ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 16/7/2017. Το αναδημοσιεύουμε καθώς εξακολουθούν κάποιοι, προφανώς για λόγους clickοθηρίας να δημοσιεύουν ευφάνταστες ιστορίες για φανταστικές προμήθειες αμυντικού εξοπλισμού. Δυστυχώς όλοι μας γίναμε μάρτυρες του τι πέρασε το ΓΕΕΘΑ μέχρι να βρει χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των F-16, γελάσαμε πικρά με το σόου της μίσθωσης φρεγατών FREMM, και πολλοί συνειδητοποίησαν το πόσο δύσκολα μπορούν να βρεθούν χρήματα για οπλικά συστήματα. Πολλοί, αλλά όχι όλοι…

 

Την περασμένη εβδομάδα είχαμε την -όχι μη αναμενόμενη- είδηση (εδώ) πως η Αυστρία σκέφτεται να αποσύρει τα Eurofighter που έχει σε υπηρεσία και να τα αντικαταστήσει με έναν νέο τύπο, με χαμηλότερο κόστος χρήσης και συντήρησης. Ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι η Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία έχουν πλεονασματικά αεροσκάφη Typhoon, τα οποία όμως δεν θα βόλευε κανέναν να αποσυρθούν σήμερα. Όλες οι παραπάνω χώρες είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όλες τους έχουν εκταμιεύσει πολλά χρήματα για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας. Ταυτόχρονα ο Ερντογάν έχει ανοίξει «μέτωπα» με την Ευρώπη, και πλέον οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν ούτε να τον ακούν… Μήπως, λέμε μήπως, έχει αρχίσει στο μυαλό πολλών από εμάς να «σχηματοποιείται» μια «καλή ιδέα»;

Σκεφτείτε λοιπόν να βγαίναμε στο περιοδικό ή στο blog με μια είδηση του στυλ «Τα αυστριακά Typhoon έρχονται στην ΠΑ;» ή «Ενίσχυση της ΠΑ με ευρωπαϊκά υπερμαχητικά Typhoon μέσω Αυστρίας, με την στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας» και φυσικά ένα άρθρο που θα συνέχιζε με κάτι όπως «οι ευρωπαίοι εταίροι μας αντιλήφθηκαν την ανάγκη για την άμεση ανάγκη της αμυντικής στήριξης της χώρας μας, και αποφάσισαν να το κάνουν με ένα ευρωπαϊκό οπλικό σύστημα. Η προσφορά με συμβολικό κόστος των Typhoon είναι μια ακόμη απάντηση στην ρητορική του Ερντογάν, ενώ όπως δήλωσαν ανεπιβαίωτες πηγές, το Typhoon στην τελευταία του έκδοση μπορεί να αντιμετωπίσει το F-35, καθώς ο συνδυασμός Meteor και PIRATE είναι πραγματικά φονικός για το stealth μαχητικό, ενώ είναι ο ιδανικός φορέας των πυραύλων  SCALP EG, μπλα μπλα μπλα, μπλα μπλα μπλα».

Δεν το κάνουμε, και ούτε πρόκειται να το κάνουμε, διότι πολύ απλά, το wishful thinking δεν επιθυμούμε να το μετατρέπουμε σε είδηση. Φανταζόμαστε πως οι περισσότεροι αντιλαμβάνεστε το γεγονός ότι τα Επιτελεία δεν θα έβγαιναν ποτέ να διαψεύσουν ή να επιβεβαιώσουν μια «είδηση». Τα στελέχη τους έχουν πολύ σοβαρότερα πράγματα να κάνουν από το να διατρέχουν τον ελληνικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και να διαψεύδουν ή να επιβεβαιώνουν «ειδήσεις». Ακόμη κι αν το έκαναν θα μπορούσαμε να επανέλθουμε με άρθρα του στυλ «τι κρύβει η διάψευση για την αγορά Tu-160GR από την ΠΑ; μήπως τελικά μας τα δώσουν οι Ρώσοι με πυρηνικά όπλα;»

Από την τελευταία «σοβαρή» αγορά αμυντικών συστημάτων έχουν περάσει πάνω από 10 χρόνια (τα τελευταία F-16C/D Block 52+ Adv). Η απόφαση για τον εκσυγχρονισμό των P-3 Orion δεν ήταν αυτό που θα τόνωνε την εθνική μας υπερηφάνια, αν κι εμείς στο περιοδικό πιο πολύ χαρήκαμε με αποφάσεις για FOS διαφόρων τύπων αεροσκαφών. Οι αναγνώστες και φίλοι του περιοδικού προφανώς και έχουν μια ειδικότερη σχέση με τον χώρο της άμυνας, συνεπώς γνωρίζουν περισσότερα από άλλους που μαθαίνουν για τα τουρκικά F-35 από τις εφημερίδες. Και όλοι αυτοί περιμένουν χρόνια πολλά να διαβάσουν στην αγαπημένη τους ΠΤΗΣΗ για νέες τορπίλες για τα υποβρύχια, για γραμμή παραγωγής πυρομαχικών 120mm από τα ΕΑΣ, για μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ που θα πλαισιώσουν τα Leo2 (Marder, Bradley, BMP-2, who cares), για εκσυγχρονισμό των MLRS, για αντικαταστάτη των Τ-2.

Οι παλιοί μας αναγνώστες θα θυμούνται την περίοδο 1991-2005, όπου τα Αερονέα μας είχαν πάντα και κάτι, μεγάλο ή μικρό για ελληνική προμήθεια αμυντικού συστήματος. Τώρα συνεχίζουμε να έχουμε φυσικά Αερονέα, απλά αυτά δεν έχουν τέτοιες ειδήσεις. Όχι γιατί σταματήσαμε να τα μαθαίνουμε, απλά δεν υπάρχουν.

Το εύκολο λοιπόν είναι να «κατασκευάζονται» τέτοιες ειδήσεις. Παραπάνω σας δείξαμε λίγο απλά πόσο απλό είναι να κατασκευάσουμε μια τέτοια είδηση. Από εκεί και πέρα, είναι και το σε πιο κοινό απευθύνεται ο καθένας. Αν επιλέξουμε να γράφουμε για την παραλαβή Su-35, με το νέο βελτιωμένο ραντάρ και το νέο Η/Ο σύστημα εντοπισμού stealth μαχητικών, με κόστος χρήσης μονοκινητήριου εκπαιδευτικού turboprop, και μηδενικό κόστος εισαγωγής σε ελληνική υπηρεσία, τότε μάλλον θα χάσουμε το αγαπημένο μας αλλά και καταρτισμένο κοινό μας. Το ίδιο κι αν γράψουμε για πρόταση Πούτιν για αγορά S-500 σε απάντηση των τουρκικών S-400, ή για την προσφορά Armata σε απάντηση στα Altay.

