- Advertisement -

Aviation Week: 12 F-35 για την Ελλάδα μέχρι το τέλος της δεκαετίας!

- Advertisement -

 
Μια μεγάλη έκπληξη μας περίμενε χτες το απόγευμα, όταν στο καθημερινό σκανάρισμα της αεροπορικής και αμυντικής επικαιρότητας παγκοσμίως, “πέσαμε” πάνω σε έναν αναλυτικό πίνακα παραδόσεων αεροσκαφών F-35 (όλων των τύπων, -A, -B, -C) στις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ο πίνακας αυτός είναι ένα μέρος ενός αφιερώματος για το F-35. Η έκπληξη δεν είναι ο πίνακας, αλλά το γεγονός ότι στη τέταρτη σειρά του εμφανίζεται η Ελλάδα, να παραλαμβάνει 4 αεροσκάφη το 2029 και άλλα 8 το 2030!

Στο συνδρομητικό, και καλά κλειδωμένο, άρθρο, οι αναφορές στην Ελλάδα είναι ελάχιστες, και ουσιαστικά περιορίζονται στις δηλώσεις του πρωθυπουργού τον περασμένο Ιανουάριο σχετικά με την αγορά των F-35. Λογικό όμως είναι, η Ελλάδα κάποια στιγμή να αγοράσει το μαχητικό 5ης γενιάς, προκειμένου να αντικαταστήσει τα F-4E Phantom, αν και φήμες θέλουν τα τελευταία να παραμένουν σε υπηρεσία για να πετάξουν στην τελετή απόσυρσης των F-35…

Τι δήλωσαν Μητσοτάκης και Τραμπ για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα του F-35


Πέρα όμως από την πλάκα, το Aviation Week είναι από τα πλέον καλά ενημερωμένα περιοδικά παγκοσμίως, και θυμίζουμε πως ήταν το πρώτο που αποκάλυψε τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών F-16C/D σε F-16V. Μην ξεχνάμε πως στις ΗΠΑ γράφτηκε για τον εκσυγχρονισμό των F-16V πριν ακόμη ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πετάξει με μαχητικό F-16D, προκειμένου να “λειάνει” εσωκομματικές αντιδράσεις στο πρόγραμμα ύψους 1,5 δις, και φυσικά πριν το μάθουμε εμείς. Αργότερα ακολούθησε η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, και η “πανηγυρική” ανακοίνωση του προγράμματος από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ΗΠΑ επιμένουν πως η Ελλάδα είναι δυνητικός πελάτης του F-35


Τώρα, αν και έχουμε την υποψία πως ο πίνακας του AW βασίζεται σε προβλέψεις της Lockheed Martin, εντούτοις θα δούμε πως περιλαμβάνει μόνο τις σίγουρες ή τις πολύ σίγουρες πωλήσεις ή τα συμβόλαια. Δηλαδή, δεν υπάρχουν μέσα προβλέψεις πχ για την Ρουμανία, που θεωρείται πως κι αυτή θα πάει αργά ή γρήγορα στο F-35. Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με μια εκτίμηση, που βασίζεται σε μερικές παραδοχές. Αυτές είναι:

Η Ελλάδα δυο βήματα «κοντύτερα» στην αγορά F-35!

  1. Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για μια Μοίρα. Αν και στην ΠΑ οι Μοίρες έχουν κατ’ελάχιστο 15 αεροσκάφη, εντούτοις οι περισσότεροι χρήστες F-35 έχουν Μοίρες με μόλις 12. Συνεπώς, αυτό είναι το “κλειδί” της ποσότητας.
  2. Η Ελλάδα το 2027 κλείνει το πρόγραμμα των F-16V, ίσως θα χρειαστεί ένα έτος ακόμη να κλείσει άλλους εκσυγχρονισμούς όπως των Block 30 και 50. Συνεπώς, έχει λογική να παραληφθούν αεροσκάφη το 2029 και 2030. Εδώ είναι το κλειδί της κατανομής στα έτη.
  3. Η Ελλάδα μετά το 2023 θα μπορεί να εκτελεί κρατικούς προϋπολογισμούς χωρίς να είναι “κλειδωμένοι” από τις δανειακές μας υποχρεώσεις. Συνεπώς, Μια παραγγελία το 2024-24 πράγματι θα αποδώσει αεροσκάφη το 2028-29. Εδώ είναι το κλεδί της χρηματοδότησης.

“Η Ελλάδα πιθανός πελάτης για το F-35”


Αν και όλα αυτά είναι εκτιμήσεις και εικασίες, πιστεύουμε πως δεν πρέπει να απέχουν και πάρα πολύ από την πραγματικότητα. Με την Τουρκία να αρκείται στους S-400, η επιλογή του F-35 σε μικρές ποσότητες, είναι το ιδανικό συμπλήρωμα του F-16V.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Panos71

12 ολόκληρα, μαζί με τους κινητήρες;
Σε 10 χρονια, μαζί με τα καλοκαίρια;

dimitrov

Τι είναι 10 χρόνια; Ένα πουφ. Έτσι περνάνε. 3-4 μνημόνια και μια πανδημία δρόμος. Εδώ περάσανε 12-13 χρόνια για τις γαλλικές φρεγάτες κι ακόμα περιμένουμε. Οι Γάλλοι δλδ όχι εγώ.

flashg

Από ότι φαίνεται οι Αμερικάνοι πλέον μας κανονίζουν πλήρως τους εξοπλισμούς. Τι θα πάρουμε, σε τι ποσότητα και πότε θα το πάρουμε. Όπως γίνεται σε μια αποικία.

Skeptomenos_politis

Εχεις να προτεινεις μηπως ενα καλυτερο αεροσκαφος?

flashg

Gripen.

chikichiki

Είναι λυπηρό στον ειδικό υποτίθεται τύπο να παραμένει το μέσο επίπεδο στάσιμο τόσο χαμηλά στην εποχή της πληροφορίας. Έχουμε ήδη το 90-95% ενός Gripen. Λέγεται F-16.

