactical version).

Τα σκάφή υπό τις παρούσες περιστάσεις είναι μεγάλη ευκαιρία υπό την προϋπόθεση πάντα ότι δεν θα “ακυρώσουν” τις νέες τορπίλες και τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ.

Παρεμπιπτόντως, το άρθρο για τις Adelaide στο τρέχον τεύχος της Π&Δ είναι εξαιρετικό!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Guest
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Έχω βαρεθεί να διαβάζω στα σχόλια ότι είναι καλύτερα να δώσουμε χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ παρά για να αγοράσουμε τις Adelaide (είναι αλήθεια ότι λεφτά δεν υπάρχουν – πήγαν όλα στα F-16). Δηλαδή, είναι καλύτερα να κάνουμε μια μέτρια αναβάθμιση σε 4 πλοία και να συνεχίσουμε να έχουμε σε ενέργεια δύο “S” του 1980 παρά να πάρουμε στη θέση τους 2 “μεταχειρισμένα” πλοία που είναι ανώτερα σε δυνατότητες από τις ΜΕΚΟ! Λοιπόν, για εσάς τους “ορθολογιστές” έχω μία πιο προχωρημένη πρόταση: να πουλήσουμε και τις 9 “S” και με τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε να κάνουμε ένα ΚΑΛΟ… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Όταν έχουμε μη εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ-200 δεν στέκει να πάμε να δώσουμε λεφτά για μεταχειρισμένα ή καινούργια πλοία. Δεν είναι να απαξιώνει κανείς αυτό που έχει για να ψάχνει τι νέο θα αγοράσει. Το ίδιο ισχύει για τα F-16 Block-30 και 50 που δεν εκσυγχρονίστηκαν και έτρεχαν εδώ να δώσουν συμβόλαιο τους Αμερικάνους για να κατασκευάσουν καινούργια F-16, κτλ. κτλ.
Το 1912 και 1913 αντιπαρατάξαμε στον οθωμανικό στόλο 4 ,,βαριά,, πλοία του στόλου μας (4 θωρηκτά) και δεν ψάχναμε να βρούμε κάνα μεταχειρισμένο από την άλλη άκρη του κόσμου.

CKfurious
Guest
CK

Οι μη εκσυχρονισμενες S είναι δεκαετίας 70 , οι ΜΕΚΌ δεκαετίας 80 στα ηλεκτρονικά.

Εάν δεν εκσυχρονιστουν oi MEKO θα καταντήσουν όπως οι μη εκσυχρoνισμενες S σήμερα
το αργότερο σε μια 5eτια

Δεν έχει νόημα η εισαγωγή ενός νέου τύπου σε 2 μονο μονάδες όπως οι Adelaide εάν ο υπόλοιπος στόλος αφεθεί για παλιοσίδερα

Εάν δεν εκσυχρονιστουν oi MEKO με τι στόλο θα χεις σε 5 χρονια?
τις 2 Adelaide?

η μήπως περιμένεις να αγοραστούν
καινούργια πλοία του 1 billion ?

Αντώνης
Guest
Αντώνης

Ενώ αν έχουμε 4 εκσυγχρονισμένες meko, θέλεις να μας πεις ότι θα έχουμε στόλο;;; Ή θα κόψουμε το λαιμό μας για εκσυγχρονισμό ταυτόχρονα με αγορά μτχ ΚΑΙ νέων σκαφών, ή ας πάμε κατευθείαν σε ακτοφυλακή. Σε λίγο καιρό αν συνεχιστεί το ψολαρμενίζειν, για εκεί πάμε…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Mε 4 εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ έχεις ισχυρότερο στόλο συγκριτικά με το να μην τις εκσυγχρονίσεις.
Εκσυγχρονισμός πλοίων, αγορά μεταχειρισμένων και καινούργιων ? Είναι αδύνατον να γίνουν και τα τρία.

FOX
Guest
FOX

Ε είναι αδύνατο όταν πας σε εκσυγχρονισμό τύπου P-3

Μετά διαβάζουμε για τα αδύνατα…

Giorgos tsagaris
Guest
Giorgos tsagaris

Οσο θα εκσυγχρονιζεις τις ΜΕΚΟ,με τι θα κανεις τη δουλεια σου?
Τι?
Δεν πειραζει?
Θα το ρισκαρεις?
Δε θα γινει μωρε πολεμος?
Ολα τα παραπανω?