 

 

Στην Ελλάδα σήμερα συμβαίνει το εξής παράδοξο. Περιμένουμε στωϊκά την απόφαση για τον εκσυγχρονισμό των F-16, αλλά συζητάμε για F-35 (και αναρωτιόμαστε αν θα έπρεπε να πάρουμε Su-35, Rafale ή J-20). Ελπίζουμε να ακούσουμε κάτι για εκσυγχρονισμό των MEKO200HN, αλλά σχεδιάζουμε προβλήτες για να δένουν τα Arleigh Burke. Χαιρόμαστε με την παραλαβή των Chinook (που τα έχουμε «σκίσει» σε ρόλους αεροπυρόσβεσης και ασθενοφόρου), αλλά ξεχνάμε ότι δεν έχουμε μέσα ελικόπτερα. Στο blog ή το facebook του περιοδικού λαμβάνουμε προτάσεις-ιδέες για διάφορα μαχητικά, καινούργια ή μεταχειρισμένα, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ΠΑ, αλλά μάλλον πέρασε στα «ψιλά» η είδηση πως πριν έναν μήνα αγοράσαμε τελικά φρένα για τους τροχούς των Mirage (η ΠΑ τα περίμενε περισσότερο από 5ετία).

 

 

Αντιλαμβανόμαστε πως όλοι μας (μιλάμε όχι μόνο για την Π&Δ, αλλά για το σύνολο των φίλων μας) έχουμε ανάγκη να διαβάσουμε ένα καλό νέο. Ξέρουμε ότι σας έχουμε «πικράνει» μεταφέροντας με εκνευριστική ακρίβεια τι συμβαίνει στην Τουρκία. Ναι έχουν φτιάξει άρμα μάχης, κορβέτες, φρεγάτες, τορπίλες, πυραύλους κάθε είδους και δια πάσα νόσον, εξοπλισμένα εκπαιδευτικά, ικανότατα και επικίνδυνα UAV/UCAV, ναι θα φτιάξουν και το δικό τους stealth μαχητικό, ναι ξεκίνησε και το αεροπλανοφόρο. Και όχι, το F-35 δεν είναι ένα 747 σε ευελιξία που θα το έριχναν και τα F-5 αν ήταν ακόμη σε υπηρεσία. Όταν μπει σε υπηρεσία με την ΤΗΚ, δεν θα δυσκολέψει  απλά την μαχητική ικανότητα της ΠΑ, θα θέσει σε κίνδυνο την επιβίωσή της σε μια σύγκρουση. Και όχι, το Su-35 (που ΔΕΝ θα το πάρουμε) ΔΕΝ μπορεί να το αντιμετωπίσει (όπως και δεν υπάρχει ακόμη λύση για την αντιμετώπισή του).

 

 

Θεωρούμε πως δεν είναι σωστό να γίνεται μια απλή ενημέρωση από την Rosoboronexport σε κάποιο επιτελείο και μετά να βγάζουμε ειδήσεις για Su-35 και S-400. Η αίτηση για ενημέρωση σχετικά με το F-35 δεν είναι και σχεδιασμός για αγορά του. Το ότι το ΠΝ θα ήθελε Arleigh Burke δεν σημαίνει ότι τώρα πλέουν για την Ελλάδα. Το γεγονός ότι χρειαζόμαστε ελικόπτερα κλάσης UH-60 δεν σημαίνει ότι θα τα πάρουμε κιόλας. Το ότι πρέπει να αντικαταστήσουμε τα Μ-60 δεν σημαίνει ότι ψάχνουμε καράβι να φέρει τα Μ1. Ότι πήγε κάποιος αρχηγός στις ΗΠΑ, δεν σημαίνει ότι πήγε για ψώνια οπλικών συστημάτων, δεν «σήκωσε» την μισή Davis–Monthan.

Στην ερώτηση «γιατί το γράφετε αυτό το άρθρο» η απάντηση είναι απλή. Διότι δεν μπορούν οι περισσότεροι να αντιληφθούν το όγκο ερωτημάτων που λαμβάνουμε κάθε φορά που μια τέτοια «είδηση» ανεβαίνει σε κάποιο blog ή σελίδα προς άγραν μερικών clicks. Πολλοί φίλοι μας, που απλά εμπιστεύονται την ενημέρωση που προσφέρουμε, έρχονται σε επαφή μαζί μας προκειμένου να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε κάτι. Εξαιρετική δημοσιογραφική δουλειά και στην άμυνα κάνουν οι σελίδες Ellinikahoaxes (εδώ) αλλά και Factchecker.gr (εδώ) καταρρίπτοντας διάφορα «νέα», αλλά δυστυχώς τα «νέα» συνεχίζουν να είναι περισσότερα από τις καταρρίψεις τους (και τις δικές μας).

Καταλαβαίνουμε την αγωνία πολλών φίλων μας για να διαβάσουν τις πολυπόθητες ειδήσεις για κάποια θετική εξέλιξη στα θέματα που μας απασχολούν (τις ελλείψεις των ΕΔ). Αλλά η απάντηση σε όλα αυτά δεν είναι η κατασκευή ειδήσεων. Πεποίθησή μας είναι πως αν θες να λύσεις ένα πρόβλημα είναι πρώτα να το αποδεχτείς. Η λύση θα ακολουθήσει.

 

55 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ακομα και να αφήνατε υποννοουμενα οτι το σενάριο για αγορα των EF2000 ειναι πιθανό… θα ριχναμε και κάνα facepalm στο ακουσμα της ειδησης. Οχι γιατι την μεταδώσατε, αλλα γιατι καποιοι στρατιωτικοι ή πολιτικοι προιστάμενοι το θεωρησαν καλη ιδέα για να γίνει. Μπορει να έχουμε μεγάλη ανάγκη απο αεροπλάνα, αυτο δεν σημαίνει ομως οτι πρεπει να αρχισουμε να σκουπιζουμε την αγορά απο την καθε βλακεία που πουλάει ο καθένας… Ειδικα τα 1st Generation Αυστριακα δεν εχουν να μας πουνε τιποτα. Οποιαδήποτε σκέψη για EF2000 δεν μας δίνει κανα ουσιαστικο πλεονέκτημα σε σχεση με ενα εξελιγμενο F16, συμβάλλει στην πολυτυπια, εχει δυσθεωρητα κοστολογια χρησης, οι κατασκευαστες του δεν ειναι στρατηγικοι μας συμμαχοι σε αντιθεση με τους Αμερικανους.

 2. Respect για το άρθρο!! Σας ευχαριστώ! Παρακαλώ….συνεχίστε έτσι…..το έχουμε ανάγκη., και ας πικραίνει.
  Ένας παλιός…φίλος.

