Ψυχρός Πόλεμος: Όταν τα Warthogs προσγειώνονταν σε γερμανικούς αυτοκινητόδρομους

5
3526
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Κατά το Ψυχρό Πόλεμο, η πιθανότητα ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ των νατοϊκών δυνάμεων και της Σοβιετικής Ένωσης, ανάγκασε τους συμμάχους να σκεφτούν δραστικά μέτρα για να μπορέσουν να κρατήσουν τα αεροσκάφη τους επιχειρησιακά, ένα εκ των οποίων ήταν η χρήση των γερμανικών αυτοκινητόδρομων (Autobahn), ως διαδρόμων αποπροσγείωσης στη περίπτωση που τα αεροδρόμια είχαν καταστραφεί από βομβαρδισμούς.

Το παρόν άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 6 Ιουνίου 2018

Με αυτό το ενδεχόμενο να είναι πολύ πιθανό, τα αμερικανικά A-10 Warthog και τα γερμανικά Alpha Jet που ήταν επιφορτισμένα με τη καταστροφή των χιλιάδων σοβιετικών αρμάτων μάχης που υπήρχαν στο ανατολικό μπλοκ και θεωρητικά μπορούσαν να σαρώσουν εύκολα τη νατοϊκή άμυνα, θα έπρεπε να είναι σε θέση να προσγειωθούν στους αυτοκινητόδρομους και αν χρειαστεί να επιχειρούν από εκεί.

Ένα βίντεο της USAF που τραβήχτηκε το 1984, δείχνει νατοϊκά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν τμήμα των γερμανικών αυτοκινητοδρόμων, ως διαδρόμους αποπροσγείωσης. Σε αυτό απεικονίζονται αεροσκάφη A-10, διθέσια F-16, Tornado IDS, Alpha Jet, καθώς και μεταγωγικά C-130 και C-160.

Πηγή: bangshift.com


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
chikichiki
Guest
chikichiki

Σαν κάτι να έχετε πάθει τελευταία με το force dispersion, πρώτα τα F-35B τώρα αυτό…δε σας αδικώ βέβαια, το παραδοσιακό σκληροτράχηλο μαχητικό με την παραλλαγή που βγαίνει από τα πρόχειρα υπόστεγα μέσα από τα δάση έχει άλλον αέρα…μια από τις μάλλον ελαφρώς πονεμένες ιστορίες του NATO (βλ. και Χάριερ/VTOL, thrust reversers και STOL στο Advanced Tactical Fighter κλπ). Να όμως όσοι θέλετε διασπορά, και το F-16 το ξέρει το παιχνίδι από παλιά (και το Μιράζ)!

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Φανταστικό βίντεο. Άλλες οι απειλές βέβαια τότε.
Επιχειρήσεις αυτού του είδους απαιτούν εντατικότατη εκπαίδευση (η άουτομπαν μοιάζει με σοκκάκι δίπλα σε κανονικό διάδρομο …), δέσμευση μεταφορικών μέσων αποκλειστικά για το σκοπό αυτό (υλικά και πυρομαχικά α/φ), προσωπικό άμυνας – φρούρησης και γενικά σοβαρούς πόρους (το λέω για να μην κάνουμε με το νου μας μπαϊράμι … θυμάμαι το φόβο ότι στη μεταστάθμευση της πτέρυγάς μας στο προβλεπόμενο τμήμα αυτοκινητοδρόμου δεν θα είχαμε αρκετούς οδηγούς για όλα τα οχήματα, πράγμα αναμενομενο βέβαια όταν με γυαλιά μπορείς να είσαι πυροβολητής α/α αλλά όχι οδηγός αυτοκινήτου στις ΕΔ … καλά μυαλά …).

Agamemnon
Guest
Τασος Σ.

Ωραιες ψυχροπολεμικες εποχες….

GiannisKr
Guest
Γιαννης Μ.

όσο να ‘ναι, ένα δίκιο το έχεις! Εν τω μεταξύ βλέποντας το βίντεο και κάνοντας μια αναλογία με το σήμερα, σκέφτηκα άλλο να κλείνει την Εθνική Οδό ο κάθε συνδικαλιστής και άλλο η ΠΑ. smile Άραγε είχαμε/έχουμε προβλέψει τέτοια περίπτωση για την ηπειρωτική Ελλάδα;

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Ναι, υπάρχει πρόβλεψη, αλλά για σχετικά λίγα τμήματα της ΠΑΘΕ (δεν υπάρχει λόγος να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες) σε σχέση με το σύνολο εκείνων των οποίων η χάραξη και τα θεμελιώδη δεδομένα (πλευρικοί άνεμοι κλπ) θα επέτρεπαν τη χρήση, και με ανεπαρκή διαμόρφωση προσβάσεων και χώρων εξυπηρέτησης. Περιττεύει να πούμε ότι η σχετική δυνατότητα δεν έχει δοκιμασθεί ποτέ σε άσκηση, πράγμα που σημαίνει ότι σε περίπτωση που χρειασθεί να εφαρμοσθεί επιχειρησιακά θα υπάρξουν σοβαρές αναστολές ή σοβαροί κίνδυνοι … για τους λόγους που παραπάνω αναφέρω …