Λεφτα υπαρχουν και για τα δυο προγραμματα.
Προτεραιοτητες ομωε ιεναι αλλες…

15:32′ 25/01/18
Νιωθω ενα ριγος..Μολις δωθηκε λυση στο ”προβλημα” της Μακεδονιας…
Καληνυχτα Ελλαδα….

Thras
Guest
Thras

Πολύ σωστά το τοποθετεί ο @Αντώνης. Είναι απλά ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟ να γίνουν και τα τρία! Όταν έχεις παρατήσει την διοίκηση φρεγατών εδώ και 20 χρόνια, αναγκαστικά θα τα κάνεις όλα μαζί ή δεν θα έχεις φρεγάτες. Είναι τόσο απλό. Στις δύο προτάσεις που γράφει παραπάνω ο @agnostosependytis δεν θα επέλεγα την 1η για τον λόγο που λέει και ο ίδιος, ότι στο 2030-35 θα πρέπει να αγοράσουμε 12 φρεγάτες… Το καλύτερο κατά τη γνώμη μου είναι: 1) Εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ 2-4 χρόνια, κόστος 300 εκ 2) Οπωσδήποτε τις 2 Adelaide και την τρίτη για ανταλλακτικά ή αν είναι δυνατόν επαναφορά σε… Read more »

CKfurious
Guest
CK

Είναι εκτος οικονομικής πρaγματικότητας οι προτάσεις σου
Τα διαθέσιμα για υποστήριξη και αγορές είναι στα 500 mill το χρόνο
Η χωρα έχεi δεσμευτεί σε συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους μέχρι το 2060
Με καθεστώς στασιμοχρεvκοπιαςδεν υπάρχει περίπτωsη να διατεθούν τέτοια ποσα

Έχω γράψει πως πρέπει να ξεχάσουμε τις μεγάλες μονάδες επιφανειας.

Αυτό μπορεί να γίνει orgnavmena η ανοργάνωτα

Εάν εksυχρονιστουν οι ΜΕΚΌ αποκτηθούν ταADELAIDE+MISSILES είμαστε ok μέχρι το 2025-2027

τότε θα γίνουν διαθέσιμα αλλα μεταχειρισμένα όπως m/f123/meko anzac

Σταδιακή συρρίκνωση είναι το μέλλον

Η θα προσγειωθούμε στη πραγματικότητα η θα μας προσγειώσει η πραγματικότητα

Διάλεκτε!!

p

GUS
Guest
GUS

Οχι 2 αλλα 4 burke και μαλιστα μετα απο εκσυγχρονισμο?
Ειναι ξεκαθαρο οτι δεν τα αντεχει το ΠΝ 1000ειπωμενο κ ακομα λεμε για 4 Burke ρε παιδια?

Thras
Guest
Thras

Το τι αντίχουμε είναι απλά θέμα προτεραιοτήτων…

shadow man®
Guest
shadow man®

εχω φτάσει σε σημειο να πιστέυω πως θα πρεπει να πάρουμε αυτα τα δυο πλοια εστω και κουφάρια να τα βάλουμε σε μια ακρη μονο και μονο για να μη καταλήξουν στους τουρκους (το ξεχνάμε αυτο ε?). και ισως ετσι να βρεθεί και μια ακρη για κάποιους πυραύλους…..

Nikoss
Guest
Nikos

Με την τοποθετηση παραγγελιας για 2+2 Belhara μπορουμε να αξιωσουμε να μας δωσουν σαν ενδιαμεση λυση τις δυο Horizon οι οποιες και ειναι γνησια AAW πλοια(δεκαετιας) με συγχρονο εξοπλισμο,Arter15/30 κτλ,δινοντας ισως και ενα μικρο ενοικιο..