 3. Πάντως αν το είχατε βγάλει σαν Πρωταπριλιάτικο το θέμα με τα Typhoon, το βουητό στο Ελληνικό ίντερνετ (και όχι μόνο) δε θα είχε καταλαγιάσει ακόμα… θα μαλώνανε στα άλλα blogs για το αν είναι πρόβλημα ή όχι η έλλειψη IRST των Αυστριακών Typhoon..!

  • Αν κρίνω ότι 30+% των Ελλήνων που διαβάζουν ανάλογες ειδήσεις πιστεύουν ότι το κόστος για Su-35 είναι στο ένα τέταρτο των Typhoon,Rafale κτλ. ξεχνώντας ότι το αεροσκάφος δεν είναι μόνο το κόστος αρχικής αγοράς και ότι το S-400 είναι ικανό να εγκλοβίσει και να καταρίξει Star Destroyer 10 sec αφού κάνει το άλμα από το υπερδιάστημα πάνω από την Ελλάδα το παραπάνω αληθεύει δυστυχώς 100%

 4. Θα ηθελα να κανω μια αφελη ερωτηση. Εφ οσον στρατιωτικα εχουμε αναπτυξει πολυ καλες σχεσεις με το ισραηλ, κ οι ισραηλινοι πηραν απ τους πρωτους f35, δε θα μπορουσαμε μεσω καποιων κοινων αεροπορικων ασκησεων να αρχισουμε να αναπτυσουμε τακτικες αντιμετωπισης του πριν καν το παραλαβουν οι τουρκοι? Εχει γινει καποια κρουση προς τους ισραηλινους?

  • Ένας σπό τους όρους εξαγωγής είναι η μη συμμετοχή των αεροσκαφών σε ασκήσεις με χώρες που δεν το έχουν ενταγμένο στο δυναμικό τους. Η δέσμευση ισχύει ακόμα και για χώρες του ΝΑΤΟ. Ούτε οι Ισραηλινοί μπορούν να κάνουν ασκήσεις με μας με συμμετοχή F-35, ούτε οι Γερμανοί μπορούν να κάνουν ασκήσεις με τους Ιταλούς ή τους Ισπανούς .

   • Οποτε μεχρι να το παραλαβουν οι απεναντι το αεροσκαφος θα παραμενει μια αγνωστη ποσοτητα. Ας ελπισουμε τα πρωτα να μας τα φερουν μια βολτα προς αιγαιο προτου τα παρουν σε μεγαλους αριθμους. Ευχαριστω για την απαντηση!

    • Γιατί υπάρχει περίπτωση να κάνουν ποτέ βόλτες χωρίς ανακλαστήρες? Έτσι και αλλιώς τις παραβιάσεις τις κάνουν για να φαίνονται. Μπορούν να εκπαιδευτούν σε όλα τα σενάρια πάνω με τους ανακλαστήρες και όταν χρειαστεί άντε να τους βρεις. Φαντάζομαι οτι το ίδιο ισχύει με τις stealth κορβέτες που ναυπήγησαν, δεν νομίζω να τις έχουν να κυκλοφορούν χωρίς ανακλαστήρες…

     • καλά,μην το δένετε όμως και τόσο ότι οι κορβέτες τους γίνανε και stealth, μόνο και μόνο επειδη δώσανε κλίση στη λαμαρίνα

  • Για ποιο λόγο να φανερώσουν οι Ισραηλινοί σε εμάς το νούμερο ενα μαχητικό τους για να βρούμε εμείς τις αδυναμίες του για να αντιμετωπίσουμε τα τουρκικά ; Πρώτον το γεγονός πως έχουμε ερθει κοντά τωρα δεν σημαίνει πως είμαστε brothers in arms και μην ξεχνάς πως 1) οι Ισραηλινοί βοήθησαν αρκετά στο στήσιμο της τουρκικής βιομηχανίας μέσω διαφόρων προγραμμάτων οπως πχ τα sambra στα οποία οι Τούρκοι έλαβαν τεχνογνωσία και τεχνολογια και 2) πριν 2-3 μέρες ο Ισραηλινός υπουργός ενέργειας ήταν μαζί με το γαμπρό του ερντογαν και μιλούσαν για αγωγούς αερίου προς τη Τουρκια . Οπότε οπως δεν πρεπει να αναμένουμε βοήθεια απο ξανθά γένη, δεν πρεπει να αναμένουμε βοήθεια ούτε απο το γένος του Δαβιδ ούτε απο το γένος κανενός. ΚΑΝΕΙΣ ! δεν θα χύσει ούτε μια σταγόνα αίμα για εμάς, ούτε φίλος ούτε σύμμαχος ούτε τίποτα. Καιρός λοιπόν να ξεκολλάνε κάποιοι απο τις βοήθειες απο τα εξωτερικά και να δούμε τι κάνουμε μόνοι μας με τα μέσα που έχουμε και που μπορούμε να έχουμε ολα τα υπόλοιπα ειναι wishful thinking που λένε και στο χωριό μου.

 5. μονο που δεν εχετε κανει ένα αρθρο για το τι ανταλλάγματα μπορούμε να απαιτησουμε από τις ΗΠΑ για την μακροχρονια εκμισθωση της Σουδας που είναι και η μονη πραγματικη παραμετρος για να καλυψουμε τρυπες..

  Περιμενω μια προσεγγιση του θεματος από το περιοδικο και εκει θα φανει αν η οπτικη σας γωνια είναι του καρμιρη ελληνα καρπαζοεισπρακτορα ραγια η του τσαμπουκα που πουλαει χρυσαφι την ευκαιρια που του δινεται..

  το μονο σχολιο που προσωπικα κανω μακαρι να είχαμε και εμεις έναν Ερντογαν, το ξερω ποναει να το λεει καποιος αλλα να μην κρυβομαστε πισω από αληθειες…παρανοικος ο δικτατορας αλλα τα παντα για το λαο του και στα εξοπλιστικα…

  • Είναι υπό σκέψη ένα τέτοιο άρθρο, αλλά μην περιμένετε θαύματα. Την χρήση της Σούδας για +10 χρόνια (μαξ) δίνουμε, δεν την πουλάμε

   • Με τη σουδα διπλα σε περιοχες αμεσου ενδιαφεροντος για τα συμφεροντα των ΗΠΑ(μεση ανατολη, συρια, κοιτασματα λεβαθιαν, βορεια αφρικη) μαλλον ειναι πολυ ταπεινη η προσεγγιση οτι απλως την ενοικιαζουμε και μην περιμενουμε πολλα και αντε με μερικα σινουκ καθαρισαμε…

    για δεκαετιες οι αμερικανοι θα την εχουν τη σουδα προτεραιοτητα και οποιος καταλαβε απο τους πολιτικους μας καταλαβε..