Mikkan

Προς πάνε οι άνθρωποι
Όχι πίσω

Spyros

Ή όπως γινόταν από το τέλος του Β’ΠΠ μέχρι τη δεκαετία του ’70 (περίπου).
Με τη διαφορά βέβαια πως τότε δεν τα πληρώναμε εμείς.

chikichiki

Τι ακριβώς μας έχουν “κανονίσει” οι Αμερικάνοι μέχρι τώρα; Την αναβάθμιση των P-3, που η ίδια η LM έλεγε στο ΠΝ ότι είναι οικονομοτεχνικά ασύμφορη και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ισραηλινά μείζονα συστήματα; Ή την αναβάθμιση των F-16, που ήταν επιθυμία της ΠΑ ήδη χρόνια πριν υλοποιηθεί;
Μπορεί βέβαια να φταίει ότι και τα 2 προγράμματα τα πήρε η ίδια εταιρεία, φυσικά όμως το γεγονός ότι η LM είναι ο κατασκευαστής και των 2 α/φών δεν έχει ουδεμία σχέση.

Yiorgos

Αγαπητέ chikichiki chikichiki
Γιατί να έχει σχέση ότι ή LM είναι ο κατασκευαστής? Εδώ δεν είχε σχέση με το C27 που αναβαλαν τον διαγωνισμό γιατί υπήρχε μόνο ένας ενδιαφέρομενος, ο κατασκευαστής. Μήπως έμαθαν από την Ν. Κορέα, πού έδωσαν τον εκσυγχρονισμο στην ΒΑΕ, και αφού τα έκανε μαντάρα, το έδωσαν στην LM.
Καμιά φορά νομίζω ότι είμαστε άξιοι τής μοίρας μας. Οι αρχαίοι Έλληνες κάνουν σφουρες μέσα στους τάφους τους.
Όσο για το F35, καλύτερα 2 και ίσως 3 Μοίρες πάρα μόνο μία. Άσχετα εάν η Τουρκία έχει το S400, και δεν θα πάρει το F35, εμείς πρέπει πάση θυσία να τούς κάνουμε την ζωή όσο πιο δύσκολη γίνετε. Μην ξεχνάμε ότι το F35 είναι αεροσκάφος πρώτης μέρας του πολέμου. Όχι ότι εμείς θα χτυπήσουμε πρώτοι, δεν πρόκειται, αλλά μπορούν να καταστρέψουν την αεράμυνα τους και τούς κόμβους ελέγχου και μετά να κάνουν πάρτυ.
Εάν όντως υπάρχουν 3 Δις ευρώ στην άκρη για εξοπλισμούς (άρθρο της Πτήσης για τις Bellhara) θα προτιμούσα να έπεφταν υπογραφές τώρα για την πρώτη Μοίρα και όχι μετά από 5-6 χρόνια. Εάν ήταν δυνατό να πάρουμε τα Τουρκικά F35 ως ενδιάμεση λύση, τόσο το καλύτερο.
Φιλικά πάντα
Γιώργος

ShadowMan

Εαν τα 3 δις οντως υπήρχαν σαν μετρητό και οχι σαν δανειο της γαλλίας or something θα προτιμουσα και τη δική σου πρόταση αλλά ισως καλύτερα και επιτοπου αγορά μεταχειρισμένων ραφαλ απο τη γαλλια για να τα πάρουμε αμεσα. Βεβαια πολλοι εδω μέσα ξέρουν καλύτερα απο εμένα αν η εκδοση που θα παιρναμε σε αυτή τη περιπτωση θα αξιζε σαν μεταχειρισμένη ή οχι.

Mageiras

Ρε ποσο δεδομένους μας έχει αυτή η LM… Δεν θα εκπλαγώ αν μας έχει βάλει ήδη και στο MMSC… Εθνικός προμηθευτής!

Georgios

‘Ο,τι χειρότερο κατέ με για την Εθνική Άμυνα. Τουλάχιστον να μπει ένα σόναρ γάστρας, σταθερά ραντάρ και ένα ακόμη 8ρι κάπως VLS έστω με μόνο ESSM Block2, τα αυτονόητα ζητάω ώστε να φύγουν ως έστω και 1 ή προς 2 οι S, τουλάχιστον οι 3 μη εκσυγχρονισμένες.

christos_choris_a

Κύριε Γεώργιε, όσο πιό σίγουρη είναι η απόκτηση των F-35, τόσο πιό σίγουρη γίνεται και η προμήθεια φρεγάτας (Gowind-3100 ; ) από τη Γαλλία και όχι από την L.M..

Skeptomenos_politis

Δεν νομιζω οτι υπαρχει θεμα για MMSC με κοστος 1 δις το πλοιο, αλουμινια υπερκατασκευη και χωρις σοναρ.
Οπως εχει γραψει αλλο μεσο, υπαρχουν ηδη επαφες με Ολλανδικες, Ισπανικες και Βρετανικες (Babcock) εταιριες για προτασεις ναυπηγησης στην Ελλαδα. Ας παραγγειλουμε 5 Type-31 με καλυτερα ηλεκτρονικα και οπλα, κοστος 1,5-2 δις και ναυπηγηση στην Ελλαδα για να κανουμε τη δουλεια μας.

Last edited 3 months ago by lurlenekurtz697
dimitrov

Μη φοβού. Ισχύει το δόγμα από την δεκαετία του 80. Αεροπλάνα από τους Αμερικάνους, πλοία από τους Γερμανούς. Για την ώρα οι Γερμανοί γίνανε Φράγκοι δλδ Γερμανοί ξεθωριασμένοι οπότε δεν έχει πλοία γενικώς. Δηλαδή συνεχίζουμε μόνο με τα αεροπλάνα. Κι αυτό είναι διακομματικό.

KonstantinosKaperonis

12 μονάδες.. Μια κουτσουρεμενη μοίρα.. Βάλε άλλα 4 κυρ Στέφανε θα το κάψουμε σήμερα….

Spyros

Εντάξει αν επιβεβαιωθεί δε θα είναι η μεγαλύτερη ανατροπή ever…

GiannisKr

link για το άρθρο του aviation week?

ptisidiastima

Είναι το ίδιο το περιοδικό, συνδρομητικά μόνο

kakaouskia

Καλησπέρα
Μπορείτε να μας δώσετε τον τίτλο του άρθρου ή και την ημερομηνία έκδοσης του περιοδικού; Μέσα μέσα τα δημοσιεύουν και στη σελίδα τους (ναί, απαιτήται εγγραφή και ναί, με χρονική καθυστέρηση)
Από την σελίδα του Av. Week αλίευσα το παρακάτω από άρθρο σχετικά με τις μελλοντικές πωλήσεις του F-35
In January, the prime minister of Greece announced plans to order F-35As after a batch of upgraded F-16s are delivered in 2024.
https://aviationweek.com/ad-week/rising-pressures-cloud-optimistic-f-35-sales-outlook

Nick

Βρε λες να έχει προχωρήσει τόσο το ζήτημα σε μεσαίο επίπεδο ?