ivychris
Guest
ivychris

κατευθείαν, άλλαξε πλευρό & βάλε δεύτερο μαξιλάρι

Αντώνης
Guest
Αντώνης

Για να μη κοροιδευόμαστε, αν οι ΗΠΑ θέλουν να γίνει η προμήθεια, θα μας δώσουν EDA SM-2 από τα αποθέματα τους. Γνωρίζουν και την οικονομική μας κατάσταση ώστε να μην αναμένουν αγορές νέων πυραύλων, όπως γνωρίζουν και τη τραγική μας κατάσταση σε συνδυασμό με το ξεσαλωμα της Τουρκίας. Εδώ θα φανεί πόσο φίλοι και σύμμαχοι είναι στο αγαπημένο τους πουτ@ν@κι στη περιοχή… Η μόνη άλλη λύση, που δεν θα την αφήσουν αν δεν θέλουν, είναι αυστραλιανές αναβαθμίσεις στις meko και προνομιακή τιμή στις Adelaide μαζί με μέρος του οπλισμού τους.

ivychris
Guest
ivychris

οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δώσουν EDA SM-2, γιατί ως EDA θεωρούνται υλικά τα οποία δεν είναι σε παραγωγή & έχουν αποσυρθεί ως πλεονάζον υλικό. Τη στιγμή που πληρώνει το US Navy για SM-2 δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι θα μας τους παραχωρήσουν δωρεάν. Σύμμαχοι είναι όπως είναι και με τους Ισραηλινούς, αλλά δεν τους έχουν παραχωρήσει δωρεάν πυραύλους, αλλά τους χορηγούν οικονομική στρατιωτική βοήθεια κατόπιν αποφάσεων του Κογκρέσου (άνω των $300Εκ) με την οποία συμψηφίζονται οι αγορές. Δεν μου προκύπτει κάποια διπλωματική δεινότητα από δικής μας πλευράς, που θα εξασφάλιζε δωρεάν οικονομική βοήθεια από τους Αμερικανούς, αν κρινω… Read more »

Αντώνης
Guest
Αντώνης

Δεν χρησιμοποιούνται οι block I/II των αποθεμάτων τους και δεν έχουν αναβαθμιστεί όλοι σε επίπεδο καλύτερων μπλοκ. Επίσης, είναι προς το συμφέρον και της πολεμικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, το ‘ξεμπέρδεμα’ του υπάρχοντος αποθέματος, προς όφελος νέων παραγγελιών(αντί σκέψεων αναβάθμισης). Σχετικά με τη διπλωματική μας δεινότητα, θα μου επιτρέψεις να μην εκφραστώ, εκτός και αν θεωρείς ότι τα ‘καντίλια’ αρμόζουν στο site… Αξιολογώντας τα πράγματα ρεαλιστικά (πράγμα που δεν θεωρώ ότι κάνει η αμερικανική κυβέρνηση, όχι μόνο στα ελληνοτουρκικά, αλλά και σε άλλα μέτωπα ή καταστάσεις βλέπε αραβική Άνοιξη), είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, η ενδυνάμωση του ΠΝ και φυσικά… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Sm-2 block IIIA, μάλλον για τις ΗΠΑ ειναι ξεπερασμένος, ειναι σε παραγωγή όμως ακόμα…
Η ουσία ειναι πάντως να δούμε αν παραχωρούν SM-2IIIA, αν και εφόσον Αυστραλοί δεν τους παραχωρούν…

Αντώνης
Guest
Αντώνης

Προσωπικά, δεν ελπίζω σε block IIIA από Αμερική. Θεωρώ όμως ρεαλιστική τη διαθεσιμότητα block II. Τα 74 km εμβέλειας, δεν είναι για εμένα μεγάλο μείον και επιπλέον, μας επιτρέπουν στο μέλλον να κάνουμε μια συμπληρωματική αγορά νεωτέρων για την αντιμετώπιση ειδικών στόχων (πχ AWACS). Είναι πολλοί λιγότεροι αριθμητικά οι στόχοι που θα μπορούσαν να απειληθούν σε εμβελειες μεγαλύτερες των 74km.

Spirit
Guest
Spirit

Δεν είναι μόνο η εμβέλεια που ειναι μια πολύ σημαντική παράμερος, κάτω από βλήματα SM-2III, νομίζω δεν πρέπει να ασχοληθούμε καν, ιδανική λύση θα ήταν οι SM-2IIIΑ πάντως.

Από και πέρα αν δεν είναι εφικτό, νομίζω πρέπει να επικεντρωθούμε πια στις ΜΕΚΟ με αντικατάσταση ραντάρ και είσοδο ESSM bl.2 σε απόθεμα 32 πυραύλων, έστω και αν απαιτηθεί τοποθέτηση Mk.41.