    αν την ειχε η τουρκια αυτη τη βαση οι αμερικανοι θα πληρωναν χρυσαφι και οχι δεν θα την εβγαζαν με μερικα σαπακια περασμενης τεχνολογιας οπως κανουν με εμας..

    οι τουρκοι αγοραζουν αν ειναι δυνατον s-400 απο τους ρωσους και οι αμερικανοι ουτε καν σκεπτονται ακομα να μπλοκαρουν την παραδοση των φ-35 ως αντιποινα και ο λογος ειναι απλος…κατανοουν οτι εχουν να κανουν με τουρκο πολιτικο με ουμπαλα και τον σεβονται ενω στην ελλαδα εχουν να κανουν με ουμπαλα πολιτικους και το ξερουν..απτο παραδειγμα το δημοσιο παρακαλετο του ελληνα υπουργου αμυνας προς στις ΗΠΑ να μας επιτρεψουν να προμηθευτουμε καποια ρωσικα συστηματα ενω ο τουρκος δικτατορας παραγει θερμοβαρικες βομβες και ηλεκτρομαγνητικα πυροβολα και κανεις δεν του λεει τιποτα…μπταβο του..

    η σουδα ειναι η μοναδικη μας ευκαιρια να καλυψουμε λιγο τα κενα μεχρι να μπορουμε να αγορασουμε τεχνολογικες προηγμενες πλατφορμες και αν δεν την διαπραγματευτουμε σωστα θα ειμαστε αξιοι της μοιρας μας..

    οποτε αγαπητο περιοδικο επειδη εχεις τη δυναμη της σωστης πληροφορησης εγκειται στις πλαυες σου με τεκμηρειωμενα γεωπολιτικα αρθρα να συμβαλεις στην αφυπνιση της κοινης γνωμης μηπως και πιεστουν οι οσφυοκαμπτες πολιτικοι να πραξουν τα δεοντα..

    εχετε και εσεις σαν περιοδικο και πρωτα απο ολα σαν πραγματικοι ελληνες μεγαλη ευθυνη..

    περιμενουμε..

    • To θέμα της Σούδας είναι ευαίσθητο. Για δική σας ενημέρωση να σας πούμε ότι κυκλοφόρησε πριν δυο μέρες η πληροφορία πως απλά ανανεώσαμε την σύμβαση για άλλο ένα έτος.

 6. Απο καθε αποψη η τοποθετηση σας ειναι πολυ καλη.
  Αλλα το θεμα αυτο, θεωρω οτι εχει και πολλες αλλες πτυχες.
  Σιγουρα «ευκαιριες» υπηρξαν πολλες στο παρελθον, οπως επισης και στο αμεσο και απωτερο μελλον.
  Δυστυχως αυτο που εχει ξεφυγει απο την προσοχη των πολλων, ειναι μια ασχημη διαχειρηση των οικονομικων πορων των ελληνων φορολογουμενων. Δεν αναφερομαι στα «λαμογια», ουτε σε αμφισβητησιμες απο τεχνικης αποψης επιλογες (Zubr, Tor, S300, παραλιγο ΒΜΡ-3, Leo1Gr1, ΤΟΜΠ Λεονιδας). Αλλα στο γεγονος οτι σε πολλες περιπτωσεις οι αποφασεις δεν ελαμβαναν υποψη οτι το «timing» πολλων επιλογων ηταν λαθεμενο με αποτελεσμα το λεγομενο «fly away cost» ή οπως αλλοιως μπορει να λεγεται σε πολλες αλλες περιπτωσεις αγορων, ηταν σημαντικα αυξημενο σε σχεση με αυτο που πληρωνε ο «εθνικος πελατης».
  Το αυξημενο μοναδιαιο κοστος αγορας συνηθως το αποδιδουμε στην ΕΠΑ που συνηθως ζητηται απο τον αναδοχο. Αυτη η αιτια μονο σαν «δικαιολογια» ευσταθει και τιποτα αλλο. Το προγραμμα των Ρ-3Β των Οραϊον υποδεικνειει οτι το προβλημα δεν ειναι εκει. Το ιδιο το ΥΠΕΘΑ, σε παλαιοτερη ανακοινωση του (δεν θυμαμαι συγκεκρημενα ποτε, αλλα μαλλον οταν υπογραφτηκε η συμβαση) ειχε αναφερθει στο οτι με την ΕΠΑ και την συμμετοχη των ελληνικων εταιριων ο εκσυγρονισμος κοστισε 80 εκ. $ ΗΠΑ φτηνοτερα σε σχεση με την πραγματοποιηση τους χωρις ελληνικη συμμετοχη.
  Στο πολυ προσφατο αρθρο σχετικα με τα Leo2 (πολυ καλο πραγματικα) που το αναφερω μονο σαν ενα ενδεικτικο παραδειγμα, ειναι διαχυτη η ιδια αυτη αισθηση.
  Ελπιζω να μου επιτρεψετε ενα συμπληρωματικο σχολιο πανω σε αυτο το τελευταιο:
  Επηλεχτηκε η διαμορφωση «top» και μαζι με αυτη αποφασηστηκε και η αποκτηση και των παλαιοτερων Leo2A4 που συγκρητικα βρισκονται σε χαμηλοτερο υψος «πηχη» αναφορικα σε ισχυ πυρος, θωρακα, σε σχεση με τα Leo2A6Hell (τα «top») της αγορας. Μαζι με αυτα αποχτηθηκαν και αλλα Leo1A5. Αυτα τα τελευταια ειναι πρωην Leo1A1/A2 του 1961-1965 με βελτιωμενα θερμικα και προσθετο θωρακα (~220mm RHA LoS, περιπου στο ιδιο επιπεδο με τα Leo1Gr1). Αντιπροσωπευουν τεχνολογικα σαν ΜΒΤ, το «παρελθον», παρα τον εκσυγχρονισμο και δεν μπορουν να «σταθουν» πουθενα απο το 1970, αιτια για την οποια αργα και σταθερα αποσυρθηκαν απο την 1η γραμμων των Νατοϊκων στην ευρωπη την δεκαετια του ’80. Γνωριζω επισης οτι το ΓΕΣ ηδη απο το 1981 ειχε την ευκαιρια και μπορουσε να ειχε προμηθευτει τα Leo2 στην θεση των Leo1Gr1 και μαλιστα στην ιδια τιμη!
  Δηλαδη με τις αγορες το 2003-2005 στο ιδιο «καλαθι» μπηκαν ταυτοχρονα 3 γενιες ΜΒΤ ή ισοδυναμων αυτων, αντι να ασχοληθουν αποκλειστικα και μονο με το «παρον» και το «μελλον» βασησμενο στα Leo2.
  Εξακολουθω να πιστευω οτι υπαρχουν πολλα σημεια σε σχεση με τις αποφασεις των συμβασεων αγορων του παρελθοντος που χρειαζονται επιπλεον μελετη.
  Δεν αναφερομαι σε παραβιασεις του νομου (εν τυποις, ουσια) αλλα σε σχεση με ζητηματα που σχετιζονται απο την μια με επιλογες τεχνολογικα που ειναι ξεπερασμενες και απο την αλλη με την βιομηχανια, την ανταγωνιστικοτητα, την σχεση κοστους αποδοσης κλπ.
  Επανερχομενος στο αρχικο σημειο του αρθρου σας, σημερα ακομη και να θελαμε να αποκτησουμε EFA F-2000 Tranche 1 αυτο το συγκεκρημενο αεροσκαφος ειναι «παλιο»!
  Το επομενο πρωϊ που το ΓΕΑ το αγορασε, πρεπει να «σκασει» τρελα λεφτα για να τα εκσυγχρονισει σε ενα επιπεδο συγκρησιμο αλλα και απαραιτηρο με τα σημερινα δεδομενα.
  Δεν ειναι τυχαιο οτι η RAF σε περιοδικη βαση (πανω κατω καθε 10 χρονια) αναβαθμηζει τον αεροπορικο στολο των μαχητικων και μη αεροσκαφων και ελικοπτερων της.
  Αλλα τρελλα λεφτα χρειαζονται υστερα για να πετανε οι ελληνες πιλοτοι με αυτα κατα ελαχιστον τις 180 ωρες ανα ετος που ζηταει το ΝΑΤΟ.
  Ετσι λοιπον, ακομη και εαν ορισμενοι θεωρουν τα EFA F-2000 απλα ενα ονειρο για την ΠΑ που δεν μπορει να πραγματοποιηθει, εγω ειμαι αναμεσα σε αυτους που λενε…«ευτυχως».