Em.Ti

Ε, δεν είναι και τελείως κεραυνός εν αιθρία.
Η ίδια η LM τοποθετούσε την πρώτη παραγγελία της ΠΑ για το F-35 “γύρω στο ’30”, ενώ πρόσφατα διέρρευσε ότι απαντήθηκε η επιστολή της ΠΑ από την LM όπου αναφέρονται αναλυτικά κόστη και διαθεσιμότητες παραγωγής για το α/φος.
Απλά, εκτός του ότι επιβεβαιώνεται ότι το πρόγραμμα είναι πραγματικό, είναι και σε πιο προχωρημένο στάδιο από αυτό που πιστεύαμε οι περισσότεροι.

AndreasBoo

ο meteor θα πιστοποιηθεί γυρω στο 2026 προς στο τελος του block 4
Οπότε μάλλον θα ειναι block 5 απο το 2028 και μετα

Georgios

AndreasBoo AndreasBoo Meteor ή μήπως ΑΙΜ-260?

AndreasBoo

Αν εννοείς οτι καλύτερα ΑΙΜ-260 απο meteor τοτε ναι
Αν λες για την πιστοποίηση και δυο θα ειναι μετα απο το 2026comment image

ANDREW

meteor για να τον φερνουν και rafale και φ35. Και απο τα δυο χρειαζομαστε νομιζω.

Fingolfin

Στο άρθρο περιγράφετε το βέλτιστο σενάριο: αναβάθμιση όλων των F-16 και αγορά μίας μοίρας F-35 και με τις πληρωμές ορθά κατανεμημένες και με την ελπίδα να γίνουν τουλάχιστον +12 τα F-35.
Δεδομένου πως και οι Τούρκοι θα κρατήσουν τα blk 30 τους για αρκετά χρόνια (2030+) με δομική αναβάθμιση, ίσως το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς για διατήρηση οροφών. Το ίδιο ισχύει για τα F-4 και των δυο χωρών, θα μείνουν όσο αντέχουν.

NikolakiEfentis

Μάλιστα… τα λύσαμε τα προβλήματα μας…
Τα χρήματα για τις φρεγάτες θα πάνε προκαταβολή για τα F-35;

sotbak

και γω που επιχειρηματολόγησα ότι τα Φ-4 πρέπει να αντικατασταθούν από δικινητήρια φ-18 ΙΙΙ….δε ρώτησα όμως στην LM….

Greg575tpn

Στην λιστα εχει και η Τουρκία 6! Δεν ανανεώθηκε η ακομα δεν ειναι επίσημη η ακύρωση του προγράμματος για την Τουρκία?
Η Ελλάδα που καλος αναβαθμίζει τα F-16 της, πρέπει να εχει μεχρι το 2030 και 40 Rafale!

christos_choris_a

Η επιλογή για την αναβάθμιση των F-16 σε -V καθιστά την προμήθεια των F-35 μονόδρομο. Η διασυνδεσιμότητα των δύο αεροσκαφών και η δυνατότητα του F-16V να λαμβάνει δεδομένα από τους παθητικούς αισθητήρες του F-35 ( που θα έχει το ραντάρ του σε stand-by) ,μέσω data link I-16, ήταν εξ αρχής η επιλογή των επιτελών της Π.Α. Η αναβάθμιση την F-16 είναι λιγότερο από τη μισή “δουλειά”. Η αναβάθμιση των F-16 ολοκληρώνεται μονάχα. με την απόκτηση των F-35. Στο τελευταίο του ταξίδι στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο ο Μητσοτάκης ζήτησε ευθαρσώς μπροστά στον Τράμπ την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα. Προφανώς δεν είναι ζήτημα γούστου του πρωθυπουργού το F-35, άλλα αποτελεί σταθερή επιλογή των ΕΠΙΤΕΛΩΝ. Ούτε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία ( Καμμένος-Βίτσας ) όταν έστελναν Letter Of Request για τα F-35 έκαναν του κεφαλιού τους. Ικανοποιούσαν αιτημα του ΓΕΑ. Και ο ΥΕθΑ που διαδέχτημε τον Π. Καμμένο ο κύριος Αποστολάκης ( προερχόμενος από το Π.Ν.! ) εξέφρασε την βούληση της Π.Α. να περάσει στην 5η γεννιά αεροσκαφών ( Ινίοχος 2019 ).

Spyros

Διαβάστε τον αστερίσκο για τα 6 της Τουρκίας.

Wisdom

Νομίζω ότι το εξηγεί στην υποσημείωση με τον αστερίσκο. Τα αναφέρει στον πίνακα στην Τουρκία αλλά λέει ότι τελικά θα παραδοθούν στις ΗΠΑ.

Georgios

Κάντα 80 τα Rafale Greg575tpn Greg575tpn μας πιάσαν τσιγκουνιές τώρα;

Voiceofreason

Εάν θα παρατηρήσεις φίλε μου την υποσημείωση στο κάτω μέρος του πίνακα, εξηγεί ότι τα 6 τούρκικα θα τα πάρει η αμερικανική αεροπορία.

IDK

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πολλά σχόλια είναι για γαλλόφιλους, αμερικανόφιλους, ρωσόφιλους, τουρκόφοβους, ευρώφοβους και τα λοιπά…. Πότε επιτέλους θα μετασχηματιστούμε απλά σε ελληνόφιλους και να βλέπουμε με κριτική σκέψη τι είναι προς το συμφέρον της Χώρας μας…
Η οικονομία μας δεν αντέχει να εξοπλίζει και να συντηρεί μια στρατιωτική δύναμη που θα καθηλώνει την πολεμοχαρής Τουρκία και να μην διεκδικεί από εμάς.
Οπότε αναγκαστικά χρειάζονται συμβιβασμοί και εξωτερική βοήθεια. Βοήθεια μπορείς να λάβεις από τους “ισχυρούς” παίκτες του διεθνούς συστήματος, δηλαδή Ρωσία, Κίνα, Ευρώπη (Γερμανία, Γαλλία) και ΗΠΑ. Όντας πραγματιστές έχουμε τα εξής δεδομένα:
Ρωσία: Αντίθετα οικονομικά συμφέροντα.
Κίνα: Έχουμε πολιτικοοικονομική τριβή μαζί τους, αλλά στο στρατιωτικό κομμάτι δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτούς, ελέω και NATO.
Γερμανία: Αντίθετα οικονομικά συμφέροντα.
Γαλλία: Πρόθυμη, αλλά λόγω ευρωπαϊκών αγκυλώσεων και της εταίρου Γερμανίας, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο βαθμό που θέλουμε.
ΗΠΑ: Πρόθυμη και επιπλέον με δομές που εξυπηρετούν την ενίσχυσή μας (FMS, EDA κ.λπ.)
Στις ΗΠΑ πλέον έχουν συγχωνευτεί οι περισσότερες αμυντικές βιομηχανίες και όποιο πρόγραμμα και δεν επιλέξεις όλο και κάποιο Lockheed Martin θα βρεις, οπότε καλό είναι να σταματήσει και αυτή η καραμέλα…