Chris
Guest
Chris

Όταν πρωτοδημοσιεύτηκε η είδηση είχα εκφράσει την άποψη ότι μοιάζει με την υπόθεση των Fremm. Ελπίζω να μην επιβεβαιωθεί ο φόβος αυτός.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Νομίζω ότι με τις Αδελαίδες, όλο το ψητό είναι σε δύο θέματα για να μπορούμε να πούμε τι γίνεται: A) αν μας δίνουν τους πυραύλους ή θέλουν να τους κρατήσουν και Β) πόσο μας δίνουν τα σκαριά . A) Σχετικά με το αν μας τους δίνουν, γιατί να τους κρατήσουν από την στιγμή που έχουν παραγγείλει και αποκτήσει SM-2 IIIB που είναι ανώτεροι? Γιατί να βάλουν σε σκάφη που κόστισαν δισεκατομύρια παλιούς πυραύλους? Είναι σαν την δική μας ιστορία με τις τορπίλες των 214. Η πιο καλή ιδέα είναι να τα πουλήσουν με κάποια έκπτωση και να βγάλουν ένα μέρος… Read more »

FOX
Guest
FOX

Σωστά τα λες, αλλά μυρίζει κωλοτούμπα η ιστορία…
Πρέπει κάτι να βρούμε για την κάνουμε με ελαφρά…

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

Δεν έχει νόημα να αγοράσουμε τις Αδελαίδες χωρίς όπλα και πιθανως οτι εξοπλισμό θα θέλουν να κρατήσουν οι Αυστραλοι. Αξίζει να τις αγοράσουμε με όλο τον εξοπλισμό και όπλα ώστε να μας βγάλουν για τα επόμενα 10 χρόνια.

NikolakiEfentis
Guest
Νικολάκη Εφέντης

Το πόσο εξοπλισμένο θα τα αγοράζαμε το ξέρει μόνο το ΠΝ μπορεί να τα αγοράσουμε πχ με λιγότερους SM2, αφού πρέπει να φέρει και Harpoon στον ΜΚ13, και λιγότερους αρχικά ESSM (16). Ευκαιρία να πάρουμε και 4+4 ASROC VL όπως είπα για τους ΜΚ41 αφού δύνανται να τους φέρουν. Από άποψη εξοπλισμού οι Adelaide είναι πάρα πολύ καλές και προφανώς τεράστια διαφορά από 2 μη εκσυγρονισμένες S… Άλλωστε δεν είναι δυνατό όλα να είναι “φούμαρα”, εδώ γίνεται λόγος για 8-12 μικρά περιπολικά των 300t. Λέτε να προτιμήσει το ΠΝ να τα αγοράσει σε βάρος των ΜΕΚΟ και των τορπιλών; OK… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Επειδή απάντηση δεν πήραν, γράφονται από εδώ, γράφονται από εκεί κάποια πράγματα, είπε ο Αποστολάκης ότι είπε για τα 180εκ. . Τελικά θα μας πει κανείς τι σκέφτονται στα επιτελεία; Θα προσχωρήσει το θέμα, θα δούμε μετά τις εκλογές; Που να τρέχουμε τώρα εκεί κάτω;
Αν δεν κάνω λάθος είχε γραφτεί από την Πτήση ότι Ιανουάριος ήταν μήνας εξελίξεων

Giorgos tsagaris
Guest
Giorgos tsagaris

@ ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Οσο θα εκσυγχρονιζεις τις ΜΕΚΟ,με τι θα κανεις τη δουλεια σου?
Τι?
Δεν πειραζει?
Θα το ρισκαρεις?
Δε θα γινει μωρε πολεμος?
Ολα τα παραπανω?

Λεφτα υπαρχουν και για τα δυο προγραμματα.
Προτεραιοτητες ομωε ιεναι αλλες…

15:32′ 25/01/18
Νιωθω ενα ριγος..Μολις δωθηκε λυση στο ”προβλημα” της Μακεδονιας…
Καληνυχτα Ελλαδα….

nikos
Guest
nikos

Καληνύχτα παιδιά από το κακό στο χειρότερο πάμε…