   • Αναλογικα το μοναδιαιο κοστος αναβθμησης θα ειναι χαμηλοτερο. Το «timing» της ΠΑ, αυτην την φορα, ευτυχως, δειχνει να συμπεπτει με το αμερικανικο της USAF & ANG, αποδιδοντας ενα χαμηλοτερο κοστος ανα μοναδα. Συγκρητικα εαν η ΠΑ ειναι ο μοναδικος πελατης για τον εκσυγχρονισμο, σε περιπτωση που αυτος περιοριζεται στα 85 «Blk52″ θα πληρωνε περισσοτερα για καθε συλλογη.
    Οι Αεροποριες χρηστες του EFA F-2000 εχουν αυτο το σημαντικο προβλημα. Ορισμενοι «σπρωχνουν» για την νεοτερη διαμορφωση, καποιοι το σκεφτονται και καποιοι θελουν αλλα ισως δεν μπορουν.

    • Αυτό το ενδεχόμενο εμπεριέχει πολλά εάν.
     Αλλά και πάλι δεν γνωρίζουμε ακριβώς τα avionics της αυστριακής έκδοσης ώστε να υποθέσουμε πόσες και τί είδους αναβαθμίσεις χρειάζονται.

 7. Πες ένα ψέμα/ για να με σώσεις /Mην πεις την αλήθεια / και με σκοτώσεις… Συζητάμε εάν τα Μιραζ θα πρέπει να έχουν φρένα και γίνεται είδηση το αυτονόητο σ αυτή τη χώρα (η υποστήριξη του προϊόντος). Τα χειρότερα (και τα πολύ χειρότερα) έρχονται… Όπως είχε γράψει ο Κ.Κ. (το 2004 εάν θυμάμαι σωστά..) «Με λέτε απαισιοδοξο ? Καλά…. «

 8. Τα καλά νέα τα έχουμε ανάγκη γενικώς, όχι μόνο στον τομέα της άμυνας (όπου τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο).

  Σας ευχαριστούμε για την τοποθέτηση, αλλά προφανώς για κάποιο λόγο η Π&Δ εκδίδεται ακόμα…

 9. Εγώ έχω φτάσει σε άλλο επίπεδο …. όπλα καιρού (τυχαία η κακοκαιρία καλοκαιριάτικα?), σεισμικά όπλα ( ή μήπως η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα είναι κι αυτή τυχαία?), ακτίνα τέσλα ( μας το κρύβει ο κος Καμμένος αλλά εντέχνως αφήνει να εννοηθεί) και βέβαια ψυχοτρονικά όπλα (Βλεπετε τον ξεσηκωμό στην Τουρκία). Τεχνολογία από Ελ, Ρώσους και Σώρρα. Όλος ο πολιτικός χαμός είναι συγκάλυψη των παραπάνω για να μην το καταλάβουν οι Τούρκοι. Εσείς γιατί νομίζετε πως το μπαρμπαρός κόβει βόλτες αλλά δεν κοτάει? Κάτι έχει μυριστεί ο σουλτάνος. Τι θες μετά τα συμβατικά όπλα? Τρε πασέ ….

 10. Κανείς δεν πικραίνεται όταν λέτε και γράφετε αλήθειες…Το δούλεμα ,όσοι ασχολούνται με τον ειδικό τύπο, το έχουμε χορτάσει.Άλλο ευχολόγια κι άλλο η πραγματικότητα…

 11. Είμαι τακτικός αναγνώστης από το 1986. Ο κύριος λόγος που η Πτήση έχει επιβιώσει όλα αυτά τα χρόνια, είναι επειδή πρόκειται για ένα περιοδικό που παράγει έγκυρη, τεκμηριωμένη και ψύχραιμη δημοσιογραφία. Είναι προφανές πως δε θα αλλάξετε, γιατί αυτός, άλλωστε είναι ο λόγος που σας προτιμούμε όλα αυτά τα χρόνια. Ας μείνουν οι τσαρλατάνοι των κλικ με το ψεκασμένο κοινό τους, και εσείς με τους αναγνώστες σας. Η αλήθεια πάντα είναι αυτή που μένει στο τέλος.