ANDREW

με την Αμερική δεν ταυτίζονται πλήρως τα συμφέροντα μας. Επίσης δεν σχολίασες για το τι μας προτείνουν για οπλισμό. Προτειμώ λοιπόν μία μεκο α200 και ας μην ταυτίζονται τα συμφεροντα μου πληρως με την γερμανια, παρα μία mmsc που στην διαμόρφωση που είναι γνωστή μεχρι τωρα (σαουδικης αραβιας) εχει μονο εναν μκ41. Απ τη στιγμη που η χωρα μας ελεγχεται εδω και δεκαετιες απο τη γερμανια πρεπει αναγκαστικα για να μη χρονοτριβουμε , να κανουμε παραγγελια απο αυτους. Στο κατω κατω έτσι κι αλλιως εχουμε αρκετα γερμανικα συστήματα τα οποια δεν ηταν καθολου ασχημα. Ακομα και τωρα κουτσα στραβα τα καταφερνουμε. Επομενως παιρνεις απο γερμανους για να σε αφησουν να παρεις και απο τους γαλλους. Το βαζεις ως ορο για να κανουν τα στραβα ματια και να διευκολυνουν την Γαλλια να βρει χρηματοδοτητση και απο το ευρωπαικο αμυντικο ταμειο και να μας βαλει αρκετες δοσεις. Αμα τους πεις θελω 2 214 και 9 μεκο α200 μια χαρα θα τους κατσει. 5 δις δεν ειναι λιγα. 40 χρονια θα εχουμε 60% γερμανικο ναυτικο και 40% γαλλικο εαν ειμαστε εξυπνοι και δεν πεσουμε στη φακα των mmsc.

IDK

Με κανέναν δεν ταυτίζονται τα συμφέροντά μας.
Δεν σχολιάζω για οπλισμό, αναφέρομαι από ποιόν μπορούμε να προμηθευτούμε εξοπλισμό και οι μόνοι που ασχολούνται ενεργητικά μαζί μας είναι οι Γάλλοι και Αμερικανοί. Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι αρμόδιοι να επιλέξουν ότι καλύτερο μπορούν από αυτούς, όπως έγινε με τις [email protected] και τις FREMM.
Εάν είχαμε τα χρήματα θα βγαίναμε σε διαγωνισμό και σίγουρα θα προδιαγράφαμε/παίρναμε, για άλλη μια φορά, ένα από τα καλύτερα πλοία της κατηγορίας.

Jimmy

Δεν μπορει να ανταποκριθει η Γαλλια που προσφερει ευρεια αμυντικη συμφωνια , η Γερμανια που θα δωσει το 25% απο τα 70 δις που περιμενουμε εχει αντιθετα οικονομικα συμφεροντα με εμας, αλλα οι ΗΠΑ που δεν μας αποδεσμευουν ουτε αξιολογους πυραυλους για τα φ-16 και εχουν ηδη παρει το 85% του εξοπλιστικου μας προγραμματος ειναι προθυμοι και με δομες. Καλυτερα να φτυσεις την καραμελα φιλικα στο λεω

IDK

Η Γαλλία στο θέμα της προμήθειας εξοπλισμού δεν έχει καταφέρει, ακόμα, να μας προσφέρει αυτό που θέλουμε, με χρηματοδότηση που μπορούμε.
Η Γερμανία, μέχρι στιγμής, έχει μεγαλύτερα οικονομικά συμφέροντα μέσα στη Τουρκία, σε σχέση με την Ελλάδα, οπότε ο ζυγός της Ελλάδα-Τουρκία κλίνει προς Τουρκία. Επιπλέον στο ενεργειακό κομμάτι η Γερμανία είναι πιο κοντά στη Ρωσία, αποκλείοντας τα συμφέροντα της υπόλοιπης Ευρώπης.
Οι Αμερικανοί εννοείται δεν είναι άγιοι. Όλοι στη τελική κοιτάζουν το συμφέρον τους και όχι το δικό σου.

massey-ferguson-65

12 ολόκληρα f35,το 2030 ….ποπό μου έρχεται να μην πω τι μου έρχεται,για να αποκτήσει η Π.Α. 12 μονάχα αεροσκάφη θα περιμένουμε μέχρι το 2030….είμαστε μαζοχες και δεν το ξέρουμε…..phantom,φρεγάτες S,γερασμένα υποβρύχια, pattom,m113,μέχρι το 2030…. Η ΕΛΛΑΣ ΕΧΕΙ ΧΕΣΜΕΝΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΟΤΙΚΗ ΥΛΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΞΕΝΕΥΤΩ ΕΑΝ ΧΑΑΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΟΖ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΥΟΥ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΑΙΟΥ

jackryan

Σκεφτηκα εικονα :
3 F35 και 1 F4 σε σχηματισμο finger four και στη διελευση το Φαντομ να παιρνει υψος και να φευγει απο το σχηματισμο. Farewell to arms…

Spyros

Αποκλείεται. Λογικότερο θα ήταν τρία F-4 και να φεύγει ένα F-35, όταν αποσυρθεί το τελευταίο. Πριν τα Φάντομ, προφανώς!

GK21

Nα ανεβασει και ενα πινακα με το ποιοι θα ειναι Α/ΓΕΕΘΑ μεχρι το τελος του αιωνα,ποσα(το ποια δεν το ρωταμε) πλοια θα εχουμε σε βαθος εικοσαετιας,ποσα κουμπια θα εχουν τα χιτωνια,ποσο μηκος θα εχουν τα κορδονια στις αρβυλες,τι θα φαμε αυριο το μεσημερι κ.π.λ.Αντε γιατι σαν πολυ εχουν ανεξαρτητοποιηθεί μερικοι εδω στην Ελλαδα…..
Υ.Γ. Η Lockheed Martin σκεφτεται για σενα στο Maryland!!!!!!!!