 12. Προσωπικά πιστεύω πως η χρήση της Σούδας και γενικότερα της Κρήτης θα πρέπει να αναβαθμιστεί από τους Αμερικανούς. Μπορεί να σταθμεύει ένα αεροπλανοφόρο κάθε 2 μήνες στην Σούδα και να απολαμβάνουν την ίδια ασφάλεια που έχουν στο Norfolk μπορούν να αναπαύονται τα υποβρύχια τους κ.ο.κ.
  Στα Χανιά κάνουν πάρτυ όταν ακούν πως θα πάει αεροπλανοφόρο. Μπορούν τα πληρώματα να απολαμβάνουν ασφάλεια, γιατί να μην γίνει η Σούδα κέντρο εφοδιασμού και ανάπαυσης ή αντικατάστασης (πληρώματος) αεροπλανοφόρου. Να σου πω μετά εγώ πόσες παραβίασεις θα έχεις και τι μπορεί να κάνουν 100 F35 με το μεμετόσημο στην ουρά. Οι μάσκες έχουν πέσει, τα κουμουνιστικά κατάλοιπα έχουν ιαθεί, στρατόπεδο έχουμε επιλέξει από την Μάλτα, οπότε καλό είναι να γίνουμε σοβαροί και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ας κοιτάξουμε το παράδειγμα του Ισραήλ. Ας αφήσουμε τις μεγαλοστομίες. Ας αποδείξουμε πως το κράτος μας έχει συνέχεια ανεξάρτητα από την κυβέρνηση και μετά θα έχουμε λύσει τα μισά μας προβλήματα. Ας αναλάβουμε τις υποχρεώσεις μας ως σύμμαχοι στον βαθμό που θα προασπίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα με σχέδιο για το μέλλον .

 13. Να κάνω μια ερώτηση. Δηλαδή αν πήγαινε ο Αλέξης στην Αγγελική και της έλεγε θ´ελω να σου μισθώσω 20 EF2000 τα πλέον σύγχρονα για 5 χρόνια και να παραγγείλω ακόμα 80, τι θα του απαντούσε;
  Νομίζω πως είναι ρητορικό.
  Όχι μόνο θα τα έδινε αλλά θα ρύθμιζε και το χρέος και θα ´ανοιγαν γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα για να έχουμε και θέσεις εργασίας.
  Πιστεύω πως απλά δεν θέλουν να το κάνουν. Ποιος να το έλεγε πως οι Αριστεροί (λέμε τώρα) θα υποστηρίζουν περισσότερο τις ΗΠΑ από οποιαδήποτε κεντρώα ή δεξιά κυβέρνηση.
  Στην τελική επί Αλέξη η Αγγελική δεν διανυκτεύρεσε ποτέ στην Αθήνα όταν ο Μπάρακ έμεινε 3 μέρες.

  Θέλω να δω όταν θα είναι αντιπολίτευση τι θα λέει;

  • «Να κάνω μια ερώτηση. Δηλαδή αν πήγαινε ο Αλέξης στην Αγγελική και της έλεγε θ´ελω να σου μισθώσω 20 EF2000 τα πλέον σύγχρονα για 5 χρόνια και να παραγγείλω ακόμα 80, τι θα του απαντούσε;»

   Μάλλον θα του έλεγε κάτι σαν: «Μπα σε καλό σου βρε παλιόπαιδο, θα μας κάνεις να πνιγούμε απ’ τα γέλια»

   Εδώ κάναμε αμάν να μαζέψουμε λεφτά να πάρουμε φρένα στα Mirage, δεν βγαίνουν τα λεφτά να αναβαθμίσουμε τα F-16, φαίνεται πως θα βγάλουμε σε αχρηστία τα ΑΗ-64Α και ελπίζουμε να μας δώσουν σε καλή τιμή (ή σε αντάλλαγμα με 10 χρόνια χρήσης της Σούδας) τα μονοκινητήρια Kiowa, δεν έχουμε εκπαιδευτικό προκεχωρημένης εκπαίδευσης και στέλνουμε Ικάρους στην Ιταλία, δεν βγαίνει ούτε ο διαγωνισμός για εκπαιδευτικό αρχικής διαλογής και όπως πάμε το Σεπτέμβριο θα ψάχνει η ΠΑ να μισθώσει κανένα Cessna 172 απο ιδιώτες ή συλλόγους, για να μη χαθεί η εκπαιδευτική σειρά του 2017… και δε μιλάμε για τυφέκια, πυρομαχικά αρμάτων, ελέγχους/επαναπιστωποιήσεις πυραύλων κτλ κτλ.

   Και φυσικά όλ’ αυτά δε τα ξέρουμε μόνο εμείς, τα ξέρουν και στα μέρη της Άγγελας. Οπότε πώς πιστεύετε θα αντιδρούσαν σε αίτημα αγοράς 80 Typhoon απο την Ελλάδα;

   • Δε νομιζω οτι για 5 χρονια δεν ειχαμε φρενα επειδη δεν μπορουσαμε να μαζεψουμε 7εκ. Η κυριωτερη αιτια ηταν η διαπραγματευση FOS με τους Γαλλους, ενω σταθερα προβληματα σε ολες τις κωλυσιεργιες ειναι ο νομος βενιζελου που αφορα τις μεγαλες αλλα και μικρες προμηθειες, οπως και ως γνωστον η πολιτικη βουληση πχ η χρονια καθυστερηση υπογραφης του Παναγιωτοπουλου για τις μπαταριες των 209 με κοστος 16,5εκ που ειχε υπογραψει ο προκατοχος Φραγκος και οταν επανηλθε ο Αβραμοπουλος βρηκε τον φακελο οπως τον αφησε… Αντιγραφω δηλωσεις του τοτε ΥΠΕΘΑ που βεβαιως ειναι οι κλασικες που γινονταν απο ολους επειδη οι λεξεις δεν κοστιζουν «Συρρικνώνεται η στρατιωτική γραφειοκρατία η ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων έχει στόχο οι Ένοπλες Δυνάμεις να γίνουν πιο δυνατές, πιο ευέλικτες, με συγκεκριμένες οικονομίες κλίμακος, ώστε να αυξήσουν περαιτέρω την αποτρεπτική τους ισχύ και να ανταποκρίνονται άμεσα στην αποστολή που τους έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός, δηλαδή τη θωράκιση της εθνικής κυριαρχίας, ακεραιότητας και ανεξαρτησίας». Ητανε τοτε που «το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε επίσης μία σειρά υποπρογραμμάτων, που αφορούν σε ανταλλακτικά και τεχνική υποστήριξη υφιστάμενων οπλικών συστημάτων»…

    https://www.viadiplomacy.gr/ipografike-simvasi-gia-tin-kataskevi-apo-tin-miltech-hellas-ton-psiktron-tou-sistimatos-pedisis-ton-mirage-2000egmbgm-5mk2/

   • Δε νομιζω οτι για 5 χρονια δεν ειχαμε φρενα επειδη δεν μπορουσαμε να μαζεψουμε 7εκ. Η κυριωτερη αιτια ηταν η διαπραγματευση FOS με τους Γαλλους, ενω σταθερα προβληματα σε ολες τις κωλυσιεργιες ειναι ο νομος βενιζελου που αφορα τις μεγαλες αλλα και μικρες προμηθειες, οπως και ως γνωστον η πολιτικη βουληση πχ η χρονια καθυστερηση υπογραφης του Παναγιωτοπουλου για τις μπαταριες των 209 με κοστος 16,5εκ που ειχε υπογραψει ο προκατοχος Φραγκος και οταν επανηλθε ο Αβραμοπουλος βρηκε τον φακελο οπως τον αφησε… Αντιγραφω δηλωσεις του τοτε ΥΠΕΘΑ που βεβαιως ειναι οι κλασικες που γινονταν απο ολους επειδη οι λεξεις δεν κοστιζουν «Συρρικνώνεται η στρατιωτική γραφειοκρατία η ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων έχει στόχο οι Ένοπλες Δυνάμεις να γίνουν πιο δυνατές, πιο ευέλικτες, με συγκεκριμένες οικονομίες κλίμακος, ώστε να αυξήσουν περαιτέρω την αποτρεπτική τους ισχύ και να ανταποκρίνονται άμεσα στην αποστολή που τους έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός, δηλαδή τη θωράκιση της εθνικής κυριαρχίας, ακεραιότητας και ανεξαρτησίας». Ητανε τοτε που «το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε επίσης μία σειρά υποπρογραμμάτων, που αφορούν σε ανταλλακτικά και τεχνική υποστήριξη υφιστάμενων οπλικών συστημάτων»…

    https://www.viadiplomacy.gr/ipografike-simvasi-gia-tin-kataskevi-apo-tin-miltech-hellas-ton-psiktron-tou-sistimatos-pedisis-ton-mirage-2000egmbgm-5mk2/

 14. Στα F16 γιατί δεν υπάρχουν τόσα προβλήματα; Γιατί συζητούν για εκσυγχρονισμό; Δεν φταίει για όλα η κρίση αλλά και η ανικανότητα πολλών που ακόμα και σε καιρούς παχουλών βοειδών αγόραζαν άρματα χωρίς πυρομαχικά, που πήραμε μελσα στην κρίση, μαχητικά χωρίς αυτοπροστασία κοκ.
  Οι Γάλλοι δεν είχαν πρόβλημα να μας δώσουν Fremm. Οι γερμανοί διαμαρτυρήθηκαν όχι για το χρέος αλλά γιατί δεν συζητήσαμε για τις δικες τους.
  Κανείς δεν θα αρνηθεί να σου πουλήσει ειδικά αν του χρωστάς, και στην τελική χρωστούσαμε 450 και τώρα 270, άσχετα που τα ποσοστά μας καίνε.
  Τα προβλήματα που αναφέρεις υπήρχαν και προ κρίσεις αλλά πότε έγινε σωστός προγραμματισμός; Αυτοί που πριν από δύο χρόνια θα το ρίσκαραν με την τουρκία γιατί το αιγαίο ανήκει στα ψάρια του σήμερα κυβερνούν, λες να τους ενδιαφέρει η αποτρεπτική πολιτική, όταν διαβάζουν πως το αεροπλανοφόρο τύφλωσε τα τουρκικά μαχητικά επειδή πήγαν κοντά στο γεωτρύπανο και όχι σε αυτό τότε νομίζουν πως ξαφνικά όλα λύθηκαν. Ευτυχώς που σε αυτούς τους καιρούς ο Ερντογαν μας στηρίζει κάνοντας όλα δεν θα έπρεπε να κάνει διαλύοντας στρατό αεροπορία, εξωτερική πολιτική …. Δεν είναι μόνο το χρέος απλά αυτό ήταν ο καταλύτης που φανέρωσε την γύμνια μας.

  • Το πρόβλημα δεν είναι το χρέος, αλλά η ρευστότητα. Για την ακρίβεια, η έλλειψη αυτής. Κανείς δε σου πουλάει χωρίς ρευστό, ειδικά αν η όποια ρευστότητα έχεις εξαρτάται από αυτόν.

   Θα μου πείτε βέβαια πως όσο κακό κι αν ακούγεται (σσ. στους ψηφοφόρους του δανειστή) το «Δάνεισέ μου για να αγοράσω απο εσένα το ΦΧΨ καλούδι», δεν είναι τόσο κακό όσο το «Δάνεισέ μου για να αγοράσω ΑΠΟ ΑΛΛΟΝ (βλέπε ΗΠΑ) το δικό του καλούδι ή κιτ αναβάθμισης για τα παλαιότερα καλούδια που έχω». Οπότε όλα είναι πιθανά, θεωρητικά.

   Αλλά το Typhoon είναι πολύ ακριβό εργαλείο, χωρίς να είναι (κατά τη γνώμη μου) τόσο ικανό που να δικαιολογεί την εισαγωγή ακόμα ενός τύπου στη ΠΑ (ακόμα κι αν ταυτόχρονα αποσύρονταν τα F-4). Καλύτερα να δίναμε μέρος αυτού του κεφαλαίου σε όπλα και αισθητήρες (ατρακτίδιο IRST πχ) για τα — υπο αναβάθμιση, αμήν και πότε — F-16.

   Το τελευταίο σενάριο βέβαια τελεί υπο τη προϋπόθεση της 1ης παραγράφου…

   https://www.youtube.com/watch?v=PIAXG_QcQNU

   • Αγαπητέ μου,
    Αν ένα κράτος θέλεινα κάνει κάτι το κάνει.
    Η ρευστότητα είναι το μόνο που δεν μετράει. Ποτέ δεν πληρώσαμε μετρητά, και είναι ελ´αχιστοι που το κάνουν.
    Η Αίγυπτος είναι σε χειρότερη μοίρα από εμάς αλλά τα τελευταία 2 χρόνια αγοράζει τρελά.
    Η LM έχει πληρωθεί με κοτόπουλα.
    Ο εκσυγχρονισμός αν γίνει θα πάρουν μετρητά … Μια απλή προκαταβολή και μετά στην ουρά.
    Οι συναλλαγές για οπλικά συστήματα τις περισσότερες φορές είναι διακρατικές συμφωνίες που ελάχιστα φαίνονται, εκτός από το υλικό που ίσως να δούμε ή να ακούσουμε.
    Το ζητούμενο είναι με ποιον τρόπο καταλήγεις να επιλέξεις ένα σύστημα η πληρωμή δεν ήταν ποτέ το πρόβλημα.
    Η όποια LM την επόμενη της υπογραφής της σύμβασης με την Ελλάδα πχ για F35 θα πρέπει να παρακολουθήσεις την αξία της μετοχής της.
    Θυμασε πριν σκάσει η φούσκα στο χρηματιστήριο κλατι τεχνικές εταιρείες που αναλ´αμβαναν δημόσια έργα με 70% έκπτωση στον προυπολογισμό …
    Από που τα ειδαμε αυτά … ποιοί μας τα έμαθαν, απλά δεν μας είπαν και την λήξη ….