Koukoz

Δεν θα ήταν πιο ωραία να δίναμε όλα μας τα mirage και phantom και να περνάμε 45 rafale με όλα τα καλούδια τους; Ξέρω ονειρεύομαι αλλά δε θα ήταν καλύτερα!

peet14

To ερώτημα είναι ποιός θα τα πάρει και κυρίως τα F4.

George

Τα Mirage κανένας, το Καταρ δεν μπόρεσε να τα πουλήσει και το ίδιο πιστεύεται ότι θα γίνει με αυτά της Ταιβαν όταν πάρουν τα Viper
Τα F-4 αν δεν εννοεί enthusiasts τότε μόνο τα ρανταρ, τα υπόλοιπα του εκσυγχρονισμού θα ήταν χρήσιμα σε αναβάθμιση των 30/50

photographix

Αν ειχαμε τα λεφτα ναι. (ποιος να τα παρει τα Phantom και τα Μ2000?, τα δε F-4 ιδιως μονο για σκραπ. Για τα Μ2000 ισως καποιος ενδιαφερθει αν ειναι κοψοχρονια) Yποψη επισης οι τιμες των Rafale πλησιαζουν του F-35

x-m

In this land LM rules.

sotbak

100%

Jimmy

Αριστα θα ηταν, αλλα αν διναμε ολα μας τα μιραζ και φαντομ αντε να πιαναμε 300 εκατομυρια ευρω ολα μαζι στην καλυτερη περιπτωση . Απο την αλλη 45 rafale μεταχειρισμενα σε πολυ καλη κατασταση με τα καλουδια τους θα μας πηγαιναν κοντα στα 2 δις ευρω . Οποτε ……..

christos_choris_a

Αν η μοίρα των F-35 είναι για πολλές χώρες 12 αεροσκάφη, τότε η Π.Α. θα χρειαστεί 2 μοίρες για τις ανάγκες της και πέραν του 2040 ( αν τα αεροσκάφη αρχίσουν να παραδίδονται το 2027 – αμέσως μετά την παραλαβή και του 84ου F-16V ). Ίσως θα ήταν χρήσιμο να παίρναμε εμπροσθοβαρώς ( τα επόμενα τρία χρόνια ) τα 6 μεταχειρισμένα αεροσκάφη που προορίζονταν για την Τουρκία. Γιατί το άρθρο τοποθετεί την αναβάθμιση των F-16 block50 και των block30 μετά το 2027 ; τα απάρτια των block52+και των block52 adv.θα μπορούν να τοποθετούνται σ’ αυτά σχεδόν ταυτόχρονα με την εξαγωγή τους από τα εκσυγχρονιζόμενα σε -V ( και ίσως και πριν την παράδοση του αντίστοιχου -V ). Δεν ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να βγούμε από τη μνημονιακή δεσμευση του 3.5% πρωτογεννούς πλεονάσματος για να τα παραγγείλουμε. Η πρόταση ενός ταμείου εξοπλισμών που πρώτος διατύπωσε ο πρώην ΥΕθΑ Π.Καμμένος – μεταφέροντας απόψεις των ΕΠΙΤΕΛΩΝ – (γιατί “πολιτικοποιήθηκε” αυτή η πρόταση και βρίσκει αντιπάλους με έναν αυτοματοποιημένο μηχανισμό) είναι μια ρεαλιστική άποψη κατα την οποία όλοι οι Έλληνες εθελοντικά ( μαζί και οι σχετικά “ματσωμένοι” Έλληνες του εξωτερικού – αλλά καί όσοι Φιλέλληνες) θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην αμυντική θωράκιση της χώρας με προτεραιότητα στην απόκτηση των F-35 σαν αντίδοτο για τους S-400 που ΗΔΗ έχει αποθηκευμένους η Τουρκία και της δίνουν αποφασιστικό πλεονέκτημα σε αέρα και θάλασσα.

flatspin

Παλιοτερα ηξερα πως μια μοιρα αποτελειται απο 20 περιπου α/φη, μια ενισχυμενη μοιρα φτάνει τα 25. Εδώ διαβάζω για 15 και 12.
Ωραια τελος πάντων, 12 αεροσκάφη. Τι σημαινουν επιχειρησιακα? Απο τα 12 αν διαθέσιμα ειναι ανα πασα στιγμή 8…. τι θα πρωτοκάνουν? Περαν απο το να εκτινάξουν το κόστος διατηρησης.
Και τελος πάντων, λείπουν ακομα 100 αεροσκάφη τουλάχιστον. Αυτα?
Δεν κάνουμε δουλεια έτσι. Πλέον Αεροπορια και Ναυτικο χρειαζονται αρκετες δεκάδες δις για να ορθοποδήσουν…. οχι να γινουν υπερδύναμη. Απλά να επιστρέψουν σε πιο φυσιολογικες καταστάσεις.

Factor

Ο πίνακας λέει για τη δεκαετία 2020-2030. Δεν σημαίνει πως θα πάρουμε 12 αεροπλάνα σύνολο, αλλά τόσα θα παραδοθούν μέχρι το 2030. Εκτιμώ πως θα πάρουμε γύρω στα 30 συνολικά (4+8+8+8+2) με τελική παράδοση το 2033.

ShadowMan

τα τόσο καινουρια αεροσκάφη εχουν πολύ διαφορετικές δυνατότητες που τα καθιστουν πιο αποτελεσματικά. Ειναι λογικό οι αριθμοι να πέφτουν οταν μπορεις να κανεις περισσότερα πραγματα με λιγότερα αεροπλάνα σε καθε αποστολή. Πχ αν τα εχω καταλάβει καλά τα AESA ρανταρ μπορουν και δουλέυουν ταυτόχρονα σε περισσότερες απο μια διαμορφώσεις

Evanos

…προφανώς εδώ τα χρήματα έχουν ήδη βρεθεί..
Και βεβαίως ο Παιατ μετά το φιρμάνι ότι απαγορεύεται να πάρουμε Belhara
αλλα και την εντολή του να μην έχουμε και πολλά πολλά με τους εσχατως όλο και πιο ανεξάρτητους Γάλλους…
Μας ενημέρωσε ότι είμαστε ήδη στο προγραμμα των F35 για 12 +κομματια..
Πάλι καλα που μας ενημέρωσαν κιόλας
για το τι σύντομα θα έχουμε παραγγείλει…
Απλά αν επιτρέπεται να ρωτήσω και εγώ
Τα f 35 θα έχουν τα αντιστοιχα με τις δυνατότητες τους όπλα..?
Η θα τα εξοπλίσουμε με τις παλιές γνωστές βόμβες ελεύθερης πτώσης
που έχουμε σε stock απο τα A7

Last edited 3 months ago by harriettschleini
sotbak

+1 από μένα!!!

photographix

“Η Ελλάδα το 2027 κλείνει το πρόγραμμα των F-16V, ίσως θα χρειαστεί ένα έτος ακόμη να κλείσει άλλους εκσυγχρονισμούς όπως των Block 30 και 50.”