    • Να συμφωνήσω πως η Αίγυπτος είναι σε χειρότερη μοίρα απο εμάς, αλλά αγοράζει επειδή βάζει πλάτες (δηλαδή ρευστό) η Σ. Αραβία.

 15. και οπως ειπα στα προηγουμενα σχολια μου η Αυστρια επαιξε το παιχνιδι η airbus το ιδιο και τελικα κατεληξαν σε μια win – win συμφωνια . μειωση του κοστους συντηρησης και μια αναβαθμιση του στολου .

 16. Η άμεση ενίσχυση της ΠΑ με μαχητικά ανεξάρτητα με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φ16 είναι επιβεβλημένη και ανεξάρτητη από την πεποίθηση της πολιτικής ηγεσίας πως εξάντλησε το θέμα εξοπλισμοί με το πρόγραμμα viper.
  Το ….το wishful thinking δεν επιθυμούμε να το μετατρέπουμε σε είδηση.¨» σας δικαιώνει και χαρακτηρίζει το περιοδικό ,για πολλοστή φορά τα συγχαρητ’ηρια μου (τα οποία επιμένω πως πρέπει να εκφράζονται και πιο έμπρακτα με την αγορά της έκδοσης ,δεναπεκτείνω άλλο).
  Από εδώ και πέρα η ΠΑ πρέπει να εξετάσει και να απαιτήσει άμεση ενίσχυση με μαχητικά και όχι εφησυχασμός.
  ΣΥΝΟΠΤΙΚΆ πιστεύω έτσι που ήρθαν τα πράγματα η αναβάθμιση των απλών 50ριων σε viper και όχι λύσεις με απάρτια από τα 52αρια είναι μονόδρομος και το όποιο άλλο σενάριο είναι καλύτερο από τιο τίποτα αλλά είναι καμριά από το ιδανικό.
  Το πρόγραμμα ήταν συγκερασμός πολλών περιοριασμών και όντως η ΠΑ έκανε το καλύτερο.
  Δυστυχώς αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως οι εξοπλισμοί είναι πάντα ζήτημα αντοχής της οικονομίας αλλά και σε σχέση με την απειλή.
  Όλοι το δεχόμαστε αυτό που μένει είναι να αξιολογηθεί και η απειλή και η αντοχή μας.
  Αυτό που ξέρουμε με σιγουριά είναι πως η απειλή είναι συγκεκριμένη και μεγαλώνει και πως το κράτος δεν έχει αντοχές για εξοπλισμούς αλλά μάλλον έχει για τον μάταιο αγώνα της καθιημερινότητας του να ξοδεύει τις λιγοστές του δεκάρες σε οργανισμούς και κτλ.
  Δεν είίμαι απόλυτος είπα να ξιολογηθεί.
  Ναι κατά την γνώμη μου η άμεση ενίσχυση με μεταχειρισμένα μαχητικά (για να είναι άμεση όσο το δυνατόν σχετικά) και πιο φθηνά (σχετικά πάλι ) είναι ζωτική.
  Ευχαριστώ

 17. Έχετε τα θέματα σας, είναι ξεκάθαρο. Το κακό για σας είναι ότι δεν λύνονται με άρθρα αυτού του τύπου αλλά με σκληρή δουλειά και επενδύσεις.

 18. Καλά όλα τα παραπάνω αλλά υπάρχουν ποιο απλά και αναγκαία πράγματα που πρέπει να υλοποιηθούν.. Το σύνολο τον μετακινήσεων του ΕΣ πραγματοποιούνται από stayer 680/680M3 ένα όχημα 40+ ετών (και με καμία προοπτική αντικατάστασης) με ότι αυτό συνεπάγεται….. Ωραία τα F-16/AH-64/MIRAGE 2000/LEO2A6… Αλλά ας κοιτάξουμε και λίγο παρακάτω να δούμε τι γίνεται….

 19. «Και όχι, το Su-35 (που ΔΕΝ θα το πάρουμε) ΔΕΝ μπορεί να το αντιμετωπίσει (όπως και δεν υπάρχει ακόμη λύση για την αντιμετώπισή του).»

  Εγω να προσθεσω πως ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να αποκτησουμε su-35 , για χιλιους λογους. Το οτι δεν μπορει να αντιμετωπισει το Φ-35 ομως ειναι παρακινδυνευμενο να το πουμε , καθως τα ηλεκτρονικα του su-35 συνεχως αναβαθμιζονται (βλεπε Tikhomirov NIIP L-Band AESA , KNIRTI SAP-518 , νεο IRST κλπ κλπ) και το ποσο stealth ειναι το F-35 μενει να αποδειχτει , καθως και το κοστος συντηρησης του stealth σε μπογιες κ.ο.κ . Εξαλλου ακομα και Δυτικοι αρθρογραφοι -βλεπε Dr Carlo Kopp- αμφισβητουν τα stealth χαρακτηριστικα του JSF λογω σχεδιασης (κυριως στις L Band, S Band) , και η σχεδιαση ειναι κατι που δεν αλλαζει . Αντιθετα , η τεχνολογια ρανταρ, IRST κλπ αλλαζει και τρεχει με 1000 .

  Υπομονη λοιπον , μενει να δουμε.

 20. ΠΤΗΣΗ για εκείνα τα «ενδεχομένως» F-117GR που έχει γραφτεί οτι αποσύρουν οι Αμερικάνοι δεν θα γράψετε κάτι?
  To ΑεροNews έλεγε ρητά ότι είναι τα μόνα που μπορούν να φτάσουν αλώβητα μέχρι το Παλάτι του Σουλτάνου Ερντογάν στην Άγκυρα για να του το βομβαρδίσουν…!

 21. Προφανως και το θεμα να παρουμε τυφωνες δεν υφιστατε στο αμμεσο μελλον και ειναι αποπροσανατολισμος απο τα γνωστα ρωσοδουλα σαιτ, αλλα μετα απο 8-10 χρονια καθολου δε θα μας χαλαγανε 20-30 τυφωνες μεταχειρισμενοι αναβαθμισμενοι με αεσα στη μιση τιμη και πιο κατω απο οτι κανουργιοι. Με αεσα ειναι αυτη τη στιγμη το καλυτερο αναχαιτιστικο στο κοσμο
  (Μην ακουσω ρωσολαγνειες παλι) Στην αλασκα το 2012 (red frag) τα φ22 χασανε τη μπαλα απο τους τυφωνες, και χωρις αεσα και σκοπευτικο επι κρανους και irst, αυτο τα λεει ολα, ναι το κοστος λειτουργιας τους ειναι τεραστιο αλλα δεν χρειαζετε να κανουν αναχαιτησεις εχουμε τα 16ρια γι αυτο, ας πετανε ελαχιστα σε καιρο ειρηνης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here