Αν καταλαβαινω σωστα πιθανους εκσυγχρονισμους 30 & 50 ολοκληρωμενους το 2028 με αρχη θεωρητικα γυρω στο 24-26 ?

christos_choris_a

Θεωρώ οτι η αναβάθμιση των block-30 και τωνblock-50 σε -V είναι πεταμένα λεφτά. Τα εν λόγω αεροσκάφη θα ήταν χρήσιμο να αναβαθμιστουν με τα απάρτια που προκύπτουν από τον εκσυγχρονισμό των 84 F-16 σε -V. Οταν με το καλό αποκτήσουμε 2 μοίρες ελπίζω ( συνολικά 24 ) F-35A η Π.Α. θα ήταν καλό να αντικαταστήσει τα 69 ( για άλλους 70) F-16CM block-52 με 36 JAS-39E GrippenNG ( εκεί γύρω στα 2032 με 2033). Θα πάμε φυσικά σε μικρότερη οροφή ( 24 F-35A, 36 JAS-39E και σε 84 F-16V ) αλλά ποιοτικά η Π.Α. θα “απογειωθεί” .

sotbak

τα σουηδικά Α/Φ δεν παίζουν ως ενδεχόμενο καθόσον δεν έχουμε εξαρτήσεις γεωπολιτικού πεδίου με τη Σουηδία…….

christos_choris_a

Αποτελούν την καλύτερη “value for money solution” και αυτή τους η ιδιότητα θα υπερτονιστεί αν η Ινδία το επιλέξει για το νέο μαχητικό της αεροσκάφος. Κατασκευασμένο στην Ινδία ( εκτός από το σύνολο των κινητήρων F-414 – σε κάποιο μικρό ποσοστό μόνο θα κατασκευάζονται εκεί και πιθανότατα θα συναρμολογούνται ), αυτή του η ιδιότητα του “φθηνού και ΚΑΛΟΥ”, θα υπερτονιστεί και θα γίνει ανάρπαστο. Θα ήταν πολύ δύσκολο για μια χώρα με τις οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας και με την ανάγκη να αντικαταστήσει σημαντικούς αριθμούς από παλιότερα αεροσκάφη να το αγνοήσει.

sotbak

έτσι είναι, αλλά δεν θα πάρουμε ποτέ σουηδικά Α/Φ δεν θα μας αφήσουν και να θέλουμε, που δεν θέλουμε, εμείς εδώ είμαστε με την LM……

christos_choris_a

Εξ άλλου ήδη έχουμε προμηθευτεί 4 Erieye επί Embraer-145.

sotbak

είναι διαφορετικό πράγμα. Α/Φ θα παίρνουμε αμερικανικά και λίγα γαλλικά και όχι στα σίγουρα (για τα γαλλικά)…..

silversurfer

Αν και είμαι fun του rafale πιστεύω αργά ή γρήγορα θα έρθουν τα f35. Από μια μοίρα θα ξεκινήσουμε και θα πάμε σε 2 ή και 3. Θα αντικαταστήσουν τα f4 και θα έπρεπε να αντικαταστήσουν και τα a7. Μπορεί να φτάσουμε το 2040 αλλά θα γίνει. Το f35 ήρθε και θα μείνει λόγω μεγάλης αγοράς εκτός αν γίνει κανένας πόλεμος και το ξεφτιλίσει κάποιο άλλο αεροσκάφος, πράγμα δύσκολο με αυτά που πετάνε αυτή την στιγμή. Πάντως θα ήθελα να ήξερα, αν είχαμε προχθές αυτά τα 12 f35 και πετούσαν προς τον Τούρκικο στόλο μαζί με κάποια άλλα αεροσκάφη “κράχτες” που θα πετούσαν ότι είχαν για να μαζέψουν τα πρώτα αντίμετρα , δεν θα είχαν καταφέρει να πλήξουν τον στόλο σε μία, άντε δύο εξόδους;
Την τελειωτική καταστροφή θα την συνέχιζαν τα πλοία και υποβρύχια μας.

x-m

Όπλα θα πάρουμε ή από αυτά που έχουμε ήδη;

npo

Τι λες ρε φίλε, 12 Φ35?
Ουάου!!
Κι απο αυτά αν πετάνε έστω και τα έξι, τρέμε κόσμε!!

SAAB

Γνώμη, όπως όλοι άλλωστε. Διορθώστε με εάν κάπου λαθεύω.
F-35=Strike Fighter.
F-4=Naval Air Superiority Fighter.
Mirage 2000=Strike Fighter.
F-16=Air Superiority Fighter.
Rafale=Naval Air Superiority Fighter.
Rafale=Ηλεκτρονικού Πολέμου.
Αυτό που μας λείπει είναι αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου. Προέχει λοιπόν μία μοίρα από αυτά. Το λογικό είναι να αντικαταστήσουν μία μοίρα από F-16.
Πιο λογικό μου φαίνεται να αντικατασταθούν τα Mirage από τα F-35 και τα F-4 από τα Rafale.
Αναφέρω τα συγκεκριμένα αεροσκάφη διότι αυτά διάβασα ότι μας προσφέρθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Yiorgos

Αγαπητέ SAAB SAAB,
Λίγες διορθώσεις στην λίστα σου.
F-35 = Air Superiority/Strategic Strike Fighter (first day of war).
F-4 = Strike Fighter with capability for Air to Air.
M2000 = Air Superiority/Naval Area Denial.
F-16 = Air Superiority/SEAD.
Rafale = omni role (Air superiority/Strike).
Τα F35 και Rafale έχουν τεράστιες ικανότητες η/π, ECM/ECCM, αλλά ή Ελλάδα όντως χρειάζεται εναέρια και επίγεια μέσα Η/Π.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει και το Rafale και το F35 λόγω οικονομικών δυσκολιών. Τα F35 θα αντικαταστήσουν τα F4 και σε κάποιο χρόνο τα Μ2000. Πιστεύω ότι σε 15-20 χρόνια η Π.Α θα έχει μόνο F-16 και F35.
Φιλικά πάντα,
Γιώργος

sotbak

δηλαδή δικινητήριο Α/Φ δεν θα έχουμε στο μέλλον;;;; Δεν ξέρω αν είναι σωστό αυτό…..

Yiorgos

Αγαπητε @sotbak,
απλα κανω μια προβλεψη βαση του τι υπαρχει στην αγορα και στο μελλον. Τα F4 θα αποσυρθουν και δεν νομιζω οτι μπορουμε να εχουμε στολο με F-35, F-16 (V, εκσ Β50, εκσ Β30) και Rafale, γιατι ηδη θα υπαρχουν 4 τυποι α/φ και θα παμε σε 5ο.
Τωρα, εαν οι συνθηκες ειναι καλες και αρχισουμε να κανουμε εξωριξεις φ.α σε συντομο διαστημα (5-6 χρονια απο τωρα) και εχουμε χρηματα, ισος να χωρα το Ραφαλ.
Φιλικα παντα,
Γιωργος

sotbak

νομίζω για την προστασία της Κύρου + air superiority πρέπει να έχουμε 2 μοίρες δικινητήριων Α/Φ. Εγώ προσωπικά – αν και το ραφάλ είναι ανώτερο – ψηφίζω λόγω κόστους υπέρ των φ-18 super hornet III, αλλά λίγη σημασία έχει τι λέω εγώ……

Chris

12 κι ούτε ένα τηλεφώνημα.
Πάρτε ραφάλ με Meteor/Mica NG/Exocet/Scalp να σφίξουν οι μογγόλοι από Λιβυκό έως Κύπρο….Δε διαθέτει ψηφιακό ρουφιάνο, δε θα μπλοκαριστεί η αποδέσμευση όπλων, δε θα δούμε κοινές ασκήσεις γαλλικού-τουρκικού στόλου για τα επόμενα χρόνια, δε θα ακούσουμε ήξεις-αφίξεις δηλώσεις και δε θα πέσει τηλεφώνημα από τη γαλλική πρεσβεία να συνεκμεταλευτούμε με τους τούρκους την περιουσία μας. Αν θέλεις να πείσεις ότι είσαι έτοιμος για πόλεμο με την τουρκία πρέπει όπωσδήποτε να έχεις δεύτερο προμηθευτή εκτός των ΗΠΑ σε όλα τα όπλα. Αλλιώς παραμένεις παρακολούθημα της πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως έγινε με παράδοση ονόματος και γλώσσας στους κλεπταποδόχους της ιστορίας που κατοικούν βόρεια της Μακεδονίας, συνεκμετάλευση σε Αιγαίο και Αν Μεσόγειο όπως (φαίνεται να) εξυφαίνεται αυτή την περίοδο. Και όπως φαίνεται από το χρησμό των ΗΠΑ ότι τα ενεργειακά είναι ευκαιρία για ειρήνη στην περιοχή (δια συνεκμετάλευσης). Και οι Κούρδοι έβαλαν όλα τα αυγά στο αμερικανικό καλάθι και τώρα κλαίνε.

sotbak

προφανώς και έχεις δίκιο, αλλά …….

DangerJetExhaust

Τα Phantom θα πετάνε στην τελετή απόσυρσης των F-35! Τέλειο!!!!

ANDREW

Διάβασα σε άλλο site πως προσφέρθηκαν 12 rafale στη Κροατία. Περισσότερες πληροφορίες για τιμες κλπ δεν έχουν γίνει γνωστές, αλλά κάτι τέτοιο θα έπρεπε να το εξετάσει η Ελλάδα. Θα είναι το μακρύ μας χέρι για τη Κύπρο. Μπορείτε να μας ενημερώσετε για το εαν υπάρχουν κινήσεις από μεριά μας?

adpanos

Δεν ξέρω αν το έχετε μάθει ….
Αλλά υπάρχουν διαθέσιμα Τουλάχιστον 12 μεταχειρισμένα F3R που οι Γάλλοι θέλουν να προσφέρουν στην Κροατία.
Δικινητήριο, Meteor, Scalp, Mica IR, Mica NG, Exoset …..
Άμεσα παραδοτέο ….
Τιμή μεταχειρισμένου ….
Για τα F35 …. ας μιλήσουμε το 30 .

ptisidiastima

F3R; Μάλλον δεν μας διαβάζετε…

christos_choris_a

Οι Γάλλοι δεν είναι διατεθειμμένοι να παραχωρήσουν ούτε Mirage-2000-5F όχι να παραχωρήσουν κοτζάμ Rafale C !. Προς παραχώρηση έχουν μονάχα 130 Mirage-2000C. Tα αποσυρμένα Mirage-2000N τα είδε κανείς ; ( η Ινδία που είναι ο καλύτερος πελάτης τους παρέλαβε – κατ’ εξαίρεση – μονάχα 2 τροποποιημένα ). Τα χρησιμοποιούν ως ανταλλακτικά για τα Mirage-2000D ; Κάποια Mirage-2000C ίσως να πάρει τελικά η Κροατία ( αφού προηγουμένως τη ΧΑΡΑΤΣΩΣΟΥΝΕ με την αναβάθμηση τους σε Mirage-2000-9 ). Τα Mirage-2000-5F τα θέλουν για τη μετάβαση των νέων χειριστών απ’ τα Alpha Jet στα Rafale ( τα cocpit των δύο αεροσκαφών έχουν μεγάλη ομοιότητα και ο χειριστής των -5 μπορεί να μεταβεί πιό εύκολα στα Rafale ). Γι αυτό το λόγο αναμένω η Γαλλία να κάνει και ένα round-up ( “παιδομάζωμα” ) των αεροσκαφών Mirage-2000-5 ανά τον κόσμο. Όσοι περίμεναν να δουν μεταχειρισμένα -5 από την Ταΐβάν ή από αλλού καλύτερα να το ξεχάσουν.

dimitrov

Μιας και τα αγοράζουμε λιγουλάκια μήπως να είναι F35B;

simos

Ο αριθμος-για αρχη-θα ειναι 20-30 κομματια..

chikichiki

Εκτιμώ πως μάλλον βασίζονται στις γνωστές παλαιότερες εκτιμήσεις της LM και τις ελληνικές διερευνητικές επαφές (RFI κλπ). Ρεαλιστικά, εγώ δεν θα εκπλαγώ αν δεν έχει παραγγελθεί τίποτε από κανέναν μέχρι τότε.

Last edited 3 months ago by adriannejorgense
krunar

με την ΕΑΒ ανακατεμένη στην αναβάθμιση των F16…ούτε το 2040 δεν θα έχουμε τελειώσει για να παραγγείλουμε τα f35
https://www.enikos.gr/society/730848/mia-sminarchia-parkarismeni-stin-eav-poioi-kovoun-ta-ftera-tis-po

Andreas

12; μοντελισμό θα κάνουμε;
Όσον αφορά τις βλασφημιες για το phantom, από όταν κέρδισαν τα F15 πήραν άλλη μία 25ετια.

sotbak

σωστός, για να είναι αποδοτική η επένδυση πρέπει να πάρουμε 2 μοίρες των 24 τμχ εκάστη ή έστω κατά τι λιγότερο

Jimmy

Προφανως με τα μεχρι τωρα δεδομενα το αεροσκαφος ειναι game changer. Η προταση που μας εχει γινει ειναι για 3 δις 20 αεροπλανα με τα οπλα και το σαπορτ. Αν ισχυει η προταση και τα αεροσκαφη δεν ειναι καμια υποβαθμισμενη εκδοση και με παλια οπλα, τοτε αμεσα εχουμε την απολυτη αεροπορικη υπεροχη απεναντι στην Τουρκια. 20 αεροσκαφη αυτου του επιπεδου δεν ειναι μικρος αριθμος, μεσα σε λιγες ωρες θα εχουμε τελειωσει με την τουρκικη αεροπορια, με τα περισσοτερα αεροσκαφη τους να την τρωνε στο αεροδρομιο.

ShadowMan

σχεδον ετσι ομως γιατι ο περιορισμός ειναι τα λιγα οπλα που μπορει να μεταφέρει το Φ35 οταν θελει να ειναι αορατο….

ShadowMan

Πάντως κακά τα ψέματα, η δική μας φουρνιά υποτίθεται οτι θα εχει απαλλαχθεί απο αρκετά απο τα προβλήματα που εχει σήμερα το αεροσκάφος (μη γελάτε βρε, 10 χρονιά είναι αυτά δεν ειναι οτι η εταιρία δεν εχει δυνατότητες) και επίσης οτι και να λέμε σήμερα, 10 χρόνια αργότερα και το κόστος χρήσης θα εχει μειωθεί κάπως και τα ανταλλακτικά θα παράγονται με διαφορετική ροή και θα υπάρχει λογική διαθεσιμότητα (΄για τους άλλους που θα έχουν πληρώσει FOS τουλάχιστον).
Το ζήτημα είναι πότε θα ανακαλυφθεί το ραντάρ που θα βλέπει πολύ καλύτερα απο τα σημερινά το Φ35 και θα μπορεί να καθοδηγήσει και οπλο σε αυτό. Μη γελιέστε, η τεχνολογία προχωράει και θα ήταν πολύ περίεργο να νομίζουμε οτι τα ρανταρ θα μείνουν πίσω.
Επίσης το ALIS θα έπρεπε να εχει γινει ξεχωριστό άρθρο απο την ΠΤΗΣΗ γιατι αυτές οι θεωρίες που ακούγονται έχουν πολύ ψωμί αν αληθεύουν.

Thras

Ένας σωστός προγραμματισμός θα ήταν:
– 2021 απόφαση για εκσυγχρονισμό των Β50 σε Μ. Κόστος 150 εκ
– 2022 απόφαση για light εκσυγχρονισμό των Β30. Κόστος 100 εκ
– 2023 και 2024 εκσυγχρονισμός των Μ2000-5 σε Mk3 και συμπλήρωση του αριθμού τους ώστε να είναι 40 έως 50 μαχητικά σε δύο μοίρες. Κόστος 400 εκ
– 2025 παραγγελία 25+25 F35 Block5 με παραδόσεις από 2028. Κόστος 5 δις

neuromancer

Οι Αμερικάνοι δεν πρόκειται ποτέ να δώσουν συντριπτικό πλεονέκτημα στον έναν ή τον άλλο. Κάτι τέτοιο μπορεί να ανοίξει την όρεξη σε κανέναν “παλαβό” και τα κάνει όλα “π……ν@” εδώ στη γειτονιά μας.12 F35 με τα 8-10 να πετάνε και λίγο περιορισμό στα όπλα είναι just right.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αλουμίνιο σε πολεμικά σκάφη – Μύθοι και αλήθειες

Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςΤους τελευταίους μήνες έχει μπει στη δημόσια συζήτηση το θέμα της καταλληλότητας του αλουμινίου στη ναυπηγική πολεμικών σκαφών. Καθώς αυτό δεν...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Τροποποιείται ο Νόμος Αμυντικών Προμηθειών (Βενιζέλου), σε δημόσια διαβούλευση το...

16
ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σε δημόσια διαβούλευση, μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 17.00. έθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων το σχέδιο νόμου με τίτλο:...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 February #369

Αγορά 1.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 April 2015 #347

Αγορά $

Related News

Ρώσοι μισθοφόροι πετούν Su-24 Fencer στην Λιβύη -και στρατιώτες του LNA ποδοπατούν τουρκική σημαία (βίντεο)

Τα τζετ που εμφανίζονται σε βίντεο άσκησης με πραγματικά πυρά του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) μπορεί να φέρουν λιβυκή σημαία στην ουρά αλλά τα...

Ν. Δένδιας στον Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία με τις ενέργειές της υπονομεύει τη συνοχή της Συμμαχίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε νωρίτερα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, με τηλεδιάσκεψη...

“Έπεσαν” οι υπογραφές για τα νέα ελικόπτερα του Γερμανικού Ναυτικού!

Μετά την έγκριση χρηματοδότησης από τη γερμανική βουλή, υπογράφηκε σήμερα το συμβόλαιο προμήθειας 31 ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων NH90 Sea Tiger για το Γερμανικό Ναυτικό.Τα 31...